Eborg wrote:@bijela: Hvala ti na odgovorima i na obavijesti.

Međutim, meni neke stvari još uvijek nisu tu jasne.
1) Nasljeđivanje - Ponavljam opet, zašto žena nije jednaka? Ne interesuje mene ko koga izdržava, činjenica je da nije jednaka. Uzmi recimo ženu koja se iz nekog razloga nije udala i živi u drugom gradu. Umre otac/majka i brat dobije više nego ona. Nemoj mi molim te samo reći da je brat dužan da je izdržava, nije ni u šerijatskim zemljama sve idealno pa da svi poštuju. Zar nije jednostavnije sve na jednake dijelove pa se snalazite kako znate?
nema na čemu, hvala tebi na lijepom tonu u ovoj diskusiji. razumijem tvoje dvoumljenje u vezi sa ovim pitanjima.
ne bih voljela da u razgovor uvedemo praksu islamskih zemalja budući da danas nema ni jedne čije se zakonodavstvo isključivo bazira na šerijatu. ako budemo spominjali praksu, sigurno će neko spomenuti afganistan, tu napaćenu zemlju.. kao da je ona neka referenca kad je o ovome riječ.
dakle, pokušaj zamisliti neku zemlju koja je bukvalno od-do na šerijatu zasnovana. u takvoj zemlji se ne bi smjelo dogoditi da muškarac u porodici ne pomaže uzdržavanje žena, u suprotnom bi bio krivično gonjen. još jednom ponavljam - šerijat funkcioniše samo kada je u cjelosti primjenjen.
2) Svjedočenje - Zašto dvije žene kod kupoprodajnog ugovora? Nisu žene manje inteligentne a razlog koji si navela da muž bolje poznaje neke stvari je zaista u modernom svijetu besmislen. Koliko mi je poznato kada se sklapa šerijatski brak svjedoci su ili jedan muškarac ili dvije žene. Zašto?
da, naša praksa je da budu dvije žene svjedoci prilikom sklapanja braka, izvedena iz analogije ovoga o kupoprodaji. vezano za ovo, pogledaj na dnu posta moju *.
3) Kažnjavanje - U pravu postoji jedan princip - ignorantia iuris nocet, odnosno nepoznavanje prava škodi. Dakle, ne može izgovor biti da neko nije poznavao pravila, kao što moj dragi asistent kaže: "Kolega, nepoznavanje pravila ne isključuje odgovornost." Nije li ono neka američka turistkinja trebala biti bičevana zato što se seksala sa dragim na plaži u Bahreinu ili tako negdje? Ona sigurno nije znala da je to zabranjeno. Malo mi je to nelogično što govoriš, imaš li možda neku literaturu da mi preporučiš glede toga, jako me zanima?
vodila sam se praksom Poslanikovom kada su mu doveli neku ženu iz udaljenijeg predjela države (u koji još nisu bili stigli ljudi koji su poznavali propise) i rekli: ona je počinila blud, treba je kazniti. Poslanik, a.s., je upitao da li je ona znala da je blud zabranjen, rekla je da nije. tada je on kazao da ne smije biti kažnjena budući da nije znala za zabranu i odmah poslao nekog od ashaba u tu pokrajinu koji je ljude podučio šerijatu.
sad je pitanje da li ta amerikanka stvarno nije znala da je intimni odnos u javnosti u jednom bahreinu zabranjen,
ako nije, baš je
4) Smrtna kazna - Ja sam u principu protiv smrtne kazne ali eto, ne diram u to direktno u ovom slučaju. Možeš li mi iskreno reći da li misliš da je u redu ubiti čovjeka koji ni pod koju cijenu ne želi da se vrati u islam? Možda je čovjek pročitao neku knjigu, ne znam, pronašao nešto u sebi i sada njega treba ubiti? Zašto se islam toliko boji kritike zaboga? Pa ne može se čitav ummet držati pod staklenim zvonom.
naglasila sam da smrtna kazna ne sljeduje čovjeka koji ne radi protiv islama i muslimana nakon svog odstupanja od istog. ko promijeni vjeru zbog nekog svog unutrašnjeg osjećaja - sumnjam da će imati potrebu da druge "poziva u raj" na taj način.
opet te podsjećam da zamisliš jednu imaginarnu šerijatsku državu u kojoj je ljudima osnova svake veza vjera. kidanje te veze najviše šteti tom društvu i njegovom identitetu. smrtna kazna je u ovom slučaju postavljena kao snažan princip čuvanja zajednice.
5) Razvod - I sama znaš da se predbračni ugovori rijetko sklapaju u arapskom sviejtu. Svako ima svoj život i svoju nafaku. Ako mladoj jednog dana dođe da napusti čovjeka jer ga više ne voli i postane medicinska sestra na Haitiju zašto misliš da je njoj zabranjeno tražiti razvod? Pretpostavimo da nema djece.
briga me, da prostiš, šta se radi u arapskom zakonodavstvu. ja govorim o mogućnostima koje šerijat pruža.
Vjeruj mi da ne želim biti cinik koji će samo gledati da te napadne i nađe nespremnu. Želja mi je fakat da me neko jednom ušutka, ali ne mogu da se smirim kada sam moralno i kulturološki u konfliktu sa vlastitom religijom. Da sam odrastao negdje drugo, da nisam čitao šta sam čitao, vjerovatno bi mi bilo svejedno (isto kao što je meni normalno pojesti ćevape a hindusi bi se zgražavali). Ne kažem da me je "dekadentna zapadnjačka literatura" pokvarila, ali meni zaista ne smeta kada me probudi crkveno zvono u mojoj ulici i što mi bajram prvi čestita komšija katolik.

potpuno te razumijem i unaprijed znam da te moji odgovori neće ušutkati

.
ako si u UNSA pokušaj pitati nešto od ovoga imamovićevog (il je durmiševićev) asistenta možda on znadne objasniti nešto pravničkim jezikom.
i ne treba ti smetati zvono ni komšija

.
EDIT:
zaboravih svoju *. dakle:
*sve nama danas poznate šerijatske norme (izuzimam kur'anske i sunnetske) su podložne mijenjanju i trebaju se mijenjati. belaj je što predugo ne postoji ta šerijatska država pa se nije ni radilo toliko na promišljanju šerijata u kontekstu određenog perioda. ili je bilo obranuto, no bit svega je da nam treba jedan savremeni fikh. koliko su muslimani jaki za to u ovom trenutku - ne znam.
ali evo, meni je prihvatljiv dr. jusuf kardavi (negdje si gore pitao za literaturu), pa ako te bude zanimalo šerijatsko pravo, preporučujem ti njegove radove.