Gras all about
- hrle1976
#1776 Re: Gras all about
Gras je za vrijema Tita kleco, kad nije moga da propane i sve da je htjeo, a danas tek vidis da je bure bez dna. Mislim da je nadmasena stvar da uopste voze, a sva daljna ocekivanja su pre ambiciozna. Da nije donacija iz svijeta gdje ljudi daruj svoje stare tarmvaje, trolebuse, autobuse - Grasa nebi bilo. Niti drzava nije u stanju ta du rupu zacepi a organizacija je nula. Bez pretjerivanja ali ja uz jos jednog ozbiljnog bi organizovali komplet javni prevoz Sarajeva. Od gospodarstva do samog prevoza i usluge odnosno ponude.
- woodman
#1777 Re: Gras all about
jel sutra nedjeljni raspored autobusa i tramvaja, subotnji ili za radne dane

- insaneinthebrain
#1780 Re: Gras all about
od koliko idu prvi tramvaji ujutro 
- man_464
#1781 Re: Gras all about
05:10 sa Baščaršije i Ilidže.
06:00 sa Željezničke stanice
06:00 sa Željezničke stanice
- perfect_guy
#1782 Re: Gras all about
odnosno nešto prije pet izlaze iz remize. Ovaj prema čaršiji bi trebao da kupi ljude, prema ilidži nisam siguran
- man_464
#1783 Re: Gras all about
Prvi tramvaj je služba 320 na liniji 3. Izlazi u 04:10 iz remize i on je proba kontaktne mreže.
Nakon toga u periodu od 04 i 40 do 05 i 10 izlazi prvi talas tramvaja, a tamo oko 05 i 40 do 06 i 10 drugi talas. Prva zvanična vožnja sa Baščaršije i Ilidže je u 05:10, a sada je posljednji sa Baščaršije i Ilidže u 00:30, a zadnji koji ili ka Ilidži sa Baščaršije, i sa Ilidže ka Baščaršiji je tačno u ponoć. Prije je to bilo u 23:30, a posljednji do remize iz oba pravca uz 00:12, sada je zadnji do remize u 00:30.
Nakon toga u periodu od 04 i 40 do 05 i 10 izlazi prvi talas tramvaja, a tamo oko 05 i 40 do 06 i 10 drugi talas. Prva zvanična vožnja sa Baščaršije i Ilidže je u 05:10, a sada je posljednji sa Baščaršije i Ilidže u 00:30, a zadnji koji ili ka Ilidži sa Baščaršije, i sa Ilidže ka Baščaršiji je tačno u ponoć. Prije je to bilo u 23:30, a posljednji do remize iz oba pravca uz 00:12, sada je zadnji do remize u 00:30.
- trambusek88
#1784 Re: Gras all about
Bio je prvi pomjeren na 5:00, sad ne znam dali je vraćeno na 5:10 preko ljetnog
-
black_noke
#1785 Re: Gras all about
Pozdrav, kako se moze izvaditi mjesecna karta za osobu koja dolazi ovdje na mjesec dana, nema nas pasos, i koliko sve to kosta?
- man_464
#1786 Re: Gras all about
Nisam siguran da strani državljani mogu?
Neka se javi neko kompetentniji,
Ukoliko da, onda treba priložiti neki dokument koji je validan i platiti izradu građanske iskaznice (radničke) 5 maraka i kupon od 53 KM za A zonu.
Alternativa je, ako ne bude mogla ta osoba izvaditi mjesečnu, desetodnevna karta po cijeni od 37 maraka mislim. Nisam siguran.
Nadam se da će kolega znati više.
Neka se javi neko kompetentniji,
Ukoliko da, onda treba priložiti neki dokument koji je validan i platiti izradu građanske iskaznice (radničke) 5 maraka i kupon od 53 KM za A zonu.
Alternativa je, ako ne bude mogla ta osoba izvaditi mjesečnu, desetodnevna karta po cijeni od 37 maraka mislim. Nisam siguran.
Nadam se da će kolega znati više.
- Sodom1
#1787 Re: Gras all about
Stranci ne mogu kupiti mesecnu

- trambusek88
#1788 Re: Gras all about
Bila je prije mjesečna bez slike, što je moglo koristiti više osoba. Bila je oko 70KM ali nisam siguran da ima više.
- man_464
#1789 Re: Gras all about
Niko nije rekao da ne mogu.Sodom1 wrote:Stranci ne mogu kupiti mesecnu![]()
Ogradio sam se da ne znam.
Treba otići na prodajno mjesto i pitati. Ukoliko se ispostavi da može: Slika+5KM+neki validan dokument, adresa prebivališta i izvoli.
Ukoliko ne, imaš desetodnevnu od 37 maraka.
- radiša
#1790 Re: Gras all about
imaju oni para za taxi sta ce im mjesecna 
- mayab
#1791 Re: Gras all about
Vlada KS-a / Građani uputili molbu: Klima-uređaje u gradski prijevoz!
13. 07. 2016. u 13:46:00 Fena
Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH od Vlade Kantona Sarajevo traži da pokrene inicijativu postavljanja rashladnih uređaja u vozilima gradskog prijevoza.
Kažu da su s tom molbom saglasni roditelji, staratelji i članovi brojnih udruženja.
Mole sve potencijalne sponzore projekta da se jave Udruženju kako bi bio napravljen spisak sponzora, koji bi bio dostavljen Vladi Kantona Sarajevo i poduzećima koja pružaju usluge prijevoza građana, saopćeno je iz Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH.
-
HomeArt
#1792 Re: Gras all about
Samo zamišljam šta bi bilo kad bi se ugradila klima a bar pola putnika i onako sa vatom u ušima i neda dohvatiti' do prozora a kamoli ga otvoriti jer UBI PROMAHA, a unutra ugodnih 50+ stepeni. Što se tiče trolejbusa ne treba im klima jer srećom toliko su šuplji da puše na sve strane.
- karanana
#1793 Re: Gras all about
zasto linija 1 ne kupi putnike po novom sarajevu kad izadje iz remize i ide na svoju rutu kad joj je to usput?
-
black_noke
#1794 Re: Gras all about
zna li neko drugi za ovu kartu?
- karanana
#1795 Re: Gras all about
hehehe, kakva klima...
mene jucer chicha moli da mu spustim onaj shiber na tramvaju jer mu pushe. nisam htio. a vozac se smije i kaze da je ukljucio grijanje. ne znam je li tacno ili se zajebaje ali me ne bicudilo.
mene jucer chicha moli da mu spustim onaj shiber na tramvaju jer mu pushe. nisam htio. a vozac se smije i kaze da je ukljucio grijanje. ne znam je li tacno ili se zajebaje ali me ne bicudilo.
- man_464
#1796 Re: Gras all about
Zato što je ruta liniji 1 od Željezničke stanice do Baščaršije i obratno. To je vjerovatno dvokratna služba kreće iz remize ka Željezničkoj stanici. Znam da mu je usput ali u tablici reda vožnje ne piše da se kupe putnici redom po stanicama. (Ima par tablica reda vožnje na kojima piše "primati putnike odmah po izlasku iz remize", sa tablicom reda vožnje 12 to nije slučaj.karanana wrote:zasto linija 1 ne kupi putnike po novom sarajevu kad izadje iz remize i ide na svoju rutu kad joj je to usput?
Penzioneri su mi uvijek bili strava i užas ljeti kad zatvaraju luftere. Strašno. Vani +35 ili +40, ono bi da zatvori. Malo se pomakni da ti ne puše i to je to. Sudeći po tome kako je vozač čuo da ne želiš zatvoriti šiber to bi mogla biti SATRA neka. Jer jedino SATRA i LHB imaju šiber odmah malo iza Vozačke kabine.karanana wrote:hehehe, kakva klima...
Što se tiče grijanja po milioniti put ću ponoviti: (Ako je u pitanju češki tramvaj)
Hlađenje motora kod čeških tramvaja je zračno i vazduh izvana se kroz usisnike uvači u motor te takav vreli zrak izlazi kroz otvore u putnički salon. To su vozila iz 70 i 80-tih godina kada se nije plaho razmišljalo hoće li nekome biti vruće ili ne. Tako se stiče dojam da je uklučeno grijanje, a ustvari nije, već je hlađenje motora uzrok upuhivanju vrlog zraka u putnički salon. Ako se voziš npr u zadnjem dijelu tramvaja tog upuhivanja vreline nema jer je motor u prednjem dijelu. Isto važi i za "kockaste petice"
Ako je neki drugi tip tramvaja ukljuečno grijanje je nemar vozača. Ako je SATRA to se teško može desiti jer su vozila Satra podešena tako da se grijanje vozila pali kada temperatura padne ispod 10 stepeni celzijusa. Salon se zagrijava na 22C i imaju podešivači na stropu vozila koji su zaštićeni mrežicom kako putnici ne bi čačkali termostat. Vozač u satri može okrenuti šalter grijanja na uključeno, ali ako je temperatura previsoka "fenovi" sa toplim zrakom se neće upaliti. Inače vozači ne vole baš voziti Satre ljeti jer zaobljena šajba jako fokusira sunčeve zrake i jako peče u kabinu, ima ventilacija ali kad je uključiš slab je efekat jer je zrak isto jako topao.
Turski divag tramvaji, e tu se može desiti da je uključeno grijanje a da je vani +40. Oni nemaju termostate i može biti +50 napolju ako je šalter grijanja uključen ono će dodatno dogrijavati salon za putnike. Ovo isto važi i ua bečke crvene tramvaje.
Definitivno najgori tramvaj ljeti je LHB Amsterdamski - "Holand" jer ima premalo prozora koji su mali. Imaju 4 šibera ali su poprilično visoko na stropu pa su često i zatvoreni jer ih niko ne može dohvatiti. Ako vozač nekom letvom otvori to je to. Par puta sam bio svjedok kada je vani temperatura +37 vani, unutra je termostat kod vozača pokazivao nevjerovatnih 46,1 stepen celzijevih. Eto, na sreću samo jedan ovaj Holand radi redovno to je onaj sa cipelama Deichmann 811.
- karanana
#1797 Re: Gras all about
jeste bila je satra, shiber odmah iza kabine.
onda se mozda zajebavo da je ukljucio grijanje.
ja one holandjane vise ni ne vidjam. doduse mozda tog deichmana i vidim, ali eto jedini je.
onda se mozda zajebavo da je ukljucio grijanje.
ja one holandjane vise ni ne vidjam. doduse mozda tog deichmana i vidim, ali eto jedini je.
- P308
#1798 Re: Gras all about
Stvarno, sta je sa holandjanima? Samo je jedan u opticaju. Da li je to samo ljeti tako, ili smo generalno ostali bez istih?
Inace, imaju vrlo lijep vanjski izgled, ali unutra je i usko i ljeti vrlo vruce, sto kazes.
Inace, imaju vrlo lijep vanjski izgled, ali unutra je i usko i ljeti vrlo vruce, sto kazes.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1799 Re: Gras all about
jkutros kasnim... 10 minuta stoji na stanici
svaki semafor je bukvalno stajao
od 5 do 30 sekundi i više
nisam mogao vjerovat
a kad krenem ranije... onda nagari da se dosadjujem po gradu i hranim golubove
inače to s klimom i zatavranjem prozora stvarno je specifično samo za bih
bio sam i u nekim drugim gradovima po vrućini nikad nisam vidio da neko otvara a drugi zatvaraju
nedavno sam svjedočio kad stari prdonja psuje 4 mlade cure što otvaraju prozor
zaista neki ljudi trebaju dobiti šljagu
svaki semafor je bukvalno stajao
od 5 do 30 sekundi i više
nisam mogao vjerovat
a kad krenem ranije... onda nagari da se dosadjujem po gradu i hranim golubove
inače to s klimom i zatavranjem prozora stvarno je specifično samo za bih
bio sam i u nekim drugim gradovima po vrućini nikad nisam vidio da neko otvara a drugi zatvaraju
nedavno sam svjedočio kad stari prdonja psuje 4 mlade cure što otvaraju prozor
zaista neki ljudi trebaju dobiti šljagu
-
NeenaSa
#1800 Re: Gras all about
Sorry, shto se petljam.black_noke wrote:zna li neko drugi za ovu kartu?
Nitko relevantan da odgovori?
Sve poznato sa Grasom.
O klima uredjajima, chekaju donacije Jopet.
Treba chitav grad preimenovat' u , Sadaka grad.