Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
Bodkin

#1776 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bodkin »

Rampage wrote:Zanimljivo je da nikad nijednog "Bosanca" nećeš vidjeti na temama o najvećem zlu koje je Evropa izrodila nakon Hitlera - UZP-ovicma i genocidašima. Niti jednom jedinom rječju nikada nisu osudili stvarno zlo na ovim prostorima.

Doduše, ukaže se poneki na tim temama, s pričom da su "svi činili zločine" i relativiziranjem zločina nad Bošnjacima.

Da ne bi bilo zabune, tipkam o "Bosancima", ne o Bosancima :thumbup:
Treba ti certifikat da budes bosanac. Nesto kao kad je covic dijelio.
Ako ti pisanje odgovara patriJotskoj dijaspori, dobijas :-D
pemanapemani

#1777 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by pemanapemani »

Point. wrote:Ja se pitam zasto su Bosanci toliko kivni na Bosnjake, pa se gotovo svaka tema o Bosnjacima pretvori u mini rat na toj relaciji? Isto da su Bosnjaci najveci neprijatelji BiH, a ne dva druga naroda koja otvoreno zagovaraju propast drzave?
Nisam kivan na Bošnjake, naprotiv, sa Bošnjacima se slažem u 90% stvari vezanih za ovu tematiku.
S druge strane, sa skoro apsolutnom većinom Srba i natpolovičnom većinom Hrvata uopće ne možeš pričati o ovoj tematici, jer je oni, najblaže rečeno, ne priznaju.

Šta je problem?
Problem je u prihvatanju etničke/narodne matrice koju već 30 godina provodi velikosrpska politika. Bošnjacima je ta matrica predstavljena kao nešto pozitivno uz opravdanje da će Bošnjaci napokon moći razvijati svoj narodni identitet, a nije šala da su na popisu postali i nacija po uzoru na Srbe i Hrvate.

Do prije nekoliko godina smo imali situaciju gdje je apsolutnoj većini Bošnjaka, manjini Hrvata i malom dijelu Srba Bosna i Hercegovina bila na prvom mjestu kada je u pitanju nacionalni identitet. Narodnost i religija su bili na drugom mjestu.

Danas imamo situaciju gdje je većini stanovništva na prvom mjestu narodna/etnička pripadnost, a na drugom mjestu država BiH (obavezno se navede kako je nefunkcionalna, kako se raspada...).

Detaljnije - Bošnjacima je na prvom mjestu narodna pripadnost, a na labavom drugom BiH uz tendenciju da je prestigne religija. Većini Srba i Hrvata je na prvom mjestu narodna pripadnost i religija, a BiH im nije uopće na popisu prioriteta.

Tako dolazimo do stanja gdje nijednoj većoj grupi ljudi u Bosni i Hercegovini država nije na prvom mjestu.

Za pet godina ćemo doći do stanja gdje će Bošnjacima biti sasvim legitimno poturati priču kako je najbolje da se mirno razdružimo, a sve će opravdati ekonomskim i kulturnim razvojem naroda, pardon, nacije.
To su armirani temelji za raspad BiH.

Sad možemo nastaviti priču kako su Bosanci đubrad koju treba poslati u Prijedor i Ljubuški da tamo promovišu bosanstvo. E, kad ga oni tamo prihvate sa Bošnjacima neće biti problema. Rahat patnja dok se boje ne rastope. :-) :-)
MuaDib

#1778 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by MuaDib »

Sve dok Bošnjaci na ljude koji se izjašnjavaju kao Bosanci a neki i Hercegovci gledaju na izdajnike, nepočudni elemenat ili zabludjele ovce, do tada će se ove rasprave provlačiti. Bošnjaci su pred popis stanovništva rekli šta misle o tome i kako se prema tome odnose. Bosanci su preko noći postali gori od četnika. Žalosno je da ste u potpunosti kopirali obrise kampanje koju su srpski nacionalisti vodili protiv Jugoslovena i kao je danas vode protiv Crnogoraca.
Ja ne mogu otvoriti oči onom ko ne vidi. Ja ne mogu ni jednom nacionalisti ukazati da je nacionalista, jer je nacionalizam autističan pogled na svijet.
A to najbolje pokazuje prigovaranje kako nas nema tamo gdje Srbi i Hrvati laju, a ne vide da nas ima i tamo, ali tamo nas zbog pogleda na državu nema, jer nas označe Bošnjacima. A vi u svom likovanju to previdite.
Osporavati etničko Bosanstvo ne vodi ničemu, osim razotkrivanju bošnjačkih nacionalističkih konstrukcija.
Najbolji primjer jeste ideološko sljepilo oko imenovanja jezika i nacije, gdje Bošnjaštvo i bosanski jezik negiraju Bosanstvo i bošnjački jezik. I ova analogija nije slučajna, jer ja iako sam se izjasnio kao etnički Bosanac i maternji mi je bosanski jezik, po mnogima ne mogu biti Bosanac, a ako ne mogu biti Bosanac kako mogu govoriti bosanskim jezikom.
A sto se avatara tiće, bez borbe s petokrakom na čelu, nikada se ljiljan ne bi zaviorio ispred zgrade OUN, već bi vi danas živjeli u Drinskoj banovini, Kraljevine Jugoslavije.
ušće

#1779 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Po treći put:

Zlatko Lagumdžija -Bošnjak
Slaviša Šućur -Srbin
Željko Komšić - Hrvat

Molim izbaciti uljeza ...ko od njih nije Bosanac i zašto ili ko je više ili manje Bosanac i zašto :?: :?:
decembar2017

#1780 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by decembar2017 »

pemanapemani wrote:
Detaljnije - Bošnjacima je na prvom mjestu narodna pripadnost, a na labavom drugom BiH uz tendenciju da je prestigne religija. Većini Srba i Hrvata je na prvom mjestu narodna pripadnost i religija, a BiH im nije uopće na popisu prioriteta.

Tako dolazimo do stanja gdje nijednoj većoj grupi ljudi u Bosni i Hercegovini država nije na prvom mjestu.

Za pet godina ćemo doći do stanja gdje će Bošnjacima biti sasvim legitimno poturati priču kako je najbolje da se mirno razdružimo, a sve će opravdati ekonomskim i kulturnim razvojem naroda, pardon, nacije.
To su armirani temelji za raspad BIH.
Ne bi se slozio sa tobom da Bosnjaci ne stavljaju Bosnu na neko labavo drugo mjesto vec bas suprotno, Bosnjaci sebe i te kako vezu za Bosnu. Ja licno ne znam ni jednog Bosnjaka u stvarnom zivotu koji sebe ne vidi kao Bosanca ili koji razdvaja te dvije stvari. Ovdje na forumu i na slicnim mjestima se stvara ta podjela Bosanac vs Bosnjak ali u stvarnom zivotu toga nema.

I zato sve oni koje znam da li oni bili Bosnjaci-Bosnaci ili Bosanci-Bosnjaci sebe vezu za Bosnu i znaju da bez Bosne nema Bosnjaka/Bosanaca i potpuno su uvjereni da ni Bosne nema bez Bosnjaka/Bosanaca.

Ponavljam, odvojite stvarni zivot i odnos Bosanac-Bosnjak od ovog foruma i odnos " Bosanac "-Bosnjak na njemu. Ta podjela se vjestacki stvara i svi mozemo da vidimo od koga i sa kakvim ciljem i nemojte da padate u tu zamku.
Last edited by decembar2017 on 13/02/2018 13:20, edited 1 time in total.
The 51st State

#1781 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by The 51st State »

MuaDib wrote:Sve dok Bošnjaci na ljude koji se izjašnjavaju kao Bosanci a neki i Hercegovci gledaju na izdajnike, nepočudni elemenat ili zabludjele ovce, do tada će se ove rasprave provlačiti. Bošnjaci su pred popis stanovništva rekli šta misle o tome i kako se prema tome odnose. Bosanci su preko noći postali gori od četnika. Žalosno je da ste u potpunosti kopirali obrise kampanje koju su srpski nacionalisti vodili protiv Jugoslovena i kao je danas vode protiv Crnogoraca.
Ja ne mogu otvoriti oči onom ko ne vidi. Ja ne mogu ni jednom nacionalisti ukazati da je nacionalista, jer je nacionalizam autističan pogled na svijet.
A to najbolje pokazuje prigovaranje kako nas nema tamo gdje Srbi i Hrvati laju, a ne vide da nas ima i tamo, ali tamo nas zbog pogleda na državu nema, jer nas označe Bošnjacima. A vi u svom likovanju to previdite.
Osporavati etničko Bosanstvo ne vodi ničemu, osim razotkrivanju bošnjačkih nacionalističkih konstrukcija.
Najbolji primjer jeste ideološko sljepilo oko imenovanja jezika i nacije, gdje Bošnjaštvo i bosanski jezik negiraju Bosanstvo i bošnjački jezik. I ova analogija nije slučajna, jer ja iako sam se izjasnio kao etnički Bosanac i maternji mi je bosanski jezik, po mnogima ne mogu biti Bosanac, a ako ne mogu biti Bosanac kako mogu govoriti bosanskim jezikom.
A sto se avatara tiće, bez borbe s petokrakom na čelu, nikada se ljiljan ne bi zaviorio ispred zgrade OUN, već bi vi danas živjeli u Drinskoj banovini, Kraljevine Jugoslavije.
ne mozes nesto osporavati sto je prakticno statisticka greska i nema pojavnost osim po internetu.
decembar2017

#1782 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by decembar2017 »

MuaDib wrote:A sto se avatara tiće, bez borbe s petokrakom na čelu, nikada se ljiljan ne bi zaviorio ispred zgrade OUN, već bi vi danas živjeli u Drinskoj banovini, Kraljevine Jugoslavije.
Sta bi bilo kad bi bilo je za druge teme, ono sto se odgodilo je kada su komunisti imali vlast da su tada oni negirali postojanje Bosne kao zemlje Bosanaca vec su sveli Bosnu na " Svacija i nicija ". Zato tu pricu kako su komunisti za Bosnu i Bosance a zli nacionalisti za Bosnjake necete moci prodavati.
pustopoljina

#1783 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by pustopoljina »

bosnjaci koje ja poznajem se ne odricu bosne i hercegovine (sto za partiju koju biraju, nisam bas sigurna).
cak, naprotiv- smatraju da je jedino njima i stalo do BiH.
isti bosnjaci smatraju da je rijec bosanac samo sinonim za rijec jugonostalgicar.
a rijec jugonostalgicar znaci operisan od stvarnosti, njegova su stvarnost grupe na fb gdje se svi vole...na ulici je nevidljiv.
ti bosnjaci sebe smatraju jedinim koji stvarno nesto rade ( :lol: ) za drzavu.
osnovna razlika (po meni) izmedju bosnjaka i bosanaca je sto bosnjaci ne vjeruju da ima i promil srba i hrvata koji su za cjelovitu, jedinstvenu...BiH (ne vjeruju im ni kad neki srbin ili hrvat to izjavi, jednostavno: ne vjeruju).
i iz tog nevjerovanja, slijedi pristanak na torove (da bar nesto imaju, zato i promjena imena, biva da se sta ne pobrka), ali i nastavak borbe za citavu drzavu (sto onda ovi drugi i treci zovu majorizacija i dzamahirija). posljedica pristanka ulaska u tor je borba za alfa polozaj i unutartorovsko trvenje.
bosanci vjeruju opet da je procenat srba i hrvata koji vole BiH i smatraju je svojom drzavom i plakali bi da se raspadne bitno veci od onog promila i da kapiju treba sirom otvoriti.
bosanci smatraju da bosnjaci strase srbe i hrvate i svojom prezentnoscu smetaju ispoljavanju patriotizma kod srba i hrvata prema BiH.
s druge strane ih smatraju manje evoluiranom verzijom sebe, jer padaju na velikosrpsku i velikohrvatsku pricu i prihvataju njihove metode, a to znamo cemu je vodilo onda i cemu moze voditi uvijek.
bosnjaci smatraju da bosanci nisu normalni, zar opet da objasnjavaju koliko je ljudi pobijeno i zasto i KO ih je pobio i cuj ONI ustraseni???.
bosancima skoci pritisak kad im to bosnjaci kazu, jer ono, koji q, sta ti mislis gdje sam ja bio, da su meni svi u njemackoj, da ja nemam mezare da obidjem?! nastavak: ali bosanac svejedno ima nadu da to moze izdobriti. jos.
bosnjaci opet smatraju bosance budalama i smatraju bolje safe, than sorry,, haj'mo mi njih natjerati, pa cemo onda s njima fino, pa ce oni shvatiti da mi nismo talibani i da smo u stvari bas fini. ovo je najiracionalniji dio bosnjacke politike, nema logike...da ti nekog zarobis i da te on zavoli, to se zove stokholmski sindrom.
u trenucima ocaja bosnjak trazi pomoc od Allaha i svojih prijatelja istomisljenika i uljuljka se u san...a bosanac se dobro isplace i pita se je li onaj gore stvarno takva dobrica, za kakvog se izdaje, kad je sve ovo na zemlji dao, u stvari smatraju da je bolje da GA nema, jer ovo sto je stvoreno nista nije normalno.
tako nas ja vidim.
stvarno ne znam nijednog bosnjaka, a da smatra da se bosna treba rasparcati. Ali ih znam bruku koji idu onom- sta se mi imamo prilagodjavati, dosta smo se mi prilagodjavali.
i bosnjaci smatraju da se bosanci stide islama i to ih uzasno iritira.
bosancima fali vizija, znaju sta nece, znaju sta hoce, ali ne znaju kako to da ostvare, a da bude i vuk sit i ovce na broju i pomalo se srame bosnjaka, jer umjesto da imaju posla samo na dvije fronte, imaju za ledjima mladjeg nedokaznog brata koji baca sljunak i krevelji se na ove sa kojima bosanac pokusava izaci na zelenu granu, a realno, jaci su.
pemanapemani

#1784 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by pemanapemani »

decembar2017 wrote:
pemanapemani wrote:

Ne bi se slozio sa tobom da Bosnjaci ne stavljaju Bosnu na neko labavo drugo mjesto vec bas suprotno, Bosnjaci sebe i te kako vezu za Bosnu. Ja licno ne znam ni jednog Bosnjaka u stvarnom zivotu koji sebe ne vidi kao Bosanca ili koji razdvaja te dvije stvari. Ovdje na forumu i na slicnim mjestima se stvara ta podjela Bosanac vs Bosnjak ali u stvarnom zivotu toga nema.

I zato sve oni koje znam da li oni bili Bosnjaci-Bosnaci ili Bosanci-Bosnjaci sebe vezu za Bosnu i znaju da bez Bosne nema Bosnjaka/Bosanaca i potpuno su uvjereni da ni Bosne nema bez Bosnjaka/Bosanaca.

Ponavljam, odvojite stvarni zivot i odnos Bosanac-Bosnjak od ovog foruma i odnos " Bosanac "-Bosnjak na njemu. Ta podjela se vjestacki stvara i svi mozemo da vidimo od koga i sa kakvim ciljem i nemojte da padate u tu zamku.
Vjerujem da većina Bošnjaka sebe smatra Bosancima - Bošnjacima, ali trenutna bošnjačka politika je upregnuta u velikosrpsku matricu gdje je narodnost i religija na prvom mjestu.

Da stanje nije takvo kako sam naveo mi bi od 2000. godine imali organizovane valove povratka u manji entitet, koji bi bili sistemski podržani od proBiH snaga; ne bi bilo beskrupulozne pljačke resursa koji nisu uništeni u agresiji na RBiH; glavni grad bi bio sistemski uređen u svim oblastima i bio bi pogonski motor i primjer građanske države za koju se kao zalažu proBiH snage; dio novca od donacija ne bi bio opljačkan nego usmjeren na žestoko lobiranje kod MZ; u dijelovima BiH gdje su većina Bošnjaci bi imali obrazovni i zdravstveni sistem po uzoru na moderne sisteme zapadnih država, jer su spomenuti sistemi na kantonalnom nivou i možeš izbjeći velikosrpske i velikohrvatske opstrukcije..., a manipulacija se uobličuje time da se sve manje spominje agresija na BiH, a sve više rat za uništenje Bošnjaka. U manjem entitetu nije ugrožena država BiH, nego su ugroženi Bošnjaci. HDZ napada Bošnjake...

Eto, mogao bih do sutra pisati argumente koji zorno ukazuje da bošnjačka politika nije istinski proBiH orjentisana i da hinjski manipuliše vlastitim narodom i nama ostalima kojima je BiH domovina. Ta manipulacija je teško primjetna, jer imaš velikosrpski i velikohrvatski nacionalizam koji je prekrivaju, te ona izgleda jebeno nevino kada se uporedi sa ova dva zla.
GeeTnT

#1785 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by GeeTnT »

Bodkin wrote:
Rampage wrote:Zanimljivo je da nikad nijednog "Bosanca" nećeš vidjeti na temama o najvećem zlu koje je Evropa izrodila nakon Hitlera - UZP-ovicma i genocidašima. Niti jednom jedinom rječju nikada nisu osudili stvarno zlo na ovim prostorima.

Doduše, ukaže se poneki na tim temama, s pričom da su "svi činili zločine" i relativiziranjem zločina nad Bošnjacima.

Da ne bi bilo zabune, tipkam o "Bosancima", ne o Bosancima :thumbup:
Treba ti certifikat da budes bosanac. Nesto kao kad je covic dijelio.
Ako ti pisanje odgovara patriJotskoj dijaspori, dobijas :-D
Bosanaca je u dijaspori tamam onoliko koliko i Bosnjaka, Srba ( istina daleko manji broj), dok Hrvata nijedan...
pustopoljina

#1786 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by pustopoljina »

pemanapemani wrote:
decembar2017 wrote:
pemanapemani wrote:

Vjerujem da većina Bošnjaka sebe smatra Bosancima - Bošnjacima, ali trenutna bošnjačka politika je upregnuta u velikosrpsku matricu gdje je narodnost i religija na prvom mjestu.

Da stanje nije takvo kako sam naveo mi bi od 2000. godine imali organizovane valove povratka u manji entitet, koji bi bili sistemski podržani od proBiH snaga; ne bi bilo beskrupulozne pljačke resursa koji nisu uništeni u agresiji na RBiH; glavni grad bi bio sistemski uređen u svim oblastima i bio bi pogonski motor i primjer građanske države za koju se kao zalažu proBiH snage; dio novca od donacija ne bi bio opljačkan nego usmjeren na žestoko lobiranje kod MZ; u dijelovima BiH gdje su većina Bošnjaci bi imali obrazovni i zdravstveni sistem po uzoru na moderne sisteme zapadnih država, jer su spomenuti sistemi na kantonalnom nivou i možeš izbjeći velikosrpske i velikohrvatske opstrukcije..., a manipulacija se uobličuje time da se sve manje spominje agresija na BiH, a sve više rat za uništenje Bošnjaka. U manjem entitetu nije ugrožena država BiH, nego su ugroženi Bošnjaci. HDZ napada Bošnjake...

Eto, mogao bih do sutra pisati argumente koji zorno ukazuje da bošnjačka politika nije istinski proBiH orjentisana i da hinjski manipuliše vlastitim narodom i nama ostalima kojima je BiH domovina. Ta manipulacija je teško primjetna, jer imaš velikosrpski i velikohrvatski nacionalizam koji je prekrivaju, te ona izgleda jebeno nevino kada se uporedi sa ova dva zla.
bravo!
bosnjaci bi trebali biti oni koji bi upravo na svom primjeru (jer su sad vecina, kao srbi sto su bili u staroj drzavi... znaci ne napraviti gresku koju su srbi napravili) pokazati kako su to oni zamislili drzavu...bas na onom sto jeste u nasem domenu. za neke stvari jeste kocnica na visem nivou povucena, ali za mnoge nije...i drzava se upropastava, dok se oni najedu i napiju i nakupuju stanova i obrnu para...oni kad se razbole idu van, a ti kad se razbolis, prouci nesto...ionako niko nije od sudbine pobjegao.
mi nismo bili na nivou pracovjeka 1992. a nismo cak ni nastavili tamo gdje smo stali...vratili smo se par stotina godina unazad (po redanju prioriteta)...
ne moze tebi biti prioritet obezbjedjivanje svoje guzice. obezbijedi ti nesto, ali drzava je izasla iz rata, sepava i ranjena...prioritet ti je bio da je postavis na noge, a ne da prepustis vremenu da odluci....i kad se zaguzva da nosis kosti po kosmetu, pardon, pricas o unistenju bosnjaka.
ušće

#1787 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Još samo da odgovorite ko sprovodi Bošnjačku politiku ...i ko bi je trebao sprovoditi ... odvojena sa kim... samostalno kako...jebo više nadmudrivanja... :mrgreen:
General War

#1788 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

MuaDib wrote:Sve dok Bošnjaci na ljude koji se izjašnjavaju kao Bosanci a neki i Hercegovci gledaju na izdajnike, nepočudni elemenat ili zabludjele ovce, do tada će se ove rasprave provlačiti. Bošnjaci su pred popis stanovništva rekli šta misle o tome i kako se prema tome odnose. Bosanci su preko noći postali gori od četnika. Žalosno je da ste u potpunosti kopirali obrise kampanje koju su srpski nacionalisti vodili protiv Jugoslovena i kao je danas vode protiv Crnogoraca.
:thumbup:
GeeTnT

#1789 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by GeeTnT »

ušće wrote:Još samo da odgovorite ko sprovodi Bošnjačku politiku ...i ko bi je trebao sprovoditi ... odvojena sa kim... samostalno kako...jebo više nadmudrivanja... :mrgreen:
Ko sprovodi? Niko bolan. Bosnjacku politiku vode „lideri regiona“ (nidje veze) koji bi sutra da mogu jedni drugima oci vadili...i nama usput *et nako.
decembar2017

#1790 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by decembar2017 »

pustopoljina wrote:bosnjaci koje ja poznajem se ne odricu bosne i hercegovine (sto za partiju koju biraju, nisam bas sigurna).
cak, naprotiv- smatraju da je jedino njima i stalo do BiH.
isti bosnjaci smatraju da je rijec bosanac samo sinonim za rijec jugonostalgicar.
a rijec jugonostalgicar znaci operisan od stvarnosti, njegova su stvarnost grupe na fb gdje se svi vole...na ulici je nevidljiv.
ti bosnjaci sebe smatraju jedinim koji stvarno nesto rade ( :lol: ) za drzavu.
osnovna razlika (po meni) izmedju bosnjaka i bosanaca je sto bosnjaci ne vjeruju da ima i promil srba i hrvata koji su za cjelovitu, jedinstvenu...BiH (ne vjeruju im ni kad neki srbin ili hrvat to izjavi, jednostavno: ne vjeruju).
i iz tog nevjerovanja, slijedi pristanak na torove (da bar nesto imaju, zato i promjena imena, biva da se sta ne pobrka), ali i nastavak borbe za citavu drzavu (sto onda ovi drugi i treci zovu majorizacija i dzamahirija). posljedica pristanka ulaska u tor je borba za alfa polozaj i unutartorovsko trvenje.
bosanci vjeruju opet da je procenat srba i hrvata koji vole BiH i smatraju je svojom drzavom i plakali bi da se raspadne bitno veci od onog promila i da kapiju treba sirom otvoriti.
bosanci smatraju da bosnjaci strase srbe i hrvate i svojom prezentnoscu smetaju ispoljavanju patriotizma kod srba i hrvata prema BiH.
s druge strane ih smatraju manje evoluiranom verzijom sebe, jer padaju na velikosrpsku i velikohrvatsku pricu i prihvataju njihove metode, a to znamo cemu je vodilo onda i cemu moze voditi uvijek.
bosnjaci smatraju da bosanci nisu normalni, zar opet da objasnjavaju koliko je ljudi pobijeno i zasto i KO ih je pobio i cuj ONI ustraseni???.
bosancima skoci pritisak kad im to bosnjaci kazu, jer ono, koji q, sta ti mislis gdje sam ja bio, da su meni svi u njemackoj, da ja nemam mezare da obidjem?! nastavak: ali bosanac svejedno ima nadu da to moze izdobriti. jos.
bosnjaci opet smatraju bosance budalama i smatraju bolje safe, than sorry,, haj'mo mi njih natjerati, pa cemo onda s njima fino, pa ce oni shvatiti da mi nismo talibani i da smo u stvari bas fini. ovo je najiracionalniji dio bosnjacke politike, nema logike...da ti nekog zarobis i da te on zavoli, to se zove stokholmski sindrom.
u trenucima ocaja bosnjak trazi pomoc od Allaha i svojih prijatelja istomisljenika i uljuljka se u san...a bosanac se dobro isplace i pita se je li onaj gore stvarno takva dobrica, za kakvog se izdaje, kad je sve ovo na zemlji dao, u stvari smatraju da je bolje da GA nema, jer ovo sto je stvoreno nista nije normalno.
tako nas ja vidim.
stvarno ne znam nijednog bosnjaka, a da smatra da se bosna treba rasparcati. Ali ih znam bruku koji idu onom- sta se mi imamo prilagodjavati, dosta smo se mi prilagodjavali.
i bosnjaci smatraju da se bosanci stide islama i to ih uzasno iritira.
bosancima fali vizija, znaju sta nece, znaju sta hoce, ali ne znaju kako to da ostvare, a da bude i vuk sit i ovce na broju i pomalo se srame bosnjaka, jer umjesto da imaju posla samo na dvije fronte, imaju za ledjima mladjeg nedokaznog brata koji baca sljunak i krevelji se na ove sa kojima bosanac pokusava izaci na zelenu granu, a realno, jaci su.

U pravu si, sto jest jeste.
decembar2017

#1791 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by decembar2017 »

pemanapemani wrote:

U pravu si ti ali to je opis kako se vlast ponasa a ne sta narod zeli. I ruku na srce ni SDP a ni SDA kada su na vlasti nisu uradili nesto po tom pitanju, kao obican narod mi bi zeljeli nesto drugo nego sto ovi na vlasti rade ali to je drugi par opanaka.
pemanapemani

#1792 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by pemanapemani »

decembar2017 wrote:
pemanapemani wrote:

U pravu si ti ali ja nisam to vidio ni od ovih nacionalistam sto bi se reklo stranaka za koje Bosnjaci glasaju ali ni od demokrata/socijalista sto bi se reklo da Bosanci za njih glasaju. Od 2000 nisu bili samo Bosnjaci na vlasti vec i ovi sto sebi zele da kazu da su Bosanci, pa gledano samo na taj nacin ni Bosnjaci a ni Bosanci ne zele Bosnu, ali nije tako.

Niti su Bosnjaci stranke koje ih vode niti su Bosanci stranke koje njih vode, kao obican narod mi bi zeljeli nesto drugo nego sto ovi na vlasti rade ali to je drugi par opanaka.
Nije u redu svima stavljati isti teret na leđa, jer nisu svi jednako odgovorni.

Budimo pošteni i priznajmo da je SDA u 28 godina višestranačja pauzirala od vlasti samo 2 godine za vrijeme Alijanse za promjene.

Druga stvar, ti malo kako su Bošnjaci i Bosanci jedno, kako ne znaš Bošnjaka koji nije i Bosanac, kako je to glupa podjela koja ne postoji u stvarnosti, nego samo na forumu...
Onda kada ti treba bilo kakav argument u raspravi te kategorije totalno razdvojiš, pa imamo dio prošlosti kada su Bošnjaci bili na vlasti i dio kada su Bosanci. :-)
Jebi ga druže, dogovori se malo sam sa sobom.
ušće

#1793 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

GeeTnT wrote:
ušće wrote:Još samo da odgovorite ko sprovodi Bošnjačku politiku ...i ko bi je trebao sprovoditi ... odvojena sa kim... samostalno kako...jebo više nadmudrivanja... :mrgreen:
Ko sprovodi? Niko bolan. Bosnjacku politiku vode „lideri regiona“ (nidje veze) koji bi sutra da mogu jedni drugima oci vadili...i nama usput *et nako.
Ma dokurčilo mi naprdivanje o Bošnjačkoj politici i Bosanski perfektnosti pri tome koliko vidim niko ne vidi dalje od dupeta ...Dobro kaže @PM 72 ( sa koji često dođem u konflikt u diskusijama...) Lahko je palamuditi skriven iza tastature stisni muda pa otiđi na Sokolac da tražiš to što tražiš ...
Ja ovim vatrenim Bosancima i zapaljivim Bošnjacima mogu reći ...Većeg i srčanijeg Bosanca od rahmetli Bracike nisam upoznao i sreo a da si mu rekao u facu da nije Bošnjak jebo bi ti mater u sred face ...ali džaba da ne pričam o tome da ako se usudiš da ukažeš na nepravde prema Bošnjacima dobiješ redovno ono prezirno podlo " Ne glasam za SDA ali... :-)
decembar2017

#1794 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by decembar2017 »

pemanapemani wrote:
decembar2017 wrote:
pemanapemani wrote:

U pravu si ti ali ja nisam to vidio ni od ovih nacionalistam sto bi se reklo stranaka za koje Bosnjaci glasaju ali ni od demokrata/socijalista sto bi se reklo da Bosanci za njih glasaju. Od 2000 nisu bili samo Bosnjaci na vlasti vec i ovi sto sebi zele da kazu da su Bosanci, pa gledano samo na taj nacin ni Bosnjaci a ni Bosanci ne zele Bosnu, ali nije tako.

Niti su Bosnjaci stranke koje ih vode niti su Bosanci stranke koje njih vode, kao obican narod mi bi zeljeli nesto drugo nego sto ovi na vlasti rade ali to je drugi par opanaka.
Nije u redu svima stavljati isti teret na leđa, jer nisu svi jednako odgovorni.

Budimo pošteni i priznajmo da je SDA u 28 godina višestranačja pauzirala od vlasti samo 2 godine za vrijeme Alijanse za promjene.

Druga stvar, ti malo kako su Bošnjaci i Bosanci jedno, kako ne znaš Bošnjaka koji nije i Bosanac, kako je to glupa podjela koja ne postoji u stvarnosti, nego samo na forumu...
Onda kada ti treba bilo kakav argument u raspravi te kategorije totalno razdvojiš, pa imamo dio prošlosti kada su Bošnjaci bili na vlasti i dio kada su Bosanci. :-)
Jebi ga druže, dogovori se malo sam sa sobom.
A prosli mandat, ko nam je bio Ministar vanjskih poslova, to je dobio kao kandidat iz SDP-a zar i to nije biti dio vlasti ?

A za ovo Bosnjak -Bosanac sam pisao iz ugla kako se to na forumu prezentira, Bosnjaci glasaju za nacionaliste , tj SDA a Bosanci za SDP, DF i slicne stranke. I kada gledas na taj nacin, kako se na forumu prezentira ta razlika ispada da nema ustvari razlike kada su na vlasti te stranke.
hAZNADAR

#1795 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

pemanapemani wrote:

.
O jel, pa zato valjda forumski Bosanci upotrebljavaju velikosrpsku retoriku tumaceci Bosnjake? :mrgreen:

Znamo jako dobro svi da nisu srpski agenti na Saboru agitovali za ovo ime, da nema dokaz da su srpski lobiji uticali na identitet Bosnjaka.
Hebote, Bosnjaci izabrali ime za sebe - a tu tvrdis da je to urota, konspiracija,... kec na desetku nekome.
Pogotovo kada se zna kako velikosrbi tumace bosnjacko ime, koliko ga priznaju(mimo protokolarnosti u politici i medijima), kako ga tumace i negiraju,..

Cim ti pricas da je narodnost i religija Bosnjacima na prvom mjestu - nemas ti pojma o cemu pricas. Nije ljudima Bosnjastvo prece nego Bosanstvo - ljudi to dvoje odavno poistovjecuju.
piupiu

#1796 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
LBVIEW wrote:Po toj logici, sve i jedan zlocinac/podstrekac i autor ideoloske podloge za isti je radio u duhu vremena, pa je s toga anahrono retrospektivno analizirati i osudjivati iste. A ideoligija i danas aktuelna, te osnova genocidne politicke misli komsija. :oops: Da ne spominjem kako argument vrijedi samo za jedne, pa se tako drvlje i kamenje baca na one koje po nebitnom piskaralu s antisemitskim stavovima nazivaju ulicu, dok se nalazi razumijevanje za Nobelovca kod Hitlera, te njegove rasisticke izjavama o muslimanima, sve u duhu vremena, dabome. :D
Sto se, svakako nadovezuje na ovu pricu, gdje pojedini vriste o "nacionalizmu",jednih koji se sastoji u pravu na jezik, narodno ime, historiju i kulturu, dok na one susjedne koji su odgovorni za ratove, zlocine i razaranje, ostaju nijemi. Posebno simptomatican je nekakav pokusaj nijekanja historijskog kontinuiteta Bosnjacima, uprkos relevantnim histirijskim izvorima, dok se drugima isti podrazumijeva jos od stoljeca sedmog, a do Vase Pelagica i sl. nazivali se svakako.
Svakako, sav bijes, frustracije "neoravdom" u vidu "kradje" rezerviran je za forum, na terenu stvari ipak stoje drugacije. :wink:
O bosnjackom romantizmu 19 vijeka - radije Jukica nego Beslagica. Sto li?
Shodno duhu vremena koji se oprasta - moze Njegos a ne moze Ante Starcevic.

Nikako mi nije jasno kako pokusavaju prodti pricu nekima koji su sami imali slicne zablude nekada. Pocev od mene licno.
Ne radi se tu 'radije', ni o 'ili'-'ili', radi se o tome da ne možeš motiv nekoga iz 19. vijeka analizirati retrospektivno i izjednačavati ga sa savremenim motivom nekog iz 21. vijeka. I stvarno je postalo deplasirana i neukusna ova vrsta podmetanja. Jesam ja krenula od Njegoša ili je moj sagovornik citirao listu njegovih stihova, koji su ga uveli u razgovor? Upitaj me i o Starčeviću, ako te zanima, pa ću ti odgovoriti, ali nemoj podmetati k'o pravi balkanski udbaš - "aaaa, znači, radije Jukić, nego Bašagić, može Njegoš, ne može Starčević!!!! ahaaaa!!! ahhhaaaa!!! tu smo!!!!". Ne valja manipulisati i insinuirati, narašće ti nos.

Niko ovdje ništa ne pokušava nekome 'prodati', ovo nije kongres buduće bosanskohercegovačke identitetske politike, već jedan obični forum gdje ljudi razgovaraju, ne pišu Ustave i političke programe. Za svu tvoju priču o demokratičnom i otvorenom bošnjačkom kolektivnom biću, hAZNADARe, koje stalno biva napadanim od zločestih Bosanaca, izuzetno si autoritaran - i ti i ovaj iznad tebe. Pitam se, zašto li je jedina stvar koju ste pročitali iz tih mojih postova upravo ta o Njegošu, i ni to niste pročitali kako treba, nego kako vam odgovara, a ni piiiiiiiip o modernizaciji, o svjetovnom, o artikulaciji bošnjačke politike danas, ništa, k'o da se nije ni desilo. Eto da i ja upitam - što li?
Last edited by piupiu on 13/02/2018 15:15, edited 1 time in total.
ušće

#1797 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Mrsko mi da citiram sve ove pametne koji se vraćaju na Bošnjačka politika ,Bošnjaci vladali,Bošnjaci birali
- Budite ljubazni pa umjesto demagoških proseravanja ... pogledajte podatke o izbornom tijelu BiH ,prebrojte krvna zrnca onih koji su glasali
Zatim izbaciti podatke o izlaznost i ,zatim rezultate tkz.Bošnjačkih stranaka,tkz.Bosanskih stranaka a onda prdite koga i zbog čega biraju Bošnjaci... Nećete jer nemate muda pogledati stvarnosti u oči...jok lakše je u buđak i dobacivali gledaj Bošnje bog te jebo ...
hAZNADAR

#1798 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Ma ko diro, rec men pa da ga ja,..
Ko ti osporava da si Bosanac? Kako mozes biti izdajnik kada nisi bio Bosnjak pa presao u neprijateljski tabor?

Medjutim - ako se predstavljas kao dio probosanskih snaga a prospas velikosrpsku retoriku i iste predrasude o Bosnjacima ili islamu - svako ima slobodu da zakljuci bilo sta.

A tema je zapocela sa izjavom Cavara, predsjednika Federacije da je bosnjacki nacionalizam opasan po BiH. I ne samo on. Slazes li se sa njim ili ne? Pa da onda vidimo koja ti je politika najbliza.
hAZNADAR

#1799 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:

Ne radi se tu 'radije', ni o 'ili'-'ili', radi se o tome da ne možeš motiv nekoga iz 19. vijeka analizirati retrospektivno i izjednačavati ga sa savremenim motivom nekog iz 21. vijeka. I stvarno je postalo deplasirana i neukusna ova vrsta podmetanja. Jesam ja krenula od Njegoša ili je moj sagovornik citirao listu njegovih stihova, koji su ga uveli u razgovor? Upitaj me i o Starčeviću, ako te zanima, pa ću ti odgovoriti, ali nemoj podmetati k'o pravi balkanski udbaš - "aaaa, znači, radije Jukić, nego Bašagić, može Njegoš, ne može Starčević!!!! ahaaaa!!! ahhhaaaa!!! tu smo!!!!". Ne valja manipulisati i insinuirati, narašće ti nos.

Niko ovdje ništa ne pokušava nekome 'prodati', ovo nije kongres buduće bosanskohercegovačke identitetske politike, već jedan obični forum gdje ljudi razgovaraju, ne pišu Ustave i političke programe. Za svu tvoju priču o demokratičnom i otvorenom bošnjačkom kolektivnom biću, hAZNADARe, koje stalno biva napadanim od zločestih Bosanaca, izuzetno si autoritaran - i ti i ovaj iznad tebe. Pitam se, zašto li je jedina stvar koju ste pročitali iz tih mojih postova upravo ta o Njegošu, i ni to niste pročitali kako treba, nego kako vam odgovara, a ni piiiiiiiip o modernizaciji, o svjetovnom, o artikulaciji bošnjačke politike danas, ništa, k'o da se nije ni desilo. Eto da i ja upitam - što li?
Ja samo uzmem zdravo za gotovo sve primjere koje podastires.
OK su ti i epohom opravdani primjeri koje spominjes - Njegosa i Jukica.
Na drugoj strani nalazis pandan u safetovom "sehidskom rastanku". :-)

Da postiras na temi "Lijepi ljudi" samo slike zgodnih cura - covjek bi mogao priblizno pogoditi tvoju orjentaciju.

Tako je i ovdje po primjerima lako prokuziti gdje lezis.
piupiu

#1800 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:Ja samo uzmem zdravo za gotovo sve primjere koje podastires.
OK su ti i epohom opravdani primjeri koje spominjes - Njegosa i Jukica.
Na drugoj strani nalazis pandan u safetovom "sehidskom rastanku". :-)

Da postiras na temi "Lijepi ljudi" samo slike zgodnih cura - covjek bi mogao priblizno pogoditi tvoju orjentaciju.

Tako je i ovdje po primjerima lako prokuziti gdje lezis.
A gdje ležim? Baš me zanima?

I čemu nalazim pandan u "Šehidskom rastanku"? Hoćeš da se citiram pa da tražim da te banuju?
Locked