no_sikiriki wrote: ↑29/11/2021 16:48
sherbett wrote: ↑29/11/2021 16:39
Ja bih, iskreno, radije da me udari nego to napravi
također, ali sa pravnog aspekta mi djeluje kao fer kazna.
samo sto, realno, nikad to niko nece prijaviti, niti ce ta osoba ikada biti kaznjena.
čitam članak o reporterki koju je tokom javljanja uzivo lik pucnuo po zadnjici, pa debata da li ga prijaviti ili ne, ispod standardno jadni komentari u balkanskom stilu.
ja sam kao tinejdzer jednom hodala ulicom s mamom i desilo se tako da ju je iz cista mira neki lik uhvatio za onu stvar, mama ga opalila i on jos njoj odbrusio nesto u stilu "sta se udaras bona". jadno, da je to to.
Imam ličnu i personalnu teoriju, koju ne znam da li ću najbolje artikulisati, ali kada bi žene, ili društva u kojima je seks pitanje ponosa, časti, važnije od života, uspjeli silovanje u sebi "svesti" na "obično" fizičko nasilje, možda bi ga bilo manje. Jer, silovanje se radi ne samo zbog napaljenosti (možda i ponajmanje zbog toga), i ne samo zbog nasilja, nego i zbog ponižavanja i dominacije. Kada bi neko ko planira silovati zbog razloga koji nisu vezani za napaljenost znao da time žrtvu neće poniziti, možda bi ili odustao ili umjesto silovanja koristio "obično" fizičko nasilje.
Ne znam da li bi to išta pomoglo. Možda ne u količini nasilja, ali ako bi pomoglo u smanjenju količine silovanja, što da ne.
Ali bi ostvarilo jedan cilj feministkinja, ravnopravnost u nasilju