Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Aharon

#1776 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

nasa wrote:Eh ima ih koliko hoces eto potrazi pa ces vidjeti koliko ih se bavilo s mougucim greskama prepisivaca, tako da to uopce nije ni izbliza tako kako si zelio predstaviti da muslimani zmire na to, sto je ujedno apsurdno tvrditi s tvoje strane jer i sam se pozivas na muslimanske izvore.
Znaci sacuvani su I izvori koji mogu djelovati kontradiktorno itd.pa ih I ti mozes koristiti...
Ibn Abas je recitovao na jedan nacin, I na taj nacin je moze biti sebi I zapisao medjutim nakon sto dolazi u posjed Kur'ana koji je preipsan s orginalnih listova uvidja da je napisano na drugciji nacin I to biljezi...medjutim bez obzira na njegovo polozaj I uvazavanje koje je uzivao kako sam pises ostavlja se onako kako je zapisano od Muhamedovih pisara....
Pa naravno da smatram da je Kur'an onakav kakvog je Muhamed prenosio zar tvoje pisanje ne potvrdjuje isto?

I opet si napisao kilometer o cemu te nisam ni pitala, sta ja mislim o tebi I tvojim namjerama kada pricamo o Kur'anu je potpuno nebitno, vjeruj mi :mrgreen:

Are There Scribal Errors In The Qur'ân?

http://www.islamic-awareness.org/Quran/ ... ribal.html

evo jedan osvrt na stvari o kojim muslimani ne pricaju
Udostoji se da pročitaš šta sam napisao, pa ćeš shvatiti da se svi slažu da su ajeti besmisleni, i svi koriste objašnjenje Ibn-Abasa u vezi sa dva besmislena glagola, koje su pisari pogrešno napisali. Da si iskrena u svojoj potrazi za istinom, a ne isključivo vezana za dogmu, iskoristila bi što te besplatno educiram u pogledu tvoje vjere i načina pristupa kur'anskom tumačenju: zašto se preferira tumačenje ashaba u pogledu jezika i sl., a ne bi bulaznila nešto u smislu uprkos njegovom uvažavanju ostavlja se onako kako je zapisano od Muhamedovih pisara.

On kaže da su oni pogriješili, ti Muhamedovi pisari, a to što niko nije htio ispraviti grešku je zato što bi ta ispravka napokon bila materijalni dokaz svima da je kur'anski tekst izmijenjen i neavršen. Otvorila bi se vrata kritike i to širom. Ovako svi glume mambo-džambo, ali moraju spomenuti tumačenje oba ajeta jer su - besmisleni, nemaju smisla kad ih pročitaš na arapskom. Čuj "zar ne očajavaju vjernici da Allah može uputiti nevjernike da hoće," šta to znači? Ništa. Mora se navesti Ibn-Abasovo mišljenje da je došlo do greške u pisanju, i da se misli na - Zar ne znaju vjernici da Allah može uputiti....
fatamorgana

#1777 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:Ko se tuce?
Pa piše u svim dnevnim novinama.
Aharon

#1778 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

nasa wrote:Dobro, je li to prelazimo na muslimansko prepisivanje od Jevreja ...koji su prepisivaci tu pogrijesili :D
Može i obratno, samo reci. :)

Znaš, prvo su muslimani pođonili Jevreje, onako brutalno, od broja molitvi, načina molitvi, pa nadalje....

A onda su im braća vratila milo za drago, i pokrala komplet teologiju i teološke ideje iz vremena Abasija.

Mislim, tako je i pravedno, ne može samo jednosmjerno, treba biti solidaran i krasti u oba pravca!
fatamorgana

#1779 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by fatamorgana »

Aharon wrote:

On kaže da su oni pogriješili, ti Muhamedovi pisari, a to što niko nije htio ispraviti grešku je zato što bi ta ispravka napokon bila materijalni dokaz svima da je kur'anski tekst izmijenjen i neavršen. Otvorila bi se vrata kritike i to širom.
U ovome je i poenta sve rasprave i zašto se ne i može priznati greška .... iako je ta teza o savršenosti već oborena više puta na ovom pdf- čak i od mnogo manjih poznavaoca ove materije od tebe...
Aharon

#1780 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

fatamorgana wrote:
Aharon wrote:

On kaže da su oni pogriješili, ti Muhamedovi pisari, a to što niko nije htio ispraviti grešku je zato što bi ta ispravka napokon bila materijalni dokaz svima da je kur'anski tekst izmijenjen i neavršen. Otvorila bi se vrata kritike i to širom.
U ovome je i poenta sve rasprave i zašto se ne i može priznati greška .... iako je ta teza o savršenosti već oborena više puta na ovom pdf- čak i od mnogo manjih poznavaoca materije od tebe...
Ma ovo je najeksplicitnije, greška je brutalna u tekstu, dakle, brutalna, i svi moraju protumačiti oba ajeta, i svi se referiraju na Ibn-Abasa jer samo prve generacije predstavljaju argument u pogledu autentičnosti jezika.

Ja samo ne shvatam šta nije jasno, ne ide mi u glavu kako neko može toliko tiltati. Sve podastreš, preneseš iz originala kako je izgovorio "GREŠKA PISARA", i dalje dobijaš neušte odgovore i tilt...

Ali, ja shvatam koliko je teško prihvatiti ovakve stvari, nema veze što dolaze i od ashaba u najeminentnijim tefsirskim enciklopedijama. Jednostavo - TILT. :sad:
vatrogasac

#1781 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
Towelie wrote:Sto bih to radio kad imam advokata na forumu koji to radi za mene bez da mu ja to kazem cak.
I mene tako zna zastupati pro bono. :mrgreen:
Vidim prati se tema, ima li kakvih novih video uradaka iz centrale o pošastima socijalizma u SFRJ? :wink:
A dobar je @Aharon. Treba cijeniti znanje koje je skupljao. Za mene lično ništa novo jer sam slične stvari slušao od Tanaskovića ili čitao na Forum.hr gdje je jedno vrijeme bilo desetak Jevreja koji su pravili slične analize. Mislim da ima još u arhivi prije cca 6-7 godina.

A ima u Tuzli jedno Multi udruženje koje pokrenulo ciklus priče o vremenu koje tebi mnogo znači...

http://liberty.ba/article/69/Ekonomija- ... vnog-kraha

http://liberty.ba/article/76/Crveno-i-c ... ntifasizmu
fatamorgana

#1782 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
A ima u Tuzli jedno Multi udruženje koje pokrenulo ciklus priče o vremenu koje tebi mnogo znači...
To vrijeme meni ne znači posebno osim radi dobre muzike, nisam bio komunista niti sam ih volio (olako su zamijenili knjižice sa molitvama), sistem je bio ipak pravedniji, humaniji od ovog sad "hamzigahop pod plaštom kleronacionalizma" sistema.
nasa

#1783 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

pisanje po forumu je educiranje,ne budi arogantan...ali ok hvala mada sam ti odmah na pocetku napisala da sam nasla gomile stranica s ajetima koji si pomenuo I pricom o greskama, nije bilo nikakve potrebe da mi to objassnjavas dodatno, meni se bas cinilo da ti je stalo da napises :D
Osim toga sto maris za moje stavove ako je tako kao sto kazes da
se svi slažu da su ajeti besmisleni
Na kraju sto je najvaznje nije tvoje pisanje usmjereno na ukazivanje bezazlenih pisarskih greski vec vrlo jasno na osporavanje autenticnosti Kur'ana te dalje I islama.
Ok je to za nekog ko nije musliman ali nemoj se onda cuditi zasto se ne slazemo.

"otvorila bi se vrata kritike", pa otvorena su @aharon stoljecima zahvaljujuci ponajvise muslimanskim izvorima koji su sacuvali i kritike , o cemu pricas....sam se pozivas na muslimanske izvore, ko je onda skrivao?
Aharon

#1784 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

Jao, jao, nemojte samo neke Jevreje, koji to odavno sve znaju, i sve su rekli... Nisu i ne znaju, jer ako ti neki i jesu, govore iz pozicije nadmetanja i obično ne ulaze u materiju, samo ono što su načuli, i obično ospu paljbu po neprovjerenim detljima tipa koliko je godina imala Aiša kad je počeo živjeti s njom, i tipa ima mnogo aramejskih izraza u Kur'anu. Ima, da, oko 250. Zašto onda ne kažu moji Bnei Israel odakle to da naprasno sa hebrejskim - "Božijim jezikom" - iznenada aramejski postaje liturgijski, da nije možda zato što je gotovo bio zaboravljen?

Zašto ne kažu da je cijela Mišna i Gemara u komentaru Rambama na arapskom, da ne spominjem druge. Zašto ne kažu da je i Rambam đonio Ebul-Hasana el-Eš'arija i sav mu'tezilijski nauk....

Da bude jasno, činjenica da je našao grešku u kur'anskom tekstu, kojeg je Osman ostavio, nije Abdulahu ibn-Abasu bila posebno strašna - strašna je danas crkvi! O, da, islamskoj crkvi, koja ima samo konture u vidu "uleme", a ja volim reći papagaja i kasetofona, koji bubaju "odabrane" tekstove napamet, a kad ih suočiš sa ovakvim, blink!!! tilt-tilt!!! Samo se restartuju i počnu ponavljati naučeno, kao da će te omađijati pa ćeš i ti početi ponavljati isto i odustati od argumenata...

Semiti su zanimljivi, đone jedni druge, i mrze se zbog detalja, a onda odjednom se kao ne mrze, pa se opet mrze ali kažu da se ne mrze.

Kažu muslimani vjerujemo u sve poslanike. OK. Dajte onda svojoj djeci ime Israil, u Kur'anu stoji da je on Ja'kub, Božiji poslanik, koga je osobno Bog nazvao Israilom (Israil - onaj koji je Boga uzeo za svog Gospodara). Dajte, samo, nazovite svog sina Israel. Mnogi Jevreji svojoj djeci daju ime Omer :) po Ibnul-Hatabu. Eto, bio im je dobar, očistio hram od smeća koje su ostavili Rimljani, družio se sa Ka'bul-ahbarom pa znao fino sa Jevrejima...

Progutali su rep jedni drugima pa ne znaju šta bi...
fatamorgana

#1785 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by fatamorgana »

Ono što upada u oči naso je to da se ste rekao bih pretjerano, ekstremno osjetljivi na bilo kakvu kritiku.
fatamorgana

#1786 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by fatamorgana »

Aharon wrote:
Da bude jasno, činjenica da je našao grešku u kur'anskom tekstu, kojeg je Osman ostavio, nije Abdulahu ibn-Abasu bila posebno strašna - strašna je danas crkvi! O, da, islamskoj crkvi, koja ima samo konture u vidu "uleme", a ja volim reći papagaja i kasetofona, koji bubaju "odabrane" tekstove napamet, a kad ih suočiš sa ovakvim, blink!!! tilt-tilt!!! Samo se restartuju i počnu ponavljati naučeno, kao da će te omađijati pa ćeš i ti početi ponavljati isto i odustati od argumenata...
Ma kler je isti, čiji god da je, kler prvo radi na očuvanju samog sebe pa od izvorne duhovnosti i duhovnog puta stvori dogmu pa proganja neistomišljenike i softcore i hardcore metodama zavisno od društvenih mogućnosti .... i da, vole dunjaluk k'o boga.
Last edited by fatamorgana on 09/05/2014 01:40, edited 1 time in total.
Aharon

#1787 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

nasa wrote:pisanje po forumu je educiranje,ne budi arogantan...ali ok hvala mada sam ti odmah na pocetku napisala da sam nasla gomile stranica s ajetima koji si pomenuo I pricom o greskama, nije bilo nikakve potrebe da mi to objassnjavas dodatno, meni se bas cinilo da ti je stalo da napises :D
Osim toga sto maris za moje stavove ako je tako kao sto kazes da
se svi slažu da su ajeti besmisleni
Na kraju sto je najvaznje nije tvoje pisanje usmjereno na ukazivanje bezazlenih pisarskih greski vec vrlo jasno na osporavanje autenticnosti Kur'ana te dalje I islama.
Ok je to za nekog ko nije musliman ali nemoj se onda cuditi zasto se ne slazemo.

"otvorila bi se vrata kritike", pa otvorena su @aharon stoljecima zahvaljujuci ponajvise muslimanskim izvorima koji su sacuvali i kritike , o cemu pricas....sam se pozivas na muslimanske izvore, ko je onda skrivao?
Crkva, organizirana religija, koja se, na tvoju žalost, formirala. To nije bio problem Ibn-Abasu, ali danas tebi jeste, jer ćeš morati "revidirati" tvrdju da je i sam tekst nedodirljiv i svet.

Zato se danas o tome ne priča, samo se "bulazni", skriva, ruže se ljudi koji na to ukazuju.

Ja sam u najmanju ruku pobornik raskrinkavanja besmislenih dogmi u svim abrahamanskim religijama, ne islamu - zar bi želila da se obrušim na Nazarećane :) - da bi mogi na kraju uživati u korisnoj filozofiji i duhovnosti, koje itekako ima, i to ponajviše kod ljudi kakav je Rumi, recimo, i sl.

Kod kršćana se više nema šta raskrinkavati, to čerečenje bi bilo samo iživljavanje, a mnogi će reći: Pa ja, prvo Isusa a sad nas, a jevrejske se bedastoće mogu raskrinkavati samo u paketu sa njihovom braćom, sa dragim Išmaelom - kako se braća voleeee!... :-D Pa kad počnu da lažu jedni o drugima, jao, jao... A đone se od samog početka..
vatrogasac

#1788 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

Aharon wrote:Jao, jao, nemojte samo neke Jevreje, koji to odavno sve znaju, i sve su rekli...
Nije njihovo znanje bilo za podcijeniti samo što je iskorištavano često u 'argumentacijama' protiv islama u šta se lično možeš uvjeriti. Tako bi na jednoj temi koristili poznavanje arapskog protiv islama, a na drugoj postavljali fotke na tenkovima u Izraelu. Tanasković je izvrastan poznavalac arapskog zbog čega i vodi najstariju orijentalistiku na Balkanu, ali čovjek se udružio sa Milićem od Mačve u ideji obnove Vizantijskog carstva jer mu je Velika Srbija bila tijesna zbog čega su ga Turci protjerali kada je postavljen za ambasadora ispred Srbije. Ništa lično nego pretpostavljam da kontaš šta hoću da kažem i zašto sam spominjao to dvoje i to samo kao primjer. Da ne idem na @TIFU29 i @Kurdta i....i njihove teze.
nasa

#1789 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

e pa vidis zbog ovog sam te pitala sta zelis dokazati? ali ti si odgovorio da
napokon bila materijalni dokaz svima da je kur'anski tekst izmijenjen i neavršen
a onda pises
Da bude jasno, činjenica da je našao grešku u kur'anskom tekstu, kojeg je Osman ostavio, nije Abdulahu ibn-Abasu bila posebno strašna - strašna je danas crkvi!
Kako ti ovo dvoje dovodis u mir, jel strasno ili nije ako greska postoji, malo si nejasan

Jasno da Ibn Abbas je bio musliman i njemu takvo misljenje o Kur'anskom textu nije predstavljalo problem jer je smatrao da se radi o ljudskoj gresci koja se desava nakon, nakon smrti Poslanika, nakon sto je Objava zavrsena i ni na jedan nacin ne dovodi u pitanje Boziju objavu ...zasto njegov stav nije prihvaceno od ostalih od vecine je posebno pitanje na koje nisi ni ti odgovorio?osim da potezemo za teorijama zavjere

Medjutim ovakvi textovi se po internetu koriste za naucnu fantastiku u vidu dokaza za ajete koji nedostaju, za osporavanje Kur'ana, za svasta nesto sto nema vise blage veze s ibn abasom itd.
a sto je najvaznije ibn abasova opservacija niti na jedan nacin ne dovode u pitaje sustinu poruku niti dovode do bitnih izmjena....kojim bi mi dalje mogli pisati o stvarnim promjenama i izmjenama Bozije Objave.
Aharon

#1790 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

nasa wrote:e pa vidis zbog ovog sam te pitala sta zelis dokazati? ali ti si odgovorio da
napokon bila materijalni dokaz svima da je kur'anski tekst izmijenjen i neavršen
a onda pises
Da bude jasno, činjenica da je našao grešku u kur'anskom tekstu, kojeg je Osman ostavio, nije Abdulahu ibn-Abasu bila posebno strašna - strašna je danas crkvi!
Kako ti ovo dvoje dovodis u mir, jel strasno ili nije ako greska postoji

Jasno da Ibn Abbas je bio musliman i njemu takvo misljenje o Kur'anskom textu nije predstavljalo problem jer je smatrao da se radi o ljudskoj gresci koja se desava nakon, nakon smrti Poslanika, nakon sto je Objava zavrsena i ni na jedan nacin ne dovodi u pitanje Boziju objavu ...zasto njegov stav nije prihvaceno od ostalih od vecine je posebno pitanje na koje nisi ni ti odgovorio?osim da potezemo za teorijama zavjere

Medjutim ovakvi textovi se po internetu koriste za naucnu fantastiku u vidu dokaza za ajete koji nedostaju, za osporavanje Kur'ana, za svasta nesto sto nema vise blage veze s ibn abasom itd.a sto je najvaznije niti na jedan nacin ne dovode u pitaje sustinu poruku niti dovode do bitnih izmjena....kojim bi mi dalje mogli pisati o stvarnim promjenama i izmjenama Bozije Objave.
Nije mu bilo strašno jer je znao zašto se greška dogodila, dogodila se zato što je standardiziran Osmanov mushaf u kojem se greška našla - ovaj sad kojeg imamo u opticaju - u njegov mushaf su, dakle, ušle kopije onih pisara koji su pogriješili; i ne, nisu bili prepisi pisara poslije Poslanika, jer to Osman nije uzimao, nego spisi "pisara objave". Tek kompletiran mushaf je prepisivan, zato su greške i ostale. Osman je svima sve oduzeo i naredio da bude uništeno, da ne bi bilo "fitne", ali i ovo je samo priča onih, koji zastupaju stav o nepogrešivosti kur'anskog teksta. Oni zato nisu ni uvažili Ibn-Abasov kiraet, niti Ibn-Mesu'udov kiraet u pisanju, u samom tekstu, ali su zato tumači to morali objasniti zbog besmislenog značenja postojećih ajeta u Osmanovom mushafu, oslanjajući se na kiraet ove dvojice ashaba koji po statusu u pogledu znanja nisu ništa manje značajni od Osmana, naprotiv.

Sa druge strane strašno je to što greške nisu ispravljene, dakle očigledno je da se ustrajava u greškama radi dogme, a danas je strašno po "crkvu", jer ako sada isprave ova dva izraza i uzmu kiraet - čitanje od Ibn-Abasa i Ibn-Mesu'uda, odnosno El-E'amaša i drugih, to će biti odmah iskorišteno protiv njih, zapravo njihove dogme, da je ovaj primjerak Kur'ana bez greške i da je sve 100% ispravno. Sada ispraviti, i prije 1400 godina kada je Ibn-Abas upozorio na grešku nije isto. Sada to postaje vidljivo, međutim, jer mediji sve prenose.

Zamolio bih te da me bespotrebno ne dovodiš u vezu sa internetskim zavjerama, i pričama po portalima, ja sam vrlo konzervativo sa argumentima iznio ove činjenice, štaviše, držao sam se samo sunijskih verzija do u detalje, pa čak i tumačenja, a svoje mišljenje sam dao u paralelama sa sličnim cenzorskim događajima...

Ti znaš da je Abasijski hilafet, hilafet Ibn-Abasovih unuka, bio hilafet racionalnog islamskog pravca. Također znaš da je jedna od njihovih temeljnih tvrdnji bila to da je Kur'an stvoren, da ovaj Kur'an koji mi imamo, čak i u riječi, ne u hartiji i tinti, nije dio Božijeg zata, bića, u smislu njegovog govora u bukvalnom smislu. Mislim da je jasno šta su htjeli reći, ako nije dio božijeg zata u smislu Božijeg govora u stvarnosti, tada i ako se potkrade neka greška, pisarska ili slično, nema štete, ostade vjera, a mi je shvatamo i tumačimo u skladu sa razumom, a što je bedasto ili naivno, ili nejasno i "mistično" tumačimo putem metafora i metonomija, odnosno poređenja i sl. Dakle, ako je po njihovom, Kur'an kao takav je poslanikova riječ po božijem nadahnuću.

Ti znaš da su abasijske halife lomili Ahmeda ibn-Hanbela da pristane na ovakvo poimanje, znaš da su mu bičevima skinuli meso sa leđa da kaže da ovaj Kur'an nije vječni dio vječnog božijeg atributa - govor (kelam). Možeš li napraviti poveznice između kritike njihovog pradjeda i njihovih nazora, njihovog prezira prema "tradicionalnim bubatorima". Znaš li da je ova inkvizicija jedini njihov akt netolerancije u smislu vjere i vjerskih nazora. Znaš li da je Me'mun, halifa učenjak, osobno i najoštrije osudio imama Ahmeda zbog širenja zabluda da je Kur'an, ovaj što ga imamo, vječan i dio vječnog božijeg svojstva u bukvalnom smislu, dakle stvarni Božiji govor, tvrdeći da je Kur'an stvoren kako riječ tako i hartija...

Pokušaj napraviti poveznice. Pa cijela jedna epoha Abasija je obilježena "mihnom", iskušenjem kojim su oni zahtjevali da svi pristanu na mu'tezilijska učenja u pogledu Kur'ana, mislim svi tradicionalni islamski učenjaci, ne Jevreji, kršćani i drugi - Jevreji su sami preuzeli dobar dio tih učenja, jer su pravo dobra za racionaliziranje abrahamanskih tekstova, malo ih razblaže.. :)
nasa

#1791 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

Ma ne slazemo se glede ovog
ti kazes to su bili Muhamedovi pisari.
Prepisan je Kur'an koji se cuvao kod Ebu Bekra, da sad ne ulazimo u pricu kako I sta se sakupljalo od strane jedne pa druge komisije, ali desilo se prepisivanje....Ibn Abas govori o prepisanom Kur'anu u vrijeme Osmana, oni nije mogao pisati o Kur'anu s kojeg je prepisivano odnosno onom koji je prvobitno cuvan kod Ebu Bekra jer nije bio u posjedu istog....

Ovo ostalo drugi dan, prekasno :D
kerima1

#1792 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Aharon wrote:
@kerima

Agnostik je neko ko je otvoren spram svih mogućnosti za koje postoji validna argumentacija. Mogu biti malo više inklinirani ka ateizmu, u smislu ne vjerujem ali mogu prihvatiti da ako nađem zadovoljavajući argument, povjerovat ću; a ima ih i takvih koji kažu nemam nikakve argumente, ali više sam naklonjen tome da nešto ima i sl. Zajedničko im je da ne tvrde da nešto uistinu jeste tako, ili da oni znaju, pa makar i intimno imali određenu sklonost ka ovoj ili onoj mogućnosti...

Ja osobno smatram - nemam nikakvih presudnih argumenata za to, ali mislim da većina indicija, barem meni, ukazuje na takav stav - da univerzum nije puki besmisao i uzaludna slučajnost. Moja prva indicija je činjenica da svi atomi iz mog tijela, sve što ja jesam, potiču iz neke prastare zvijezde, koja je rodila naš sistem, no i pored toga ja sjedim i promišljam Univerzum, razmišljam o stvarnosti. Dakle, ja sam dio Univerzuma koji misli o sebi. Koncept brahmana (fasciniran sam Semitima a referiram na indijsku filozofiju :) ), teoretiziranje da je svijest karakteristika Univerzuma (evidentno jeste, evo atomi nastali u zvijezdi i formirani u strukturu živog čovjeka sada kucaju i prenose ti svoje misli o svemu), stvari su koje meni imaju smisla... Ali da vjerujem u očinsku figuru (mada abrahamanske vjere u svom mainstreamu ne gledaju na Boga kao na superčovjeka, nema veze, rezultat je isti), koja se na mene strašno ljuti kad ne obavim molitvu, koja će me kažnjavati zbog toga, koja sve zna i sve je odredila ali se strašno ljuti na moje grijehe, za mene nije opcija, mislim nije logična opcija... Štaviše mislim da su čak i semitski vjerovjesnici to govorili samo zato da "motiviraju" nevjerne Tome.

Mislim da dobroti i moralu treba težiti zato što su dobri i korisni, radi čovjeka samog, "božanski" je biti plemenit jer nam to treba - uvijek je kreiranje i izgradnja ljepša od destrukcije i degradiranja... Neka dobro bude naš eho u postojanju, zašto ne. Nema potrebe za kaznom da bi čovjek činio dobro, neka ga čini jer je plemenit, jer može i jer treba...

Dakle, ja stvarno nemam argumente, koje bih mogao verificirati u pogledu decidne tvrdnje o tome šta je i da li je i kako je Bog, tako da je moja pozicija agnostik. Bilo je ljudi koji su tvrdili da narodima nose Božiju volju, ali nemaju ni jednog argumenta da je to što je s njima "božansko".... Što ne znači da u svim tim filozofijama, uvjetno rečeno, nema iznimno zanimljivih ideja i stvari za naučiti.
razumijem :)
i ja mislim priblizno tvome to u vezi vjera,Knjiga,kakvi bi ljudi trebali biti,jeidno sto ja ne sumnjam u Boga.Kad bi svi ljudi razmisljali racionalno i nepristrasno o vjerama slozili bi se u puno toga,ratova en bi bilo,primjer muslimansko zidovski sukobi radi teritorija,jer i u svetim knjigama pise da je zemlja Bozija,a ljudi samo koriste dok su tu teritorije.koliko bi samo krvi manje bilo proliveno.slazem se gdje si napisao da su semiti braca arapi i jevreji,da su vjere slicne ne znam zasto to iko osporava zar ne dolazi sve od istog Boga,samo nastavak ili nadopuna.
kod spominjanja Uzejra da su ga jevreji smatrali bozijim sinom,ja sam citala da su ga prije tako smatrali,a sada vise ne.jevreji su najslicniji muslimanima po monoteizmu.
kerima1

#1793 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

hrastov žižak wrote:Širenje nebesa? Šta bi to moglo značiti za stare Arape? Možda ukazuje na širenje kosmosa, kako nam pokušavaju dokazati muslimani?
Da na to se misli,a nauka je dokazala da se kosmos siri.
schnappi

#1794 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by schnappi »

vrata i kapija
Na ovom primjeru cu pokusati objasniti svoje vidjenje upotrebe rijeci. Obje su rijeci bosanske, s tim da je jedna turcizam. Na turskom jeziku kapija je isto sto i kod nas vrata, medjutim kod nas znacenje nije totalno isto. Vrata cemo koristiti za sobna vrata, ali ako mislimo na ulazna mozemo reci kapija ili ulazna vrata. Takodjer velika vrata na ulazu u ogradjeno dvoriste su kapija, dok su mala vratnica. Znaci da je turska rijec kapija kod nas poprimila DODATNO znacenje.

Frau i Weib (vajb)
Njemacka rijec Frau se upotrebljavala prije par stotina godina u znacenju zena plemenitog roda, dok je zena uopsteno bila Weib, danas je znacenje rijeci Frau prosireno i znaci zena i gospodja, dok je znacenje rijeci Weib suzeno na zenke zivotinja, a uvreda za zensku populaciju.

Isto bi bilo i sa upotrebom arapskih odnosno aramejskih rijeci u Kuranu. Vjerujem da odabir rijeci nije slucajan.

wahid i ehad u znacenju jedan
Arapska rijec Wahid se vise puta koristi u Kuranu, dok je hebrejska rijec Ehad upotrebljena samo jednom u suri Ihlas. Zasto? Angelika Neuwirth to objasnjava u svojoj knjizi i kaze da je to ucinjeno s namjerom da bi bila upecatljivija potvrda rijeci iz Tore: Cuj o Izraele, nas Bog je jedan -ehad.

Indzil i Peshita
Mada siro-aramejska rijec Peshita za Evandjelje je bila siroko u upotrebi, mada je jezik blizi, ipak je upotrebljena arabizirana grcka rijec u Kuranu. Zasto? Citala sam negdje da se time zeli naglasiti da je prvo pisano Evandjelje zapravo na grckom jeziku i time bi bilo zalud traziti aramejsko koje bi bilo starije, svako aramejsko je prevod iz grckog, osim mozda onog po Mateju.

Najmanji broj upotrebljenih stranih rijeci u Kuranu je 125, a neki tvrde da ih ima i vise. Najvise je aramejskih, a ima i perzijskih rijeci. To sto postoji ujedno i arapskija rijec "istog" znacenja, a upotrebljena je recimo aramejska, mislim da je odraz toga da se zeli izraziti dodatno znacenje, odnosno da se referira na potvrdu rijeci iz Tore. Time text nije manje arapski, kao sto ovaj moj text nije manje na bosanskom zbog upotrebe nekih tudjica.

To sto neki ashabi nisu znali znacenje pojedinih rijeci nema nikakve veze, i kod nas se razlikuje govor svakog mjesta, cak i danas kad je jezik standardiziran, ranije je toga vjerovatno bilo vise. Ne posjedujemo stariju arapsku literaturu od Kurana da bismo mogli izvrsiti analizu razvoja jezika, upotrebu rijeci tad i kasnije, govor mjesta, plemena, lokalizme... Jezik je ziv, razvija se neprestano, rijeci moze da se suzi ili prosiri znacenje, da dobije pozitivnu ili negativnu konotaciju, da se izbaci iz upotrebe... i sve to u roku od nekoliko godina.

U manuskriptu iz Sane, Jemen je recimo upotrebljena rijec ennar-vatra za dzehenem-sto bi bila danasnja rijec u Kuranu. Jezik u manuskriptu je prilagodjen juznom jemenskom tadasnjeg doba, stoga ima nekoliko razlika u odnosu na danasnji Kuran.
Mene bi zanimalo da li neko zna nesto vise o ovom manuskriptu i koliko je nabaetanski imao uticaja na kuranski arapski.
Kikibombona

#1795 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kikibombona »

Aharon wrote:Ti znaš da su abasijske halife lomili Ahmeda ibn-Hanbela da pristane na ovakvo poimanje, znaš da su mu bičevima skinuli meso sa leđa da kaže da ovaj Kur'an nije vječni dio vječnog božijeg atributa - govor (kelam). Možeš li napraviti poveznice između kritike njihovog pradjeda i njihovih nazora, njihovog prezira prema "tradicionalnim bubatorima". Znaš li da je ova inkvizicija jedini njihov akt netolerancije u smislu vjere i vjerskih nazora. Znaš li da je Me'mun, halifa učenjak, osobno i najoštrije osudio imama Ahmeda zbog širenja zabluda da je Kur'an, ovaj što ga imamo, vječan i dio vječnog božijeg svojstva u bukvalnom smislu, dakle stvarni Božiji govor, tvrdeći da je Kur'an stvoren kako riječ tako i hartija...
Zanimljivo.

Naso

Meni uopste nije jasno sta pokusavas u ovoj diskusiji. Kakav je tvoj stav?

Da li dva glagola ajete cine besmislenim?
Da li misljenje Ibn Abasa smatras ispravnim?
Aharon

#1796 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Aharon »

Malo gubim elan dokazujući da je topla voda topla, ali evo, možda još malo pojašnjenja...

Nije bitno ko je napravio grešku i napisao dva pogrešna glagola u surama En-Nur (27) i Er-Ra'd (31), Ibn-Abas je grešku prispodobio "pisarima", i to nekom pisaru koji je pogriješio u vezi sa ajetom 27 sure En-Nur, a za pisara u suri Er-Ra'd 31 bio je malo ciničan, rekavši da je "pisar" zadrijemao. Zato jer je glagol očajavati apsolutno nepoveziv sa glagolom znati - bitno je da u današnjem Kur'anu postoji takva vrsta greške, a tumači Kur'ana je ispravljaju na način da se obrate najstarijoj tefsirskoj enciklopediji - Taberiju, koji se pozvao na ashabe da bi objasnio pravo značenje, pa je naveo dva prava kiraeta od dvojice ashaba, koji su 2 od četvorice "Abadila" (4 najučenija ashaba su se zvali Abdullah), a zatim kiraete od tabiina, i povrh svega kiraet od El-E'amaša...

Meni nije jasno kakve veze ima Ebu-Bekrov mushaf u smislu vjerodostojnosti, taj mushaf danas ne postoji, postoji samo Osmanov, ne postoji više ni Ibn-Abasov, ni Alijin, ni Ibn-Mesu'udov, ne postoje ni spisi Zejda ibn-Sabita, koji je, ako je vjerovati sunijskoj tradiciji, predvodio sakupljanje mushafa i za vrijeme Ebu-Bekra i za vrijeme Osmana. To nisu neke dvije različite grupe - Zejd ibn-Sabit je i prvi i drugi put bio zadužen za skupljanje mushafa. Ja zaista ne znam da li je stvarno postojao Ebu-Bekrov mushaf, kojeg je on ostavio Omeru a ovaj svojoj kćeri Hafsi, poslanikovoj ženi, pa ga je po tradiciji opet uzeo Zejd ibn-Sabit, još malo "tuningovao" sa ostalim mushafima koje je Osman zatražio da se skupe, a potom su svi drugi spaljeni a ovaj koji imamo danas - Osmanov - ostao. Neko kaže da je Zejd vratio Hafsi njen mushaf, ali on danas ne postoji.

Vidio sam jedan od originalnih Osmanovih mushafa - kopiju njegovog teksta ne sam mushaf, i mogu reći da je sam rukopis gotovo istovjetan aramejskom kurzivu, to je prvo arapsko pismo, i mogao sam prepoznavati pojedine riječi, neke sam mogao čitati, negdje i tečno, ali dobar dio je strašno nerazumljiv. Ja bih mogao čitati arapski tekst u Kur'anu bez vokala, ali da se izbace i one tačkice koje obilježavaju razne suglasnike i ostanu samo linije, tu sam već poprilično nemoćan. Bilo bi patnje priikom dešifriranja, bar meni. Tako da shvatam zašto je Halil ibn-Ahmed el-Ferahidi uveo onako stroga pravila standardizacije arapskog jezika, od modificiranog pisma sa tačkama i vokalima, pa do prihvatanja jezičkih argumenata samo od autentičnih pravih Arapa, koji se nisu miješali sa strancima. To je, po meni, najuspješnija i najefikasnija standardizacija jednog drevnog jezika, koji je zahvaljujući tome ostao živ, zdrav, prav, moderan, razumljiv i lijep kao i uvijek. Aramejski i hebrejski nisu bili te sreće. Zato se čak ni najveći stručnjaci za tumačenje Kur'ana nisu igrali sa "kiraetima" - načinima recitiranja - niti su špekulirali, nego su se pozivali na ashabe, dakle prve Arape, koji su direktno slušali kur'anski tekst od poslanika, ili karije, koji su prenosii kiraet od nekog od ashaba tipa El-E'ameša.

Kako god, rasprave oko Kur'ana, kiraeta, zatim: da li je stvoren ili ne (ovo pitanje rješava mogućnost ovakvih greškica ili pak nekonzistentnosti) buktale su prvih 3-4 stoljeća nakon objave, a onda su sve te rasprave okončali Mongoli, uspokojivši njihove protagoniste i bacivši njihova djela u Tigris i Eufrat.... Iza toga više nije bilo nikakvih kritičkih osvrta na bilo šta u islamskom svijetu (mislim na ozbiljan i istinski progresivan istup), došao je Ibn-Tejmija, radikalni i redukcionistički klerik, kojem bi halifa Me'mun skinuo glavu da je živio u njegovom dobu, prvom prilikom kad bi otvorio usta - ako je imamu Ahmedu skidao meso sa leđa, ovom bi glavu bez razmišljanja, iza Memluka su došle Osmanlije, a oni nisu nikada bili vični abasijskom nauku, mu'tezile su kao racionalni pravac nestali, islam je reduciran na blijedu dogmu, koja nije ni sjena nekadašnjih sjajnih rasprava sa abasijskih dvorova, i tako... To je bio kraj islamskog zlatnog doba. Danas imamo "islamski" tamni srednji vijek, kad muslimani tvrde da bi harmonija zavladala svijetom kad bi "šerijat" (štagod oni mislili pod time, ta riječ više nema značenje kao u doba Abasija) zavladao, i navode dokaze za to u vidu abasijskih postignuća, a istovremeno na svim vjerskim fakultetima i školama uče o tome kako je žrtva imama Ahmeda spasila islam (pa ti reci da neko ima više smisla za dramu od klerika), kako su učenja mu'tezila novotarija, pih kaka, i sl. Kako su oni heretici jer kažu da razum dolazi čak i iznad kur'anskog teksta, kažu da je Kur'an stvoren i kao riječ i kao hartija, dakle nije od Božijeg kelama (govora) vječan i nepogrešiv u svojoj formi, radi se o značenjima koja je poslanik izrekao nadahnut od Boga, stvari su tumačili metaforama, težeći suštini poruke...

Muslimanima predstoji doba otrežnjenja, i imaju dovoljno materijala u svojoj historiji - posebno u vezi sa Abasijama i njihovim pristupom i vjeri i svemu ostalom - da se temeljito reformiraju. Ali prvo se moraju otresti organiziranih političko-religijskih hunti tipa iranskih mula i saudijskih selefijskih redukcionista da prodišu, pa onda možda i dođe do duhovne i društvene reforme, da napokon progledaju. Ako su mogli imati abasijsko carstvo 300 godina, mogu imati i neku modernu državu, reformiranu u skladu sa duhom vremena a opet sa svojim identitetom, koji im tako mnogo znači...
Kikibombona

#1797 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kikibombona »

Aharon wrote:
Kako god, rasprave oko Kur'ana, kiraeta, zatim: da li je stvoren ili ne (ovo pitanje rješava mogućnost ovakvih greškica ili pak nekonzistentnosti) buktale su prvih 3-4 stoljeća nakon objave, a onda su sve te rasprave okončali Mongoli, uspokojivši njihove protagoniste i bacivši njihova djela u Tigris i Eufrat.... Iza toga više nije bilo nikakvih kritičkih osvrta na bilo šta u islamskom svijetu (mislim na ozbiljan i istinski progresivan istup), došao je Ibn-Tejmija, radikalni i redukcionistički klerik, kojem bi halifa Me'mun skinuo glavu da je živio u njegovom dobu, prvom prilikom kad bi otvorio usta - ako je imamu Ahmedu skidao meso sa leđa, ovom bi glavu bez razmišljanja, iza Memluka su došle Osmanlije, a oni nisu nikada bili vični abasijskom nauku, mu'tezile su kao racionalni pravac nestali, islam je reduciran na blijedu dogmu, koja nije ni sjena nekadašnjih sjajnih rasprava sa abasijskih dvorova, i tako... To je bio kraj islamskog zlatnog doba. Danas imamo "islamski" tamni srednji vijek, kad muslimani tvrde da bi harmonija zavladala svijetom kad bi "šerijat" (štagod oni mislili pod time, ta riječ više nema značenje kao u doba Abasija) zavladao, i navode dokaze za to u vidu abasijskih postignuća, a istovremeno na svim vjerskim fakultetima i školama uče o tome kako je žrtva imama Ahmeda spasila islam (pa ti reci da neko ima više smisla za dramu od klerika), kako su učenja mu'tezila novotarija, pih kaka, i sl. Kako su oni heretici jer kažu da razum dolazi čak i iznad kur'anskog teksta, kažu da je Kur'an stvoren i kao riječ i kao hartija, dakle nije od Božijeg kelama (govora) vječan i nepogrešiv u svojoj formi, radi se o značenjima koja je poslanik izrekao nadahnut od Boga, stvari su tumačili metaforama, težeći suštini poruke...

Muslimanima predstoji doba otrežnjenja, i imaju dovoljno materijala u svojoj historiji - posebno u vezi sa Abasijama i njihovim pristupom i vjeri i svemu ostalom - da se temeljito reformiraju. Ali prvo se moraju otresti organiziranih političko-religijskih hunti tipa iranskih mula i saudijskih selefijskih redukcionista da prodišu, pa onda možda i dođe do duhovne i društvene reforme, da napokon progledaju. Ako su mogli imati abasijsko carstvo 300 godina, mogu imati i neku modernu državu, reformiranu u skladu sa duhom vremena a opet sa svojim identitetom, koji im tako mnogo znači...
Savrseno napisano!
vatrogasac

#1798 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

Kikibombona wrote: Da li dva glagola ajete cine besmislenim?
Da li misljenje Ibn Abasa smatras ispravnim?
Da li oko ovoga postoji konsenzus uleme ili se desilo poznato ihtelefe ulama' kao u brojnim drugim slučajevima pa opet i klanjamo i postimo i idemo na hadž i....Idžtihad nije potpuno zatvoren jer se može ugraditi u dva od četiri izvora šeriata i to u idžmu i kijas.

Da li na osnovu ovoga rečenog smijemo reći da je 99% Kur'anskog teksta izvorna Božija riječ, a samo se oko 1% ulema spori i to više oko onoga poznatog kao 'ilmu qira'ati'l-Qur'an?

Fatiha se može proučiti na deset kiraeta.

fatamorgana

#1799 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by fatamorgana »

Hajmo malo o religijama i njihovim posljedicama:

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/pet-s ... /140510076
fatamorgana

#1800 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by fatamorgana »

Pošto je za mene i ovo jedna forma državne nametnute religije kao i u prethodnom postu, gdje treba obožavati vođu kao da je bog (u ovom slučaju) da stavimo i ovo radi ravnopravnosti.

http://www.klix.ba/magazin/zanimljivost ... 0510058#17
Post Reply