PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#1851 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by moonca »

zdruzdjo wrote:
moonca wrote: Ako je restoran, zasto bi vlasnik nekome dozvolio u udarno vrijeme za veceru/iftar, da mu da sto i da gost pijucka kafu. :zoka:
Ako je cjela kafana rezervisana onda se stave rezervacije na stolove.

Necu pojesti nista ali mozda popijem tri puta vise novcano nego sto neko pojede. Ne mozes znati. Uzmem flasu finog vina i vec sam prefurao neciji iftarski meni ohoooooo. Jos ako zasjednem sa nekim ko je slican meni, onda odose i dvije.
Jos nikad nisam usao u restoran/kafanu u kojem sam MORAO jesti da bih sjedio i pio u bilo kojem terminu.
Imaju restorani/kafane koji su maksuz namjenjeni iskljucivo za jelo. Ali ovo nije sigurno takav.
U pravu si trebali su na neki nacin javno napisati da je -rezervisano- mada zakon to ne zahtjeva. No, dovoljno je bilo i da ti saopste na mjestu, jer nisi napravio rezervaciju od kuce pa dosao i sada ti ne dozvoljavaju sjesti.No, ima drugi problem, jer ti kao musterija narucio sve kurseve vecere ili pio samo kafu, osoblje treba da ti posveti istu paznju.
Nekada po slobodnoj procjeni, konobaru je lakse ne primiti takvog -kafa-gosta nego se s njim bakcati sa donosenjem voda , leda itd za mali iznos novca. Tacno, da se ta 'kafa' moze pretvoriti u 'veceru' ali na specijalnim vecerama kao sto je iftar ili neki rodjendan itd, osoblje nece uzeti taj rizik.

Sve ti ovo isto znas al' nehajes :lol:
Hakiz

#1852 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Hakiz »

Nadzorna_ploca wrote:Pa ja cu stojeci onda jesti majku im pokvarenu. :lol:

Image

Obrati pažnju na dvije cijene za isti proizvod. Lijeva, niža cijena je kada to šta naručiš piješ ili jedeš s nogu za šankom. Viša cijena je ako sjedneš za sto unutar objekta. Ima i treća cijena, najviša, ako mjesto ima baštu pa sjedneš u baštu.

Takve stvari su za Italiju normalne.

Doduše, u turističkim centrima se od te prakse pomalo odustaje. Pa umjesto da je espresso za šankom 1 Euro, a za stolom 2 Eura, cijena je 1,5 Eura bilo za šankom ili za stolom. Da bi turisti ponovo došli ili drugima pričali kako je dobro tamo gdje su bili i da se mora otići i Italijani mijenjaju običaje. Pa su tako konačno uspjeli prihvatiti da nije uvreda ako im se obrati na Engleskom jeziku i još neke stvari koje su donedavno bile skoro pa izdaja nacije. Koja su turisti sila....

Slično je bilo u Portugalu, preciznije Lisabonu. Prije 4-5 godina, gdje god uđeš i prije nego što naručiš, poture tanjirić sa tri komada sira i tri masline. Ko pazi primijeti da ne kažu "Na račun kuće" ili "komplimenti kuće" itd. Samo šuteći stave. Ako to ne diraš, samo odnesu. Ali ako pomisliš da je to dobrodošlica objekta i pojedeš, kada dobiješ račun tek tada vidiš da ti to naplate od 5 Eura u jeftinijim do 10 u skupljim mjestima. Navlakuša za neinformisane i naivne. Da kažu da je dobrodošlica ili da je kompliment kuće itd, morali bi to dati besplatno, zato ništa ne govore kada stave na sto.

Prije dvije godine, nigdje niko nije poturao te tanjiriće. To se uvijek spominjalo na turističkim forumima i blogovima kao nepošteno, kao loša slika Portugala itd, a ni turisti više nisu neinformisani i navini i nisu padali na taj fazon, pa se vjerovatno odlučilo da se od te prakse odustane. Ako se negdje i zadržalo to je sada izuzetak, dok je samo nekoliko godina ranije bilo pravilo.

Tako da, kakvi god da su naši, male su mace kakve trikove znaju i koriste drugdje.
moonca

#1853 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by moonca »

Slično je bilo u Portugalu, preciznije Lisabonu. Prije 4-5 godina, gdje god uđeš i prije nego što naručiš, poture tanjirić sa tri komada sira i tri masline. Ko pazi primijeti da ne kažu "Na račun kuće" ili "komplimenti kuće" itd.
U Americi, mislim i u Kanadi se to nudi i sluzi u boljim restoranima i ne naplacuje. U Argentini se sluzi i naplate i pise da je to kao --servis -usluga.
problemnatravunu

#1854 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by problemnatravunu »

Sve sto nisam narucio,a majmun mi poturi, i pri tome nista ne kaže, platiću mu, al u qrcu, pa da je usred Venecije!
Mogao mi je tako poturiti pred objekat i kakvog Fiata, i na kraju ga staviti na račun, kakva je razlika!!??

Glede teze gore , prije par postova ,da je u Sa 97% muslimana, dajte mi prvo definiciju muslimana, pa da vidim jel to tako :izet:
CPT

#1855 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by CPT »

Nadzorna_ploca wrote:Pa ja cu stojeci onda jesti majku im pokvarenu. :lol:
onda ces platiti...
Image

U Veniciji je cover charge obicno 5€ na osobu, muzika u pozadini cca 10€ na osobu + naruceno

A vecina konobara iz Indije :roll:
CPT

#1856 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by CPT »

problemnatravunu wrote:Sve sto nisam narucio,a majmun mi poturi, i pri tome nista ne kaže, platiću mu, al u qrcu, pa da je usred Venecije!
Mogao mi je tako poturiti pred objekat i kakvog Fiata, i na kraju ga staviti na račun, kakva je razlika!!??

Glede teze gore , prije par postova ,da je u Sa 97% muslimana, dajte mi prvo definiciju muslimana, pa da vidim jel to tako :izet:
ne mora ti tumaciti sve u detalje... sve pise, *negdje"
putnik_SA

#1857 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by putnik_SA »

Pročitah par stranica unazad....
Jah....
Naumpade mi ona je'na:
Plaho se mi pravimo pametni za ljude koji su od Torabija kupovali vodu...
Dope_Man

#1858 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Dope_Man »

CPT wrote:
U Veniciji je cover charge obicno 5€ na osobu, muzika u pozadini cca 10€ na osobu + naruceno

A sta ako mi se ne svidja muzika?

Hebote, neke stvari sam znao, poput ovog za stajanje/sjedenje, pa razne ''service charge'' i slicno.. ali toliko za muziku, a da nije harmonikas koji mi se unio u facu, mi je sjeb... Planiram do Venecije bas ove godine, srecom kod domacih koji znaju i u stanu skuhat kafu, i pustit muziku s youtubea ako zatreba :lol:
CPT

#1859 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by CPT »

Dope_Man wrote:
CPT wrote:

A sta ako mi se ne svidja muzika?

Hebote, neke stvari sam znao, poput ovog za stajanje/sjedenje, pa razne ''service charge'' i slicno.. ali toliko za muziku, a da nije harmonikas koji mi se unio u facu, mi je sjeb... Planiram do Venecije bas ove godine, srecom kod domacih koji znaju i u stanu skuhat kafu, i pustit muziku s youtubea ako zatreba :lol:
Ma svakako je ne cujes jer je oko tebe stalno nekoliko hiljada ljudi... Uzimaju novac lopatom a u konobara cipele za 10€ :roll: :roll: za peglu je vec prevelik trosak :roll:
mnjonja

#1860 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by mnjonja »

I u Njemackoj, u pivnicama, poture ti perece, kontas meze
Jasta
Jedan perec 3-5€
zdruzdjo

#1861 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by zdruzdjo »

moonca wrote: Sve ti ovo isto znas al' nehajes :lol:

Hajem. Veoma hajem. Napises i ja cu sve hajati. Svog psa ne u uvodim tamo gdje ima znak da je zabranjeno.
Radim u jednom objektu ugostiteljskom gdje se znaju rezervisati veliki broj stolova. Ponekad i cjeli reatoran, stranci.
Ako nema rezervacije na stolu ili na ulazu NE SMIJES dici ili odbiti gosta. Gost se mora usluziti ukoliko ne krsi neka pravila koja su pravila restorana (neprimjereno oblacenje, ocigledna opijenost.....) Tvoje je da se ogradis. Sve od cega nisi je tvoj teret.

Samo cu navesti primjer.
Prije 3-4 godine godine u vrijeme malo prije iftara prolazim bascarsijom sa hanumom. Vruce dan fuj. Vec raja sjede i spremaju se za iftar. U redu burekdzinica, cevabdzinica, restorana....u ulici bravadziluk za jednim stolom ispred objekata kod burekdzinice bosna u civilu sjedi tadasnji glavnokomandujuci nato-a u BiH americki general sa 3 zvjezdice kojeg sam poznavao privatno i sva njegova svita 5-6 njih svi u civilu.
Mase mi i prilazim da se pozdravim a ispred njih sviju stoji po krigla pive. Ja se smijem i obajsnjavam mu da je upravo u situaciji u kakvoj bi bio da stoji u sred teherana sa americkom zastavom i flasom Jim Beam u ruci.
On se smije kaze zedni smo bili i vidjeli da ima aparat za pivo a i u cjenovniku i mi narucili a oni donjeli.
Znaci ugostiteljski objekat, imas u ponudi na cjenovniku, imas izlozeno.....usluzi gosta.
zdruzdjo

#1862 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by zdruzdjo »

Hajvan wrote: koji ce q..c narucivat to smece, nije u Kurlovcu taj ristorante?!?

:lol:

Ja uvjek narucim karlovacku ako ima. Ako nema lasko je joker. Od sarajevske me spuca zgaravica. Ona premium mi nijelosa ali ne pravda mi cjenu.
Cak i tuzlanska mi ne lezi lose.
Hajvan

#1863 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Hajvan »

zdruzdjo wrote:
Hajvan wrote: koji ce q..c narucivat to smece, nije u Kurlovcu taj ristorante?!?

:lol:

Ja uvjek narucim karlovacku ako ima. Ako nema lasko je joker. Od sarajevske me spuca zgaravica. Ona premium mi nijelosa ali ne pravda mi cjenu.
Cak i tuzlanska mi ne lezi lose.

Elitista!

pije s(t)ranjska piva. :lol:
JThomas

#1864 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by JThomas »

nek' kaže ko šta hoće - sarajevska obična je loša. ljudi koji su je pili decenijama zadnjih 5-6 godina je prestaju piti. premium je onakav kakva je nekad bila obična (tj. solidna do dobra) - ali košta k'o njemačka...
seman

#1865 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by seman »

Cijela Italija je na isti fazon, smećari obični.

Na cesti prodaju one jadne pice koje ni na šta ne liče, a u restoranima mega skupo, nije zlatna da dajem 20€ za običnu picu. Ovo važi za Rim i Firencu.

U Napoliju nam se čak desilo da smo obišli bukvalno pola grada, a nismo mogli nać negdje da sjedemo i pojedemo tu famoznu picu, vele ljudi možeš naručit, sačekat pa je nosi gdje hoćeš, mjesta su uglavnom rezervisana, a domaći ljudi mogu preko reda. Čudan neki sistem.

Sve u svemu, smećari. :D
zdruzdjo

#1866 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by zdruzdjo »

Hajvan wrote: Elitista! pije s(t)ranjska piva. :lol:
Jesam, ehee otaj sam

Eh sad. Necu da mi izadje na nos pa sam elitista.
Nisam neki pivopija ali kad je popijem hocu da ne moram tabletu za zelidac piti.
Ali eto pijem i tuzlansku. Ne navijam za slobodu.

Ali zato "hlana" kaltenberg.....
cendlerbing

#1867 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by cendlerbing »

kiki-miki wrote:Koliko kafica u Sa tokom ljetnog perioda, poslije 20 sati nudi nesto s aparata?
Bome rijetko se to moze naci. Samo su u ponudi pica iz boca.
Kafu ne mozes naruciti ni da je nisi pio povazdan.
Puno kafića!
moonca

#1868 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by moonca »

zdruzdjo wrote:

Hajem. Veoma hajem. Napises i ja cu sve hajati. Svog psa ne u uvodim tamo gdje ima znak da je zabranjeno.
Radim u jednom objektu ugostiteljskom gdje se znaju rezervisati veliki broj stolova. Ponekad i cjeli reatoran, stranci.
Ako nema rezervacije na stolu ili na ulazu NE SMIJES dici ili odbiti gosta. Gost se mora usluziti ukoliko ne krsi neka pravila koja su pravila restorana (neprimjereno oblacenje, ocigledna opijenost.....) Tvoje je da se ogradis. Sve od cega nisi je tvoj teret.

Samo cu navesti primjer.
Prije 3-4 godine godine u vrijeme malo prije iftara prolazim bascarsijom sa hanumom. Vruce dan fuj. Vec raja sjede i spremaju se za iftar. U redu burekdzinica, cevabdzinica, restorana....u ulici bravadziluk za jednim stolom ispred objekata kod burekdzinice bosna u civilu sjedi tadasnji glavnokomandujuci nato-a u BiH americki general sa 3 zvjezdice kojeg sam poznavao privatno i sva njegova svita 5-6 njih svi u civilu.
Mase mi i prilazim da se pozdravim a ispred njih sviju stoji po krigla pive. Ja se smijem i obajsnjavam mu da je upravo u situaciji u kakvoj bi bio da stoji u sred teherana sa americkom zastavom i flasom Jim Beam u ruci.
On se smije kaze zedni smo bili i vidjeli da ima aparat za pivo a i u cjenovniku i mi narucili a oni donjeli.
Znaci ugostiteljski objekat, imas u ponudi na cjenovniku, imas izlozeno.....usluzi gosta.
Ne znam zasto si uporedio sa Teheranom?

Jel' to na Carsiji zabranjen alkohol tokom Ramazana? ocigledno nije i zasto ti ocekujes da ne bi trebalo konzumirati alkohol blizu vjerskih objekata ako ih nude. :-)
problemnatravunu

#1870 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by problemnatravunu »

moonca wrote:
zdruzdjo wrote:

Samo cu navesti primjer.
Ne znam zasto si uporedio sa Teheranom?

Jel' to na Carsiji zabranjen alkohol tokom Ramazana? ocigledno nije i zasto ti ocekujes da ne bi trebalo konzumirati alkohol blizu vjerskih objekata ako ih nude. :-)
Vala baš, poređenje sa Teheranom je totalna fula, jer Iran je i formalno Islamska Republika, dok je BiH sekularna
JThomas

#1871 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by JThomas »

malo ga vala pretjera.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1872 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by Truba »

nisam čito niti me zanima
ali normala da je pretjerala s teheranom tamo žive šije
a vamo suni :D
shape of despair

#1873 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by shape of despair »

Mostarlić na marijin dvoru. Kada čovjek ode jednom u pola godine možda i može proći ali ako se ide češće onda vidiš kako im je usluga loša a hrana čisti prosjek. Eno sad ne rade potrovali na iftaru ljude
vješalica

#1874 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by vješalica »

Jednom kodMostarlica prije nekoliko godina svratili pihhh mislim na Ilidzi???? Ne sjecam se vise konkretno, ugl narucili neke gluposti da jedemo
A jbt cekas 300 godina da se smiluju da serviraju
Onda krs od hrane,ne da je prosjek nego krs krseva
I kad mi uzmu pojedinci falit doticni nazovi restoran samo bi im usluzila case solne kiseline da svare onaj dzon od hrane kojeg su sa snobovskim uzitkom odlabrnjali
zdruzdjo

#1875 Re: PREVARANTI,NAJGORE USLUGE I NAJNEUSLUŽNIJI LJUDI U SARAJEVU!

Post by zdruzdjo »

moonca wrote: Ne znam zasto si uporedio sa Teheranom?

Vidi
Nisam to rekao za teheran sa aspekta neke zabrane ili slicno. Nego čisto da mu priblizim kako strše njih nekoliko tu sa pivama.
Uopšte ne mislim da treba biti neka zabrana oko točenja i konzumiranja alkohola. Ima neki drugi par carapa tu sto se tice zarade od toga a nesto glumatanje "na pravom pitu".
Ja sa aspekta nekog respekta prema ljudima oko sebe (a nisam musliman) se suzdrzim od alkohola u tom mjesecu. I kuci a i u javnosti. Supruga je muslimanka i necu radi nje. Nece mi kapa s glave spasti ako ne popijem pivu u taj mjesec.
A znas kako kazu nije lijepo da se jede pred nekim ko posti, da mu ne prisjedas. Pa necu ni da pivku hla'nu rusim, jer moze nekom aaah da krene pa da se ogrijesi. :mrgreen:
Post Reply