Halo, naprdjivac i drkac na superiornu CCCP tehniku, da prestanes malo biti pandan Lazanskom, i da se vratis na temu...? Mislim, i meni je tehnika (pa i ruska/CCCP) interesantna, ali smori brate vise...
Sto se drugih stvari tice, npr. PVO sistema, sumnjas u gelere...? Ljudi su ti zaboravili spomenuti, a evo ja necu, i udarni talas, koji takodjer pored gelera upotrebom blizinskog upaljaca, jeste bitan segment svake rakete namijenjene PVO-u, bilo zrak-zrak, zemlja-zrak, cak i voda-zrak

... Pokusaj naci snimke testiranja explozija 1-2-3 kg brizantnih eksploziva, pa pokusaj skontati koliki bi silu imao takav izazvan od strane BUK-a...? Sto je i logicno, cilj im je na kraju krajeva rusiti relativno male i brze (vojne) avione, a njima je teze precizno prici toliko da ih mozes oboriti blizinom eksplozije... Spori i ogromni dzambo dzetovi im samim tim nisu problem, jer je takvom civilnom avionu i malo vanjsko ostecenje dovoljno da ga shebe...
Ja ne znam ko je skinuo B777 s neba, ali znam da je kreten kojeg je "svrbio prst", a jos je veci kreten onaj koji mu ga je dao... Najlogicnije jeste da je to bio neko od "pobunjenika" jer su takvi sistemi njima svrsishodno poslani da se brane od avijacije koje oni nemaju, a UKR ima, i koji su ih mlavili prije nego sto su ih poceli skidati raketama koje nisu imali do jednom, a onda su ih odjednom i imali, i znali upotrebljavati... I hvalili se svakim "skinutim"... Kao sto su se hvalili i sa "vojnim-777", dok nisu skontali da fali pravi putnicki avion, pa brze-bolje "izbrisali" samo-hvalu... Naravno da ovo nije dokaz, jer ih nemam(o), ali sto se vjerovatnosti tice, mnogo vjerovatniji scenario nego bilo koji drugi...
Mig-31? Nisam se mislio ukljucivati u razgovor, ali hocu... Kada je "data-link" medju 4x Mig-31 zamisljen, to je bila prva takva izvedba necega sto bi se moglo nazvati "sirotinjski avacs", mada nista drugo osim radarske slike nisu mogli dijeliti, a kao neko ko zna da sada sistemi tipa GPS-a "kolo vode", onda znas i da "data-link" na koji toliko *rkas, podrazumijeva razmjenu hiljada raznih podataka medju avionima, a ne samo zbir 4 paralelne radarske slike u jednu siru... Sam F-22 i njihovo uvodjenje data-linka se pokazuje kao jako kompleksna stvar, najvise iz vizure prilagodjavanja svih ostalih aviona (starijih) sa te strane da se "medjusobno vide", jer su razlike u barem 3 generacije elektronike u pitanju, i integracija svega toga je skupa i dugotrajna... Da se vratim na Mig-31, koji je kao "superioran"... Kao i sve konstrukcije, ima prednosti i mane... Pravljen je u neka druga doba, kada su mislili da taj "front line" udarni lovac moze sam (grupa od 4) nesto uraditi, ne racunajuci na spore Avacs-e, koje Rusi bas i nisu imali u masovnoj upotrebi jer im nisu trebali, a elektronikom su uvijek kaskali za zapadom... Sama cinjenica da je tada Mig-31 u doba kada je nastao bio teoretski sposoban da prati 24 mete radarom, i iznad i ispod sebe, te od njih napadati 8 istovremeno je bila veliki korak naprijed u mogucnostima koje prije nisu imali (a bile su posebno korisne u taktici moguce borbe protiv krstarecih raketa, kojih moze biti lansirano 32x sa jedne podmornice, lete relativno sporo, vrlo nisko, prateci konture terena, i svaka leti drugacijom mars-rutom, cime su obicni radari obicno bili "iznad" njih... Time je bio slican mogucnostima tadasnjih F-14 i F-15... U njegovoj borbenoj "superiornosti" koju izvlacis iz najvece brzine, opet zaboravljas da pri tim brzinama niko nikad nista ne moze lansirati i ostati ziv... Uvijek se neki kompromis mora praviti, ili si pokretljiv na manjim brzinama (time i visinama) i mozes pucati, ili si jako brz na velikim visinama, ali mozes samo pravolinijski probijati ili bjezati... Zato su zemaljski PVO sistemi rasli do brzina od 4-5 Mah-a...
Sto se dometa americkog Avacs-a tice, jel ti stvarno mislis da se tacni podaci o dometu objavljuju...? Kao sto ni Rusi ne objavljuju stvari za koje misle da je bolje da ih samo oni znaju (i mozda jednom upotrijebe, ako se neko u medjuvremenu ne izlane)... Ako javno pise da je xxx km/nm, ja bih to pomnozio sa min. 2x... I nije taktika letiti sa samo 1 avacs-om, cijela ta doktrina je odavno razvijana i dopunjavana sa nekoliko takvih, koji lete jako odvojeno, time dobijaju na sirini zahvata, sigurnosti u slucaju napada/kvara jednog od njih, a jos je kamara manjih aviona za elektronsko ometanje/posmatranje/ratovanje u pogonu, na manjim, taktickim visinama, cesto i vrlo blizu pravih borbenih aviona...
Dakle u totalu, ne nagadjam cije je bolje (jer i jedni i drugi imaju rupe i superiornosti), nego naglasavam razlike u konstrukciji cijelih sistema RV/PVO/Navy... Time je i svako poredjenje data-link-ova (koji to i nisu) i ostalih sranja bespredmetno, jer se radi o kruskama i jabukama...