Ili u prevodu "pravo su jaki"
Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#1876 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pristine i Tirane imaju Dua Lipe, Rite Ore i ostale dilere drogama koji Albaniju i one sto mi nazivamo "siptarima" stavlja za 10-ak godina na vrh nacija sa ovih prostra.
- DaysleepeR
#1877 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nemojte više, u redu je.
- Hajvan
#1878 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
DaaaaElRe wrote: ↑21/08/2023 10:27Slažem se da u WizzAir poslovanju ponekad nema logike. Arapima su poroci dostupniji u Beogradu nego li u Sarajevu, a i imaju mnogo veći izbor. Parovi, penzioneri mogu praviti ture po Srbiji i BiH, mada ih ja iskreno u periodu oktobar - jun u većoj mjeri nikada nisam vidjao u Sarajevu.tramvajtrojka wrote: ↑21/08/2023 09:57 al da vidim kako se isplati tj. kojom racunicom da ukinu liniju za AUH, kad im je LF uvijek preko 90% svaki dan, jednostavno su firma za koju ne važi nikakva normalna logika
Air Ababia ukoliko ima slobodnih aviona i ukoliko postoji potražnja vrlo lako može zamijeniti Wizzair na relaciji AUH - SJJ.
I grad se bas lepi zove, bree- Dar Al Jihad
- ElRe
#1879 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Priroda letovaDaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 11:01 Taktički si se zeznuo što si stavio Tiranu a ne recimo Prištinu.
https://www.limakkosovo.aero/airlines-destination
Ali i to smo prošli već, nema Priština pojma, ništa to ne valja.
AtlasGlobal - Antalya davno ugašeno
Austrian Airlines - Vienna
Air Mediterranean - Malmo, Stuttgard, Basel/Mulhouse - dijaspora + saradnja kosovarske avio agencije i charter kompanije
Corendon Airlines- Antalya - sezonski charter
Chair Airlines Zurich - SUI dijaspora, najbrojnia kosovarska dijaspora
Easyjet EZSl - Basel/Mulhouse, Geneva - SUI dijaspora, najbrojnia kosovarska dijaspora
Easyjet EZS - Berlin
Edelweiss - Zurich - SUI dijaspora, najbrojnia kosovarska dijaspora
Eurowings - Dusseldorf, Stuttgart, Hamburg, Hannover, Munich, Cologne
Enter Air - Basel/Mulhouse - SUI dijaspora, najbrojnia kosovarska dijaspora
GP Aviation - Dusseldorf, Basel/Mulhouse - dijaspora + saradnja kosovarske avio agencije i charter kompanije
Helvetic - Zurich - SUI dijaspora, najbrojnia kosovarska dijaspora
Malta MedAir - Dusseldorf, Stuttgart, Munich - ugašeno
Norwegian Air Shuttle - Oslo, Gothenburg - sezonski, dijaspora
Norwegian Air International - Helsinki, Copenhagen - sezonski, dijaspora
Pegasus Airlines - Istanbul SAW, Antalya - Antalya sezonski charter
SAS Copenhagen, Gothenburg, Oslo, Stockholm - ugašeno
Sunnexpres - Antalya sezonski
Sunnexpres Deut. - Cologne- ugašeno
Swiss Int’l Air Lines - Geneva - SUI dijaspora, najbrojnia kosovarska dijaspora
TUIfly (Belgium) - Brussels - SUI dijaspora, najbrojnia kosovarska dijaspora
TUIfly (Germany) - Basel/Mulhouse, Stuttgart - SUI dijaspora, najbrojnia kosovarska dijaspora
Turkish Airlines - Istanbul, Antalya - Antalya sezonski charter
Wizz Air - London-Luton, Budapest, Dortmund, Basel/Mulhouse, Vienna, Memmingen - dijaspora
Ni jedna linija za Lisabon, Madrid, Malagu, Barselonu, Pariz, Rim, Milano, Prag, Atinu + ostatak svijeta...
Eto neka se napravi konzorcij Relax, Avio Express, Fibula, hotelijeri zakupe 2 aviona od neke hrvatske, bugarske, rumunjske, baltičke charter kompanije i pokrenu letove za Njemačku, Beneluk i Skandinaviju. Koliko sam razumio aerodom Tuzla je sada nešto slično pokušao u pregovorima sa Trade Airom.
Last edited by ElRe on 21/08/2023 11:46, edited 3 times in total.
- DaysleepeR
#1880 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ja bih se ispisao sa foruma nakon ovakvih postova da sam na tvom mjestu.
-
Trappist
#1881 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nevjerovatno stvarno. Svi aerodromi u regionu nema gdje ne lete, a onda krenu pljuvati po tim aerodromima i kompanijama, nekakve mane nalaze. A u svojoj basti mogu do beca i frankfurta i istanbula kako trebaDaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 11:42 Ja bih se ispisao sa foruma nakon ovakvih postova da sam na tvom mjestu.
- DaysleepeR
#1882 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ispade kosovska dijaspora 5 puta veća od BH dijaspore.Trappist wrote: ↑21/08/2023 11:50Nevjerovatno stvarno. Svi aerodromi u regionu nema gdje ne lete, a onda krenu pljuvati po tim aerodromima i kompanijama, nekakve mane nalaze. A u svojoj basti mogu do beca i frankfurta i istanbula kako trebaDaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 11:42 Ja bih se ispisao sa foruma nakon ovakvih postova da sam na tvom mjestu.![]()
Plus oni ne idu autima, samo naši idu autima i to oni znaju kao činjenicu.
Ne znam samo čija dijaspora napravi seriju udesa u Hrvatskoj ove godine.
- Ozimician
#1883 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ako je ovo istina za ove linije sto je @ElRe postavio - onda s Pristinom nikad vise ne treba da se poredimo uopste.Trappist wrote: ↑21/08/2023 11:50Nevjerovatno stvarno. Svi aerodromi u regionu nema gdje ne lete, a onda krenu pljuvati po tim aerodromima i kompanijama, nekakve mane nalaze. A u svojoj basti mogu do beca i frankfurta i istanbula kako trebaDaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 11:42 Ja bih se ispisao sa foruma nakon ovakvih postova da sam na tvom mjestu.![]()
Nema gdje ne lete? 90% letova im je prakticno u 2 drzave, stvarno siroka ponuda.
U sustini nije ni Sarajevo nista bolje, Sarajevo izvlace arapski turisti i to je jedina prednost u odnosu na Pristinu, sto u Pristinu bukvalno samo dijaspora dolazi, a u Sarajevo eto ima i nekih turista.
Kao sto sam rekao, mnogo bitnije je za aerodrom ko dolazi tu, nego ko odlazi sa njega, iz toga se da mnogo toga iscitati
- DaysleepeR
#1884 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Prije toga si napisao post koji je direktna kontra toga.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 11:56Ako je ovo istina za ove linije sto je @ElRe postavio - onda s Pristinom nikad vise ne treba da se poredimo uopste.
Nema gdje ne lete? 90% letova im je prakticno u 2 drzave, stvarno siroka ponuda.
U sustini nije ni Sarajevo nista bolje, Sarajevo izvlace arapski turisti i to je jedina prednost u odnosu na Pristinu, sto u Pristinu bukvalno samo dijaspora dolazi, a u Sarajevo eto ima i nekih turista.
Kao sto sam rekao, mnogo bitnije je za aerodrom ko dolazi tu, nego ko odlazi sa njega, iz toga se da mnogo toga iscitati
Ozimician wrote: ↑21/08/2023 11:05 1. Tirana je jedini aerodrom u Albaniji, mi imamo efektivno 3
2. Albanija ima morsku obalu, mi nemamo
3. BiH je puno bolje prometno povezana sa aerodromima susjednih zemalja, iz bar 50% BiH je brze doci do aerodroma u Beogradu, Zagrebu, Splitu, Dubrovniku nego do Sarajeva (racunaj da imas i 50% stanovnistva kojima je to draza i bliza opcija nego Sarajevo)
4. BH dijaspora dolazi vecinom autom na godisnji, jer barem 60% dijaspore moze doci u toku jednog dana u BIH, albanska dijaspora nema taj luksuz.
5. Albanska dijaspora je trenutno na vrhuncu (vidi pod demografski boom 80-tih), takodjer Kosovo i Albanija su jedine 2 zemlje u Evropi trenutno koje imaju jace iseljavanje od BiH.
- ElRe
#1885 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Daleko od toga. Meni, tj mojoj firmi će nedostajati linije prema Stokholmu i Berlinu.
Ali treba biti i realan i pogledati saobraćaj u Prištini i Tirani u oktobru. Sve dijaspora linije.
Pored Frankurta, Kelna, Štutgarta, Sarajevu van sezone treba i linija prema Minhenu i Berlinu, Amsterdamu, Bazelu, Stokholmu.
- Ozimician
#1886 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pristina nije u Albaniji.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 11:57Prije toga si napisao post koji je direktna kontra toga.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 11:56
Ako je ovo istina za ove linije sto je @ElRe postavio - onda s Pristinom nikad vise ne treba da se poredimo uopste.
Ozimician wrote: ↑21/08/2023 11:05 1. Tirana je jedini aerodrom u Albaniji, mi imamo efektivno 3
2. Albanija ima morsku obalu, mi nemamo
3. BiH je puno bolje prometno povezana sa aerodromima susjednih zemalja, iz bar 50% BiH je brze doci do aerodroma u Beogradu, Zagrebu, Splitu, Dubrovniku nego do Sarajeva (racunaj da imas i 50% stanovnistva kojima je to draza i bliza opcija nego Sarajevo)
4. BH dijaspora dolazi vecinom autom na godisnji, jer barem 60% dijaspore moze doci u toku jednog dana u BIH, albanska dijaspora nema taj luksuz.
5. Albanska dijaspora je trenutno na vrhuncu (vidi pod demografski boom 80-tih), takodjer Kosovo i Albanija su jedine 2 zemlje u Evropi trenutno koje imaju jace iseljavanje od BiH.
Jedan je post za Tiranu, drugi za Pristinu.
Dio o dijaspori se poklapa za oba, eto da ti nacrtam.
- DaysleepeR
#1887 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- Ozimician
#1888 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Procitaj ponovo taj dio, tvoja greska.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:00Napisao si post kako albanska dijaspora dolazi avionom.
Onda si napisao kako je mnogo bitnije ko odlazi a ne ko dolazi.
Ja bih volio da elaboriraš.
- DaysleepeR
#1889 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Moguće da je moja greška, obnevidio sam od količine nebuloza koje ispaljujete da branite neodbranjivo.
Jebote te led, ovdje se brani SJJ bez linija i relacija i opcija u odnosu na regionalne aerodrome sa kojih možeš i letit gdje hoćeš i na koje ti može sletiti ko hoće.
Hvalimo se uspješnim turističkim sezonama, to može biti 3 puta bolje, da još više dignemo standard, pogotovo jer turizam u Sarajevu, za razliku od primorja i sezone kad dolazi dijaspora, živi 12 mjeseci godišnje.
Isto tako, da ponovim po stoti put, SJJ kao JP je DUŽNO otvarati nove linije svojim građanima.
Majku mu jebem, ne postoji ovo sve radi arapa i dijaspore, valjda postoji i radi nas koji živimo ovdje.
Jebote te led, ovdje se brani SJJ bez linija i relacija i opcija u odnosu na regionalne aerodrome sa kojih možeš i letit gdje hoćeš i na koje ti može sletiti ko hoće.
Hvalimo se uspješnim turističkim sezonama, to može biti 3 puta bolje, da još više dignemo standard, pogotovo jer turizam u Sarajevu, za razliku od primorja i sezone kad dolazi dijaspora, živi 12 mjeseci godišnje.
Isto tako, da ponovim po stoti put, SJJ kao JP je DUŽNO otvarati nove linije svojim građanima.
Majku mu jebem, ne postoji ovo sve radi arapa i dijaspore, valjda postoji i radi nas koji živimo ovdje.
- ElRe
#1890 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Možeš iz Beograda, dijelom i zbog Air Serbie i Zagreba. Ljubljana mrtav aerodrom, Sarajevo kasaba, Podgorica top level kasaba.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:06 Moguće da je moja greška, obnevidio sam od količine nebuloza koje ispaljujete da branite neodbranjivo.
- DaysleepeR
#1891 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Da ti malo vidi odakle možes sve letiti iz Dubrovnika, Splita i Zadra, pa se vrati.ElRe wrote: ↑21/08/2023 12:12Možeš iz Beograda, dijelom i zbog Air Serbie i Zagreba. Ljubljana mrtav aerodrom, Sarajevo kasaba, Podgorica top level kasaba.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:06 Moguće da je moja greška, obnevidio sam od količine nebuloza koje ispaljujete da branite neodbranjivo.
- ElRe
#1892 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Sezonske linije zbog mora.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:15 Da ti malo vidi odakle možes sve letiti iz Dubrovnika, Splita i Zadra, pa se vrati.
Vidi im linije od oktobra do maja. Sve (polu)mrtvi aerodromi.
Last edited by ElRe on 21/08/2023 12:20, edited 1 time in total.
- Ozimician
#1893 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ma nema bas svrhe s tobom se raspravljati, al hajd.
Ti ces otici turisticki jednom u 5-10 god. u Pariz, otici ces jednom i mozda nikad vise, tako i svi ostali u Sarajevu, a za taj luksuz ti onda nece biti problem ni da presjednes negdje. Za uvodjenje redovne linije treba mnogo vise od toga. Poredjenje sa BG i ZG nema smisla uopste.
Evo sad smo elaborilali da iz Pristine mozes prakticno u 2 zemlje ici kako hoces, ako je to tebi svugdje, onda OK.
Ljetna sezona je jaca u svim zemljama svijeta od zimske, jer su tada godisnji odmori i lijepo vrijeme. Turiste u Novembru u Sarajevu morat ces traziti lupom, a tako i svugdje osim bas top turistickih gradova. Tako da prica o turizmu u Sarajevu 12 mjeseci - nema nikakvog utemeljenja. Evo za SFF je bilo nesto vise od 30 000 posjetilaca, dakle vrhunac turizma u gradu, to je smijesna cifra, ali preko 50 000 posjetilaca Sarajevo nema sanse ni da primi, a da se zivot odvija iole normalno (cak i kad bi postojali turisticki kapaciteti za to).
Linije za dijasporu imaju smisla jer ce svaki dijasporac minimalno 1x godisnje da dodje u posjetu domovini, cesto i vise puta godisnje, sto ne mozemo reci za tebe da ces min. 1x godisnje letjeti u Pariz.
SJJ za mene kao gradjana je duzno da ne pravi gubitke. Ako ti smatras da aerodrom treba da postoji da bi jedan mali dio domaceg stanovnistva jednom ili nijednom godisnje letio negdje - onda svaka cast.
Ti ces otici turisticki jednom u 5-10 god. u Pariz, otici ces jednom i mozda nikad vise, tako i svi ostali u Sarajevu, a za taj luksuz ti onda nece biti problem ni da presjednes negdje. Za uvodjenje redovne linije treba mnogo vise od toga. Poredjenje sa BG i ZG nema smisla uopste.
Evo sad smo elaborilali da iz Pristine mozes prakticno u 2 zemlje ici kako hoces, ako je to tebi svugdje, onda OK.
Ljetna sezona je jaca u svim zemljama svijeta od zimske, jer su tada godisnji odmori i lijepo vrijeme. Turiste u Novembru u Sarajevu morat ces traziti lupom, a tako i svugdje osim bas top turistickih gradova. Tako da prica o turizmu u Sarajevu 12 mjeseci - nema nikakvog utemeljenja. Evo za SFF je bilo nesto vise od 30 000 posjetilaca, dakle vrhunac turizma u gradu, to je smijesna cifra, ali preko 50 000 posjetilaca Sarajevo nema sanse ni da primi, a da se zivot odvija iole normalno (cak i kad bi postojali turisticki kapaciteti za to).
Linije za dijasporu imaju smisla jer ce svaki dijasporac minimalno 1x godisnje da dodje u posjetu domovini, cesto i vise puta godisnje, sto ne mozemo reci za tebe da ces min. 1x godisnje letjeti u Pariz.
SJJ za mene kao gradjana je duzno da ne pravi gubitke. Ako ti smatras da aerodrom treba da postoji da bi jedan mali dio domaceg stanovnistva jednom ili nijednom godisnje letio negdje - onda svaka cast.
Last edited by Ozimician on 21/08/2023 12:20, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#1894 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Kakve veze to ima?ElRe wrote: ↑21/08/2023 12:18Sezonske linije zbog mora.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:15 Da ti malo vidi odakle možes sve letiti iz Dubrovnika, Splita i Zadra, pa se vrati.
Vidi im linije od oktobra do maja. Sve (poli)mrtvi aerodromi.
Sezonske - znači kad ljudi putuju.
Dakle lijepo u sezoni odeš.
WTF
- DaysleepeR
#1895 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
U Sarajevu ima pola miliona stanovnika. Svi da odletimo jednom godišnje... koliko je to?Ozimician wrote: ↑21/08/2023 12:19 Ma nema bas svrhe s tobom se raspravljati, al hajd.
- Ozimician
#1896 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Mozemo reci da ima pola miliona stanovnika koji gravitiraju Aerodromu Sarajevo (kojima je to najblizi aerodrom), da svaki stanovnik leti prosjecno 1x godisnje, sto se nece desiti ni najludjem snu, to je i dalje ispod 50% danasnjeg prometa sarajevskog aerodroma.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:20U Sarajevu ima pola miliona stanovnika. Svi da odletimo jednom godišnje... koliko je to?Ozimician wrote: ↑21/08/2023 12:19 Ma nema bas svrhe s tobom se raspravljati, al hajd.
Ili da uprostim, da drzava uplati svima njima besplatno let po zelji sa Aerodroma Sarajevo 1x godisnje da idu gdje pozele, i dalje necemo prismrditi brojevima aerodroma u regiji, a ekonomski gubitak vise nego ogroman.
- DaysleepeR
#1897 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ali je to značajan porast u odnosu na sadašnji promet SJJ.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 12:23Mozemo reci da ima pola miliona stanovnika koji gravitiraju Aerodromu Sarajevo (kojima je to najblizi aerodrom), da svaki stanovnik leti prosjecno 1x godisnje, sto se nece desiti ni najludjem snu, to je i dalje ispod 50% danasnjeg prometa sarajevskog aerodroma.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:20
U Sarajevu ima pola miliona stanovnika. Svi da odletimo jednom godišnje... koliko je to?
A to je samo početak.
Ja lično bih letio sigurno 5 puta godišnje.
Ljudi bi i dolazili češće.
Ono što jako puno koristiš kao argument a što nikakvog uporišta nema su neke paušalne ocjene ili brojke.
Nemoj ih koristiti bez izvora jer ih ja prosto ignorišem ako nemaju isti.
- Ozimician
#1898 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
A eto nek ti imas izvor da ce svaki stanovnik letjeti 1x godisnje, da je jedino sto ga sprecava u tome nedostatak 10-tak avionskih linija.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:26Ali je to značajan porast u odnosu na sadašnji promet SJJ.
A to je samo početak.
Ono što jako puno koristiš kao argument a što nikakvog uporišta nema su neke paušalne ocjene ili brojke.
Eto koliko puta si ti letio ove godine?
Eto nabroj mi 5 destinacija na koje bi letio ove godine, pa onda 5 destinacija iduce godine gdje bi letio (tj. koje linije da se uvedu) ?
- DaysleepeR
#1899 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ja pričam o nečemu što se zove potencijal.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 12:29A eto nek ti imas izvor da ce svaki stanovnik letjeti 1x godisnje, da je jedino sto ga sprecava u tome nedostatak 10-tak avionskih linija.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:26
Ali je to značajan porast u odnosu na sadašnji promet SJJ.
A to je samo početak.
Eto nabroj mi 5 destinacija na koje bi letio ove godine, pa onda 5 destinacija iduce godine gdje bi letio (tj. koje linije da se uvedu) ?
KS ima potencijal novih 500000 putnika godišnje koji leži neiskorišten.
Moraš naučiti razliku potencijala i zvaničnih brojki.
Letio bih sigurno u Švedsku, Holandiju, Španiju, Francusku i Njemačku.
Letio bih u Češku, Italiju, Norvešku, Grčku, UK.
- Ozimician
#1900 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Lijepo, znaci da ti ulazis u Top 5% po primanjima i mozes to priustiti.DaysleepeR wrote: ↑21/08/2023 12:32Ja pričam o nečemu što se zove potencijal.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 12:29
A eto nek ti imas izvor da ce svaki stanovnik letjeti 1x godisnje, da je jedino sto ga sprecava u tome nedostatak 10-tak avionskih linija.
KS ima potencijal novih 500000 putnika godišnje koji leži neiskorišten.
Moraš naučiti razliku potencijala i zvaničnih brojki.
Letio bih sigurno u Švedsku, Holandiju, Španiju, Francusku i Njemačku.
Letio bih u Češku, Italiju, Norvešku, Grčku, UK.
Na koje od trenutnih destinacija koje nudi Aerodrom Sarajevo si letio ove godine, a na koje prosle (vjerujem da nisi jos sve obisao, a da bilo kakvo presjedanje ne dolazi u obzir).
Takodjer, pretpostavljam da za nekoga ko zeli da leti u ove zemlje tursiticki, cijena karte je najmanji dio troska, tako da nije previse bitan.