Ukrajina

Post Reply
General War

#17951 Re: Ukrajina

Post by General War »

mirsek wrote:
General War wrote:
PA takve analfebete jedino i mogu nazivati drugu totalnu analfabetu vezano za vojnu tehnologiju penicilinom za nesto...covjek se 'ladno nakacio za data link i nacin djelovanja pvo rakete uvjeren da je u pravu.
Evo i tebe otvoreno pozivam da mi nadjes iste izvore kao i jeff za bojevu glavu i da mi objasnis o kojoj americkoj vojno tehnoloskoj superiornosti pricamo kad su rusi imali data link na starom mig-31 a koji moze povezati sve avione u letackoj skupini dok kod amera TEK F-22 ima data link ALI samo sa istim F-22. Znaci ne mere F-22 sa F-15, F-16, F-18 da se data linkuje direktno kao sto mig 31 moze sa mig-29, su-27 itd.
Da ne govorim koliko im je puta PVO superiornija bilo kojoj americkoj.
Ti ces dobiti pocasnu titulu struĆnjak adjutant nasem pukovniku struĆnjaku jeffu ako mi objasnis sta nije tacno u mom postu.
:thumbup: :bih:

Prvo: da razjasnimo kako Ti mislis da BUK (raketa) pogadja metu? ...da ne bude kao sa challengerom
drugo: Kako stojimo sa E-3 AWACS-ovim data linkom? Je li se to pika posto AWACS prilicno ima naleta i voli da dijeli informacije. Razlog sto ga pominjem ima u obaranju ona dva MIg 29 iznad BiH '99.

A i za ostalo je lako...jesi li cuo kad za MIL-STD...?

PVO superiorniji? Pa i BUK ima korjenje industrijske spijunaze tada CCCP-a od Amreike ;-)

Itaj famozni data link o kojem pricas povezuje cetiri aviona mig 31 zahvaljujuci radaru ko autobus i cije zracenje je uvjek bilo predmet diskusije zasto piloti svijetle kad slete :lol: Mig 31 je presretac i ne mozes ga mjesati sa multirole zapadnim avionima F15,16,18...da bi nesto dokazao...a na stranu sto borbe nije vidio, lijepo je sve na papiru.
Challenger__

#17952 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

John J. Mearsheimer

Why the Ukraine Crisis Is the West’s Fault
The Liberal Delusions That Provoked Putin
Image

There is a solution to the crisis in Ukraine, however -- although it would require the West to think about the country in a fundamentally new way. The United States and its allies should abandon their plan to westernize Ukraine and instead aim to make it a neutral buffer between NATO and Russia, akin to Austria’s position during the Cold War. Western leaders should acknowledge that Ukraine matters so much to Putin that they cannot support an anti-Russian regime there. This would not mean that a future Ukrainian government would have to be pro-Russian or anti-NATO. On the contrary, the goal should be a sovereign Ukraine that falls in neither the Russian nor the Western camp.

To achieve this end, the United States and its allies should publicly rule out NATO’s expansion into both Georgia and Ukraine. The West should also help fashion an economic rescue plan for Ukraine funded jointly by the EU, the International Monetary Fund, Russia, and the United States -- a proposal that Moscow should welcome, given its interest in having a prosperous and stable Ukraine on its western flank. And the West should considerably limit its social-engineering efforts inside Ukraine. It is time to put an end to Western support for another Orange Revolution. Nevertheless, U.S. and European leaders should encourage Ukraine to respect minority rights, especially the language rights of its Russian speakers.

Some may argue that changing policy toward Ukraine at this late date would seriously damage U.S. credibility around the world. There would undoubtedly be certain costs, but the costs of continuing a misguided strategy would be much greater. Furthermore, other countries are likely to respect a state that learns from its mistakes and ultimately devises a policy that deals effectively with the problem at hand. That option is clearly open to the United States.

čitav tekst - Foreign Affairs

______

Lični stav ili eho dilema u krugovima "duboke države" koji nagovještavaju reviziju aktuelne politike, pitanje je sad. Lično mislim sljdeće: ma šta bilo, ovo promišljanje i inicijativa (koja u stvari sadrži Janukovičevo i rusko viđenje Ukrajine prije ove krize) je došla prekasno. Bilo kakvo "resetovanje" stanja na "nultu poziciju" prije puča i mora prolivene krvi je potpuna iluzija.

______

Gnjev srodnika: "šalju ih u sigurnu smrt".

jefferson

#17953 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

zilog wrote:
mirsek wrote:Evo i tebe otvoreno pozivam da mi nadjes iste izvore kao i jeff za bojevu glavu i da mi objasnis o kojoj americkoj vojno tehnoloskoj superiornosti pricamo kad su rusi imali data link na starom mig-31 a koji moze povezati sve avione u letackoj skupini dok kod amera TEK F-22 ima data link ALI samo sa istim F-22. Znaci ne mere F-22 sa F-15, F-16, F-18 da se data linkuje direktno kao sto mig 31 moze sa mig-29, su-27 itd.
Ti ces dobiti pocasnu titulu struĆnjak adjutant nasem pukovniku struĆnjaku jeffu ako mi objasnis sta nije tacno u mom postu.
Ko je bio u ratu, vrlo dobro zna sta minobacacka granata od 120 mm moze uraditi na 50-70 metara, u zoni gdje udaraju geleri. Kada bi oni geleri pogodili B777, sigurno bi doveli do deintegracije. Njena tezina je nesto preko deset kila.

Po specifikacijama, masa bojeve glave BUK-a je 70 kg. Specijalno napravljena za dejstvo po avionima.

Prica o radarima na lovackim avionima je praistorija. Danas se lovci trude da izbjegavaju bilo kakvu radio vezu, a taman da ukljucuju radar (prijete antiradijacijske rakete). To je posao za AWACS (E3 i slicni), koji leti koju stotinu kilometera iza i ima dovoljno vremena da iskljuci radar. Lovci sute i samo primaju info koje im posalju AWACS-i i sateliti.

Pricati o umrezavanju borbenih sistema i Ruse staviti ispred onih koji su sigurno 10-15 godina napredniji u takvim stvarima. :lol: :lol: :lol:

Rusi jesu puno ulozili u aerodinamiku i manevarska svojstva, Amerikanci su kraljevi integrisanosti i elektronike.
Ma nema svrhe ovdje bilo kakav diskusija. Dijete se natakarilo na kompjuter i misli da je pokupio svu pamet na svijetu.
Mene je zid spasio od gelera topovske granate od 130mm koja je eksplodirala oko 150m od mene. Ali jbg tako ti je kad preskocis casove fizike pa neke stavri ne mozes razumjeti.
Ja sam mu rekao da pocne pisati za NYT, ali eto jbg jos nije poceo, valjda iz principa, nece da pise za americku zutu stampu :run:
mirsek

#17954 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

General War wrote:

Prvo: da razjasnimo kako Ti mislis da BUK (raketa) pogadja metu? ...da ne bude kao sa challengerom
drugo: Kako stojimo sa E-3 AWACS-ovim data linkom? Je li se to pika posto AWACS prilicno ima naleta i voli da dijeli informacije. Razlog sto ga pominjem ima u obaranju ona dva MIg 29 iznad BiH '99.

A i za ostalo je lako...jesi li cuo kad za MIL-STD...?

PVO superiorniji? Pa i BUK ima korjenje industrijske spijunaze tada CCCP-a od Amreike ;-)

Itaj famozni data link o kojem pricas povezuje cetiri aviona mig 31 zahvaljujuci radaru ko autobus i cije zracenje je uvjek bilo predmet diskusije zasto piloti svijetle kad slete :lol: Mig 31 je presretac i ne mozes ga mjesati sa multirole zapadnim avionima F15,16,18...da bi nesto dokazao...a na stranu sto borbe nije vidio, lijepo je sve na papiru.
Pogadja srapnelima na blizinsko aktiviranje bojeve glave.
Ali na 100 metara od eksplozije da rusi avion , to je vec kao da igras rulet i stavis chipove na samo jedan broj. Moze teoretski da se desi da ce da kuglica stane na taj broj ali je sansa 1 naprema 1 000 000 da ce se to desiti.
I dalje cekam neki link na strucni clanak o kapacitetima bojeve glave sistema BUK.

Avaks se ne pika jer nije borbeni avion.
Imaju i rusi svoje avakse.
A i da se pika E-3 AWACS pokriva koliko, 200 milja ili 320 km?
Najnoviji radar zaslon M na migu 31 pokriva 360 km. :D
Ovdje govorimo o borbenim avionima a recimo jedan F-15 itekako jeste bio presretac.
4 miga 31 koja pokrivaju 800-900 km prostora sa svojim najjacim radarima za taj tip aviona na svijetu kao i najvecoj brzini i visini leta koji su pri tom stari preko 30 godina su i danas zadaca za amerikance a data link je ipak na migu 31 doveden do savrsenstva.
Mig 31 svakako mora da ima upaljene radare kad skenira prostor ali zbog data linka drugi mig 31 ili mig 29, su27 ili drugi avion NE MORA :D i oni mogu da se pozicioniraju za napad daleko iza prvih linija na osnovu podataka sa ova 4 miga 31 jer data link miga 31 ide i do 200 km i tako citava eskadrila moze zauzeti perfektnu poziciju za napad na protivnika koji ih UOPSTE ne vidi.
Cak i bez pozadinske eskadrile mig 31 sa svojom najvecom visinom leta i brzinom efikasno povecava domet svojim ionako odlicnim dalekometnim AA raketama i tako je apsolutno nadmocan svim avionima svojega doba a moze da se kvalitetno nosi i sa najsavremenijim F-22 na vecim daljinama.
Ovo za BUK.
Rusija ima toliko sistema PVO da cak i da je BUK stvarno rezultat spijunaze rusi su uveliko prestigli one koje su spijunirali.
Situacija je danas upravo obrnuta.
Cim se spomene S-300 Natanjahu vristeci leti Putinu na noge da ga moli da S-300 ne dostavi siriji jer ce poremetiti tj. anulirati njihovu zracnu nadmoc.
Slicno kao i u Iranu.
A gdje je S-400, a S-500 ?
Svaki izvor ce ti danas potvrditi da rusima trenutno nema premca u PVO na svim mogucim visinama i daljinama u cijelom svijetu kao i sto nema premca amerima u nosacima aviona i mogucnosti projekcije sile na cijeloj planeti.
Ali to je i zbog ogromne razlike u budzetima a ne u vecoj pameti amera.
Tu rusima pomazu kvalitetne zalihe nuklearnih bombica pa im kolicina konvencionalnog naoruzanja toliko ne odredjuje sposobnost odbrane od nekog potencijalnog napada.
Isto tako onaj incident u crnom moru kad je ruski avion blokirao najmoderniji aegis sistem na americkom brodu.
Dakle, o kojoj americkoj tehnickoj superiornosti pricamo.???? :-)
mirsek

#17955 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

jefferson wrote:
zilog wrote:
mirsek wrote:Evo i tebe otvoreno pozivam da mi nadjes iste izvore kao i jeff za bojevu glavu i da mi objasnis o kojoj americkoj vojno tehnoloskoj superiornosti pricamo kad su rusi imali data link na starom mig-31 a koji moze povezati sve avione u letackoj skupini dok kod amera TEK F-22 ima data link ALI samo sa istim F-22. Znaci ne mere F-22 sa F-15, F-16, F-18 da se data linkuje direktno kao sto mig 31 moze sa mig-29, su-27 itd.
Ko je bio u ratu, vrlo dobro zna sta minobacacka granata od 120 mm moze uraditi na 50-70 metara, u zoni gdje udaraju geleri. Kada bi oni geleri pogodili B777, sigurno bi doveli do deintegracije. Njena tezina je nesto preko deset kila.

Po specifikacijama, masa bojeve glave BUK-a je 70 kg. Specijalno napravljena za dejstvo po avionima.

Prica o radarima na lovackim avionima je praistorija. Danas se lovci trude da izbjegavaju bilo kakvu radio vezu, a taman da ukljucuju radar (prijete antiradijacijske rakete). To je posao za AWACS (E3 i slicni), koji leti koju stotinu kilometera iza i ima dovoljno vremena da iskljuci radar. Lovci sute i samo primaju info koje im posalju AWACS-i i sateliti.

Pricati o umrezavanju borbenih sistema i Ruse staviti ispred onih koji su sigurno 10-15 godina napredniji u takvim stvarima. :lol: :lol: :lol:

Rusi jesu puno ulozili u aerodinamiku i manevarska svojstva, Amerikanci su kraljevi integrisanosti i elektronike.
Ma nema svrhe ovdje bilo kakav diskusija. Dijete se natakarilo na kompjuter i misli da je pokupio svu pamet na svijetu.
Mene je zid spasio od gelera topovske granate od 130mm koja je eksplodirala oko 150m od mene. Ali jbg tako ti je kad preskocis casove fizike pa neke stavri ne mozes razumjeti.
Ja sam mu rekao da pocne pisati za NYT, ali eto jbg jos nije poceo, valjda iz principa, nece da pise za americku zutu stampu :run:
Cekaj tebi je i dalje referenca NYT i ostale navedene novine i sta tamo pise to ti je naucna cinjenica bez premca ??
Pa sto onda ne tvrdis da je avion namjerno srusen sa vrhunski obucenom ruskom ili proruskom posadom kao sto analiticar tvrdi ? :mrgreen:
Koliko imas godina da vidim hocu li cekati da zavrsis kakav fax da nadodjes sa nekim svojim, vlastitim misljenjem a ne da upijas ono sto ti americka zuta stampa servira kao jednu jedinu istinu ??
mirsek

#17956 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

zilog wrote:

Imas u mom odgovoru general war objasnjeno kako je mig 31 sa svojim svojstvima neka vrsta naoruzanog AWACSA.
A da ovdje dodam najnovija R37 AA raketa sa dometom 150–398 km ce omoguciti migu31 da prvi uoci i ispali raketu na taj E3 AWACS i da se povuce prije nego sto ovaj uspije da se okrene i pobjegne.
Inace ova raketa je namjenski razvijena za rusenje AWACSA a da avion koji ga gadja ostane izvan dometa lovaca koji stite AWACS.
Taman za mig 31. :D
Da ne ulazim sad u detalje kako zbog brzine aviona od preko 2.6 maha sve protivnicke rakete imaju smanjen efikasan domet jer im treba vise vremena da sustignu superbrzi mig 31 koji se povlaci.
Isto tako imas podatak kako rusi elektronski blokiraju najmoderniji AEGIS sistem na americkom brodu.
Isto tako je pretpostavka vecine analiticara da je najmoderniji americki dron SENTINEL u Iranu prizemljen preuzimanjem kontrole pomocu ruskog ELINT sistema elektronskog ratovanja.
Ne potcjenjujte ruje bezveze.
sinuhe

#17957 Re: Ukrajina

Post by sinuhe »

The Underachiever: Ukraine's Economy Since 1991
http://carnegieendowment.org/2012/03/09 ... since-1991
jefferson

#17958 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Dok ja zavrsim fax, Rusi ce i mislima biti u mogucnosti srusiti avion, a kamoli sa raketom usmjerenog dejstva :D
mirsek

#17959 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

jefferson wrote:Dok ja zavrsim fax, Rusi ce i mislima biti u mogucnosti srusiti avion, a kamoli sa raketom usmjerenog dejstva :D
I to sto kazes. :-D :sax:
zilog

#17960 Re: Ukrajina

Post by zilog »

@mirsek
Vidi, pises o necemu sto ne razumijes, a ja sam ipak nesto skole za takve stvari zavrsio i citao nesto ozbiljnije od wikipedie.

1. Domet radara AWACS-a (prastarog E-3) je preko 600 km i nikakav radar ma MIG-u ne moze nadomjestiti onih 9x1,8 metara antenske mrcine na krovu.

2. Rekao sam vec da je paljenje radara i bilo kakve aktivne komunikacije na lovackom avionu prevazidjeno. Istog trenutka postaju idealne mete za antiradijacijske rakete.

3. MIG-31 ne moze ni vidjeti F-22 dok mu nije prekasno (premal RCS). Postoje radari koji na relativno malim udaljenostima mogu, ali su to zemaljske instalacije sa velikim antenama (VHF).

5. Ruske mokre snove o usutkivanju AEGIS-a, cudotvornim mocima S-400,500,600 itd sistema, ostavljam za one koji hoce da namisljaju o tome. Glavni razlog sto se S-400 ne isporucuje nikome, je da se ne provali kako nicemu, cemu navodno treba, ne koristi, makar dok Rusi oko Moskve ne postave S-500. Onda ce ici prica, kako je tek S-500 prava stvar.

6. Rusi od pada CCCP-a, nisu imali znacajnijeg radarskog, ni elektronickog patenta, a toliko toga novog se desilo.

7. Moze se namisljati, ali sva ta silna, navodno ultra moderna, ruska tehnika, nije imala borbenog testiranja, makar u kategoriji Srbije, Iraka i Libije. Papir svasta trpi.
Sto Putin nije, a mogao je, Asadu krisom poslao par S-400 (kao Hruscov nuklearke na Kubi) i pustio da Ameri nalete. Jednostavnije je od moljenja i ponizavanja Asada da unisti hemijsko oruzje.
jefferson

#17961 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

mirsek wrote:
jefferson wrote:Dok ja zavrsim fax, Rusi ce i mislima biti u mogucnosti srusiti avion, a kamoli sa raketom usmjerenog dejstva :D
I to sto kazes. :-D :sax:
Sta ces tako to ide. Neko ima kapacitet, a neko ne :thumbup:
mirsek

#17962 Re: Ukrajina

Post by mirsek »

zilog wrote:@mirsek
Vidi, pises o necemu sto ne razumijes, a ja sam ipak nesto skole za takve stvari zavrsio i citao nesto ozbiljnije od wikipedie.

1. Domet radara AWACS-a (prastarog E-3) je preko 600 km i nikakav radar ma MIG-u ne moze nadomjestiti onih 9x1,8 metara antenske mrcine na krovu.

2. Rekao sam vec da je paljenje radara i bilo kakve aktivne komunikacije na lovackom avionu prevazidjeno. Istog trenutka postaju idealne mete za antiradijacijske rakete.

3. MIG-31 ne moze ni vidjeti F-22 dok mu nije prekasno (premal RCS). Postoje radari koji na relativno malim udaljenostima mogu, ali su to zemaljske instalacije sa velikim antenama (VHF).

5. Ruske mokre snove o usutkivanju AEGIS-a, cudotvornim mocima S-400,500,600 itd sistema, ostavljam za one koji hoce da namisljaju o tome. Glavni razlog sto se S-400 ne isporucuje nikome, je da se ne provali kako nicemu, cemu navodno treba, ne koristi, makar dok Rusi oko Moskve ne postave S-500. Onda ce ici prica, kako je tek S-500 prava stvar.

6. Rusi od pada CCCP-a, nisu imali znacajnijeg radarskog, ni elektronickog patenta, a toliko toga novog se desilo.

7. Moze se namisljati, ali sva ta silna, navodno ultra moderna, ruska tehnika, nije imala borbenog testiranja, makar u kategoriji Srbije, Iraka i Libije. Papir svasta trpi.
Sto Putin nije, a mogao je, Asadu krisom poslao par S-400 (kao Hruscov nuklearke na Kubi) i pustio da Ameri nalete. Jednostavnije je od moljenja i ponizavanja Asada da unisti hemijsko oruzje.
Pod 1.
Ja sam nasao par linkova koja pokazuju od 320-400 km domet radara.
http://www.northropgrumman.com/capabili ... /awacs.pdf
http://www.airforce-technology.com/projects/e3awacs/
http://www.af.mil/AboutUs/FactSheets/Di ... awacs.aspx
Odakle ti taj podatak o 600 km dometa ?
2. Zavisi od toga ko ima bolji radar i rakete .
3.Koliko je to prekasno? Evo neka je prepolovljen odraz zbog stealtha ( a manje je stealth od F-117 )to znaci da ce ga zaslon M uociti na 180 km koliko je otprilike max domet AIM-120D najnovije generacije. Znaci ovaj kad bude mogao da puca na mig 31 vec ce mu se prikazati na radaru i ovaj ce njega isto moci gadjati.
I ne zaboravi da pricamo o avionu iz 1982. koji je doduse imao modernizacije ali opet je to u biti preko 30 godina star avion.
Rusi tek trebaju avion pete generacije da uvedu u upotrebu.

5.Ameri su sami potvrdili da su povukli brod i da je kompletna posada dala ostavke.
Da su ih rusi nadletali 12 puta i da im je sistem zablokirao.
7. Pa testirali su protiv AEGISA i protiv ovog SENTINELA.
Pantzir je srusio turski F-4.
Zasto je netanjahu isao u moskvu da moli Putina da ne isporucuje S-300 ?
Zar ti to nije dovoljna reklama za S-300 ?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#17963 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Challenger__ wrote:Gdje ja to sporim pravo na samoopredjeljenje? Jesi li ti zdrav? Ne, ja nisam zdrav kada sa notornim diletantom i kapitalnom neznalicom raspravljam kompleksna pravna pitanja u tri sata noću.

Auf Wiedersehen.

_____
tebi se jezik razvezao u zadnje vrijeme. moliću te da smiriš svoj kompleksni doživljaj :)
drndalo

#17964 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Halo, naprdjivac i drkac na superiornu CCCP tehniku, da prestanes malo biti pandan Lazanskom, i da se vratis na temu...? Mislim, i meni je tehnika (pa i ruska/CCCP) interesantna, ali smori brate vise...

Sto se drugih stvari tice, npr. PVO sistema, sumnjas u gelere...? Ljudi su ti zaboravili spomenuti, a evo ja necu, i udarni talas, koji takodjer pored gelera upotrebom blizinskog upaljaca, jeste bitan segment svake rakete namijenjene PVO-u, bilo zrak-zrak, zemlja-zrak, cak i voda-zrak :wink: ... Pokusaj naci snimke testiranja explozija 1-2-3 kg brizantnih eksploziva, pa pokusaj skontati koliki bi silu imao takav izazvan od strane BUK-a...? Sto je i logicno, cilj im je na kraju krajeva rusiti relativno male i brze (vojne) avione, a njima je teze precizno prici toliko da ih mozes oboriti blizinom eksplozije... Spori i ogromni dzambo dzetovi im samim tim nisu problem, jer je takvom civilnom avionu i malo vanjsko ostecenje dovoljno da ga shebe...

Ja ne znam ko je skinuo B777 s neba, ali znam da je kreten kojeg je "svrbio prst", a jos je veci kreten onaj koji mu ga je dao... Najlogicnije jeste da je to bio neko od "pobunjenika" jer su takvi sistemi njima svrsishodno poslani da se brane od avijacije koje oni nemaju, a UKR ima, i koji su ih mlavili prije nego sto su ih poceli skidati raketama koje nisu imali do jednom, a onda su ih odjednom i imali, i znali upotrebljavati... I hvalili se svakim "skinutim"... Kao sto su se hvalili i sa "vojnim-777", dok nisu skontali da fali pravi putnicki avion, pa brze-bolje "izbrisali" samo-hvalu... Naravno da ovo nije dokaz, jer ih nemam(o), ali sto se vjerovatnosti tice, mnogo vjerovatniji scenario nego bilo koji drugi...

Mig-31? Nisam se mislio ukljucivati u razgovor, ali hocu... Kada je "data-link" medju 4x Mig-31 zamisljen, to je bila prva takva izvedba necega sto bi se moglo nazvati "sirotinjski avacs", mada nista drugo osim radarske slike nisu mogli dijeliti, a kao neko ko zna da sada sistemi tipa GPS-a "kolo vode", onda znas i da "data-link" na koji toliko *rkas, podrazumijeva razmjenu hiljada raznih podataka medju avionima, a ne samo zbir 4 paralelne radarske slike u jednu siru... Sam F-22 i njihovo uvodjenje data-linka se pokazuje kao jako kompleksna stvar, najvise iz vizure prilagodjavanja svih ostalih aviona (starijih) sa te strane da se "medjusobno vide", jer su razlike u barem 3 generacije elektronike u pitanju, i integracija svega toga je skupa i dugotrajna... Da se vratim na Mig-31, koji je kao "superioran"... Kao i sve konstrukcije, ima prednosti i mane... Pravljen je u neka druga doba, kada su mislili da taj "front line" udarni lovac moze sam (grupa od 4) nesto uraditi, ne racunajuci na spore Avacs-e, koje Rusi bas i nisu imali u masovnoj upotrebi jer im nisu trebali, a elektronikom su uvijek kaskali za zapadom... Sama cinjenica da je tada Mig-31 u doba kada je nastao bio teoretski sposoban da prati 24 mete radarom, i iznad i ispod sebe, te od njih napadati 8 istovremeno je bila veliki korak naprijed u mogucnostima koje prije nisu imali (a bile su posebno korisne u taktici moguce borbe protiv krstarecih raketa, kojih moze biti lansirano 32x sa jedne podmornice, lete relativno sporo, vrlo nisko, prateci konture terena, i svaka leti drugacijom mars-rutom, cime su obicni radari obicno bili "iznad" njih... Time je bio slican mogucnostima tadasnjih F-14 i F-15... U njegovoj borbenoj "superiornosti" koju izvlacis iz najvece brzine, opet zaboravljas da pri tim brzinama niko nikad nista ne moze lansirati i ostati ziv... Uvijek se neki kompromis mora praviti, ili si pokretljiv na manjim brzinama (time i visinama) i mozes pucati, ili si jako brz na velikim visinama, ali mozes samo pravolinijski probijati ili bjezati... Zato su zemaljski PVO sistemi rasli do brzina od 4-5 Mah-a...

Sto se dometa americkog Avacs-a tice, jel ti stvarno mislis da se tacni podaci o dometu objavljuju...? Kao sto ni Rusi ne objavljuju stvari za koje misle da je bolje da ih samo oni znaju (i mozda jednom upotrijebe, ako se neko u medjuvremenu ne izlane)... Ako javno pise da je xxx km/nm, ja bih to pomnozio sa min. 2x... I nije taktika letiti sa samo 1 avacs-om, cijela ta doktrina je odavno razvijana i dopunjavana sa nekoliko takvih, koji lete jako odvojeno, time dobijaju na sirini zahvata, sigurnosti u slucaju napada/kvara jednog od njih, a jos je kamara manjih aviona za elektronsko ometanje/posmatranje/ratovanje u pogonu, na manjim, taktickim visinama, cesto i vrlo blizu pravih borbenih aviona...

Dakle u totalu, ne nagadjam cije je bolje (jer i jedni i drugi imaju rupe i superiornosti), nego naglasavam razlike u konstrukciji cijelih sistema RV/PVO/Navy... Time je i svako poredjenje data-link-ova (koji to i nisu) i ostalih sranja bespredmetno, jer se radi o kruskama i jabukama...
Mister Yes

#17965 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

Challenger__ wrote:
...?

Šta je ovde greška, a šta zabluda? Dječakov komentar, fotografija kuju sam postavio ili tvoja percepcija?
Pa dječakov komentar. Očigledno :roll:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#17966 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

mirsek wrote:
zilog wrote:@mirsek

Pod 1.
Ja sam nasao par linkova koja pokazuju od 320-400 km domet radara.
http://www.northropgrumman.com/capabili ... /awacs.pdf
http://www.airforce-technology.com/projects/e3awacs/
http://www.af.mil/AboutUs/FactSheets/Di ... awacs.aspx
Odakle ti taj podatak o 600 km dometa ?
2. Zavisi od toga ko ima bolji radar i rakete .
3.Koliko je to prekasno? Evo neka je prepolovljen odraz zbog stealtha ( a manje je stealth od F-117 )to znaci da ce ga zaslon M uociti na 180 km koliko je otprilike max domet AIM-120D najnovije generacije. Znaci ovaj kad bude mogao da puca na mig 31 vec ce mu se prikazati na radaru i ovaj ce njega isto moci gadjati.
I ne zaboravi da pricamo o avionu iz 1982. koji je doduse imao modernizacije ali opet je to u biti preko 30 godina star avion.
Rusi tek trebaju avion pete generacije da uvedu u upotrebu.

5.Ameri su sami potvrdili da su povukli brod i da je kompletna posada dala ostavke.
Da su ih rusi nadletali 12 puta i da im je sistem zablokirao.
7. Pa testirali su protiv AEGISA i protiv ovog SENTINELA.
Pantzir je srusio turski F-4.
Zasto je netanjahu isao u moskvu da moli Putina da ne isporucuje S-300 ?
Zar ti to nije dovoljna reklama za S-300 ?
Ja samo oko ove tacke br.5 da se ukljucim, ne znamo sta je radio SU 25 i ne vjerujem da je bas onako kako to kazu zapadni izvori ali sasvim sigurno nije bas ni ovako kako prenose neki neozbiljni portali zbog nekoliko razloga...naime vojska nije firma da mozes da das otkaz. U USA vojsci (kao ni u bilo kojoj drugoj) NE MOZES dati otkaz tako da to sigurno nije tacno.
dudlov

#17967 Re: Ukrajina

Post by dudlov »

Ima li kakvih vijesti sa fronta. ja nabasah na ovo, ako je istinito, onda musa dere jarca.
http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... 59135.html
Klavikula

#17968 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

Ukrajinska avijacija vise ne postoji, tako kazu.

http://www.vestinet.rs/svet/kraj-ukraji ... jeg-aviona
drndalo

#17969 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Jok ne postoje... Pa nisu BH avijacija da su u startu imali 7 aviona pretvorenih u nekretnine i sve skupa 12-14-15 helikoptera... :roll:
video

#17970 Re: Ukrajina

Post by video »

Presjek stanja na danasnji dan donosim umjesto druga @Rona :D

Image

Samo gazite !!!!!!!
GAU8

#17971 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

dudlov wrote:Ima li kakvih vijesti sa fronta. ja nabasah na ovo, ako je istinito, onda musa dere jarca.
http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... 59135.html
Strane se "deru" uzajamno. I na kraju će opet za stol ko da gledam. Rusi su se umiješali direktno izgleda. U smislu kad smo već pod sankcijama, dajmo bar povoda za iste.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#17972 Re: Ukrajina

Post by pici »

hvala tHovarišH @video...SSSAMOO ROOOKAAAJJJJJ!!!!!

evo jedne klasiĆne rUjanske propagande...jebte koji moroni :mrgreen:

Failed launch of Russian rocket in Baikonur was broadcasted via Russian TV as an accusation of Ukrainian missile attack in Donbas

Tonight Russian army TV channel “Zvezda” accused Ukraine in shelling city Makiivka with short-range tactical ballistic missile “Tochka-U”.

Russian journalist stated, that Armed Forces of Ukraine shelled the city in order to liberate it in front of Ukrainian Independence Day. In addition, Russians threatened Ukraine with international scandal. However, analysts of Information-Analytical Center of NSDC have found that video used, as a proof of accusations of “missle attack” in Makiivka was in fact a video-edit of Russian failed rocket launch at Baikonur, Kazakhstan on 2th of July, 2013.

Analytic center prepared video comparison of the launch in Baikonur and the “explosion in Makiivka”.

https://www.youtube.com/watch?v=mV6ct4GW7pw
jošH malo pa Će i nuklearke montirat kako Ukri bacaju :oops:
detroit-mercy

#17973 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Klavikula wrote:Ukrajinska avijacija vise ne postoji, tako kazu.

http://www.vestinet.rs/svet/kraj-ukraji ... jeg-aviona
Pa ti tvoji izvori su tvrdili da su 99te pobedili NATO :skoljka: .
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#17974 Re: Ukrajina

Post by pici »

i jedna zanimljivost vezana za turizam...odošHe svi za krim :mrgreen:
Masovan bankrot ruskih turističkih agencija

avg 21. 2014. 13:50 Objavljeno u TURIZAM, VIJESTI IZ SVIJETA

MOSKVA, Rusko turističko tržište bilježi oštar pad prodaje zbog masovnog bankrota turističkih agencija tokom samo jednog mjeseca.

Preliminarni podaci pokazuju pad od 25 odsto, a do kraja avgusta cifra može da se promijeni i to ne na bolje, rekla je novinarima izvršna direktorka Udruženja turoperatera Rusije, Maja Lomidze.

Ona je ukazala da je takav pad prodaje, potpuno nekarakterističan za avgust, posljedica dešavanja na turističkom tržištu.

Prema njenim riječima, koje prenosi Fimarket.ru, sa tržišta mogu da nestanu manji turoperateri. „Neke od manjih kompanije mogu da počnu da rade kao turističke agencije ili da se povuku sa tržišta, ali ozbiljnije posljedice se ne očekuju“, rekla je Lomidze.

U posljednjih mjesec dana sa problemima se suočio niz kompanija na turističkim tržištu. Zbog toga što nisu uspjele da ispune svoje obaveze prema klijentima bankrotirale su agencije Neva, Ruža vjetrova svijet, Ekspo-tur, Ideal-tur, Lavirint i Intaer. Desetine hiljada njihovih klijenata je oštećeno. Mnogi turisti su ostali van granica zemlje sa neplaćenim smještajem u hotelima i bez povratnih karata.

Udruženje Turpomošć (savez turoperatera osnovan za pomoć turistima u nepredviđenim slučajevima) do sada je potrošilo 218 miliona rubalja (šest miliona dolara) na evakuaciju turista bankrotiranih agencija iz odmarališta, rekao je vršilac dužnosti rukovodioca Rosturizma, Oleg Safonov.

Cifra nije konačna i još može da se promijeni, jer nisu svi agenti dostavili račun, ali se on nada da neće premašiti 225 miliona rubalja. Tanjug

eno liliputanci prijete švaBama da neĆe višHe njiHove automobile...ma Lada majka... :mrgreen:

Image
detroit-mercy

#17975 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

Chmoljo wrote:
Challenger__ wrote:Gdje ja to sporim pravo na samoopredjeljenje? Jesi li ti zdrav? Ne, ja nisam zdrav kada sa notornim diletantom i kapitalnom neznalicom raspravljam kompleksna pravna pitanja u tri sata noću.

Auf Wiedersehen.

_____
tebi se jezik razvezao u zadnje vrijeme. moliću te da smiriš svoj kompleksni doživljaj :)
Ponekad naletim ovdje i bacim po koji komentar cisto zajebancije radi. Ali jebote, tip razradjuje karte, prati pomjeranja na frontama, sate i sate provodi u skidanju kojekakvih klipova, ujeda na svaki post i na sve i svakoga i jos ne vidi da se vise od pola raje zajebava sa njime.
Ovo je vec prestalo biti puko pracenje situacije, liku je ovo postala opsesija :mrgreen:. Ja licno ne mogu da skontam da neko moze toliko vremena da provodi na gluposti za koje vecinu raje i onako zaboli k...c, get life man :mrgreen: . Ljeto je uziivaj :mrgreen: .
Post Reply