Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
user071
Location: Marvin the Paranoid Android: I could calculate your chances of survival, but you won't like it.

#1851 Re: Apple MAC all about

Post by user071 »

senty wrote:Da, kamera je miniDV, i ima taj izlaz, a na Macu je firewire, s četiri ova metalna kontakta, ne znam ni koji je to, bila u trgovini nude mi 3 različita, i kažem liku da pogleda na internetu koji je za Mac, on pogleda, i proda mi krivi. Stvarno treba zakonom zabraniti da rade nestručne osobe.

Anyway, kabel koji je došao uz kameru ima tri izlaza, ona standardni crveni, žuti i bijeli:
Image

Pa ne može nikako u Mac.

To za real-time znam, to mi je i plan, googlala sam malo, samo je kabel problem. Valjalo bi neki s miniDV na jednom kraju, a firewire na drugom, ima li to? :D

Mozda ti treba nesto ovako:

http://www.pik.ba/artikal/4169305/firew ... -na-4-pin/
6 pin to 4 pin
Image
basicm

#1852 Re: Apple MAC all about

Post by basicm »

Mr.Sojic wrote:Jedno pitanjce :oops:

Isplati li se dati 1250 eura za Mac Book Air je vec duuuuuuugooooo planiram da ga kupim (verzija 13") i konacno je dosao na red?
Nakon sto sam nabavio iPhon 4s moja odluka oko Apple proizvoda je puno laksa :lol:

Naravno da se konsultujem i sa vama koji ga vec imate :oops:
Nedavno sam uzeo Air 13 nakon dugo planiranja i priprema :). Kupljen je primarno jer je mali i lagan sa baterijom koja dugo traje. Mali je, lagan, ali baterija ne traje ni blizu koliko reklamiraju, a sam OSX je, barem meni, razocarenje u odnosu na Windows. Sad ce krenuti napadi, ali ovo je moje misljenje, i i skoro 90% ljudi na svijetu. Htio sam Mac, ali nisam zadovoljan OSX-om, pogotovo osnovnim funkcijama Findera. Npr., neki dan sam htio sortirati slike po rezoluciji, jer imam duplih mnogo - ne moze. A Explorer to radi po defaultu.Da nemam drugi Windows PC, instalirao bih windows na ovog.
amidzazeher

#1853 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

basicm wrote:

Isplati li se dati 1250 eura za Mac Book Air je vec duuuuuuugooooo planiram da ga kupim (verzija 13") i konacno je dosao na red?
Nakon sto sam nabavio iPhon 4s moja odluka oko Apple proizvoda je puno laksa :lol:

Nedavno sam uzeo Air 13 nakon dugo planiranja i priprema :). Kupljen je primarno jer je mali i lagan sa baterijom koja dugo traje. Mali je, lagan, ali baterija ne traje ni blizu koliko reklamiraju, a sam OSX je, barem meni, razocarenje u odnosu na Windows. Sad ce krenuti napadi, ali ovo je moje misljenje, i i skoro 90% ljudi na svijetu. Htio sam Mac, ali nisam zadovoljan OSX-om, pogotovo osnovnim funkcijama Findera. Npr., neki dan sam htio sortirati slike po rezoluciji, jer imam duplih mnogo - ne moze. A Explorer to radi po defaultu.Da nemam drugi Windows PC, instalirao bih windows na ovog.
Finder je meni se cini jedina stvar koja najvise fali friskim switcerima! Nikada nece biti ni priblizno onome sto je na windowsu, cinjenica, ne znam zasto su tvrdoglavi u Apple-u zbog toga, znaju sve drugo sredjivati ali finder bi ja mislim oni najradje da ga nema!!
Skini pathfinder negdje vjerujem da ces biti zadovoljan
Mr.Sojic

#1854 Re: Apple MAC all about

Post by Mr.Sojic »

amidzazeher wrote:
basicm wrote:

Finder je meni se cini jedina stvar koja najvise fali friskim switcerima! Nikada nece biti ni priblizno onome sto je na windowsu, cinjenica, ne znam zasto su tvrdoglavi u Apple-u zbog toga, znaju sve drugo sredjivati ali finder bi ja mislim oni najradje da ga nema!!
Skini pathfinder negdje vjerujem da ces biti zadovoljan
Pozdrav Mac-ovci :thumbup:

Uh ja sa mojim pitanjem zakuha temu :D

Prije svega planiram Mac koristiti za studij na fax-u i vazno mi je da imam i lagan i mobilan uredjaj.Baterija uglavnom traje duze od "standardnih" laptopa (poredjenje je suvisno :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ).

Nisu mi bitne "sitnice".
Trenutno imam laptop od HP-a i da kazem nikaaaaaaaadaaaaaaa viseeeeee :x

Inace popravljam privatno laptope i do sada sam popravljao HP,TOSHIBA, ACER i ostale lijeve i "ljevlje" marke, a cudno da nikada nisam popravljao APPLE, SONY (sto li bas :D :lol: :lol: :lol: :lol: )

Eh eto da ne duljim vise Apple je plafon pa neka se ljuti ko hoce :sax: :bih:
DYD666

#1855 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

basicm wrote:Npr., neki dan sam htio sortirati slike po rezoluciji, jer imam duplih mnogo - ne moze.
Čuj to? :cry:
Image
Image
amidzazeher

#1856 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

Ovo je doslo sa Lavom je li tako?
Mozda covjek jos uvijek ima SnowLeoparda ili manje pa nema ovaj feature ;)
basicm

#1857 Re: Apple MAC all about

Post by basicm »

Nije to, nego detalj koji sam i ja sinoc otkrio :). Ta opcija se pojavljuje samo u folderu pictures, dok sam ja trazio u folderima van njega. Pogledaj van pictures ima li ga?
novikorisnik

#1858 Re: Apple MAC all about

Post by novikorisnik »

hairlija_sa wrote:Da li neko zna da li radi neka prodavnica sutra da kupim memoriju za macbook?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Pik.ba
novikorisnik

#1859 Re: Apple MAC all about

Post by novikorisnik »

basicm wrote:

Koliko godina koristis windows, a koliko Mac OS?
basicm

#1860 Re: Apple MAC all about

Post by basicm »

Tek sam novi na MAC-u i kazem da mi nije nesto jer nisam nasao osnovnu funkciju koja postoji u Exploreru. Znaci moj dozivljaj je podbacaj, pogotovo nakon svih rijeci hvale koje se o njemu pisu. Znaci JA govorim o SEBI. A Windowse koristim jos od Win95 :)
amidzazeher

#1861 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

zoom66 wrote:
amidzazeher wrote:Ovo je doslo sa Lavom je li tako?
Mozda covjek jos uvijek ima SnowLeoparda ili manje pa nema ovaj feature ;)
air13 je rodjen s lavom a ako je sad kupljen onda stizhe s planincem ;) anyway, to s finderom je, meshchini. josh od snjeguljka :D
Ja mislim da si ti to maaalko pobrkao ;)
Ne mogu sada da mu trazim postove pa da vidim koji air je uzeo ali 13" se nije rodio sa lavom ;)
Cak i prvi air je sa 13,3" i izasao je daaavne 2008 ne znam na koji si ti mislio.
A i ova opcija nema u snowleopardu tj. 10.6 vjeruj mi na rijec ;)

Fotka je samo onako informativno jer na njoj pise air13" :D
Image
basicm wrote:Nije to, nego detalj koji sam i ja sinoc otkrio :). Ta opcija se pojavljuje samo u folderu pictures, dok sam ja trazio u folderima van njega. Pogledaj van pictures ima li ga?
Cuj detalj! Naravno da nema opcija sortiranja po rezoluciji u drugim folderima, valjda zato sto je tamo nepotrebna.
I valjda je logicno da slike idu u vec postojeci folder "pictures" :-)
U folderu music su druge opcije sortiranja, kao i u folderu filmovi. A tebi to nije logicno je li?

basicm wrote:Tek sam novi na MAC-u i kazem da mi nije nesto jer nisam nasao osnovnu funkciju koja postoji u Exploreru. Znaci moj dozivljaj je podbacaj, pogotovo nakon svih rijeci hvale koje se o njemu pisu. Znaci JA govorim o SEBI. A Windowse koristim jos od Win95 :)
Kako kazes sada da govoris o sebi a gore si naveo i misljenje jos njih 90% :roll:
Nemoj se ljutiti ali nije sve do OS-a ima tu i do korisnika. Tek si ga uzeo i mora proci jedan period privikavanja to je kod svakog switchera normalno, napisao sam vec da se svi zale na finder ( koji je sada jos i dobar kakav je bio)
Pozdrav i uzivaj u svom novom airu i OSX
basicm

#1862 Re: Apple MAC all about

Post by basicm »

Hajd necemo se sad prepirati oko ovoga, meni nije logicno jer sam slike imao na sticku, pa sam htio sortirati, i cemu ogranicavanje. Na 90% sam mislio windows usere jer kontam da je ovaj bolji njega bi bilo 90% a ne windowsa.

Imam ML 10.8.2., za info.
DYD666

#1863 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

basicm wrote:Nije to, nego detalj koji sam i ja sinoc otkrio :). Ta opcija se pojavljuje samo u folderu pictures, dok sam ja trazio u folderima van njega. Pogledaj van pictures ima li ga?
Nema, tada mozes ici preko search kriterija, kao na slici 2.

Kojih ima vjerujem dovoljno :)
amidzazeher

#1864 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

basicm wrote:Hajd necemo se sad prepirati oko ovoga, meni nije logicno jer sam slike imao na sticku, pa sam htio sortirati, i cemu ogranicavanje. Na 90% sam mislio windows usere jer kontam da je ovaj bolji njega bi bilo 90% a ne windowsa.

Imam ML 10.8.2., za info.
Ma vidi, taj procenat je nekako relativna stvar danas. Zamisli da OSX dolazi instaliran na nekoj noname kanti od 300-400 KM? A sto se tice prepirke naravno, ne pada mi na pamet, ionako je forum pun tema ciji je veci, jedino bi mi bilo zao da si se povalio lovu za komp, a da na njega gledas kako instalirati windowse, jer nisi dao sansu OSX!
Nisi ti ni prvi ni posljednje kao sto rekoh, i tipicna zamjerka dugogodisnjih win usera je najvise to sortiranje, zato sam ti i postavio link za program da se ne patis. Navise sam se nagledao i naslusao onih koji bi kao sortirali u mapama po ovome ili onome, zasto ne mogu prvo fajlovi pa mape.... a background desktopa im se ne vidi od shortcutsa i ikona :)
Qler

#1865 Re: Apple MAC all about

Post by Qler »

Da osx dolazi na nekoj no name kanti, bolovao bi od istih problema kao i win, jel lako je srediti os za 10 komada hardware.a, a kad ti ubacis u komp mreznu od kineza, modem od rusa, gamepad od bogapitajkoga, i sve to treba da radi kako treba, hebi ga, moras negdje zeznuti :)

Isti stvar kao sa ios i androdid...
bogumila

#1866 Re: Apple MAC all about

Post by bogumila »

ima.
amidzazeher

#1867 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

zoom66 wrote: mislio sam na zadnje dvije generacije :D jer chisto sumnjam da je kupio taj "pokushaj" od aira iz 2008 :D za opciju sam i sam rekao "meshchini" tako da ti vjerujem na rijech, jakako :D
"meshchini" da smo se sad razumili ;)
amidzazeher

#1868 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

Chuckie

#1869 Re: Apple MAC all about

Post by Chuckie »

Novi iMac. :-) :-) :-)

Image
amidzazeher

#1870 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

Nisam kuci, vidim samo novi iPad mini
Je li ovo za iMac montaza ili fakat?!
drot

#1871 Re: Apple MAC all about

Post by drot »

amidzazeher wrote:Nisam kuci, vidim samo novi iPad mini
to je prava slika ali i ugao je dobar :) Na rubovima je ekstremno tanak.
Chuckie

#1872 Re: Apple MAC all about

Post by Chuckie »

Crni iPad mini je :shock:
Chuckie

#1873 Re: Apple MAC all about

Post by Chuckie »

Kakvo silovanje Nexusa7 na prezentaciji. :lol:

Image
Last edited by Chuckie on 23/10/2012 20:04, edited 1 time in total.
amidzazeher

#1874 Re: Apple MAC all about

Post by amidzazeher »

drot wrote:
amidzazeher wrote:Nisam kuci, vidim samo novi iPad mini
to je prava slika ali i ugao je dobar :) Na rubovima je ekstremno tanak.
Gledam i kontam gdje su ga strpali majketi! Dodje kao iPad na stalku!!
Chuckie

#1875 Re: Apple MAC all about

Post by Chuckie »

Ima malo zadebljanje na sredini, ali je dizajn prejeben.
Post Reply