iPhone - All about
Moderator: Benq
-
Saka
#18151 Re: iPhone - All about
Promijeni oba passworda.
- Qler
#18152 Re: iPhone - All about
Je li bar neka zenska 
-
Pirija
- Alfons Kauders
#18154 Re: iPhone - All about
Etnicki su Kinezi, ali bas i nisu u dobrim odnosima sa Kinom (zapravo i dalje su tehnicki u ratu)... Na to sam mislio, Kina kao NR Kinam a l a c wrote:TSMC = Taiwan = kineziAlfons Kauders wrote:
Kinezi nemaju nijedan fab koji bi mogao raditi mobilne cipove za ovu klasu uredjaja. Nece ga ni imati, barem ne u ovoj deceniji, a ni narednoj.
TSMC,.
Samsung 7.......jabuka 1.Samsung ogromni koncern, mislim da su ukupno teski oko 400 milijardi, kada bi se sve stavilo na kamaru.![]()
jest da je 2014.g. ali je poredak sličan i sada http://www.rankingthebrands.com/The-Bra ... nkingID=30
Vrijednost brenda nije isto sto i vrijednost firme. Ja sam gledao vrijednost, resurse i infrastrukturu firmi... A Samsung je tu u jebeno jakoj poziciji (mada dosta prometa nema veze s mobitelima i ostalim igrackama koje kupujemo).
Cifre iz 2014 - oko $300bn prometa, cca 100 vise od Applea. Procijenjena vrijednost imovine preko pola triliona dolara, sestina GDP-a Juzne Koreje, i vise od petine izvoza. Vrijednost brenda je nesto drugo, jer markica nije toliko bitna kada kupujes par stotina samohodnih haubica ili flotu tankera...
Ukratko, Samsung je konglomerat koji i nema dosta zajednickog sa kompanijama koje su ovdje navedene. Da Apple prestane raditi iPhone, ili da Facebook prestane drzati Facebook... To bi im bio kraj... Da Samsung prestane stancati mobitele ili brodove, ne samo da bi opstali, vec bi opet imali stotine milijardi prometa... Potpuno druga industrija i nezahvalna usporedba.
Ako cemo gledati pare, a ne apstrakcije poput vrijednosti brenda, onda se situacija mijenja i neki drugi konglomerati deru i Samsung, i Apple, i vecinu drugih brendova u tvom primjeru:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_l ... by_revenue
- Alfons Kauders
#18155 Re: iPhone - All about
Pa Samsung (konglomerat) nije public, kao ni masa najvecih kompanija poput Aramco i sl. Drugim rijecima po defaultu ne spadaju u ovaj spisak... Na primjeru BiH to bi bilo kao da kazemo da je Bosnalijek najjaca kompanija jer ne racunamo telekome i elektroprivrede, kao ni kompanije koje nisu public poput Preventa, Binga itdm a l a c wrote:lijepo ti tu stoji za Samsung..konglomerat, o čemu si i pričao, da proizvodi sve i svašta, dosta toga što i nije pod njegovim brandom, ali se njemu pribraja, a i tu zauzima 7.mjesto
ovdje se ipak ograničimo na diviziju mobilnih telefona i vezano za nju
tu je Apple ipak jači, čak i na toj listi "svega i svačega" zauzima 12.mjesto
List of public corporations by market capitalization
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_p ... ation#2016
- hakazvaka
#18156 Re: iPhone - All about
@alfons, @malac - 7 dana off topic
jel iko instalirao ovaj RC 10?
- Dr Kova
#18157 Re: iPhone - All about
m a l a c je dileja
Ima lik 700 nickova
Ima lik 700 nickova
- Alfons Kauders
#18158 Re: iPhone - All about
Procesori su off topic na PDF racunari i tehnologija? Na temi o telefonu koji koristi te cipove?hakazvaka wrote:@alfons, @malac - 7 dana off topic
- Qler
- hakazvaka
#18162 Re: iPhone - All about
suze su mi isleQler wrote:http://appleplugs.com/
- Qler
#18163 Re: iPhone - All about
Just trust us. It's better.hakazvaka wrote:suze su mi isleQler wrote:http://appleplugs.com/
- Alfons Kauders
#18164 Re: iPhone - All about
Jedan od zanimljivijih tekstova na temu. Mada je tekst za iPhone, isto vazi i za sve druge platforme i proizvodjace:
http://thenextweb.com/opinion/2016/09/0 ... ve-peaked/
http://thenextweb.com/opinion/2016/09/0 ... ve-peaked/
Vecinom se islo na dvogodisnje cikluse, radi telekom ugovora... I tako su godinama radili svi proizvodjaci - ali sad se sve usporava. Koliko nas svake dvije godine uzme novi laptop ili desktop? Vrlo malo. I telefoni idu u tom pravcu, sve je manje napretka i razlika izmedju generacija, sve je manje razloga za kupovinu.Don’t get me wrong: in my opinion, the iPhone 7 is the peak of perfection. It’s a beautiful phone, refined by maturity and three years of work.
You probably won’t find a more perfect iPhone than this, it’s true, but the reality is if you have an iPhone 6 or 6s in your pocket you don’t even need to upgrade – and that’s terrifying for the entire smartphone industry.
-
isx
#18165 Re: iPhone - All about
Samsung konglomerat i naglabanja koliko je vrijedan na iPhone temi je OT svakako.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Alfons Kauders
#18166 Re: iPhone - All about
Dobro, ispricavam se.isx wrote:Samsung konglomerat i naglabanja koliko je vrijedan na iPhone temi je OT svakako.
Necu vise pricati o litografiji, CPU i GPU arhitekturama, senzorima, optici, storageu, memoriji, LCD matrici, staklu, digitizeru, modemu, bateriji, slusalicama (ili nedostatku istih), zvucnicima, mikrofonima, antenama i slicnim glupostima koje sam pomenuo u prethodnim postovima.
Apple svakako ne proizvodi nista od navedenog, iz cega slijedi da su sve navedene teme haman off-topic. Stoga hajmo pricati o kutiji i novoj Jet Black boji. To je bitno, jebes tehniku i inezenjeriju, ta ce meni oni tamo nesta programirat i stancat nekakve cipove, koga boli kurac - daj da vidimo sta je radio marketing, to je tema.
Aj zdravo ekipa, bilo je zabavno
-
adincebic
#18167 Re: iPhone - All about
Buraz njima je vrhunac da se jave na viber kroz notifikaciju.Alfons Kauders wrote:Dobro, ispricavam se.isx wrote:Samsung konglomerat i naglabanja koliko je vrijedan na iPhone temi je OT svakako.
Necu vise pricati o litografiji, CPU i GPU arhitekturama, senzorima, optici, storageu, memoriji, LCD matrici, staklu, digitizeru, modemu, bateriji, slusalicama (ili nedostatku istih), zvucnicima, mikrofonima, antenama i slicnim glupostima koje sam pomenuo u prethodnim postovima.
Apple svakako ne proizvodi nista od navedenog, iz cega slijedi da su sve navedene teme haman off-topic. Stoga hajmo pricati o kutiji i novoj Jet Black boji. To je bitno, jebes tehniku i inezenjeriju, ta ce meni oni tamo nesta programirat i stancat nekakve cipove, koga boli kurac - daj da vidimo sta je radio marketing, to je tema.![]()
Aj zdravo ekipa, bilo je zabavno
-
isx
#18168 iPhone - All about
Jos se nisi naucio javljati na viber?
- Alfons Kauders
#18169 Re: iPhone - All about
Opet ih Kimmel
-
exampLe.
#18170 Re: iPhone - All about
Toliko postova po drustvenim mrezama koje ismijavaju novi Iphone a kad je Samsung izbacio S7 koji je skoro potpuno isti kao i S6 i kada je taj isti Samsung povukao Note7 iz prodaje niko ih nije podyebavao.
Ne kontam.
Ne kontam.
- Alfons Kauders
#18171 Re: iPhone - All about
Molim te da ne idemo OT, vec smo razjasnili da se na ovoj temi ne prica o Samsung, hardveru i softveru, vec o iPhoneu.exampLe. wrote:Toliko postova po drustvenim mrezama koje ismijavaju novi Iphone a kad je Samsung izbacio S7 koji je skoro potpuno isti kao i S6 i kada je taj isti Samsung povukao Note7 iz prodaje niko ih nije podyebavao.
Ne kontam.
-
exampLe.
#18172 Re: iPhone - All about
Pa i pricam o Iphoneu, ne ide mi u glavu otkud toliko hejtera iphonea.Alfons Kauders wrote:Molim te da ne idemo OT, vec smo razjasnili da se na ovoj temi ne prica o Samsung, hardveru i softveru, vec o iPhoneu.exampLe. wrote:Toliko postova po drustvenim mrezama koje ismijavaju novi Iphone a kad je Samsung izbacio S7 koji je skoro potpuno isti kao i S6 i kada je taj isti Samsung povukao Note7 iz prodaje niko ih nije podyebavao.
Ne kontam.
- Alfons Kauders
#18173 Re: iPhone - All about
Ja ovo pratim iz profesionalne radoznalosti, a nisam vala neki hejter, jer sam godinama nosao iPode i prve iPhone modele, pa presao na jeftiniju i otvoreniju alternativu...exampLe. wrote:Pa i pricam o Iphoneu, ne ide mi u glavu otkud toliko hejtera iphonea.Alfons Kauders wrote:
Molim te da ne idemo OT, vec smo razjasnili da se na ovoj temi ne prica o Samsung, hardveru i softveru, vec o iPhoneu.
A ova najava mi je narocito zanimljiva zato jer je 7ica po meni najmanje impresivan novi iPhone do danas... Apple je sa svakom generacijom uvodio nesto fakat novo, ako ne revolucionarno... Na 7ici ne vidim nista sto nije vec vidjeno i sto nemaju konkurenti.
-
Ali_G
#18174 Re: iPhone - All about
Pa dobro, tesko je ocekivati da bas svaka generacija donese nesto novo.
Najbitnije je da sve sto ima radi vrhunski k'o i do sada
Najbitnije je da sve sto ima radi vrhunski k'o i do sada
- mad_max_ba
#18175 Re: iPhone - All about
Poštovani i nadasve cijenjeni gosp Alfons, sa vašom konstatacijom se ne bih složio a vezano za revoluciju.Alfons Kauders wrote:Ja ovo pratim iz profesionalne radoznalosti, a nisam vala neki hejter, jer sam godinama nosao iPode i prve iPhone modele, pa presao na jeftiniju i otvoreniju alternativu...exampLe. wrote:Pa i pricam o Iphoneu, ne ide mi u glavu otkud toliko hejtera iphonea.Alfons Kauders wrote:
Molim te da ne idemo OT, vec smo razjasnili da se na ovoj temi ne prica o Samsung, hardveru i softveru, vec o iPhoneu.
A ova najava mi je narocito zanimljiva zato jer je 7ica po meni najmanje impresivan novi iPhone do danas... Apple je sa svakom generacijom uvodio nesto fakat novo, ako ne revolucionarno... Na 7ici ne vidim nista sto nije vec vidjeno i sto nemaju konkurenti.
Do sada niste imali priliku vidjeti niti jedan smartphone novije generacije bez utora za sluške