Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hajvan wrote: ↑07/11/2023 10:35
ako gradjani ne zele zgrade, nece da moze od poreznih para ni djabni parking na tim povrsinama ma kolko ti uskogrudi gradjani zlelili to za svoje limene ljubimce
Pa gradjani ne zele ni parking.
To zeli ovdje nekolicina forumasa koji tu ne zive, nego onako imaju alergije na zelene povrsine.
Gradjani su uspjeli da se rijese tibre koji se bio nameracio da ondje pravi zgradurine, zajedno sa rumenkom koji je rekao ljudima eto nek oni prave zgrade ja cu vam urediti malo to okolo.
Thorgerson wrote: ↑06/11/2023 22:20
O cemu ba pricamo. Vratite se malo u realnost.
To sto mi i pricamo jeste realnost, svidjalo se nekome ili ne. To sto oni trenutno parkiraju ispred zgrada dijelom paralelno i onda jedva provlace nije znak da im nije potreban dostojno osvjetljeni parking prostor. Da, treba im. Da li im treba i zelena povrsina. Da, treba. Ali ne treba im ogromna zelena povrsina u kojoj bi moglo boraviti citavo Hrasno i Cengic Vila.
Zar nije lijepo pola urediti i napraviti parking, rjesiti taj problem. A drugu polovinu lijepo srediti, ograditi i sl. Imali bi i jedno i drugo, potpuno iskoristen prostor.
Zar mislis da im je potrebna livadurina sa vise od 5.000 metara kvadratnih??? Pa sve i da je uredjena ko central park
Jel shvatas da tu nema npr parkic za djecu. Odnosno ima al bas parkic, gdje se moze 2-3 djece igrati.
Nemas bolan pojma o cemu pricas. Vidio si parcelu na google earth i kontas eh vidi ovo sta ce im.
Sta je problem sa paralelnim parkiranjem? Ne kontam? Parkiraju se ljudi u ulici, kod onog malog nebodera ima parking, plus ovamo ima hrpa garaza.
Dakle ljudi nemaju problem s parkingom. Imali su problem jer nisu imali rasvjetu i to je napokon uradjeno.
Tibra i rumenko betonara mogu samo da ga se napuse svim tim tu stanarima. Jer su ih odjebali. Rijetka pobjeda za gradjane.
ako gradjani ne zele zgrade, nece da moze od poreznih para ni djabni parking na tim povrsinama ma kolko ti uskogrudi gradjani zlelili to za svoje limene ljubimce
To zeli ovdje nekolicina forumasa koji tu ne zive, nego onako imaju alergije na zelene povrsine.
Gradjani su uspjeli da se rijese tibre koji se bio nameracio da ondje pravi zgradurine, zajedno sa rumenkom koji je rekao ljudima eto nek oni prave zgrade ja cu vam urediti malo to okolo.
To je taj mozak.
Ja ne kontam sto se ovo kod nas ne pravi, parkinzi na alipasinom, dobrinji, cvili, grbavici svi se ubili za ovakav tip montažnih garaza dodju ljudi izliju stope postave garazu i tjt, nema kopanja kao u garazi pored hitne postavi je i cao, daj popust lokalnim stanarima za parking i tjt samo se kod nas na parking gleda kao socijalna varijanta svugdje drugo je parking luksuz i placa se
1. zakonski nije definisano ništa kao otvoreni parking, već isključivo garaža, pa onda to zahtijeva svašta nešto, bez obzira što je otvoreno sa svih strana
2. kako su već rekli, nije cilj imati parking mjesto 1000m od zgrade, već pred ulazom u zgradu inače kola gube smisao
Pa valjda je cilj kad imas ograniceni geografski prostor da sklanjas saobracaj i u kretanju a pogotovo u mirovanju ispod zemlje.
Ove tvoje skele imaju smisla da smo mi ovdje ravnica i da imamo prostora na bacanje.
Al nemamo.
Cemu ove skalamerije?
Dobrinja nema problem sa parking prostorom. Dobrinja ima problem jer npr postoji cca 500 neupotrebljivih parking mjesta jer su garaze neodrzavane.
Pa si imao situaciju da na Dobrinji 5 imas sprat garaze sa 200 parking mjesta koji zjapi prazan, jer kanton to ne zeli da popravi...
Istovremeno opstina novi grad pravi obicni parking na zapustenom prostoru. I ulupa tu stotine hiljade maraka koje su se mogle iskoristiti da se ta garaza sredi kao nova da bude.
I tu istina nije kriv efendic. Krivac je kanton i kjkp rad, koji nisu zeljeli da opstini prepuste te garaze. Nego su oni rekli neka mi cemo to popraviti. I znas sta su uradili - jebeno nista.
Sprat garaze zjapi prazan.
P.S. na entitetskoj granici isto tako sprat garaze zjapi prazan, cca 150- 200 mjesta, tik do te garaze bukvalno 10 metara dalje, napravljen je parking na zelenoj povrsini u federalnom dijelu. Ulaz za garazu iz smjera federacije ogradjen.
Last edited by Thorgerson on 07/11/2023 10:53, edited 1 time in total.
Ovaj covjek iznad mene vozi trotinet, auto ne zna da upali i najpametniji je covjek na svijetu.
Ide okolo i slika parking papke i salje na crnu hroniku
To je taj mozak.
Ja ne kontam sto se ovo kod nas ne pravi, parkinzi na alipasinom, dobrinji, cvili, grbavici svi se ubili za ovakav tip montažnih garaza dodju ljudi izliju stope postave garazu i tjt, nema kopanja kao u garazi pored hitne postavi je i cao, daj popust lokalnim stanarima za parking i tjt samo se kod nas na parking gleda kao socijalna varijanta svugdje drugo je parking luksuz i placa se
Ja ne kontam zasto u strogm (epi)centru drzave, na MDvoru imamo parkinge na tlu koji zauzimaju mozda i najskulji prostor u drzavi.
Hajvan wrote: ↑07/11/2023 10:53
Ja ne kontam zasto u strogm (epi)centru drzave, na MDvoru imamo parkinge na tlu koji zauzimaju mozda i najskulji prostor u drzavi.
Zato sto se ceka da se izganjaju papiri za spo. Parking je tu samo da prostor ne zjapi prazan, i da donosi finu zaradu na relativno malo ulozenog.
Praviti samo nadzemne garaze koje po kvadratu izgradnje su ne znacajno jeftinije of prostora za trgovinu nema ekonomskog smisla.
Sad imamo dokaz da javne garaze u vlasnistvu drzave uglavnom propadaju. Ima izuzetaka tipa garaza kod Vjecnice i slicno.
Zato javna infrastruktura treba da bude sto jeftinija za odrzavati. Zato i jesu parkinzi u nivou rjesenje za nas uhljupe.
Kao sto leptir ima zivotni ciklis, tako i nasi spo.
Samo za razliku od letpira ovdje je ciklus obrnut.
Prvo je to lijepa zelena povrsina. Potom se ta povrsina lagano zapusti i unistava. Nakon toga spasonosno rjesenje u vidu parkinga i uredjenja povrsine (ne moze se urediti bez parkinga jbg). Nakon toga ide SPO.
Hajvan wrote: ↑07/11/2023 10:53
Zato sto se ceka da se izganjaju papiri za spo. Parking je tu samo da prostor ne zjapi prazan, i da donosi finu zaradu na relativno malo ulozenog.
Praviti samo nadzemne garaze koje po kvadratu izgradnje su ne znacajno jeftinije of prostora za trgovinu nema ekonomskog smisla.
Sad imamo dokaz da javne garaze u vlasnistvu drzave uglavnom propadaju. Ima izuzetaka tipa garaza kod Vjecnice i slicno.
Zato javna infrastruktura treba da bude sto jeftinija za odrzavati. Zato i jesu parkinzi u nivou rjesenje za nas uhljupe.
imalo bi smisla da se zakon sprovodi, da su kazne vece pogotovu za ove:
JavierBosnia wrote: ↑07/11/2023 10:53
Ovaj covjek iznad mene vozi trotinet, auto ne zna da upali i najpametniji je covjek na svijetu.
Ide okolo i slika parking papke i salje na crnu hroniku
Hajvan wrote: ↑07/11/2023 11:05
imalo bi smisla da se zakon sprovodi, da su kazne vece pogotovu za ove:
Koji zakon? Kameru makli sa autobuskog stajalista na Socijalnom jer nisu sposobni parkiranje na jednom stajalistu u gradu uredovati.
ti bas volis da se svadjas
ovo je neodrzivo ovako
i smanjuju kvalitetu zivota
grad je postao shrinking city vec neki period, a to zasobom nosi- gubitak prihoda, jos vece smanjenje kvalitewta zivota, gubitak ekonomsko-politickog znacaja
mic po mic- nebitnost, nekvalitet, kasabah, selo, livada i suma na kraju.
Haris.ba wrote: ↑07/11/2023 10:25
Gradjani tog naselja ne zele da se gradi na zelenim povrsinama u tom naselju. Bezveze se prica.
Nedavno je bilo da Tibra pravi zgrade na postojecim garazama. Izgleda da za sada nema nista od toga.
Pa na tim postojecim garazama se napravi podzemna i nadzemna na nekoliko spratova garaza i onda ne treba dirati zelene povrsine i onda tu mogu stati vecina auta koja su u tom naselju. I svi sretni.
Haris.ba wrote: ↑07/11/2023 10:25
Gradjani tog naselja ne zele da se gradi na zelenim povrsinama u tom naselju. Bezveze se prica.
Nedavno je bilo da Tibra pravi zgrade na postojecim garazama. Izgleda da za sada nema nista od toga.
Pa na tim postojecim garazama se napravi podzemna i nadzemna na nekoliko spratova garaza i onda ne treba dirati zelene povrsine i onda tu mogu stati vecina auta koja su u tom naselju. I svi sretni.
Šta će im parking kad mogu parkirati na zelenim površinama, trotoarima i saobraćajnim trakama, logično?
Priča o podzemnim garažama jeste želja za sada. Ne znaju napraviti parking na zemlji, ne znaju održavati postojeće parking a podzemne garaže su viša matematika za sada, nažalost. Kružni tok najobičniji kod Grada prave već 3 mjeseca i ko zna kad će završiti, onaj drugi u blizini nisu ni počeli.
Prepravke na A transverzali jos nisu zavrsili, radi se o pomjeranju dva semafora, nesto vodovodnih radova i jedna prikljucna rampa, te druga prikljucna cesta od 10 metara.
Ja mislim da su poceli nekada na ljeto.
Radnika nema. Tek u zadnje vrijeme vidim neki pomak u radovima.
Smijurija.
P.S.
Na ovo je baceno 580.000 KM. Inace totalno nebitan projekat, koji iskreno nije toliko prioritetan.
El_comadante wrote: ↑07/11/2023 20:44
Priča o podzemnim garažama jeste želja za sada. Ne znaju napraviti parking na zemlji, ne znaju održavati postojeće parking a podzemne garaže su viša matematika za sada, nažalost. Kružni tok najobičniji kod Grada prave već 3 mjeseca i ko zna kad će završiti, onaj drugi u blizini nisu ni počeli.
A tek podzemna garaža na tri sprata sa zelenom površinom i igralištem za djecu iznad - naučna fantastika.
Hajvan wrote: ↑08/11/2023 09:28
A tek stanice i dio trmavajske pruge pod zemljom- ultra-sæjns fikšn
recimo linija 1 i 4
Imas podzemni prolaz na Stupu. Nije bas stanica, ali dovoljno je slicno da se vidi da to nije za nas. Uglavnom je prljavo. Pokretna traka pocesto ne radi. Iako postoji prolaz narod pretrcava cestu (iako ne ide na tramvaj, udri pjeske preko 6 traka saobracajnih).