Ukrajina

drug_profi

#187126 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

I sta je svrha ovakvih upisa na ovoj temi?
Minirati temu?
Eno vam tamo kenjajte o izraelu ima tema heibet na koje ste se rasirili.
swanfilter

#187127 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

sajber87 wrote: 28/10/2023 12:21
swanfilter wrote: 28/10/2023 12:19
drug_profi wrote: 28/10/2023 12:15

A ti bi da ratujes?
Ja ne bih da moja djeca i unuci moraju.
Vidi ga ... Ti rece da neko ratuje umjesto nas. Niko ne ratuje, nit ce kada ratovati.

Napisao sam, dođe li do toga. Stariji si, ajd malo citaj. Kad mnogo njih ovdje ne zeli, pa pucaju proizvoljne zakljucke da niđe veze ...
Evo pitanje dodik sutra proglasi nezavisnost sta bi ti sta je plan
Oslonicemo se na Ukr. Ocito vode rat buducnosti.

Ja forumam, na izrađujem takticke zamisli. Nije do mene hocemo li ratovati, il sapatom pasti ...
emirolini

#187128 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Zar ima kakve rasprave na koju bi stranu? Na Englesko-Americku naravno. Svi ostali gube. Imamo mi tu neku ljubav prema gubitnicima, tesko objasniti. Zato se uvijek stavljamo kao zrtve i cekamo da neko drugi rjesava nase probleme za nas. Cekamo da Amerikanci nesto urade a ovamo psujemo Amerima majku kada napadnu neku diktatorsku drzavu, ali eto muslimani braca ovo ono i slicne zaostale gluposti.
drug_profi

#187129 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Tsj ko vam je podvalio da su vam svi muslimani braca ne misli vam dobro.
MMM1977

#187130 Re: Ukrajina

Post by MMM1977 »

geoxx wrote: 28/10/2023 12:17
MMM1977 wrote: 28/10/2023 12:05
geoxx wrote: 28/10/2023 11:43

Nijemcima je visilo hoce li im BDP pasti za koji postotak, ovima visi komplet drzava.

Kakve vi stvari poredite, ja ne znam kako se na internet uspijete konektovati sa tom pamecu.

I ne znam sta znaci “od sveg srca”, ljudi izrazili podrsku ko i komplet zapad i to je to. Njihov stav je dalje nebitan. Kako pisete, reklo bi se avione poslali u Izrael.
Ja sam se na internet spajao 1995. i ne seri sa tom pameću i ne spustaj na lični nivo, tu si sigurno inferioran. A svim srcem je jednostavno objasniti, na svaki mogući način koji im je dostupan, njihov Predsjednik izađe i javno pruži podršku, glasaju protiv Rezolucije UN, da Izrael zatraži avione vjerojatno bi i tu nešto riješili.

Znači nije uredu da njih neko tuče i kmeče da se čuje do Neptuna iako je 80% države i dalje slobodno, iako mnoštvo njih uredno živi, ljetuje, ide u šoping, iako im zapad dotura šta god zamisle oni i dalje kmeče i traže još. A onda osude Palestince i podrže Izrael, iako Palestinci ne mogu izaći iz svog geta kako treba nigdje, iako ne mogu dobiti ni humanitarnu pomoć a kamoli sta drugo. Jadno i bijedno.

Zamisli situaciju da je Ukrajina ranije razoružana nekim mirovnim sporazumima, da je na početku ruske agencije USA uparkirao 2 nosača aviona kao podršku Rusiji, da USA redovno dotura Himarse Rusiji, da UK dotura storm shadow, da Rusija dobija F35 i svo najmodernije naoružanje jer se treba braniti od Azov brigade. I da sve okolne zemlje hermetički zatvore granice i ubijaju svakoga ko krene izaći napolje. E to je Gaza danas.

I onda smradovi Ukrajinski kažu da je to uredu, protive se, hej, prekidu vatre da bi ljudi pokupili svoje mrtve. Fuj, majku im jebem, dabogda im Rusija, koju mrzim iz dna duše, bacila atomsku direktno na Kijev.

I zaboli me vise kurac i za EU, NATO, naše interese, bilo sta. Ne vrijedi, sutra bi i nas prodali i bilo bi isto kao i sa Gazom, imali smo sve to. Civilizacija je srušena, srušili je oni koji se kunu u nju.
A kada napises da niko od vas nije kukao kada je Palestina, prije nego sto je Ukrajina podrzala Izrael, podrzala rusku invaziju na Ukrajinu, onda bjezite ko misevi. To vam je ok.

Jebeni licemjeri. :mrgreen:
Ja prvi sam digao glas protiv ruske agresije, protiv Hamasovog divljanja ali ovo sto se radi danas je protivno svemu za sta se zalaze civilizirani svijet. A Ukrajina se svrstala na tamnu stranu iako bi oni trebali imati najviše razumijevanja za situaciju u Gazi. Ali samo se svoje dupe gleda.
MMM1977

#187131 Re: Ukrajina

Post by MMM1977 »

drug_profi wrote: 28/10/2023 12:24 I sta je svrha ovakvih upisa na ovoj temi?
Minirati temu?
Ti kenjas. Ovdje pricamo o glasanju Ukrajine protiv Rezolucije
swanfilter

#187132 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

drug_profi wrote: 28/10/2023 12:24 I sta je svrha ovakvih upisa na ovoj temi?
Minirati temu?
Postavljas pitanja i onda ti nes nije po godu.

Jos dolazis do proizvoljnih zakljucaka vodeci se glupim razmisljanjem da Ukrajina ratuje za nase dobro.

Tako smo razmisljali ovdje da ce doci Mesaja i uciniti ovu drzavu Diznilendom. A, ljudi fino rekose, dont dream dreams. Sutra bi ti i Ukri rekli isto.

Prijatno i svako dobro.
sitni svercer

#187133 Re: Ukrajina

Post by sitni svercer »

drug_profi wrote: 28/10/2023 12:26 Tsj ko vam je podvalio da su vam svi muslimani braca ne misli vam dobro.
misli on dobro ali sebi :lol: brata i sestru isti otac napravi a ista mati rodi i nikako drugacije 8)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#187134 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

drug_profi wrote: 28/10/2023 12:26 Tsj ko vam je podvalio da su vam svi muslimani braca ne misli vam dobro.
to je uticaj panislamizma Alije Prvovjenčanog, jedne iluzije na kojoj je izgradio porodični feud i uništio RBiH iznutra.

Posljedica tog ideološkog sranja i dan danas goni ove budale da se više bave Palestinom nego sopstvenim narodom i državom :roll:

I onda će se još čuditi što nemaju državu i što ih jebe ko stigne :-)

naravno za sve posljedice tog idiotizma su krivi drugi, a ne njihove ideološke zablude i ograničenja
MMM1977

#187135 Re: Ukrajina

Post by MMM1977 »

Dešava se genocid nad jednim narodom i treba da se suti? Ili, jos gore, da se to podrži? Ili najgore, da to podrži neko ko je isto protivio ili proživljava poput Ukrajine danas? Zasto su cvilili Nijemcima za pomoć kada Njemačka itekako ima interes za saradnju sa Rusijom? Licemjerje najgnusnijeg nivoa.

Ako Izrael zbog Hamasa ima pravo da uništi Gazu onda i Rusija ima pravo da zbog Azova uništi komplet Ukrajinu. Ili Srbija nas zbog par tuceta podržavaoca Isisa.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#187136 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

samo ćetnici i glupani podržavaju rusiju
swanfilter

#187137 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

JoseMujica wrote: 28/10/2023 12:38
to je uticaj panislamizma Alije Prvovjenčanog, jedne iluzije na kojoj je izgradio porodični feud i uništio RBiH iznutra.

Posljedica tog ideološkog sranja i dan danas goni ove budale da se više bave Palestinom nego sopstvenim narodom i državom :roll:

naravno za sve posljedice tog idiotizma su krivi drugi, a ne njihove ideološke zablude i ograničenja

Jos jedan vas proizvoljan zakljucak jesi li napisao nesto, a da se kosi sa vasom logikom.

Vi ste zbog rova puni zuci do Alije, pa bi nas sviju Mladomuslimanima proglasili.

Dobili ste Felicije, sta ocete vise.
MMM1977

#187138 Re: Ukrajina

Post by MMM1977 »

JoseMujica wrote: 28/10/2023 12:38

Zasto smo se bunili kada su nas klali i ubijali? Pitali zasto niko ne diže glas protiv toga? Zasto to nismo pravdali interesima? Zasto smo svi, uključujući i mene, srali po Nijemcima jer šalju samo novac, humanitarnu pomoć i šljemove a ne oružje u Ukrajinu a njemački interesi su bili itekako veliki da održi odnose sa Rusijom? Dakle, selektivno, može interes kada tebi odgovara a može i da se ne gleda interes?

Ukrajino, stidi se.
MMM1977

#187139 Re: Ukrajina

Post by MMM1977 »

Ko jebe pravdu, bitan je interes. Sutra kad nam Lajčak i Eskobar ograde ovaj komadić zemlje zvane Bosna, kada krenu istresati bombe na glave nade djece, prizivati ćemo pomoć drugih ali na način da njihovi interesi ne budu ugroženi???
geoxx

#187140 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

MMM1977 wrote: 28/10/2023 12:28
MMM1977 wrote: 28/10/2023 12:05

Ja sam se na internet spajao 1995. i ne seri sa tom pameću i ne spustaj na lični nivo, tu si sigurno inferioran. A svim srcem je jednostavno objasniti, na svaki mogući način koji im je dostupan, njihov Predsjednik izađe i javno pruži podršku, glasaju protiv Rezolucije UN, da Izrael zatraži avione vjerojatno bi i tu nešto riješili.

Znači nije uredu da njih neko tuče i kmeče da se čuje do Neptuna iako je 80% države i dalje slobodno, iako mnoštvo njih uredno živi, ljetuje, ide u šoping, iako im zapad dotura šta god zamisle oni i dalje kmeče i traže još. A onda osude Palestince i podrže Izrael, iako Palestinci ne mogu izaći iz svog geta kako treba nigdje, iako ne mogu dobiti ni humanitarnu pomoć a kamoli sta drugo. Jadno i bijedno.

Zamisli situaciju da je Ukrajina ranije razoružana nekim mirovnim sporazumima, da je na početku ruske agencije USA uparkirao 2 nosača aviona kao podršku Rusiji, da USA redovno dotura Himarse Rusiji, da UK dotura storm shadow, da Rusija dobija F35 i svo najmodernije naoružanje jer se treba braniti od Azov brigade. I da sve okolne zemlje hermetički zatvore granice i ubijaju svakoga ko krene izaći napolje. E to je Gaza danas.

I onda smradovi Ukrajinski kažu da je to uredu, protive se, hej, prekidu vatre da bi ljudi pokupili svoje mrtve. Fuj, majku im jebem, dabogda im Rusija, koju mrzim iz dna duše, bacila atomsku direktno na Kijev.

I zaboli me vise kurac i za EU, NATO, naše interese, bilo sta. Ne vrijedi, sutra bi i nas prodali i bilo bi isto kao i sa Gazom, imali smo sve to. Civilizacija je srušena, srušili je oni koji se kunu u nju.
A kada napises da niko od vas nije kukao kada je Palestina, prije nego sto je Ukrajina podrzala Izrael, podrzala rusku invaziju na Ukrajinu, onda bjezite ko misevi. To vam je ok.

Ja prvi sam digao glas protiv ruske agresije, protiv Hamasovog divljanja ali ovo sto se radi danas je protivno svemu za sta se zalaze civilizirani svijet. A Ukrajina se svrstala na tamnu stranu iako bi oni trebali imati najviše razumijevanja za situaciju u Gazi. Ali samo se svoje dupe gleda.
Zaboli me jesi ti digao glas. Pricas o licemjeru Ukrajine i kako bi trebala imati razumijevanja, a kada ja napisem da ni Palestinci nisu imali razumijevanja za Ukrajinu, onda okreces na lijevu temu.

Haj barem si odgovorio. Drugi samo pobjegnu.
MMM1977

#187141 Re: Ukrajina

Post by MMM1977 »

geoxx wrote: 28/10/2023 12:53
MMM1977 wrote: 28/10/2023 12:28

Zaboli me jesi ti digao glas. Pricas o licemjeru Ukrajine i kako bi trebala imati razumijevanja, a kada ja napisem da ni Palestinci nisu imali razumijevanja za Ukrajinu, onda okreces na lijevu temu.

Haj barem si odgovorio. Drugi samo pobjegnu.
Iskreno, ne znam. I oprostit ćeš mi, ja govorim o izjavama Zelenskog i pogotovo glasanju u UN a ne o običnom puku, čije je mišljenje ili podrška relevantno koliko i naše pisanje na ovom forumu
Bloo
Globalna šefica

#187142 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

MMM1977 wrote: 28/10/2023 12:56 Iskreno, ne znam. I oprostit ćeš mi, ja govorim o izjavama Zelenskog i pogotovo glasanju u UN a ne o običnom puku, čije je mišljenje ili podrška relevantno koliko i naše pisanje na ovom forumu
Ali moze se prizivati da obični puk bude satran od strane Rusa jer im je predstavnik glasao na jedan način?
sajber87

#187143 Re: Ukrajina

Post by sajber87 »

swanfilter wrote: 28/10/2023 12:25
sajber87 wrote: 28/10/2023 12:21
swanfilter wrote: 28/10/2023 12:19

Vidi ga ... Ti rece da neko ratuje umjesto nas. Niko ne ratuje, nit ce kada ratovati.

Napisao sam, dođe li do toga. Stariji si, ajd malo citaj. Kad mnogo njih ovdje ne zeli, pa pucaju proizvoljne zakljucke da niđe veze ...
Evo pitanje dodik sutra proglasi nezavisnost sta bi ti sta je plan
Oslonicemo se na Ukr. Ocito vode rat buducnosti.

Ja forumam, na izrađujem takticke zamisli. Nije do mene hocemo li ratovati, il sapatom pasti ...
Kao sto sam i pretpostavio ne znas odgovor ali da mrzis zapad znas, a odgovor ne znas jer si vjerovatno svjestan da nam je usa i zapad jedini put i spas ali mrznja koju imas prema njima koju su ti manipulacijama usadili te sputava da racionalno razmisljas
MMM1977

#187144 Re: Ukrajina

Post by MMM1977 »

A sada bih molio nekog od zastupnika ideja o interesima da odgovori zasto to nismo imali na umu kada je nama trebala pomoć. I zasto Ukrajina ne vodi računa o interesima drugih kada cvili za pomoć?
madner

#187145 Re: Ukrajina

Post by madner »

kluz franjo wrote: 27/10/2023 20:53
madner wrote: 27/10/2023 14:40
kluz franjo wrote: 27/10/2023 11:25
Ja smatram (uz navođenje nekoliko izvora) da je ruski gubitak nadmoći artiljerije dugotrajnije izgubljen, da zadnjih mjeseci svjedočimo paritetu snaga i da postoje trendovi i indikatori (npr. oryx omjeri gubitaka) koji sugerišu da će se to u sljedećim mjesecima dodatno pogoršavati za agresore, a poboljšavati za ZSU.
Ti smatraš da je eventualni paritet u artiljerijskoj moći samo privremen i povremen, ali da Rusi suštinski i dalje imaju nadmoć, navodeći Perpetu-a kao izvor "koji najvise zna o nadmoci artiljerije u OSINT svijetu, jer ima svoju kartu koju updejtuje preko sateliskih snimaka".
Ta tvoja definicija se ne slaže sa viđenjem samog Perpetue, koji sebe definiše primarno kao kartografa.
Spoiler
Show
Ja bih tu ponudio npr. Rob Lee-a:
Spoiler
Show
Nema veze. Invazija je počela prije 20, a rat će sigurno još puno mjeseci potrajati.
Dakle, ima sasvim dovoljno vremena i primjera da se u retrospektivi vidi čije su procjene bile ili će biti adekvatnije.
Spoiler
Show
Covjek vidi gustinu vatre na satalitskim snimcima, tako bukvalno zna ko je napredovao ko nije. Nadjem sprdanje za ideju o kvantitetu.
Slazem se, no tu imam jedan logicki problem sa tvojom pozicijom. Ako je ZSU u prednosti u pjesadiji, artiljeriji, tenkovima ISTRu onda bi po fizici morali imati uspjehe. Jer Ruska avijacija nije toliko ucinkovita da sve to sama offsetuje.

Dakle predvidjas vece uspjehe ZSU i sljedeca 3 mjeseca?
Vezano za 1)
Često se ovdje na forumu zaboravljaju dimenzije fronta dužine od preko 1000 km, a dubine 100 - 250 km za ZSU, a za Ruse preko 1.000 km.
Dalje, zaboravlja se konfiguracija terena (uglavnom ravnica) i masovna upotreba dronova u kontekstu dubinskog nadzora linije fronta (iznenađenja su skoro nemoguća).
Već sam to pisao negdje u julu, u takvim okolnostima je maksimalni domet veoma uspješno izvedene ofanzive cca. 50 km u dubinu i to na ograničenom dijelu fronta. A i za takvu je (barem na tom lokalitetu) potrebna mnogo značajnija nadmoć jedne strane (min. 1:5) od običnog pariteta ili blage prednosti.
Vezano za 2)
Ne znam šta neko tumači pod "većim uspjesima", pa ću ponoviti ono što sam napisao još sredinom avgusta.
3. Ciljna tačka za ... Ukrajinu, mora biti potpuno povlačenje ruskih trupa iz međunarodno priznatih granica Ukrajine...

Što se tiče vremenskog okvira za tačku 3.
Nakon 9 sedmica ofanzivnih akcija ZSU na južnom frontu, teško je očekivati da ZSU ima snagu i kapacitet da u ovoj kalendarskoj godini napravi odlučni proboj po širini i dubini i time prisili agresore na opisani scenarij. Upitno je i koliko je to bilo realno za očekivati u ovom vremenskom periodu.
Ali to isto tako znači da se svi unutrašnji i vanjski faktori moraju još jače i odlučnije angažovati, kako bi se do jeseni 2024. osigurao trajni(ji) mir i stabilnost u Evropi.
...
Nije bilo u zadnjih 2 mjeseca nekih dramatičnijih promjena, a koje bi značajnije uticale na ovu moju procjenu.
Veca sirina fronte je pogodnija za proboje od manje, jednostavno nije moguce koncentrisati dovoljno odbrane na svakom mjestu. To je bila razlika izmedju zapadnog i istocnog fronta u WWI.

No slazem se da ovdje nema brzog pobjednika, kljucno je koliko ko moze strateski mobilizovati. Zapad ima puno veci potencijal, ali iz raznih razloga ga dosad nije uspio mobilizovati.
MMM1977

#187146 Re: Ukrajina

Post by MMM1977 »

Bloo wrote: 28/10/2023 12:58
MMM1977 wrote: 28/10/2023 12:56 Iskreno, ne znam. I oprostit ćeš mi, ja govorim o izjavama Zelenskog i pogotovo glasanju u UN a ne o običnom puku, čije je mišljenje ili podrška relevantno koliko i naše pisanje na ovom forumu
Ali moze se prizivati da obični puk bude satran od strane Rusa jer im je predstavnik glasao na jedan način?
Mogu izaći gdje god žele, svi ih primaju sirom rasirenih ruku, ako bismo slijedili narativ Izraela. S tim da Palestince niko neće i nemaju gdje.

Ne treba da budu satrani zbog glasanja nego zbog licemjerja koje su time pokazali. Zelenski je lice Ukrajine, ima maksimalnu podršku svog puka, veliki (ne rastom) vođa i hrabri vojskovođa.
Bloo
Globalna šefica

#187147 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

MMM1977 wrote: 28/10/2023 13:06 Ne treba da budu satrani zbog glasanja nego zbog licemjerja koje su time pokazali. Zelenski je lice Ukrajine, ima maksimalnu podršku svog puka, veliki (ne rastom) vođa i hrabri vojskovođa.
Obicni puk pokazao?

da citiram
a govorim o izjavama Zelenskog i pogotovo glasanju u UN a ne o običnom puku, čije je mišljenje ili podrška relevantno koliko i naše pisanje na ovom forumu
Ko glasa u UN-u u naše ime? Tvoje i moje? Jesmo li ga mi direktno birali? Koja stranka ga podržava? Šta kada se ne slažemo sa glasom BiH?
Npr. ja se ne slažem kako glasamo kada dođe do pitanja prava žena u Iranu. Kome da se žalim?
MMM1977

#187148 Re: Ukrajina

Post by MMM1977 »

Bloo wrote: 28/10/2023 13:12
MMM1977 wrote: 28/10/2023 13:06 Ne treba da budu satrani zbog glasanja nego zbog licemjerja koje su time pokazali. Zelenski je lice Ukrajine, ima maksimalnu podršku svog puka, veliki (ne rastom) vođa i hrabri vojskovođa.
Obicni puk pokazao?

da citiram
a govorim o izjavama Zelenskog i pogotovo glasanju u UN a ne o običnom puku, čije je mišljenje ili podrška relevantno koliko i naše pisanje na ovom forumu
Ko glasa u UN-u u naše ime? Tvoje i moje? Jesmo li ga mi direktno birali? Koja stranka ga podržava? Šta kada se ne slažemo sa glasom BiH?
Npr. ja se ne slažem kako glasamo kada dođe do pitanja prava žena u Iranu. Kome da se žalim?
Ne glumi francusku sobaricu kad i sama znaš kako se biraju naši predstavnici i da to nije uporedivo sa ukrajinskom koja je jedinstvena na svim poljima i legitimno je tvrditi da je glas ukrajinskog predstavnika ujedno i glas ukrajinskog puka. Dodamo li i ničim izazvanu podršku velikog (a malog) Predsjednika, slika je u potpunosti jasna.

Kod nas, ko god bio predstavnik bilo gdje, može imati Max 20% podrške puka.
Bloo
Globalna šefica

#187149 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

MMM1977 wrote: 28/10/2023 13:18 Ne glumi francusku sobaricu kad i sama znaš kako se biraju naši predstavnici i da to nije uporedivo sa ukrajinskom koja je jedinstvena na svim poljima i legitimno je tvrditi da je glas ukrajinskog predstavnika ujedno i glas ukrajinskog puka. Dodamo li i ničim izazvanu podršku velikog (a malog) Predsjednika, slika je u potpunosti jasna.

Aha.
Jedinstvena u svim poljima. Vrsni poznavaoc javnog mijenja u Ukrajini. :-D
Znači kada glasamo "pozitivno" onda je to glas bosanskog puka, a kada glasamo moralno upitno, onda je to komplicirano pitanje.
Ukrajina - suzdržano. To je problem.
Kada smo mi suzdržani onda je to ipak kompleksnije pitanje.
MMM1977

#187150 Re: Ukrajina

Post by MMM1977 »

Bloo wrote: 28/10/2023 13:21
MMM1977 wrote: 28/10/2023 13:18 Ne glumi francusku sobaricu kad i sama znaš kako se biraju naši predstavnici i da to nije uporedivo sa ukrajinskom koja je jedinstvena na svim poljima i legitimno je tvrditi da je glas ukrajinskog predstavnika ujedno i glas ukrajinskog puka. Dodamo li i ničim izazvanu podršku velikog (a malog) Predsjednika, slika je u potpunosti jasna.

Aha.
Jedinstvena u svim poljima. Vrsni poznavaoc javnog mijenja u Ukrajini. :-D
Znači kada glasamo "pozitivno" onda je to glas bosanskog puka, a kada glasamo moralno upitno, onda je to komplicirano pitanje.
Ukrajina - suzdržano. To je problem.
Kada smo mi suzdržani onda je to ipak kompleksnije pitanje.
Nigdje to nisam napisao, mi nemamo nikakav stav ni politiku jer nismo demokratsko društvo obzirom na organizaciju zemlje. Mrzim sve stranke osim marginalne NS tako da moje stavove niko ne zastupa.

Ni Palestinci nemaju stav jer nisu demokratija. Može pobjediti Hamas ili Fatah ali kad glasas a pištolj ti prislonjen uz čelo onda bas i nemaš nekog izbora.

Ukrajina je demokratska zemlja i ima normalne izbore a nakon otpora agresiji i još veću podršku. Stoga se njihov glas, za razliku od našeg ili palestinskog, ipak računa. I ogavan je.
Post Reply