Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kamen spoticanja

#1876 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

ExNihilo wrote:
kamen spoticanja wrote:Koliko uspjevam sa razumijem etiketiranjem se uglavnom bavi vasa malenkost...u raspravu si uletio frazom "stranacki propagndni smradu" i vazis o hodzama, mimberima, sda jugendima i slicnim stvarima...a ciji si ti i sta si tice me se ko lanjski snijeg...e sad smo to apsolvirali :)
A ja sam vasoj superiornosti postavio konkretno pitanje...dakle koliki je opstinski dug a koliki kantonalni deficit i kako i zbog cega je nastao...jednostavno,rekao bih
Vi, kao forumski misionari, ponosno ste sami sebe etiketirali - ja sam samo istaknuo koliko je infantilna vaša SDA-SDP prepirka po principu "čiji je tata jači" i koliko je groteskno da čovjek poistovjećuje svoj vjerski identitet sa mafijaško-korumpiranom mašinerijom kakva je SDA ili korporacijom IZ-a.

Što se tičke ukupnog općinskog duga - ne znam cifru, jer informacija javno ne postoji po mojim saznanjima, što opet govori o transparentnosti vlasti koju podržavaš. Evo, učini nam svima uslugu pa pitaj stranačke jarane i onda ovdje saopći. Može?

Ono što, pak, znam jeste da ćemo dug generacijama isplaćivati - jer budžet kaže da isplati godišnje pola miliona KM duga, a samo arena i magistrala su koštale preko 70 miliona KM. Dakle, da kada bi nam dug sačinjavale samo ove dvije investicije i kada bismo bili oslobođeni kamate - trebalo bi nam 140 godina ovim tempom da isplatimo.
Znaci bla bla...
Dug je malo veci od kantonalnog deficita ali su novci otisli u razvojni projekt GGM ...gdje su kantonalne pare najbolje ces shvatiti ako ne daj Bože od sestre u bolnici zatrazis analgin...pa ga ne dobijes
Ah i da...kad pominjes sda-sdp uhljupe vrlo se dobro sjećam vakta ferida alica i zakira pasalica...i ne ponovilo se...dakle slabo ide i etiketiranje :wink:
ExNihilo

#1877 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

kamen spoticanja wrote:
ExNihilo wrote:
kamen spoticanja wrote:Koliko uspjevam sa razumijem etiketiranjem se uglavnom bavi vasa malenkost...u raspravu si uletio frazom "stranacki propagndni smradu" i vazis o hodzama, mimberima, sda jugendima i slicnim stvarima...a ciji si ti i sta si tice me se ko lanjski snijeg...e sad smo to apsolvirali :)
A ja sam vasoj superiornosti postavio konkretno pitanje...dakle koliki je opstinski dug a koliki kantonalni deficit i kako i zbog cega je nastao...jednostavno,rekao bih
Vi, kao forumski misionari, ponosno ste sami sebe etiketirali - ja sam samo istaknuo koliko je infantilna vaša SDA-SDP prepirka po principu "čiji je tata jači" i koliko je groteskno da čovjek poistovjećuje svoj vjerski identitet sa mafijaško-korumpiranom mašinerijom kakva je SDA ili korporacijom IZ-a.

Što se tičke ukupnog općinskog duga - ne znam cifru, jer informacija javno ne postoji po mojim saznanjima, što opet govori o transparentnosti vlasti koju podržavaš. Evo, učini nam svima uslugu pa pitaj stranačke jarane i onda ovdje saopći. Može?

Ono što, pak, znam jeste da ćemo dug generacijama isplaćivati - jer budžet kaže da isplati godišnje pola miliona KM duga, a samo arena i magistrala su koštale preko 70 miliona KM. Dakle, da kada bi nam dug sačinjavale samo ove dvije investicije i kada bismo bili oslobođeni kamate - trebalo bi nam 140 godina ovim tempom da isplatimo.
Znaci bla bla...
Dug je malo veci od kantonalnog deficita ali su novci otisli u razvojni projekt GGM ...gdje su kantonalne pare najbolje ces shvatiti ako ne daj Bože od sestre u bolnici zatrazis analgin...pa ga ne dobijes
Ah i da...kad pominjes sda-sdp uhljupe vrlo se dobro sjećam vakta ferida alica i zakira pasalica...i ne ponovilo se...dakle slabo ide i etiketiranje :wink:
Pa reci nam ti onda koliki je dug, ako si već upućen? Cifru reci i izvor podatka. Da izračunamo koliko će nam stoljeća trebati da se otplati.
kamen spoticanja

#1878 Re: Zeničani

aaa kakav je bio nastup,mislio da sve znas :roll:
kaze moj efendija :D da ne prelazi 40 miliona KM...od cega je vecina za GGM...poredjenja radi budjetski deficit na kantonalnom nivou je skoro 30 miliona...pa sad racunaj stoljeca :wink:
splend

#1879 Re: Zeničani

Post by splend »

ExNihilo wrote: Prvo, nemam nikakve veze sa SDP niti bilo kojom strankom. Nije komunjara svako ko uputi kritiku u pravcu mafijaško-korumpirane i klerofašističke SDA - što vaši indoktrinirani mozgovi ne mogu pojmiti, jer vas svakodnevno plaše povampirenim komunjarama koje vrebaju da ukradu vaš nacionalni identitet i bradatim četnicima koji čekaju priliku da opale topove s brda. Nesposobnost da se vidi dalje od SDA-SDP polariteta odlika je političkih babuna koji vode ovaj grad čega si ti, očigledno, eklatantan primjer. Koliko god to možda bilo šokantno za tebe - postoje osobe čije stavove ne formira stranka i koji razmišljaju vlastitom glavom za razliku od intelektualnih zombija poput tebe, umetnutog stava i ispranog mozga, koji konstantno ponavljaju iste demagoške floskule svaki put kada se neko usudi dirnuti u "velikog vođu".

Drugo, "nije Huso lud da iz svog džepa izdvaja za grad", ali je dovoljno "lud" da šilji tendere fantastičnom dvojcu i uzima procenat. Huso je jedino zaslužan za ekonomsku devalviranost ovog grada i zaduživanje istog radi finansiranja projekata koji neće puniti budžet, već će grabiti iz njega. Što se tiče "najjačeg kadra" - pa političko vodstvo SDA u ovom gradu su mahom doktori medicine, kojima svaka čast na njihovom stručnom znanju, ali realno oni nemaju jedne minute obrazovanja u ekonomiji, pravu, upravljanju i srodnim disciplinama. Do 16 h ljekari, od 16 političari. Doktorima je mjesto u bolnicama, a ne u politici i menadžmentu. Pri popunjavanju vlastitih kadrova logika kojom se SDA vodi je sljedeća: Ako je X završio medicinu, to mora značiti da je superiorno inteligentan i samim tim najbolji mogući odabir za upravljanje strankom i odgovornim pozicijama ovog grada. Koliko je ta logika infantilna i neozbiljna mislim da ne treba pojašnjavati.

Za kraj - naravno da neću ja određivati ko će biti izvođač radova na džamiji, Huso će :wink: .
pa ti si ocigledan primjer uticaja 'zenickih medija', koji sve gledaju samo crno. jos se nasao pricati o ispranim mozgovima. nije nekom ispran mozak, ako zna da huso ne pravi fabriku, i nekom ko je zadovoljan kad vidi neki pomak u gradu. ispran je onom, kome je svaki napredak neki lopovluk. a to upravo kroje zenicki kvazi mediji i kvazi novinari.

za ovo drugo. rekao sam ti, od ponudjenih kadrova drugih stranaka, SDA ima ubjedljivo najbolji. iako ja ne glasam za njih, kako sam ti vec rekao. bolje je glasati za doktora medicine, uspjesnog poduzetnika, nego za neke kvazi poznate zenicane ili fahrine konobare. al da ponovim, da shvatis, nisam njihov glasac.

i za kraj, naravno da neces odredjivati izvodjace, nece ni huso, nego ce onaj ko daje pola miliona KM. taman da dovede kineze, nigerijce ili aboridzane da rade dzamiju, nase je da sutimo, jer ne gradimo je mi. vremena kad su se svi petljali u sve su prosla, na srecu.

i za kraj, ja nemam idola, za razliku od tebe - sto je vise nego ocigledno. da sutra dodje covjek, koji je pametniji huse, dobio bi odmah moj glas.
ExNihilo

#1880 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

kamen spoticanja wrote:aaa kakav je bio nastup,mislio da sve znas :roll:
kaze moj efendija :D da ne prelazi 40 miliona KM...od cega je vecina za GGM...poredjenja radi budjetski deficit na kantonalnom nivou je skoro 30 miliona...pa sad racunaj stoljeca :wink:
Kao što rekoh - navedi izvor. Bez izvora navedena brojka ne stoji ništa vjerodostojnije nego da ja napišem kako je dug 10 milijardi. Čak i da je brojka tačna (a nije - objasnit ću zašto) trebalo bi 80 godina da se otplati - sudeći po sadašnjem tempu. Evo zašto brojka ne pije vodu: sama GGM bila je oko 40 miliona, što znači da ti tvrdiš kako je do prošle godine dug bio nepostojeći? Pogledaj budžete, od 2007 do 2013 na otplatu dugova otišli su milioni KM. Koji se to dug vraćao, ako ga nismo imali? I čime se finansirala arena i svi ostali projekti za koje glorificirate Husu? Deder ti ponovo pitaj efendiju i vidi da nije samo kupovao glasove ;-)
splend wrote:pa ti si ocigledan primjer uticaja 'zenickih medija', koji sve gledaju samo crno. jos se nasao pricati o ispranim mozgovima. nije nekom ispran mozak, ako zna da huso ne pravi fabriku, i nekom ko je zadovoljan kad vidi neki pomak u gradu. ispran je onom, kome je svaki napredak neki lopovluk. a to upravo kroje zenicki kvazi mediji i kvazi novinari.

za ovo drugo. rekao sam ti, od ponudjenih kadrova drugih stranaka, SDA ima ubjedljivo najbolji. iako ja ne glasam za njih, kako sam ti vec rekao. bolje je glasati za doktora medicine, uspjesnog poduzetnika, nego za neke kvazi poznate zenicane ili fahrine konobare. al da ponovim, da shvatis, nisam njihov glasac.

i za kraj, naravno da neces odredjivati izvodjace, nece ni huso, nego ce onaj ko daje pola miliona KM. taman da dovede kineze, nigerijce ili aboridzane da rade dzamiju, nase je da sutimo, jer ne gradimo je mi. vremena kad su se svi petljali u sve su prosla, na srecu.

i za kraj, ja nemam idola, za razliku od tebe - sto je vise nego ocigledno. da sutra dodje covjek, koji je pametniji huse, dobio bi odmah moj glas.
Ne glasaš za SDA, pa vjerovatno iz hobija uzvikuješ ove parole:
samo neka ga omalovazavaju, iduce izbore ce opet ici preko 80 %
i onda meni kaže imam idola :lol: Ko mi je bolan idol?

Ova maksima "naše je da šutimo", koju pominješ, važi samo za poslušnike poput tebe.
splend

#1881 Re: Zeničani

Post by splend »

nase je da sutimo, kad privatnik pravi nesto. nisi dao pare, suti. ne znam sta ti nije jasno, al fakat.

ovaj drugi dio mi zaista nije jasan - sta si htio da kazes? nije ti jasno da je neko zadovoljan kako radi nacelnik? e pa prihvati cinjenicu da neko ima drugacije misljenje od tvog, da nekom nije ispran mozak od strane zebloga, zenicanki i ostalih kvazi portala. i bas zbog njih, zbog njihovih citalaca, iduce izbore ce covjek opet pobjediti ako se kandiduje. ne da ce pobjediti, vec ce standardno ici preko 70 %.
i da zakljucimo, ako neko postuje neciji rad, ne znaci da pravi sebi idola. vrijeme idola, na srecu, je proslo :oops:
kamen spoticanja

#1882 Re: Zeničani

Cek malo...meni treba izvor sa bi bio pro a tebi ne treba da bi bio kontra :-)
Hajd bice i izvor...moram ope' pitat efendiju...kad ti vec neces... 8-)
Warashii

#1883 Re: Zeničani

Post by Warashii »

splend wrote:nase je da sutimo, kad privatnik pravi nesto. nisi dao pare, suti. ne znam sta ti nije jasno, al fakat.

ovaj drugi dio mi zaista nije jasan - sta si htio da kazes? nije ti jasno da je neko zadovoljan kako radi nacelnik? e pa prihvati cinjenicu da neko ima drugacije misljenje od tvog, da nekom nije ispran mozak od strane zebloga, zenicanki i ostalih kvazi portala. i bas zbog njih, zbog njihovih citalaca, iduce izbore ce covjek opet pobjediti ako se kandiduje. ne da ce pobjediti, vec ce standardno ici preko 70 %.
i da zakljucimo, ako neko postuje neciji rad, ne znaci da pravi sebi idola. vrijeme idola, na srecu, je proslo :oops:
O ti koji sve postove zavrsavas sa "na srecu je psroslo" i "nece se nikada vratiti", sta je to tebi onaj vakat nacinio?
Koje crne veze ima neki tamo blog individualnim misljenjem????
Danas ako imalo mislis odma te etiketiraju.
Jbo blog i te zenicanke, dovoljno je proci onuda, cuti o cemu se radi pa da vidis da to nije ok, taman da moj babo daje pare za to a kamoli tamo neki privatnik.
Opet kazem. Ako je htio nekog sevapa da ucini sto ne dade da se napravi barem dio onog sto stoji kod carsijcke dzamije?????
Gdje je gasulhana iz Carsijske?
I sad cu ja bit lazni moralista a ne onaj koji ne potice, a mislim i da ne zivi u toj MZ, hoce da daruje dzamiju "tom dzematu".
Nemoj bogati zna se kako se i gdje se prave dzamije.
Svaka cast IZ, Opcini Zenica i donatoru ako naprave ovu dzamiju :skoljka: .
splend

#1884 Re: Zeničani

Post by splend »

ma ja to onom u inat sto mrzi sve sto ima veze sa SDA-om :mrgreen:

pa i ja sam isto rekao, da mozda nije OK sto je prave bas na onom mjestu. mozda je bilo boljih mjesta, al nece ni dole 'smetati' kako se predstavlja. jos ako su stanari ZA, onda jos bolje.

mi nemamo pravo, da covjeku odredjujemo sta da radi sa svojim parama. taman da ih je htio u bosnu baciti. to gdje ce on sevap zaraditi, ima isto ko da odredi :-D
Warashii

#1885 Re: Zeničani

Post by Warashii »

splend wrote:ma ja to onom u inat sto mrzi sve sto ima veze sa SDA-om :mrgreen:

pa i ja sam isto rekao, da mozda nije OK sto je prave bas na onom mjestu. mozda je bilo boljih mjesta, al nece ni dole 'smetati' kako se predstavlja. jos ako su stanari ZA, onda jos bolje.

mi nemamo pravo, da covjeku odredjujemo sta da radi sa svojim parama. taman da ih je htio u bosnu baciti. to gdje ce on sevap zaraditi, ima isto ko da odredi :-D
E to i jest problem, stanari, ne kazem svi, nisu za. Cak stavise nije ih niko ni pitao.
Cinjenica da ce narod uvijek nesto pricati, al ako ces imati hiljadu jezika sto mislis da ces uciniti nesto dobro onda bolje da se malo preispita taj sevap.
Moguce da je islo tokom.
Lik ima novac, hoce sevapa, ode u IZ imam toliko i toliko ja bi negdje dzamiju da finansiram, kaze IZ imamo tu ti tu zemljiste mogla bi dzamija tu, lik se slozi i to bi to.
Samo sto niko ne gleda ima li tu jos kakvih zavrzlama, neko misli da ima apsolutnu vlast u Zenici.
Da se razumijemo, nema veze sto neko ima zemljiste u sred Zenice i sto je necije 100% opet na njemu ne moze bas da radi sto pozeli.
ExNihilo

#1886 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

splend wrote:nase je da sutimo, kad privatnik pravi nesto. nisi dao pare, suti. ne znam sta ti nije jasno, al fakat.

Ne pratim domaće medije (osim klixa) - ni elektronske ni štampane. Zenicablog je propagandna mašinerija u rangu tvog djelovanja na ovom forumu, samo što vučete na suprotne strane, a za postojanje drugih "zeničkih" portala ni ne znam. Tako da si, u nesposobnosti da pojmiš misao oslobođenu stranačke indoktrinacije, opet fulao.
kamen spoticanja wrote:Cek malo...meni treba izvor sa bi bio pro a tebi ne treba da bi bio kontra :-)
Hajd bice i izvor...moram ope' pitat efendiju...kad ti vec neces... 8-)
Čekaj malo, ti si taj koji tvrdiš da znaš cifru i iznosiš brojku - pa samim tim breme dokaza, valjda, leži na onome ko iznosi tezu, a ne meni koji je osporava. Osnovni zakon logičkog rezonovanja. Za sve cifre koje sam ja naveo u ovoj raspravi, spremno ću navesti izvor, jer nisam pričao napamet poput tebe.
Eborg

#1887 Re: Zeničani

Post by Eborg »

I šta sad? Haman se više nasekirasmo mi ovdje nego stanovnici MZ Bilino Polje.
Warashii

#1888 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Heh pa iskreno ako ne pisu na forumu ne mora da znaci da ih to ne brine ;) .
Evo ja sam iskreno na samom cosku ( Adolfa Goldbergera ) , danas sutra ako Bog da planiram da odselim iz ove mahale ali to nije razlog da me se ovo ne tice.
phillie

#1889 Re: Zeničani

Post by phillie »

Ma ovo se priprema teren da se konacno Salcinovic vrati u Celik :D :D :D
Eborg

#1890 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Hahahah, dobra ti i ta! :lol: Dobar je Fenan momak. :thumbup:

Pa ako i žele nešto promijeniti/upitati za legalnost krajnje im je vrijeme, kasno je kada se to počne grublje raditi. Koliko znam jedini gradski vijećnik iz te mjesne zajednice je Mehić ispred SDP-a. Neka njega kontaktiraju.

Ali kakvi smo mi svi će čekati da neko drugi to uradi i onda pojeo vuk magarca. Ali neću da čujem onda ni glasa kukanja kasnije.
Warashii

#1891 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Pa iskreno, znam da ljudi iz tih zgrada vec rade sve sto mogu, naravno ne svi, uvijek ima nekih koji su nezainteresovani kao i onih kojima to pase.
Jednostavno nisu ni mogli prije kad se nista nije ni znalo :) .
Eborg

#1892 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Kako se nije znalo kada smo mi prije dva mjeseca pisali na ovoj temi o tome? Ovima kojima džamija treba svaka čast ali to apsolutno nije mjesto za nju, od te lokacije do onog prostora kod Biss-Toursa je ravno 279 m zračne linije, to vala ne bi trebalo nikome predstavljati problem.

"Nesreća" je što se radi o vjerskom objektu tako da će svaki vid kontriranja biti dočekan na nož od moralnih i prosvijećenih, da se radi o samoposluzi svejedno joj tu nije mjesto.
Warashii

#1893 Re: Zeničani

Post by Warashii »

:roll: jbga ja evo prvi nisam znao :( jos eto ko budem tu na forumu i s vremena na vrijeme nesto i procitam na netu.
Nisam fakat znao da se znalo odprije. Meni je ono bilo ko grom iz vedra neba.
motorola01

#1894 Re: Zeničani

Post by motorola01 »

Warashii wrote:
splend wrote:ma ja to onom u inat sto mrzi sve sto ima veze sa SDA-om :mrgreen:

E to i jest problem, stanari, ne kazem svi, nisu za. Cak stavise nije ih niko ni pitao.
Cinjenica da ce narod uvijek nesto pricati, al ako ces imati hiljadu jezika sto mislis da ces uciniti nesto dobro onda bolje da se malo preispita taj sevap.
Moguce da je islo tokom.
Lik ima novac, hoce sevapa, ode u IZ imam toliko i toliko ja bi negdje dzamiju da finansiram, kaze IZ imamo tu ti tu zemljiste mogla bi dzamija tu, lik se slozi i to bi to.
Samo sto niko ne gleda ima li tu jos kakvih zavrzlama, neko misli da ima apsolutnu vlast u Zenici.
Da se razumijemo, nema veze sto neko ima zemljiste u sred Zenice i sto je necije 100% opet na njemu ne moze bas da radi sto pozeli.
Ne znam da li treba vise ponavljati, ali Avdic ne moze imati zemljiste u sred Zenice. Svo zemljiste o kojem se govori u ovom slucaju moze pripadati Opstini( ili MZ) ili IZ!
kamen spoticanja

#1895 Re: Zeničani

Nije mi bilo mrsko pa sam pitao efendiju ponovo (efendija je ovde sef finansijske sluzbe opstine Zenica :D )
I dug je otprilike onoliki koliki sam mislio da jeste...glavnica ide na GGM projekat...dakle 25 miliona dolara...s tim da su do sada povucena sredstva cca petine ukupnog kredita...i kredit ima grejs period od 5 godina...ostatk duga jeste nekih milion i pol koje je opstina duzna stanovnicima naselja Pecuj zbog cirkusa koji je napravio Zakir Pasalic s gradjevinskim dozvolama dole...i jos ima prenesenog budzetskog deficita od prosle godine od 1, 5 % tako da ukupan dug ne prelazi 5% opstinskog budzeta a ti kao nadpametan znas da je lokalna zajednica kreditno sposobna sve dok dug ne prelazi 10% ukupnog budzeta...s ovim Zenica spada u red manje zaduzenih lokalnih zajednica u BiH...
Pitao sam za arenu...vecio dio isplacen je iz budzeta a manji dio pokriven kreditima koji su s proslom godinom isplaceni...
Tako da se vracamo na moje pitanje s pocetka diskusije...koliki je opstinski dug a koliki kantonalni deficit samo za proslu godinu i kako i zasto je nastao...ti si samouvjereno i nadpametno kazao da sve znas (mada se peres dje na meni da dokazujem tvoju pamet) a i ispada da iza huse ostaje pomenuti dug i kad se sve sabere projekti vrijedni cca 100tinjak miliona a iza kantonalnih vlasti deficit od 30 miliona i bolnica bez gaze i analgina... :wink:

Naravno ovo tebi opet nista nece znacit jer takve si japije...al u konacnici ti i nisi toliko bitan...svekoliko pučanstvo konta ovo bez obzira na upinjanja adnana dzonlica i ekipe mu iz avaza pa izbori donesu 80 +% glasova , duplo vise nego mu stranka uzme, i skoro tri puta vise nego svi ostali kandidati za načelnika zajedno...
Ah i da...ako budes trazio papir za gore navedene cifre, otici ces sefu finansija...ja sam te najavio :) lik se zove Dzevad
Hajd u zdravlje... kaze Poslanik a.s. "ko napusti raspravu pa bio i upravu imat ce za to nagradu"
Eborg

#1896 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Dakle nismo ništa dužni za Arenu i 2 stadiona - "Bilino polje" i "Kamberovića polje", samo GGM?
kamen spoticanja

#1897 Re: Zeničani

Eborg wrote:Dakle nismo ništa dužni za Arenu i 2 stadiona - "Bilino polje" i "Kamberovića polje", samo GGM?
Dzevdo kaze da je takvo
ExNihilo

#1898 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

kamen spoticanja wrote:Nije mi bilo mrsko pa sam pitao efendiju ponovo (efendija je ovde sef finansijske sluzbe opstine Zenica :D )
I dug je otprilike onoliki koliki sam mislio da jeste...glavnica ide na GGM projekat...dakle 25 miliona dolara...s tim da su do sada povucena sredstva cca petine ukupnog kredita...i kredit ima grejs period od 5 godina...ostatk duga jeste nekih milion i pol koje je opstina duzna stanovnicima naselja Pecuj zbog cirkusa koji je napravio Zakir Pasalic s gradjevinskim dozvolama dole..
kamen spoticanja wrote:Ah i da...ako budes trazio papir za gore navedene cifre, otici ces sefu finansija...ja sam te najavio :) lik se zove Dzevad
Naravno da ću tražiti vjerodostojan izvor, argument ti se još uvijek zasniva na "rekao meni jaran iz stranke", što nema nikakav kredibilitet. Čuj, otiđi šefu finansija :-) Pa otiđi ti i donesi potvrdu informacije koju iznosiš. Ne vjerujem da će mene primiti i dati mi uvid u dokumentaciju, jer ne poznajem ga iz stranke. Dakle, čekam izvor, a dok ga ne doneseš bit ću dovoljno velikodušan da na nivou hipoteze prihvatim tu cifru radi nekih komparacija koje ću dalje napisati.
kamen spoticanja wrote:i jos ima prenesenog budzetskog deficita od prosle godine od 1, 5 % tako da ukupan dug ne prelazi 5% opstinskog budzeta a ti kao nadpametan znas da je lokalna zajednica kreditno sposobna sve dok dug ne prelazi 10% ukupnog budzeta...s ovim Zenica spada u red manje zaduzenih lokalnih zajednica u BiH...
Čekaj malo, dakle naš ukupan dug iznosi, hipotetički, nešto preko 40 miliona KM (zaokružimo na 40), ukupan budžet općine Zenica za 2013 iznosi 47 miliona. 40/47 * 100 = 85 %. Procentualni račun iz osnovne škole kaže da ukupan dug (čiju cifru si ti rekao) je 85 % budžeta. Sad me zanima račun kojim si ti došao do ovih 5 % i ostatak palamuđenja o "kreditno sposobnoj zajednici".
kamen spoticanja wrote:koliki je opstinski dug a koliki kantonalni deficit samo za proslu godinu i kako i zasto je nastao...ti si samouvjereno i nadpametno kazao da sve znas (mada se peres dje na meni da dokazujem tvoju pamet) a i ispada da iza huse ostaje pomenuti dug i kad se sve sabere projekti vrijedni cca 100tinjak miliona a iza kantonalnih vlasti deficit od 30 miliona i bolnica bez gaze i analgina
Ne kontam ovaj argument. Kako to što je ZDK u sranjima, pere Husu od njegovih sranja? Pa ZDK je u ovoj godini na općinu prenio preko 7 miliona KM, koje čine ključnu "razliku" i omogućavaju kakvo-takvo funkcionisanje ovog jadnog budžeta. Stoga, Huso može samo da se pokloni kantonu i zahvali mu.
kamen spoticanja wrote:Naravno ovo tebi opet nista nece znacit jer takve si japije...al u konacnici ti i nisi toliko bitan...svekoliko pučanstvo konta ovo bez obzira na upinjanja adnana dzonlica i ekipe mu iz avaza pa izbori donesu 80 +% glasova , duplo vise nego mu stranka uzme, i skoro tri puta vise nego svi ostali kandidati za načelnika zajedno..
Svekoliko pučanstvo konta ovo? Demokratija i pravo odabira političkih predstavnika podrazumijevaju obrazovano i informisano stanovništvo. Kada vrijednosti demokratije primjeniš na neobrazovano i neinformisano stanovništvo događa se da "Huse" postanu heroji i na scenu stupi politička anarhija i očaj kakve mi imamo. Najmanje 90% ljudi koji su glasali sa Husu nikada nisu pogledali niti jedan ekonomski parametar ovog grada, niti otvorili budžet, a čak i da jesu - predstavljalo bi im hijeroglife. "Svekoliko pučanstvo" nije glasalo za Husu jer su upoznati sa opterećenošću budžeta dugom ili drugim javno netransparentnim informacija već : 1. Jer povezuju SDA sa bošnjaštvom i islamom (poput tebe) i Alijom, 2. Jer su popušili "mit o Husi" koji demagoški plasirate. Možda niste neki ekonomisti, ali ste vrhunski stručnjaci za marketing. 3. Jer su i sami u SDA ili imaju neku korist od iste. 4. Jer je informisanost prosječnog stanovnika ove općine takva da je prvi put čuo za kandidate (osim Huse) onda kada ih je vidio na glasačkom listiću. 5. Jer naš narod uopće ne razumije odakle se gradi sve što se gradi i ko to plaća, već se vodi logikom "Huso izgradio - Huso dobar".

Za kraj: Ako prihvatimo cifru od 40 miliona kao ukupan dug, to i dalje predstavlja najveći dug koji je jedan načelnik ostavio iza sebe u historiji ovog grada - a pri tome te pare nisu oživjele privredu, zbog čega Huso također ostavlja općinu sa najvećom nezaposlenošću u historiji ovog grada - što je već drugi par opanaka, ali vrijedi pomenuti. Ali, ko to još gleda, bitno je da imamo Arenu u kojoj niko ne igra i novu travu na B. polju i Huso dobar!
Last edited by ExNihilo on 10/05/2013 18:07, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#1899 Re: Zeničani

Dakle bla bla...i mada sam ovu diskusiju zavrsio 40 miliona ima grejs period i novac se povlaci parcijalno tako da opet ostaje cifra od 5%...
E sad sam definitivno zavrsio :)
O sad referisi na dzevad selimovic...ne poznajem bas sda kadar u opstini ali menscini da lik nije sda kadar...i sasvim je ok...odes, pitas, naucis
ExNihilo

#1900 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

kamen spoticanja wrote:i mada sam ovu diskusiju zavrsio 40 miliona ima grejs period i novac se povlaci parcijalno tako da opet ostaje cifra od 5%...
:lol: :thumbup:

Pa čekaj, šta kad istekne 5 godina grejs perioda - onda će bit 85 % , jel :lol: Nismo sad u govnima, al ćemo bit za 5 godina. :lol:
Post Reply