Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
fortaleza

#1876 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by fortaleza »

moonca wrote:
drndalo wrote:
stakasa wrote:Postoji li logicno objasnjenje zasto ljudi napustaju Slavoniju i Vojvodinu? Kazu da se mogu kupiti napusteni salashi po Vojvodini za 15k eura
Nema bas posla, nece niko da kopa, svi bi da budu direktori sa sluzbenim autom i mobitelom, te zadnje ali ne i najmanje vazno, Vlasti se svojski trude da rastjeraju i ono malo ljudi s te zemlje koji hoce i koji je vec obradjuju...
A zasto bi nekome 'djecija zelja' bila da bude kopac, obradjivac zemlje. Ne postoji nezahvalniji posao od tog. Ne mislim da svi teze da budu direktori ,ali je razumljivo da zele nesto sto je manje fizicki zahtjevno.

Ipak se najvise cudim i iznenadjujem da joj uvijek ima mladih da prihvataju posao u rudniku.
Kao i Amerikancu da se odluci za karijeru vojnika. Sin od prijateljice se prijavio da bude starsni -seal- :shock: oj sta im rade i to sve za $1800. mjesecno.
Mediji, politika te opcenito cijeli sustav u SAD-u konstantno naglasavaju moc Amerike, patriotizam... na gotovo svim utakmicama se intonira himna sa zastavama. Nedavno NBA utakmica i prikazuju vojnike koji su se vratili s misije i jos dobili front seat mjesta na samoj utakmici, ustaju pozdravljaju gledatelje, svi klicu... pa onda ide reklama za upis novih kolaca u pauzama.

Jednostavno receno, cijela propaganda se zasniva na opcoj mobiliziranosti populacije, te opisu vojnicke sluzbe kao patriotski cin pomoci svojoj zemlji. Kobajagi heroji nacije

S druge strane mi smo dozivjeli rat u vlastitom dvoristu i generalno znamo sto je to te nikom ne pada na pamet ici po istocnim zemljama u "vojne sluzbe" pogotovo ne za male pare.
Last edited by fortaleza on 14/12/2017 15:32, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1877 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Velkoski »

pa najbolje da niko ne kopa, a jest ćemo karinu umjesto maline
moonca

#1878 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by moonca »

fortaleza wrote:
moonca wrote:
drndalo wrote: Nema bas posla, nece niko da kopa, svi bi da budu direktori sa sluzbenim autom i mobitelom, te zadnje ali ne i najmanje vazno, Vlasti se svojski trude da rastjeraju i ono malo ljudi s te zemlje koji hoce i koji je vec obradjuju...
A zasto bi nekome 'djecija zelja' bila da bude kopac, obradjivac zemlje. Ne postoji nezahvalniji posao od tog. Ne mislim da svi teze da budu direktori ,ali je razumljivo da zele nesto sto je manje fizicki zahtjevno.

Ipak se najvise cudim i iznenadjujem da joj uvijek ima mladih da prihvataju posao u rudniku.
Kao i Amerikancu da se odluci za karijeru vojnika. Sin od prijateljice se prijavio da bude starsni -seal- :shock: oj sta im rade i to sve za $1800. mjesecno.
Mediji, politika te opcenito cijeli sustav u SAD-u konstantno naglasavaju moc Amerike, patriotizam... na gotovo svim utakmicama se intonira himna sa zastavama. Nedavno NBA utakmica i prikazuju vojnike koji su se vratili s misije i jos dobili front seat mjesta na samoj utakmici, ustaju pozdravljaju gledatelje, svi klicu... pa onda ide reklama za upis novih kolaca u pauzama.

Jednostavno receno, cijela propaganda se zasniva na opcoj mobiliziranosti populacije, te opisu vojnicke sluzbe kao patriotski cin pomoci svojoj zemlji.

S druge strane kod nas je cijela populacija dozivjela rat, te ga se sjeca dobro i vecina nas je upravo zbog vlastitog iskustva dijeli animozitet prema svim negativnim pojavama koje su nas zadesile sto je i logicno, zato je tu i cudjenje za 1800$ za vojnu sluzbu.
Vrlo mali broj broj ce upisati vojnu akademiju koji imaju prolaznost u skoli _A_ .
Koliko sam shvatila - to su momci i djevojke skromnih novcanih mogucnosti i 'trazenju sebe' gdje im prihvatni centri obecaju kule ali vec u prvoj godini taj broj se prepolovi.

Da tacno, mozda ne svi ali odredjeni broj ce imati cast dobiti -front seat- i tu se sva slava zavrsava. Nastavk zivota je na njima. Vecini izgleda kao kada su se upisivali- trazeci sebe. :sad:
Fudo387

#1879 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Fudo387 »

moonca wrote:Vrlo mali broj broj ce upisati vojnu akademiju koji imaju prolaznost u skoli _A_ .
Koliko sam shvatila - to su momci i djevojke skromnih novcanih mogucnosti i 'trazenju sebe' gdje im prihvatni centri obecaju kule ali vec u prvoj godini taj broj se prepolovi.

Da tacno, mozda ne svi ali odredjeni broj ce imati cast dobiti -front seat- i tu se sva slava zavrsava. Nastavk zivota je na njima. Vecini izgleda kao kada su se upisivali- trazeci sebe
Wrong :oops:
Vecina Amerikanaca voli svoju zemlju i spremna je bez razmisljanja ratovati za nju.
Vojska je dio tradicije, oni su ponosni na svoj servis, tu nema nikakve dileme.
Drzava i drustvo ih ne ostavlja na cjedilu, nakon zavrsetka sluzbe tu je mali milion opcija, poticaja, za nastavak zivota. Nije to sda
demokratija hajmo hurmi i faksa.
Ne idu samo slabo situirani u vojsku, imaju citave generacije koje s koljena na koljeno sluze vojsku a da su u isto vrijeme iz porodica
milionera.
moonca

#1880 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by moonca »

Fudo387 wrote:
moonca wrote:Vrlo mali broj broj ce upisati vojnu akademiju koji imaju prolaznost u skoli _A_ .

Da tacno, mozda ne svi ali odredjeni broj ce imati cast dobiti -front seat- i tu se sva slava zavrsava. Nastavk zivota je na njima. Vecini izgleda kao kada su se upisivali- trazeci sebe
Wrong :oops:
Vecina Amerikanaca voli svoju zemlju i spremna je bez razmisljanja ratovati za nju.
Vojska je dio tradicije, oni su ponosni na svoj servis, tu nema nikakve dileme.
Drzava i drustvo ih ne ostavlja na cjedilu, nakon zavrsetka sluzbe tu je mali milion opcija, poticaja, za nastavak zivota. Nije to sda
demokratija hajmo hurmi i faksa.
Ne idu samo slabo situirani u vojsku, imaju citave generacije koje s koljena na koljeno sluze vojsku a da su u isto vrijeme iz porodica
milionera.
Nema Ameranca da ne voli svoju zemlju.(i mi stranci je volimo) Ali,sto se tice odlaska dobrovoljno na skolovanje i 'akcije' samo Trumpovci . :lol:

Ima ih koji uspjesno zavrse i dobiju visoke pozicije , ostali koji napuste ili su dno, dobiju novac za skolovanje , malo ko iskoristi doduse.Vecina ih je u policiji nakon izlaska ili bilo koji posao ako su sposobni raditi. Imaju i pomoc od drzave koja nije bas dovoljna za ugodan zivot. Lijecenje im je pcaceno-barem to .
babanovac

#1881 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by babanovac »

Poznajem porodicu, suprug vlasnik firme, supruga zaposlena, potomstvo malo, prodaju masine, poslovne prostore, kupuju kucu pored Frankfurta i sele.
Sa stilom. Dolaze u DE, u svoju kucu. Inzenjer, samouposleni demobilisani borac ARBiH i to onaj iz rova, poslodavac, radovidjen gost u mnogim mjestima u svom gradu. Isprva frapirajuce, trebalo mi je oko 3 godine da ga razumijem.
Razgovaram tako sa svojim sefom... Visokoobrazovan, edukovao se i preko okeana, demobilisani borac ARBiH, oficir tokom rata, danas dobrih primanja... Veli, otac mu je radio u DE i nikom nebi preporucio. Danas, kcerka mu odlazi u Njemacku. Nije mu jasno, zasto? Inace, redovan je glasac SDA.
Zasto? Zato sto premijer primi Torabija u zvanicnu posjetu i tebe sefe pomnozi s nulom. Dijete ti ne zeli biti dio te jednacine. Svakim svojim glasom, svakim svojim ucescem na kvaziuniverzitetu, sutnuo si je preko grane.
Inace, iz moje firme, koja broji oko 170 radnika, tokom posljednje tri godine je otislo oko 35 ljudi. Ove godine, ocekujem odlazak jos 10.
HAVANA

#1882 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by HAVANA »

Ko nema nacin da poboljsa svoju situaciju,nek ide...Image
stakasa

#1883 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by stakasa »

babanovac wrote:Poznajem porodicu, suprug vlasnik firme, supruga zaposlena, potomstvo malo, prodaju masine, poslovne prostore, kupuju kucu pored Frankfurta i sele.
Sa stilom. Dolaze u DE, u svoju kucu
. Inzenjer, samouposleni demobilisani borac ARBiH i to onaj iz rova, poslodavac, radovidjen gost u mnogim mjestima u svom gradu. Isprva frapirajuce, trebalo mi je oko 3 godine da ga razumijem.
Razgovaram tako sa svojim sefom... Visokoobrazovan, edukovao se i preko okeana, demobilisani borac ARBiH, oficir tokom rata, danas dobrih primanja... Veli, otac mu je radio u DE i nikom nebi preporucio. Danas, kcerka mu odlazi u Njemacku. Nije mu jasno, zasto? Inace, redovan je glasac SDA.
Zasto? Zato sto premijer primi Torabija u zvanicnu posjetu i tebe sefe pomnozi s nulom. Dijete ti ne zeli biti dio te jednacine. Svakim svojim glasom, svakim svojim ucescem na kvaziuniverzitetu, sutnuo si je preko grane.
Inace, iz moje firme, koja broji oko 170 radnika, tokom posljednje tri godine je otislo oko 35 ljudi. Ove godine, ocekujem odlazak jos 10.
Bas sa stilom. Valjda ima nekog ko ce mu pomoci oko prvog posla. Kako god, treba muda za ovo
Sanjarko

#1884 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Sanjarko »

Pa sto nece kada ovdje nemogu sebi ni priustiti mnogi ni male stvari. Ja evo nemogu. Ali nemogu se ni iseliti jer nisam dobro i nemam gdje, a i kad bi pokusao kakav sam baksuz vratili bi me nazad.

Ali sve vise ljudi odlazi. Evo jedan mi prijatelj kad smo bili djeca otisao. Prvo brat pa sad on, a isto se desilo i kod drugog poznanika.

A ovo da nece niko da se bavi poljurivredom ne stoji. Nemaju para ljudi a za poljuprivredu treba para pravo. Pa Agrokor je bankrotirao a jedan od razloga tog bankrota je jb-te zato sto je ulagao u poljuprivredu ali pogresno u nesto ne znam sta tacno. Nije isplativo bilo i riskantno bilo.

Mislim da je pola milijarde izgubio na tome.

Za poljuprivredu treba imati zemlje i novca a inace za bilo kakvu privredu isto tako. Kad bi to tako lako moglo, pa svi bi bili gazde.
babanovac

#1885 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by babanovac »

stakasa wrote:
babanovac wrote:Poznajem porodicu, suprug vlasnik firme, supruga zaposlena, potomstvo malo, prodaju masine, poslovne prostore, kupuju kucu pored Frankfurta i sele.
Sa stilom. Dolaze u DE, u svoju kucu
. Inzenjer, samouposleni demobilisani borac ARBiH i to onaj iz rova, poslodavac, radovidjen gost u mnogim mjestima u svom gradu. Isprva frapirajuce, trebalo mi je oko 3 godine da ga razumijem.
Bas sa stilom. Valjda ima nekog ko ce mu pomoci oko prvog posla. Kako god, treba muda za ovo
Mah... Elektroing... Nije otisao na slijepo.
Hendrix

#1886 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Hendrix »

Koliko ih hoces na ovom forumu...

OKRENIMO SE BUDUĆNOSTI

Najopasniji dio društva je onaj nježni sloj, prhak i delikatan - najčešće čuvari urbanoga duha, obrazovani, ukusno odjeveni i obuveni. Stoje iza tamnih naočala i najozbiljnije tvrde da se pretjeruje sa kritikama, preziru loše vijesti, za kompletan geostrateški položaj zemlje krive seljake i mudruju: “Hajte molim vas, ko hoće radit naći će i poso, ne smijemo kukat, nego stvari realno sagledat, a ima se gdje izać, ima modernih butika za obuć, izađite u prirodu, dobićemo žičaru, doći će nam Čola, evo sad i Ikea.”

Na svaku lošu vijesti, oni širom rašire lijepe oči i smjerno, sasvim uljudno kažu “okrenimo se budućnosti”

To su one naše tihe, pristojne komšije, koje užasno nerviraju nesretnici koji kukaju nad svojom sudbinom. Nesretnicima su oči urokljive, bulje, “da je i njima”, zbog njih građani ne mogu zasluženo uživati u stečevinama. Kako planirati odmor u Austriji dok nekakva kukavelj jeca kako nije šest mjeseci dobila platu? Kako voditi pristojan život ako te uznemirava horor storija o višedecenijskoj potrazi za kostima ubijene porodice? Kako, molim vas lijepo?

Ovaj sloj društva prilično je otporan i najjasnije se pokazuje u najekstremnijim prilikama. Jer, znate, nisu oni osjetljivi samo na štrajkove, novinarske tekstove o korupciji ili nepotizmu, ne podnose oni ni koncentracione logore, hapšenja, progone, batinanja niti ubistva. I pred takvim prizorima, oni elegantno, decentno, nego kako, okrenu leđa i prošapću “okrenimo se budućnosti”.
http://www.zurnal.info/novost/20849/ko- ... ercegovini
Dino79

#1887 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Dino79 »

Ommadawn wrote:
Dino79 wrote:Svako ide tamo gdje misli da ce.mu biti bolje.
9
Nije tačno da ljudi samo iseljavaju .

Mogli bi napraviti i temu masovna doseljavanja.

Npr Arapi prave i kupuju čitava naselja . Snđaklije se konstantno doseljavaju . Šiptari takođe .........
Ovim epitetima si rekao sve - o sebi.

Nekontam sta sam rekao.
Sve su to cinjenice.
smijesni_ste

#1888 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by smijesni_ste »

Dino79 wrote:
Ommadawn wrote:
Dino79 wrote:Svako ide tamo gdje misli da ce.mu biti bolje.
9
Nije tačno da ljudi samo iseljavaju .

Mogli bi napraviti i temu masovna doseljavanja.

Npr Arapi prave i kupuju čitava naselja . Snđaklije se konstantno doseljavaju . Šiptari takođe .........
Ovim epitetima si rekao sve - o sebi.

Nekontam sta sam rekao.
Sve su to cinjenice.
Došlo vrijeme da Sandžakliju ne smiješ nazvati.....Sandžaklijom :lol: :lol:
Dino79

#1889 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Dino79 »

Kao da sam ih nazvao Sadžosima šošonima ili nekim drugim pogrdnim imenom
alijagoro

#1890 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by alijagoro »

Pa i Sandzaklije idu dalje ako mogu,snalaze se ljudi.
mousstapha

#1891 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mousstapha »

Mene su Sandzaklije otjerale iz Sarajeva.
meteorit135531

#1892 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by meteorit135531 »

mousstapha wrote:Mene su Sandzaklije otjerale iz Sarajeva.
I mene ce uskoro isti otjerati iz mog grada. Postoji nesto u njima , jer dolaze iz takvog kulturoloskog podneblja, da se covjek zapita ima li smisla sa njima zivjeti.
U moju ulicu su se doselili poslije rata. 3 porodice, 3 brata i svi stereotipi o njima su se pokazali tacnim.
Otisli u Njemacku, i sva trojica voze isto auto - MERCEDES. Ali pazi ovo, vozili golfa dvojku i opel kadetta, otisli kratko u Njemacku i sva trojica se vratili sa istom markom auta.

Kupili poslovni prostor i tu se danima skupljaju i mute svoja posla. Imali nedavno pucnjavu sa nekim svojim suparnicima. Danima je brdo nekakvih sumnjivih faca bilo u ulici. :roll:
Sinovi im se briju na nulericu, i non stop vise u teretani. Allah i islam im ne izlazi iz usta.
Dosao mi jedan covjek da popravi vodomjer. Cuo sam onaj njihov naglasak, i odma me pita zivi li ovdje jedan moj, :zzzz: , valjda zemljak.
Oni se drze jako teritorijalno, a sto ne vole Sarajlije , to je cudo jedno.
Izlazio sam mjesec sa curom iz Priboja, nesto se posvadjali; na kraju mi je na telefon stizalo dnevno po desetak poruka od njenog brata gdje mi se cak prijetilo da ce me mrak progutati, Allaha mi.
Tako mi je pisao u poruci: Allaha mi, bice ti ovo, bice ti ono... :skoljka:
Sandzaklije su takvog mentaliteta da se ja ne osjecam nimalo ugodno pored njih.
Jedan od razloga sto napustam Sarajevo su oni.
Nije to vise ono staro Sarajevo kad njih nije bilo u ovolikom broju kao sada.
insomnia78

#1893 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

Valter je bio sandzaklija
mousstapha

#1894 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mousstapha »

Valter se nije brijo na nulu :lol:
insomnia78

#1895 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

Al je dero iz šmajsera
alijagoro

#1896 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by alijagoro »

meteorit135531 wrote:
mousstapha wrote:Mene su Sandzaklije otjerale iz Sarajeva.
I mene ce uskoro isti otjerati iz mog grada. Postoji nesto u njima , jer dolaze iz takvog kulturoloskog podneblja, da se covjek zapita ima li smisla sa njima zivjeti.
U moju ulicu su se doselili poslije rata. 3 porodice, 3 brata i svi stereotipi o njima su se pokazali tacnim.
Otisli u Njemacku, i sva trojica voze isto auto - MERCEDES. Ali pazi ovo, vozili golfa dvojku i opel kadetta, otisli kratko u Njemacku i sva trojica se vratili sa istom markom auta.

Kupili poslovni prostor i tu se danima skupljaju i mute svoja posla. Imali nedavno pucnjavu sa nekim svojim suparnicima. Danima je brdo nekakvih sumnjivih faca bilo u ulici. :roll:
Sinovi im se briju na nulericu, i non stop vise u teretani. Allah i islam im ne izlazi iz usta.
Dosao mi jedan covjek da popravi vodomjer. Cuo sam onaj njihov naglasak, i odma me pita zivi li ovdje jedan moj, :zzzz: , valjda zemljak.
Oni se drze jako teritorijalno, a sto ne vole Sarajlije , to je cudo jedno.
Izlazio sam mjesec sa curom iz Priboja, nesto se posvadjali; na kraju mi je na telefon stizalo dnevno po desetak poruka od njenog brata gdje mi se cak prijetilo da ce me mrak progutati, Allaha mi.
Tako mi je pisao u poruci: Allaha mi, bice ti ovo, bice ti ono... :skoljka:
Sandzaklije su takvog mentaliteta da se ja ne osjecam nimalo ugodno pored njih.
Jedan od razloga sto napustam Sarajevo su oni.
Nije to vise ono staro Sarajevo kad njih nije bilo u ovolikom broju kao sada.
Ne sikiraj se,ima njih i u Njemackoj :lol: :D
insomnia78

#1897 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

A tek kad te Turci i Čečeni skole. Al Bosnjo je uvjeren da ce on odmah drito u najgotivnije cetvrti :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1898 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Velkoski »

je l' to neko postove od lakistrajka doživljava ozbiljno? :mrgreen:
Seyfo

#1899 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Seyfo »

Hoce to,odes u Njemacku da bjezis od njih, sve ti bude potaman, kad tamo gazda za kojeg radis Sandzaklija ili Turcin,ne zna se sta je gore. Cak je veca sansa da te trefe oni jer se laktaju vise,pa uspiju,imaju svoje firme a ima ih bogme da su tamo decenijama jer se otamo uvijek bjezalo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1900 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Truba »

insomnia78 wrote:A tek kad te Turci i Čečeni skole. Al Bosnjo je uvjeren da ce on odmah drito u najgotivnije cetvrti :lol:
najbitnije je da se ne razumijemo
i da me ne oslovljava s brate
:P
Post Reply