nasa wrote:e pa vidis zbog ovog sam te pitala sta zelis dokazati? ali ti si odgovorio da
napokon bila materijalni dokaz svima da je kur'anski tekst izmijenjen i neavršen
a onda pises
Da bude jasno, činjenica da je našao grešku u kur'anskom tekstu, kojeg je Osman ostavio, nije Abdulahu ibn-Abasu bila posebno strašna - strašna je danas crkvi!
Kako ti ovo dvoje dovodis u mir, jel strasno ili nije ako greska postoji
Jasno da Ibn Abbas je bio musliman i njemu takvo misljenje o Kur'anskom textu nije predstavljalo problem jer je smatrao da se radi o ljudskoj gresci koja se desava nakon, nakon smrti Poslanika, nakon sto je Objava zavrsena i ni na jedan nacin ne dovodi u pitanje Boziju objavu ...zasto njegov stav nije prihvaceno od ostalih od vecine je posebno pitanje na koje nisi ni ti odgovorio?osim da potezemo za teorijama zavjere
Medjutim ovakvi textovi se po internetu koriste za naucnu fantastiku u vidu dokaza za ajete koji nedostaju, za osporavanje Kur'ana, za svasta nesto sto nema vise blage veze s ibn abasom itd.a sto je najvaznije niti na jedan nacin ne dovode u pitaje sustinu poruku niti dovode do bitnih izmjena....kojim bi mi dalje mogli pisati o stvarnim promjenama i izmjenama Bozije Objave.
Nije mu bilo strašno jer je znao zašto se greška dogodila, dogodila se zato što je standardiziran Osmanov mushaf u kojem se greška našla - ovaj sad kojeg imamo u opticaju - u njegov mushaf su, dakle, ušle kopije onih pisara koji su pogriješili; i ne, nisu bili prepisi pisara poslije Poslanika, jer to Osman nije uzimao, nego spisi "pisara objave". Tek kompletiran mushaf je prepisivan, zato su greške i ostale. Osman je svima sve oduzeo i naredio da bude uništeno, da ne bi bilo "fitne", ali i ovo je samo priča onih, koji zastupaju stav o nepogrešivosti kur'anskog teksta. Oni zato nisu ni uvažili Ibn-Abasov kiraet, niti Ibn-Mesu'udov kiraet u pisanju, u samom tekstu, ali su zato tumači to morali objasniti zbog besmislenog značenja postojećih ajeta u Osmanovom mushafu, oslanjajući se na kiraet ove dvojice ashaba koji po statusu u pogledu znanja nisu ništa manje značajni od Osmana, naprotiv.
Sa druge strane strašno je to što greške nisu ispravljene, dakle očigledno je da se ustrajava u greškama radi dogme, a danas je strašno po "crkvu", jer ako sada isprave ova dva izraza i uzmu kiraet - čitanje od Ibn-Abasa i Ibn-Mesu'uda, odnosno El-E'amaša i drugih, to će biti odmah iskorišteno protiv njih, zapravo njihove dogme, da je ovaj primjerak Kur'ana bez greške i da je sve 100% ispravno. Sada ispraviti, i prije 1400 godina kada je Ibn-Abas upozorio na grešku nije isto. Sada to postaje vidljivo, međutim, jer mediji sve prenose.
Zamolio bih te da me bespotrebno ne dovodiš u vezu sa internetskim zavjerama, i pričama po portalima, ja sam vrlo konzervativo sa argumentima iznio ove činjenice, štaviše, držao sam se samo sunijskih verzija do u detalje, pa čak i tumačenja, a svoje mišljenje sam dao u paralelama sa sličnim cenzorskim događajima...
Ti znaš da je Abasijski hilafet, hilafet Ibn-Abasovih unuka, bio hilafet racionalnog islamskog pravca. Također znaš da je jedna od njihovih temeljnih tvrdnji bila to da je Kur'an stvoren, da ovaj Kur'an koji mi imamo, čak i u riječi, ne u hartiji i tinti, nije dio Božijeg zata, bića, u smislu njegovog govora u bukvalnom smislu. Mislim da je jasno šta su htjeli reći, ako nije dio božijeg zata u smislu Božijeg govora u stvarnosti, tada i ako se potkrade neka greška, pisarska ili slično, nema štete, ostade vjera, a mi je shvatamo i tumačimo u skladu sa razumom, a što je bedasto ili naivno, ili nejasno i "mistično" tumačimo putem metafora i metonomija, odnosno poređenja i sl. Dakle, ako je po njihovom, Kur'an kao takav je poslanikova riječ po božijem nadahnuću.
Ti znaš da su abasijske halife lomili Ahmeda ibn-Hanbela da pristane na ovakvo poimanje, znaš da su mu bičevima skinuli meso sa leđa da kaže da ovaj Kur'an nije vječni dio vječnog božijeg atributa - govor (kelam). Možeš li napraviti poveznice između kritike njihovog pradjeda i njihovih nazora, njihovog prezira prema "tradicionalnim bubatorima". Znaš li da je ova inkvizicija jedini njihov akt netolerancije u smislu vjere i vjerskih nazora. Znaš li da je Me'mun, halifa učenjak, osobno i najoštrije osudio imama Ahmeda zbog širenja zabluda da je Kur'an, ovaj što ga imamo, vječan i dio vječnog božijeg svojstva u bukvalnom smislu, dakle stvarni Božiji govor, tvrdeći da je Kur'an stvoren kako riječ tako i hartija...
Pokušaj napraviti poveznice. Pa cijela jedna epoha Abasija je obilježena "mihnom", iskušenjem kojim su oni zahtjevali da svi pristanu na mu'tezilijska učenja u pogledu Kur'ana, mislim svi tradicionalni islamski učenjaci, ne Jevreji, kršćani i drugi - Jevreji su sami preuzeli dobar dio tih učenja, jer su pravo dobra za racionaliziranje abrahamanskih tekstova, malo ih razblaže..