Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
piupiu

#1876 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote: Predlažem time-out, udahni duboko, pa ispočetka. Kako misliš gdje ja tu vidim etnografiju? To je jedna pjesma, jedan primjer, u čemu je problem? I kakav muslimanski karakter, turcizmi, dato vrijeme, politika, srpska pjesma; o čemu pričaš, Tita ti?
vs
piupiu wrote:Da, u literaturi, u književnoj, tekstualnoj analizi, ako hoćeš, u etnografiji će se "Šehidski rastanak" analizirati kao pandan narodnoj pjesmi, kao što su se nekad analizirale narodne pjesme da se iz njih 'pročita' kako su ljudi doživljavali sebe.
Ja, i još jednom, šta je problem? Ovo su tvoje riječi na koje sam ti dala odgovor:
Da, upravo ta pjesma je etnografski nerelevantna. Pjesma bez ikakvog smisla, nabacano turcizama i pojacan muslimanski karakter koji samo opisuje dato vrijeme i politiku gdje ce se kao dokazati da to nije srpska pesma. Gdje tu vidis etnografiju?
Ti smatraš da je nerelevanta i pitaš me gdje ja u nabacanim turcizmima, i bla, bla, bla vidim etnografiju. Je l' ti mene zajebavaš?

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:Izmedju Bošnjaka Ivana Franje Jukića i današnjeg Bosanca ima puno više sličnosti, nego izmedju tadašnjeg i današnjeg Bošnjaka.
vs
piupiu wrote:Ko je napisao da se ja negdje pronalazim u Jukićevim stihovima? Gdje to piše?
E haj se sad vas dvije potucte :fight:
Što bi se potukle? Kakve veze imaju ova dva citata?
Connaisseur Karlin

#1877 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Connaisseur Karlin »

ušće wrote:Piči Tito preko Romanije , a oko njega odzvanja "Šehidski rastanak " koji je napisao sin Bosanac za babu mu Bošnjaka ..a Rade Jovanović mezeti u raju sa Jozom Penavom smiješkajući se veli " Eki sevdalinke ..." :lol: :lol:
juce juriiiiiiis , danas Piči , sto ce biti sutra :D :lol:

sevdalinka je bosanska, a ne bosnjacka, a ne smijemo se zaboraviti zahvalti Jevrejima , a koji su su dosli iz Spanjolske, znaci, sevdalinka vuce znatno dublje,a jako bogate i lijepe korijente tradicije i kulture :thumbup:
Kejn

#1878 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

Malo o Bošnjačkom nacionalizmu iz pera Bosanskog Hrvata.

Možda je bošnjački nacionalizam opasniji od Durakovićevog “neprosvjećenog odnosa prema Islamu”

Izjave akademika Enesa Durakovića o tome kako među Bošnjacima nema islamskog ekstremizma, te kako je to podvala susjeda, prije svega Hrvata, kako bi se bošnjački narod ocrnio u Europi i izolirao, ne bi bila čudna, jer se dobro uklapa u sarajevsku floskulu kako hrvatski nacionalizam ugrožava Bosnu i Hercegovinu, da gospodin Duraković nije nedavno tvrdio kako se boji i za svoj život, jer kritizira neprosvijećen odnos prema Islamu, kao i sve veći broj Arapa oko Sarajeva.

Očito je da bošnjačkim intelektualcima, bilo s lijevog ili desnog spektra, smeta svako postavljanje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini. Istina, smeta ih s pravom i 49% posto posjedovanja teritorija Bosne i Hercegovine od strane Srba, ali otpor tomu je daleko manji od želje da se Hrvate marginalizira i s vremenom ovlada kompletnom Federacijom.

Dr. Fra Luka Marković l --- NO LINKS ---

Izgleda da je gospodin Duraković zaboravio ono silno uzbuđenje Bošnjaka zbog ilegalnih džemata u kojima se bez kontrole Islamske zajednice naučava često radikalni islam, koji bi se jednog dana mogao razbiti o glavu svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, a i šire u regiji.

Na koncu današnji islamski terorizam širom svijeta, pored političkih promašaja zapadne politike, prevelikog podržavanja Izraela na račun Palestinaca, nosi i potpis neprosvijećenog tumačenja islama i Kurana. Uvjeren sam da se gospodin Duraković boji takvog pogleda na islam u Bosni i Hercegovini, ta i sam je o tome govorio i pisao. Ali taj strah nestane u onom trenutku kad su u pitanju bošnjački interesi naspram hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

I upravo taj spoj mogućeg radikalnog islama i bošnjačkog nacionalizma zabrinjava. Zabrinjava napose iluzija kako Europa ne zna što se u Bosni i Hercegovini događa. Nema dileme da je Dayton bio pogrješka i nepravda naspram Hrvata i Bošnjaka. Ali samo politički slijepac nije shvatio da je uloga Hrvata, po zamisli zapadnih političkih daltonista, trebala biti očuvanje ravnoteže unutar Federacije. Liberalniji Bošnjaci i Hrvati su trebali zaustaviti mogući utjecaj islamskog radikalizma i njegovu prevagu. Međutim pokazalo se zadnjih godina da to Hrvati kao manjinski narod nisu sposobni, jer problem nije samo islamski radikalizam nego i bošnjački nacionalizam koji sanja o građanskoj državi koja bi s vremenom pripala onima koji imaju pozitivan priraštaj. Glavobolju zapadnim ideolozima povećava i masovno hrvatsko iseljavanje i Bosne i Hercegovine.

Oni s hrvatske strane koji to danas prešućuju zbog različitih interesa, morali bi biti svjesni toga da će u dogledno vrijeme biti kasno. Očito je da je zapadna politika taj problem jasnije uočila nego pojedini hrvatski političari i intelektualci u Hrvatskoj, koji se još uvijek više bave propalom državom i zločestim sinom svih naroda nego ozbiljnim političkim pitanjima, zaboravljajući da je vrijeme igrica partizana i ustaša davno prošlo. Narod je sit i jednih i drugih.

Treba razmisliti i o tome da igre oko Pelješkog mosta kriju u sebi možda i neke čudne snove, snove o velikoj luci u koju bi jednog dana mogli pristajati i turski ratni brodovi. Pa što se može drugo očekivati od onih koji se tako usrdno mole u džamijama za uspjeh krvničkog pohoda Erdogana protiv Kurda, koji sanjaju o tome da im zaštitnikom bude čovjek kojem je Bosna i Hercegovina ostavljena u amanet, kojeg zbog njegovog islamizma i diktature prezire čitava civilizirana Europa i većina stanovnika Turske.

Za njega nikada nisu bili niti će biti Kurdi i aleviti A oni čine zajedno s liberalnim turskim sunitima većinu. Oni koji se mole Alahu za uspješne Erdoganove pohode protiv sunitske braće Kurda su očito zaboravili onu islamsku izreku da kad jedan musliman pati, pati čitav islamski svijet. Istina ta muslimanska solidarnost važi kad je u pitanju odnos drugih prema muslimanima (Židova pream Palestincima), što se lijepo vidi iz pjesmice „Palestino, dušo čista- ljubav beskrajna“ koju pjevuše neke „Gazije“ iz Bužima i okolice, ali ne i kad je Erdogan u pitanju. Pa zar doista ozbiljno misli onaj tko je Erdoganom oduševljen da mu Europa vjeruje? Onaj tko moli za Erdoganovu pobjedu nad Kurdima, moli se vjerojatno još više u tajnosti Alahu da ovlada čitavim prostorom Federacije, a vjerojatno i Bosne i Hercegovine.

Za Durakovića i druge liberalne muslimane, ali vrlo motivirane Bošnjake, treba biti jasno da će se s opasnošću od strane radikalnog islama morati na drugačiji način boriti nego je to bilo do sada. Ili će pobijediti oni ili Izetbegović. Zapad je to počeo shvaćati. Počeo je shvaćati da će ipak bosanski muslimani sami međusobno morati odrediti put. Tako je i dobro. Jer nije pametno da Hrvati poturaju svoja leđa u tom unutar bošnjačkom sukobu. A on postoji.

O tome govore mnogi tekstovi liberalnih Bošnjaka protiv podrške Erdoganu. U prilog tomu govore i tekstovi Bošnjaka u „Prometeju“, koji su vrlo kritički naspram Erdogana i islamizma, a kojeg izrazito muslimanski list „Stav“ napada kao marksistički i prohrvatski portal. Onaj tko „Prometej“ naziva prohrvatskim portalom je doista daleko dogurao s bošnjačkom i muslimanskom ideologijom. Nije nikakvo čudo da se onda sve druge portale i novine koji se zauzimaju za hrvatsku ravnopravnost unutar Federacije i Bosne i Hercegovine proglašava nacionalističkim, pa i ustaškim. Shvatio je Zapad također da trojanski konj poput Komšića ne koristi više, jer s njim Bošnjaci imaju dva predstavnika u predsjedništvu, jednog ateistički-lijevog i drugog muslimanski-desno orijentiranog.

Njegovi nastupi imponiraju onim Hrvatima koji doista ne žele sagledati srž problema, koji još uvijek misle kako će se na taj način neutralizirati Izetbegovića. Grdno se varaju. Na taj način se ne dolazi do građanske države u multietničkoj državi. Nitko pametan ne može biti protiv građanske države u Bosni i Hercegovini. Ali ona ne može biti isto građanska kao što je Hrvatska u kojoj živi preko 90% Hrvata. Može biti građanska poput Belgije u kojoj dva temeljna naroda u svojoj samostalnosti, pa i geografskoj (valonci i flamanci), kontinuirano traže izlaz iz ćorsokaka kroz demokratske institucije. S vatrom se ne treba igrati.

Jer problemi mogu doći iz onog pravca iz kojeg ga političke analfabete u svom neojugoslavenskom, koristoljubivom zanosu ne očekuju. Bojim se da poneki koji igraju na kartu čiste građanske države u Bosni i Hercegovini nisu shvatili kako su u slučaju ostvarenja te zamisli Hrvati manji problem, od nekih drugih građana. Ako do toga ikada dođe, neka se više čuvaju pristalica Erdogana, koji je dobio Bosnu i Hercegovinu u amanet. Jer onaj koji ne prihvaća građansku, sekularnu Tursku, nego jača onu islamsku, neće prihvatiti niti sekularnu i građansku Bosnu i Hercegovinu.

Za sada je u Bosni i Hercegovini barem prividni mir. A što će biti, ako Erdoganove pristalice izgube vlast u Federaciji, ne zna nitko? Iako ne držim ništa do Erdoganove ideologije, što više gadi mi se poput katoličke inkvizicije, mislim da je dobro voditi dijalog s njegovim pristalicama u Bosni i Hercegovini. Jer mir u toj napaćenoj zemlji ne ovisi o Komšiću, Lagumdžiji i nekim lijevim bošnjačkim intelektualcima.

Oni mogu samo naškoditi hrvatskom korpusu, kao što su i do sada činili. Mir ovisi više o ponašanju onih koji su se osim manipulacije i pera spremni poslužiti i drugim sredstvima. Ne daj Bože da do toga dođe. S njima treba ozbiljno razgovarati, osluškujući što zapadna politika želi, ali ne slijepo i bezuvjetno. Jer u prošlom krvavom ratu nisu patili ni Nijemci, ni Francuzi, ni Englezi, nego bosansko-hercegovačka, zavađena sirotinja. Ona ista hrvatska, bošnjačka i srpska sirotinja koja širom te liberalne i demokratske Europe radi danas za sitnu paru. Uostalom kako će se Bošnjaci politički organizirati neka odluče sami. Hrvati ne smiju biti ničija prevaga.

Mmm..... ideja o Luci u Neumu u koju bi uplovljavali Turski brodovi i o Džamiji gdje bi mogli da dovimo za Erdogana mi se čini kao legitimnim zahtjevom Bošnjačkih nacionalista.

Everybody who want's a Port in Neum say yeaaaaaaaahhhh!!!

madner

#1879 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Turci vole kmetove i vazale.
ušće

#1880 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Connaisseur Karlin wrote:
ušće wrote:Piči Tito preko Romanije , a oko njega odzvanja "Šehidski rastanak " koji je napisao sin Bosanac za babu mu Bošnjaka ..a Rade Jovanović mezeti u raju sa Jozom Penavom smiješkajući se veli " Eki sevdalinke ..." :lol: :lol:

sevdalinka je bosanska, a ne bosnjacka, a ne smijemo se zaboraviti zahvalti Jevrejima , a koji su su dosli iz Spanjolske, znaci, sevdalinka vuce znatno dublje,a jako bogate i lijepe korijente tradicije i kulture :thumbup:
Neimam :lol: snage da te negiram... ponizno te molim da mi oprostiš što sefarde ne ubacih u ono gore moje napamet razmišljanje :mrgreen: :-D
Za sutra sam spremio Njegoša, jer su me tjerali da ga naizust naučim ...tako da i sad k"o đutumrli insan skočim u snu tečno ga recitujući :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#1881 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

ušće wrote:

Neimam :lol: snage da te negiram... ponizno te molim da mi oprostiš što sefarde ne ubacih u ono gore moje napamet razmišljanje :mrgreen: :-D
Za sutra sam spremio Njegoša, jer su me tjerali da ga naizust naučim tako...da i sad k"o đutumrli insan skočim u snu tečno ga recitujući :mrgreen:
evo, poljubim te, nema potrebe na poniznost :-D :kiss:

evo da malo uzivamo, dok se drugi svadjau :D

rodjena i odrastala u BiH, mjak i baka dosle iz Spanjoslke, preslili se kasnije u ZG u HR, a ptoom II sv. rata iz HR, kao izbjeglica sa rodtieljima je otisla u Italiju, upoznala americkog vojnika i otisla u ameriku, zena je jos ziva i zdrava i ima svoje koncerte , pjeva sevdalinke i na bosnaskom :thumbup: P.S> gradic/selo blizu Sarajeva je njeno robinska kuca, u kojoj je tokom II sv. rata ubijeno 50+ clanova rodbine, jervejra
ušće

#1882 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

@ Karlin
Ne idu mi citiranja ...Rekoh već negdje da nisam istoričar pa mogu drugima dopustiti da neke stvari poznaju bolje od mene ...Ne volim da se busam znanjem posebno ne citiranje Wikipedie i google pretraživanja ...ja sam praktičan jednostavan insan i u mojem "esnafu " ne podnose filozofiranja ...stvari uvijek mogu izgledati precizno jednostavno jasne ...imam čast da poznajem ljude koji su puni opšteg znanja ali ga vrlo rijetko pokazuju ...poznajem profesora književnosti koji kada govori sa normalnim ljudima ,koristi isključivo kako on to voli reći " strarobaosanske riječi i izraze "... samo u slučajevima koje i ovdje srećemo na destak minuta književno tačno i tečno malkice izrezili insana pa nastavi po svojemu ...
također negdje dali tebi ili nekom drugom rekoh da se već godimaa bavim izučavanjem porodičnog stabla ,i ne bi vjerovala koliko historije/povijesti čovjek može kroz te jednostavne knjige naučiti ...
Pozz ...
Connaisseur Karlin

#1883 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

ušće wrote:@ Karlin
Ne idu mi citiranja ...Rekoh već negdje da nisam istoričar pa mogu drugima dopustiti da neke stvari poznaju bolje od mene ...Ne volim da se busam znanjem posebno ne citiranje Wikipedie i google pretraživanja ...ja sam praktičan jednostavan insan i u mojem "esnafu " ne podnose filozofiranja ...stvari uvijek mogu izgledati precizno jednostavno jasne ...imam čast da poznajem ljude koji su puni opšteg znanja ali ga vrlo rijetko pokazuju ...poznajem profesora književnosti koji kada govori sa normalnim ljudima ,koristi isključivo kako on to voli reći " strarobaosanske riječi i izraze "... samo u slučajevima koje i ovdje srećemo na destak minuta književno tačno i tečno malkice izrezili insana pa nastavi po svojemu ...
također negdje dali tebi ili nekom drugom rekoh da se već godimaa bavim izučavanjem porodičnog stabla ,i ne bi vjerovala koliko historije/povijesti čovjek može kroz te jednostavne knjige naučiti ...
Pozz ...
pa na temi imamo nekoliko odlicnih forumasha koji su upravo potkovani znanjem iz drustvenih nauka, ali se isto znanje do strane Bosnjaka dozivljava kao atak, a ne mogu reci , da nisma primjetila da Bosanjci teze ka selekciji vlasitite povijesti, to mene nervira :)

Ja jako volimm tradicju i kutluru Balkana i zaista mi j drago da sam takvo kulturolsoko bogatstvo pokupila i sto sam svijesna toga; mooje porodicno stablo je vec napisano i sluzbeno odstampano, i znam vrlo dobro sto zelis reci, meni je to bogatsvo porodicno stabla znak da smo jedna narod jako obogacen tradicjama, jezikom kulturom, hranom, ali , na zlaost, narod na Bakanu ne zna cijeniti svoje bogatstvo, a isto je u politici osiromasio i unakazio. Mislm da Bosanci na temi to bogatstvo upravo pokusavaju oporaviti, ujediniti :)
ušće

#1884 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

ušće wrote:@ Karlin
Pozz ...
pa na temi imamo nekoliko odlicnih forumasha koji su upravo potkovani znanjem iz drustvenih nauka, ali se isto znanje do strane Bosnjaka dozivljava kao atak, a ne mogu reci , da nisma primjetila da Bosanjci teze ka selekciji vlasitite povijesti, to mene nervira :)

Ja jako volimm tradicju i kutluru Balkana i zaista mi j drago da sam takvo kulturolsoko bogatstvo pokupila i sto sam svijesna toga; mooje porodicno stablo je vec napisano i sluzbeno odstampano, i znam vrlo dobro sto zelis reci, meni je to bogatsvo porodicno stabla znak da smo jedna narod jako obogacen tradicjama, jezikom kulturom, hranom, ali , na zlaost, narod na Bakanu ne zna cijeniti svoje bogatstvo, a isto je u politici osiromasio i unakazio. Mislm da Bosanci na temi to bogatstvo upravo pokusavaju oporaviti, ujediniti :)
:thumbup:
cyprus

#1885 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

Kejn wrote:
cyprus wrote:To tada definitivno nije bio nacionalni, a teško da se mogao nazvati i etničkim identitetom... To tada je bio naziv za praktično sve stanovnike ovog prostora, s kojim se pak niti jedna grupacija nije naročito snažno vezala, jer se u suprotnom ne bi tako lako odustalo od istog i ne bi bilo potrebe da se 1993. godine isti vadi iz naftalina... Drugo, današnji bošnjački identitet je geografski širi od Bosne, a tadašnji je bio knap....
Al si mi fakat smiješan koliko god ti puta objasnim, i koliko god ti putam citiram putopisce, dokumente pa čak i mišljenja modernih historičara stranih poput Noela Malcoma, ili domaćih poput Imamovića, ili čak definicija poput one iz Hrvatske enclikopedije ti vrenglaš jedno te isto :D Mislim ne mogu da vjerujem da te toliko boli činjenica da je kroz historiju pojam Bošnjak bio usko vezan za Bosanske muslimane :D
I koliko god puta se ja potrudim da ti predočim širi kontekst, ti jednostavno zanemariš sve što ne ide u prilog teze koju si sebi zacrtao u glavi :-D Prošli put si se izvukao iz diskusije izgovorom da je moj odgovor stigao nekoliko dana kasnije i da kao nema svrhe pričati :-D Evo sad imaš istu priliku, jer i sad kasnim nekoliko dana... Iskren da budem trebalo mi je vremena i snage da se nakanim napraviti nešto detaljniji post, za koji 100% znam da ga džabe pišem, jer ne vjerujem da će isti za milimetar promijeniti tu tvoju mitologiju i zadojenost...

Ali zanimljiv si ti primjer i pokazatelj dezorijentisanosti, pa i komičnosti konstruisanja nacionalističke mitologije kod bošnjačke desnice :-D Dok mnogo tvojih kolega mitologa nastoji dokazati kako su bosanski Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, ti pičiš nešto sasvim suprotno - ko biva Srbi i Hrvati nemaju apsolutno ništa zajedničko sa Bošnjacima, gluho i ćoravo bilo, pu pu pu :-D

Pa da krenemo... Ti si naveo dva citata koja daju naslutiti da se samo muslimansko stanovništvo u osmanskom periodu nazivalo Bošnjacima, dok se isto ime nije odnosilo na pravoslavne i katoličke stanovnike Bosanskog ejaleta... Oni su 'bošnjačka raja' - što je valjda nešto posve drugačije i ni u putu se nije srelo sa Bošnjacima :-D Ali šta ćemo sa čitavim nizom drugih citata i činjenica, koje upućuju na dijametralno suprotan zaključak?

Primjerice:

- Probudi se, Bosno, zemljo slavna,kojano si zaspala odavna,ter mi kaži bosanske junake,na oružju vitezove jake, neka mogu i njih zapjevati, čast i diku slavnoj Bosni dati! Ali Bosna lipo odgovara, Milovana ter žestoko kara: “Jer si, brižan starče, poludio, putujući pamet izgubio? Kad si pjevâ pjesme od junakâ, najveće si pjevâ od Bošnjakâ. (Andrija Kačić Miošić, 1730.)

- Gledamo na mnoge dokumente domaćih spisatelja iz prošlih vjekova, u kojima se uvijek spominje naše pravo narodno ime Bošnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bošnjak. (Antun Knežević, 1870.)

- Jere svaki človik svoga grada govor i besidenje hvali, Hervat, Dalmatin, Bošnjak, Dubrovčanin, Serbljin, i odlučuje da u svome Ritualu bosanski upiše riči bez obzira da li će ga ostali razumjeti. (Bartol Kašić, 1640)

- Ovdje su tri naroda. Prvo su stari Bošnjaci-katolici, kojima su Turci ostavili vjeru. Drugo su Srbi (Surffen) koje zovu vlasi, a mi ih zovemo ciganima ili Martolozima, jer se stalno sele i imaju nemiran život. Treći narod su gradski Muslimani. Oni su pak većinom iz starina katolički Bošnjaci, koji su prešli na Islam. Ima i nešto Vlaha među njima. Ne vole sela. Izbjegavaju sela, i drže se grada. Među njima ima i dosta pravih Turaka. (Benedikt Kuripešić, 1531)

- Čekaj malo, čekaj rode! Dok i tebi zgoda dojde. Bošnjak jednom ustat mora, tomu pako sad je hora. (Đuro Deželić, 1867.)

- Bošnjaci žive između Drine, Verbasa, Save, Dalmacije, Hema, čislom 450.000: ispovjadaju ili Islam; ili su Rimokatolici, ili pravoslavni. (Georgije Magarašević, 1825.)

- Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak. Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri. (Ilija Garašanin, 1844.)

- Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost istine izvedmo. (Ivan Franjo Jukić, 1848.)

- Od slavnijeh smo tebi Slava i od Bošnjaka mi poslani. (Junije Palmotić, 1632)

- Bošnjaci živu između Drine, Vrbasa, Save, Dalmacije i Hema, brojem 450000, dijeleći se na islamski, to jest turski, i zatim na rimski i grčki vjerozakon. (Ljudevit Gaj, 1835.)

- Boj su bili š njimi Harvati, Bošnjaci, Garci ter Latini, Sarbli ter Poljaci. (Marko Marulić, 1493.)

- Nijedan od tri pravoslavna starinačka roda nije ostao na prvobitnom mjestu. Sem jednoga, oni upravo i ne znaju gdje su naprije stajali, ali sami ističu, a tako i smatraju i svi ostali, da su "Bošnjaci". I prezimena su im osobita: Rosandić, Markanović i Macan. (Milenko Filipović, 1928.)

- Danas ne mereš vidjeti u svijeta žirovine i bakovite sermije. Što nam je slavni sud ostavio, to je mirno, ćudevno, pametno; istina malo šašavo i slabo, ali za nas, blentave Bošnjake, i nije drugo!... (Petar Kočić, 1904.)

- Ako doznaju Bošnjaci da neću sam samcat biti u ratu, hrabrije će vojevati. (Stjepan Tomašević, 1462.)

- Bošnjaci spadaju u cislo južnih slavena i to bez razlike vjeroispovjedanija, jer i oni Bošnjaci koji su vjeroispovjedanije pravoslavno primili, po krvi i jeziku ipak ostaju Bošnjaci. (Toma Kovačević, 1865)

- Jedna trećina Bošnjaka su Muhamedanci, dok su preostale dvije trećine, podjednako raspoređene između Grčke i Latinske crkve. (Thomas Gordon, 1832.)

Svi citati su preuzeti sa bs.wikiquote.org... Ima ih još koji upućuju na taj zaključak... Ima i činjenica da veliki broj današnjih Hrvata nosi prezime Bošnjak... Ima onaj natpis na staklu sarajevske katedrale "KATOLICI BOŠNJACI GRADA SARAJEVA''... I još brdo primjera koji ukazuju da se ovaj naziv u periodu do i uključujući XIX stoljeće (ne mislim tu samo na osmanski period) nije mogao odnositi isključivo na muslimansko stanovništvo... Mnogi od ovih citata i činjenica bivaju često korišteni kako bi se 'dokazalo' da su ovdašnji Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, što je također nategnuta teza nastala na poluistini... Naime, iz vega je evidentno da se naziv Bošnjak odnosio na gotovo sve stanovnike Bosne, odnosno značio ono što danas znači pojam 'Bosanac''... Ako se on i mogao nazvati etničkim (što je teško, obzirom na gotovo nikakvu unutaretničku koheziju) Iz toga proizilazi da se tadašnji i današnji bošnjački identitet ne mogu poistovjetiti... Po ko zna koji put ističem da ovim ne osporavam ili ne omalovažavam današnji bošnjački identitet, nego samo dižem glas protiv davanja mitološke dimenzije istom...

A tvoji citati koje si ranije iznosio se ako pogledamo širi kontekst mogu odnositi samo na činjenicu da je u društvenim prilikama osmanske Bosne postojala jaka socioreligija diverzifikacija, zbog čega se muslimansko stanovništvo kao povlašteni sloj moglo u nešto većoj mjeri identifikovati sa nazivom Bošnjak, dok su pravoslavci i katolici kao građani drugog reda bili raja... Ali na osnovu čega, pogotovo ako uzmemo sve ove ostale citate, tvrditi da bošnjačka raja nije pripadala grupi koja se horonimski nazivala Bošnjacima?

Joj kakav je ovo gubitak vremena :sad:
Connaisseur Karlin

#1886 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

cyprus wrote: Ima i činjenica da veliki broj današnjih Hrvata nosi prezime Bošnjak... Ima onaj natpis na staklu sarajevske katedrale "KATOLICI BOŠNJACI GRADA SARAJEVA''... I još brdo primjera koji ukazuju da se ovaj naziv u periodu do i uključujući XIX stoljeće (ne mislim tu samo na osmanski period) nije mogao odnositi isključivo na muslimansko stanovništvo...
pisala sam vec jednom, Bosnjaci su kao termin, u tom periodu bili regionalna odrednica

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova s lijeve strane, gledano od ulaza, dva vitraja koja su najbliže prezbiteriju nose likove sv. Ivana Krstitelja i sv. Ilije, proroka. Godina gradnje je 1887., a darovatelji su, kako tamo piše: „Katolici Bošnjaci grada Sarajeva“. S desne pak strane, nasuprot njima, dva su vitraja na kojima su prikazani sv. Franjo Asiški i sv. Juraj, mučenik. Za njihove darovatelje stoji da su to: „Katolici Hercegovci grada Mostara“. A budući da se tabernakul – najsvetije mjesto u crkvi – nalazi s lijeve strane, nekako inercijom stvari prvo se ugledaju ovi koje su darovali katolici Bošnjaci. To često zbuni posjetitelje i navede na zaključak kako se radi o nacionalnoj odrednici „Bošnjak“ koja danas ima drugi sadržaj. No kada se vidi da s druge strane stoji pojam „Hercegovci“ i neupućenima postaje jasno kako se radi o regionalnom obilježju jednakom kao što su: Dalmatinac, Zagorac, Istrijan, Slavonac i sl. Tragom ovoga danas se može govoriti o bosanskim katolicima ili katolicima Bosancima koji imaju svoje posebnosti i po kojima ih drugi prepoznaju, iako pripadaju jednoj većoj obitelji hrvatskog naroda. Iz te činjenice opravdan je i naziv Bosanski Hrvati. Njega se, u govoru najčešće podrazumijeva, ali se ovisno o tome gdje žive oni koji se tako zovu, naglašava prvi, odnosno njegov drugi dio. Tako, ako žive u BiH ističu ovo: Hrvat, a čim prijeđu u RH govore ovo „bosanski“ tj. Bosanac.

http://vrhbosanska-nadbiskupija.org/nad ... zaj-i-opis
Bosnjak i Hercegovac su bili geografski pojmovi, a ne etnicki pojmovi!
cyprus

#1887 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by cyprus »

cyprus wrote: Ima i činjenica da veliki broj današnjih Hrvata nosi prezime Bošnjak... Ima onaj natpis na staklu sarajevske katedrale "KATOLICI BOŠNJACI GRADA SARAJEVA''... I još brdo primjera koji ukazuju da se ovaj naziv u periodu do i uključujući XIX stoljeće (ne mislim tu samo na osmanski period) nije mogao odnositi isključivo na muslimansko stanovništvo...
pisala sam vec jednom, Bosnjaci su kao termin, u tom periodu bili regionalna odrednica

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova s lijeve strane, gledano od ulaza, dva vitraja koja su najbliže prezbiteriju nose likove sv. Ivana Krstitelja i sv. Ilije, proroka. Godina gradnje je 1887., a darovatelji su, kako tamo piše: „Katolici Bošnjaci grada Sarajeva“. S desne pak strane, nasuprot njima, dva su vitraja na kojima su prikazani sv. Franjo Asiški i sv. Juraj, mučenik. Za njihove darovatelje stoji da su to: „Katolici Hercegovci grada Mostara“. A budući da se tabernakul – najsvetije mjesto u crkvi – nalazi s lijeve strane, nekako inercijom stvari prvo se ugledaju ovi koje su darovali katolici Bošnjaci. To često zbuni posjetitelje i navede na zaključak kako se radi o nacionalnoj odrednici „Bošnjak“ koja danas ima drugi sadržaj. No kada se vidi da s druge strane stoji pojam „Hercegovci“ i neupućenima postaje jasno kako se radi o regionalnom obilježju jednakom kao što su: Dalmatinac, Zagorac, Istrijan, Slavonac i sl. Tragom ovoga danas se može govoriti o bosanskim katolicima ili katolicima Bosancima koji imaju svoje posebnosti i po kojima ih drugi prepoznaju, iako pripadaju jednoj većoj obitelji hrvatskog naroda. Iz te činjenice opravdan je i naziv Bosanski Hrvati. Njega se, u govoru najčešće podrazumijeva, ali se ovisno o tome gdje žive oni koji se tako zovu, naglašava prvi, odnosno njegov drugi dio. Tako, ako žive u BiH ističu ovo: Hrvat, a čim prijeđu u RH govore ovo „bosanski“ tj. Bosanac.

Pa da si čitala šta pišem, vidjela bi da sam i ja napisao maltene isto...
Dado34

#1888 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Dado34 »

@Point. Nisam cool ali vladam dobro naglascima iz BiH, pa i sire. Druzim se sa svima i to po citavoj BOSNI I HERCEGOVINI! Mozes misliti?! Za razliku od vas(velikih bosnjaka,srba i hrvata) ne dozvoljavam sebi da mi religija odredi karakter i nacin ophodjenja prema bilo kome.PONOSAN BOSANAC I HERCEGOVAC - SARAJLIJA SE RODIO tako cu i umrijeti, ne mogu i ne zelim biti nista drugo jer je sve drugo gumeno i plasticno i nece dugo potrajati, obisao svijeta malo dalje od Visokog, Gorazda i Foce naucio nesto u zivotu osim kukanja, plakanja i jaukanja. Kazes nivo razmisljanja desetogodisnjeg djeteta, vidis meni se cini opet da vi - izvini sto tako kazem trebate cobane i imate ih vec 25 godina - tako razmisljate. Cobani vas vasi cekaju, evo opet vas u torove tjeraju pred izbore i svaki put prijete ratom pred izbore. Za koga ces glasati? Za...ja za koga drugog??? Blago vama i vasoj pameti i istoriji kad vam djeca pa ni unucad nemaju i nece imati napretka narednih xxx godina. Prosvjetljen nisam, svi mi ucimo na greskama, pametan dovoljno da uspijem u zivotu, lijep nikako, nece me ni jedna jbg. BITNO JE BITI BOSNJAK, djeca neka zavrsavaju vrhunske fakultete i neka ciste hale i rade ko konobari ILI ona druga pametna solucija - noga odavde. Na kraju ce u Bosni ostati velike patriote - BOSANCI islamske, pravoslavne - ortodoksne ili katolicke vjeroispovjesti pa se opet koljite. Pametnom dosta i noga odavde iz dzamahirije, smetljarnika.
Dado34

#1889 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Dado34 »

@cyprus vecina Hrvata nosi prezime "bosnjak". JAAKO malo "bosnjaka" muslimana nosi to prezime. U procentima 4-5%.
hAZNADAR

#1890 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:
Ne vadim se ja, jarane, ti se vadiš. I stalno još pomalo dodaješ. Trebalo te je banovati još za one kokoške.
Nakon sto ste vas tri pocele zacatavati temu i postirati slike iz Alan Forda. Problem sa vama jugoslovenima je upravo taj sto socijalno fukcionisete samo ako ste privilegovani.
Da, nadjem "Šehidski rastanak", prva mi pala na pamet jer je često slušam, dobar je primjer iz popularne kulture za ono o čemu smo pričali - današnjeg vezanja bošnjačkog identiteta sa religijskim. Ima još hiljadu takvih primjera.
I dalje cekam bar nekoliko primjera - ne moras hiljade.

Dakle, 'dokazao si' da ja izvukoh Isovića kao nevaljan primjer iz bosanskohercegovačke kulture, te da ga još izvukoh kao pandan Jukićevim stihovima, s kojima se bez dvojbe identifikujem? Da ti ponovim još jednom i više neću - bilo koja današnja sevdalinka, i specifično, Šehidski rastanak, možda/vjerovantno/prilično sigurno će se u nekom istraživanju za 50 godina analizirati kao pandan narodnoj pjesmi. Tačka. Predlažem ti da duboko udahneš i da se ostaviš dokazivanja o tudjoj tendencioznosti, idi piši knjige i doprinesi našoj književnosti, tvoju maštovitost bi trebalo iskoristiti na pravi način.
Rece osoba koja od sve kulture izvuce samo radjanje gazija u jednoj pjesmi i sisahanu na carsiji kroz koju prikazuje danasnju bosnjacku omladinu. Objektivno nema sta.
madner

#1891 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Pa znas li kako je nastao Nizamski rastanak i kada?
hAZNADAR

#1892 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Dado34 wrote:@Point. Nisam cool ali vladam dobro naglascima iz BiH, pa i sire. Druzim se sa svima i to po citavoj BOSNI I HERCEGOVINI! Mozes misliti?! Za razliku od vas(velikih bosnjaka,srba i hrvata) ne dozvoljavam sebi da mi religija odredi karakter i nacin ophodjenja prema bilo kome.PONOSAN BOSANAC I HERCEGOVAC - SARAJLIJA SE RODIO tako cu i umrijeti, ne mogu i ne zelim biti nista drugo jer je sve drugo gumeno i plasticno i nece dugo potrajati, obisao svijeta malo dalje od Visokog, Gorazda i Foce naucio nesto u zivotu osim kukanja, plakanja i jaukanja. Kazes nivo razmisljanja desetogodisnjeg djeteta, vidis meni se cini opet da vi - izvini sto tako kazem trebate cobane i imate ih vec 25 godina - tako razmisljate. Cobani vas vasi cekaju, evo opet vas u torove tjeraju pred izbore i svaki put prijete ratom pred izbore. Za koga ces glasati? Za...ja za koga drugog??? Blago vama i vasoj pameti i istoriji kad vam djeca pa ni unucad nemaju i nece imati napretka narednih xxx godina. Prosvjetljen nisam, svi mi ucimo na greskama, pametan dovoljno da uspijem u zivotu, lijep nikako, nece me ni jedna jbg. BITNO JE BITI BOSNJAK, djeca neka zavrsavaju vrhunske fakultete i neka ciste hale i rade ko konobari ILI ona druga pametna solucija - noga odavde. Na kraju ce u Bosni ostati velike patriote - BOSANCI islamske, pravoslavne - ortodoksne ili katolicke vjeroispovjesti pa se opet koljite. Pametnom dosta i noga odavde iz dzamahirije, smetljarnika.
Nek si se ti ovdje proslavio sa tezom da je bosnjacki nacionalizam prozrokovao srpksi i hrvatski. :D
Hajd da su godine pa ne pamtis kako je bilo, al pored toliko info,...
sheilak

#1893 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by sheilak »

hajde da barem postoji neki bosnjacki nacionalizam, po uzoru na hrvatski, srpski (ok, mozda ovaj ipak ne :D) ili po uzoru na majku svih nacionalizama-njemacki. :D ali na cemu se bazira taj bosnjacki nacionalizam? kace li se na slavne podvige tvrtkove ili one kulina bana? ili na one kapetana gradascevica ili na nesto novije, naserove? mislim sta je srz, premisa od koje polaze-velicanje turaka i arapa i njihove zaostavstine i „svete“ vjere koje su donijeli, plus podvizi iz proteklog rata, zacinjeno ekvivalentima hrvatske i srpske ikonografije (al posto nisu nacisto koji su im simboli, onda masu turskim i arapskim zastavama ili onim zelene boje), plus vokabular u kojem se na raznim mjestima u rijeci ubacuje slovo h, plus SDA ideologija? (mislim da se jadni tvrtko i kulin nigdje ne spominju tu :/)
jel to to? jesam li sve pohvatala,
ušće

#1894 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

madner wrote:Pa znas li kako je nastao Nizamski rastanak i kada?
Nemoj ljude zajebavati :mrgreen:
Nije Fra Grga isto što i mali Benjo :lol:
Point.

#1895 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Point. »

Dado34 wrote:@Point. Nisam cool ali vladam dobro naglascima iz BiH, pa i sire. Druzim se sa svima i to po citavoj BOSNI I HERCEGOVINI! Mozes misliti?! Za razliku od vas(velikih bosnjaka,srba i hrvata) ne dozvoljavam sebi da mi religija odredi karakter i nacin ophodjenja prema bilo kome.PONOSAN BOSANAC I HERCEGOVAC - SARAJLIJA SE RODIO tako cu i umrijeti, ne mogu i ne zelim biti nista drugo jer je sve drugo gumeno i plasticno i nece dugo potrajati, obisao svijeta malo dalje od Visokog, Gorazda i Foce naucio nesto u zivotu osim kukanja, plakanja i jaukanja. Kazes nivo razmisljanja desetogodisnjeg djeteta, vidis meni se cini opet da vi - izvini sto tako kazem trebate cobane i imate ih vec 25 godina - tako razmisljate. Cobani vas vasi cekaju, evo opet vas u torove tjeraju pred izbore i svaki put prijete ratom pred izbore. Za koga ces glasati? Za...ja za koga drugog??? Blago vama i vasoj pameti i istoriji kad vam djeca pa ni unucad nemaju i nece imati napretka narednih xxx godina. Prosvjetljen nisam, svi mi ucimo na greskama, pametan dovoljno da uspijem u zivotu, lijep nikako, nece me ni jedna jbg. BITNO JE BITI BOSNJAK, djeca neka zavrsavaju vrhunske fakultete i neka ciste hale i rade ko konobari ILI ona druga pametna solucija - noga odavde. Na kraju ce u Bosni ostati velike patriote - BOSANCI islamske, pravoslavne - ortodoksne ili katolicke vjeroispovjesti pa se opet koljite. Pametnom dosta i noga odavde iz dzamahirije, smetljarnika.
Kakve gluposti i supljake valjas, sramota me citati. Glupost je da mislis da svaki Bosnjak glasa za SDA, je vjernik i ima uramljenu sliku Alije na zidu. Ja, a i mnogi drugi bar u mom okruzenju, se gnusamo SDA, muslimani samo po imenu i opet ponosno kazemo da smo Bosnjaci a i ponosni Bosanci. Tako da tu patetiku i jeftinu pricu pricaj nekom drugom.

I da, pisalo se svakakvih gluposti na ovom forumu kroz sve ove godinw, ali tvoja izvala da nema Bosnjaka nebi bilo ni Srba ni Hrvata spada u sami vrh. Kakvo naivno razmisljanje.
BHCluster

#1896 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

madner wrote:Pa znas li kako je nastao Nizamski rastanak i kada?
Ma srpska pesma sta treba dalje.
Connaisseur Karlin

#1897 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

cyprus wrote:

Pa da si čitala šta pišem, vidjela bi da sam i ja napisao maltene isto...
pa jesam, sto se vrpoljis bezveze :-) samo sam dodala drugi dio, jer ga ntiko nikad ne spominje, i kao uporedba je dodatnni dokaz da su Bosnjak i Hercegovac terinologije tad koristena kao geografska odrednica , jel ' ti sad jasno :)
Bloo
Globalna šefica

#1898 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

sheilak wrote:hajde da barem postoji neki bosnjacki nacionalizam, po uzoru na hrvatski, srpski (ok, mozda ovaj ipak ne :D) ili po uzoru na majku svih nacionalizama-njemacki. :D ali na cemu se bazira taj bosnjacki nacionalizam? kace li se na slavne podvige tvrtkove ili one kulina bana? ili na one kapetana gradascevica ili na nesto novije, naserove? mislim sta je srz, premisa od koje polaze-velicanje turaka i arapa i njihove zaostavstine i „svete“ vjere koje su donijeli, plus podvizi iz proteklog rata, zacinjeno ekvivalentima hrvatske i srpske ikonografije (al posto nisu nacisto koji su im simboli, onda masu turskim i arapskim zastavama ili onim zelene boje), plus vokabular u kojem se na raznim mjestima u rijeci ubacuje slovo h, plus SDA ideologija? (mislim da se jadni tvrtko i kulin nigdje ne spominju tu :/)
jel to to? jesam li sve pohvatala,
Da li je i ovo bošnjački nacionalizam, a glede i unatoč podebljanog?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/grad-sa ... /180214109
Kejn

#1899 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Kejn »

Prvo kaže ....
cyprus wrote: To tada je bio naziv za praktično sve stanovnike ovog prostora, s kojim se pak niti jedna grupacija nije naročito snažno vezala,
pa onda kaže
cyprus wrote:A tvoji citati koje si ranije iznosio se ako pogledamo širi kontekst mogu odnositi samo na činjenicu da je u društvenim prilikama osmanske Bosne postojala jaka socioreligija diverzifikacija, zbog čega se muslimansko stanovništvo kao povlašteni sloj moglo u nešto većoj mjeri identifikovati sa nazivom Bošnjak, dok su pravoslavci i katolici kao građani drugog reda bili raja...
:fight:

Sa kojim Ciprusom imam čast pričati danas :D ?
piupiu

#1900 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:
Ne vadim se ja, jarane, ti se vadiš. I stalno još pomalo dodaješ. Trebalo te je banovati još za one kokoške.
Nakon sto ste vas tri pocele zacatavati temu i postirati slike iz Alan Forda. Problem sa vama jugoslovenima je upravo taj sto socijalno fukcionisete samo ako ste privilegovani.
Da, nadjem "Šehidski rastanak", prva mi pala na pamet jer je često slušam, dobar je primjer iz popularne kulture za ono o čemu smo pričali - današnjeg vezanja bošnjačkog identiteta sa religijskim. Ima još hiljadu takvih primjera.
I dalje cekam bar nekoliko primjera - ne moras hiljade.

Dakle, 'dokazao si' da ja izvukoh Isovića kao nevaljan primjer iz bosanskohercegovačke kulture, te da ga još izvukoh kao pandan Jukićevim stihovima, s kojima se bez dvojbe identifikujem? Da ti ponovim još jednom i više neću - bilo koja današnja sevdalinka, i specifično, Šehidski rastanak, možda/vjerovantno/prilično sigurno će se u nekom istraživanju za 50 godina analizirati kao pandan narodnoj pjesmi. Tačka. Predlažem ti da duboko udahneš i da se ostaviš dokazivanja o tudjoj tendencioznosti, idi piši knjige i doprinesi našoj književnosti, tvoju maštovitost bi trebalo iskoristiti na pravi način.
Rece osoba koja od sve kulture izvuce samo radjanje gazija u jednoj pjesmi i sisahanu na carsiji kroz koju prikazuje danasnju bosnjacku omladinu. Objektivno nema sta.
I ja i dalje čekam da mi ti kažeš gdje sam povezala "Jukićeve stihove i Šehidski rastanak i objasniš s time vezane tvrdnje, što je temeljena teza kompletnog tvog napada glede moje tendencioznosti. A ti bi da ja tebi nešto iz strane u stranu dokazujem, i nastavljaš se baviti mojim likom i djelom i manipulisati postovima kako ti se svidja, a od tebe ni piiiiip od odgovora na prvo i osnovno pitanje. Nisi ozbiljan sagovornik, izvini, traćiš moje vrijeme, a i ja svoje.
Locked