Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
acuupo

#17776 Re: Cijene stanova All about

Post by acuupo »

VladaFBiH wrote: 22/02/2024 09:59
Sid the sloth wrote: 21/02/2024 21:15 Pa nece kupovati stan od 450k neko ko nema marke ustedjeno nego hoce citav iznos kreditom, ne budite smijesni. Ako hoces takav stan trebas imati 200k u steku a ostalo kredit. Ako nemas stek ima na Alipasinom solidnih stanova, pa ako se finansije poprave prodas taj i kupis Dijamant.
nije ono dijamant već malo više vuće na čumur, istina i jedan i drugi imaju istu bazu odnosno hemijski identični a fizički potpuno različiti...
😁 Upravo tako
Ne mogu da prezalim na onoj lokaciji da je ona zgrada podignuta ,render i izvedeno stanje ko nebo i zemlja .
Pa bar da onu fasadu onako jednolicnu ne postavise ,bas steta . Sinoc prolazim pored ove nove zgrade Tibrine koja se pored "dijamanta " gradi, pa vjerovatno jedna ako ne i najbolja zgrada do sada koja je izgradjena u Sarajevu .
lissics

#17777 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

acuupo wrote: 25/02/2024 08:21 Sinoc prolazim pored ove nove zgrade Tibrine koja se pored "dijamanta " gradi, pa vjerovatno jedna ako ne i najbolja zgrada do sada koja je izgradjena u Sarajevu .
Tibra je nas razmazio zgradama koje dobro izgedaju a nije morao tako. Sve se to proda da je obicna kutija
pa_djes_ba

#17778 Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by pa_djes_ba »

Pozdrav,

Zanima me koja je procedura kupovine koristenog stana u Sarajevu. Nasao sam na vise mjesta da ima puno stvari koje moramo provjeriti npr. da li je na stanu hipoteka, da li ima nekih dugovanja za rezije, odrzavanje zgrade itd, da li ima nekog neplacenog poreza i slicno. Zatim da li je jedan vlasnik stana ili ima vise, da li je stan kupljen u braku pa je potrebna izjava i od supruznika da je saglasan da se stan proda itd itd.

Puno komplikacija :)

Zanima me da li mogu vjerovati/platiti notaru da uradi te provjere za mene ili to moram ja, da li je pametno angazirati agenciju da to sve zavrsi za mene (znam da oni traze oko 3% od vrijednosti stana kao naknadu).
Isner

#17779 Re: Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by Isner »

ZK izvod ti nudi odgovor na većinu tvojih pitanja, izuzev za režijske troškove... Tu ti stoji da li je 1/1 ili 1/2 i više, ima li hipoteka, bilo kakva opterecenja.. provjeri da li je proveden proces harmonizacije, to ti je mozda i najvažnije...

Za režije uzmi zadnje račune, odeš do potrošackog centra ili od jednog do drugog pružaoca usluge, otvore ti karticu konta i u fening ti kaže da li duguje ili ne duguje..
pa_djes_ba

#17780 Re: Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by pa_djes_ba »

Isner wrote: 26/02/2024 11:44 ZK izvod ti nudi odgovor na većinu tvojih pitanja, izuzev za režijske troškove... Tu ti stoji da li je 1/1 ili 1/2 i više, ima li hipoteka, bilo kakva opterecenja.. provjeri da li je proveden proces harmonizacije, to ti je mozda i najvažnije...

Za režije uzmi zadnje račune, odeš do potrošackog centra ili od jednog do drugog pružaoca usluge, otvore ti karticu konta i u fening ti kaže da li duguje ili ne duguje..
Hvala ti na odg.

Proces harmonizacije provjeravam u opstini? Pretpostavljam da mi je potreban samo ZK izvadak?
Stan je u Ilidzi, ne znam jel tamo sve rijeseno sto se toga tice, vidim na internetu da je u Starom Gradu zavrsen proces hamonizacije za nekoliko naselja.
Free Spirit

#17781 Re: Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by Free Spirit »

pa_djes_ba wrote: 26/02/2024 12:33
Isner wrote: 26/02/2024 11:44 ZK izvod ti nudi odgovor na većinu tvojih pitanja, izuzev za režijske troškove... Tu ti stoji da li je 1/1 ili 1/2 i više, ima li hipoteka, bilo kakva opterecenja.. provjeri da li je proveden proces harmonizacije, to ti je mozda i najvažnije...

Hvala ti na odg.

Proces harmonizacije provjeravam u opstini? Pretpostavljam da mi je potreban samo ZK izvadak?
Stan je u Ilidzi, ne znam jel tamo sve rijeseno sto se toga tice, vidim na internetu da je u Starom Gradu zavrsen proces hamonizacije za nekoliko naselja.
Za sve račune se mogu dobiti potvde koliko se sjećam, malo prodavac ima hodanja ali nije strašno. Za ostalo ti je ZK kako i rekoše.
Ako već na Ilidži možeš riješiti i ugovor, ja ti mogu preporučiti notara Dragana, nama je prvo dao sve upute za dokumentaciju a prilikom potpisivanja i sam je opet pregledao sve dokumente. Poslije plaćanja poreza on je odnio završne dokumente i u ZK da se ne peglamo sa hodanjem. Stvarno temeljito radi svoj posao, i mi smo po preporuci kod njega išli :thumbup:
John Cleese

#17782 Re: Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by John Cleese »

Isner wrote: 26/02/2024 11:44 Za režije uzmi zadnje račune, odeš do potrošackog centra ili od jednog do drugog pružaoca usluge, otvore ti karticu konta i u fening ti kaže da li duguje ili ne duguje..
Vlasnik stana je duzan da pri potpisivanju ugovora o prodaji uz ZK izvadak (pribavljen dan ranije, ne prije toga) i poresko uvjerenje (da nema neizmirenih obaveza po bilo kom osnovu iz njihove nadleznosti) prilozi i potvrde o izmirenim drugim obavezama (voda - VIK, odrzavanje - Sarajevostan, smetljarina - Rad, gas - Sarajevogas).
Elektroprivreda ne izdaje potvrde, jer ukupna potrazivanja zakljucno sa zadnjim obracunskim periodom prikazuju na svakom racunu.
VladaFBiH

#17783 Re: Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

John Cleese wrote: 26/02/2024 12:57
Isner wrote: 26/02/2024 11:44 Za režije uzmi zadnje račune, odeš do potrošackog centra ili od jednog do drugog pružaoca usluge, otvore ti karticu konta i u fening ti kaže da li duguje ili ne duguje..
Vlasnik stana je duzan da pri potpisivanju ugovora o prodaji uz ZK izvadak (pribavljen dan ranije, ne prije toga) i poresko uvjerenje (da nema neizmirenih obaveza po bilo kom osnovu iz njihove nadleznosti) prilozi i potvrde o izmirenim drugim obavezama (voda - VIK, odrzavanje - Sarajevostan, smetljarina - Rad, gas - Sarajevogas).
Elektroprivreda ne izdaje potvrde, jer ukupna potrazivanja zakljucno sa zadnjim obracunskim periodom prikazuju na svakom racunu.
vodi računa ako je 1/1 da li postoji bračni partner koji mora dati saglasnost za prodaju u protivnom može se sve oboriti na sudu
John Cleese

#17784 Re: Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by John Cleese »

VladaFBiH wrote: 26/02/2024 13:00
vodi računa ako je 1/1 da li postoji bračni partner koji mora dati saglasnost za prodaju u protivnom može se sve oboriti na sudu
Pod uvjetom da je predmetni stan bracna stecevina.
Ako je vlasnik stan naslijedio, nicija saglasnost mu nije potrebna.

Inace, svrha prethodnog komentara je da informira potencijalnog kupca da je obaveza prodavca da pribavlja sve neophodne potvrde.
pa_djes_ba

#17785 Re: Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by pa_djes_ba »

VladaFBiH wrote: 26/02/2024 13:00
pa jel pise na ZK da li postoji bracni partner il moram traziti vjencani list :)
sabanss

#17786 Re: Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by sabanss »

ZK ti je najvažniji. Ako nema upisanih tereta ne sikiraj se za režije. To ne može niko od tebe naplatiti već od onoga na koga je računa glasio. Bračne drugove sada notari provjeravaju jer je bilo zloupotreba.

Ono što bih ja uradio jeste otišao sa ugovorom da se ubilježim i u trenutku dok provjeravam ima li tereta dao dopuštenje banci za realizaciju transfera novca. Kad se ja upišem onda me ne sikiraju komunialije niti dugovanja vlasnika - ne mora mi ni donositi potvrde što se mene tiče. Naravno vlasnik se može uvrijediti na ovakav manjak povjerenja ali to je njegov problem :D
pa_djes_ba

#17787 Re: Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by pa_djes_ba »

sabanss wrote: 26/02/2024 13:13 ZK ti je najvažniji. Ako nema upisanih tereta ne sikiraj se za režije. To ne može niko od tebe naplatiti već od onoga na koga je računa glasio. Bračne drugove sada notari provjeravaju jer je bilo zloupotreba.

Ono što bih ja uradio jeste otišao sa ugovorom da se ubilježim i u trenutku dok provjeravam ima li tereta dao dopuštenje banci za realizaciju transfera novca. Kad se ja upišem onda me ne sikiraju komunialije niti dugovanja vlasnika - ne mora mi ni donositi potvrde što se mene tiče. Naravno vlasnik se može uvrijediti na ovakav manjak povjerenja ali to je njegov problem :D
kako sam shvatio sa drugih foruma, ne mogu promijeniti ime na komunalijama ako prethodno nisu izmireni dugovi, mozda i nije tako ali tako sam nasao na internetu.
sabanss

#17788 Re: Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by sabanss »

pa_djes_ba wrote: 26/02/2024 13:16
sabanss wrote: 26/02/2024 13:13 ZK ti je najvažniji. Ako nema upisanih tereta ne sikiraj se za režije. To ne može niko od tebe naplatiti već od onoga na koga je računa glasio. Bračne drugove sada notari provjeravaju jer je bilo zloupotreba.

kako sam shvatio sa drugih foruma, ne mogu promijeniti ime na komunalijama ako prethodno nisu izmireni dugovi, mozda i nije tako ali tako sam nasao na internetu.
To je OKI ucjenjivao svojevremeno ali nemaju nikakvo zakonsko uporište. Iz ličnog iskustva moraju te upisati. Ima dosta i sive zone, generalno Rad i VIK recimo isporučuju račune bez ugovora na ogromnoj većini teritorije, upravitelji se oslanjaju na onaj ugovor koji PEV potpiše mada ako dođe do suda taj zakon pada samo tako....Hrvati su imali ogromnih problema sa tim: https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/stizu-velike-promjene-za-sve-koji-zive-u-zgradama-dvije-stvari-su-jako-vazne/2541349.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_prva_m

Ukratko ne može ti niko ništa ako si kupio čist stan bez upisanih tereta samo stjeraj sve u PM.
moimoi

#17789 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

lissics wrote: 26/02/2024 04:57
acuupo wrote: 25/02/2024 08:21 Sinoc prolazim pored ove nove zgrade Tibrine koja se pored "dijamanta " gradi, pa vjerovatno jedna ako ne i najbolja zgrada do sada koja je izgradjena u Sarajevu .
Tibra je nas razmazio zgradama koje dobro izgedaju a nije morao tako. Sve se to proda da je obicna kutija
Tibrine zgrade dobro izgledaju? Nadam se da je ironija :D

Nego obratite paznju kvadrature spavacih soba… kako ovdje recimo stane bracni krevet,a da mu mozes prici sa obje strane ?

https://olx.ba/artikal/51449373
VladaFBiH

#17790 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

moimoi wrote: 26/02/2024 13:40

Nego obratite paznju kvadrature spavacih soba… kako ovdje recimo stane bracni krevet,a da mu mozes prici sa obje strane ?

ovo je ono kada kažu 1/2 sobe mada sada prodaju *uda pod bubrege i kažu da je to cijela soba
NediM17

#17791 Re: Cijene stanova All about

Post by NediM17 »

Lijepo, kupis krevet za 7 patuljaka i postavis poprijeko. :D
moimoi

#17792 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Ovo su po meni stanovi za studente. A tako izgleda 90% novogradnje.
lissics

#17793 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

Avenija, Nova Otoka, Bulevar izgledaju dobro
ReymondReddington

#17794 Re: Cijene stanova All about

Post by ReymondReddington »

Bracni krevet je 1.6 x 2 metra i trebao bi moci stati u ovu sobu od 11 kvadrata jer preptostavljam da je ona nesto 3 sa 3.5 ili tako neka dimenzija.

Ova od 9 kvadrata nije ni namjenjena za bracni vec da bude djecija soba tj. za jednu osobu.
Haris.ba

#17795 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Tibrine zgrade ok izgledaju sa vana.

Druga je stvar velicina soba, funkcionalnost, balkoni...
John Cleese

#17796 Re: Kupovina koristenog stana u Sarajevu

Post by John Cleese »

Jednostavnije mu je i mnogo bolje da trazi od kupca da izmiri sve obaveze vezane za tu nekretninu - tada zaista nece imati nikakav razlog za sekiraciju.

Sto se ubiljezavanja tice, to sto bi ti uradio i nije bas izvodljivo :D

Da bi kupac dobio prethodno obostrano potpisan ugovor od notara, prodavac mora potvrditi notaru da je isplacen, a kad kupac ugovor dobije od notara predaje ga u odgovarajucu poresku upravu, pa ceka (u opcini Novi Grad i po dva mjeseca i vise, nisam siguran kako je na Ilidzi) da oni posalju komisiju da procijeni vrijednost nekretnine (bez obzira na cijenu navedenu u ugovoru) da bi na temelju te procjene izracunali porez koji ce kupac platiti i tek kada od poreske uprave dobije nazad svoj ugovor ovjeren njihovim pecatom, tada moze predati ugovor i zahtjev za upis novog vlasnika u ZK ured.

Zato i jeste bitno pri potpisivanju ugovora imati i uredno poresko uvjerenje prodavca, jer bi u slucaju postojanja neizmirenih obaveza iz nadleznosti poreske uprave, oni mogli osporiti kupoprodajni ugovor i staviti zabiljezbu na predmetnu nekretninu do izmirenja tih obaveza, pa se kupac ne bi mogao upisati kao novi vlasnik, iako je isplatio prodavca.
bavi

#17797 Re: Cijene stanova All about

Post by bavi »

https://n1info.ba/vijesti/upozorenje-arhitekte-sve-sto-je-na-grbavici-dogradjeno-sa-ozbiljnijim-zemljotresom-ce-poletjeti/

Lijepo moje AP :D
Tvrtko II Kotromanić

#17798 Re: Cijene stanova All about

Post by Tvrtko II Kotromanić »

bavi wrote: 26/02/2024 13:59 https://n1info.ba/vijesti/upozorenje-arhitekte-sve-sto-je-na-grbavici-dogradjeno-sa-ozbiljnijim-zemljotresom-ce-poletjeti/

ovo vjerovatno isto vazi za te poslijeratne nadogradnje u svim naseljima
Haris.ba

#17799 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

bavi wrote: 26/02/2024 13:59 https://n1info.ba/vijesti/upozorenje-arhitekte-sve-sto-je-na-grbavici-dogradjeno-sa-ozbiljnijim-zemljotresom-ce-poletjeti/

Ne vidim neki problem. Bice ko u Zagrebu, Petrinji...

Drzava ce im obnoviti... :bih:
bavi

#17800 Re: Cijene stanova All about

Post by bavi »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 26/02/2024 14:02

ovo vjerovatno isto vazi za te poslijeratne nadogradnje u svim naseljima
Poslusaj sta prica za novogradnju, svaka mu ka Njegoseva :D
Post Reply