Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
insomnia78

#1851 Re: Dobrovoljci u ratu u BiH

Post by insomnia78 »

horkesh wrote:
insomnia78 wrote:U Visegradu je do decembra 93-e, rekao bih i 92-e vec sve bilo gotovo
U decembru '92. je Armija još bila na par kilometara od Višegradskog mosta.
Mislio sam na zrtve
Sociolog

#1852 Film o Ruskim dobrovoljcima "Nema tudjih ratova"

Post by Sociolog »

Pozz ekipa,izasao je nedavno film o ruskim dobrovoljcima,tek izbacen na youtube

https://youtu.be/pvaBL7webN8

Zove se,,Nema tudjih ratova,, neki cak i zive jos ovdje,kao onaj tip u Samcu,autir je Rogothin
asurbanipal

#1853 Re: Feedback

Post by asurbanipal »

MAX BERGHOLZ, “NASILJE KAO GENERATIVNA SILA: IDENTITET, NACIONALIZAM I SJEĆANJE U JEDNOJ BALKANSKOJ ZAJEDNICI”

Nakon što su ustaške postrojbe pobile na stotine pravoslavnih kulenvakufskog kraja sa 6. na 7. i 8. septembra uništena je gotovo sva muslimanska populacija Kulen Vakufa...

Image

http://www.historiografija.hr/?p=12132
Nocty

#1854 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Nocty »

E besede mi svoje sorbske
Ovo smo mi
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bessi
Vukovi s brda kako nas objasni tamo neko
Ako se ikome da čitat tj...
Al dole na kraju obavezno albanski izvori ,ilirski ..ali albanski...
Arbi su malo pleme koje je jedno od mnogih koje je palo pod uticajem raznih došljaka i sad im je izmiješan jezik...al koriste još riječi iz izvora kao tren za voz a to je od tračenja i trački -pogon -trake (za put) i vuču(sve u jednom) i od jednog!

Ball je bosanska rijec za loptu jer kad je kleso kugle stari ludi bess drugi mu je govorio "obali je endol" kod bistrika tamo i tako postade ball :) Zatim imas Tračane koji su u njihovoj geografskoj ludoj poziciji tračli kočije i konje..srodnici rasima(rasjanima) rasadjačima zemlje i putovanja
Kao osnivanje etrasa npr(etruzije) pa se i tamo pokrkaše ,moram ic sad po 5 kila opiuma da bi malo zrakn'o kako je taj jezik evolvirao s druge strane kolko su ga razvalili...feminantna matrijarna zajednica kao vinca.Ima u novom latinskom ostavštine .To su Rimljani ...naša djeca koja su bolje prosperirala na sjeveru i onda kad su se fino skupili svi dosli i nama nazad a Dalmati i Bessi ojhaaa opet koplja u ruke braćo.U boj za Batu i selo!!!A komsije putuju i rasadjuju fino hahaha...pa ovo nidje u galaksiji nema...Ovo je sve prije mnogo kasnijih game of Balkan thrones btw celjad moja.Pa su boga prizivali sa svojim igrama i dodjose u drugoj formi od opet glavnog aktera za presjede pisanog od rimske skole naucenog beduina i pisanog vojskovodju...pa se i to skupilo...i došlo...ugovori su se sklapali...prodavali...ženili...davali...mjenjali...i Beseni tj Bosnjani izgubise jednostavno živce nakon svih ranijih pokusaja i ustanaka, nestanaka, branjenja, napadanja njihovih predaka ,kad su već imali prodavnice,gradove,Vede...znaci život.Dijete da bude tvoje a ime je uvjek bilo od nekog drugog imena i bilo je kako je moralo bit jer je čovjek skrojio svog boga tako.Cloud atlas film je neka vrsta primjera o cemu pricam.U suštini pricam da smo prvi Indijanci u evropi.Jer niko nije došao odozgo sa sjevera osim ako si pelcovana životinja koja može živjeti u 4 km dubokog snijega i leda.Il van zemaljac u odjelu...
Kakvi crni albanski ...jedva su prezivjeli da sacuvaju ono sto imaju na kakvoj poziciji su.Arbanasi...Smo jedno od plemena...Vrlo blagonaravno pleme...suprotno nama alkosima i burlijama vinopijama ratnicima...Oni vole čaj :)
Imaju staru verziju naseg bosanskog i starosrpskog uz mjesanje eto da ponovimo jos jednim a ne da preuzmu sve gdje nema logike pa Ce djeca ovo citat ...a hoce li kraljevstvo slovena od orbina (Mavro Orbin)?? Trebali bi...ima podosta o tim besima...besede mi moje ako lažem!! Od starih duhovnjaka u Bosni je ostao sevdah i razni kasniji produhovljači u umjetnosti i humoru ...bili su tako reci zaduzni da budu entertainment u ta doba .I to je ostalo u duhu i DNK i dan danas.I zato svi Bosnu vole zbog tog a konfuzni je pljuju jer ne znaju ko su morići ,zašto Bajrami više nisu isti i ko su im slavni jadni preci bili...Ne pocinje sve od Turaka nego od rijeci BOS(besedili) a odatle dolazi i bijes kao i beštija i SRB
Kao zamjenica za opšti izraz Sredina u kojoj bivas (sredina bivanja) sr-bia. (Niko ne zna sebe uništit ko bijeli čovjek)
Uz začetno pleme besse i derevljane (sumske-drvece ljude) oni su prvi sjekire u Evropi imali...Piramida je starija i od tog...nju su malo veći ljudi od nas nakeljali (opet naši preci)dok nije izbio vulkan u Maleziji i prekrio sve pepelom ...samo su neki dzepovi prezivili i opet ponovo s vodom onda nove katastrofe...Ljudi su vrlo stariji nego što se misli...sad vec idemo u svijet prstenova i patuljaka :) Ja vam to vedam(velim)
Znaš šta je još meni legendarno...da to nidje nema ...(joj sta je knjiga spaljeno) al akašu nikad neće spaliti...
Ako mogu da letim u snovima mogu i u nju da se zavirim vala)
To da su nasa vrla djeca otišla u Njemačku jer se nakupilo jel i dole...stariji sin ostaje a mladji idu ...a kako se zovu ti Nijemci? Dojči.zašto?
Sve ima veze sa vincom opet i nasim malim kucicama i figurama sto su nasli te na butmiru te Lepenski vir itd...
Sve se svodi na matrijahalnu osobinu zato se ljudi naljute kad mu neko vrijedja zemlju jer je vezan za nju kao za mater.A kakve figure su našli kod nas? Majka DOJI dijete.Kad su došli gore vidjeli su plodnu zemlju i to je ostalo u podsvijesti njihovoj ...To im je majka koja ih doji...ja znam njemački al oni ne znaju sta je Dojč...unknown origin piše Google...

Mali žešći unknown a?
a dutchi? Mali plavi dutchi ...i oni vole da putuju...

neki dan vidim malo djete albanca isti moj mali plavkan smedji .isto naše djete jer i jesu ...al njihov put je mnogo drugačiji ...jednako strm kao i za sve ostale Ilire i arijevce.Mi smo imali jednog takvog sto je trazio svoje arijevce po himalajima a nije znao da su mu ispod nosa...Cak sta vise iz neke podsvjesne ili svjesne sfere je i mrzio najviše slovenski svijet...srpski narod ibosanski narod je opet bio podijeljen kao i svaki drugi stari ponosni narodi Ilirije.Srpski narod je stradao... Bosanski ...ja ovo preskacem malo jer necu da ponavljam one game of thrones ublehe sto su nas dosli izgraditi i silovat i vjesat sa strane malo ranije...Pa iz nekog principa opet sve naokolo žiko.A jezik...šta reći za to? Platon je sam govorio da se neće ni počet truditi objasniti riječ PIR (pyros) vatra.A jel vatra il' pirenje/širenje vatre? i kad odeš da vidiš čije je to?? ...hahaha
Al nek se pjeva...oj jugo...oj Bosno.oj Srbijo..lipa li si lipa naša...vazda neki ljudi dodju tu imaju fun (funkciju) ispjevaju se ...odišćile preko zore...kažu nekih par riječi...neprijatelj ovo ono...moramo bit zajedno ovo ono...medjutim gnoza je pala .boga ste zvali...nismo mi dzaba gadjali jedni druge u Sarajevu iz cijevi bobama i fišecima 90te godine...Ova zgrada s onom...radi cuke ko fol i kucica...a stariji govore ne sluti te djeco...pa ulica kasnije bijela od fišeka i odjeća od boba a lice bojno u crveno hahaha...fucking life.
Nije smiješno...
Šta je smiješno je uvaljene semitske religije podvaljene kao nova vlast.Srbi su tu vidjeli utočište da sačuvaju nešto pra svoje ali to je gospodin Mijatović Prodo Rimu(Vatikanu) i samo je formalnost sad slaviti staru novu godinu a to je po suncu i elektromagnetnim talasima.Sad služi za extra napit se ...I slava je ostala kao sjecanje na predake ili one koji su bili u bračnom odnosu sa vezanim predakom.To se u Bosni mahom odbacilo kasnije radi nezainteresovanja jednostavno, jer valja s Turcima deverat...kad je bio vakat i diglo se...pa citasmo kako i to zmajski završi.Prevladani od Helena (na prefinjen i pederski nacin) i prevladani od Toga wearing motherfuckers iz Rima...I sad imamo engleski kao jednog zastitara naseg starog jezika i čuvara ključa mutacije jezika i ljudskog DNK zavisi od područja(mora bit uklopljeni s njim putem svjetla) to možeš sam da radiš a i automatski se radi ali putem generacija...sve je do covjeka.Moj prvi film na koji me stari vodio u Sarajevu 89te je povratak u budućnost :) a Ovo je povratak u prošlost da se nebi brukali pred galaksijom za budućnost...Niko živ neće s nama posla da ima imalo pametniji ...a ima ih vjerujte...i nisu bas ni daleko...niko nece da ratuje zbog zavedene rase...Space war je gotov davno u mahabaratino vrijeme i prije :)
Niko nije blesav da riskira sve radi ljudi...radi njihovih religijica koje su bazirane na biljnom medicinskom svijetu (duhovnom) od raznih grupa kao essena(esencija)
Sta hoda po vodi? Covjek ili ulje?
To su sad druge stvari sto govorim al nista opet nije drugo kad je sve jedno i dodje i ujede te u guzicu nazad ako tu nema sta? Sta samo spašava kaze dobra knjiga? :):)

Mogu ja još ako treba
Zaboravio sam mapu samo

Al sad za sad "ih habe fertig":)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... Europe.jpg

Ustaj stara Srbijo i Bosno!

I prestanite sunetit djecu.to je anti-vedski i ne budite rob gljive nego student.Muskarcic to ne voli kad je mali nit kad odraste (moze imat psihičkih problema a ne zna zašto ) i ne smije se zivjeti u zabludama a pogotovo ne u zabludama prošlosti i zabludama da se ništa ne mjenja i sklapa i rasklapa...
Last edited by Nocty on 27/04/2019 21:43, edited 1 time in total.
Nocty

#1855 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Nocty »

Toponimi kasnijeg istog naroda
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Buzhans

Kao i serbskog svukud do Poljske i šire te raznih izvora i vodom inače.Jer je srbak od šopskog plemena takodjer za sebilj...

Naš jezik se savršeno uklapa i od njega idu dalje,
od busana su kasnije otisli ovi Dulebes
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dulebes
(DULJE) i dulje do ukrajine

Stvaraju se bogatije i mnoznije rijeci .dvoznacajne pa i troznacenje dakle...

https://www.srbijanac.rs/biografija.php ... &pismo=lat
Sveti Niketa donosi(prenosi) gospel(Očenaš) "vukovima" u Bosnu iz Srbije i smiruju se te prihvataju hrisacnstvo.Ucestvuju u tad vec izblijedeloj slici istinskog essenskog hriscanstva gdje je samo simbolika ostala kao jedenje "tijela" koje simbolizira hrista.Uvodi muziku latinskim uticajem i podiže duhovni stepen na jedan veći
I umjetnički nivo i od tad polako počinje da se stvara identitet budućih muzičara,pjevača,autora,pisaca itd...Grci poslije aristotela nigdje nikog ...kod nas Tesla,pupin,zizek...da ne govorim sportove...gdje su to svi silni njihovi? Makedoniju sjeckaju? Samo seru opet.To je zemlja maka gdje je dole mak i tu se sadio i strudle se pravile...i dodje grk jer im se opet naš covjek Borio za njihovu heleniku i sad on tu izvoljeva nesto jede govna...prodaje svijetu iskrivljene slike...da djeca uce fino jel? A Neda majka tu je i religija i njena policija na svakom poslu koja te muči i podpleće i naravno da zamuti i zavrči sve...Trocifreni broj je
666

Bis dan...

Draga Oracle sto njoj Bessi hodiše(zahvalan sam)
Živi ona tu je
Oracle( ona rekla)
:)

Ko zna da leti u snovima?

Kod nas su btw žene bile number 1
Zajedno u rat zajedno sve ...one koje su mogle naravno...vidjamo jos ta ratnicka lica tu i tamo...Nije nikad bilo gladi isto prije ...jer su svi zivjeli u Virovitici...Jedan dobar dug period...ako hoćete da znate kako je etružanski zvučio poslušajte italijanski.Jednom me jedan italijan pitao "kako to da vi naučite italijanski perfekt i s akcentom još) nisam znao šta da kažem umjesto da brzo naučimo kolko vidim iz raznih zemalja...Italijani su najbliži .prema tome...podloga naša...ništa teško za naučit...Kad sam bio u Muzeju za natural history U Nyc Vidio sam razne stare krafte(krojeve) kreacije...njihove :)
Samo sam gledo i nista nisam znao al sam odma otiso tamo u etras(osjetio sam iskru njihove duše i stvarnoscu) ...odmah jer sam bio u Splitu i to pomogne da okusis klimu...sta je to ,preko puta samo ... a mislio sve znao...ko i sad isto...jos ja ništa ne znam ali eto
Ona rekla :)
Usput samo im je ljubav bila bitna i zlato za umjetnost
Ali etružani su zvanicno nestali...Kolko se mi još držimo a? I za šta se držimo?
Don Juan je npr Carlos castanedi govorio da se uvijek dobro zagleda u stare artifekte u muzeju jer to te moze odnijeti kaput njihovim izvorima kreatorima i mjestima i opisat sliku scene i duha u doba pravljenja predmeta il' nakita...

Ja samo prenosim :)
A vi kako hocete

Jump Neo!
Last edited by Nocty on 28/04/2019 08:46, edited 1 time in total.
Nocty

#1856 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Nocty »

Samo grk more volko nasrat i uveličati da prostite a Amer kreirat.a šta drugo ima?
Lakši život ...lepo je biti glup..lepo...
Slobodan si na jedan način...
Možda vas izdam ko onaj iz maTrixa i odem sve zaboraviti :) i ništa ne znat i samo živit od sjajnih stvari sto reflektuju laznu svjetlost...
Nocty

#1857 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Nocty »

Neke od sumerskih rijeci

U Lu znaci ILi
Kima znaci Kao
Ubilla je oblak
To(this) je ANNU ( a nu djavla) (nuto u Bosni zavisi od mjesta)

Šta - SA
Ma je Ali ( ma ovo ma ono) Ma i Ali su familija rijeci(koriste se slicno)
Ayyu je Koje
Baba je predak
Erimha je armija
Nasu je nositi
kan je krv
mitu-mrtav
Kalbi-Psi(kerovi)
Nag-Piti (nagni)(nektar)
Epru-Prasina
Uznum-Uho
Samnu-Osmi
ogon-oganj
Nadanu-Dati(davati)
Me-Mene(ja) kasnije Men ili Man
Hamta-Odmah( ha za minut)
Kima-osim(osim mene)
Parzillu-Zeljezo
Sok-Udariti( stuk)
Mudutu-Znanje(mudrost)
Beleti-Gospodja(zena) (Bela) mozda odatle bijela boja vjencanja.
Redu-Voditi (red)
Saptu-Usne(shaptanje)
Ummum-Mater
Izzakkara-Govoriti(kazivati)
Duru-Zid (izdurat-izdrzat)
Usi-Isao(on je isao tamo)
Ina-Unutar
Yun-Vuna(yu je zenska ovca na engleskom)

Bar je isto Barely na engleskom(barem) kao i danski-svedski i norveski.A kod njih se ne zovu turcizmima npr i ne govore im da im je sve tudje.A to je od ljudi s juga i stara rijec za ljude koji imaju onoliko kolko im treba.Ni manje ni više.Trebinje je dobilo ime po tome kasnije npr.
Berlin...

dojchi su takodjer povukli od dachana sto onda vuche-dol na maticu opet
zvali su je doja iz razloga matrijahalnog i njima poznatim nazivom od istocnih migracija.AL rasponi hiljadama godina su to pa se imena promjenee i znacenja odu il blizu il daleko il skroz naravno..dok se ne razumijes .Gradili ljudi piramidu pa im se nesto desilo a? pa morali ic...negdje to pise ja mislim,prepisane spise neke pa je sve u jednoj knjizi zbrda z dola ...al nije zemlja ravna nego bas takva :)

Ljudi su zbog svega i svacega i raznih tiranija izgubili volju da se izjasnjavaju nego eto u bosni smo ,tu smo dje smo...nas covjek nije nikad mario i obaziro se sta je ko ii onda eto glup,jer je dobar pa se desi da gazajebe svako.Da mu pise njegovi istoriju,da mu govori da nije njegova dionasis .Ej valja to izgovorit!! ljudi kad izgube svoju divinu postanu nemirni malo
Jedini su besanski shamani znali da sprovode poruke DIVOTE (shamanke(she0manke) oracle kako grci uzese od ona rekla haha...
DIVANA kod dosljaka grka postade DIANA

Nocty

#1858 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Nocty »

dakle sta smo naucili
slovo i sloven(da li slovis isto ) je isto sto i ilir s mnogo pkemena i da je LIRA stari instrument te su se s njom kasnije pisale pjesme i rimljani si uih tako nazvali .Sta je Lira? Pa SVIRA (on Svira) s-vir ( sa vjetrom-s-virom) opet korjen iz davnih paganskih dana
srb je isto sto i bos jer predstavlja izvor (srce) (source)*srbak)(sura)pa kasnije i sredinu bivanja a pocelo je od starih beseda i drzanja do svojih rituala koje ih priblizavaju sa divine(divotom)(dionyisis ..) i kao sto orbin kaze nema veze s rijekom nego rijeka s narodom
kad je onaj holandjanin dolazio sto sam stavio mapu iznad od njeg i zapisivao nije mu rijeka rekla kako se zove nego narodi boseni.Ime je naravno zadrzano kao sjecanje i zadnji pomen(last stand naroda) od svega i svacega sto je uticalo na smanjenje kao i danas uostalom sto nesto uvjek ili kulturno ili ratno ,socijolosko,medikalno...)radioaktivno...a sad govoriti ko je veci izvornik postaje malo suludo :) i vuce sa sobom negativne implikacije i posljedice uz vec pomrscenu chorbu i to onaj Brunswick Stew sto moze nahranit dvije armije iz kazana...
Covjek bi mislio da poslije sumera(ere uma) logicno kao sto je u egiptu nacrtano da bi sad trebali bit u nekom dobu magnetskih i nevidljivih energija i letecih vozila i to bezpilotnih da te voze na poso npr :) ali doslo je do preokreta i preuzimanja i to tako traje do danas ,uzmi,preuzmi,otmi,zajebi,al sve posteno...
asurbanipal

#1859 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by asurbanipal »

Sakiću. Jesi li to ti? :mrgreen:
Nocty

#1860 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Nocty »

znas ti kad su roditelji dali neko smjesno ime jednom svom sinu i kad je odrastao zezali ga ljudi i on odluci da se nece zvati vise tako.Pa ga pitaju ko si onda ? i on ljutito kaze Niko i od tud se razvilo dalje .A to sto pise pobjeda na grckom kao prevod je samo zbog asociacije na ime kao vodju u borbi i pobjedu.
Nocty

#1862 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Nocty »

stare rijeci su ostale u zajednickom jeziku,neke su po albanskom neke bosanskom te starosrpskom naravno zagorskom-hrvatskom i ta okolina i ostalima po iliriji .Kad su ovi sto su dolazili u turama i naseljavali grcku iz male azije pitali ko vam je ta boginja divana? o cemu vi to? sta su im mogli rec nego "to je dio nas" a dio dolazi od do (dao) kad nekom das pola i "drugi" )osoba-predmet) sve logicno povezano iz matice stare :) i tako postade dionasis :) i njihov teos (deos) za boga.I ko je onda za njima dosao?
nas covjek ti je nesto kao amerika
nema glupljeg a ni pametnijeg covjeka od naseg.Kolko to sad s dobrotom ima veze ne znam bas (il pohlepom)
e tako u americi i najbolje i sve najgore odatle dolazi
jer je to naravno opet jedan logicni put i ishod kad se prate predhodna desavanja kao i da bi glad jos uvjek trajala po dijelovima evrope da nije pocela da se naseljava.To je druga strana sad i nista nije stvarno skroz odvojeno od niceg drugog ni u kakvom smislu i pogledu.To je ta mreza iz koje mnogi ne znaju izac.A kako ce kad i ne znjau da su u njoj?
Nocty

#1863 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Nocty »

sad necu nista pisat :) fak it
90minut

#1864 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by 90minut »

Nocty wrote:sad necu nista pisat :) fak it
Pa to brate edituješ bolje nego da halališ skoro 10 godina star acc :D

Nego reci ti meni da li smo mi bugari najvecim dijelom?
Nocty

#1865 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Nocty »

hell faking no
sta su bugari nego odjelak ugara!stopljen s tracanima tj srbima a ostali koji su produzili dalje (dakle mali postotak) su donjeli i bogumilovu religiju ali to je mnogo kasnije doslo i bosna ko bosna vidi to valja ljudi sve isto drzali ,kralj voilio,boli ikog briga nek se jaja tucaju samo ,ali bosna je od starih beseda ,cisto ilirsko pleme.ostalo ih je mahom po TRACNICI
albaniji.crnoj gori,srbiji...a moras racunat i na iseljen broj ka sjeveru i kasnije istoku.Nasi pretci su se sa slonovima bili na istoku turske protiv mongolaca.
Last edited by Nocty on 04/05/2019 02:27, edited 1 time in total.
90minut

#1866 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by 90minut »

Nocty wrote:hell faking no
sta su bugari nego odjelak ugara!stopljen s tracanima tj srbima a ostali koji su produzili dalje (dakle mali postotak) su donjeli i bogumilovu religiju ali to je mn ogo kasnije doslo i bosna ko bosna vidi to valja ljudi sve isto drzali ,kralj voilio,boli ikog briga nek se jaja tucaju samo ,ali bosna je od starih beseda ,cisto ilirsko pleme.istalo ih je mahom po TRACNICI
albaniji.crnoj gori,srbiji...a moras racunat i na iseljen broij ka sjeveru i kasnije istoku.Nasi pretci su se sa slonovima bili na istoku turske protiv mongolaca.
Znaci ipak jesmo bugari dobrim dijelom prije toga ne vrijedi ni pisati to su neka druga vremena gdje nije bilo građevine, a ne nekih država i granica.
Nocty

#1867 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Nocty »

ama kako bugar kad je samo jedan dio doso ? jedno ime dasitiani je postojalo mnogo prije njih tako da ne mozemo uzet njih za izvor.Nego onaj od ljudi koji besjedese ispod igmanskog izvora.Gdje bugar lici na prosjecnog bosanca?
Nocty

#1868 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Nocty »

a to sto sam ja tad nosio stoichkov dres u njemackoj je druga stvar isto...bilo je svjetsko u americi mislim.Ljudi su rasturali...
Nocty

#1869 Re: Feedback

Post by Nocty »

sjedi mali tu je tvoj dom
daleko su istanbul i bec :-D

cista vedska pjesma :)
славянин

#1870 Obiljezavanje godisnjice pobjede nad fasizmom.

Post by славянин »

Evo da pokrenemo temu , pa ako neko ima info,slike ili yt video neka posta.

Evo ja cu poceti - Parada pobjede u Moskvi 2019.

славянин

#1871 Codex Gigas

Post by славянин »

Jedna od enigmi koja i danas historicare i istrazitelje intrigira.Naime najveca ilustrirana knjiga na svijetu duga skoro jedan metar i po procjenama bi trebalo 5 godina da se ispise i iscrtaju ilustracije u njoj i to neprekidnog rada, ili 30 godina "normalnog" rada.Ono sto je interesantno je sastav knjige u kojoj je ispisana Biblija (stari+novi zavjet) , kako izvoditi magiju ,dijelom historija i slicno.Jos jedna upecatljiva stvar je ilustracija djavola/sejtana/lucifera koja se nalazi preko jedne cijele stranice i nema veze sa ostatkom knjige..

Ono sto zaista intrigira je rukopis konzistentan za jednog pisara (kako je moguce da jedan covjek nimalo ne promijeni rukopis zbog starenja,gubitka vida i motrickih sposobnosti itd.) i tinta je ista smjesa i tip :?

Legenda kaze da je neki monah/redovnik osudjen na smrt u samostanu obecao da ukoliko mu se postedi zivot ce napisati najvecu knjigu sa svim znanjem za jednu noc... i da je posle sklopio pakt sa djavolom/sejtanom/luciferom - i knjiga je bila zavrsena ujutro..

Knjiga je pisana u samostanu u Bohemiji (dio danasnje ceske republike) i teska je 74 kilograma.Neke stranice nedostaju a sadrzi i tekstove na hebrejskom jeziku kao i one pisane glagoljicom.

Image
Image
Image
Image
Tempo
ZeModerator

#1872 Re: Codex Gigas

Post by Tempo »

spektakl
nKrkan

#1873 Iseljavanje za vrijeme Jugoslavije

Post by nKrkan »

Gledam danas kakve sve procedure ljudi iz naših rudimentarnih krajeva prolaze ne bi li došli do radnih viza u EU , USA ili Kanadi.

zanima me dfq :blento: kako su ovi prije nas odlazili prvo u Njemačku (znam da je bio neki sporazum Tito - De :? ), a onda u prekookeanske zemlje sve do Australije,svugdje danas vidim od TVa preko interneta koliko naše imigracije ima svugdje po svijtu i njihovih potomaka , zapitam se jel' to toliko jednostavno bilo u ona doba, samo dođeš u tu zemlju , nađeš posao i živiš :-)
славянин

#1874 Re: Iseljavanje za vrijeme Jugoslavije

Post by славянин »

The Yugoslav passport was issued to citizens of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia (SFRY) for the purpose of international travel. The Yugoslav passport has been described as highly regarded and that with it immigrants were able to find jobs among European firms trading with the East and other countries. It was also described as "one of the most convenient in the world, as it was one of the few with which a person could travel freely through both the East and West" during the Cold War.
insomnia78

#1875 Re: Iseljavanje za vrijeme Jugoslavije

Post by insomnia78 »

nKrkan wrote:Gledam danas kakve sve procedure ljudi iz naših rudimentarnih krajeva prolaze ne bi li došli do radnih viza u EU , USA ili Kanadi.

zanima me dfq :blento: kako su ovi prije nas odlazili prvo u Njemačku (znam da je bio neki sporazum Tito - De :? ), a onda u prekookeanske zemlje sve do Australije,svugdje danas vidim od TVa preko interneta koliko naše imigracije ima svugdje po svijtu i njihovih potomaka , zapitam se jel' to toliko jednostavno bilo u ona doba, samo dođeš u tu zemlju , nađeš posao i živiš :-)
Ovo izvan Evrope mahom otpada na ustasko cetnicku imigraciju
Post Reply