Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kontam da se može postojeći nadograditi softverom. Nisam siguran, ali mi se čini da tempomat podešava brzinu bez obzira u kojoj je poziciji mjenjač!?Recimo u E60 koji sam prethodno vozio, tempomat je regulisao brzinu, ali je i mjenjač morao biti u stepenu prenosa prilagođenom za brzinu vožnje.
To je njihova ubleha sa tim akcijama. Prvo su imali cijelu godinu popust od 10000 KM za sve pakete opreme, pa sada -20%, ustvari skoro pa isto, na slabijim paketima opreme nesto manje od 10k, a na vecim neznantno vise od 10k.
Opet ce i sa novim Fl modelom, izmisliti neku novu akciju, jer kome da prodaju vozilo po onim ko fol punim cijenama.
Uglavnom ne znam zasto kod nas cijena uvijek mora biti visocija. Pogledajte cjenovnik na kia.si
Takodjer, meni su npr. nudili Planet Blue boju za zalihe, koja se u SLO ne doplacuje, a kod nas je 800 KM.
golfiista wrote:Kontam da se može postojeći nadograditi softverom. Nisam siguran, ali mi se čini da tempomat podešava brzinu bez obzira u kojoj je poziciji mjenjač!?Recimo u E60 koji sam prethodno vozio, tempomat je regulisao brzinu, ali je i mjenjač morao biti u stepenu prenosa prilagođenom za brzinu vožnje.
Za manualu mislim da je to nemoguce ... za automatik naravno , moze ... E60 ti je bio manuala ?
golfiista wrote:Kontam da se može postojeći nadograditi softverom. Nisam siguran, ali mi se čini da tempomat podešava brzinu bez obzira u kojoj je poziciji mjenjač!?Recimo u E60 koji sam prethodno vozio, tempomat je regulisao brzinu, ali je i mjenjač morao biti u stepenu prenosa prilagođenom za brzinu vožnje.
Za manualu mislim da je to nemoguce ... za automatik naravno , moze ... E60 ti je bio manuala ?
Čini mi se da kod Kije tempomat kako sam već opisao, moram probati. A E60 je bio manuelac.
SPQR.SA wrote:To je njihova ubleha sa tim akcijama. Prvo su imali cijelu godinu popust od 10000 KM za sve pakete opreme, pa sada -20%, ustvari skoro pa isto, na slabijim paketima opreme nesto manje od 10k, a na vecim neznantno vise od 10k.
Opet ce i sa novim Fl modelom, izmisliti neku novu akciju, jer kome da prodaju vozilo po onim ko fol punim cijenama.
Uglavnom ne znam zasto kod nas cijena uvijek mora biti visocija. Pogledajte cjenovnik na kia.si
Takodjer, meni su npr. nudili Planet Blue boju za zalihe, koja se u SLO ne doplacuje, a kod nas je 800 KM.
Te akcije su prisutne kod svih prodavaca. To za boju nije lijepo što se desilo.
Hm,ima ovdje dosta izmjena koje se ne primjecuju na prvi pogled...
Poklopac za gorivo nije vise okrugao vec cetvrtast.
Svjetla na braniku su takodje izmjenjena.
Hromirana lajsna izmedju zadnjih svjetala je sada crvena koja mozda i svjetli.
Unutra takodje ima pomjena,novi volan,novi meterijali,novi instrument klaster i infotainment sistem...
Prednja strana ima par vizualnih izmjena.
Na prednjoj strani vece i vidno zakrivljene resetke.
Rasporedi prednjih svetala takodje su redizajnirani.
Svetla za dnevnu voznju dolaze sa cetiri LED kockice,nije vise okruglo.
Ispod postoji horizontalna hromirana traka koja vizuelno povezuje izmijenjeno pozicioniranje svjetala za maglu sa novim okvirima.
evo daq podijelim prve utiske nakon 15 ak dana i nekih 600 km vožnje sa Sportage 1,7 crdi 115 KS.
Auto je ljepše svaki dan, vizuelno i ergonomski je savršeno podređeno vozaču. Ovjes je prilično tvrd za jedno SUV vozilo, što dopušta oštriju vožnju bez ljuljanja vozila, ali na uštrub kvaliteta same vožnje, jer imajući u vidu kvalitet naših saobraćajnica uz tvrđi ovjes dobijete onako, malo neugodan osjećaj , jer je baš tvrdo podešen ovjes. Pohvalio bi rješenja pozadi sa multilinkom, ekstra. No, u kabini ništa ne lupa, ne pucketa, ne cvrči, kabina je dobro složena i čini mi se da je šasija prilično tvrda i jaka tako da nema uvijanja ni milimetra ( u prilog ovome govori i iskustvo sa prethodnim automobilima koje sam imao, recimo Oktavija a5, kupljena nova, prilikom ulaska u garažu koja je na srednjoj uzbrdici, redovno je ispuštala milion zvukova koji su dolazili od unutrašnjih obloga, nakon nje audo a4 b8, dosta manje, ali se ipak čulo, dok e60 nije puštao nikakav zvuk ) tako da se apsolutno ništa ne čuje prilikom naprezanja vozila i unutrašnjosti. Za KIU i kvalitet šasije i kabine, palac gore. Kvalitet unutrašnjosti, gornje aramature i obloga vrata ne zaostaje recimo za škodom, bolji je od francuza, ali ipak manje kvalitetan od audija ili bmw-a, naravno. Motor je solidan, lijepo vozi, potrošnja oko 7 litara mješovite vožnje. Kočnice su vrh, boljim nisam kočio. Oprema vozila koja je ugrađena u vozilo je odlične kvalitete, multimedija je prvoklasna, odziv komandi brz dok je rezolucija kamere, vjerovali ili ne, bolja nego u najnovijem toyotinom land cruseru od 135k KM ( imao sam priliku da se vozim u istom prije par dana). Mjenjač je kratak i precizan i milina je šaltati brzine. Volan prlijep i logičano raaspoređene komande. Brisači i snzor brisača rade mnogo bolje nego u e60, osjećajniji su na nivo kiše, kod bmw-a je to bilo baš iritantno i nelogično. ukupan dojam za nabrojano je 8/10.
E sad, ono što meni smeta.
Broj jedan, nedostatak impulsnih podizača stakla, vozačev prozor ima samo auto funkciju za spuštanje. Neshvatljivo.
Dva, zvučna izolacija automobila je po meni, mogla biti bolja, ne govorim o motoru, ok je, govorim o zvuku sa podloge, ( plastični unutrašnji blatobrani). Zvuk vjetra na većim brzinama je ok, skoro da ee i ne osjeti do 150 km/h. Zvuk okolnih automobila koji se nalaze u traci pored je prisutan, pretpostavljam i zbog pozicije sjedenja, jer se zvuk širi ka gore, ali ipak je to moglo za nijansu bolje, ocjena 6/10.
Smeta mi i to što nema obloge koja bi pokrila onaj dio volana iznad nožnih komandi , ok ne vidi se kada se auto niormalno koristi, ali kada se sagnete, djeluje ružno, mogla je neka obloga od 3 KM.
Osjećaj na volanu je bezze, posebno nakon volana iz e60. nikakvog osjećaja do 100km/h, tek nakon toga se malo ukruti i postane osjećajniji, no to svi rade, ne znam zašto.
Ostalih primjedbi nemam, auto fkt očarava ljepotom, bar mene, meni je prelijepo. Ukupna ocjena 7/10. Minus ide za ovo zadnje nabrojano, te ako u budućnosti, riješe ovu glupost sa podizačima, te malo bolje urade izolaciju blatobrana, ukrute volan, ocjena bi mogla biti između 8 i 9, ali tada bi i cijena siguirno išla ka gore. Da li bih kupio Sportage i nakon dvosedmičnog druženja? Sigurno da bih.
Dodao bih jos i to da sam prije kupovine Kije, otisao i do Kramara, pogledao jednog F10 u M paketu, 2.0 d iz 2013. Cijena ista. Kilometri standsrdno 140k. Kvalitet auta 10/10. Ocuvan extra. Oprema ko u prici. Skoro da sam promijenio misljenje, ali sama cinjenica da ja automobil vec star 5 godina i da je za 5 istom 10 godina i 200k+ km, za taj novac, smatram da ne vrijedi. Polovnajk do nekih 30k KM ok, sve preko, a racunajuci moje potrebe i godisnju kilometrazu je fkt nonsens, glupost.
golfiista wrote:Dodao bih jos i to da sam prije kupovine Kije, otisao i do Kramara, pogledao jednog F10 u M paketu, 2.0 d iz 2013. Cijena ista. Kilometri standsrdno 140k. Kvalitet auta 10/10. Ocuvan extra. Oprema ko u prici. Skoro da sam promijenio misljenje, ali sama cinjenica da ja automobil vec star 5 godina i da je za 5 istom 10 godina i 200k+ km, za taj novac, smatram da ne vrijedi. Polovnajk do nekih 30k KM ok, sve preko, a racunajuci moje potrebe i godisnju kilometrazu je fkt nonsens, glupost.
J..bo M paket kad je ispod haube motor kao u golfa, neka ga nisi kupio ako gledam to.
U seriji 5 samo 6 cilindara.
Kiu necu komentarisati, nek ti je sa srecom.
a moguce da kija eksperimentise sa ovjesima, da jos nije pogodila kompromis. stari ceed je odvaljivao bubrege, a novi je pickast, mekan, kao kakav francuz, preko neravnina mozes tacno osjetit svaki pokret zadnjih lafeta.
sto se volana tice, ja ga na ceedu konstantno drzim u sportu i tada je dosta tezi nego prosjecan servo volan, sto mi nije nimalo mrsko.
golfiista wrote:Dodao bih jos i to da sam prije kupovine Kije, otisao i do Kramara, pogledao jednog F10 u M paketu, 2.0 d iz 2013. Cijena ista. Kilometri standsrdno 140k. Kvalitet auta 10/10. Ocuvan extra. Oprema ko u prici. Skoro da sam promijenio misljenje, ali sama cinjenica da ja automobil vec star 5 godina i da je za 5 istom 10 godina i 200k+ km, za taj novac, smatram da ne vrijedi. Polovnajk do nekih 30k KM ok, sve preko, a racunajuci moje potrebe i godisnju kilometrazu je fkt nonsens, glupost.
J..bo M paket kad je ispod haube motor kao u golfa, neka ga nisi kupio ako gledam to.
5 godina sam vozio taj motor 2.0. Sigurno da je 3.0 neuporedivo bolji u smislu snage, zvuka osjecaja i sl. Ali i ovaj 9d 2.0 meni je sa svojih 177 KS sluzio savrseno. NISAM neki vozac i moje potrebe su skromne, mozda ne posjedujem ni neko automobilsko znanje, ali taj motor nije los uopste, naprotiv, posebno jer jenuparen sa automatskom transmisijom.
Kiju, ako nisi vozio, i ne treba komentarisati, mislim bezze, ipak treba provozati i malo se druziti.
Hvala na lijepim zeljama.
NediM17 wrote:a moguce da kija eksperimentise sa ovjesima, da jos nije pogodila kompromis. stari ceed je odvaljivao bubrege, a novi je pickast, mekan, kao kakav francuz, preko neravnina mozes tacno osjetit svaki pokret zadnjih lafeta.
sto se volana tice, ja ga na ceedu konstantno drzim u sportu i tada je dosta tezi nego prosjecan servo volan, sto mi nije nimalo mrsko.
Ne znam, super je stvar sto nema ljuljanja sekunde jedne i nemas osjecaj da si u SUV vozilu, ali opet mozda da je zehru meksi. Nesto slicno kao nova opel insignija, pretvrda za moj ukus.
A volan nema modove, i meni je zao sto nije tvrđe podesen, mogli su uparit sa ovjesom
5 godina sam vozio taj motor 2.0. Sigurno da je 3.0 neuporedivo bolji u smislu snage, zvuka osjecaja i sl. Ali i ovaj 9d 2.0 meni je sa svojih 177 KS sluzio savrseno. NISAM neki vozac i moje potrebe su skromne, mozda ne posjedujem ni neko automobilsko znanje, ali taj motor nije los uopste, naprotiv, posebno jer jenuparen sa automatskom transmisijom. Kiju, ako nisi vozio, i ne treba komentarisati, mislim bezze, ipak treba provozati i malo se druziti.
Hvala na lijepim zeljama.
Ne volim SUV-ove, samo bi eventualno dosao u obzir X1 sa 2.0 benzincem i to ako bi bio na jednom autu u kuci koje vozimo i zena i ja.
U svakom drugom slucaju prednost dajem limuzini, meni je 4 grancoupe mjera i njega vrebam ali tesko da ce se ostvariti.
Uzivaj, kupio si novo i dobro auto. Mislim za cijenu da nudi vise manje sve sto treba nuditi. Jedino ti impulsni podizaci. Bolja izolacija u pravilu dolazi kod auta koja su dosta skuplja tako da mozda se to moze i oprostiti.
condy wrote:Uzivaj, kupio si novo i dobro auto. Mislim za cijenu da nudi vise manje sve sto treba nuditi. Jedino ti impulsni podizaci. Bolja izolacija u pravilu dolazi kod auta koja su dosta skuplja tako da mozda se to moze i oprostiti.
Moguce, posljednja dva automobila su bila iz tog premijum kruga, tako da i to doprinosi subjektivizmu. Al ti podizaci su fkt. pa da su bar kod vozaca stavili auto podizanje, tacno da sam znao, zbog te sitnice ne bih kupio auto. Mislim no comment.
golfiista wrote:
Broj jedan, nedostatak impulsnih podizača stakla, vozačev prozor ima samo auto funkciju za spuštanje. Neshvatljivo.
Kako mislis samo spustanje...???
Vozacev prozor ima Auto Up- & Down-Funktion.
Ima i impulsivni podizac stakla tj.ako staklo naidje na otpor na kraju hoda (npr.grana drveta itd.) zaustavlja se te se spusta za nekoliko centimetara.
golfiista wrote:
Kako mislis samo spustanje...???
Vozacev prozor ima Auto Up- & Down-Funktion.
Ima i impulsivni podizac stakla tj.ako staklo naidje na otpor na kraju hoda (npr.grana drveta itd.) zaustavlja se te se spusta za nekoliko centimetara.
Mora da je do nivoa opreme...
Moj Sportage ima gore navedene funkcije.
Pa ako je LX City bezze paket opreme onda ne znam sta je sa ostalim. Drugo, u tabeli opreme je navedena opcija automatskog podizanja i spustanja vozacevog prozora sa funkcijom protiv ukljestenja, no u praksi to nije slucaj. Cak na samom prekidacu pise samo "auto down". Bezze pravo.
golfiista wrote:
Pa ako je LX City bezze paket opreme onda ne znam sta je sa ostalim. Drugo u tabeli opreme je navedena opcija automatskog podizanja i spustanja vozacevog prozora sa funkcijom protiv ukljestenja, no u praksi to nije slucaj. Cak na samom prekidacu pise samo "auto down". Bezze pravo.
Sad sam bas pogledao,tvoj nivo opreme nema ovu funkciju.
Evo na ovoj stranici KIA.at imas detaljno...
Pogledaj pod ovim "Komfortausstattung" imas 6 nivoa opreme:Titan,srebro,zlato,platinium,GT-line GenX i GT-Line.
Tvoj je po ovim specifikacijama "Srebro" a moj je "Zlato".