Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Moderator: anex
- skafiskafsnjak
#1826 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Mumin, kada ocekujemo plodove na ovim biljcicama iz marta ?

- skafiskafsnjak
#1827 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Ja cu orange habanero imaaati uskorooo aBd

OVa jedna mi se nesto savila..tj listovi , mislim da je jalapeno . Nesto joj fali ili jednostavno teski listovi ?

OVa jedna mi se nesto savila..tj listovi , mislim da je jalapeno . Nesto joj fali ili jednostavno teski listovi ?

-
hladan.preminger
#1828 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Ma kod nas i nema ljutih paprika. Neki dan sam dva trzna centra preletio i nema susheni krupno mljeveni ili cijelih chili paprika. Na kraju kupim neki prah u staklenoj bočici, pa ljuća je vageta od njega. 
- Mu'min
#1829 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Ovisi od sorte, obično ide kod ovih pijačarskih sorti od 7 mjeseca dalje dok ko onih ludača tipa BJ, habanero treba sačekati bar august ako ne i septembar.skafiskafsnjak wrote:Mumin, kada ocekujemo plodove na ovim biljcicama iz marta ?![]()
![]()
Jako sporo ide kad to usporedimo sa našim isčekivanjem.
- Mu'min
#1830 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
MašaAllah, ne ureklo se.skafiskafsnjak wrote:Ja cu orange habanero imaaati uskorooo aBd![]()
![]()
![]()
- Mu'min
#1831 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Vjerovatno je stvar potražnje-ponude.hladan.preminger wrote:Ma kod nas i nema ljutih paprika.
hladan.preminger wrote:pa ljuća je vageta od njega.
-
hladan.preminger
#1832 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Zbog toga sam i poceo ovaj hobi sa sadnjom chili paprika, da mogu kad mi je ćeif pojesti štagod ljuto.Mu'min wrote: Vjerovatno je stvar potražnje-ponude.
- skafiskafsnjak
#1833 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
eto habanero od septembra hahahahaahMu'min wrote:MašaAllah, ne ureklo se.skafiskafsnjak wrote:Ja cu orange habanero imaaati uskorooo aBd![]()
![]()
![]()
- Mu'min
#1834 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Sinoć čekam iftar i gledam ovaj galončić, subhanAllah pa i ljuto izgleda slatko kad se posti.
Koji merak je bio grickati ove papričice za iftar.
Voda čista (na slici se ne vidi jer je slikano sa GSM-om) kao da je tek ulivena.
Last edited by Mu'min on 19/06/2015 11:36, edited 1 time in total.
-
Wenger
#1835 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
imam pitanje za vas koji se vise razumijete u ovo...u kancelariji smo iz zezancije zasadili Trinidad Scorpio...u skoro svim saksijama smo vidjeli cvjetove i bilo je OK. Onda je nasom greskom doslo do susenja nekih saksija pa su se poslije malo opravile pa smo ih odnijeli u plastenik kod kolege (da li je ovo preporucljivo uopste?). Jedna saksija koja je ostala u kancelariji je jedina na kojoj se pojavio plod - narastao je velicine klikera i ne raste vise, vec je dobio i neku narandzasto-crvenu boju. Interesuje me da li ce jos rasti? Po netu vidim da su ovi chiliji veci pa me zato interesuje (neko kaze da nakon sto pocnu dobijati boju, ne rastu vise?)...ove sto smo odnijeli u plastenik nisu dale niti jedan plod
jel greska sto smo ih u plastenik odnijeli? Bacit cu i sliku kad stignem...
- Pitarrr82
#1836 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Sinoć čekam iftari i gledam ovaj galončić, subhanAllah pa i ljuto izgleda slatko kad se posti. 
Voda čista (na slici se ne vidi jer je slikano sa GSM-om) kao da je tek ulivena.
[/quote]
Meni kisele ne gode stomaku
a ostalo sve moze
Meni kisele ne gode stomaku
- Mu'min
#1837 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Trinidad Scorpio nije sorta sa pijace i treba imati na umu ono što se često zaboravlja: da je zahtjevna za uzgoj z razliku od pijačarskih.Wenger wrote:imam pitanje za vas koji se vise razumijete u ovo...u kancelariji smo iz zezancije zasadili Trinidad Scorpio...u skoro svim saksijama smo vidjeli cvjetove i bilo je OK. Onda je nasom greskom doslo do susenja nekih saksija pa su se poslije malo opravile pa smo ih odnijeli u plastenik kod kolege (da li je ovo preporucljivo uopste?). Jedna saksija koja je ostala u kancelariji je jedina na kojoj se pojavio plod - narastao je velicine klikera i ne raste vise, vec je dobio i neku narandzasto-crvenu boju. Interesuje me da li ce jos rasti? Po netu vidim da su ovi chiliji veci pa me zato interesuje (neko kaze da nakon sto pocnu dobijati boju, ne rastu vise?)...ove sto smo odnijeli u plastenik nisu dale niti jedan plodjel greska sto smo ih u plastenik odnijeli? Bacit cu i sliku kad stignem...
Tek kao uvod da znamo da ne ide to baš bez problema i kad sve radimo kako treba.
To da je otišla u plastenik ne bi smjelo biti problem (kakvo je stanje te sada?)
Pišeš da nema plod a kakva je inače sadnica, izgleda li bolesno?
Ja sam lično opazio da premiještanje zna biti problem da su mi otpali cvjetovi ko kiša (očito bio šok) al poslije ide.
Što se tiče te u kancelariji taj plod neće veći rasti, zakržljo u razvoju, uzreo i šta je tu je.
I šta si mislio raditi sa tim TS plodovima?
Što se tiče kancelarije, koju zemlju si koristio i da li koristiš kakve gnojiva?
ms
Mu'min
-
Wenger
#1838 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
ovo je bilo vise kao nekakva razonoda nego nesto ozbiljno (sjeme preko ebaya narucili)...kolega se vise igrao s tim - zemlju je kupovao u OBIju cini mi se, pojma nemam koju, a znam da je donosio i nekakva gnojiva i da je stavljao. Sva stabla mi izgledaju poprilicno OK. Na nekima jos ima cvjetova ali nigdje ploda s glave, osim ovog jednog koji je kako kazes zakrzljao.
Sad me interesuje, da li iz ove zakrzljale se mogu "izvuci" sjemnke za ponovo posaditi i koji je proces uopste? Kada se mogu saditi? jel ima neko godisnje doba?
Sta smo htjeli? Da ih je vise uspjelo vjerovatno pokusati apraviti neki sos za pizzu i pastu
sumnjam da bi je iko smio probati tek tako...
Sad me interesuje, da li iz ove zakrzljale se mogu "izvuci" sjemnke za ponovo posaditi i koji je proces uopste? Kada se mogu saditi? jel ima neko godisnje doba?
Sta smo htjeli? Da ih je vise uspjelo vjerovatno pokusati apraviti neki sos za pizzu i pastu
- Pitarrr82
#1839 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Ja nikada nisam nista od gnojiva itd dodavao i hvala Bogu svake godine 95% biljki ima rod, jedino svake godine mijenjam iznova zemlju...
- Mu'min
#1840 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
3. put: ne možeš izvućiWenger wrote:Sad me interesuje, da li iz ove zakrzljale se mogu "izvuci" sjemnke za ponovo posaditi i koji je proces uopste? Kada se mogu saditi? jel ima neko godisnje doba?
to je isto kad dijete stane u razvoju i ostane mali, samo još može ostariti i to je to.
Problem je ko sjemena, naime kakav otac i mama takva će vjerovatno biti i buduća djeca. ali ako nemaš boljeg sjemena more i to.
Za sos mogu i ti zakržljani. Tamo ide sve.Wenger wrote:Sta smo htjeli? Da ih je vise uspjelo vjerovatno pokusati apraviti neki sos za pizzu i pastusumnjam da bi je iko smio probati tek tako...
- Mu'min
#1841 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Ma ima ono al jedno je kad na sadnici Bhut Jolokie imaš 20 plodova a drugo je kad imaš u danom trenutku 51 komad.Pitarrr82 wrote:Ja nikada nisam nista od gnojiva itd dodavao i hvala Bogu svake godine 95% biljki ima rod, jedino svake godine mijenjam iznova zemlju...
- Pitarrr82
#1842 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Mu'min wrote:Ma ima ono al jedno je kad na sadnici Bhut Jolokie imaš 20 plodova a drugo je kad imaš u danom trenutku 51 komad.Pitarrr82 wrote:Ja nikada nisam nista od gnojiva itd dodavao i hvala Bogu svake godine 95% biljki ima rod, jedino svake godine mijenjam iznova zemlju...
Slazem se brate, to stoji iako meni i ne treba velika kolicina tako da sam zadovoljan s ovim sto imam
- Mu'min
#1843 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Pitar
ja sam posao zagovornik ideje 1 ili 2 sadnice ljutača al ih odradi i imaš kao da imaš 10 komada.
belaj je što svake godine opet 10 sadnica udarim samo u saksije.
Ove godine 11 u saksije, 7 u cvijetno korito i 2 onako gdje tamo.
Pa nešto odnesi užoj rodbini...
I?
I onda se čudim što imam još plodova u zamrzivaču iz 2011.godine.
ja sam posao zagovornik ideje 1 ili 2 sadnice ljutača al ih odradi i imaš kao da imaš 10 komada.
belaj je što svake godine opet 10 sadnica udarim samo u saksije.
Ove godine 11 u saksije, 7 u cvijetno korito i 2 onako gdje tamo.
Pa nešto odnesi užoj rodbini...
I?
I onda se čudim što imam još plodova u zamrzivaču iz 2011.godine.
- Pitarrr82
#1844 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Probaj s komsilukom, mozda ljudi vole ljuto
- Mu'min
#1846 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Pa vjerujej da nudim kome stigne i već sam počeo ići narodu na živce, čim ti kaže:"Reko sam ti da ne volim ljuto!"Pitarrr82 wrote:![]()
![]()
Probaj s komsilukom, mozda ljudi vole ljuto![]()
Al vole umak, vole fino domaće napravljeno. Možda je štos u tome. Vole gotovinu.
- Pitarrr82
#1847 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Mu'min wrote:Pa vjerujej da nudim kome stigne i već sam počeo ići narodu na živce, čim ti kaže:"Reko sam ti da ne volim ljuto!"Pitarrr82 wrote:![]()
![]()
Probaj s komsilukom, mozda ljudi vole ljuto![]()
![]()
![]()
Al vole umak, vole fino domaće napravljeno. Možda je štos u tome. Vole gotovinu.
Lijepa Carolina a moramo od tebe posuditi recept za poneki umak
- Mu'min
#1848 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Ako si iz Sarajevo organizuj kakvu roštiljadu, nabacamo gore ćevapa, malo povrća, donesem ovaj moj umak, sabere nas se par sa ove teme i deri po ćevapima.
Teta Oticon će donijeti šta slatka ili kakve razhlade što reko stari narod.
Al tamo u augustu kad prođe Ramazan.
- Pitarrr82
#1849 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Mu'min wrote:Ako si iz Sarajevo organizuj kakvu roštiljadu, nabacamo gore ćevapa, malo povrća, donesem ovaj moj umak, sabere nas se par sa ove teme i deri po ćevapima.
Moze brate, tamo krajem jula, pocetkom avgusta predlozimo pa bujrum ko hoce
- skafiskafsnjak
#1850 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Nisam iz Sarajeva, ali sam ZAMu'min wrote:Ako si iz Sarajevo organizuj kakvu roštiljadu, nabacamo gore ćevapa, malo povrća, donesem ovaj moj umak, sabere nas se par sa ove teme i deri po ćevapima.