Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#1801 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by HAVANA »

To mene i nervira na forumu.Uvijek se sve teme iz kojih bi se moglo izvuci dobrih saznanja,cuti dobrih i razlicitih misljenja, svedu na razmisljanja u apsolutnim formama.Il jedni zavru da je ovde fuj ,da smo glupi,primitivni(pojedinci zavru i bockaju,ne svi naravno),stranacki ljudi blablabla...Drugi opet napadnu po dijaspori blablabla...i ode sve u pm.Ako kazem da mi je dobro ovde i da se moze i ovde raditi,praviti novac,lijepo zivjeti...Ja vakav,nakav...Neko drugi kaze da je vani tako i tako...on vakav,nakav... :-)
Ja sam zivio i radio vani,znam kako je i tamo i ovde...Ovaj drugi isto tako...Valjda se trebamo slusati,razmijenjivati misljenja i ideje,iskustva...Naravno da mlad covjek treba sve probati,siriti vidike,putovati,raditi...Onda ce moci bolje i odluciti sta i kako mu pase u zivotu.Vratiti se,otici,sta vec zeli.Ja pisem iz pozicije nekoga sa 47 godina,probao sve sto me interesovalo u zivotu,i dobro i lose.Ovo sto je sad meni u glavi je logican slijed mojih poslaganih kockica i zivotnih ciljeva.Svako sebi nek gradi put.Ne mogu ja nekome napisati nemoj ici.Zajebaces se,lose je tamo negdje...jer to jednostavno nije tacno.Ali nije tacno ni kada to pisu za ostati ovde.Pisati o vlastitim iskustvima itd mi je ok.Nekome soliti pamet i lajati na zemlju i mjesto koje neko voli i zeli tu da zivi,to nije ok.Ne seri se nikom u ceif sto bi rekli.
pojedinac

#1802 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by pojedinac »

Russki wrote:
Gandra_1 wrote:Meni se u zadnje vrijeme sve više čini da ljudi odlaze više zbog političke situacije i stanja u društvu, stalnih prepiriki, nefunkcionalnosti institucija, stalnih nacionalnih tenzija, prizivanja sukoba itd...

Gledajući trenutno sebe i ja bih se trenutno najviše iselio iz BiH iz tih razloga, ne samo ekonomskih...
Mentalnog sklopa društva u kojem se nalazimo.

Većinu ljudi koje osobno znam i koji su otišli, glavni razlog je bio taj mentalni sklop.

Jer iole jedan inteligentan čovjek, koji ne gaji mržnju prema osobi druge nacionalnosti, rase, spola, seksualne orijentacije, ne gubi vrijeme na tračeve, nije kompleksaš i sl. ne može da funkcionira. Masa je zadojena, velika velika većina.

Zabadanje glave u pijesak nije rješenje. Svi koji misle da se ovdje može nešto popraviti, žive u zabludi. Uostalom, sami smo izabrali ovu paščad na vlasti i oni nas handre kako hoće. Ajde što smo izabrali, nego što i dalje se podržava takva politika. Maloumnost biblijskih razmjera.

Onda kažu ja sam domoljub. Ako si domoljub, zašto dopuštaš da se ovo dešava.
Oni, materijalno i stambeno, situirani a koji napuštaju svoju zemlju zbog političke situacije i stanja u društvu su ili neinformisani ili u velikoj zabludi da će odlaskom u NEPOZNATO u ovo vrijeme nešto mnogo promijeniti.
Svugdje će biti stranci i nailaziće na raznorazne probleme, jer ljudi su svugdje isti. DOMAĆI je DOMAĆI a STRANAC je STRANAC.
Naravno oni koji nemaju ništa nemaju šta ni izgubiti a to su prije svega mladi ljudi, od kojih se većina ipak u slučaju neuspjele AVANTURE imaju gdje vratiti, kod roditelja.
Ommadawn

#1803 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

HAVANA wrote:To mene i nervira na forumu.Uvijek se sve teme iz kojih bi se moglo izvuci dobrih saznanja,cuti dobrih i razlicitih misljenja, svedu na razmisljanja u apsolutnim formama.Il jedni zavru da je ovde fuj ,da smo glupi,primitivni(pojedinci zavru i bockaju,ne svi naravno),stranacki ljudi blablabla...Drugi opet napadnu po dijaspori blablabla...i ode sve u pm.Ako kazem da mi je dobro ovde i da se moze i ovde raditi,praviti novac,lijepo zivjeti...Ja vakav,nakav...Neko drugi kaze da je vani tako i tako...on vakav,nakav... :-)
Ja sam zivio i radio vani,znam kako je i tamo i ovde...Ovaj drugi isto tako...Valjda se trebamo slusati,razmijenjivati misljenja i ideje,iskustva...Naravno da mlad covjek treba sve probati,siriti vidike,putovati,raditi...Onda ce moci bolje i odluciti sta i kako mu pase u zivotu.Vratiti se,otici,sta vec zeli.Ja pisem iz pozicije nekoga sa 47 godina,probao sve sto me interesovalo u zivotu,i dobro i lose.Ovo sto je sad meni u glavi je logican slijed mojih poslaganih kockica i zivotnih ciljeva.Svako sebi nek gradi put.Ne mogu ja nekome napisati nemoj ici.Zajebaces se,lose je tamo negdje...jer to jednostavno nije tacno.Ali nije tacno ni kada to pisu za ostati ovde.Pisati o vlastitim iskustvima itd mi je ok.Nekome soliti pamet i lajati na zemlju i mjesto koje neko voli i zeli tu da zivi,to nije ok.Ne seri se nikom u ceif sto bi rekli.
:thumbup:
Tebi svaka čast!
Russki

#1804 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Russki »

Ala kenjate i serete krutenedo.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1805 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mk ultra »

Image

zajebano je sa šumovitim stanovništvom se nositi... veoma
treba i volje i snage...
meteorit135531

#1806 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by meteorit135531 »

U 100% situacija to "masovno" iseljavanje kojeg zapravo i nema , je zbog para.
I tu se sva prica zavrsava. Boga mi, nece nijedan Bosnjo da prizna da sumorna dnevna politika kojom je okruzen nije uopste toliko bitna i da je nece pratiti nit time se opterecivati , ako zna da je plata u Elektroprivredi u kojoj je zaposlen na neodredjeno bez konkursa sigurna , i da nije ispod 2 hiljade bez toplog obroka.
E onda se moze trpiti sve sto nas okruzuje.

Boga mi , jos ne znam za nekog da je napustio posao u kancelariji Elektroprivrede i platu od 2 milje , da okusa svoju srecu u tudjini.
Dok za fukaru bez zaposlenja vrijede drugacija pravila.
meteorit135531

#1807 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by meteorit135531 »

I sto je vise postalo iritantno.. vi se samo hranite zastavama, dijaspora prednjaci , a da nekome od njih slucajno spomenes da spoji 2 mjeseca da zivi u Bosni , pljunuo bi te posred usta. :thumbup:
Lako je otici u Bratislavu na gostovanje kad je igrala reprezentacija , izvjesiti zastave , ljiljane i vikati :
"Ko ne skace , mrzi Bosnu hej hej hej.. "
I onda cim sudija odsvira kraj , laganim koracima se zaputiti ka vlastitom automobilu i pohitati svom slatkom domu na i novom radnom danu na Zapadu..
A Bosna, liljani i nadripatriotizam moze cekati do sljedece utakmice :bih:
Bjezi bolan , nemojte zajebavat :run:
madner

#1808 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Da bilo je fino. Jedino malo dug put kroz Madjarsku :D
mousstapha

#1809 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mousstapha »

meteorit135531 wrote:U 100% situacija to "masovno" iseljavanje kojeg zapravo i nema , je zbog para.
I tu se sva prica zavrsava. Boga mi, nece nijedan Bosnjo da prizna da sumorna dnevna politika kojom je okruzen nije uopste toliko bitna i da je nece pratiti nit time se opterecivati , ako zna da je plata u Elektroprivredi u kojoj je zaposlen na neodredjeno bez konkursa sigurna , i da nije ispod 2 hiljade bez toplog obroka.

Boga mi , jos ne znam za nekog da je napustio posao u kancelariji Elektroprivrede i platu od 2 milje , da okusa svoju srecu u tudjini.
A inace su u elektroprivredi plate mahom iznad dvije hiljade? Vjerujem da ti je tesko zamisliti, ali ima ljudi koji sjede u elektroprivredi i mahom su nezadovoljni. Neki cak prelaze i u privatne firme. Radio sam dugo na projektima i EP i nikad me nije privlacilo da radim u takvoj atmosferi. Samo kad je covjek na birou misli da je tamo sjajno.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1810 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mk ultra »

mousstapha wrote:
meteorit135531 wrote:U 100% situacija to "masovno" iseljavanje kojeg zapravo i nema , je zbog para.

A inace su u elektroprivredi plate mahom iznad dvije hiljade? Vjerujem da ti je tesko zamisliti, ali ima ljudi koji sjede u elektroprivredi i mahom su nezadovoljni. Neki cak prelaze i u privatne firme. Radio sam dugo na projektima i EP i nikad me nije privlacilo da radim u takvoj atmosferi. Samo kad je covjek na birou misli da je tamo sjajno.
nedavno slušam u jednom fast foodu pricu dvojce radnika EP kako životare od plate do plate, i raspravljaju kako bi i u Prenosu isto bilo :mrgreen: :mrgreen:

ja mrzim tu državnoslužbeničku atmosferu... svako je nečiji, niko ne zna šta radi...
Gojeni H

#1811 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

Meteorite, ne daj se ometati ...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1812 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by arman1 »

Malolupaš ili nisi informisan. U krugu u kom se krećem u zadnjih 6 mjseci 4 osobe su otišle vani, a ovdje su imali platu daleko veću od te 2.000KM. Naravno puno ih je više otišlo sa platom manjom od te famozne dvice.
fortaleza

#1813 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by fortaleza »

Ma sta ta EP donese prosjecnom radniku, bolju placu, opcenitno vecu financijsku sigurnost uz minimalan trud u firmi..

Ali iskreno samo zbog toga ne bih nikad radio u takvoj firmi jer bih ovisio o dnevno politickoj situaciji, rodjacima, te bi mi svaka ambicioznost bila unistena u takvom okruzenju gdje je najvece uzbudjenje hocu li se dns uspjeti ispaliti pola sata prije zavrsetka radnog vremena ili nesto drugo. I da ne mogu nista nauciti u takvom okruzenju niti osjetiti nikakav osobni napredak?

EP je uglavnom zeljeno mjesto onima koji ne zele napredak nego trenutnu uguzenost te je logicno da vecinu boli djon za bilo kakvu drustvenu odgovornost, ali je istovremeno vecina i nezadovoljna cak i na takvom radnom mjestu jer zivot ne cini samo cinjenica da zaradjujes vise od prosjeka uz manje posla.
meteorit135531

#1814 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by meteorit135531 »

arman1 wrote:

Malolupaš ili nisi informisan. U krugu u kom se krećem u zadnjih 6 mjseci 4 osobe su otišle vani, a ovdje su imali platu daleko veću od te 2.000KM. Naravno puno ih je više otišlo sa platom manjom od te famozne dvice.
Pa naravno da ce otici neko ko radi u privatluku i nije siguran hoce li danas zaradjivati 2 000 KM a sutra mozda 0 jer ce se firma ugasiti...

I naravno da ce otici neko kome je ponudjeno vani da radi za 8 000 KM , a ovdje radi za 2 000 KM.
Dakle , novac. Manje - vise ostali faktori su poprilicno nebitni.
Ali neko kome se moze da radi od 10 - 14 , a bez potrebe da ode iz svoje kancelarije , gdje vecinu radnog vremena provede igrajuci pasijans na kompjuteru i cekajuci 15:30 da ranije izadje sa posla, a plata od 2 000 KM svaki mjesec legne na racun, taj se nesto i ne zamara u svom zivotu.

Dobro njemu , dobro drzavi , dobro sistemu koji je dobio jednog poslusnika vise na spisku.

A takvi su velika vecina u ovom drustvu.
ultima_palabra

#1815 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ultima_palabra »

Dobro ti je ako si debil. Jebo te, zivotni cilj da bude parazit koji igra pasijansa u EP... i 2 milje nije nikakva posebna para.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1816 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by arman1 »

Kad neko vodi predstavništvo i ima 4.400 +topli + beneficije + Bonus, supruga u ministarstvu i ode vani za običnog tehničara u birou+ supruga nezaposlenaodgaja djecu definitivno nisu pare.
Bluemore

#1817 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bluemore »

arman1 wrote:Kad neko vodi predstavništvo i ima 4.400 +topli + beneficije + Bonus, supruga u ministarstvu i ode vani za običnog tehničara u birou+ supruga nezaposlenaodgaja djecu definitivno nisu pare.
Sram ih bilo
Bjeze od Problema Kojeg nemaju :skoljka:
palermo

#1818 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by palermo »

arman1 wrote:Kad neko vodi predstavništvo i ima 4.400 +topli + beneficije + Bonus, supruga u ministarstvu i ode vani za običnog tehničara u birou+ supruga nezaposlenaodgaja djecu definitivno nisu pare.
Naravno :thumbup:

Ili je mahnit ili je nekome dužan
Fudo387

#1819 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Fudo387 »

palermo wrote:

Duzan, neduzan, on je mahnit.
madner

#1820 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Tsk, covjek slaze da ima 4400 i svi se upecaju. :D
palermo

#1821 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
palermo wrote:

Duzan, neduzan, on je mahnit.
ha šta ti znaš kome je dužan......vidiš da je oš'o u neku njemačku provinciju za nakvog ćatu.....ne bi to bez velike nevolje
Fudo387

#1822 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Fudo387 »

Znaci, 4 i po milje mjesecno, auto, vozac, sisata sekretarica, sve mu je djaba jer je povezan sa lokalnim lopovima, tu su i starci, dedo, nana, tetke, prijatelji...fakticki, nista mu ne fali.
I onda mu se nadigne kita, ode kod Hansa da se usavrsava?
Ma lud, nema sta drugo bit’.
Bluemore

#1823 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bluemore »

Fudo387 wrote:Znaci, 4 i po milje mjesecno, auto, vozac, sisata sekretarica, sve mu je djaba jer je povezan sa lokalnim lopovima, tu su i starci, dedo, nana, tetke, prijatelji...fakticki, nista mu ne fali.
I onda mu se nadigne kita, ode kod Hansa da se usavrsava?
Ma lud, nema sta drugo bit’.
Mozda ima i lud da je papir :?
meteorit135531

#1824 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by meteorit135531 »

madner wrote:Tsk, covjek slaze da ima 4400 i svi se upecaju. :D
Otaj rad. :thumbup:
Sto bi se reklo , trolanje usavrseno do perfekcije..

Znas , ovdje ti u principu, svi u svom okruzenju poznaju ljudi koji su na budzetu , zena zaposlena u ministarstvu na neodredjeno , mjesecna primanja oko 5 milja , i eto
bili nezadovoljni i osjecali se limitiranim i otisli u Njemacku da budu obicni tehnicari na birou , a zena jadna pozeljela da bude nezaposlena. :oops:

Znas , vjerodostojnost price im je u rangu da ja sutra ujutro kad krenem da se javim na biro, ugledam Amira Zukica sa perikom kako mi se provokativno smjeska i nudi mi mjesto u redu ispred sebe , jer je eto merhametli covjek. I on se dos'o prijavit na biro. :D

Ali eto kad neki forumas kaze da je covjek vodio predstavnistvo, te da je imao 4400 KM + bonusi + beneficije i da mu je zena bila zaposlena u ministarstvu i da su odlucili , tako sa fondom od 140 rijeci stranjskog jezika da odu da budu tehnicari u birou , onda je jasno da mi moramo da slijepo vjerujemo u to.
Jer Boze , on poznaje te ljude. :D :sax:
Fudo387

#1825 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Fudo387 »

ultima_palabra wrote:Dobro ti je ako si debil. Jebo te, zivotni cilj da bude parazit koji igra pasijansa u EP... i 2 milje nije nikakva posebna para.
2 milje je taman, bolje mu osam puta nego sa 2 milje eura u Berlinu, a vise nece dobiti, stoja gore dole.
:D
Post Reply