To ti mene pratiš? Šta tebe briga čemu se ja čudim i zašto?Toffee karamela wrote:da li tebe čudi išta što nije vezano isključivo uz mrtve?Zejnep wrote:Čini li se meni ili samo naš narod u smrtovnice stavlja tekstove koji su na neki način upućeni umrlom?
Svugdje u svijetu smrtovnica je obavjest, za žive, samo kod nas avaz i sl mlate pate na gubitku nekog dragog.
Taman ko da umrli čitaju novine svako jutro, uz kafu.
prvo se iščuđavaš dolascima komšija i rodbine u kuću preminulog a sada i ovome?
Popularne stvari koje ne kontam
- Zejnep
#19051 Re: Popularne stvari koje ne kontam
- male_okice
#19052 Re: Popularne stvari koje ne kontam
imajuci u vidu da nas clan predsjednistva o nasem trosku putuje da navija za Hr a Hr predsjednica barem kaze da ce iz vlastitih sredstava pokriti troskove da ide navijati za svoju maticnu jel drzavu na SP-u onda mi ne samo da moramo da navijamo za nase susjede nego naprosto trebamo se njima pripojiti kao jedno
inace ne kontam hajp oko sveg tog fudbala.
- triconja
#19053 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kae cijena maline marka kila, eee, da hoce doc ovima iz guzice u glavu pa da se neke demonstracije pokrenu, nema veze sto se mozda nece nista postic istima nego samo da se vidi da stanovnistvo nije tako zaglibilo u konfortizmu.
Vakav narod (bezmud) je izgleda odlican u drugim drustvima jer nemaju muda da pokrenu ikakve strajkove i tako to.
Vakav narod (bezmud) je izgleda odlican u drugim drustvima jer nemaju muda da pokrenu ikakve strajkove i tako to.
-
moonca
#19054 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ha'j ti sa svojim studentima?triconja wrote:Kae cijena maline marka kila, eee, da hoce doc ovima iz guzice u glavu pa da se neke demonstracije pokrenu, nema veze sto se mozda nece nista postic istima nego samo da se vidi da stanovnistvo nije tako zaglibilo u konfortizmu.
-
kakavdanakneiskustvu
#19055 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Bodkin wrote:[quote="kakavdanakneiskustvu"Budimo dobri susjedikakavdanakneiskustvu wrote:ne kontam masovno navijanje za hrvatsku i objavljivanje statusa na fb o tome,pa zar moraju svi znati za to?,sto tako ne objave i kad rusija pobijedi a navijaju za rusiju?
jebo susjede,zar moramo jedni za druge navijati[/quote]
Kul je ako navijas[/quote]
eto jbg ja to onda nisam
-
kakavdanakneiskustvu
#19056 Re: Popularne stvari koje ne kontam
male_okice wrote:imajuci u vidu da nas clan predsjednistva o nasem trosku putuje da navija za Hr a Hr predsjednica barem kaze da ce iz vlastitih sredstava pokriti troskove da ide navijati za svoju maticnu jel drzavu na SP-u onda mi ne samo da moramo da navijamo za nase susjede nego naprosto trebamo se njima pripojiti kao jedno![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
i ja,nekad sam to sve bas pratio,ima puno godina totalno prestao pratiti fudbal
- triconja
#19057 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Izadjem pa pojedemo govno. Ne moze mali procenat drustva da mijenja stvari koje se ticu vecine da ga jebes, mora se to vise malo odazvat bona.moonca wrote:Ha'j ti sa svojim studentima?triconja wrote:Kae cijena maline marka kila, eee, da hoce doc ovima iz guzice u glavu pa da se neke demonstracije pokrenu, nema veze sto se mozda nece nista postic istima nego samo da se vidi da stanovnistvo nije tako zaglibilo u konfortizmu.
- Toffee karamela
#19058 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ne pratim te uopšte ali mi je stupidnost onog tvog prvog "čuđenja" baš ostala u sjećanju...Zejnep wrote:To ti mene pratiš? Šta tebe briga čemu se ja čudim i zašto?Toffee karamela wrote:da li tebe čudi išta što nije vezano isključivo uz mrtve?Zejnep wrote:Čini li se meni ili samo naš narod u smrtovnice stavlja tekstove koji su na neki način upućeni umrlom?
Svugdje u svijetu smrtovnica je obavjest, za žive, samo kod nas avaz i sl mlate pate na gubitku nekog dragog.
Taman ko da umrli čitaju novine svako jutro, uz kafu.
prvo se iščuđavaš dolascima komšija i rodbine u kuću preminulog a sada i ovome?
sad pogotovo nema šanse da zaboravim
- Zejnep
#19059 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Jel ti palo na pamet da se nikada prije nisam susretala sa tim a da se sada suarećem, iz nekog razloga?Toffee karamela wrote:[
ne pratim te uopšte ali mi je stupidnost onog tvog prvog "čuđenja" baš ostala u sjećanju...
sad pogotovo nema šanse da zaboravim
Meni je dosta stvari nelogično a tiču se naših običaja sa jedne strane i nekih vjerskih propisa ili obicaja u svijetu sa druge, a vezanih za smrt.
- djevojka bez imena
#19060 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ko o čemu ti o malinamatriconja wrote:Kae cijena maline marka kila, eee, da hoce doc ovima iz guzice u glavu pa da se neke demonstracije pokrenu, nema veze sto se mozda nece nista postic istima nego samo da se vidi da stanovnistvo nije tako zaglibilo u konfortizmu.
- Zejnep
#19061 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ili ono obilaženje porodilje.
i to samo i jedino kod nas postoji. Žena se oporavlja id poroda, beba ni progledala čestito nije a navale dajidže, tetke, strine
Prijateljica se porodila u Španiji. Na ulici joj davali poklone, komšije, kad je sretnu i čudom se čudili kad ih je ona pozvala da dođu.
Al hajd, mi smo baška.
Prijateljica se porodila u Španiji. Na ulici joj davali poklone, komšije, kad je sretnu i čudom se čudili kad ih je ona pozvala da dođu.
Al hajd, mi smo baška.
- triconja
#19062 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Imam nake rodbine koja se time bavi pa malo pratim a bogami i oni tuse sto jest jestdjevojka bez imena wrote:Ko o čemu ti o malinamatriconja wrote:Kae cijena maline marka kila, eee, da hoce doc ovima iz guzice u glavu pa da se neke demonstracije pokrenu, nema veze sto se mozda nece nista postic istima nego samo da se vidi da stanovnistvo nije tako zaglibilo u konfortizmu.
- Toffee karamela
#19063 Re: Popularne stvari koje ne kontam
stvarno mi nije cilj neka bespotrebna prepirka s nekime ovdje pa ni s tobomZejnep wrote:Ili ono obilaženje porodilje.i to samo i jedino kod nas postoji. Žena se oporavlja id poroda, beba ni progledala čestito nije a navale dajidže, tetke, strine
![]()
Al hajd, mi smo baška.
ali otkud ti i ovo da je obilaženje porodilje samo naš običaj
jesi čula ikad za američki baby shower (kod nas babine)
https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_shower
nije naša kultura toliko odvojena ni od zapadne samo se stvari nazivaju drugim imenom
- triconja
#19064 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kakve porodilje, nije samo kod porodilja nego to ide tako poslije operacija, ako se rodbina i vas komsiluk u roku od dva dana ne izredaju covjek se zapita jel umro na operacijiZejnep wrote:Ili ono obilaženje porodilje.i to samo i jedino kod nas postoji. Žena se oporavlja id poroda, beba ni progledala čestito nije a navale dajidže, tetke, strine
![]()
Al hajd, mi smo baška.
- triconja
#19065 Re: Popularne stvari koje ne kontam
More bit da nije kolektivna svijest?Toffee karamela wrote: nije naša kultura toliko odvojena ni od zapadne samo se stvari nazivaju drugim imenom
- Zejnep
#19066 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A baby shower is a way to celebrate the expected or delivered birth of a child ...Toffee karamela wrote:stvarno mi nije cilj neka bespotrebna prepirka s nekime ovdje pa ni s tobomZejnep wrote:Ili ono obilaženje porodilje.i to samo i jedino kod nas postoji. Žena se oporavlja id poroda, beba ni progledala čestito nije a navale dajidže, tetke, strine
![]()
Al hajd, mi smo baška.
nije naša kultura toliko odvojena ni od zapadne samo se stvari nazivaju drugim imenom
Baby shower je najčešće prije poroda. Bar po onom što sam čula.
-
moonca
#19067 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kod nas tj u Bosni se ne donose poklini prije poroda/ rodjenja bebe.Toffee karamela wrote:
stvarno mi nije cilj neka bespotrebna prepirka s nekime ovdje pa ni s tobom
U Americi se taj dogadjaj pravi pred porod mozda na mjesec dana i neko od prijateljica /lja to organizuje.Ikoliko mi je poznato nije u kuci ili je u restoranu , ili prijateljice kuca itd.
ovo o cemu je problem je kada se zena porodi , dodje kuci i onda red ispred vrata da vide bebu.
mislim da je pozeljno sacekati bar mjesec dana da se porodilja oporavi i da lijepo izgleda, ima vremena i da se sredi. jel' da,
Last edited by moonca on 02/07/2018 17:55, edited 1 time in total.
- triconja
#19068 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Najbolje bi bilo zakupit kako prvi red u publici za vrijeme poroda da se bude u tokumoonca wrote: mislim da je pozeljno sacekati bar mjesec dana da se porodilja oporavi i da lijepo izgleda, ima vremena i da se sredi. jel' da,
-
moonca
#19069 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Moze i to, dozvoljeno je muzevima da prisustvuju, tako trico i ti ces u sobu za poreode kada dodje vrijemetriconja wrote:Najbolje bi bilo zakupit kako prvi red u publici za vrijeme poroda da se bude u tokumoonca wrote: mislim da je pozeljno sacekati bar mjesec dana da se porodilja oporavi i da lijepo izgleda, ima vremena i da se sredi. jel' da,
- Toffee karamela
#19070 Re: Popularne stvari koje ne kontam
jbga ja mislim da baby shower ipak ide nakon poroda i bebama se donose pokloni...rodbina je bebu ionako prije iscmakala i vidjela tako da nema potrebe da i oni prisustvuju baby showeru....kod nas to ide zajedno pa možda zato djeluje čoporativno
ali to je jedan te isti ritual, taj njihov šauer i naše babine
ovo navaljivanje nakon operacija je način ulizivanja i demonstrativnog iskaza naklonosti...obično ljudima od kojih se očekuje neka korist...nema veze s narodnim folklorom, i mislim da se udomaćilo tek u novije vrijeme
ali to je jedan te isti ritual, taj njihov šauer i naše babine
ovo navaljivanje nakon operacija je način ulizivanja i demonstrativnog iskaza naklonosti...obično ljudima od kojih se očekuje neka korist...nema veze s narodnim folklorom, i mislim da se udomaćilo tek u novije vrijeme
-
moonca
#19071 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Baby showeru u Americi je mislim samo u krugu prijateljica,ne dolazi rodbina- mozda bliza kao majka,ali muskarci nisu prisutni.
-
damir1
#19072 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pozdrav znam da nije ova TEMA,reko ovdje da provjerim.U julu punim 18 godina,a zavrsio sam treci srednje,imam jos godinu.Medjutim nasao sam kafic jedan u naselju, sarajevo,da radim juli i august kao sanker/konobar,al strah me radi inspekcija imal kazni i to,moze neko pomoc?
- triconja
#19073 Re: Popularne stvari koje ne kontam
damir1 wrote:Pozdrav znam da nije ova TEMA,reko ovdje da provjerim.U julu punim 18 godina,a zavrsio sam treci srednje,imam jos godinu.Medjutim nasao sam kafic jedan u naselju, sarajevo,da radim juli i august kao sanker/konobar,al strah me radi inspekcija imal kazni i to,moze neko pomoc?

- sheilak
#19074 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Zavisi ko je gazda kafica
(r)
- vjesticanametli
#19075 Re: Popularne stvari koje ne kontam
akp ce te isplatit ma radi...kakve ba i spekcije svi de oni znajudamir1 wrote:Pozdrav znam da nije ova TEMA,reko ovdje da provjerim.U julu punim 18 godina,a zavrsio sam treci srednje,imam jos godinu.Medjutim nasao sam kafic jedan u naselju, sarajevo,da radim juli i august kao sanker/konobar,al strah me radi inspekcija imal kazni i to,moze neko pomoc?
A jel se moze babine org. U kafani onda kod tebe