AMERIKA

Post Reply
jeza u ledja

#18126 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 02/02/2026 17:34
jeza u ledja wrote: 02/02/2026 17:11
ultima_palabra wrote: 02/02/2026 17:09 Prvi put, da. Drugi put je prica malo komplikovanija.
Drugi put su kojekakvi milijarderi skocili na gravy train.

Danas se njihova pomoc istice da bi se pokazala njihova vaznost i Trumpova pretpostavljena ovisnost ili valjda ocekivana zahvalnost prema donorima.

Trump bi bio izabran i bez njih.
Sta je sa pokusajem ubistva? Uho koje je zacijelilo za par dana? Trump ima pamcenje slona i pamti kad mu je neko nesto prigovorio prije 40 godina, sklon je svakakvim teorijama zavjere i nekontrolisanom laprdanju ali nikad ne prica o tom danu, o liku koji je povukao obarac, a pogotovo ne govori ko bi mogao biti iza toga.
Ne kontam? :?
JohnnyS

#18127 Re: AMERIKA

Post by JohnnyS »

ultima_palabra wrote: 02/02/2026 17:09 Prvi put, da. Drugi put je prica malo komplikovanija.
Drugi put ga je još uvjerljivije postavio glupi narod, a ni Demokrati nisu odmogli/pomogli
ultima_palabra

#18128 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 02/02/2026 18:20
ultima_palabra wrote: 02/02/2026 17:34
jeza u ledja wrote: 02/02/2026 17:11

Drugi put su kojekakvi milijarderi skocili na gravy train.

Danas se njihova pomoc istice da bi se pokazala njihova vaznost i Trumpova pretpostavljena ovisnost ili valjda ocekivana zahvalnost prema donorima.

Trump bi bio izabran i bez njih.
Sta je sa pokusajem ubistva? Uho koje je zacijelilo za par dana? Trump ima pamcenje slona i pamti kad mu je neko nesto prigovorio prije 40 godina, sklon je svakakvim teorijama zavjere i nekontrolisanom laprdanju ali nikad ne prica o tom danu, o liku koji je povukao obarac, a pogotovo ne govori ko bi mogao biti iza toga.
Ne kontam? :?
Kazem da je taj dogadjaj zacementirao Trumpa u glavama naroda kao nekoga ko toliko smeta dubokoj drzavi/elitama da su ga spremni ubiti i dao mu ogroman zamah par mjeseci pred izbore. A sam slucaj je neistrazen totalno i ima puno nepoznanica. Skoro da covjek kaze da je izrezirano.
jeza u ledja

#18129 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Ma pobijedio bi i bez toga.
JohnnyS

#18130 Re: AMERIKA

Post by JohnnyS »

A nisam skroz siguran u to, okrenulo je to ankete.
jeza u ledja

#18131 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

JohnnyS wrote: 02/02/2026 18:38 A nisam skroz siguran u to, okrenulo je to ankete.
Nije okrenulo ankete uopste.
dale cooper

#18132 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 02/02/2026 18:18
dale cooper wrote: 02/02/2026 17:28
jeza u ledja wrote: 02/02/2026 17:06

Previse se napravilo od te situacije na inauguraciji. Ko je tajno podrzavao Trumpa tokom kampanje, sigurno se nece javno eskponirati na njegovoj inauguraciji. Zar nije ocito da su se pojavili na inauguraciji da bi "kiss the ring"? Otuda i raznorazna mita i darovi, poput ovog za Melanijin film.
Ne mislis valjda da je Bezos koji se godinama javno sukobljavao sa Trumpom odjednom postao njegov fan? Tako vazi i za neke druge milijardere.

Musk ga je podrzavao i doprinjeo njegovom izboru. Jasno. Isto tako je poznato da je Musk ubacio pare u neke druge utrke (ako se ne varam poznata je bila utrka u Wisconsinu za sudiju), i - izgubio. (Opet dokaz da pare ne biraju nuzno pobjednike, a ima ih na pretek, jedan od proslog vikenda.) Generalno ovi "nerdovi" mi ne izgledaju kao elita koja o necemu odlucuje.

"Razni lobiji" se svodi na AIPAC izgleda. :-) Koji "razni lobiji"? Neki lobiji podrzavaju jedne, neki druge. Valjda je to jasno iz pozicija i poteza koji stoje iza D ili R.

Shvatite da je odgovor glupog naroda na establishment i lobije upravo Trump. Trump je bio autsajder i Trump je bio "disruptor". Jeste, on je imao sarenu historiju ali nije on osjetljiv na kojekakve skandale, vec upravo etablirani politicari, sa karijerama, porodicama i slicno. Trump je grab by the pussy jos prije prvih izbora, pa se nista nije desilo.

Ako je zadnjih 10 godina sta objasnilo za mene je da je uticaj elita, establishmenta, lobija, novaca generalno, uticaj "duboke drzave", uticaj ovog ili onog - duboko limitiran, ne obratno. I nista nije jednostavno i jednodimenzionalno objasnjivo, neki izbor ili neko desavanje, nit je nesto predodredjeno, niti se desava kako je neko zacrtao. Upravo je zadnjih 10 godina nama omoguceno vise nego ikad da zavirimo ispod haube i vidimo kako to funkcionise.

I sta vidimo ispod haube? Stakore, orahe, rdju, zastarjele dijelove, zakrpljene cijevi i generalnu trulez. Pitanje je kako uopste jos auto vozi.

Trumpa je izabrao glupi narod. Shvatite to. Ne neki tamni lobiji, ne neki milijarderi, ne cionisti, masoni, babaroge.
Izabrao ga je i postavio glupi narod.
U tebe je opet odgovor za sve - glupi narod.
Na sve? Ne. To je odgovor na to zasto je Trump predsjednik.

Tebi je pak odgovor "elite" (pa onda izlistas par najpoznatijih milijardera), "lobiji" (pa onda spomenes AIPAC) i (valjda) nesto se krije iza zavjese. :-)

Mislim, ti si taj koji se zadao u alternativna objasnjenja. Daj nesto konkretnije od ovog iznad. :roll:
De ti objasni prvo kako je to narod postao glup i slijep na Trumpa uprkos svim stvarima koje se vežu za njega, a to nije uspjelo
ni jednom od njegovih prethodnika? Je li se svjest i mišljenje naroda promijenilo u vakumu ili je nešto uticalo na to da se promijeni?

Epstein fajlovi pokazuju da nije baš riječ o alternativnim objašnjenjima. Naravno moraš makar malo naletiti na njih da pročitaš. Ali po
svom sopstvenom prizanju ti izbjegavaš reddite, twittere i sva druga mjesta gdje se ove stvari objavljuju čim pristignu pa samim time
i ne želiš da se mnogo upuštaš u tu priču.
jeza u ledja

#18133 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 02/02/2026 18:45 De ti objasni prvo kako je to narod postao glup i slijep na Trumpa uprkos svim stvarima koje se vežu za njega, a to nije uspjelo
ni jednom od njegovih prethodnika? Je li se svjest i mišljenje naroda promijenilo u vakumu ili je nešto uticalo na to da se promijeni?
Kojim od njegovih prethodnika? Ne kontam? Kad je to bio neko slican Trumpu prije?

Narod je zaglupljen twitterom, redditom i ostalim glupostima. Zaglupljen je internetom. Zaglupljen je sa previse informacija koje nisu u stanju da procesiraju kako treba. Zaglupljen je polarizovanim i umnozenim medijima. Zaglupljen je parama, u politici, a i zaglupljen je manjkom problema u Americi. Zaglupljen je i entertainmentom, show biznisom, pa im je TV celebrity postao idol.

dale cooper wrote: 02/02/2026 18:45 Epstein fajlovi pokazuju da nije baš riječ o alternativnim objašnjenjima. Naravno moraš makar malo naletiti na njih da pročitaš. Ali po
svom sopstvenom prizanju ti izbjegavaš reddite, twittere i sva druga mjesta gdje se ove stvari objavljuju čim pristignu pa samim time
Odakle tebi da ne znam nista o tim fajlovima? Pa svuda su u medijima. Pun ih je i ovaj forum. I sam sam ih vise puta spominjao i detaljisao o njima. Odakle ti ideja da se ne upustam u tu pricu?? :-)
dale cooper

#18134 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 02/02/2026 18:52
dale cooper wrote: 02/02/2026 18:45 De ti objasni prvo kako je to narod postao glup i slijep na Trumpa uprkos svim stvarima koje se vežu za njega, a to nije uspjelo
Kojim od njegovih prethodnika? Ne kontam? Kad je to bio neko slican Trumpu prije?

Narod je zaglupljen twitterom, redditom i ostalim glupostima. Zaglupljen je internetom. Zaglupljen je sa previse informacija koje nisu u stanju da procesiraju kako treba. Zaglupljen je polarizovanim i umnozenim medijima. Zaglupljen je parama, u politici, a i zaglupljen je manjkom problema u Americi. Zaglupljen je i entertainmentom, show biznisom, pa im je TV celebrity postao idol.

dale cooper wrote: 02/02/2026 18:45 Epstein fajlovi pokazuju da nije baš riječ o alternativnim objašnjenjima. Naravno moraš makar malo naletiti na njih da pročitaš. Ali po
Odakle tebi da ne znam nista o tim fajlovima? Pa svuda su u medijima. Pun ih je i ovaj forum. I sam sam ih vise puta spominjao i detaljisao o njima. Odakle ti ideja da se ne upustam u tu pricu?? :-)
Ne kažem da je neko bio sličan po priči, ali ni jedan njegov prethodnik nije imao teret ovako sumnjive prošlosti kao što je ima Trumo i opet
je postao predsjednik. Da li bi Obama pa čak i Bush preživjeli ovaj teret u trci za predsjednika? Mislim da smo već obadvojica odgovorili na
to pitanje.

Narod je bombardovan različitim i često oprečnim informacijama. Teško je sve to filtrirati. Ali nije ni to slučajno, rijetki su mediji koji
nisu pristrasni na jednu ili drugu stranu. Ogromna je lova u medijskom news i enertainment biznisu.

Ne kažem da ne znaš ništa o njima, ali im i ne pridaješ baš mnogo značaja, odnosno odmahneš rukom i kažeš ma ja uvijek smo znali da su
elite bile izvitoperene. Ali nije samo u tome problem, problem je i što su duboko upleteni u politiku i u političke procese, mnogo više nego što
se to može i zamisliti.

Meanwhile:

Novi dokumenti o Epsteinu ponovo u prvi plan stavljaju Clintona: Objavljeni mailovi od 2001. do 2004. godine

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/novi ... /260202010

Šokantni detalji: Epsteinov partner ucijenio Mossad prijetnjom da će "otkriti sve", ubrzo pronađen mrtav

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/soka ... /260202179
banjaluka078
Moderator

#18135 Re: AMERIKA

Post by banjaluka078 »

DonieBrasco wrote: 02/02/2026 16:07 Kako je ova Ghislaine Maxwell ziva meni nije jasno.
Zašto? Žena kontaktirala Trumpove i obećala da se ona ničeg ne sjeća, ako ko šta pita, i da je Donald savršeni džentlem prema ženama. Prebačena u zatvor u kojem ima sve pogodnosti, može koristiti upravnikovu kancelariju i dovedu joj cuku da se poigra.
SmokingMan

#18136 Re: AMERIKA

Post by SmokingMan »

Na temelju dostupnih informacija, Trumpova administracija i kampanja koristile su specijalizirane, često pristrane ankete u političke svrhe, umjesto da plaćaju ili se oslanjaju na tradicionalne, neovisne javne ankete. Njegova administracija čak je poduzela korake za smanjenje ili reviziju prikupljanja saveznih podataka, kao što je to bio slučaj s inicijativom DOGE iz 2025.
skrbavi-admin

#18137 Re: AMERIKA

Post by skrbavi-admin »

toeto nema teorija zavjere ..... jasno je vise i budalama.....
geralt

#18138 Re: AMERIKA

Post by geralt »

dale cooper wrote: 02/02/2026 19:07
jeza u ledja wrote: 02/02/2026 18:52

Ne kažem da je neko bio sličan po priči, ali ni jedan njegov prethodnik nije imao teret ovako sumnjive prošlosti kao što je ima Trumo i opet
je postao predsjednik. Da li bi Obama pa čak i Bush preživjeli ovaj teret u trci za predsjednika? Mislim da smo već obadvojica odgovorili na
to pitanje.

Narod je bombardovan različitim i često oprečnim informacijama. Teško je sve to filtrirati. Ali nije ni to slučajno, rijetki su mediji koji
nisu pristrasni na jednu ili drugu stranu. Ogromna je lova u medijskom news i enertainment biznisu.

Ne kažem da ne znaš ništa o njima, ali im i ne pridaješ baš mnogo značaja, odnosno odmahneš rukom i kažeš ma ja uvijek smo znali da su
elite bile izvitoperene. Ali nije samo u tome problem, problem je i što su duboko upleteni u politiku i u političke procese, mnogo više nego što
se to može i zamisliti.

Meanwhile:

Novi dokumenti o Epsteinu ponovo u prvi plan stavljaju Clintona: Objavljeni mailovi od 2001. do 2004. godine

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/novi ... /260202010

Šokantni detalji: Epsteinov partner ucijenio Mossad prijetnjom da će "otkriti sve", ubrzo pronađen mrtav

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/soka ... /260202179
Kad vec spomenu Clintona, on ti je najblizi ekvivalent Trumpa kojeg je americka politika dosad imala. Fotogenican lik omiljen medju narodom koji se pojavio manje-vise niotkud, prezivio sve moguce skandale bez ikakvih posljedica iako je ocigledno mutan ko Miljacka, preuzeo potpunu kontrolu nad svojom politickom strankom i nastavio da njom upravlja dugo nakon odlaska sa pozicije.

Pola demokrata u Americi, cak i najveci "Me Too" feministi, ce i danas iz refleksa braniti Clintona i reci kako su sve optuzbe protiv njega lazi politickih protivnika.
Sanjarko

#18139 Re: AMERIKA

Post by Sanjarko »

skrbavi-admin wrote: 02/02/2026 19:15 toeto nema teorija zavjere ..... jasno je vise i budalama.....
Postoje zavjere, sada postoje one koje se dokažu, i one koje se ne dokažu, koje se ne dokažu, ostanu kao teorija samo.
Crvene_brigade

#18140 Re: AMERIKA

Post by Crvene_brigade »

Nezabilježeni izborni potop se sprema Republikancima u novembru…

jeza u ledja

#18141 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 02/02/2026 19:07 Ne kažem da je neko bio sličan po priči, ali ni jedan njegov prethodnik nije imao teret ovako sumnjive prošlosti kao što je ima Trumo i opet
to pitanje.
Pa da je neko pokusao, mozda bi i nesto postigao. No ne znam nikoga slicnog Trumpu tako da...
Zasto Obama ili Bush? Zasto ne P. Diddy ili Martha Stewart? :D Mislim ono...

Cisto da podsjetim, Trump se i ranije kandidovao za predsjednika, pa duplo golo.
dale cooper wrote: 02/02/2026 19:07 Ne kažem da ne znaš ništa o njima, ali im i ne pridaješ baš mnogo značaja, odnosno odmahneš rukom i kažeš ma ja uvijek smo znali da su
se to može i zamisliti.
Naravno da im pridajem znacaja. No sta znaci "mnogo" za tebe mozda ne znaci isto za mene.
Pridajem cijeloj stvari vise znacaja najvise zbog toga sto biva razotkrivena, koliko toliko. A onda mi je dalje zakljucak da boga pitaj sta je sve postojalo i ranije, pa o tome nismo nikad saznali. Hocu reci iako je naravno najveci znacaj uopste u postojanju ovakvog neceg, ono sto je nama najinteresantnije je da o tome najzad saznajemo, pa se tako mozda i nesto konkretno uradi u vezi toga.

No uopsteno, ne znam kako mozes biti iznenadjen sa saznanjem da su "elite upletene u politiku i politicke procese"? :-)

Ja bih da se konkretnije definise ovdje sta se hoce tacno i precizno reci? Sta zelis tacno reci u vezi Trumpa?

Ako je samo u pitanju nagadjanje, mogu i ja nagadjati nije problem. :)
melac

#18142 Re: AMERIKA

Post by melac »

geralt wrote: 02/02/2026 17:40
dale cooper wrote: 02/02/2026 17:33
geralt wrote: 02/02/2026 16:53
Da su se elite ista pitale, republikanski kandidat bi 2016. bio Jeb Bush, a 2024. Ron DeSantis. Trump se totalno neocekivano pojavio na sceni bez icije podrske, i uspio je tako sto je prepoznao sta znacajan procenat glasackog tijela zeli, a da im nijedan drugi kandidat ne nudi. Danas on drzi elite u saci a ne obratno, jer se nijedan republikanac ne moze nigdje kandidovati bez njegovog blagoslova, a Bezos mora davati pare da bi mu bilo dopusteno da normalno posluje sa svojim firmama (Blue Origin posebno, ali i ostale).

Kod demokrata jos uvijek elite biraju kandidate, sto im je glavni razlog zbog kojeg gube izbore.
Eto sad, propao im plan sa Bush i DeSantisom, pa su se povukli i pustili da ide kako ide sa Trumpom. Ako su bilo šta, onda su ljudi koji imaju
dovoljno love i moći da utiču na političke procese, prilogodljivi i negadljivi.
Musk, Bezos, Tim Cook, Zuckerberg, Peter Thiel, itd... ne mogu Trumpu nista. Ni individualno ni da se svi udruze. Zasto? Zato sto je iza njega MAGA pokret.

S druge strane, Trump moze unistiti bilo koga od njih, devastirati im firmu, zaplijeniti im bogatstvo i poslati ih u zatvor. Jer kad dodje do direktnog sukoba drzavni aparat vs. oligarsi, drzavni aparat uvijek pobjedjuje u 100% slucajeva.
Vidjeti pod Hodrokovski vs Putin
A_A_AKCIJA

#18143 Re: AMERIKA

Post by A_A_AKCIJA »

Tugy plakyy

dale cooper

#18144 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 02/02/2026 19:58
Naravno da im pridajem znacaja. No sta znaci "mnogo" za tebe mozda ne znaci isto za mene.
Pridajem cijeloj stvari vise znacaja najvise zbog toga sto biva razotkrivena, koliko toliko. A onda mi je dalje zakljucak da boga pitaj sta je sve postojalo i ranije, pa o tome nismo nikad saznali. Hocu reci iako je naravno najveci znacaj uopste u postojanju ovakvog neceg, ono sto je nama najinteresantnije je da o tome najzad saznajemo, pa se tako mozda i nesto konkretno uradi u vezi toga.

No uopsteno, ne znam kako mozes biti iznenadjen sa saznanjem da su "elite upletene u politiku i politicke procese"? :-)

Ja bih da se konkretnije definise ovdje sta se hoce tacno i precizno reci? Sta zelis tacno reci u vezi Trumpa?

Ako je samo u pitanju nagadjanje, mogu i ja nagadjati nije problem. :)
Upravo to, ono što je najporaznije, čitajući ove do sada objavljene fajlove, je spoznaja da je čitav sistem poprilično truhao i slomljen i da je to proces koji se dešava već dugi niz godina. Samo što se sada zbog Trumpovog načina vladanja vide pukotine. I ne mislim da se to može lako popraviti. Ko će uraditi šta po ovom pitanju? Ovaj sadašnji DOJ?

Pa nisam skroz iznenađen, uvijek je bilo jasno da postoji upliv krupnog kapitala u politici. Ali da budem iskren nisam mislio da je to u ovolikoj mjeri.

Ne razumijem...kako misliš šta želim reći u vezi Trumpa? Nisam li rekao dovoljno? Mislim da ima i više nego dovoljno materijala da se sazove
velika porota i da se kompletni Epstein fajlovi objave od prvog do zadnjeg i sve se pretrese. Samo što su republikanci pizde kojima je stranka
oteta od strane MAGA kulta i nikada neće uraditi ovo.
jeza u ledja

#18145 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Sta zelis tacno reci u vezi Trumpa?

Da su ga postavile elite? Da je pedofil i da postoje dokazi o tome, te da je ucjenjen od strane nekog treceg (Izrael? Rusija? milijarderi?). Zelis li reci da je sve ovo dio bio plana jos od ranih 2000-ih?

Da li mislis da je Epstein Mosadov ili tako neciji igrac i da je sva operacija jedan veliki reket?

To te pitam. Sta konkretno zelis reci?

Ili samo nagadjas da se tu nesto krije, ali ne znas u kojoj mjeri?

Ako je ovo drugo, pa jebiga svi mi nagadjamo da tu ima jos stosta.

Ako je nesto ili sve od ovog prvog, onda se izjasni pa da o tome palamudimo.
jeza u ledja

#18146 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Takodje ako imas neki email, sliku ili citat iz ovih silnih dokumenata i zelis o tome raspravljati de postavi pa cemo o tome. Sta to znaci, na sta upucuje, itd.

Ne samo neke insinuacije i sugestije, “otvori oci”, “sta se krije iza zavjese”, “citaj izmedju redova”, najlakse tako.

Jedan od velikih problema sa svim ovim je obim i kolicina informacija.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#18147 Re: AMERIKA

Post by Chmoljo »

jeza u ledja wrote: 03/02/2026 00:14
Jedan od velikih problema sa svim ovim je obim i kolicina informacija.
ovo je istina, ako se dobro sjećam, slično je bilo sa wikileaksom, gdje su se nalazile informacije tek onda kad je neko zainteresovan npr. za BiH pronalazio neke škakljive detalje i to tek nakon nekog znatnog vremena nakon što je objavljeno.
SmokingMan

#18148 Re: AMERIKA

Post by SmokingMan »

Informacije, pogotovo osjetljive, nisu i nikada neće biti "besplatan ručak" za sve, a da se za njih neće plati visoka cijena.
jeza u ledja

#18149 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

SmokingMan wrote: 03/02/2026 14:04 Informacije, pogotovo osjetljive, nisu i nikada neće biti "besplatan ručak" za sve, a da se za njih neće plati visoka cijena.
Opet ko da je robot pisao. :D
JovicSA

#18150 Re: AMERIKA

Post by JovicSA »

jeza u ledja wrote: 03/02/2026 00:08 Sta zelis tacno reci u vezi Trumpa?

Da su ga postavile elite? Da je pedofil i da postoje dokazi o tome, te da je ucjenjen od strane nekog treceg (Izrael? Rusija? milijarderi?). Zelis li reci da je sve ovo dio bio plana jos od ranih 2000-ih?

Da li mislis da je Epstein Mosadov ili tako neciji igrac i da je sva operacija jedan veliki reket?

To te pitam. Sta konkretno zelis reci?

Ili samo nagadjas da se tu nesto krije, ali ne znas u kojoj mjeri?

Ako je ovo drugo, pa jebiga svi mi nagadjamo da tu ima jos stosta.

Ako je nesto ili sve od ovog prvog, onda se izjasni pa da o tome palamudimo.
A jok, bio je Ajatolahov igrač jer su sve oko njega bili većinom Jevreji...i ona Maxwell savjetnica i jebačica po potrebi. :mrgreen: Logično!
Post Reply