Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Vipera bosniensis

#1901 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Vipera bosniensis »

Kanotic wrote: Sad si krenuo i da izmjenjuješ Kuranske riječi, jasno stoji spol, te se jasno dalje u drugom ajetu naznačuje muški i ženski.

Ne postoji muški i ženski električni naboj, besmislica, nego samo pozitivni i negativni naboj, dok spol muški i ženski u biologiji, jedino laganje i besmislica je u tvom pokušaju vezanja dvije nepovezive stvari, te nepoznavanju osnovnih termina.
to je prevod nije orginalni Kuran ovo je orginalni Kuran

سُبْحَانَ الَّذِي خَلَقَ الْأَزْوَاجَ كُلَّهَا مِمَّا تُنْبِتُ الْأَرْضُ وَمِنْ أَنْفُسِهِمْ وَمِمَّا لَا يَعْلَمُونَِ
Subhana allathee khalaqa alazwaja kullaha mimma tunbitu alardu wamin anfusihim wamimma la yaAAlamoona
doslovan prevod ajeta: Slava neka je Onom koji je stvorio parove svega: od onog šta izrasta iz zemlje, i od duša njihovih, i od onog šta ne znaju

kopiraj ovu rijec الْأَزْوَاجَ u google translate dobit ces Par
http://translate.google.se/#ar/en/%D8%A ... 8%AC%D9%8E

evo sta se dobije
Pairs
Kanotic

#1902 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kanotic »

Vipera bosniensis wrote:
Kanotic wrote: Sad si krenuo i da izmjenjuješ Kuranske riječi, jasno stoji spol, te se jasno dalje u drugom ajetu naznačuje muški i ženski.

Ne postoji muški i ženski električni naboj, besmislica, nego samo pozitivni i negativni naboj, dok spol muški i ženski u biologiji, jedino laganje i besmislica je u tvom pokušaju vezanja dvije nepovezive stvari, te nepoznavanju osnovnih termina.
to je prevod nije orginalni Kuran ovo je orginalni Kuran

سُبْحَانَ الَّذِي خَلَقَ الْأَزْوَاجَ كُلَّهَا مِمَّا تُنْبِتُ الْأَرْضُ وَمِنْ أَنْفُسِهِمْ وَمِمَّا لَا يَعْلَمُونَِ
Subhana allathee khalaqa alazwaja kullaha mimma tunbitu alardu wamin anfusihim wamimma la yaAAlamoona
doslovan prevod ajeta: Slava neka je Onom koji je stvorio parove svega: od onog šta izrasta iz zemlje, i od duša njihovih, i od onog šta ne znaju

kopiraj ovu rijec الْأَزْوَاجَ u google translate dobit ces Par
http://translate.google.se/#ar/en/%D8%A ... 8%AC%D9%8E

evo sta se dobije
Pairs
Hahaha pa evo da citiram post koji si sam napisao i ajet za koji si rekao da je prejak:

http://www.klix.ba/forum/zasto-moliti-a ... l#p9357271
Vipera bosniensis wrote:
Neka je hvaljen Onaj koji u svemu stvara spol: u onome što iz zemlje niče, u njima samim,
i u onome što oni ne znaju!˝ (Ya Sin, 36)

prejak ajet
:thumbup: jednostavno ocito govori o necemu jos sto neznamo a u paru je , znaci zna da par ima musko i zensko, a ko je znao da par imaju biljke??? u to doba niko osim Kurana, pa onda ide Kuran jos dalje pa kaze i u onome što oni ne znaju u tu skupinu spada materija i antimaterija, proton i antiproton itd.
Haha a sada za ajet za koji si rekao da je "prejak", kažeš da je pogrešan. :lol:

Hahaha a sada prevodiš totalnu drugu verziju i dodaješ duše, te odakle biljkama duše, očekujemo i treću verziju, provaljuješ se is posta u post.
Vipera bosniensis

#1903 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

to prvo je komentarski prevod za bolje razumijevanje a onaj drugi je doslovan prevod.

nista to nije razlika, Korkut je preveo al-ezvedz =par u spol
i dodaješ duše, te odakle biljkama duše
ma kakve ba biljke i duse, kako lahko pogtresno protcitas za ne povjerovat

od onog šta izrasta iz zemlje se misli na biljke

i od duša njihovih se misli na ljude, musko i zensko

i od onog šta ne znaju. se misli na ostale stavri koje imaju par a nisu bile poznate ljudima, kao eto recimo proton, neutron i antimaterija.
belfy

#1904 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by belfy »

a sta je par fotonu recimo?
Kanotic

#1905 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kanotic »

Vipera bosniensis wrote:to prvo je komentarski prevod za bolje razumijevanje a onaj drugi je doslovan prevod.

i od onog šta ne znaju. se misli na ostale stavri koje imaju par a nisu bile poznate ljudima, kao eto recimo proton, neutron i antimaterija.
Halo paša jel ti čitaš :lol: , prvo si rekao da je "ajet prejak" i čitavo se vrijeme koristio njime, a sada da je pogrešan? hahah

Pošto lupetaš i provaljuješ sa stavit ću tačku na i, sa tefsirom Ibn Kesira koji jasno dokazuje ispravnost ajeta i objašnjenje o čemu se radi:

Image
everlast

#1906 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by everlast »

Sad cu ja to tebi objasniti, da ne citas vise svakakve gluposti.

Zaista jeste sve odredjeno ali ne na nacin na koji ti mislis. Nemoj zamisljati taj put kao pravu liniju, vec zamisli kao jedan labirint ulica sa masu raskrsnica u jednom velikom gradu.

Dodjes u situaciju kada slucajno vidis da je nekom ispalo 20 km, a da on to nije ni primjetio. Brzo se nadjes kod tih para, i sada sta ces uraditi sa njima, da li ces ih vratiti vlasniku, ili ces ih vratiti sebi u dzep. E vidis prijatelju, to je tvoja raskrsnica. Upravo tvoja odluka ce odluciti kojim putem ces krenuti, da li na onaj sa vise ili na onaj sa manje iskusenja.

Ti se molis upravo zbog toga da nailazis na sto manje iskusenja, i da budes razuman u takvim situacijama.

Budi pametan.
Vipera bosniensis

#1907 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Kanotic wrote:
Vipera bosniensis wrote:to prvo je komentarski prevod za bolje razumijevanje a onaj drugi je doslovan prevod.

Halo paša jel ti čitaš :lol: , prvo si rekao da je "ajet prejak" i čitavo se vrijeme koristio njime, a sada da je pogrešan? hahah

Pošto lupetaš i provaljuješ sa stavit ću tačku na i, sa tefsirom Ibn Kesira koji jasno dokazuje ispravnost ajeta i objašnjenje o čemu se radi:

Image

meni uopste nije jasno sta hoces da postignes sa ovim, kad spol i par imaju skoro pa isto znacenje

druga stvar, ti meni navodis prevode dok ja tebi donosi orgninalni tekst Kurana i pokazivam ti koje su rijeci prevodili i koje im je pravo znacenje

Objasni ovo ako tako dobro znas tumaciti ajete, objasni kako to da ista rijec u ajetu 36:36 se prevede kao spol

36:36 Subhana allathee khalaqa alazwaja kullaha mimma tunbitu alardu wamin anfusihim wamimma la yaAAlamoona
ovdje je prevedno kao spol

dok ovdje kao par
51:49 Wamin kulli shayin khalaqna zawjayni laAAallakum tathakkaroona

spol i par je skoro pa isto, mada tacniji prevod bi bio Par.
harač

#1908 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

svašta se korisno da naučiti na ovom forumu; npr. da nije "rob", već "zaposlenik", da nije "udariti" (u kontekstu fizičkog nasilja nad ženom), već "pomilovati", da nije "spol" već "atomske čestice različitog električnog naboja" itd. :D i onda kažu da su muslimani nemaštoviti; pa oni sebi daju za pravo da mijenjaju božije riječu u šta god se čini manje apsurdnim, kontradiktornim, zločinačnim itd. :lol: ja da sam vjernik sebi te stvari ne bih dopuštao
Kanotic

#1909 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kanotic »

Znači kojem tumaču Kurana vjerovati, Vipera bosniensis sa klix foruma ili jednom Ibn Kesiru hahah
Vipera bosniensis

#1910 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Kanotic wrote:Znači kojem tumaču Kurana vjerovati, Vipera bosniensis sa klix foruma ili jednom Ibn Kesiru hahah
ali nerazumijem sta hoces od jedne haman te iste rijec da napravis, sta god da stavis tacno je par ili spol, dali iko ovdje razumije sta hoces da objasnis narodu. meni nije jasno nikako.

da ga prevedu kao spol tacno je , da ga prevedu kao par tacno je, jer spol i par je jedno te isto.
ratamahatta

#1911 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by ratamahatta »

everlast wrote:Sad cu ja to tebi objasniti, da ne citas vise svakakve gluposti.

Zaista jeste sve odredjeno ali ne na nacin na koji ti mislis. Nemoj zamisljati taj put kao pravu liniju, vec zamisli kao jedan labirint ulica sa masu raskrsnica u jednom velikom gradu.

Dodjes u situaciju kada slucajno vidis da je nekom ispalo 20 km, a da on to nije ni primjetio. Brzo se nadjes kod tih para, i sada sta ces uraditi sa njima, da li ces ih vratiti vlasniku, ili ces ih vratiti sebi u dzep. E vidis prijatelju, to je tvoja raskrsnica. Upravo tvoja odluka ce odluciti kojim putem ces krenuti, da li na onaj sa vise ili na onaj sa manje iskusenja.

Ti se molis upravo zbog toga da nailazis na sto manje iskusenja, i da budes razuman u takvim situacijama.

Budi pametan.
Nista nije oodredjeno, jer nema ko da odredi.
U primjeru koji navodis je pitanje, da li si supak ili ljudsko bice, a takvih "raskrsnica" koje te odredjuju kao covjeka ima mali milion.

I da, budi pametan, a ne uplasen prijatelju.
everlast

#1912 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by everlast »

Nista nije oodredjeno, jer nema ko da odredi.
U primjeru koji navodis je pitanje, da li si supak ili ljudsko bice, a takvih "raskrsnica" koje te odredjuju kao covjeka ima mali milion.

I da, budi pametan, a ne uplasen prijatelju.[/quote]

Ovo je dosta zanimljivo.

Filozofija kojom smo pocasceni glasi sljedece:

"nista nije odredjeno jer nema ko da odredi"

Ono sto se mi moramo zapitati, zasto jednog covjeka sa takvom filozfijom privlaci ovakav naslov, osim ako i nije bas siguran u nju.

Duboko u svima nama je vjera, samo je treba usmjeriti u pravom smjeru, a to nam je pokazao i ovaj mladic, a sad cu vam pokazati kako.

On kaze, to te odredjuje kao covjeka da li si supak ili covjek.Pitanje koje sebi nije postavio, Ko ce ustvari odrediti kakav ces biti ko covjek, osim onoga koji sve vidi, a fino ti je receno prijatelju, imat cete ti malih raskrsnica milion.

Prijtaelju, poslusaj ti mene.

Budi pametan, a i uplasen.
irac300

#1913 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by irac300 »

I ovo sam novo danas saznao od šargana-čačkalice, spol i par su jedno te isto. :D Ono, čestitam dobili ste dijete. Pa kojeg je spola? Mislite para? Kakvog para? Kakvog spola? :D

Idi bolan odjavi se s tog nicka!
ratamahatta

#1914 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by ratamahatta »

everlast wrote:Nista nije oodredjeno, jer nema ko da odredi.

I da, budi pametan, a ne uplasen prijatelju.

Ovo je dosta zanimljivo.

Filozofija kojom smo pocasceni glasi sljedece:

"nista nije odredjeno jer nema ko da odredi"

Ono sto se mi moramo zapitati, zasto jednog covjeka sa takvom filozfijom privlaci ovakav naslov, osim ako i nije bas siguran u nju.

Duboko u svima nama je vjera, samo je treba usmjeriti u pravom smjeru, a to nam je pokazao i ovaj mladic, a sad cu vam pokazati kako.

On kaze, to te odredjuje kao covjeka da li si supak ili covjek.Pitanje koje sebi nije postavio, Ko ce ustvari odrediti kakav ces biti ko covjek, osim onoga koji sve vidi, a fino ti je receno prijatelju, imat cete ti malih raskrsnica milion.

Prijtaelju, poslusaj ti mene.

Budi pametan, a i uplasen.[/quote]

E vidis, to su ta stajalista i pogledi na zivot. Meni odredjuje jastuk i cista savjest to i jeste bit covjeka, a ne kako ce Bambi gledati na mene i moje postupke.
Kada mozes da zivis sa svojom savjesti i ponasas se u skladu sa njom, e to je nesto.

Moral je nastao prije religije prijatelju....

I nemoj se bojati njega, boj se sebe, to je poenta drug,

Ziv bio, i da, nije argument protiv ako je nego dosao na neku temu da kaze misljenje....to je forum....

P.S. Hvala za ovo mladic :mrgreen:
Kanotic

#1915 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Kanotic »

Vipera bosniensis wrote: jer spol i par je jedno te isto.
Hahaha :lol:
everlast

#1916 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by everlast »

Upravo nam jos otkrivas, kazes zivis sa svojom savjesti i ponasas se u skaldu sa njom, a ne znas da je razum dio bozanstva u nama.

Cega si ti to onda bojis, nije valjda da se bojis sam sebe, to mi nikako nema smisla, ja mislim da je tebe ipak strah neceg veceg.

Kazes nam cista savjest je bit covjeka, pa otkud onda ovoliko ubica, prevaranata, lopova, pedofila, silovatelja.

Zasto njima nije cista savjest bit, ili ipak mislis da su otisli krivim putem.
ratamahatta

#1917 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by ratamahatta »

everlast wrote:Upravo nam jos otkrivas, kazes zivis sa svojom savjesti i ponasas se u skaldu sa njom, a ne znas da je razum dio bozanstva u nama.

Cega si ti to onda bojis, nije valjda da se bojis sam sebe, to mi nikako nema smisla, ja mislim da je tebe ipak strah neceg veceg.

Kazes nam cista savjest je bit covjeka, pa otkud onda ovoliko ubica, prevaranata, lopova, pedofila, silovatelja.

Zasto njima nije cista savjest bit, ili ipak mislis da su otisli krivim putem.

Ganjamo se bez potrebe. postujem tvoje, al ti nikako da shvatis sta ja govorim...

"Bozanstvo u nama" ja to zovem savjest.

Bojim se da ne povrijedim druge i ne ucinim im zlo ( opet savjest i odgoj)

Lopova isl......u tome i jeste razlika izmedju supka i covjeka....Bin laden je bio vjernik.....

A ja tvrdim da je tebi lakse se sakrivati iza "odredjenog" nego reci, da to sam ja i niko mi nije kriv sto sam takav!
Vipera bosniensis

#1918 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

irac300 wrote:I ovo sam novo danas saznao od šargana-čačkalice, spol i par su jedno te isto. :D Ono, čestitam dobili ste dijete. Pa kojeg je spola? Mislite para? Kakvog para? Kakvog spola? :D

ako cemo tako onda treba da stoji par kao sto znaci rijec Al-ezvadz

jer kad kontam spol i par mislio sam na + i - , razlika

evo kako je Mlivo preveo ajet
36:36. Slava neka je Onom koji je stvorio parove svega: od onog šta izrasta iz zemlje, i od duša njihovih, i od onog šta ne znaju
everlast

#1919 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by everlast »

Ok. Mene samo interesuju razlicita misljenja, ustvari na cemu ih zasnivaju. Nazalost ja i ti ne mozemo odredjivati ko je vjernik ako, nije niti bilo koji covjek, to ne smijemo.

Necu te vise ganjati, samo supak je mozda blaga rijec za lopova i ove koje sam nabrojao. Razmisljam, mozda postoji jos koja kategorija ljudi, ili je ipak tokrivi put.

Pozdrav.
belfy

#1920 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by belfy »

vipera, i sta bi sa parom fotonu? ima li ga?
celava_dlaka

#1921 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by celava_dlaka »

Vipera bosniensis wrote:
irac300 wrote:I ovo sam novo danas saznao od šargana-čačkalice, spol i par su jedno te isto. :D Ono, čestitam dobili ste dijete. Pa kojeg je spola? Mislite para? Kakvog para? Kakvog spola? :D

36:36. Slava neka je Onom koji je stvorio parove svega: od onog šta izrasta iz zemlje, i od duša njihovih, i od onog šta ne znaju
36:36.
"stvorio parove svega"
Jos jedan dokaz postojanja almighty-a
Avetinho

#1922 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

celava_dlaka wrote:
Vipera bosniensis wrote:

36:36.
"stvorio parove svega"
Jos jedan dokaz postojanja almighty-a
Samo on jadan osto sam i suhe alatljike, ako ne racunamo Mariju.
Big Ang

#1923 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Big Ang »

:shock:
Kako neko može biti ovakva neznalica? :facepalm:
underwater

#1924 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by underwater »

ikcikc wrote:Nije provokacija. Ovo je samo pitanje covjeka koji trazi smisao svoga zivota u vjeri. Dosao sam do pitanja na koje ne znam odgovoriti - ako nam je sve vec unaprijed odredjeno (sudbina, vrijeme smrti, cijeli zivot i sl.), koja je onda svrha<:
1. moliti se Bogu?

2. moliti se za nekoga ako mu je vec predodredjena sudbina?
Islam jeste predestinacijska religija ... ali imas razne pravce (tumacenja) od toga da sve je sudbina i nema slobodne volje (tzv. dzebrije) pa do onih koja slobodnu volju stavljaju u prvi plan. Kako god, receno je u Kur'anu, Ve ma remejte 'idh remejte ... nisi bacio kad si bacio...
Ako volis zivot gledat bukvalno (kao ateisti npr.), uzmes li da je (sve) predodredjeno, onda fakat nema slobodne volje i kojeg smisla (i pravde) onda ima kazna ili nagrada? A tek molitva ... zato oni (pragmaticno) ni ne mole (Boga) nego se slihtaju partiji.
Ali uzmes li da prostor i vrijeme nisu onakvi kakvim ih mi u svojoj svijesti vidimo (a jos se nije rodio onaj tko moze iz svoje svijesti izaci) te da postoji mnogo paralelnih univerzuma (svjetova) gdje se iste situacije istovremeno odvijaju (o tome je pisao Ibn Arebi) i konacno da sam Allah dz.s. za sebe u Kur'anu kaze da je On vrijeme, onda i bude lahko shvatiti da ne moze nista biti a da nije deja vu ...
Mozda je bolje (nevezano od sudbine) krenuti od pitanja "Zasto se moliti UOPCE???"
harač

#1925 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

ovdje ti prostor/vrijeme i paralelni univerzumi uopće ne pomažu, ako što nisu ni kompatibilistima
Post Reply