Kejn wrote:cyprus wrote:To tada definitivno nije bio nacionalni, a teško da se mogao nazvati i etničkim identitetom... To tada je bio naziv za praktično sve stanovnike ovog prostora, s kojim se pak niti jedna grupacija nije naročito snažno vezala, jer se u suprotnom ne bi tako lako odustalo od istog i ne bi bilo potrebe da se 1993. godine isti vadi iz naftalina... Drugo, današnji bošnjački identitet je geografski širi od Bosne, a tadašnji je bio knap....
Al si mi fakat smiješan koliko god ti puta objasnim, i koliko god ti putam citiram putopisce, dokumente pa čak i mišljenja modernih historičara stranih poput Noela Malcoma, ili domaćih poput Imamovića, ili čak definicija poput one iz Hrvatske enclikopedije ti vrenglaš jedno te isto

Mislim ne mogu da vjerujem da te toliko boli činjenica da je kroz historiju pojam Bošnjak bio usko vezan za Bosanske muslimane
I koliko god puta se ja potrudim da ti predočim širi kontekst, ti jednostavno zanemariš sve što ne ide u prilog teze koju si sebi zacrtao u glavi

Prošli put si se izvukao iz diskusije izgovorom da je moj odgovor stigao nekoliko dana kasnije i da kao nema svrhe pričati

Evo sad imaš istu priliku, jer i sad kasnim nekoliko dana... Iskren da budem trebalo mi je vremena i snage da se nakanim napraviti nešto detaljniji post, za koji 100% znam da ga džabe pišem, jer ne vjerujem da će isti za milimetar promijeniti tu tvoju mitologiju i zadojenost...
Ali zanimljiv si ti primjer i pokazatelj dezorijentisanosti, pa i komičnosti konstruisanja nacionalističke mitologije kod bošnjačke desnice

Dok mnogo tvojih kolega mitologa nastoji dokazati kako su bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, ti pičiš nešto sasvim suprotno - ko biva Srbi i Hrvati nemaju apsolutno ništa zajedničko sa Bošnjacima, gluho i ćoravo bilo, pu pu pu
Pa da krenemo... Ti si naveo dva citata koja daju naslutiti da se samo muslimansko stanovništvo u osmanskom periodu nazivalo Bošnjacima, dok se isto ime nije odnosilo na pravoslavne i katoličke stanovnike Bosanskog ejaleta... Oni su 'bošnjačka raja' - što je valjda nešto posve drugačije i ni u putu se nije srelo sa Bošnjacima
Ali šta ćemo sa čitavim nizom drugih citata i činjenica, koje upućuju na dijametralno suprotan zaključak?
Primjerice:
- Probudi se, Bosno, zemljo slavna,kojano si zaspala odavna,ter mi kaži bosanske junake,na oružju vitezove jake, neka mogu i njih zapjevati, čast i diku slavnoj Bosni dati! Ali Bosna lipo odgovara, Milovana ter žestoko kara: “Jer si, brižan starče, poludio, putujući pamet izgubio? Kad si pjevâ pjesme od junakâ, najveće si pjevâ od Bošnjakâ. (Andrija Kačić Miošić, 1730.)
- Gledamo na mnoge dokumente domaćih spisatelja iz prošlih vjekova, u kojima se uvijek spominje naše pravo narodno ime Bošnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bošnjak. (Antun Knežević, 1870.)
- Jere svaki človik svoga grada govor i besidenje hvali, Hervat, Dalmatin, Bošnjak, Dubrovčanin, Serbljin, i odlučuje da u svome Ritualu bosanski upiše riči bez obzira da li će ga ostali razumjeti. (Bartol Kašić, 1640)
- Ovdje su tri naroda. Prvo su stari Bošnjaci-katolici, kojima su Turci ostavili vjeru. Drugo su Srbi (Surffen) koje zovu vlasi, a mi ih zovemo ciganima ili Martolozima, jer se stalno sele i imaju nemiran život. Treći narod su gradski Muslimani. Oni su pak većinom iz starina katolički Bošnjaci, koji su prešli na Islam. Ima i nešto Vlaha među njima. Ne vole sela. Izbjegavaju sela, i drže se grada. Među njima ima i dosta pravih Turaka. (Benedikt Kuripešić, 1531)
- Čekaj malo, čekaj rode! Dok i tebi zgoda dojde. Bošnjak jednom ustat mora, tomu pako sad je hora. (Đuro Deželić, 1867.)
- Bošnjaci žive između Drine, Verbasa, Save, Dalmacije, Hema, čislom 450.000: ispovjadaju ili Islam; ili su Rimokatolici, ili pravoslavni. (Georgije Magarašević, 1825.)
- Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak. Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri. (Ilija Garašanin, 1844.)
- Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost istine izvedmo. (Ivan Franjo Jukić, 1848.)
- Od slavnijeh smo tebi Slava i od Bošnjaka mi poslani. (Junije Palmotić, 1632)
- Bošnjaci živu između Drine, Vrbasa, Save, Dalmacije i Hema, brojem 450000, dijeleći se na islamski, to jest turski, i zatim na rimski i grčki vjerozakon. (Ljudevit Gaj, 1835.)
- Boj su bili š njimi Harvati, Bošnjaci, Garci ter Latini, Sarbli ter Poljaci. (Marko Marulić, 1493.)
- Nijedan od tri pravoslavna starinačka roda nije ostao na prvobitnom mjestu. Sem jednoga, oni upravo i ne znaju gdje su naprije stajali, ali sami ističu, a tako i smatraju i svi ostali, da su "Bošnjaci". I prezimena su im osobita: Rosandić, Markanović i Macan. (Milenko Filipović, 1928.)
- Danas ne mereš vidjeti u svijeta žirovine i bakovite sermije. Što nam je slavni sud ostavio, to je mirno, ćudevno, pametno; istina malo šašavo i slabo, ali za nas, blentave Bošnjake, i nije drugo!... (Petar Kočić, 1904.)
- Ako doznaju Bošnjaci da neću sam samcat biti u ratu, hrabrije će vojevati. (Stjepan Tomašević, 1462.)
- Bošnjaci spadaju u cislo južnih slavena i to bez razlike vjeroispovjedanija, jer i oni Bošnjaci koji su vjeroispovjedanije pravoslavno primili, po krvi i jeziku ipak ostaju Bošnjaci. (Toma Kovačević, 1865)
- Jedna trećina Bošnjaka su Muhamedanci, dok su preostale dvije trećine, podjednako raspoređene između Grčke i Latinske crkve. (Thomas Gordon, 1832.)
Svi citati su preuzeti sa bs.wikiquote.org... Ima ih još koji upućuju na taj zaključak... Ima i činjenica da veliki broj današnjih Hrvata nosi prezime Bošnjak... Ima onaj natpis na staklu sarajevske katedrale "KATOLICI BOŠNJACI GRADA SARAJEVA''... I još brdo primjera koji ukazuju da se ovaj naziv u periodu do i uključujući XIX stoljeće (ne mislim tu samo na osmanski period) nije mogao odnositi isključivo na muslimansko stanovništvo... Mnogi od ovih citata i činjenica bivaju često korišteni kako bi se 'dokazalo' da su ovdašnji Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, što je također nategnuta teza nastala na poluistini... Naime, iz vega je evidentno da se naziv Bošnjak odnosio na gotovo sve stanovnike Bosne, odnosno značio ono što danas znači pojam 'Bosanac''... Ako se on i mogao nazvati etničkim (što je teško, obzirom na gotovo nikakvu unutaretničku koheziju) Iz toga proizilazi da se tadašnji i današnji bošnjački identitet ne mogu poistovjetiti... Po ko zna koji put ističem da ovim ne osporavam ili ne omalovažavam današnji bošnjački identitet, nego samo dižem glas protiv davanja mitološke dimenzije istom...
A tvoji citati koje si ranije iznosio se ako pogledamo širi kontekst mogu odnositi samo na činjenicu da je u društvenim prilikama osmanske Bosne postojala jaka socioreligija diverzifikacija, zbog čega se muslimansko stanovništvo kao povlašteni sloj moglo u nešto većoj mjeri identifikovati sa nazivom Bošnjak, dok su pravoslavci i katolici kao građani drugog reda bili raja... Ali na osnovu čega, pogotovo ako uzmemo sve ove ostale citate, tvrditi da bošnjačka raja nije pripadala grupi koja se horonimski nazivala Bošnjacima?
Joj kakav je ovo gubitak vremena