piupiu wrote:hAZNADAR wrote:
Da, upravo ta pjesma je etnografski nerelevantna. Pjesma bez ikakvog smisla, nabacano turcizama i pojacan muslimanski karakter koji samo opisuje dato vrijeme i politiku gdje ce se kao dokazati da to nije srpska pesma. Gdje tu vidis etnografiju?
Pjesma bezvrijedna, i tekstom i muzickim aranzmanom. Safet je legenda, sevdalinka bogatstvo ,.. ali ta pjesma nula. Koliko publike sjedi na koncertu nije mjerilo kvaliete - valjda to ne trebam danas objasnjaavati. Safet i Baja su naravno neuporedivi ako cemo samo o njima dvojici - ali mi ne pricamo samo o njima dvojici vec o tvojim pandanima. Mogao sam umjesto Baje uzeti bilo kog drugog - opet usporedba sa Safetom nije poenta.
Poenta je tvoja povenica jukicevih stihova i sehidskog rastanka. I da - to je isto kao kada bi covjek napravio poveznicu Zmaja i Baje.
Bilo koje dalje fokusiranje na poredjenje Safeta i Baje ce biti tvoj pokusaj skretanja na drugi kolosjek. Trazila si citat gdje ti nesto ne tvrdis i prijetila banom - dobila citat - i sta sad - sad bi o necemu drugom?
Ama, bolan ja ne pričam o Jukiću i Safetu Isoviću kao pandanima, nego o modernoj sevdalinci kao tekstu koji se može istraživati kao pandan narodnoj pjesmi iz 19. vijeka u nekom budućem istraživanju. Jukića je neko drugi spomenuo kao Bošnjaka i ja se nadovezala na tu repliku i počela svoj odgovor. Stvarno postaješ bezobrazan.
A Šehidski rastanak je lijepa pjesma, ne znam što ti toliko smeta.
Smeta mi da se navodi kao pandan. O ukusima ne treba raspravljati. Posebno tvoju objektivnost gdje se nalazis u jukicevim stihovima a ne nalazis u radjanju gazija predstavljenog kao nekog vrhunskog bosnjakog civilizacijskog dostignuca i etnografije danas. Od toliko interpretacija sevdalinke modernog vremena nadje bas radjanje gazija. Ma hajde,.. prijetila banom i sad bi se izmigoljila.
Dalje - sevdalinka, koliko mi je poznato je dio bosanskohercegovacke kulturne bastine i nije eksplicitno samo bosnjacka. Neke od najpoznatijih sevdalinki je napisao Dragisa Nedovic iz Srbije, a nije mi poznato da su se Aleksa Santic, Jozo Penava,.. licno izjasnjavali kao Bosnjaci. Cije stihove mozes naci u brojnim drugim pjesmama. Sevdalinka sama je mjesavina razlicitih folklornih stilova gdje je pored ostalih stilova posebno izrazajan uticaj Sefarda. Od saza, preko tamburaskih orkestara, pa elektronskih bendova sa harmonikom,. do danas gdje imas stilove na jazz, pop,.. i umjetnike poput Amire, Damira Imamovica, Boze, Divanhane, ..
I ti od svega nadje bas sehidski rastanak? Ili je tvoje poznavanje i konzumiranje sevdalinke bas na takvim inerpretacijama poput sehidskog rastanka,.. ili si kao sto vec rekoh tendenciozna i proberes ono sto tebi odgovara.