Američki proizvođači kao što su Lockheed Martin, General Dynamics i drugi očekuju da će postojeće narudžbe za stotine tisuća topničkih granata, projektila Patriot i porast narudžbi za oklopna vozila dodatno popraviti njihove rezultate u nadolazećim kvartalima. Novi ugovori za izravnu opskrbu Ukrajine - ili za popunu američkih zaliha - potpisani su krajem prošle godine, a sada Lockheed, General Dynamics i RTX prijavljuju bolje rezultate od očekivanih. Rukovoditelji očekuju da će i sukob u Ukrajini i rat Izraela s palestinskom militantnom skupinom Hamas potaknuti kratkoročnu potražnju.
"Prešli smo s 14.000 (topničkih) projektila mjesečno na 20.000 vrlo brzo. Sada radimo na tome da proizvodni kapacitet povećamo na 85.000 ili čak i do 100.000 komada mjesečno, Mislim da će situacija u Izraelu dodatno utjecati na to" rekao je Jason Aiken, glavni financijski direktor General Dynamicsa
Jedinica Combat Systems tvrtke General Dynamics, koja proizvodi oklopna vozila, tenkove i topništvo koje koristi Ukrajina, zabilježila je rast prihoda od gotovo 25% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. RTX, koji proizvodi rakete AMRAAM koje se koriste u Ukrajini, priopćio je analitičarima Wall Streeta da je od početka ruske invazije primio 3 milijarde dolara narudžbi koje se odnose na obnavljanje ukrajinskih i američkih ratnih zaliha.
Prodaja Northrop Grummanova segmenta obrambenih sustava u trećem tromjesečju porasla je za 6% zbog velike potražnje za streljivom i raketnim motorima koji se koriste u navođenim sustavima (GMLRS), koji igraju ključnu ulogu u podršci obrambenim naporima Ukrajine protiv Rusije..
Istini za volju, rukovoditelji nekoliko obrambenih tvrtki na nedavno održanom sajmu upozorili su da nedostatak kvalificirane radne snage i problemi s lancem opskrbe i dalje ometaju sposobnost tvrtki da ispune narudžbe. "Lanac opskrbe, da budem potpuno iskren, ostaje, i mislim da će ostati krhkim", rekao je Aiken iz General Dynamicsa.
Ukrajina
- Čitalac
#187151 Re: Ukrajina
Američke kompanije podižu proizvodnju, ali i nailaze na probleme...
-
HelaS
#187152 Re: Ukrajina
Nakon izbora i imenovanja, nemamo se više šta ja i ti slagati oko glasanja. Imenovani predstavljaju državu potpuno legitimno. Osnovi demokratije...Bloo wrote: ↑28/10/2023 13:12Obicni puk pokazao?
da citiramKo glasa u UN-u u naše ime? Tvoje i moje? Jesmo li ga mi direktno birali? Koja stranka ga podržava? Šta kada se ne slažemo sa glasom BiH?a govorim o izjavama Zelenskog i pogotovo glasanju u UN a ne o običnom puku, čije je mišljenje ili podrška relevantno koliko i naše pisanje na ovom forumu
Npr. ja se ne slažem kako glasamo kada dođe do pitanja prava žena u Iranu. Kome da se žalim?
- Bloo
- Globalna šefica
#187153 Re: Ukrajina
Aha. A MM reče da nismo demokratija...
Dogovorite se.
Smatram da osuđivanje Ukrajine jer nije glasala (bila je suzdržana), nam može izaći na nos ako pogledamo naša glasanja o drugim temama.
-
swanfilter
#187154 Re: Ukrajina
Daj, mani me se te vrtic price, mrski zapad, ja ljublju ruski mir.sajber87 wrote: ↑28/10/2023 12:58Kao sto sam i pretpostavio ne znas odgovor ali da mrzis zapad znas, a odgovor ne znas jer si vjerovatno svjestan da nam je usa i zapad jedini put i spas ali mrznja koju imas prema njima koju su ti manipulacijama usadili te sputava da racionalno razmisljasswanfilter wrote: ↑28/10/2023 12:25Oslonicemo se na Ukr. Ocito vode rat buducnosti.
Ja forumam, na izrađujem takticke zamisli. Nije do mene hocemo li ratovati, il sapatom pasti ...
Cao
-
HelaS
#187155 Re: Ukrajina
Uvijek moramo razlikovati politička glasanja u međunarodnim institucijama, od emocionalnih glasanja. Ja, čak, vjerujem da je Grlić-Radman duboko potresen stradanjima palestinskog stanovništva, ili Plenković, ali da njihova politička ljigavost i podvlačenje pod rep Bidenu i USA kapitalu, ima jači interes od emocionalnih stresova. Isto tako i politika Ukrajine, a njima je i višestruko teže protiviti glavnom logističaru u snabdijevanju oružjem protiv ruskih krvoloka i šizofrenije Vladimira Putina. Premda bih ja, da sam na mjestu Zelenskog, vrlo precizno balansirao i provlačio interese Ukrajine kroz ogroman strah Evrope od dolaska Rusije na granice EU. To znači da bih, na svaki loš potez Zapada spram Ukrajine, zaprijetio otvaranjem granice sa Rusijom i njihovim ulaskom u Srednju Evropu
-
MMM1977
#187156 Re: Ukrajina
A sto bih morao imati identično misljenje o bilo čemu sa bilo kim? Nemam se ja sta s kim dogovarati.
Ja samo pljujem na licemjerje, otkud god dolazilo. I bunim se na svaku nepravdu, 3 puta sam bio u Aušvicu da se poklonim žrtvama, podržavao Izrael u borbi sa okolnim Arapima, osuđivao Hamas, osuđivao Rusiju, znači imam svoje mišljenje o svakom slučaju posebno i ne vodim se nikakvom agendom. Ako je Ukrajina u pravu u srazu sa Rusijom ne mora značiti da je u pravu sto se tice podrške Izraelu.
Mrzim licemjerje i vođenje interesima. Nuđeni mi milionski tenderi da uđem u SDA, odbio iz svojih principa i gadi mi se svako ko proda obraz i dignitet zarad bilo kakvog interesa.
- Bloo
- Globalna šefica
#187157 Re: Ukrajina
I opet, to je TVOJE LIČNO mišljenje.MMM1977 wrote: ↑28/10/2023 13:41A sto bih morao imati identično misljenje o bilo čemu sa bilo kim? Nemam se ja sta s kim dogovarati.
Ja samo pljujem na licemjerje, otkud god dolazilo. I bunim se na svaku nepravdu, 3 puta sam bio u Aušvicu da se poklonim žrtvama, podržavao Izrael u borbi sa okolnim Arapima, osuđivao Hamas, osuđivao Rusiju, znači imam svoje mišljenje o svakom slučaju posebno i ne vodim se nikakvom agendom. Ako je Ukrajina u pravu u srazu sa Rusijom ne mora značiti da je u pravu sto se tice podrške Izraelu.
Mrzim licemjerje i vođenje interesima. Nuđeni mi milionski tenderi da uđem u SDA, odbio iz svojih principa i gadi mi se svako ko proda obraz i dignitet zarad bilo kakvog interesa.
Ne glasaš TI, već tvoj predstavnik.
Isto je kao i kod Ukrajinaca.
Možda je neki ukrajinski MMM želio da njegova država glasa ZA, a ne da bude suzdržana...
-
Dimu1927
#187158 Re: Ukrajina
Sta vam je sta ste se povampirili, razne vlade su uz izrael a narod u palestinu
Ukrajina ne smije sad kontra amerike to je svima jasno ako hoce i metak jos jedan da dobiju...
Evo primjer iz grcke. I oni su suzdrzani bili a pogledaj sta narod misli
Smrt ruskim i izraelskim zlocincima

Ukrajina ne smije sad kontra amerike to je svima jasno ako hoce i metak jos jedan da dobiju...

-
MMM1977
#187159 Re: Ukrajina
Pa ja uvijek i isključivo iznosim LIČNO misljenje. Jasno i glasno. Ovih dana sam izbrisao mnogo tzv. fb prijatelja koji su citirali Hitlera, davno sam, uz prethodnu najavu, izbrisao sve koji podržavaju SDA na bilo koji način, uskoro slijedi NIP. Ovdje vidimo rasprave kao individue a ne predstavnici nekog i nečeg (valjda).Bloo wrote: ↑28/10/2023 13:44I opet, to je TVOJE LIČNO mišljenje.MMM1977 wrote: ↑28/10/2023 13:41A sto bih morao imati identično misljenje o bilo čemu sa bilo kim? Nemam se ja sta s kim dogovarati.
Ne glasaš TI, već tvoj predstavnik.
Isto je kao i kod Ukrajinaca.
Možda je neki ukrajinski MMM želio da njegova država glasa ZA, a ne da bude suzdržana...
Mnogo Jevreja je diglo glas protiv ovih zločina IDF ali nešto slabo vidjeh ikog od Ukrajinaca da je digao glas protiv licemjerja svojih predstavnika. Makar su to mogli. I to me smeta itekako, kao čovjeka, nije mi jasno da neko ko je u istoj situaciji i cvili zbog toga podrži drugog napadača.
-
MMM1977
#187160 Re: Ukrajina
Gdje da nađem ovakav primjer za Ukrajince? Oni ipak treba najbolje da razumiju golgotu Palestinaca.Dimu1927 wrote: ↑28/10/2023 13:51 Sta vam je sta ste se povampirili, razne vlade su uz izrael a narod u palestinu
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#187161 Re: Ukrajina
Odnosi Ukrajine sa Izraelom i Palestinom su višeslojni.
Službeni i ta famozna glasanja.
Palestinci neodlučni ili protiv. Ukrajinci za REzoluciju 2334.
Ukrajinci sada suzdržani.
Službeni i ta famozna glasanja.
Palestinci neodlučni ili protiv. Ukrajinci za REzoluciju 2334.
Ukrajinci sada suzdržani.
-
MMM1977
-
geoxx
#187163 Re: Ukrajina
I dalje je otvoreno pitanje kako je ok (barem ja ne vidjeh da je neko to kritikovao) kad jedni podrze Rusiju, a apokalipsa je kad drugi podrze Izrael. To se konstantno izbjegava odgovoriti.MMM1977 wrote: ↑28/10/2023 12:56Iskreno, ne znam. I oprostit ćeš mi, ja govorim o izjavama Zelenskog i pogotovo glasanju u UN a ne o običnom puku, čije je mišljenje ili podrška relevantno koliko i naše pisanje na ovom forumugeoxx wrote: ↑28/10/2023 12:53Zaboli me jesi ti digao glas. Pricas o licemjeru Ukrajine i kako bi trebala imati razumijevanja, a kada ja napisem da ni Palestinci nisu imali razumijevanja za Ukrajinu, onda okreces na lijevu temu.MMM1977 wrote: ↑28/10/2023 12:28
Ja prvi sam digao glas protiv ruske agresije, protiv Hamasovog divljanja ali ovo sto se radi danas je protivno svemu za sta se zalaze civilizirani svijet. A Ukrajina se svrstala na tamnu stranu iako bi oni trebali imati najviše razumijevanja za situaciju u Gazi. Ali samo se svoje dupe gleda.
Haj barem si odgovorio. Drugi samo pobjegnu.
Pusti ti Ukrajinu. Ljudi imaju preca posla, u otvorenom su ratu, sam opstanak im visi nad glavom i sa crnim vragom ce sklopiti pakt ako im to u datom trenutku odgovara. Isto vrijedi i za Palestince i zato ja razumijem zasto oni drze rusku i iransku stranu kontra Amerike.
Samo je problem sto vi ne razumijete zasto ovi drze americku stranu kontra Rusije i Irana.
-
Dimu1927
#187164 Re: Ukrajina
ja sam se osvrnuo na prvenstveno zvanicne stavove, a evo trazio sam vijest o nekom skupu podrske, nisam nasao, sto ne znaci da ga nije bilo, sto opet ne znaci da obican narod nije na strani palestine... mislis da njihovi mediji to smiju prenijeti ?
kako god, nije to nikakvo opravdanje za rusku agresiju.
sto meni iskreno para usi je da izrael nije poslao nikakvo oruzje u ukrajinu, pa da su bar na taj nacin zaduzili ukrajince... hinjavo su se drzali, ko sto i jesu obicne hinje genocidne
-
mishic
#187165 Re: Ukrajina
Neprincipijelnost i dvostruki standardi i među forumašima kao i među političarima i politikama.
Principijelno opredjeljenje zahtijevalo bi da se između zla i dobra, između terora i legitimne odbrane, uvijek staje na pravu stranu ma ko da su počinitelji. Palestini i Palestincima je učinjena ogromna nepravda od strane kompletne međunarodne zajednice ali to ne opravdava poteze Hamasa da neselektivno raketira civile u Izraelu.
Jevreji u svijetu postali su žrtve Holokausta ali im to ni kao narodu ni njihovoj Vladi, posebno ne militantnom Netanyahuu, ne daje za pravo da decenijama ignorirajući međunarodno pravo i rezolucije otimaju tuđu zemlju, grade naselja i koriste silu i nasilje ugrožavajući prava i živote Palestinaca.
Apsurdi kada žrtve jednog zločina počinju tim zločinom počinjenim nad njima pravdati novi zločin koji i sami čine, pogotovu kada ga čine protiv drugih koji ni na koji način nisu počinitelji onoga prvog zločina, postali su svojevrsna perverzija.
Opravdanje za terorizam i zločin, ma ko ga činio, ne postoji. Počinitelji terora i zločina nad nedužnim civilima ne mogu imati opravdanje jer ne uzvračaju počiniteljima istog nad njima nego ponavljaju grešku prethodnog počinitelja.
Zbog toga je neophodno biti principijelan, stati nasuprot zlu i suprotstaviti mu se ma ko, kada i gdje ga činio. Hamas nema opravdanje ali ga nema ni Izrael. Podrška Hamasu je ujedno i podrška izraelskoj odmazdi. Osuda jednog ujedno je i osuda drugog.
Holokaust ne daje za pravo Izraelu i njegovoj politici onako bezobzirno, bahato i nasilničko ponašanje koje ta politika decenijama veoma agresivno provodi. I inače, praksa da žrtve jednog zločina i same često olahko posežu za činjenjem zločina, svejedno jesu li to Rusi, Srbi, Izraelci i bilo ko drugi, zahtijeva da se pri prosudbi i osudi zločina i zločinca ne kreće od počinitelja nego od samog čina, od djela koje neko čini. Pa ako je jučer bio u pravu i branio se od zločina ne znaći da će i sutra biti u pravu kada i sam bude činio zločin i ponavljao tuđu grešku.
U suprotnomi sami upadamo u zamku licemjerstva i neprincipijelnosti. A to što se počinilac zla i žrtva tog zla na drugom mjestu nađu kao podrška ili saradnici one druge strane zahtijeva još veći oprez i principijelniji stav. Ponavljam, žrtve često i same posegnu za zločinom. Nažalost!!!
Principijelno opredjeljenje zahtijevalo bi da se između zla i dobra, između terora i legitimne odbrane, uvijek staje na pravu stranu ma ko da su počinitelji. Palestini i Palestincima je učinjena ogromna nepravda od strane kompletne međunarodne zajednice ali to ne opravdava poteze Hamasa da neselektivno raketira civile u Izraelu.
Jevreji u svijetu postali su žrtve Holokausta ali im to ni kao narodu ni njihovoj Vladi, posebno ne militantnom Netanyahuu, ne daje za pravo da decenijama ignorirajući međunarodno pravo i rezolucije otimaju tuđu zemlju, grade naselja i koriste silu i nasilje ugrožavajući prava i živote Palestinaca.
Apsurdi kada žrtve jednog zločina počinju tim zločinom počinjenim nad njima pravdati novi zločin koji i sami čine, pogotovu kada ga čine protiv drugih koji ni na koji način nisu počinitelji onoga prvog zločina, postali su svojevrsna perverzija.
Opravdanje za terorizam i zločin, ma ko ga činio, ne postoji. Počinitelji terora i zločina nad nedužnim civilima ne mogu imati opravdanje jer ne uzvračaju počiniteljima istog nad njima nego ponavljaju grešku prethodnog počinitelja.
Zbog toga je neophodno biti principijelan, stati nasuprot zlu i suprotstaviti mu se ma ko, kada i gdje ga činio. Hamas nema opravdanje ali ga nema ni Izrael. Podrška Hamasu je ujedno i podrška izraelskoj odmazdi. Osuda jednog ujedno je i osuda drugog.
Holokaust ne daje za pravo Izraelu i njegovoj politici onako bezobzirno, bahato i nasilničko ponašanje koje ta politika decenijama veoma agresivno provodi. I inače, praksa da žrtve jednog zločina i same često olahko posežu za činjenjem zločina, svejedno jesu li to Rusi, Srbi, Izraelci i bilo ko drugi, zahtijeva da se pri prosudbi i osudi zločina i zločinca ne kreće od počinitelja nego od samog čina, od djela koje neko čini. Pa ako je jučer bio u pravu i branio se od zločina ne znaći da će i sutra biti u pravu kada i sam bude činio zločin i ponavljao tuđu grešku.
U suprotnomi sami upadamo u zamku licemjerstva i neprincipijelnosti. A to što se počinilac zla i žrtva tog zla na drugom mjestu nađu kao podrška ili saradnici one druge strane zahtijeva još veći oprez i principijelniji stav. Ponavljam, žrtve često i same posegnu za zločinom. Nažalost!!!
-
MMM1977
#187166 Re: Ukrajina
Kako bolan? Pa evo npr. Nikšić je bio jasan u osudi Rusije a sinoć jasno osudio Izrael. Sabina je mislim išla u Kijev i osuđuje akcije Izraela itd. Ima takvih slučajeva gdje ljudi prepoznaju i vrjednuju stvari na ispravan način.geoxx wrote: ↑28/10/2023 14:09I dalje je otvoreno pitanje kako je ok (barem ja ne vidjeh da je neko to kritikovao) kad jedni podrze Rusiju, a apokalipsa je kad drugi podrze Izrael. To se konstantno izbjegava odgovoriti.
Pusti ti Ukrajinu. Ljudi imaju preca posla, u otvorenom su ratu, sam opstanak im visi nad glavom i sa crnim vragom ce sklopiti pakt ako im to u datom trenutku odgovara. Isto vrijedi i za Palestince i zato ja razumijem zasto oni drze rusku i iransku stranu kontra Amerike.
Samo je problem sto vi ne razumijete zasto ovi drze americku stranu kontra Rusije i Irana.
Edit:

Last edited by MMM1977 on 28/10/2023 14:26, edited 1 time in total.
-
MMM1977
#187167 Re: Ukrajina
mishic wrote: ↑28/10/2023 14:15 Neprincipijelnost i dvostruki standardi i među forumašima kao i među političarima i politikama.
-
HelaS
#187168 Re: Ukrajina
prebacio sam post na Izrael temu
- Bloo
- Globalna šefica
#187169 Re: Ukrajina
Delegacija Hamasa posjetila Moskvu: Rusiju gledamo kao svog najbližeg prijatelja
<3
<3
- Ironmen
#187170 Re: Ukrajina
Ukrajina je glasala neutralno, cak ni ogavne izjave Zelenskog nisu pomogle da glasa kontra i u ovom trenutnu kada su u ratu sa ruskom agresijom hvala im i na tom neutralnom nisu bar ispali pravi sup... kao Hrvatska.Dimu1927 wrote: ↑28/10/2023 13:51 Sta vam je sta ste se povampirili, razne vlade su uz izrael a narod u palestinu
![]()
Sto se tice obicnog naroda ili ti pucanstva vecina je na strani slabijeg i potlacenog a to je podrska Palestini i njihovoj borbi protiv najveceg fasizma i nacizma od kraja WW2 a to je Izrael i cionisti, sto jasno vidimo na mnogobrojin trgovima velikih gradova i sporstkih stadiona, od Spanije i Irske i hvala i na tome, samo bolesni mozgovi mogu podrzavati ovo sto Izrael radi.
-
lajkujMe
#187172 Re: Ukrajina
E ovo je pravo polje suncokreta
Spoiler
Show
-
zilog
-
zilog
#187174 Re: Ukrajina
mishic wrote: ↑28/10/2023 14:15 Neprincipijelnost i dvostruki standardi i među forumašima kao i među političarima i politikama.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#187175 Re: Ukrajina
ti si srećo zaluto u politiku...drži se sapunica ako boga znašMMM1977 wrote: ↑28/10/2023 12:45Zasto smo se bunili kada su nas klali i ubijali? Pitali zasto niko ne diže glas protiv toga? Zasto to nismo pravdali interesima? Zasto smo svi, uključujući i mene, srali po Nijemcima jer šalju samo novac, humanitarnu pomoć i šljemove a ne oružje u Ukrajinu a njemački interesi su bili itekako veliki da održi odnose sa Rusijom? Dakle, selektivno, može interes kada tebi odgovara a može i da se ne gleda interes?JoseMujica wrote: ↑28/10/2023 12:38to je uticaj panislamizma Alije Prvovjenčanog, jedne iluzije na kojoj je izgradio porodični feud i uništio RBiH iznutra.drug_profi wrote: ↑28/10/2023 12:26 Tsj ko vam je podvalio da su vam svi muslimani braca ne misli vam dobro.
Posljedica tog ideološkog sranja i dan danas goni ove budale da se više bave Palestinom nego sopstvenim narodom i državom![]()
I onda će se još čuditi što nemaju državu i što ih jebe ko stigne![]()
naravno za sve posljedice tog idiotizma su krivi drugi, a ne njihove ideološke zablude i ograničenja
Ukrajino, stidi se.
nisu ni Palestinci ni Izraelci stajali uz nas 1992. tako da me živo boli kita i za jedne i za druge, a Ukrajina mi je interes jer mi je isto rusko zlo pred vratima