Chisum wrote:Kao veliki ljubitelj satova i vlasnik jedne male ali meni veoma drage "kolekcije", jednog navijaca i tri automatika, uvijek uzivam citajuci nove postove, pa se nadam da ce se tema uskoro opet malo razdrmati i razbuditi.
Evo jedno pitanje za sve vjerne automatik mehanizmima... cisto, onako, da razmijenimo iskustva - pogotovo oni koji imaju vise satova pa ih s vremena na vrijeme moraju "vracati u zivot". Misljenja su razlicita, nekada i dijametralno suprotna.
Koliko cesto ih navijate rucno? Ili mozda pokusavate da, kao neki koji ce reci da je za automatike precesto navijanje stetno, rucno navijanje izbjegavate koliko je god to moguce? Ako ih navijate rucno, koliko puta, otprilike, naravno, okrenete krunicu i da li je to po vama uopste bitno, posto ne moze doci do "prenavijanja"?
Od ova moja cetiri sata koja posjedujem, dva stoje (jedan automatik i jedan navijac), onako, kao meni jako draga uspomena na drage ljude, na jedno vrijeme, pa ih i ne cackam toliko (osim sto sam ih servisirao), dok ova druga dva automatika naizmjenicno nosim, jedan vec 8 godina, a i drugi evo vec dvije godine, i moram reci da sam, opravdano ili ne - ne znam, pokusavao poslusati one koji su savjetovali da ih ne navijam cesto, nego da pustim da mehanizam i ruka odrade svoje.
Ja izbjegavam rucno navijanje, par poteza rukom i sat vec radi.

+ dodatno kožnu narukvicu.