EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1901 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Truba »

Zakalwe wrote: 23/12/2021 08:54
Black swan wrote: 22/12/2021 20:10 ja bih stavio prilikom registracije na forum

kapitalistima ulaz zabranjen :mrgreen:
Ne kontam? Ko su "kapitalisti"? Oni koji mogu da kupe elektricni auto?
Oni koji imaju kapital ili sredstva za proizvodnju

Svaki kapitalista ce reci da on nije kapitalista i pokazat ce na bogatijeg od sebe
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#1902 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

Naslovnica wrote: 23/12/2021 09:29

Koliko prosječno ima tih punjača na punionicama, ono, dešava li se da su sve stanice zauzete pa se mora čekati i duže od samog procesa punjenja?
Kontam kada krenu Turci in Njemačke u Tursku, bude haos na cestama. :-)
Nekad je tako bilo( govorim o No ) u samom pocetku kad su tek el.auta izasla na trziste ,pa npr Tesla nije imala svoju infrastrukturu.
Desavalo mi se da dodjem na punjac ( a svaki punjac moze da opsluzi 2 automobila odjednom u danasnjem vremenu) i ako je Tesla vec prikljucena na punjenje,ja sam morao da sa Golfom cekam dok ona zavrsi punjenje da bi meni nesto struje moglo da se prebaci :D Ono u fazonu zna se ko je Lav a ko je Hijena :lol:

Danas nije ni blizu tako. 2 automobila se zajedno pune na punjacu od po 150 kw. Sve stanice imaju minimalno po 5 punjaca ( x 2 tj 10 auta istovremeno).
Sad trenutno je nemoguce dozivjeti da cekas par minuta da bi neko napunio,jednostavno kapaciteti su i vise nego dovoljni.

Danas punionice od Tesle imaju po minimalno 20 punjaca svaka ( 40 automobila istovremeno) tako da buducnost je u struji.

Danas smatram,i debelo sam ubjedjen da se nikad vise ne bih vratio da kupim novo auto na fosilna goriva. Premda sam drugo auto zadrzao,parkiran je u garazi nisam ga upalio evo zadnja 4 mjeseca .

Ovako vozikam se haman pa dzabe :D
Last edited by RagibUzoriti on 23/12/2021 10:13, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1904 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

Aha,..do kad će trajati to "dzabno" vozanje i subvencije za el.auta...?! :-)

Pojaviće se i norveški Fadil i njemački sa poskupljenjem struje i dodatni porezi plus na to...
RagibUzoriti

#1905 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

Karikaturist wrote: 23/12/2021 09:40 Sta je top ponuda trenutno u limuzina klasi?
Da uprostim, moze li se uzeti nesto do 50k eura?
Gledam teslin s model je cirka toliko, pretpostavljam osnovni neki model opreme. Mercrdes eqs je brutalan ali nevjerovatno je i cijena. Audijev etron gt isto preko 100k..
Sad je to pitanje o kojem se zaista moze diskutovati,i svako moze reci neko svoje misljenje ili naprdjivati do mile volje.

Ako dozvolis,objasnit cu svoju situaciju i zasto sam izabrao Kiu umjesto nekih drugih.

Mogao sam kupiti drugog proizvodjaca,od jeftinijih do skupljih modela. I to je zaista tako,da ne pomisli neko evo ga khurci se nesto,lafo mogao kupiti Teslu ali eto nije.

Tesla-skupa a problematicna ekstremno. Toliko je problematicna da je ni pijan ne bih nikad uzeo.Skupi redovni servisi,prebukirano servisno osoblje,usluga na jako niskom nivou,kvalitet rapidno opada zbog i vjerovatno broja prodatih primjeraka. Pozitivno-dobra infrastruktura punjaca.

Audi Etron-veoma slaba autonomija,jako skup,tako da cijena ne opravdava ono sto dobijes,mnogo BUGova softwerskih,tako da smatram cisto da je kupovina jednog Etrona trenutno jednako da budes osisan ko ovca. Garancija 3 godine

VW ID3 i ID4-mnogo softwerskih problema,plastikaneri unutra,uglavnom kao Audi Etron

Nissan Leaf-generalno iznad prosjeka,autonomija mu je najslabija od konkurencije ali mi nekako postao predosadan.Imao je nekih mahana,kako kazu vlasnici istih,da zbog nekog ventilatora za hladjenje baterija koji je lose pozicioniran,puno problema pravi,a zamjena komplikovana baterije se moraju skidati i svasta nesto.

Hyndai Kona -super se pokazala na testu,dijeli istu tehnologiju kao i KIA,manja garancija na odnosu KIA ( 5 vs 8 god),nesto manje prostora u odnosu na KIA.

Skoda ENYAQ- Kazu da se super pokazala ali skupa u odnosu koliko autonomije nudi. Ekstremna za prostorom,i ovaj novi model ENYAQa sto dolazi sledece godine,da kupujem ponovo strujica-bio bi mi sigurno medju top 3.

KIA- 8 godina garancije na sve. Autonomija deklarisana 450 km,u praksi se pokazala da ide preko 500 ljeti( ja potvrdjujem to). Garancija,autonomija i cijena prevagnule zasto sam je uzeo ( 37 hiljada eura,2 seta guma,fabricki zasticena dodatno protiv korozije)

BMW i3- super gradski autic,odlicna autonomija,ali previse mali za mene :)

Opel-nije bio aktuelan

Sledece godine na trziste dolaze francuzi sa Renaultom,tu je novi Nissan ARIYA,a o kinezima kojih je sve vise i vise na cestama da ne pricam.

Moja procjena da ce kinezi dobro pomrsiti konce svima ostalima,jer nude trenutno najvise za najmanje novaca.

Evo ovo je nekako moje ukratko misljenje zasnovano na nekim recenzijama,probnim voznjama i informacijama nekih od vlasnika koji vec imaju pomenute modele.
foxlife

#1906 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by foxlife »

pa da se izjednaci cijena struje sa gorivom opet si u prednosti sa elektricnim jer servisi nisu ni u pola kao u fosilaca
nemas zamejna ulja karika klinaca palaca dpf auspusi lambda sonde svjecice grijaci filteri ulja ....
jbt kod elektricnog mijenjas gume krajnice i te stvari i mijenjas tecnost za brisace i kocnice ostalo sve zaboravis da postoji i nema leptira gasa jebo ga leptir
RagibUzoriti

#1907 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

konektovan wrote: 23/12/2021 10:10 Aha,..do kad će trajati to "dzabno" vozanje i subvencije za el.auta...?! :-)

Pojaviće se i norveški Fadil i njemački sa poskupljenjem struje i dodatni porezi plus na to...
Punim na poslu.

Sve ostalo se placa.

Ili da budem precizniji,posto su neki ovde iznjeli neke neistine oko subvencija u NO.

Godisnji porez na el.automobile 0 ( vs 370 eura na drugo dizel vozilo)
Parking se placa kao za svako drugo vozilo.
Putarina,koje ovdje ima ekstremno puno,prolazak za ostala vozila 7,5 eura,elektricno 1 euro( danas od tacke A do tacke B normalno platis 30 eura sa obicnim automobilom glat ako putujes kroz Oslo)
Porez prilikom kupovine novog el. vozila 0
Punjenje na javnim punjacima bez ugovora ca 0,80 eura po kw !!! :D
Punjenje kuci-zavisno od cijene struje koja je jako skupa u zadnje vrijeme.

Pozitivne stvari,nemas EGRa,turbine,FAP,DPF,dizni,zamajaca,DSGa i ostalih zajebancija
black_adrian
Vozim: vjetar

#1908 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by black_adrian »

...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1909 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

foxlife wrote: 23/12/2021 10:15 pa da se izjednaci cijena struje sa gorivom opet si u prednosti sa elektricnim jer servisi nisu ni u pola kao u fosilaca
nemas zamejna ulja karika klinaca palaca dpf auspusi lambda sonde svjecice grijaci filteri ulja ....
jbt kod elektricnog mijenjas gume krajnice i te stvari i mijenjas tecnost za brisace i kocnice ostalo sve zaboravis da postoji i nema leptira gasa jebo ga leptir
Moze li se elektro motor pokvariti?? :mrgreen:

Koje su cijene servisa za kiu @RagibUzoriti i na koliko se rade pregledi??
Zakalwe
Grijem se na: struju

#1910 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Black swan wrote: 23/12/2021 09:47
Zakalwe wrote: 23/12/2021 08:54

Ne kontam? Ko su "kapitalisti"? Oni koji mogu da kupe elektricni auto?
Oni koji imaju kapital ili sredstva za proizvodnju

Svaki kapitalista ce reci da on nije kapitalista i pokazat ce na bogatijeg od sebe
Aha....znaci ljudi koji imaju kapital su "kapitalisti"? Onda su vecina Svedskog (a vjerovatno i Norveskog) stanovnista "kapitalisti".
Vecina zive i privatnim kucama/otkupljenim stanovima i pola ima neku ustedjevinu "kapital". A gle to, zemlja je maltene socijalisticka....zdravstvo, putarina, edukacija je dzabe. Moze se kupiti elektricni auto (barem na kamatu) iz prosjecne plate. Ako si useljenik, zivis u nekom iznajmljenom golubarniku bez punjaca/parkinga i radis u na bausteli to je malo teze. Ali vecina ne zive tako.
foxlife

#1911 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by foxlife »

konektovan wrote: 23/12/2021 10:28
foxlife wrote: 23/12/2021 10:15 pa da se izjednaci cijena struje sa gorivom opet si u prednosti sa elektricnim jer servisi nisu ni u pola kao u fosilaca

je li lakse zamjeniti elektro motor nego mijenjati karike dihtunge glave ventile itd
u fosilca imas 7387927 dijelova dok kod elektro motora imas 100 npr
Zakalwe

#1912 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

konektovan wrote: 23/12/2021 10:28 Moze li se elektro motor pokvariti?? :mrgreen:
Vrlo rijetko, barem ako ne vozis Hyndai Kona (kojem su reduktor projektovali djeca i koji se kvari). To sto se kvari/izlize su homokineticki zglobovi, krajnice i gume. Velika tezina i veliki obrtni momenat to radi. I ponekad je dobro promjeniti ulje u reduktoru i naravno, kociono ulje.

Takodje, kocnice rdjaju ukoliko samo vozis po gradu.
Last edited by Zakalwe on 23/12/2021 10:42, edited 1 time in total.
Karikaturist

#1913 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Karikaturist »

RagibUzoriti wrote: 23/12/2021 10:13
Karikaturist wrote: 23/12/2021 09:40 Sta je top ponuda trenutno u limuzina klasi?
Da uprostim, moze li se uzeti nesto do 50k eura?
Gledam teslin s model je cirka toliko, pretpostavljam osnovni neki model opreme. Mercrdes eqs je brutalan ali nevjerovatno je i cijena. Audijev etron gt isto preko 100k..
Sad je to pitanje o kojem se zaista moze diskutovati,i svako moze reci neko svoje misljenje ili naprdjivati do mile volje.

Ako dozvolis,objasnit cu svoju situaciju i zasto sam izabrao Kiu umjesto nekih drugih.

Mogao sam kupiti drugog proizvodjaca,od jeftinijih do skupljih modela. I to je zaista tako,da ne pomisli neko evo ga khurci se nesto,lafo mogao kupiti Teslu ali eto nije.

Tesla-skupa a problematicna ekstremno. Toliko je problematicna da je ni pijan ne bih nikad uzeo.Skupi redovni servisi,prebukirano servisno osoblje,usluga na jako niskom nivou,kvalitet rapidno opada zbog i vjerovatno broja prodatih primjeraka. Pozitivno-dobra infrastruktura punjaca.

Audi Etron-veoma slaba autonomija,jako skup,tako da cijena ne opravdava ono sto dobijes,mnogo BUGova softwerskih,tako da smatram cisto da je kupovina jednog Etrona trenutno jednako da budes osisan ko ovca. Garancija 3 godine

VW ID3 i ID4-mnogo softwerskih problema,plastikaneri unutra,uglavnom kao Audi Etron

Nissan Leaf-generalno iznad prosjeka,autonomija mu je najslabija od konkurencije ali mi nekako postao predosadan.Imao je nekih mahana,kako kazu vlasnici istih,da zbog nekog ventilatora za hladjenje baterija koji je lose pozicioniran,puno problema pravi,a zamjena komplikovana baterije se moraju skidati i svasta nesto.

Hyndai Kona -super se pokazala na testu,dijeli istu tehnologiju kao i KIA,manja garancija na odnosu KIA ( 5 vs 8 god),nesto manje prostora u odnosu na KIA.

Skoda ENYAQ- Kazu da se super pokazala ali skupa u odnosu koliko autonomije nudi. Ekstremna za prostorom,i ovaj novi model ENYAQa sto dolazi sledece godine,da kupujem ponovo strujica-bio bi mi sigurno medju top 3.

KIA- 8 godina garancije na sve. Autonomija deklarisana 450 km,u praksi se pokazala da ide preko 500 ljeti( ja potvrdjujem to). Garancija,autonomija i cijena prevagnule zasto sam je uzeo ( 37 hiljada eura,2 seta guma,fabricki zasticena dodatno protiv korozije)

BMW i3- super gradski autic,odlicna autonomija,ali previse mali za mene :)

Opel-nije bio aktuelan

Sledece godine na trziste dolaze francuzi sa Renaultom,tu je novi Nissan ARIYA,a o kinezima kojih je sve vise i vise na cestama da ne pricam.

Moja procjena da ce kinezi dobro pomrsiti konce svima ostalima,jer nude trenutno najvise za najmanje novaca.

Evo ovo je nekako moje ukratko misljenje zasnovano na nekim recenzijama,probnim voznjama i informacijama nekih od vlasnika koji vec imaju pomenute modele.
Hvala na tekstu.
Kia izgleda savrseno ovaj novi model, ali kod tebe je Niro?
RagibUzoriti

#1914 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

konektovan wrote: 23/12/2021 10:28

Usputno,masovni problemi sa crkavanjem motora na teslinim S modelima,a kako cujem u zadnje vrijeme ima ih kamara parkiranih cekaju na isporuku novih baterija jer su im vec montirane crkle.

Svako 15 hiljada.Prvi servis 500 KM ca tako sam informisan.
studiorum_tuzlaensis

#1915 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by studiorum_tuzlaensis »

zašto kočnice hrđaju vožnjom po gradu?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1916 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Truba »

Ima na netu frajeru racun za bateriju 20000
Kupio 40 kila tnt i snimio eksploziju razvaljivanja tesle :mrgreen:
Zakalwe

#1917 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

studiorum_tuzlaensis wrote: 23/12/2021 10:43 zašto kočnice hrđaju vožnjom po gradu?
Regen. Auto koci "motorom" i puni bateriju kad kocis u 99% slucajeva. Diskovi se koriste samo kad kocis agresivno i motor ne moze da te dovoljno uspori. zato je najbolje ubrzati na recimo 150km/h i zakociti jako barem jedno mjesecno. Kad diskovi pocnu hrdjati, poderu kocione pakne zacas.
RagibUzoriti

#1918 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

Karikaturist wrote: 23/12/2021 10:41

Hvala na tekstu.
Kia izgleda savrseno ovaj novi model, ali kod tebe je Niro?
Kod mene je ona sto su joj guzicu satarom odsjekli 😁
E-Soul.

Niro ne nudi isti nivo exclusive opreme kao E-Soul, nego dosta manje,i E-Soul je komfornija.

Image
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1919 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Bobi »

Fin je soul, ima onako retro dizajn onako kockast :thumbup:
Bobi
Forum administrator

#1920 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Bobi »

Black swan wrote: 23/12/2021 10:47 Ima na netu frajeru racun za bateriju 20000
Kupio 40 kila tnt i snimio eksploziju razvaljivanja tesle :mrgreen:
:lol: pa dobro baš 40 kila tnt ali ima klipova da vec divljaneri mehaničari u US, ne mislim bukvalno da su divlji imaju ljudi znanje, to rješavaju za mnogo manje para.
studiorum_tuzlaensis

#1921 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Zakalwe wrote: 23/12/2021 10:48
studiorum_tuzlaensis wrote: 23/12/2021 10:43 zašto kočnice hrđaju vožnjom po gradu?
Regen. Auto koci "motorom" i puni bateriju kad kocis u 99% slucajeva. Diskovi se koriste samo kad kocis agresivno i motor ne moze da te dovoljno uspori. zato je najbolje ubrzati na recimo 150km/h i zakociti jako barem jedno mjesecno. Kad diskovi pocnu hrdjati, poderu kocione pakne zacas.
Pretpostavio sam da ima veze sa tim. Hvala na objašnjenju.

Međutim, niko me ne može ubijediti da u EV ne postoji opcija da se kroz meni isključi regenerativno kočenje ili barem smanji intenzitet ili prag aktivacije. :)
Bobi
Forum administrator

#1922 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Bobi »

Morao bi imati kvačilo, a što bi imao :D.
muhafuca

#1923 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by muhafuca »

RagibUzoriti wrote: 22/12/2021 19:21
muhafuca wrote: 22/12/2021 18:04

u skandinaviji ih koriste zato sto su subvencionirani do bola, i nude se milioni pogodnosti

od besplatnog parkinga do besplatne putarine, itd itd .... i naravno besplatnog punjenja

a skandinavac ima para da kupuje nova auta.

Samo neplacanje poreza na kupnju novog automobila mu skoro prepolovi cjenu automobila
Daj dokaz zato sto si napisao ili si jedan od mnogih koji lupa po principu, rekla-kazala :)

Ako ista od toga dokazes, sto je boldirano navedeno, ja cu javno da se samobanujem odavde zauvjek

pun ti youtube videa o subvencijama u skandinavskim zemljama

zagrabi
hopi

#1924 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by hopi »

Šta ima gledati yt frajer tamo živi i vozi kola na struju.
studiorum_tuzlaensis

#1925 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Bobi wrote: 23/12/2021 11:03 Morao bi imati kvačilo, a što bi imao :D.
dovoljan je limitator struje. PID regulator :D :)
Post Reply