Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
LBVIEW

#1851 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by LBVIEW »

piupiu wrote: Tako je, LBVIEW, jedan islamofob, šoven i apologeta genocida je stvarno slao fišeklije Husein-kapetanu. Nije samo, al' je slao.
Ocigledno je akcenat na fisecima, inace treba sagledati historijski kontekst njegove "mudrosti".
Kazem ja, drugima spocitavati netolerantnost, a sam zaglibiti u "jugoslovensku" misaonu matricu koja s tolerancijom ima zajednickog k'o ova diskusija s problemima globalnog zatopljavanja.
LBVIEW

#1852 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by LBVIEW »

¤ jelena ¤ wrote:Njegoš šoven, islamofob i apologeta genocida... na smetljište istorije?

:facepalm:

Sve se čovjek bruka sa čovjekom:
Gleda majmun sebe u zrcalo.
Sto, imao zrcalo?
Connaisseur Karlin

#1853 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Connaisseur Karlin »

Fudo387 wrote:Spada on u pm svoje, a ne u romantizam.
I sta si ti zapela protiv gazija, jel? :twisted:
dragi Fudo, pa svi nacionalizmi u 19 stoljecu su upravo formirani zahvajujuci romanticarima, od gazija do tadasnjih akademicara,a koji su , znatno vise utjecali sthovma od maca tvojih gazija :D :kiss:
Fudo387

#1854 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

Connaisseur Karlin wrote:
dragi Fudo, pa svi nacionalizmi u 19 stoljecu su upravo formirani zahvajujuci romanticarima, od gazija do tadasnjih akademicara,a koji su , znatno vise utjecali sthovma od maca tvojih gazija :D :kiss:
Ovi su imali 84vorke, svapske, kakve sablje.
Fudo387

#1855 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

¤ jelena ¤ wrote:Njegoš šoven, islamofob i apologeta genocida... na smetljište istorije?

:facepalm:

Sve se čovjek bruka sa čovjekom:
Gleda majmun sebe u zrcalo.
A evo i Nure Bazdulj,
Hajde de, nagovori nam se :D
piupiu

#1856 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

LBVIEW wrote:
piupiu wrote: Tako je, LBVIEW, jedan islamofob, šoven i apologeta genocida je stvarno slao fišeklije Husein-kapetanu. Nije samo, al' je slao.
Ocigledno je akcenat na fisecima, inace treba sagledati historijski kontekst njegove "mudrosti".
Kazem ja, drugima spocitavati netolerantnost, a sam zaglibiti u "jugoslovensku" misaonu matricu koja s tolerancijom ima zajednickog k'o ova diskusija s problemima globalnog zatopljavanja.
Jah. Jesi poentirao? Ho'š još jednom? Nije samo, ali je slao.
BHCluster

#1857 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

Зна Европа, ал' неће да призна, борио се генерал против тероризма.
Connaisseur Karlin

#1858 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Fudo387 wrote:
Ovi su imali 84vorke, svapske, kakve sablje.
ajajaj, pokvari mi uzitak, pa i James Bond mi je vise seksi sa hladnim oruzjem :-? :D :kiss:

ma poanta je Fudo, da je na kraju, umjesto ubijanja i vaterno oruzja, evidentno pobjedila pisana rijec pisaca iz doba romantizma, i to sirom Evrope :kiss: i ti i ja znamo da romanitzam ne obuhvata 100% povijesne cinjenice, ali da romantizam ima svoju draz i moc u politici i selektiranju povijesne proslosti, je cista psiholoska smart ass igra :D
madner

#1859 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Sta je sad svapska 84ka :D
Fudo387

#1860 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

madner wrote:Sta je sad svapska 84ka :D
Ne znas sta je svapska 84k, a ho’s da komandujes NVZ?
Izbrisi ovo dok Alfonso nije vidio. :D
piupiu

#1861 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:E pa nije to isto,
To su najbolji ratnici sto su dunjalukom hodali, sam’ jebi ga, puno ih zaginulo pa nam se ta klica malo ukinula, ostalo uglavnom hafifno i nejaki...zato nas danas svak’ ziv zajebaje.
Da ustanu i vide sta nam i drugarice rade, ma istog momenta bi nas odrekli...tuga. :cry:
Eno sad, ne valjaju ni drugarice. :oops:

Ništa onda, vi na taj svoj epski mudo-party, a mi ćemo svojim putem. :kiss:
madner

#1862 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Sta je sad svapska 84ka :D
Ne znas sta je svapska 84k, a ho’s da komandujes NVZ?
Izbrisi ovo dok Alfonso nije vidio. :D
Ne zna ni on, kaze fulo si 100%. :D
Fudo387

#1863 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
To su najbolji ratnici sto su dunjalukom hodali, sam’ jebi ga, puno ih zaginulo pa nam se ta klica malo ukinula, ostalo uglavnom hafifno i nejaki...zato nas danas svak’ ziv zajebaje.
Da ustanu i vide sta nam i drugarice rade, ma istog momenta bi nas odrekli...tuga. :cry:

Ako dodje do epskog mudoparija, vi cete dje vam se rekne...cuj svojim putem. :D
Connaisseur Karlin

#1864 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

piupiu wrote:

eh sad Fudo :shock: sto smo ti mi zene krive :twisted:
Connaisseur Karlin

#1865 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Fudo387 wrote:
Fudo387 ti si pravi romanticar, ili se ti zaista terntno javlajs iz 19 stoljeca :D
GeeTnT

#1866 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by GeeTnT »

...torbicom ih fudo....obje. :lol:
Fudo387

#1867 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

Fudo387 wrote:
Fudo387 ti si pravi romanticar, ili se ti zaista terntno javlajs iz 19 stoljeca :D
Stvari polako dolaze na svoje mjesto, i Melanija je kontala airforce one tamovamo...ali, ne moze.
Sjedi u tornju u njujorku, kuhaj pite i ne pitaj sta i kako. :oops: :D
Connaisseur Karlin

#1868 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Fudo387 wrote:
Fudo387 wrote:
Stvari polako dolaze na svoje mjesto, i Melanija je kontala airforce one tamovamo...ali, ne moze.
Sjedi u tornju u njujorku, kuhaj pite i ne pitaj sta i kako. :oops: :D
a joj sad si me podsjetio, idu Melanija i Trump, i sad nardo doovikuje svasta jedni slave, drugi galame, ali svi , bez obzira na glasno neslaganje u vezi Trumpa, obavezno naprave eye kontatk sa nasmijesenom Melanijom i svi onako ushiceno pocnu dijeliti joj komplimente :D zena predsjednka doslovno ima vecu a tako finu paznju publike :D ah da, zar nisi primjetio, neda Melanija vise ruku Trumpu u javnosti, on krene , ona nista ne vidi :oops:

narvno da stvari dolaze na svoje mjesto, pa nismo u 19 stoljecu, kao pojeidni forumashi poput tebe :D :twisted:
madner

#1869 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Fudo, sevap je.

NVZ salje kartu. :D
piupiu

#1870 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:Da, upravo ta pjesma je etnografski nerelevantna. Pjesma bez ikakvog smisla, nabacano turcizama i pojacan muslimanski karakter koji samo opisuje dato vrijeme i politiku gdje ce se kao dokazati da to nije srpska pesma. Gdje tu vidis etnografiju?
Predlažem time-out, udahni duboko, pa ispočetka. Kako misliš gdje ja tu vidim etnografiju? To je jedna pjesma, jedan primjer, u čemu je problem? I kakav muslimanski karakter, turcizmi, dato vrijeme, politika, srpska pjesma; o čemu pričaš, Tita ti?
Pjesma bezvrijedna, i tekstom i muzickim aranzmanom. Safet je legenda, sevdalinka bogatstvo ,.. ali ta pjesma nula. Koliko publike sjedi na koncertu nije mjerilo kvaliete - valjda to ne trebam danas objasnjaavati. Safet i Baja su naravno neuporedivi ako cemo samo o njima dvojici - ali mi ne pricamo samo o njima dvojici vec o tvojim pandanima. Mogao sam umjesto Baje uzeti bilo kog drugog - opet usporedba sa Safetom nije poenta.

Poenta je tvoja povenica jukicevih stihova i sehidskog rastanka. I da - to je isto kao kada bi covjek napravio poveznicu Zmaja i Baje.
Bilo koje dalje fokusiranje na poredjenje Safeta i Baje ce biti tvoj pokusaj skretanja na drugi kolosjek. Trazila si citat gdje ti nesto ne tvrdis i prijetila banom - dobila citat - i sta sad - sad bi o necemu drugom?

Smeta mi da se navodi kao pandan.
Pjesma je daleko od bezvrijedne, ima izuzetan emotivni naboj i moć. A zašto ti smeta? Zato što je sevdalinka komponovana pjesma? Ali ti ne smeta tražiti da se narodnoj pjesmi iz 19. vijeka za pandan uzme autorska književnost iz 21. vijeka? U čemu je razlika?
O ukusima ne treba raspravljati. Posebno tvoju objektivnost gdje se nalazis u jukicevim stihovima a ne nalazis u radjanju gazija predstavljenog kao nekog vrhunskog bosnjakog civilizacijskog dostignuca i etnografije danas. Od toliko interpretacija sevdalinke modernog vremena nadje bas radjanje gazija. Ma hajde,.. prijetila banom i sad bi se izmigoljila.
Ko je napisao da se ja negdje pronalazim u Jukićevim stihovima? Gdje to piše?
a ne nalazis u radjanju gazija predstavljenog kao nekog vrhunskog bosnjakog civilizacijskog dostignuca i etnografije danas
Ko predstavio? Gdje predstavio? Šta predstavio? :roll:
Dalje - sevdalinka, koliko mi je poznato je dio bosanskohercegovacke kulturne bastine i nije eksplicitno samo bosnjacka.

Tako je, isto kao i narodna pjesma.
Neke od najpoznatijih sevdalinki je napisao Dragisa Nedovic iz Srbije, a nije mi poznato da su se Aleksa Santic, Jozo Penava,.. licno izjasnjavali kao Bosnjaci. Cije stihove mozes naci u brojnim drugim pjesmama. Sevdalinka sama je mjesavina razlicitih folklornih stilova gdje je pored ostalih stilova posebno izrazajan uticaj Sefarda. Od saza, preko tamburaskih orkestara, pa elektronskih bendova sa harmonikom,. do danas gdje imas stilove na jazz, pop,.. i umjetnike poput Amire, Damira Imamovica, Boze, Divanhane, ..
Da i?
I ti od svega nadje bas sehidski rastanak? Ili je tvoje poznavanje i konzumiranje sevdalinke bas na takvim inerpretacijama poput sehidskog rastanka,.. ili si kao sto vec rekoh tendenciozna i proberes ono sto tebi odgovara.
Da, nadjem "Šehidski rastanak", prva mi pala na pamet jer je često slušam, dobar je primjer iz popularne kulture za ono o čemu smo pričali. Šta je problem?
Last edited by piupiu on 13/02/2018 19:53, edited 1 time in total.
piupiu

#1871 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote: Eno sad, ne valjaju ni drugarice. :oops:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Genijalac. :kiss:
hAZNADAR

#1872 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:
Tako je, LBVIEW, jedan islamofob, šoven i apologeta genocida je stvarno slao fišeklije Husein-kapetanu. Nije samo, al' je slao.
Pa i Ante Starcevic je tepao Bosnjacima muslimanima - sam nesto ne vidim da se eksponira ko Njegos. I on ti ide u paketu romanticarskih pisaca.
Da, nadjem "Šehidski rastanak", prva mi pala na pamet jer je često slušam, dobar je primjer iz popularne kulture za ono o čemu smo pričali - današnjeg vezanja bošnjačkog identiteta sa religijskim. Ima još hiljadu takvih primjera. Šta je problem?
Problem je sto se vadis. Prvo nisam rekla i prijetis banom, a kad dokazem,.. e ono slucajno bas ti ta pade na pamet na polju savermenog kulturnog dostignuca Bosnjaka. Iako jos ne objasni kako si stihove pjesme uopce povezala sa bosnjastvom.

A ako ima hiljadu drugih primjera - navedi bar par. Ja sam veliki ljubitelj sevdalinke i nisam nesto primijetio bosnjacko velicanje islama kroz sevdalinku - pa de bud ljubazna milim te pa me uputi. Hajd nek ti ne bude zapovidjeno.
ušće

#1873 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Piči Tito preko Romanije , a oko njega odzvanja "Šehidski rastanak " koji je napisao sin Bosanac za babu mu Bošnjaka ..a Rade Jovanović mezeti u raju sa Jozom Penavom smiješkajući se veli " Eki sevdalinke ..." :lol: :lol:
hAZNADAR

#1874 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: Predlažem time-out, udahni duboko, pa ispočetka. Kako misliš gdje ja tu vidim etnografiju? To je jedna pjesma, jedan primjer, u čemu je problem? I kakav muslimanski karakter, turcizmi, dato vrijeme, politika, srpska pjesma; o čemu pričaš, Tita ti?
vs
piupiu wrote:Da, u literaturi, u književnoj, tekstualnoj analizi, ako hoćeš, u etnografiji će se "Šehidski rastanak" analizirati kao pandan narodnoj pjesmi, kao što su se nekad analizirale narodne pjesme da se iz njih 'pročita' kako su ljudi doživljavali sebe.

piupiu wrote:Izmedju Bošnjaka Ivana Franje Jukića i današnjeg Bosanca ima puno više sličnosti, nego izmedju tadašnjeg i današnjeg Bošnjaka.
vs
piupiu wrote:Ko je napisao da se ja negdje pronalazim u Jukićevim stihovima? Gdje to piše?
E haj se sad vas dvije potucte :fight:
piupiu

#1875 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:
Tako je, LBVIEW, jedan islamofob, šoven i apologeta genocida je stvarno slao fišeklije Husein-kapetanu. Nije samo, al' je slao.
Pa i Ante Starcevic je tepao Bosnjacima muslimanima - sam nesto ne vidim da se eksponira ko Njegos. I on ti ide u paketu romanticarskih pisaca.
Rekla sam ti već, pitaj me o Starčeviću, pa ću ti odgovoriti. AAAkcija je potegao Njegoševe stihove, pa sam se na njega nadovezala.
Problem je sto se vadis. Prvo nisam rekla i prijetis banom, a kad dokazem,.. e ono slucajno bas ti ta pade na pamet na polju savermenog kulturnog dostignuca Bosnjaka. Iako jos ne objasni kako si stihove pjesme uopce povezala sa bosnjastvom.
Ne vadim se ja, jarane, ti se vadiš. I stalno još pomalo dodaješ. Trebalo te je banovati još za one kokoške.

Kako sam povezala Šehidski rastanak i bošnjaštvo? Pa štajaznam...

Zima nikad proc
nikad sabah doc
samo tekbir
cuje se kroz noc

Duga zimska noc
majko moram poc
rodna gruda pradjedova
to me zove upomoc
Ako se majko ne vratim
nemoj me zalud cekati
pusti jednu suzu tihu
i prouci mi fatihu
nek me ona isprati

Samo jos jednom da mi je
ispred dzenetske kapije
da na krilima ezana
stigne miris ramazana
iz nase carsije

Nijet veliki
zulum dusmanski
sabur nam i inat u nama
silan bosanski

Duga hladna noc
valja meni poc
rodna gruda pradjedova
evo zove upomoc

Cuvaj mi sestru pazi je
jer majko jednom da mi je
vidjeti iz zemlje rosne
kako sceri moje Bosne
sad radjaju gazije

Samo jos Bosne da mi je
pa da me sevdah opije
da me bude pjesme stare
i mujezin sa munare
sa bijele dzamije

Samo jos Bosne da mi je
pa da me sunce ogrije/sevdah opije
da me bude pjesme stare
i mujezin sa munare
sa bijele dzamije

Pogledaj oba videa, pogledaj ljude koji plaču, poslušaj reakcije, pročitaj reakcije ispod videa, pitaj ljude oko sebe vole li ovu pjesmu, pitaj ih šta im ova pjesma znači... možda nadodješ da je jedan "Šehidski rastanak" jednako (i jednako vrijedan) proizvod naše kulture, kao i poezija Safvet-bega Bašagića.
Mi smo slavni upravo po sevdalinci i po baladi. Šehidski rastanak Safeta Isovića eho je imanentnog nasljeđa kojeg čovjek nosi u svom prtljagu.(Mersad Berber: Behar, 2008).

Da je tomu tako valja podsjetiti na Šehidski rastanak Safeta Isovića, na ovu legendarnu baladu sa kojom se širom Bosne ginulo u odbrani domovine u posljednjoj agresiji na Bosnu 1992- 1995. Sa ovom baladom i sa nizom njoj srodnih patriotskih pjesama, Safet Isović je pridonio odbrani domovine više od desetina političara zajedno. U Šehidskom rastanku riječ je o jednom fascinantnom spoju tragike i zanosa u glasu Safeta Isovića. O jednoj savršenoj muzičkoj harmoniji u Safetovu glasu od koje se čovjeku krv zgušnjava, koža ježi, suze naviru od dubokog suosjećanja sa borcem koji gine za život sestre. Niko sugestivnije i tragičnije ne bi mogao od Safeta Isovića Šehidski rastanak izvesti. U pjesmu je Safet Isović cijelo svoje biće ugradio. Iz balade izgradio tragičnu dramu.

https://www.preporod.com/index.php/sve- ... lahije-iii
I stvarno, kako je moguće da ti se ne svidja ova pjesma? :roll:
A ako ima hiljadu drugih primjera - navedi bar par. Ja sam veliki ljubitelj sevdalinke i nisam nesto primijetio bosnjacko velicanje islama kroz sevdalinku - pa de bud ljubazna milim te pa me uputi. Hajd nek ti ne bude zapovidjeno.
A gdje sam rekla da se islam veliča kroz sevdalinku? Da citiram samu sebe:
Da, nadjem "Šehidski rastanak", prva mi pala na pamet jer je često slušam, dobar je primjer iz popularne kulture za ono o čemu smo pričali - današnjeg vezanja bošnjačkog identiteta sa religijskim. Ima još hiljadu takvih primjera.
hAZNADAR wrote:Poenta je tvoja povenica jukicevih stihova i sehidskog rastanka. I da - to je isto kao kada bi covjek napravio poveznicu Zmaja i Baje.
A gdje pominjem Jukićeve stihove, to si preskočio i nikako da mi odgovoriš? I gdje te nigdje spomenute Jukićeve stihove povezujem sa "Šehidskim rastankom"? Haj' da se ne mučiš - nigdje.
Da, upravo ta pjesma je etnografski nerelevantna. Pjesma bez ikakvog smisla, nabacano turcizama i pojacan muslimanski karakter koji samo opisuje dato vrijeme i politiku gdje ce se kao dokazati da to nije srpska pesma. Gdje tu vidis etnografiju?
Šta ti ovo znači, kakav pojačan muslimanski karakter, kakvo vrijeme i politika, kakva srpska pjesma? Još jednom te pitam - o čemu pričaš?

Dakle, 'dokazao si' da ja izvukoh Isovića kao nevaljan primjer iz bosanskohercegovačke kulture, te da ga još izvukoh kao pandan Jukićevim stihovima, s kojima se bez dvojbe identifikujem? Da ti ponovim još jednom i više neću - bilo koja današnja sevdalinka, i specifično, Šehidski rastanak, možda/vjerovantno/prilično sigurno će se u nekom istraživanju za 50 godina analizirati kao pandan narodnoj pjesmi. Tačka. Predlažem ti da duboko udahneš i da se ostaviš dokazivanja o tudjoj tendencioznosti, idi piši knjige i doprinesi našoj književnosti, tvoju maštovitost bi trebalo iskoristiti na pravi način.
Last edited by piupiu on 14/02/2018 01:34, edited 1 time in total.
Locked