Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
GeeTnT

#1851 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by GeeTnT »

dr socrates wrote:Mene živo interesuje da li su ovdašnji vjernici zadovoljni komšijama koje im je Bog ili Allah namjenio?
Recimo kako su muslimani u BiH zadovoljni odlukom nekog odozgo da im Srbi budu prve komšije?
Ja sam siguran da su mogli i bolje proći.
Srbi su najbolje komsije....jedino ovi nasi BiHSrbi su malcice na svoju ruku...ali sta ces..moze Bog dat svakom...nisu oni krivi..
Skijaš

#1852 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Skijaš »

Alfons Kauders wrote:
dr socrates wrote:Mene živo interesuje da li su ovdašnji vjernici zadovoljni komšijama koje im je Bog ili Allah namjenio?
Recimo kako su muslimani u BiH zadovoljni odlukom nekog odozgo da im Srbi budu prve komšije?
Tja, kraj Slovenaca, Hrvata, Crnogoraca, Makedonaca, Albanaca, Grka, Bugara, Turaka, Rumuna, Madjara, Austrijanaca... Mislim da nije moglo gore.
Svaki je šovinista isti, sve je do okolnosti.
Hafis

#1853 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

GeeTnT wrote:
Srbi su najbolje komsije....jedino ovi nasi BiHSrbi su malcice na svoju ruku...ali sta ces..moze Bog dat svakom...nisu oni krivi..
Ma sve ti je to blizu... u pet deka.
Ali Kemal

#1854 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

BHCluster wrote:
Ali Kemal wrote:
Ne znam kako mozes da relativiziras i opravdavas ovakve izjave u 21 stoljecu. Uperene prema svim akoji nisu pripadnici Islama, od ortodoksnog-hriscanstva kako ti kazes, pa sve do ateista.
Kako to moze biti normalno, haj mi ti reci?

Sta koga briga u kojeg Boga ti vjerujes ili ne vjerujes :oops:
Ti ocigledno ne znas da Islam prepoznaje hriscane i jevreje kao vjernike?
Pa na koga se onda ovo odnosi?
Obracamo se Allahu dž.š., dovom, moleci Ga: "Gospodaru naš, nadahni nas izdržljivošću i učvrsti korake naše i pomozi nas protiv naroda koji ne vjeruje!"
Pazi jasno se kaze protiv naroda, koji je narod u pitanju?

Znaci to je cisto raspiravanje vjerske mrznje, hej u 21. vijeku, u drzavi koja zeli u EU. Logicno bi bilo da muslimani prvi dignu glas protiv ovakvih izjava.
BHCluster

#1855 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by BHCluster »

Ali Kemal wrote:
BHCluster wrote:
Ali Kemal wrote:
Ne znam kako mozes da relativiziras i opravdavas ovakve izjave u 21 stoljecu. Uperene prema svim akoji nisu pripadnici Islama, od ortodoksnog-hriscanstva kako ti kazes, pa sve do ateista.

Obracamo se Allahu dž.š., dovom, moleci Ga: "Gospodaru naš, nadahni nas izdržljivošću i učvrsti korake naše i pomozi nas protiv naroda koji ne vjeruje!"

Znaci to je cisto raspiravanje vjerske mrznje, hej u 21. vijeku, u drzavi koja zeli u EU. Logicno bi bilo da muslimani prvi dignu glas protiv ovakvih izjava.
Pa odnosi se na nas koji smo nevjernici. Sve ove nas religije treba gledati u kontekstu odakle potjecu i iz kojeg doba i to je to.
Lug

#1856 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Lug »

to se misli na komuniste :D
VjecitiStudent

#1857 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by VjecitiStudent »

Ali Kemal wrote:
BHCluster wrote:
Ali Kemal wrote:

To im je bezbeli Velić pisao :D
budza

#1858 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by budza »

Ali Kemal wrote:Obracamo se Allahu dž.š., dovom, moleci Ga: "Gospodaru naš, nadahni nas izdržljivošću i učvrsti korake naše i pomozi nas protiv naroda koji ne vjeruje!"

I onda kazu religija nije problem. Strasna je ovo recenica.

sta je tu problem? sve do reci je tacno. kuran casni je bezgresan. slozit ces se.
MuaDib

#1859 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by MuaDib »

The BEN10 wrote:
Hafis wrote:
The BEN10 wrote:Koliko su genocida Bošnjaci izvršili nad bilo kim?
A preživjeli su ih 11. :sad:
Znam za sedam..to jest osam. Inače, nema nekih preciznijih podataka u dostupnoj literaturi...pa ako ti nije teško postavi nam taj listing.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... &catid=182
Halali, 10 ipak. Mada neki autori spominju i 11...
Ideologija žrtve ne razlikuje se od naroda do naroda. Samo se zasniva na zamjenjenim ulogama. Primjer 2. u prilogu!
https://zlj13051967.wordpress.com/2014/ ... -istoriju/
The BEN10

#1860 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by The BEN10 »

MuaDib wrote:
The BEN10 wrote:http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... &catid=182
Ideologija žrtve ne razlikuje se od naroda do naroda. Samo se zasniva na zamjenjenim ulogama. Primjer 2. u prilogu!
Ko su Srbi i šta im se dešavalo valjda i ptice na grani znaju. Isto kao i za Bošnjake.
Relativizirati ono šta se dešavalo nad Bošnjacima u zadnjih stoljeće-dva može samo zlonamjeran ili mutav čovjek! A ti to upravo pokušavaš (ne)svjesno učiniti!
Btw, sa crvenim trollom poput tebe ne namjeravam se uopšte više raspravljati, ideš na ignore!
Hafis

#1861 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

Doduše nisi ni ti baš u konzistentan.
Te bilo je 11...odnosno 10 genocida... Ne može to tako...gađaš se s genocidima k'o s fišecima. De ti to malo opet prebroj.

Samo svejedno, 10 genocida preživjeti, to ne može svatko .....recimo Židovi koji su sto puta žilaviji, stariji, iskusniji, homogeniji.....sjećaju se faraona, asiraca, babilonaca, rimljana.... pa ih je samo jedan genocid doslovce demografski zbrisao
madner

#1862 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by madner »

Da ima strategije, bilo bi 35% Bosnjaka i 20% Bosanaca na popisu.
No kada cujem pismene ljude koji se nadaju cudu od 50%+ jasno je da nade nema.
GeeTnT

#1863 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by GeeTnT »

madner wrote:Da ima strategije, bilo bi 35% Bosnjaka i 20% Bosanaca na popisu.
No kada cujem pismene ljude koji se nadaju cudu od 50%+ jasno je da nade nema.
Kako jednom reče Fatmir: "Strategija je u nepovjerenju"....nisam štovalac lika i djela dotičnog ali... pogodio je u bobu.
The BEN10

#1864 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by The BEN10 »

Hafis wrote:Samo svejedno, 10 genocida preživjeti, to ne može svatko .....recimo Židovi koji su sto puta žilaviji, stariji, iskusniji, homogeniji.....sjećaju se faraona, asiraca, babilonaca, rimljana.... pa ih je samo jedan genocid doslovce demografski zbrisao

Kada pričamo o genocidu onda bi za početak bilo dobro da pod tim terminom mislimo na isto, a predlažem da koristimo zvaničnu definiciju koja veli:
Genocide is the systematic elimination of all or a significant part of a racial, ethnic, religious, or national group.
Dakle, genocid ne mora biti ubijanje stotina hiljada ljudi, već upravo sve ono što je navedeno u citiranom dokumentu.
Btw, kratak osvrt kao onaj sa linka i ne pretenduje da se naučno pozabavi svakim genocidom posebno. Mislim da je ono bilo obraćanje na hutbi, a evo prilike da ti pojasnim šta je to (u slučaju da ti zatreba):
hutba je kraće obraćanje vjernicima od strane imama petkom. Obično se radi o izlaganju 10-15 minuta i odnosi se na aktuelna vjerska-društvena zbivanja.
Mister Yes

#1865 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

MuaDib wrote:Ideologija žrtve ne razlikuje se od naroda do naroda. Samo se zasniva na zamjenjenim ulogama. Primjer 2. u prilogu!
Ma divno. Stvarno budala na sve strane. Još kada bi neko pronašao hrvatsku verziju to jest inačicu?

Šta li oni stavljaju? Blajburg, Vukovar, Dubrovnik sigurno? Tito zločinac naravno? Tu su sigurno i Osmanlije koje okupiraše hrvatsku kraljevinu Bosnu?

Imal ko hrvatsku inačicu da se i tome nasmijemo kada smo već u fazonu :lol:
Hafis

#1866 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

The BEN10 wrote:
Hafis wrote:Samo svejedno, 10 genocida preživjeti, to ne može svatko .....recimo Židovi koji su sto puta žilaviji, stariji, iskusniji, homogeniji.....sjećaju se faraona, asiraca, babilonaca, rimljana.... pa ih je samo jedan genocid doslovce demografski zbrisao

Kada pričamo o genocidu onda bi za početak bilo dobro da pod tim terminom mislimo na isto, a predlažem da koristimo zvaničnu definiciju koja veli:
Genocide is the systematic elimination of all or a significant part of a racial, ethnic, religious, or national group.
Dakle, genocid ne mora biti ubijanje stotina hiljada ljudi, već upravo sve ono što je navedeno u citiranom dokumentu.
Btw, kratak osvrt kao onaj sa linka i ne pretenduje da se naučno pozabavi svakim genocidom posebno. Mislim da je ono bilo obraćanje na hutbi, a evo prilike da ti pojasnim šta je to (u slučaju da ti zatreba):
hutba je kraće obraćanje vjernicima od strane imama petkom. Obično se radi o izlaganju 10-15 minuta i odnosi se na aktuelna vjerska-društvena zbivanja.
Pa dobro...i ti stvarno vjeruješ da je učinjeno 11...pardon 10 genocida nad Bošnjacima u posljednjih 400 godina?
The BEN10

#1867 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by The BEN10 »

Hafis wrote:Pa dobro...i ti stvarno vjeruješ da je učinjeno 11...pardon 10 genocida nad Bošnjacima u posljednjih 400 godina?
A zašto ne bih vjerovao!?
Nisu li se komšije, i srbi i hrvati, pokazali u proteklom ratu ko su i šta su, kad su SISTEMSKI i ORGANIZOVANO ubijali i mučili civile, žene i djecu? Čak ste rušili i BOGomolje (srbi 534, hrvati 80), a djelimično oštetili na stotine njih. Čak je i jedno remek-djelo, poput Starog mosta, zasmetalo divljacima jer ih je podsjećalo na Bošnjake. :-)
Zašto ovo napominjem - pa iz jednostavnog razloga što je više nego jasno da se ne radi o izolovanim slučajevima, i da se tolika količina mržnje nije mogla nakupiti odjednom, već se jednostavno radi o fašističkoj tradiciji. Logor se ne osniva slučajno, civili se ne ubijaju slučajno, bogomolje se ne ruše slučajno - sve to mora imati duboke korijene u ideologiji... :-?
Last edited by The BEN10 on 04/06/2015 10:04, edited 1 time in total.
GeeTnT

#1868 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by GeeTnT »

Sta kaze Ante...koliko je uistinu bilo?
Hafis

#1869 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

The BEN10 wrote:
Hafis wrote:Pa dobro...i ti stvarno vjeruješ da je učinjeno 11...pardon 10 genocida nad Bošnjacima u posljednjih 400 godina?
A zašto ne bih vjerovao!?
Nisu li se komšije, i srbi i hrvati, pokazali u proteklom ratu ko su i šta su, kad su SISTEMSKI i ORGANIZOVANO ubijali i mučili civile, žene i djecu? Čak ste rušili i BOGomolje (srbi 534, hrvati 80), a djelimično oštetili na stotine njih. Čak je i jedno remek-djelo, poput Starog mosta, zasmetalo divljacima jer ih je podsjećalo na Bošnjake. :-)
Zašto ovo napominjem - pa iz jednostavnog razloga što je više nego jasno da se ne radi o izolovanim slučajevima, i da se tolika količina mržnje nije mogla nakupiti odjednom, već se jednostavno radi o fašističkoj tradiciji. Logor se ne osniva slučajno, civili se ne ubijaju slučajno, bogomolje se ne ruše slučajno - sve to mora imati duboke korijene u ideologiji... :-?
Hebo te, k'o da te je Komšić pravio...prava patrijotska spika.
Ja te konkretno upitah a ti meni ksenofobična predavanja sa seoskih hutbi. Ne pije ti vode ta jarane dalje od mjesne zajednice...misliš da netko ima više živca slušati jedno te isto već dvadeset i više godina. Tako su svi ratovi i zločini ovdje i započinjali, upravo pričom o ugroženosti i višestoljetnoj žrtvi.

Pitao sam te za te genocide...je li ih bilo 10 (11) ili nije?

Nemoj sad da ti pobrojim 427 genocida nad Hrvatima...ne računajući one u prapostojbini Iranu.
dontkill

#1870 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by dontkill »

The BEN10 wrote:
Hafis wrote:
The BEN10 wrote:Koliko su genocida Bošnjaci izvršili nad bilo kim?
A preživjeli su ih 11. :sad:
Znam za sedam..to jest osam. Inače, nema nekih preciznijih podataka u dostupnoj literaturi...pa ako ti nije teško postavi nam taj listing.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... &catid=182
U jednom od ovih genocida nad Bošnjacima autor lijepo kaže da je počinjen uglavnom nad "Albancima i Turcima, događa se na tlu Srbije i Crne Gore između 1876. i 1878. godine", valjda autor pretpostavlja, da bi ti protjerani i pobijeni Turci i Albanci, da su ostali živjeti u svojim gradovima i selima, i da su se u međuvremenu jezički slavenizirali, danas bili Bošnjaci. Pa je zbog toga i to genocid nad Bošnjacima. Inače, prvih sedam od ovih genocida je vezana za izgubljene osmalijske ratove, ali je interesantno, da i poraz bosanske vojske Huseina Gradaščevića i čistke koje su usljedile, a pogotovo kasnije represalije Omer paše Latasa, koji je pobio znatan dio bosanskog plemstva tog vremena, da ta dva slučaja isto tako nisu proglašena genocidom nad Bošnjacima. Valjda je problem u vjerskoj pripadnosti počinioca, jer bi ispalo da i muslimanska vojska može počiniti genocid nad Bošnjacima, a to autoru ove teze o 10 genocida nekako ne ide u račun.

(Bilo bi interesantno upitati avtora ove teze o deset genocida nad Bošnjacima, da li smatra da je i nad Armencima u istočnoj Anadoliji počinjen genocid tijekom 1. svjetskog rata?)

Interesantan je i ovaj dio o 10. genocidu (bez sumnje dokazanom na sudu u Hagu, ali avtor ovdje očito raspolaže nekim svojim brojkama):
Neke od posljedica 10., genocida, gledano u suhim brojkama, nad Bošnjacima su:

Ø broj poginulih Bošnjaka iznosi više od 200.000 a od toga preko 22.000 djece;
Prema onome što znamo iz dosad najrelevantnijih podataka, ovaj prvi broj je "više" no utrostručen.

Ø broj raseljenih: 1.225.000, u preko stotinu zemalja sirom Svijeta;

Ø broj raseljenih unutar BiH iznosi 850.000;
podaci se odnose samo na Bošnjake, kojih je u BiH 1991. živjelo 1.900.000, po ovome ispada da je 2.075.000 Bošnjaka bilo protjerano tijekom zadnjeg rata. Ne samo da nijedan Bošnjak nije ostao u svom gradu, selu, a kamo li kući, već se odnekud (valjda iz redova Jugoslavena i možda Roma) našlo dodatnih 175.000 Bošnjaka, koji su protjerani tijekom rata. Niko od Bošnjaka svoj zavičaj ne odbrani, izgleda.

Ø broj nestalih lica: 53.600, od toga 28.420 iz Srebrenice i Žepe;
Koliko me sjećanje služi u općini Srebrenica je prije rata živjelo oo 28.000 Bošnjaka odnosno Muslimana, u Žepi 2.500, po ovome ispada da su praktično svi nestali.

Matematika i demografija autoru ovog teksta očito nisu jača strana. Ili pak namjerno iskrivljuje istinu, odnosno napuhuje brojke. I tu je jedan od temeljnih problema modernih branioca bošnjačkih nacionalnih interesa, iz njihovog baratanja brojkama ispada, da je u zadnjem ratu premalo Bošnjaka pobijeno i protjerano, a preživljeni užas bio premalo tragičan.
madner

#1871 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by madner »

Sta je sa izbjeglicama iz drugih opstina koji su dosli u Srebrenicu matematicaru?
The BEN10

#1872 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by The BEN10 »

Hafis wrote:Ja te konkretno upitah a ti meni ksenofobična predavanja sa seoskih hutbi. Ne pije ti vode ta jarane dalje od mjesne zajednice...misliš da netko ima više živca slušati jedno te isto već dvadeset i više godina. Tako su svi ratovi i zločini ovdje i započinjali, upravo pričom o ugroženosti i višestoljetnoj žrtvi...
Tako je.
S tim da su Bošnjaci izvlačili najdeblji kraj - ni krivi ni dužni.
I dok ste vi rušili čak i bogomolje, dokazujući svoju krvoločnost, sa naše strane ih je bilo zanemarivo malo. Zato je izuzetno važno da Bošnjaka što više bude u Bosni, jer smo stoljećima pokazivali nevjerovatno toleranciju prema onima koji su nas redovno klali.
madner

#1873 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by madner »

Tako je, ja imam jos u familiji uspomene na pokolj kod Agrama. :D
Hafis

#1874 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Hafis »

The BEN10 wrote:
Hafis wrote:Ja te konkretno upitah a ti meni ksenofobična predavanja sa seoskih hutbi. Ne pije ti vode ta jarane dalje od mjesne zajednice...misliš da netko ima više živca slušati jedno te isto već dvadeset i više godina. Tako su svi ratovi i zločini ovdje i započinjali, upravo pričom o ugroženosti i višestoljetnoj žrtvi...
Tako je.
I dok ste vi rušili čak i bogomolje, dokazujući svoju krvoločnost, sa naše strane ih je bilo zanemarivo malo. Zato je izuzetno važno da Bošnjaka što više bude u Bosni, jer smo stoljećima pokazivali nevjerovatno toleranciju prema onima koji su nas redovno klali.
Da pokušam prevesti odgovor: znači ipak ih nije bilo 10, a da ne govorimo o 11.

A inače, ovaj ti je tekst gore ekstra. Nije mi samo jasno kako dođe do onakvog zaključka u zadnjoj rečenici? Izgleda imate zajebana predavanja gore. Primate li gostujuće predavače sa specifičnim mostarskim naglaskom mjestimično protkanim ponekim kroatizmom?
The BEN10

#1875 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by The BEN10 »

Hafis wrote:
The BEN10 wrote:
Tako je.
Da pokušam prevesti odgovor: znači ipak ih nije bilo 10, a da ne govorimo o 11.

A inače, ovaj ti je tekst gore ekstra. Nije mi samo jasno kako dođe do onakvog zaključka u zadnjoj rečenici? Izgleda imate zajebana predavanja gore. Primate li gostujuće predavače s tvrdim mostarskim naglaskom mjestimično protkane ponekim kroatizmom?
Pa imamo i takvih: evo ga, rođeni mostarac - kurra hafiz Dževad Gološ. ;-)
Post Reply