Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
holowey

#1876 Re: Gras all about

Post by holowey »

vješalica wrote:
holowey wrote:
vješalica wrote: to nema u zakonu već da je dužan operator obezbijediti prijevoz
u zakonu ne postoje skršeni tramvaji navijači i ostalo
bez najave obustava i to treba kazniti žestoko
pa ćeš moj pametnjakoviću iz grasa i centrotransa vidjeti koliko će te obični papir sa 2 rečenice obavijesti koštati :wink:
strah za goli zivot i briga o imovini...to sto ti nisi nasilan ne znaci da nema stoke koja je spremna u sred bijela dana napasti vozaca a kamoli medju ruljom koja sebe naziva navijacima... razvaljeno preko 800 stolica na grbavici i jedan tramvaj, grasu daju sve argumente da se povuku u remizu i garazu... ne mislis da je tako? izvoli pokreni gradjansku tuzbu protiv kjkp gras
nije zimbabve i nisu oni na prvoj liniji
i jedni i drugi
i gras i centrotrans su povukli sve
prema tome jedan upropašten tramvaj = isplata satnica koje nisu zarađene
pa prvi bi centrotrans iskoristio sto se gras povukao da nije situacija bila takva kakva je... ali nek' je tvojoj guzici sve uredu, a ostale ko *ebe, nek' ginu
dresdener78

#1877 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Dobre vijesti u vezi sa linijom za aerodrom!

Svakako napeto očekujem daljnja dešavanja i mislim da ćemo biti svjedoci cirkusa od strane vozača taksi u stilu "uzeše nam posao".
U svakom slučaju moja lična iskustva su isto loša kao kod ostalih ljudi, cijene aerodrom-grad su besramne i ne mogu stalno moliti lokalne drugove da mene pokupe na aerodromu dok su u vrijeme mog dolaska na poslu.

Šta se ponovnih priča o PRIVATIZACIJI javnog prevoza odnosno GRAS-a tiče, mislim dvijestosedamdesetdeveti put kažem:

To NIJE rješenje. To je samo likvidacija električnog prijevoza i uvođenje par profitabilnih linija sa polovnim autobusima kako odgovara privatniku, ali ne putnicima i građanima.

Tipično dešavanje u bivšem Sovjetskom savezu. Nedavno su skoro sa dana na dan ukinuli tramvajski prijevoz u Taškentu, metropoli Uzbekistana, jer "ima previše automobila" i "sanacija šina bi puno koštala" tako da će se proširjavati asfaltne trake. Nikome nije palo na pamet da valjda ima "previše" automobila pošto ljudima ne odgovara spor i loš tramvajski prevoz i metro ne ide svugdje. Još smješnije, oni su prije par godina kupili nove moderne niskospodne tramvaje (koji su sad na prodaju).
Ali tamo barem imaju taj metro.

Pročitao sam onaj intervju sa direktorom Vatrićem i čini mi se da vidim neku rezignaciju na bilo koje finansiranje od strane Kantona, dakle opravdane subvencije. Dok je činjenica da javni prevoz NE MOŽE opstati bez subvencija (bezbroj navrata sam naveo da najbolji rezultat jeste 70-80 posto tekućih troškova od prodaje karate i reklame, za vozila, pruge, stajališta UVIJEK mora da finansijski pomaže lokalna vlast).
Jer tvrdnja da bi cijena karte trebala biti ista za učenike, penzionere isto kao za odraslu radničku klasu, je blago rećeno nestandardna.
Naravno je u pravu da troškovi su isti jer se ne računa kilaža svakog putnika, ali JAVNI prevoz je odgovornost i obaveza VLASTI.
trambusek88

#1878 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

dresdener78 wrote:Dobre vijesti u vezi sa linijom za aerodrom!

Svakako napeto očekujem daljnja dešavanja i mislim da ćemo biti svjedoci cirkusa od strane vozača taksi u stilu "uzeše nam posao".
U svakom slučaju moja lična iskustva su isto loša kao kod ostalih ljudi, cijene aerodrom-grad su besramne i ne mogu stalno moliti lokalne drugove da mene pokupe na aerodromu dok su u vrijeme mog dolaska na poslu.
Takva je i cijena na registrovanoj lniji Baščaršija-Aerodrom koju su GRAS i Centrotrans napustili.
Cijenu je odredilo ministarstvo saobraćaja - 6KM. OK je da ta linija bude skuplja od ostalog prevoza, ali karta nebi trebala da košta više od 3,00KM

Nek se 4 osobe utale za Taxi, pa makar i po onoj nelegalnoj fiksnoj cijeni 20KM izašlo bi 5KM po osobi.
Linija imala 5,6 putnika za čitavi dan. Prevoznici bi radije pristali na niže tarife, ali tada nikome nije padalo na pamet da samovoljno formira cijene JGP.

Inače u zvaničnom prijedlogu nove mreže linija MS-KS koja još nije došla na dnevni red predviđena je izmjena linije 200E Baščaršija (Bezistan)-Aerodrom u Dom Armije-Aerodrom-Dobrinja.
trambusek88

#1879 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

dresdener78 wrote:Dobre vijesti u vezi sa linijom za aerodrom!

Cijena je 5KM, Ručni i jedan odvojeni prtljag se ne plaća, za svaki naredni komad odvojenog prtljaga plaća se dodatno 5KM
Cijena za 1KM jeftinija ali i dalje preskupo. Jedino eto što ima i povratna, 8KM

I dalje je bolja opcija da se 4 osobe udruže i uzmu crveni taxi. Izaći će ih nešto više od po 3KM do centra.
Za ovu liniju bi realna cijena karte bila 3,00-3,50KM.
man_464

#1880 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Opet su zveknuli cijenu i odustaće nakon 3-4 mjeseca.

Svakako je bilo bolje liniju 31e produžiti do Aerodroma, da pri polasku sa Dobrinje svraća na Aerodrom. Tako da ide svakih sat vremena (svaka 3 ili 4 tura linije 31e). Cijena bi ostala 1,60 i svi bi bili zadovoljni. Sad 5 maraka. Ako je više osoba ako i pristneš na deranje od 20 maraka do Centra haman ti dođe na isto. Uostalom vidjećemo.

Dobro je da linija opet radi, ali mislim da neće biti nekog "hajra"
Cijena karte je maksimalno trebala da bude dupla karta standardna (3,20)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1881 Re: Gras all about

Post by Truba »

žuti turski smrdi na paljevinu i jedna se vrata ne mogu otvoriti
izbaci nas u nedzarićima a taman zanimljivo bi u knjizi :D
insaneinthebrain

#1882 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

i supalj ko svicarski sir, ulazi voda na sve strane. pola sjedista mokro :-?
dresdener78

#1883 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Pozdrav svima!
Dakle opet sam malo bliže rezultatu mojeg projekta knjige, drugar mi je pripremio koricu za knjigu:
Image

Sada čekam kao zadnju šansu mišljenje jednog jugoslovensko-češkog udruženja u Pragu hoće li sarađivati na izdanju ove knjige, naravno sada svi na odmoru, na moru itd. ... ako niti ovi neće, pokreniću sve vlastitim snagama, u Nacionalnoj biblioteci već čekaju kada ću zatražiti ISBN kod.

Nadam se da će biti KONAČNO nakon tih više od 2 godina više sa moje strane za vas nego samo šuplja obećanja...
Truba

#1884 Re: Gras all about

Post by Truba »

insaneinthebrain wrote:i supalj ko svicarski sir, ulazi voda na sve strane. pola sjedista mokro :-?
nisu zatvorili prozore
pokisao sam u tramvaju zapravo :mrgreen:
man_464

#1885 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Šiberi u divazima (Duewag GT8) iz Konye su misaona imenica za ljude niže od 185cm.
Ja sa 187 jedva dohvatim dršku koja je dodatno ugrađena da možeš dohvatiti. Inače možeš se slikati samo.

Pokislo je razumljivo ako su krovni lufteri bili otvoreni a putnici nisu zatvorili.
Inače nemojte se začuditi ako budete malo duže čekali tramvaj ovih dana.

Kreće se sa "experimetisanjem" u redu vožnje pa će tako u skorije vrijeme na liniji 3 biti samo veliki trodijelni tramvaji ali će nailaziti svako 5 minuta, umjesto 4, kako je to bilo do sad. (Polaze svake 4 minute sa Ilidže na liniji 3).

Inače od 20.06.2016. u opticaju je 33 tramvaja u špici radnim danom. (LInije 2 i 5 ne rade i neće do 01.09.)
oldtajmer

#1886 Re: Gras all about

Post by oldtajmer »

man_464 wrote:Šiberi u divazima (Duewag GT8) iz Konye su misaona imenica za ljude niže od 185cm.
Ja sa 187 jedva dohvatim dršku koja je dodatno ugrađena da možeš dohvatiti. Inače možeš se slikati samo.

Pokislo je razumljivo ako su krovni lufteri bili otvoreni a putnici nisu zatvorili.
Inače nemojte se začuditi ako budete malo duže čekali tramvaj ovih dana.

Kreće se sa "experimetisanjem" u redu vožnje pa će tako u skorije vrijeme na liniji 3 biti samo veliki trodijelni tramvaji ali će nailaziti svako 5 minuta, umjesto 4, kako je to bilo do sad. (Polaze svake 4 minute sa Ilidže na liniji 3).

Inače od 20.06.2016. u opticaju je 33 tramvaja u špici radnim danom. (LInije 2 i 5 ne rade i neće do 01.09.)
kakva je sad situacija sa trolom,fakat se u zadnje vrijeme dosta ceka
man_464

#1887 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Red vožnje se zvanično nije mjenjao.

101-1 trola
102-5 trola
103-11
104--- nema preko ljeta
107-4
108-1

Stim da je na 103 znalo takom zime ići i po 13 vozila ujutro.
Sad preko ljeta vjerovatno ih bude 10-11, znaće trambusek bolje.
Na 102 ih je 5 komada ali samo kartka vozila, ponekad zglob, a preko zime je bilo 3 zglobna 2 solo, ili čak i 4 zgloba.
107 su 4 čini mi se samo ujutro, popodne samo 3.

Uvečer svakako minimalno je 10 minuta jer ih se 5 povuče iza 17:30.

Fazon je što nema vozača dovoljno+ krenuli su godišnji odmori vozačima, ode trojica vozača na odmor, op' manje jedan trolejbus na liniji.
I na autobusima isto.
Ima oko 30 trolejbusa ispravno. Mislim da će doći još preostalih 6 iz Ženeve.
Kad je zimski red i špica ujutro je po RV koji je korigovan interno potrebno 24 trolejbusa da se zaklopi RV. Po meni nedovoljno. U najmanju ruku svaku liniju treba pojačati još jednim vozilom tako da u opticaju bude oko 30 vozila.
trambusek88

#1888 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Utanjili su zbog godišnjih. Sad je na 107 i ujutru 3 (bar je tako bilo u petak), a na 103 oko 10.

Strpite se još mjesec, onda će se svi vozači vratiti, možda se angažuje i onih 10 vozača što je prije x mjeseci raspisan konkurs, ali vlada još nije razmatrala da ih odobri, ali možda odobre sad jer idu izbori.

Moguće da će idući vikend, a ako ne idući onda onaj tamo naredni, trole ići samo do Mojmila zbog izmještanja stubova, a za Dobrinju će voziti autobusi od okretnice Mojmilo.
MAN-lion's coach

#1889 Re: Gras all about

Post by MAN-lion's coach »

trambusek88 wrote:Utanjili su zbog godišnjih. Sad je na 107 i ujutru 3 (bar je tako bilo u petak), a na 103 oko 10.

Strpite se još mjesec, onda će se svi vozači vratiti, možda se angažuje i onih 10 vozača što je prije x mjeseci raspisan konkurs, ali vlada još nije razmatrala da ih odobri, ali možda odobre sad jer idu izbori.

Moguće da će idući vikend, a ako ne idući onda onaj tamo naredni, trole ići samo do Mojmila zbog izmještanja stubova, a za Dobrinju će voziti autobusi od okretnice Mojmilo.
Počei su raditi prošle sedmice , a od danas i svi.
man_464

#1890 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Naravno sad su svi stari vozači zapalili na odmore.
Od septembra možda onda možemo očekivati neko pojačanje reda vožnje.

NO vidjećemo.
10 vozača.
To bi bila 3 ili 4 dodatna trolejbusa.
trambusek88

#1891 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Na 107 su opet 4
wewa

#1892 Re: Gras all about

Post by wewa »

trolejbuski saobracaj je smijurija - ako te potrefi 107, razmak izmedju dvije 103 je vise od 20 minuta. nedopustivo!
supercali

#1893 Re: Gras all about

Post by supercali »

wewa wrote:trolejbuski saobracaj je smijurija - ako te potrefi 107, razmak izmedju dvije 103 je vise od 20 minuta. nedopustivo!
Gdje treba da te vozim :)
veliki_ah

#1894 Re: Gras all about

Post by veliki_ah »

Ne mogu da vjerujem da jos nikad nisu nasli nacin da obavijeste ljude na stanicama da tramvaj nece doci jer je neki belaj.. Ne daj Boze da se pouzdas i negdje krenes, jer nema sanse da saznas da je bio udes.. Zar je tesko imati neki besplatni call centar, neku jednostavnu web stranicu sa minute to minute ažuriranim servisnim informacijama? Necemo sada ici tako daleko da imaju displej na svakoj stanici ili aplikaciju, ali neki osnovni vid komunikacije da znas da nakon pola sata cekanja nece doci tramvaj su morali razviti.. Pa, jebemu mater, kako mislis graditi povjerenje prema korisnicima kada niko ne moze biti siguran da ce ga tramvaj dovesti na posao..
trambusek88

#1895 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Trebalo je to da zaživi u decembru, pa u aprilu, pa evo još ništa. Možda se sad štima da bude pred izbore. Ako bude bazirano na GPS-u biće OK
wewa wrote:trolejbuski saobracaj je smijurija - ako te potrefi 107, razmak izmedju dvije 103 je vise od 20 minuta. nedopustivo!
Prosječan razmak na 103 je sad 9-10 minuta, desi se par puta u toku dana da nema duže, ali rijetko preko 15 minuta, osim možda iza 21:30
Bude nekad i čepova u saobraćaju prepoznatljivih po tome što se dugo čeka trolejbus pa nalete dva 103 jedan iza drugog, isto kad se pokvari jedan 103 može se stvoriti rupa od 20 minuta.

Pa 107 sa 4 trolejbusa drži prosječan interval 23-24 minute. Na 103 je u najgorem slučaju nedjeljom 8 trolejbusa, a krug je tu negdje možda 2-3 minuta manji na 103.
wewa

#1896 Re: Gras all about

Post by wewa »

trambusek88 wrote:Trebalo je to da zaživi u decembru, pa u aprilu, pa evo još ništa. Možda se sad štima da bude pred izbore. Ako bude bazirano na GPS-u biće OK
Prosječan razmak na 103 je sad 9-10 minuta, desi se par puta u toku dana da nema duže, ali rijetko preko 15 minuta, osim možda iza 21:30
Bude nekad i čepova u saobraćaju prepoznatljivih po tome što se dugo čeka trolejbus pa nalete dva 103 jedan iza drugog, isto kad se pokvari jedan 103 može se stvoriti rupa od 20 minuta.

Pa 107 sa 4 trolejbusa drži prosječan interval 23-24 minute. Na 103 je u najgorem slučaju nedjeljom 8 trolejbusa, a krug je tu negdje možda 2-3 minuta manji na 103.
sve to super zvuci ovako u teoriji
praksa kaze drugacije

svako, ali svako ljeto je patnja. jer za gras vrijeme raspusta znaci vrijeme (veceg) nerada.
artime

#1897 Re: Gras all about

Post by artime »

Grasovi autobusi propustaju. Pokazalo se juce u toku pljuska. Mislim da ako nista mozete da zakrpite vozila da raja ne kisne u toku voznje.
Truba

#1898 Re: Gras all about

Post by Truba »

trolejbusi su smijurija otkako znam za gras
jedino valjaju s prve stanice kad možeš pitati kad kreće ( ako je tu)
vješalica

#1899 Re: Gras all about

Post by vješalica »

wewa wrote:
svako, ali svako ljeto je patnja. jer za gras vrijeme raspusta znaci vrijeme (veceg) nerada.
kad viidim ko se sve voza,bolje je da ne postoji nikakav prevoz
kad uzmu besposlene ženturače ubijati narod kolicima,penzioneri što se sa svima svađaju,agresivni omladinci....fali jedna vaspitna narodu odavno
previše sebi dali za pravo i komotitet
vješalica

#1900 Re: Gras all about

Post by vješalica »

artime wrote:Grasovi autobusi propustaju. Pokazalo se juce u toku pljuska. Mislim da ako nista mozete da zakrpite vozila da raja ne kisne u toku voznje.
ima centro
Post Reply