Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Dozer

#1901 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

@Edo
Znam ja vrlo dobro sve to. A znam da i dalje nisi ponudio nikakav odgovor na postavljena pitanja ;)
Pa cak ni tumacenje :)

A i za tebe je pitanje kao i za sampiona - dajte poredjenje, listu nacunika i dostignuca.
Nemoj izvlaciti jednog, pa na osnovu samo njega tvrditi da je to pravilo ;)
S4mpion

#1902 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Dozeru, u čemu je poenta sa tim spiskovima, ti izneseš spisak naučnika koji su ateisti, a ja iznesem spisak naučnika koji su vjernici, pa mjerimo čiji je veći, jel? :sabur:
Edouard

#1903 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Dozer wrote:@Edo
Znam ja vrlo dobro sve to. A znam da i dalje nisi ponudio nikakav odgovor na postavljena pitanja ;)
Pa cak ni tumacenje :)

A i za tebe je pitanje kao i za sampiona - dajte poredjenje, listu nacunika i dostignuca.
Nemoj izvlaciti jednog, pa na osnovu samo njega tvrditi da je to pravilo ;)
Dozeru, danas imaš 'na lopate' naučnika. Evo, daj neki link, ili kakav popis ateista koji su utemeljitelji bazičnih prirodnih nauka, recimo iz područja kemije, fizike, elektrotehnike, biologije, genetike, medicine....ili barem ti navedi kojeg ako znaš.
Dozer

#1904 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Nece moci. Moje odgovore ces dobijati tek kad das svoje na postavljena pitanja. Do tad, mozemo se ovako naprdjivat i prebacivat' lopticu, sto je ocito tvoj nacin vodjenja diskusije :)
Edouard

#1905 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Dozer wrote:Nece moci. Moje odgovore ces dobijati tek kad das svoje na postavljena pitanja. Do tad, mozemo se ovako naprdjivat i prebacivat' lopticu, sto je ocito tvoj nacin vodjenja diskusije :)
Dozeru, štima.
Tema je ipak o ateizmu. Neprikladan je istina naslov teme, ali nema veze, može se nekako diskutirati.
Ateisti baziraju svoj svjetonazor kao i svi drugi ljudi kojima je Stvoritelj usadio savjest i u nju iskonski moral, temeljni osjećaj za dobro i zlo.
Baziraju ga na sposobnosti čovjeka kao iskonski religioznog i moralnog bića, tj. sposobnosti njegovog duha, da spoznaje, reflektira, donosi slobodne odluke, ljubi...
A ovdje se prvenstveno priča ne o tome na čemu se bazira, već o tome što to sve utječe na taj svjetonazor.
Osnovno pitanje je zapravo na čemu ateisti baziraju svoj ateistički stav.
Koliko znam, a i ovdje dolazi na vidjelo, da ateisti baziraju svoj stav prvenstveno na svojim osjećajima i na volji.
Naime, ateisti ne da znaju, oni vjeruju da Boga nema.
Dakle, kognitivna komponenta je u tom dijelu vrlo tanka, ako je uopće ima.
Kao i svaki drugi stav, a što je dobro poznato iz socijalne psihologije, i ateistički stav pored kognitivne, ima još i emotivnu i djelatnu/akcijsku komponentu.
Vidljivo je inače, ali i po postovima ovdje, da s aspekta emocija ateistima je religija jako odbojna, najbolje bi bilo da je nema.
I, kao treća, djelatna/akcijska komponenta, koja je vrlo široka, od teških progona i diskriminacije ljudi u totalitarističkim ateističkim režimima, pa do govora, pisanja po portalima, izdavanjem knjiga, kroz 'umjetnost', karikature, državne zakone, te drugu propagandu u sekularnim sistemima.
A da apsurd bude veći, ateisti vjernicima pripisuju da svoju vjeru baziraju na osjećajima, a da oni svj ateizam baziraju na razumu.
lua

#1906 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

Eh Edo jesi se nasr'o, a ništa sem perfidnih i bezobraznih uvreda nisi rek'o. I opet dvostruki aršini, pa čovječe Božiji, može li bez tog proći?
NIN

#1907 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Edouard wrote:Naime, ateisti ne da znaju, oni vjeruju da Boga nema.
Oksimoron per se ili, ako ti se vise svidja, paradoks!

:)
cLo

#1908 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by cLo »

Edouard wrote:
Dozer wrote:Nece moci. Moje odgovore ces dobijati tek kad das svoje na postavljena pitanja. Do tad, mozemo se ovako naprdjivat i prebacivat' lopticu, sto je ocito tvoj nacin vodjenja diskusije :)
Dozeru, štima.
Tema je ipak o ateizmu. Neprikladan je istina naslov teme, ali nema veze, može se nekako diskutirati.
Ateisti baziraju svoj svjetonazor kao i svi drugi ljudi kojima je Stvoritelj usadio savjest i u nju iskonski moral, temeljni osjećaj za dobro i zlo.
Baziraju ga na sposobnosti čovjeka kao iskonski religioznog i moralnog bića, tj. sposobnosti njegovog duha, da spoznaje, reflektira, donosi slobodne odluke, ljubi...
A ovdje se prvenstveno priča ne o tome na čemu se bazira, već o tome što to sve utječe na taj svjetonazor.
Osnovno pitanje je zapravo na čemu ateisti baziraju svoj ateistički stav.
Koliko znam, a i ovdje dolazi na vidjelo, da ateisti baziraju svoj stav prvenstveno na svojim osjećajima i na volji.
Naime, ateisti ne da znaju, oni vjeruju da Boga nema.
Dakle, kognitivna komponenta je u tom dijelu vrlo tanka, ako je uopće ima.
Kao i svaki drugi stav, a što je dobro poznato iz socijalne psihologije, i ateistički stav pored kognitivne, ima još i emotivnu i djelatnu/akcijsku komponentu.
Vidljivo je inače, ali i po postovima ovdje, da s aspekta emocija ateistima je religija jako odbojna, najbolje bi bilo da je nema.
I, kao treća, djelatna/akcijska komponenta, koja je vrlo široka, od teških progona i diskriminacije ljudi u totalitarističkim ateističkim režimima, pa do govora, pisanja po portalima, izdavanjem knjiga, kroz 'umjetnost', karikature, državne zakone, te drugu propagandu u sekularnim sistemima.
A da apsurd bude veći, ateisti vjernicima pripisuju da svoju vjeru baziraju na osjećajima, a da oni svj ateizam baziraju na razumu.
Jedina razlika između ateista i vjernika je ta, što su ateisti složni da bog kao takav kakvim ga vi, jedni, drugi, treći, peti, deseti vidite ne postoji, i ne ubijaju ljude zbog toga, a vi se međusobno potamaniste čiji je bog pravi, u ime boga naravno, iako vam je rekao i jednim, i drugim i desetim da je grijeh. I vi trubite nekome o svjetonazorima. Pa sada vi vidite ko je ispravniji, i kako uopšte i ako postoji možete da znate koji je onaj pravi, jer ih ima na hiljade?!
lua

#1909 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

Uostalom, kako stvari trenutno stoje, ateisti su sa svojom tvrdnjom da boga nema u boljoj poziciji. Niko ga nije ni vidio ni čuo (ako jeste, preporučujem stručnu pomoć), pa samim tim je tvrdnja da isti i ne postoji totalno u redu. Problem ima raja što se slomi objašnjavajući da postoji, a to ne možeš dokazati. Nema šanse.
S4mpion

#1910 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Jedina naučno ispravna tvrdnja je: Nije poznato.

Tvrdnja da Bog ne postoji je po težini jednaka tvrdnji da Bog postoji, nijedna nije naučno dokaziva. :sabur:
S4mpion

#1911 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

cLo wrote:
Jedina razlika između ateista i vjernika je ta, što su ateisti složni da bog kao takav kakvim ga vi, jedni, drugi, treći, peti, deseti vidite ne postoji, i ne ubijaju ljude zbog toga, a vi se međusobno potamaniste čiji je bog pravi, u ime boga naravno, iako vam je rekao i jednim, i drugim i desetim da je grijeh. I vi trubite nekome o svjetonazorima. Pa sada vi vidite ko je ispravniji, i kako uopšte i ako postoji možete da znate koji je onaj pravi, jer ih ima na hiljade?!
Riješi se predrasuda. :D
Edouard

#1912 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:

Nego, NIN, ponavljam, je li sve ono što prelazi granice ljudskog uma, što čovjek ne može razumjeti, odnosno u što razum kao moć ne može do kraja prodrijeti, je li to nazivaš iracionalnim, nerazumnim?
cLo

#1913 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by cLo »

S4mpion wrote:
cLo wrote:
Definiši predrasudu! :skoljka:
S4mpion

#1914 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

cLo wrote:
S4mpion wrote:
Definiši predrasudu! :skoljka:
Neosnovana tvrdnja/stav o nekome/nečemu, dakle, riješi se predrasuda :D
lua

#1915 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

S4mpion wrote:Jedina naučno ispravna tvrdnja je: Nije poznato.

Tvrdnja da Bog ne postoji je po težini jednaka tvrdnji da Bog postoji, nijedna nije naučno dokaziva. :sabur:
Dobro, ja smatram da Boga nema i to je za mene naučno najispravnija tvrdnja na svijetu. A ovo "nije poznato" govori u prilog mojoj tvrdnji.
S4mpion

#1916 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

lua wrote:

Dobro, ja smatram da Boga nema i to je za mene naučno najispravnija tvrdnja na svijetu. A ovo "nije poznato" govori u prilog mojoj tvrdnji.
Takva naučna tvrdnja ne postoji niti je moguće naučno doći do takvog zaključka. Može biti tvoja, ali ne i naučna. U suštini, OK je imati svoju tvrdnju, ali za naučnu su potrebni dokazi.
lua

#1917 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

S4mpion wrote:
lua wrote:

Takva naučna tvrdnja ne postoji niti je moguće naučno doći do takvog zaključka. Može biti tvoja, ali ne i naučna. U suštini, OK je imati svoju tvrdnju, ali za naučnu su potrebni dokazi.
Postoji. A sad pazi kako. Pošto je Bog svugdje, i sve vidi i sve čuje, obratit ću mu se sad u ovoj prostoriji i zamoliti ga da mi uzvrati. Sad ima 10000 razloga zašto mi kao neće ili ne može uzvratiti. Ali ako neće i ne može, đe je onda svemoguć? :D
Edouard

#1918 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:

Negdje ranije napisah da, kao što je neodgoj također vrsta odgoja, i to vrlo lošega, tako je i nevjerovanje u Boga ili ateizam, također vrsta vjerovanja, lošeg, zapravo zabluda.
Tako da je paradoks/oksimoron u gornjoj rečenici samo formalno logičke prirode, a ne suštinske.
belfy

#1919 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

a neskupljanje markica je skupljanje markica, samo jako lose. isto kao sto je nebavljenje sportom, ustvari, bavljenje sportom, samo na jako los nacin. bas kao sto je i apstinencija od seksa vid seksa, samo jako loseg. logicno.
Ripicipi

#1920 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Ripicipi »

Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Na suprotnostima od teizma, samo gledaj sta vjernici rade i niposto ne ponavljaj.
S4mpion

#1921 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

lua wrote:
S4mpion wrote:
Postoji. A sad pazi kako. Pošto je Bog svugdje, i sve vidi i sve čuje, obratit ću mu se sad u ovoj prostoriji i zamoliti ga da mi uzvrati. Sad ima 10000 razloga zašto mi kao neće ili ne može uzvratiti. Ali ako neće i ne može, đe je onda svemoguć? :D
Ako neće da ti odgovori, to ne znači da nije Svemogući ;-) Dobar pokušaj :D
S4mpion

#1922 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Ripicipi wrote:Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Na suprotnostima od teizma, samo gledaj sta vjernici rade i niposto ne ponavljaj.
Stvarno se stiče taj utisak :-?
dustaban

#1923 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Hajde yebemumater kad ste toliko dosadni, evo da se slozim da je tvrdnja da Bog ne postoji jednako "teska" tvrdnji da on postoji... KOLIKA JE TEZINA TIH TVRDNJI ?

Odnosno koja je prakticna vaznost postojanja/nepostojanja Boga?!
drug_profi

#1924 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Po toj vasoj logici mozda postoji i Djeda Mraz, Zubic vila, Babaroga, Meri Popins, Petar Pan, Dzedaj vitezovi, Nikoletina Bursac...
Ne znamo da ne postoje, a imamo ideju da bi mogli postojati. Jel tako nekako?
Arata

#1925 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Arata »

Edouard wrote:
Arata wrote:
S4mpion wrote:Pa dozeru, zar nisi pročitao šta sam ti odgovorio na ovo, a pitanje je stvarno na pogrešnoj temi, jer odgovor neće pomoći ateističkom svjetonazoru :D

Odgovor je bio da od vjernika ne možeš očekivati da znaju sve, jer ne znaju sve, ali ono što znaju im je dovoljno za vjeru. :D
Jel ti sebe smatraš pametnijim od ovih fizičara, genetičara, biologa, hemičara...?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_at ... technology

Njima je posao da probaju da razumiju kako stvari oko nas funkcionišu. To ti je isto kao da tebi otac koji je npr., bravar kaže da je on čuo da je Windows isprogramiran u Javi i ti mu vjeruješ, a programer ti kaže da to nije tačno a njemu ne vjeruješ.
Kolega, molim link, ili kakav popis ateista koji su utemeljitelji bazičnih prirodnih nauka, recimo iz područja kemije, fizike, elektrotehnike, biologije, genetike, medicine....ili barem navedi kojeg ako znaš.
Danas imaš hrpe i hrpe naučnika.
Kolega, čitaj malo (a i razmisli usput, nije na odmet). O tim naučnicima koji su utemeljili nauke nema smisla pričati u konteksu ateizma. Nadam se da dobro znaš da su skoro sve nauke utemeljene poprilično davno, i u to doba ako si rekao da bog ne postoji zapalili bi te isti dan na lomači.

Pogledaj malo onaj spisak, veliki broj njih ima Nobelovu nagradu - tvoj hodža / pop nemaju. Takođe je nema ni naučnik prof. dr. sa diplomom iz Travnika. Primjeti da svi oni imaju Nobelovu nagradu iz oblasti koje obuhvataju našu tematiku, a ne npr., nagradu za mir.
Evo ti još jedan link: http://www.alternet.org/belief/8-atheis ... nged-world
prvi rezultat na google.
A da ne dodajem na to još agnostike i deiste (Albert Einstein...). Svi oni kažu da su religije izmišljotina.
U buduće ako misliš biti vrijedan diskusije ovakve stvari potraži i zaključi sam, jer su trivijalne.
Locked