Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DebelinJoe

#18576 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

Trappist wrote: 14/02/2024 10:01
dječak sa šibicama wrote: 13/02/2024 10:48 Cuj sta je smijesno, tunel od 700 metara dvije godine buse kos ga nisu zavrsili, 200 metara prve transferzale nisu u stanju cetiri godine uraditi, grad ostane u kolapsu bez vode zrak zagadjen cijelu zimu a oni bacaju ublehe o futuristickom raju.
kruzni poslije BCC prema otoci godinu dana treba da naprave, cesta u aleji bosne izrovana nikakva vec 3 mjeseca i ne nazire se kraj itd. itd. A oni bi prugu do rajlovca :-) :-)
A sta ce sa ogromnim željezničkim depoom i kasarnom u Rajlovcu. Eno mladi premijer kaze da je Rajlovac budući centar grada.

Grohotom se smijem.
Haris.ba

#18577 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

DebelinJoe wrote: 14/02/2024 10:05 A sta ce sa ogromnim željezničkim depoom i kasarnom u Rajlovcu. Eno mladi premijer kaze da je Rajlovac budući centar grada.

Grohotom se smijem.
Kasarna ostaje, zeljeznica ostaje.

Mislim da je on malo sire shvatio sta je Rajlovac. :D
DebelinJoe

#18578 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

Haris.ba wrote: 14/02/2024 10:07
DebelinJoe wrote: 14/02/2024 10:05 A sta ce sa ogromnim željezničkim depoom i kasarnom u Rajlovcu. Eno mladi premijer kaze da je Rajlovac budući centar grada.

Grohotom se smijem.
Kasarna ostaje, zeljeznica ostaje.

Mislim da je on malo sire shvatio sta je Rajlovac. :D
Nema on pojma gdje je Rajlovac. Nema on pojma kako izgleda svijet dalje od Dolac Malte. Bez zezancije, ne zna. Isto kao sef mu Forto koji zna Sarajevo po 100 metara lijevo i desno od tramvaja. Ovo govorim kao ex član njihve stranke, gdje sam imao priliku upoznati i bivšeg i sadašnjeg premijera KS. Obojica su u suštini OK ljudi, no njihovo poznavanje geografije Kantona Sarajevo izvan centra je frapantno slabo. Ne znaju oni gdje je Hotonj, Rakovica, Kijevo, Pazarić, Semizovac, Rajlovac niti ih to zanima. To su ljudi koji su odrasli na potezu M.Dvor - Vijecnica i za njih svijet izvan toga ne postoji.

Zato mladi premijer moze lupiti glupost da je Rajlovac budući centar grada. Da bi to bilo tako, u Rajlovcu bi trebalo izgraditi novu zgradu Vlade Kantona, novu zgradu Suda, fakultete iz centra prebaciti u Rajlovac, izgraditi gimnaziju, pozorište...A to se neće desiti ni u mjesecu Limburgu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18579 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

pa i ja ne znam gdje su ta mjesta :D a vjerujem da tamo nema ni glasaca
:lol:
Qler

#18580 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Mene bi bilo sramota da bar ne znam gdje su svi dijelovi grada (kantona)... pa nije Tokyo jebo ga...
Haris.ba

#18581 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

DebelinJoe wrote: 14/02/2024 10:20 Zato mladi premijer moze lupiti glupost da je Rajlovac budući centar grada. Da bi to bilo tako, u Rajlovcu bi trebalo izgraditi novu zgradu Vlade Kantona, novu zgradu Suda, fakultete iz centra prebaciti u Rajlovac, izgraditi gimnaziju, pozorište...A to se neće desiti ni u mjesecu Limburgu.
Postavljao sam vec nacrt novog plana.

Sva drustvena infrastruktura osta gdje i jeste. Male su mogucnosti da ista ode dalje. Na jednoj lokaciji nize linije Otoke dzaba se nudila zemlja Vladi FBiH da napravi zgradu. Otvoreno se sabotiralo jer "niko nece na selo da radi".
dječak sa šibicama

#18582 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Meni je Rajlovac uvijek bio famozna kasarna i oko Bozic pumpe, nista vise.
Logovan

#18583 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Truba wrote: 14/02/2024 10:23 pa i ja ne znam gdje su ta mjesta :D a vjerujem da tamo nema ni glasaca
Pa nije problem ako ti ne znaš, problem je ako premijer ne zna :mrgreen:
DebelinJoe

#18584 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

Haris.ba wrote: 14/02/2024 10:26
DebelinJoe wrote: 14/02/2024 10:20 Zato mladi premijer moze lupiti glupost da je Rajlovac budući centar grada. Da bi to bilo tako, u Rajlovcu bi trebalo izgraditi novu zgradu Vlade Kantona, novu zgradu Suda, fakultete iz centra prebaciti u Rajlovac, izgraditi gimnaziju, pozorište...A to se neće desiti ni u mjesecu Limburgu.

Sva drustvena infrastruktura osta gdje i jeste. Male su mogucnosti da ista ode dalje. Na jednoj lokaciji nize linije Otoke dzaba se nudila zemlja Vladi FBiH da napravi zgradu. Otvoreno se sabotiralo jer "niko nece na selo da radi".
Jedne davne godine, a ima tome ohoho, stranci držali neki seminar za članove i aktiviste Naše stranke na Ilidži, u nekom od hotela, ne sjećam se tačno gdje. Osvježenje, grickalice, ručkovi, puštali filmove, bilo i muzike...Na taj kao seminar dosli su aktivisti Naše stranke iz cijele BiH. Svi osim ekipe Naše stranke iz Centra. Njihovo obrazloženje zasto se nisu pojavili na edukaciju na Ilidži bilo je za pasti u nesvijest ali je glasilo ovako: "Ko jos ide na Ilidžu, to je selo...Daleko nam to..."

To ti danas vodi kanton, federaciju i drzavu. I nema pojma gdje je Rajlovac, a hoce tu da smjesti centar grada.
Thorgerson

#18585 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Ja ne kazem da je Uk neki vizionar. Nemam pojma kakav je lik.

Ali treba imati planove.

@DebelinJoe , druze pa evo skontaj kad je neko provalio prije 50 godina da Sarajevo bude domacin OI. Zamisli tek to. Nismo imali jbt bukvalno nista. Apsolutno nista.

Opet, ne poredim ove uhljebe sa tim tada ljudima, ali grad se mora siriti. Ovo ovako ne ide. Prema Rajlovcu, Otesu, dolinom Bosne ima prostora dovoljno.

Nekada je i Dobrinja, Alipasino, Mojmilo bilo upravo ovakvo kao Rajlovac. I gore. Nije nista bilo. Nisi imao put kako treba. A vidi sad?

Bolje imati plan, pa kakav god. Ali eto barem da se otprilike zna sta i kako.

Ono fkt mi vi pojedini niste jasni. Serete godinama nemamo strategiju, nemamo ovo, omo i onda neko dodje s planom, opet vam ne valja.

Ok, evo sta je tvoj onda prijedlog. Evo, reci. Sta ti predlazes. Spominje se gore Zuc, pa tu nema nikakve infrastrukture. Ovamo prema Rajlovcu barem ima nesto. Ima put, struja, vodovod, pa cak i pruga. Kako ces pruziti tramvaj za zuc jbt, opet si se sveo samo na buseve. Prema Rajlovcu je ravnica, postoji realna mogucnost da jeftino pruzis tramvajsku liniju itd.

Mislim, ovo je 100x realnije od dia projekta sa jezerima i cudima.
Thorgerson

#18586 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

DebelinJoe wrote: 14/02/2024 10:37

Jedne davne godine, a ima tome ohoho, stranci držali neki seminar za članove i aktiviste Naše stranke na Ilidži, u nekom od hotela, ne sjećam se tačno gdje. Osvježenje, grickalice, ručkovi, puštali filmove, bilo i muzike...Na taj kao seminar dosli su aktivisti Naše stranke iz cijele BiH. Svi osim ekipe Naše stranke iz Centra. Njihovo obrazloženje zasto se nisu pojavili na edukaciju na Ilidži bilo je za pasti u nesvijest ali je glasilo ovako: "Ko jos ide na Ilidžu, to je selo...Daleko nam to..."

To ti danas vodi kanton, federaciju i drzavu. I nema pojma gdje je Rajlovac, a hoce tu da smjesti centar grada.
I opet ta stranka se najvise aktivirala da obezbjedi voz za Pazaric npr, kojim su tamnosnji ljudi odusevljeni i uveliko ga koriste. Sto djeca za skolu, sto odrasli za posao i studenti.

Mislim da malo pretjerujes i generalizujes.
drug_profi

#18587 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Jedino što je Rajlovac aluvijalni dio Sarajevskog polja.
Sa svim građevinskim izazovima koje to nosi.
Truba

#18588 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

Logovan wrote: 14/02/2024 10:29
Truba wrote: 14/02/2024 10:23 pa i ja ne znam gdje su ta mjesta :D a vjerujem da tamo nema ni glasaca
Pa nije problem ako ti ne znaš, problem je ako premijer ne zna :mrgreen:
to stoji :mrgreen:
kao i cinjenica da nema tamo svojih glasaća a ni ured naše sranke?
darius_maximus

#18589 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by darius_maximus »

BadBoy wrote: 14/02/2024 07:38 A kojim tramvajima misle opsluživati toliko kilometara pruge? Mene je već strah ovog kraka do Hrasnice, dok ode tramvaj do tamo i vrati se do Čaršije, ići će na svaka dva sata.
Veće je pitanje kako se misle opsluživati tramvaji.
Jer, džaba i da ti tramvaji voze svake 3 minute ako ti pola stanovništva u brdima i koristi auta da se kreće.

Čini mi se da tu postoje dvije opcije:
1. Mreža pouzdanih minubuseva
2. Veliki parkinzi gdje bi se ostavljala auta, da bi se prešlo na gradski saobraćaj
dječak sa šibicama

#18590 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Imam i ja plan, u glavi, na Trebevicu napraviti prvi Diznilend u prirodi na svijetu, Jurasic park tematike ono kao trce medvjedi za posjetiocima i slicno, lako je planirati a u praksi busis tunel dvije godine niko ne zna ni koliko si zavrsio.

Ubleharenje.
DebelinJoe

#18591 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

darius_maximus wrote: 14/02/2024 12:41
BadBoy wrote: 14/02/2024 07:38 A kojim tramvajima misle opsluživati toliko kilometara pruge? Mene je već strah ovog kraka do Hrasnice, dok ode tramvaj do tamo i vrati se do Čaršije, ići će na svaka dva sata.
Jer, džaba i da ti tramvaji voze svake 3 minute ako ti pola stanovništva u brdima i koristi auta da se kreće.

2. Veliki parkinzi gdje bi se ostavljala auta, da bi se prešlo na gradski saobraćaj
Ovdje nešto planirati mrežu minibuseva i parkinga?

Image
tramvajtrojka

#18592 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

a jok to nego se uradi ova stvar nabavi se sedam el.buseva i onda se aktivira jos jace prigradska zeljeznica a ti el.busevi rade na relacijama

-ilidza bus stanica- ilidza željeznička
-mojmilo trolejbuska okretnica- alipasin most zeljeznicka
-otoka terminus- buca city stanica

i tako bi imao konstantni feed putnika na zeljeznicu i jos brze kretanje prema gradu, usklade se polasci buseva sa željeznicom itd. veoma jednostavno i ekolosko rjesenje za guzvu u gradu
darius_maximus

#18593 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by darius_maximus »

DebelinJoe wrote: 14/02/2024 13:10

Image
Ili ćeš proširiti javni saobraćaj i van ravnice, ili ćeš omogućiti negdje parking, ili ćeš ostaviti kako jeste.
Nema to veze samo s Boljakovim potokom, jer je pola sarajevskih naselja u brdima, od Starog Grada do Velešića.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#18594 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by PreWiBa »

Image
Pa baš je minibus za te terene.
Hajvan

#18595 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

Thorgerson wrote: 14/02/2024 11:04
DebelinJoe wrote: 14/02/2024 10:37

I opet ta stranka se najvise aktivirala da obezbjedi voz za Pazaric npr, kojim su tamnosnji ljudi odusevljeni i uveliko ga koriste. Sto djeca za skolu, sto odrasli za posao i studenti.

Mislim da malo pretjerujes i generalizujes.
ja mislim da je boldirano deminutiv za laz.

stoga:

Mislim da malo laže.

Malo više.
Thorgerson

#18596 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Image
Ovo naselje i ostala po brdima, mogli bi se veoma lako srediti. Da to izgleda na nesto barem iz daljine estetski. Barem eto to. Da nam grad ne izgleda kao da smo u kolumbiji.

Uniformisati fasade i krovove. Npr fasada mora biti bijela i krov crveni il plavi, svejedno. I gotovo. A ne jedna roza, jedna crvena, druga narandzasta itd. To ionako ima vec u svijetu. Zatim zasaditi drveca, da to lici na nesto. Mozet i izgledati lijepo, kao neka naselja po italiji, grckoj..a moze se zapustiti i ne raditi nista, pa da izgleda kao brazilska favela. Na nama je.
Truba

#18597 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

da...malo rubovi se oboje crnom bojom
vedrije fasade
krovovi možda malo teže ali eto

moglo bi se kad bi se željelo da nemamo vizuačnog zagađenja
DebelinJoe

#18598 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

Ne zna ovaj frajer đe je šupalj...

https://avaz.ba/bih/sarajevo/885570/far ... u-sarajevu

Biseri:

"- Privredno-poslovne zone su jedan od prioriteta Vlade i ministra privrede. Imamo dobru saradnju s Ministarstvom privrede. Planirana je jedna velika privredna zona u Butilama, za privredno-poslovni kompleks. Moramo pratiti te trendove."

"- Doglodi, Azići, Rajlovac, jer to je jedina slobodna teritorija gdje nešto možete planirati. Mi smo imali urbanistički plan za period 1985. – 2015., pa sekundarni centar u Novom Sarajevu, drugi poslovni centar treba biti na Stupu. To nije poštovano i dobili smo to što smo dobili. Sada moramo ponovo planirati, ima tu i Stari Grad, srž Sarajeva je u Centru i Starom Gradu, ali moramo sada napraviti nove sadržaje, u korak s trendovima u svijetu, a to zahtijeva novi centar."

Lik je direktor Zavoda za planiranje, a mrtav 'ladan kaže da se nema gdje šta planirati...

Sjećam se 2003. i javne rasprave u opštini oko razvojnih planova, te pravit će se ovo, pravit će se ono. Ništa od toga nije ostvareno, ama baš ništa...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#18599 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izvrsni direktor »

DebelinJoe wrote: 14/02/2024 18:12 Ne zna ovaj frajer đe je šupalj...

https://avaz.ba/bih/sarajevo/885570/far ... u-sarajevu

Biseri:

Lik je direktor Zavoda za planiranje, a mrtav 'ladan kaže da se nema gdje šta planirati...
Otvorih link i nigdje ne procita da je rekao to sto si naveo, pa daj pokazi mi prstom da i ja vidim. Slijep sam izgleda
Haris.ba

#18600 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 14/02/2024 15:03 Zatim zasaditi drveca, da to lici na nesto. Mozet i izgledati lijepo, kao neka naselja po italiji, grckoj..a moze se zapustiti i ne raditi nista, pa da izgleda kao brazilska favela. Na nama je.
Gdje ces zasaditi drvo? To nema 3 kvadrata oko kuce za cvijece, a drvo da stavi....
Post Reply