Ukrajina

swanfilter

#180201 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

kluz franjo wrote: 20/08/2023 00:11
swanfilter wrote: 20/08/2023 00:02

Molicu lijepo, jedan je admin ...
Nije jedan, ali jedan ti je već fino odgovorio.
Nisi ništa prijavio, a jadaš se kako admini ne reaguju.
Ja samo da ti kolegijalno objasnim kako se postovi prijavljuju.
Dakle, za prijavu adminima -> puljka gore desno sa znakom "!".
A ako samo želiš izraziti svoje gađenje sa relativizacijom četaljskih zločina -> onda napišeš post sa npr. "Fuj!"
Eto, toliko od mene.
Franjo, da i vi ne ciljate na jednu od pozicija, pa edukujete forumski puk ...

Uredu, skontao sam. Ajd, da zavrsimo ...
drug_profi

#180202 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Malo duzi video, ali prilicno dobro predstavljanje Valkyrja drona. Ukrajinski proizvod.
http://www.avia.systems/

kluz franjo

#180203 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

karanana wrote: 20/08/2023 00:06 ... Al prije toga moram odgovorit ovo za omalovazavanje dobrinje i zrtava. Kako sam to uradio?
Jer sam rekao da je neki idiot u sred najzezce 1993. godine organizovo bajramski fudbalski turnir 100 metara od lukavice? Sta? Opravdo sam time cetnike a optuzio nasu stranu? Kako?
Iako sam rekao sebi da neću ulaziti sa tobom u dublje diskusije od kako si u potpunosti prihvatio vrlo problematičan način komunikacije i formulacije, evo zarad dugogodišnjeg zajedničkog bivstvovanja na ovom forumu...

Znači na situaciju današnjeg civilnog stradanja i.o. i djece u Černihivu ti pišeš:
karanana wrote: 19/08/2023 14:56 Ovo gore nego kad smo mi fudbalske turnire na 100 metara od cetnika organizovali.
Organizovat dron konvenciju javno i uz petu kolonu....wtf
Pa to još opet ponoviš par puta (kao npr. sada) bez ikakve ograde ili rezerve u toj izjavi.
Ti takvim formulacijama (a to si drastično poprimio zadnjih mjeseci) NORMALIZUJEŠ pogibiju civila i prije svega djece, "jer je neki "naš" idiot nešto, bla, bla, bla..."
U duhu dugogodišnjeg zajedničkog bivstvovanja na ovom forumu ti najdobronamjernije preporučujem da sa nekim tebi bliskim porazgovaraš o tome, kako ti danas formulišeš i predstavljaš neke najužasnije stvari.
Ne sa mnom. Ta diskusija neće imati svrhe. Posebno jer je ovo od mene zadnje što ti se obraćam.
Ali ako i dalje ne shvataš šta je problem u toj tvojoj izjavi, porazgovaraj sa nekim tebi bliskim i dobronamjernim.
Vozdra
drug_profi

#180204 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Rupa 8x8 metara na boku broda SIG kojeg je ZSU dron zveknuo u Crnom moru.
Ali čini mi se i da je kobilica iskrivljena. Neće ovo plovit više.

drug_profi

#180205 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pripremljen nacrt zakona koji treba da reguliše odnos prema stanovništvu Krima nakon oslobađanja.
⚡️ Kolaboracionisti neće biti proganjani, oni koji su dobili putovnicu Ruske Federacije neće biti proganjani , - Verkhovna Rada

Ukrajinski zastupnici pripremili su nacrt zakona za pomoć u prilagodbi Krima nakon deokupacije.

Glavna stvar , po mom mišljenju:

▶️ Oni koji su radili s okupatorima, a nisu počinili teške zločine, neće biti u zatvoru

▶️ O tome se trebaju izjasniti oni koji su radili u okupacijskim vlastima i doprinijeti razotkrivanju zločina Rusa

Dodatno :

▶️ U vlasti Krima bit će autohtoni narodi, - Krimski Tatari, Karaiti, Krimčaki

▶️ Nastava u obrazovnim ustanovama odvijat će se na ukrajinskom i krimskotatarskom jeziku.

▶️ Proruski učitelji bit će suspendirani iz obrazovanja
drug_profi

#180206 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ovo je već bilo, ali je zanimljiv kratak rok realizacije plana.

🇩🇪🇺🇦
Njemački koncern oružja Rheinmetall planira uzeti u dugoročni najam ukrajinske tvornice tenkova za proizvodnju svojih proizvoda, uključujući tenkove Leopard.

Kako je šef koncerna Armin Papperger rekao u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Rheinmetall uskoro može uspostaviti proizvodnju svojih tenkova u Ukrajini, jer su "sovjetske tvornice tenkova u Ukrajini dovoljno dobro opremljene za proizvodnju opreme prema NATO standard."

"Želimo to učiniti lokalno, jer bi Ukrajina jednog dana trebala postati neovisna u proizvodnji oružja", rekao je Papperger.

Osim toga, rekao je da bi do kraja kolovoza u Ukrajini trebala biti pokrenuta baza za popravak i održavanje već isporučenih njemačkih tenkova.

"Prvih 12 ukrajinskih zaposlenika obučavano je u Njemačkoj, sada dolazi sljedećih 12", pojasnio je.

Početkom srpnja korporacija Rheinmetall objavila je namjeru pokretanja proizvodnje svojih oklopnih vozila u Ukrajini. Pritom su najavljeni izuzetno kratki rokovi - 12 tjedana. Tvornica će graditi i popravljati oklopni transporter Rheinmetall Fuchs. Koncern će upravljati tvornicom u partnerstvu s Ukroboronpromom.

Telegram | Facebook | Cvrkut
Pošaljite vijest/fotografiju/video
⬇️⬇️⬇️
@mysiagin_chat
drug_profi

#180207 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pominjao sam ugradnje AI tehnologija u vojne dronove... i naravno da ljudi razmisljaju ispred mene.
Oružane snage Ukrajine dobile su bespilotnu letjelicu koja se ne boji EW i protudronskih topova — MO.

UAV SkyKnight 2 ("Nebeski vitez 2") ukrajinske proizvodnje s AI tehnologijama: može pogoditi pokretne i nepokretne mete i eksplodirati u isto vrijeme u kamikaza modu ili ispustiti streljivo na njega, ostajući netaknuti.

Times of Ukraine
Image
❗️ Umjetna inteligencija, maksimalna nosivost od 2,5 kg i automatski način leta: Ministarstvo obrane odobrilo je domaće SkyKnight UAV-ove za vojnu uporabu

SkyKnight 2 je prilično brz, snažan i tih u isto vrijeme.

Ako operater već ima vještine pilotiranja na DJI, Autel, na stabiliziranim platformama, naučit će SkyKnight 2 vrlo brzo, otprilike za tjedan dana.

Kada operater odredi cilj koji treba pogoditi, dron će letjeti do njega u automatskom načinu rada, jer će njime već upravljati ugrađeno računalo.

Čak i zbog gubitka komunikacije zbog ometanja neprijateljskog EW-a, ovaj dron će i dalje letjeti do cilja koji je odredio operater.

https://t.me/operativnoZSU
alijagoro

#180208 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

Koja je fora,svrha,taktika ovih fabrika za tenkove,transportere u Ukrajini?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#180209 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

da proizvode tenkove i transportere u ukrajini
apsidejzi

#180210 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

:lol: :lol: :lol:
Gandalf

#180211 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Ukrajinski piloti započeli su zajedničku obuku za upravljanje borbenim avionima F-16 sa američkim instruktorima u Ukrajini. Ovu informaciju je za medije potvrdio ukrajinski komandant Oleksandr Oleshchuk.

Kazao je da bi piloti mogli savladati upotrebu ovog borbenog aviona za četiri mjeseca, iako je ukupan period obuke trebao iznositi 32 mjeseca.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov također je rekao da je obuka na borbenim avionima F-16 počela te je dodao da su se sa pilotima počeli obučavati i ukrajinski inžinjeri i tehničari.

Reznikov je rekao da neće otkriti koliko će trajati obuka, ali je napomenuo da je "minimalni period obuke šest mjeseci".

Polaznici će dobiti i obuku engleskog jezika u tehničkoj terminologiji, jer osnovni nivo engleskog jezika nije dovoljan. Reznikov je rekao da je važno utvrditi kakvo će naoružanje letelica nositi.

"Uostalom, bez radara, avion ne vidi, a bez mitraljeza, projektila i granata nije oružje, već samo nosač", dodao je.

Program obuke F-16 podržava koalicija 11 zemalja NATO-a i zahtijeva zvanično odobrenje SAD-a jer su avioni američke tehnologije.
Bossona

#180212 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

:( :evil:

Image
Image
Distortion

#180213 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Napad dronom u Kursku a bio je napad i u Moskvi.

Novi presjek, opet artiljerija zaplatila.

Treba obratiti paznju na Zavitne Bazzhania, ZSU su na tom dijelu dobro pritisli orke i za ocekivat je da ce ostvarit napredak :!:
Last edited by Distortion on 20/08/2023 09:36, edited 1 time in total.
laik1981

#180214 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

drug_profi wrote: 20/08/2023 01:28 Pominjao sam ugradnje AI tehnologija u vojne dronove... i naravno da ljudi razmisljaju ispred mene.
Oružane snage Ukrajine dobile su bespilotnu letjelicu koja se ne boji EW i protudronskih topova — MO.

UAV SkyKnight 2 ("Nebeski vitez 2") ukrajinske proizvodnje s AI tehnologijama: može pogoditi pokretne i nepokretne mete i eksplodirati u isto vrijeme u kamikaza modu ili ispustiti streljivo na njega, ostajući netaknuti.

Times of Ukraine
Image
❗️ Umjetna inteligencija, maksimalna nosivost od 2,5 kg i automatski način leta: Ministarstvo obrane odobrilo je domaće SkyKnight UAV-ove za vojnu uporabu

SkyKnight 2 je prilično brz, snažan i tih u isto vrijeme.

Ako operater već ima vještine pilotiranja na DJI, Autel, na stabiliziranim platformama, naučit će SkyKnight 2 vrlo brzo, otprilike za tjedan dana.

Kada operater odredi cilj koji treba pogoditi, dron će letjeti do njega u automatskom načinu rada, jer će njime već upravljati ugrađeno računalo.

Čak i zbog gubitka komunikacije zbog ometanja neprijateljskog EW-a, ovaj dron će i dalje letjeti do cilja koji je odredio operater.

https://t.me/operativnoZSU
Zvanicno
Image
Distortion

#180215 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Robotine front

Last edited by Distortion on 20/08/2023 09:57, edited 1 time in total.
Honda Rajvosa

#180217 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Zanimljova vijest za mostobran na dnjepru. Ovdje ukrajinvi trebaju biti brzi i brzo odraditi jedna dio fronta tako da eliminisu mogucnoat d aih konstantno poklapa artiljerija. N aovom dijelu frontq imaju i nadmoc u artiljeriji i kontrabaterijskoj vatri
Distortion

#180218 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Robotine, vrijeme je da se oslobode!

emirolini

#180219 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

emirolini

#180220 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

emirolini

#180221 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Polohy je meni najinteresantniji trenutno

laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#180222 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

kluz franjo wrote: 20/08/2023 00:27 Ti takvim formulacijama (a to si drastično poprimio zadnjih mjeseci) NORMALIZUJEŠ pogibiju civila i prije svega djece, "jer je neki "naš" idiot nešto, bla, bla, bla..."
To sto vi u svojoj glavi nesto konstruisete, ne znaci da je tako. Niko normalan ne normalizuje pogibiju bilo koga, a posebno djece. Frajer je postavio logicko pitanje, zasto je dogadjaj najavljen kao sajam dronova ili cega vec i zasto su tu bila djeca, ili civili? Je li to mi bosanci trebamo vise da volimo ukrajinu i njenu sigurnost, pa i narod, od samih ukrajinaca koji to organizuju?

Je li moguce da se ne smije postaviti niti jedno pitanje, da te ne prozovu cetnikom? Je li u svakom postu trebam pisati ko je agresor, osudjivati, samo da bih mogao postaviti pitanje kompetecije odgovornosti, ili nemara?
emirolini

#180223 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

U srodnim vijestima.

Ruska svemirska lada uspjesno pogodila mjesec.
jazzer

#180224 Re: Ukrajina

Post by jazzer »

emirolini wrote: 20/08/2023 12:46 U srodnim vijestima.

Ruska svemirska lada uspjesno pogodila mjesec.
Koliko su sposobni dobro i mjesec nisu promašili.
drug_profi

#180225 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Kazu raja sacekusu im napravili ukrajinci... :lol:
Post Reply