iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Saka

#18151 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Promijeni oba passworda.
Qler

#18152 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Je li bar neka zenska :D
Alfons Kauders

#18154 Re: iPhone - All about

Post by Alfons Kauders »

m a l a c wrote:
Alfons Kauders wrote:
Kinezi nemaju nijedan fab koji bi mogao raditi mobilne cipove za ovu klasu uredjaja. Nece ga ni imati, barem ne u ovoj deceniji, a ni narednoj.

TSMC,.
TSMC = Taiwan = kinezi
Samsung ogromni koncern, mislim da su ukupno teski oko 400 milijardi, kada bi se sve stavilo na kamaru.
Samsung 7.......jabuka 1. :D
jest da je 2014.g. ali je poredak sličan i sada http://www.rankingthebrands.com/The-Bra ... nkingID=30

Image
Etnicki su Kinezi, ali bas i nisu u dobrim odnosima sa Kinom (zapravo i dalje su tehnicki u ratu)... Na to sam mislio, Kina kao NR Kina :D

Vrijednost brenda nije isto sto i vrijednost firme. Ja sam gledao vrijednost, resurse i infrastrukturu firmi... A Samsung je tu u jebeno jakoj poziciji (mada dosta prometa nema veze s mobitelima i ostalim igrackama koje kupujemo).

Cifre iz 2014 - oko $300bn prometa, cca 100 vise od Applea. Procijenjena vrijednost imovine preko pola triliona dolara, sestina GDP-a Juzne Koreje, i vise od petine izvoza. Vrijednost brenda je nesto drugo, jer markica nije toliko bitna kada kupujes par stotina samohodnih haubica ili flotu tankera...

Ukratko, Samsung je konglomerat koji i nema dosta zajednickog sa kompanijama koje su ovdje navedene. Da Apple prestane raditi iPhone, ili da Facebook prestane drzati Facebook... To bi im bio kraj... Da Samsung prestane stancati mobitele ili brodove, ne samo da bi opstali, vec bi opet imali stotine milijardi prometa... Potpuno druga industrija i nezahvalna usporedba.

Ako cemo gledati pare, a ne apstrakcije poput vrijednosti brenda, onda se situacija mijenja i neki drugi konglomerati deru i Samsung, i Apple, i vecinu drugih brendova u tvom primjeru:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_l ... by_revenue
Alfons Kauders

#18155 Re: iPhone - All about

Post by Alfons Kauders »

m a l a c wrote:lijepo ti tu stoji za Samsung..konglomerat, o čemu si i pričao, da proizvodi sve i svašta, dosta toga što i nije pod njegovim brandom, ali se njemu pribraja, a i tu zauzima 7.mjesto
ovdje se ipak ograničimo na diviziju mobilnih telefona i vezano za nju
tu je Apple ipak jači, čak i na toj listi "svega i svačega" zauzima 12.mjesto

List of public corporations by market capitalization
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_p ... ation#2016
Pa Samsung (konglomerat) nije public, kao ni masa najvecih kompanija poput Aramco i sl. Drugim rijecima po defaultu ne spadaju u ovaj spisak... Na primjeru BiH to bi bilo kao da kazemo da je Bosnalijek najjaca kompanija jer ne racunamo telekome i elektroprivrede, kao ni kompanije koje nisu public poput Preventa, Binga itd
hakazvaka

#18156 Re: iPhone - All about

Post by hakazvaka »

@alfons, @malac - 7 dana off topic

jel iko instalirao ovaj RC 10?
Dr Kova

#18157 Re: iPhone - All about

Post by Dr Kova »

m a l a c je dileja

Ima lik 700 nickova
Alfons Kauders

#18158 Re: iPhone - All about

Post by Alfons Kauders »

hakazvaka wrote:@alfons, @malac - 7 dana off topic

jel iko instalirao ovaj RC 10?
Procesori su off topic na PDF racunari i tehnologija? Na temi o telefonu koji koristi te cipove? :D
raoul duke

#18159 Re: iPhone - All about

Post by raoul duke »

Image
exampLe.

#18160 Re: iPhone - All about

Post by exampLe. »

raoul duke wrote:Image
Image
Qler

#18161 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

hakazvaka

#18162 Re: iPhone - All about

Post by hakazvaka »

suze su mi isle :lol:
Qler

#18163 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

hakazvaka wrote:
suze su mi isle :lol:
Just trust us. It's better.
Alfons Kauders

#18164 Re: iPhone - All about

Post by Alfons Kauders »

Jedan od zanimljivijih tekstova na temu. Mada je tekst za iPhone, isto vazi i za sve druge platforme i proizvodjace:

http://thenextweb.com/opinion/2016/09/0 ... ve-peaked/
Don’t get me wrong: in my opinion, the iPhone 7 is the peak of perfection. It’s a beautiful phone, refined by maturity and three years of work.

You probably won’t find a more perfect iPhone than this, it’s true, but the reality is if you have an iPhone 6 or 6s in your pocket you don’t even need to upgrade – and that’s terrifying for the entire smartphone industry.
Vecinom se islo na dvogodisnje cikluse, radi telekom ugovora... I tako su godinama radili svi proizvodjaci - ali sad se sve usporava. Koliko nas svake dvije godine uzme novi laptop ili desktop? Vrlo malo. I telefoni idu u tom pravcu, sve je manje napretka i razlika izmedju generacija, sve je manje razloga za kupovinu.
isx

#18165 Re: iPhone - All about

Post by isx »

Samsung konglomerat i naglabanja koliko je vrijedan na iPhone temi je OT svakako.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Alfons Kauders

#18166 Re: iPhone - All about

Post by Alfons Kauders »

isx wrote:Samsung konglomerat i naglabanja koliko je vrijedan na iPhone temi je OT svakako.

Dobro, ispricavam se.

Necu vise pricati o litografiji, CPU i GPU arhitekturama, senzorima, optici, storageu, memoriji, LCD matrici, staklu, digitizeru, modemu, bateriji, slusalicama (ili nedostatku istih), zvucnicima, mikrofonima, antenama i slicnim glupostima koje sam pomenuo u prethodnim postovima.

Apple svakako ne proizvodi nista od navedenog, iz cega slijedi da su sve navedene teme haman off-topic. Stoga hajmo pricati o kutiji i novoj Jet Black boji. To je bitno, jebes tehniku i inezenjeriju, ta ce meni oni tamo nesta programirat i stancat nekakve cipove, koga boli kurac - daj da vidimo sta je radio marketing, to je tema. :D

Aj zdravo ekipa, bilo je zabavno
adincebic

#18167 Re: iPhone - All about

Post by adincebic »

Alfons Kauders wrote:
isx wrote:Samsung konglomerat i naglabanja koliko je vrijedan na iPhone temi je OT svakako.

Dobro, ispricavam se.

Necu vise pricati o litografiji, CPU i GPU arhitekturama, senzorima, optici, storageu, memoriji, LCD matrici, staklu, digitizeru, modemu, bateriji, slusalicama (ili nedostatku istih), zvucnicima, mikrofonima, antenama i slicnim glupostima koje sam pomenuo u prethodnim postovima.

Apple svakako ne proizvodi nista od navedenog, iz cega slijedi da su sve navedene teme haman off-topic. Stoga hajmo pricati o kutiji i novoj Jet Black boji. To je bitno, jebes tehniku i inezenjeriju, ta ce meni oni tamo nesta programirat i stancat nekakve cipove, koga boli kurac - daj da vidimo sta je radio marketing, to je tema. :D

Aj zdravo ekipa, bilo je zabavno
Buraz njima je vrhunac da se jave na viber kroz notifikaciju.
isx

#18168 iPhone - All about

Post by isx »

Jos se nisi naucio javljati na viber?
Alfons Kauders

#18169 Re: iPhone - All about

Post by Alfons Kauders »

Opet ih Kimmel :izet:
exampLe.

#18170 Re: iPhone - All about

Post by exampLe. »

Toliko postova po drustvenim mrezama koje ismijavaju novi Iphone a kad je Samsung izbacio S7 koji je skoro potpuno isti kao i S6 i kada je taj isti Samsung povukao Note7 iz prodaje niko ih nije podyebavao.

Ne kontam.:P
Alfons Kauders

#18171 Re: iPhone - All about

Post by Alfons Kauders »

exampLe. wrote:Toliko postova po drustvenim mrezama koje ismijavaju novi Iphone a kad je Samsung izbacio S7 koji je skoro potpuno isti kao i S6 i kada je taj isti Samsung povukao Note7 iz prodaje niko ih nije podyebavao.

Molim te da ne idemo OT, vec smo razjasnili da se na ovoj temi ne prica o Samsung, hardveru i softveru, vec o iPhoneu.
exampLe.

#18172 Re: iPhone - All about

Post by exampLe. »

Alfons Kauders wrote:
exampLe. wrote:Toliko postova po drustvenim mrezama koje ismijavaju novi Iphone a kad je Samsung izbacio S7 koji je skoro potpuno isti kao i S6 i kada je taj isti Samsung povukao Note7 iz prodaje niko ih nije podyebavao.

Molim te da ne idemo OT, vec smo razjasnili da se na ovoj temi ne prica o Samsung, hardveru i softveru, vec o iPhoneu.
Pa i pricam o Iphoneu, ne ide mi u glavu otkud toliko hejtera iphonea. :D
Alfons Kauders

#18173 Re: iPhone - All about

Post by Alfons Kauders »

exampLe. wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ja ovo pratim iz profesionalne radoznalosti, a nisam vala neki hejter, jer sam godinama nosao iPode i prve iPhone modele, pa presao na jeftiniju i otvoreniju alternativu...

A ova najava mi je narocito zanimljiva zato jer je 7ica po meni najmanje impresivan novi iPhone do danas... Apple je sa svakom generacijom uvodio nesto fakat novo, ako ne revolucionarno... Na 7ici ne vidim nista sto nije vec vidjeno i sto nemaju konkurenti.
Ali_G

#18174 Re: iPhone - All about

Post by Ali_G »

Pa dobro, tesko je ocekivati da bas svaka generacija donese nesto novo.
Najbitnije je da sve sto ima radi vrhunski k'o i do sada

mad_max_ba

#18175 Re: iPhone - All about

Post by mad_max_ba »

Alfons Kauders wrote:
exampLe. wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ja ovo pratim iz profesionalne radoznalosti, a nisam vala neki hejter, jer sam godinama nosao iPode i prve iPhone modele, pa presao na jeftiniju i otvoreniju alternativu...

A ova najava mi je narocito zanimljiva zato jer je 7ica po meni najmanje impresivan novi iPhone do danas... Apple je sa svakom generacijom uvodio nesto fakat novo, ako ne revolucionarno... Na 7ici ne vidim nista sto nije vec vidjeno i sto nemaju konkurenti.
Poštovani i nadasve cijenjeni gosp Alfons, sa vašom konstatacijom se ne bih složio a vezano za revoluciju.
Do sada niste imali priliku vidjeti niti jedan smartphone novije generacije bez utora za sluške :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Post Reply