Jordan1961 wrote: ↑15/08/2023 18:40
zigzag wrote: ↑15/08/2023 18:32
Ne ide. Pokušalo se svašta. I jači i veći i silniji i divljačkiji..
Ne ide.
Uvijek bude nešto nafake. Pa i Ukrajina je jedna od tih nafaka.
Jebi ga, ljudi ne kontaju. Ovo "povezivanje" sa Hrvatskom mi totalno drugacije shvatamo od trenutnog vodstva RH. Njih, isto kao i Srbiju, zanimaju teritorije ali bez nehrvata. Ili sa nehrvatima ali da se prave "kao da ih nema", kako onomad rekose Cvetkovic i Macek...... ili da ih ociste sa tih terirorija kako napravi Kordic koji bi opet sve to ponovio (na gromoglasni aplauz prisutnih a bogami i posire hrvatske javnosti).
Jebi ga probao je Konakovic sa "relaksacijom odnosa" pa je sada valjda shvatio cemu to sve vodi. A vodi ovome o cemu vam ja govorim.
Trenutno postoje dvije hrvatske politike prema BiH. Jedna je proruska, Milanovićeva sa dijelom HDZ BiH i ultradesnice, druga je Plenkovićeva sa ostatkom HDZ BiH i drugih hrvatskih stranaka.
Osnova prruske politike je stalno gurati prst u oko i drzati tenzije visoko. Vidis da se ovaj narkoman uvijek pojavi kad se stvari iole unormale. Te muzej HVO, te odlikovanje Poskocima, te rucak sa Dodom, itd. BiH mora izgledati kao neuspjela drzave u kojoj nema dogovora ni oko cega.
Proevropska, Plenkoviceva politika je obnova Sliptskog sporazuma i povezivanje u konfederaciju gdje bi BiH kraticom usla u EU i NATO, ali bi Bošnjaci morali da taj ugovor koliko-toliko sačuva dignitet, tj. da budu ravnopravni u drzavi sa 5-6 miliona Hrvata. Tu se onda pojavljuje druga oštrica majorizacije. Tu je bitno da sadasnja vlast funkcionise i da se vidi da Federacija bar moze da funkcionise kao drzava.
Moje mišljenje je da su Bošnjaci izvorno i iskreno Evropski narod i da tamo pripadaju. Nikakvom istoku. Uostalom, Bošnjaci su i krvarili jer su htijli biti Evropa, a ne Srbija.
Ne smije se pristati na podjelu drzave, ali mozda se moze smisliti neka formula kao za Kipar npr. Ne znam, nisam dovoljno pametan.
Svakako treba sacekati i rasplet Ukrajine jer ce nakon ruskog poraza i Srpska ćuna ispuhati, a tek će onda da se i tamo vidi da je car go. Pa ko zna sta se moze ocekivati.
I zato je ovaj rat i ukrajisnka borba tako važna za BiH.