Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zejnep

#19051 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Zejnep »

Toffee karamela wrote:
Zejnep wrote:Čini li se meni ili samo naš narod u smrtovnice stavlja tekstove koji su na neki način upućeni umrlom?
Svugdje u svijetu smrtovnica je obavjest, za žive, samo kod nas avaz i sl mlate pate na gubitku nekog dragog.
Taman ko da umrli čitaju novine svako jutro, uz kafu.
da li tebe čudi išta što nije vezano isključivo uz mrtve?

prvo se iščuđavaš dolascima komšija i rodbine u kuću preminulog a sada i ovome?
To ti mene pratiš? Šta tebe briga čemu se ja čudim i zašto?
male_okice

#19052 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by male_okice »

imajuci u vidu da nas clan predsjednistva o nasem trosku putuje da navija za Hr a Hr predsjednica barem kaze da ce iz vlastitih sredstava pokriti troskove da ide navijati za svoju maticnu jel drzavu na SP-u onda mi ne samo da moramo da navijamo za nase susjede nego naprosto trebamo se njima pripojiti kao jedno :D

:skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka:

inace ne kontam hajp oko sveg tog fudbala.
triconja

#19053 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

Kae cijena maline marka kila, eee, da hoce doc ovima iz guzice u glavu pa da se neke demonstracije pokrenu, nema veze sto se mozda nece nista postic istima nego samo da se vidi da stanovnistvo nije tako zaglibilo u konfortizmu.

Vakav narod (bezmud) je izgleda odlican u drugim drustvima jer nemaju muda da pokrenu ikakve strajkove i tako to. :lol:
moonca

#19054 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

triconja wrote:Kae cijena maline marka kila, eee, da hoce doc ovima iz guzice u glavu pa da se neke demonstracije pokrenu, nema veze sto se mozda nece nista postic istima nego samo da se vidi da stanovnistvo nije tako zaglibilo u konfortizmu.

Vakav narod (bezmud) je izgleda odlican u drugim drustvima jer nemaju muda da pokrenu ikakve strajkove i tako to. :lol:
Ha'j ti sa svojim studentima? :-)
kakavdanakneiskustvu

#19055 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

Bodkin wrote:[quote="kakavdanakneiskustvu"
kakavdanakneiskustvu wrote:ne kontam masovno navijanje za hrvatsku i objavljivanje statusa na fb o tome,pa zar moraju svi znati za to?,sto tako ne objave i kad rusija pobijedi a navijaju za rusiju?
Budimo dobri susjedi :D

jebo susjede,zar moramo jedni za druge navijati[/quote]

Kul je ako navijas[/quote]

eto jbg ja to onda nisam
kakavdanakneiskustvu

#19056 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

male_okice wrote:imajuci u vidu da nas clan predsjednistva o nasem trosku putuje da navija za Hr a Hr predsjednica barem kaze da ce iz vlastitih sredstava pokriti troskove da ide navijati za svoju maticnu jel drzavu na SP-u onda mi ne samo da moramo da navijamo za nase susjede nego naprosto trebamo se njima pripojiti kao jedno :D

:skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka:

inace ne kontam hajp oko sveg tog fudbala.

i ja,nekad sam to sve bas pratio,ima puno godina totalno prestao pratiti fudbal
triconja

#19057 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

moonca wrote:
triconja wrote:Kae cijena maline marka kila, eee, da hoce doc ovima iz guzice u glavu pa da se neke demonstracije pokrenu, nema veze sto se mozda nece nista postic istima nego samo da se vidi da stanovnistvo nije tako zaglibilo u konfortizmu.

Ha'j ti sa svojim studentima? :-)
Izadjem pa pojedemo govno. Ne moze mali procenat drustva da mijenja stvari koje se ticu vecine da ga jebes, mora se to vise malo odazvat bona.
Toffee karamela

#19058 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Toffee karamela »

Zejnep wrote:
Toffee karamela wrote:
Zejnep wrote:Čini li se meni ili samo naš narod u smrtovnice stavlja tekstove koji su na neki način upućeni umrlom?
Svugdje u svijetu smrtovnica je obavjest, za žive, samo kod nas avaz i sl mlate pate na gubitku nekog dragog.
Taman ko da umrli čitaju novine svako jutro, uz kafu.
da li tebe čudi išta što nije vezano isključivo uz mrtve?

prvo se iščuđavaš dolascima komšija i rodbine u kuću preminulog a sada i ovome?
To ti mene pratiš? Šta tebe briga čemu se ja čudim i zašto?
ne pratim te uopšte ali mi je stupidnost onog tvog prvog "čuđenja" baš ostala u sjećanju...

sad pogotovo nema šanse da zaboravim :lol:
Zejnep

#19059 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Zejnep »

Toffee karamela wrote:[

ne pratim te uopšte ali mi je stupidnost onog tvog prvog "čuđenja" baš ostala u sjećanju...

sad pogotovo nema šanse da zaboravim :lol:
Jel ti palo na pamet da se nikada prije nisam susretala sa tim a da se sada suarećem, iz nekog razloga?
Meni je dosta stvari nelogično a tiču se naših običaja sa jedne strane i nekih vjerskih propisa ili obicaja u svijetu sa druge, a vezanih za smrt.
djevojka bez imena

#19060 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by djevojka bez imena »

Ko o čemu ti o malinama :lol:
Zejnep

#19061 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Zejnep »

Ili ono obilaženje porodilje. :-) i to samo i jedino kod nas postoji. Žena se oporavlja id poroda, beba ni progledala čestito nije a navale dajidže, tetke, strine :-)

Prijateljica se porodila u Španiji. Na ulici joj davali poklone, komšije, kad je sretnu i čudom se čudili kad ih je ona pozvala da dođu.
Al hajd, mi smo baška. :mrgreen:
triconja

#19062 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

djevojka bez imena wrote:

Ko o čemu ti o malinama :lol:
Imam nake rodbine koja se time bavi pa malo pratim a bogami i oni tuse sto jest jest :lol:
Toffee karamela

#19063 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Zejnep wrote:Ili ono obilaženje porodilje. :-) i to samo i jedino kod nas postoji. Žena se oporavlja id poroda, beba ni progledala čestito nije a navale dajidže, tetke, strine :-)

Prijateljica se porodila u Španiji. Na ulici joj davali poklone, komšije, kad je sretnu i čudom se čudili kad ih je ona pozvala da dođu.
stvarno mi nije cilj neka bespotrebna prepirka s nekime ovdje pa ni s tobom

ali otkud ti i ovo da je obilaženje porodilje samo naš običaj

jesi čula ikad za američki baby shower (kod nas babine)

https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_shower

nije naša kultura toliko odvojena ni od zapadne samo se stvari nazivaju drugim imenom
triconja

#19064 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

Zejnep wrote:Ili ono obilaženje porodilje. :-) i to samo i jedino kod nas postoji. Žena se oporavlja id poroda, beba ni progledala čestito nije a navale dajidže, tetke, strine :-)

Kakve porodilje, nije samo kod porodilja nego to ide tako poslije operacija, ako se rodbina i vas komsiluk u roku od dva dana ne izredaju covjek se zapita jel umro na operaciji :lol: :lol: :lol:
triconja

#19065 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

Toffee karamela wrote: nije naša kultura toliko odvojena ni od zapadne samo se stvari nazivaju drugim imenom
More bit da nije kolektivna svijest? :lol:
Zejnep

#19066 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Zejnep »

Toffee karamela wrote:

nije naša kultura toliko odvojena ni od zapadne samo se stvari nazivaju drugim imenom
A baby shower is a way to celebrate the expected or delivered birth of a child ...

Baby shower je najčešće prije poroda. Bar po onom što sam čula.
moonca

#19067 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Toffee karamela wrote:

Kod nas tj u Bosni se ne donose poklini prije poroda/ rodjenja bebe.
U Americi se taj dogadjaj pravi pred porod mozda na mjesec dana i neko od prijateljica /lja to organizuje.Ikoliko mi je poznato nije u kuci ili je u restoranu , ili prijateljice kuca itd.
ovo o cemu je problem je kada se zena porodi , dodje kuci i onda red ispred vrata da vide bebu.
mislim da je pozeljno sacekati bar mjesec dana da se porodilja oporavi i da lijepo izgleda, ima vremena i da se sredi. jel' da, :-)
Last edited by moonca on 02/07/2018 17:55, edited 1 time in total.
triconja

#19068 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

moonca wrote: mislim da je pozeljno sacekati bar mjesec dana da se porodilja oporavi i da lijepo izgleda, ima vremena i da se sredi. jel' da, :-)
Najbolje bi bilo zakupit kako prvi red u publici za vrijeme poroda da se bude u toku :lol:
moonca

#19069 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

triconja wrote:
moonca wrote: mislim da je pozeljno sacekati bar mjesec dana da se porodilja oporavi i da lijepo izgleda, ima vremena i da se sredi. jel' da, :-)
Najbolje bi bilo zakupit kako prvi red u publici za vrijeme poroda da se bude u toku :lol:
Moze i to, dozvoljeno je muzevima da prisustvuju, tako trico i ti ces u sobu za poreode kada dodje vrijeme :lol:
Toffee karamela

#19070 Re: Popularne stvari koje ne kontam

jbga ja mislim da baby shower ipak ide nakon poroda i bebama se donose pokloni...rodbina je bebu ionako prije iscmakala i vidjela tako da nema potrebe da i oni prisustvuju baby showeru....kod nas to ide zajedno pa možda zato djeluje čoporativno

ali to je jedan te isti ritual, taj njihov šauer i naše babine

ovo navaljivanje nakon operacija je način ulizivanja i demonstrativnog iskaza naklonosti...obično ljudima od kojih se očekuje neka korist...nema veze s narodnim folklorom, i mislim da se udomaćilo tek u novije vrijeme
moonca

#19071 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Baby showeru u Americi je mislim samo u krugu prijateljica,ne dolazi rodbina- mozda bliza kao majka,ali muskarci nisu prisutni.
damir1

#19072 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by damir1 »

Pozdrav znam da nije ova TEMA,reko ovdje da provjerim.U julu punim 18 godina,a zavrsio sam treci srednje,imam jos godinu.Medjutim nasao sam kafic jedan u naselju, sarajevo,da radim juli i august kao sanker/konobar,al strah me radi inspekcija imal kazni i to,moze neko pomoc?
triconja

#19073 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by triconja »

damir1 wrote:Pozdrav znam da nije ova TEMA,reko ovdje da provjerim.U julu punim 18 godina,a zavrsio sam treci srednje,imam jos godinu.Medjutim nasao sam kafic jedan u naselju, sarajevo,da radim juli i august kao sanker/konobar,al strah me radi inspekcija imal kazni i to,moze neko pomoc?
Image
sheilak

#19074 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by sheilak »

Zavisi ko je gazda kafica :) (r)
vjesticanametli

#19075 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjesticanametli »

damir1 wrote:Pozdrav znam da nije ova TEMA,reko ovdje da provjerim.U julu punim 18 godina,a zavrsio sam treci srednje,imam jos godinu.Medjutim nasao sam kafic jedan u naselju, sarajevo,da radim juli i august kao sanker/konobar,al strah me radi inspekcija imal kazni i to,moze neko pomoc?
akp ce te isplatit ma radi...kakve ba i spekcije svi de oni znaju

A jel se moze babine org. U kafani onda kod tebe :D
Post Reply