Karikaturist wrote: ↑23/12/2021 09:40
Sta je top ponuda trenutno u limuzina klasi?
Da uprostim, moze li se uzeti nesto do 50k eura?
Gledam teslin s model je cirka toliko, pretpostavljam osnovni neki model opreme. Mercrdes eqs je brutalan ali nevjerovatno je i cijena. Audijev etron gt isto preko 100k..
Sad je to pitanje o kojem se zaista moze diskutovati,i svako moze reci neko svoje misljenje ili naprdjivati do mile volje.
Ako dozvolis,objasnit cu svoju situaciju i zasto sam izabrao Kiu umjesto nekih drugih.
Mogao sam kupiti drugog proizvodjaca,od jeftinijih do skupljih modela. I to je zaista tako,da ne pomisli neko evo ga khurci se nesto,lafo mogao kupiti Teslu ali eto nije.
Tesla-skupa a problematicna ekstremno. Toliko je problematicna da je ni pijan ne bih nikad uzeo.Skupi redovni servisi,prebukirano servisno osoblje,usluga na jako niskom nivou,kvalitet rapidno opada zbog i vjerovatno broja prodatih primjeraka. Pozitivno-dobra infrastruktura punjaca.
Audi Etron-veoma slaba autonomija,jako skup,tako da cijena ne opravdava ono sto dobijes,mnogo BUGova softwerskih,tako da smatram cisto da je kupovina jednog Etrona trenutno jednako da budes osisan ko ovca. Garancija 3 godine
VW ID3 i ID4-mnogo softwerskih problema,plastikaneri unutra,uglavnom kao Audi Etron
Nissan Leaf-generalno iznad prosjeka,autonomija mu je najslabija od konkurencije ali mi nekako postao predosadan.Imao je nekih mahana,kako kazu vlasnici istih,da zbog nekog ventilatora za hladjenje baterija koji je lose pozicioniran,puno problema pravi,a zamjena komplikovana baterije se moraju skidati i svasta nesto.
Hyndai Kona -super se pokazala na testu,dijeli istu tehnologiju kao i KIA,manja garancija na odnosu KIA ( 5 vs 8 god),nesto manje prostora u odnosu na KIA.
Skoda ENYAQ- Kazu da se super pokazala ali skupa u odnosu koliko autonomije nudi. Ekstremna za prostorom,i ovaj novi model ENYAQa sto dolazi sledece godine,da kupujem ponovo strujica-bio bi mi sigurno medju top 3.
KIA- 8 godina garancije na sve. Autonomija deklarisana 450 km,u praksi se pokazala da ide preko 500 ljeti( ja potvrdjujem to). Garancija,autonomija i cijena prevagnule zasto sam je uzeo ( 37 hiljada eura,2 seta guma,fabricki zasticena dodatno protiv korozije)
BMW i3- super gradski autic,odlicna autonomija,ali previse mali za mene
Opel-nije bio aktuelan
Sledece godine na trziste dolaze francuzi sa Renaultom,tu je novi Nissan ARIYA,a o kinezima kojih je sve vise i vise na cestama da ne pricam.
Moja procjena da ce kinezi dobro pomrsiti konce svima ostalima,jer nude trenutno najvise za najmanje novaca.
Evo ovo je nekako moje ukratko misljenje zasnovano na nekim recenzijama,probnim voznjama i informacijama nekih od vlasnika koji vec imaju pomenute modele.