Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The BEN10

#1776 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by The BEN10 »

Hendrix wrote:
Gandra_1 wrote:Meni se u zadnje vrijeme sve više čini da ljudi odlaze više zbog političke situacije i stanja u društvu, stalnih prepiriki, nefunkcionalnosti institucija, stalnih nacionalnih tenzija, prizivanja sukoba itd...

Gledajući trenutno sebe i ja bih se trenutno najviše iselio iz BiH iz tih razloga, ne samo ekonomskih...
Sto ba, samo ne pratis vijesti i odjebes svakog iz drustva ko se usudi reci nesto negativno i eto ljepote i finog zivota, prema nekim izjavama koje sam citao ovde na forumu :)
I glumiti da se sve to što se negativno dešava ne utiče na kvalitet tvog života. Ili što je još gore - strašno će negativno uticati na kvalitet života za 10-15 godina!?
Kako je zabijanje glave u pijesak rješenje!?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1777 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Truba »

pa dobro... evo portali koje ja pratim :D

govore da nije baš sjajno u mnogim gradovima zapadne europe
sad je pitanje hoćeš li kao balkanac upasti u naselje koje nema stranaca

moj komšija je upao u naselje gdje su sve samo nijemci... nešto kao hrasnica u odnosu na sarajevo

kaže

sve njemice u firmi trudne od 16 do 46 ( ovdje se priča o bijeloj kugi)

nijemci radnici balkanci ljenčine ( kaže obratno je... nijemci non stop na bolovanju drugi rade za njih)

veći grad pored... pun turaka i arapa

hoće li ti biti bolje ako zamijeniš bošnjake srbe i hrvate arapima istočnoeiropljanima azijatima i afrikancima...
:? hoeš li smjeti pustiti dijete navečer da hoda ulicom

nek svak procijeni sam :D i nek se kocka
mousstapha

#1778 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mousstapha »

Nevjerovatno je kako njemci ofirno uzimaju bolovanje, ali niko ne prigovara dok je u skladu sa zakonom. :D
Sanjarko

#1779 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Sanjarko »

petunija wrote:
Hendrix wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/roditel ... /171207032

Slika i prilika drzave, kada sudjenje ometaju i opstruiraju nekakve familije iz treceg safa, totalno nebitni likovi koji su uzimaju sebi za pravo da su oni iznad nas, zamislite kako mogu ordinirati ovi koji su ukljuceni u vlast i vodece dinastije. Sve super dok ne stanes nekom ovakvom na put...onda vidis pravo lice sistema.
Taman htjedoh postaviti isti link
A onda neko kaže iseljavanje moda :-?
Kakva moda ba. Ja oboli i mentalno i fizicki sto nemam nista, nikakva primanja ni pomoc i nikad nisam ni bio dobro od rodzenja mozda i nikad od drzave nisam nista dobio ni ja ni porodica nego nam samo uzimala putem poreza pare cak i od mene ono malo sadake sto mi neko da i godinama se mi svadzamo medzusobno jer se nema para i sve gore pa se sve vise zbog nedostatka para svadzamo. Kako kaze nekako ona pjesma narodnjak, sirotinja svadi, svadza.
meteorit135531

#1780 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by meteorit135531 »

Kad cujem kad mi neko kaze:
"Ma , ode sve vani, sve sto znam hoce vani, ide vani." Kad cujem izjave tog tipa onda jednostavno desi se ovo: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Malo se ljudi nafurali jer Njemacka dopusta dolazak NK radnicima u MCDonalds koji je voljan da radi papire za BH drzavljane.
U sustini, moze se na zapad otici samo na onaj nacin na koji ti dopusta njemacka vlada, nikako drugacije.
Kad Svabo kaze da moze, onda moze.
Inace, procitam tu i tamo kako se ljudi zale jer dobijaju odbijenice iz Njemacke ambasade.
A sto li dobijaju odbijenice, ako se moze tako lako otici kako se misli?

Ma ja, ode bolan sve vani.. Svi masovno pakuju kofere i odlaze na put bez povratke. Dupke je puna autobuske stanica u Sarajevu, krca se raja za odlazak u Njemacku..
Neki dan sam vidio u autobusu za Hamburg sjedi 6 putnika + dva vozaca. :kiss:
Zanimljivo, jel de?

A svi odlaze, hrle vani da rade. :run:

Moja gospodo, veze vi nemate ni o cemu pisete.
E onda dolazimo do toga koliko bi posjedovanje HR putovnice umnogome olaksalo odlazak u tudjinski svijet, jer cekanje na termin u njemackoj ambasadi kosta mnogo zivaca..

A onda dolazimo do sljedeceg pitanja u nizu:
Zasto se na termin u njemackoj ambasadi ceka po 8,9 mjeseci? Zar nije potpuno logicno da ambasada uposli jos 50 ljudi koji bi ubrzali postupak izdavanja vize ?
E pa , onda slijedi jos logicniji odgovor. Nisu Svabe sa marsa pali. Znaju oni dobro sa kim imaju posla, pa nas vec u pocetku jebu sa tim dodjeljivanjem termina.
Otprilike, poznat mi je osjecaj i odnos Nijemaca prema nama, fukari koja skapava od gladi i radi za 8 EUR dnevno u ovom prknu od drzave.

Nekad je Hitler neke ljude nazivao untermensch.

Pa mi smo za njih zadnja klasa ljudi, onaj olos sa kojim se oni ne zele mijesati ni vezivati.
Ali Boze moj, opet je bolji biti zadnji soj i klasa u Njemackoj , nego da te ovdje Hamo sa recepcije handri za 3 stoje samo jer mu se moze i samo jer on to hoce, jer je toliko pogan samo zato jer je iz Bosne.
:bih:
Bluemore

#1781 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bluemore »

The BEN10 wrote:
Hendrix wrote:
Gandra_1 wrote:Meni se u zadnje vrijeme sve više čini da ljudi odlaze više zbog političke situacije i stanja u društvu, stalnih prepiriki, nefunkcionalnosti institucija, stalnih nacionalnih tenzija, prizivanja sukoba itd...

Gledajući trenutno sebe i ja bih se trenutno najviše iselio iz BiH iz tih razloga, ne samo ekonomskih...
Sto ba, samo ne pratis vijesti i odjebes svakog iz drustva ko se usudi reci nesto negativno i eto ljepote i finog zivota, prema nekim izjavama koje sam citao ovde na forumu :)
I glumiti da se sve to što se negativno dešava ne utiče na kvalitet tvog života. Ili što je još gore - strašno će negativno uticati na kvalitet života za 10-15 godina!?
Kako je zabijanje glave u pijesak rješenje!?
Bas tako
Lijepo je biti saburli i pozitivan vazda
Al ko ne zbroji 1 i 1 i nada se nekom cudu
Jer to sto je moda postala iseljenje
Postala je s razlogom
A nije to jedini problem vec posljedica drugih problema
Znaci ocekivati nakon sto se drugi isele da ce onom ko ostane biti lakse nema za to osnove :)
za ostati u istom je linija manjeg otpora
realna do boli

#1782 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by realna do boli »

Uvijek sam bila protiv toga da mi dijaspora bira vlast. Sada sam u dilemi. Ovi sto danas idu..ipak znaju dobro, kakvo je stanje u BiH.
bluesjunior

#1783 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by bluesjunior »

realna do boli wrote:Uvijek sam bila protiv toga da mi dijaspora bira vlast. Sada sam u dilemi. Ovi sto danas idu..ipak znaju dobro, kakvo je stanje u BiH.
sumnjam da će ovi što odlaze danas (zadnjih par godina) birati vlast ovdje, i to baš zato što znaju od čega bjež... htjedoh reć zašto odlaze:)
realna do boli

#1784 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by realna do boli »

Da..lose nam sam se pise..ostaju podobni.
bluesjunior

#1785 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by bluesjunior »

ha ha šta znaš ako dovoljno dugo poživimo možda bude više parkinga...
Nadzorna_ploca

#1786 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Ali daj raja malo promjenite. Idite u Berlin recimo. Ili Eindhoven. Moze i Amsterdam. Sta cete svi u Minhenu i Frankfurtu. :mrgreen:
mousstapha

#1787 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mousstapha »

Pa da je blize kuca :lol: :run:
triconja

#1788 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by triconja »

Nadzorna_ploca wrote:Ali daj raja malo promjenite. Idite u Berlin recimo. Ili Eindhoven. Moze i Amsterdam. Sta cete svi u Minhenu i Frankfurtu. :mrgreen:
Cuj dje ces u Minken, pa i Radosav jednom hotio da ide tamo po sina :lol: :lol: :lol:
Nadzorna_ploca

#1789 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Sa Wizzom kuca je uvijek blizu. Evo novi slogan za Madjare. :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1790 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mk ultra »

realna do boli wrote:Da..lose nam sam se pise..ostaju podobni.
je li stvarno
realna do boli

#1791 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by realna do boli »

Da.
sunceKOtepsija

#1792 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sunceKOtepsija »

ostaju sposobni i oni koji ljube domovinu AKA domoljupci :bih:
realna do boli

#1793 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by realna do boli »

Da .
Rockefeller

#1794 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

mousstapha wrote:Nevjerovatno je kako njemci ofirno uzimaju bolovanje, ali niko ne prigovara dok je u skladu sa zakonom. :D
Uzmem i ja. Sacu u januaru prije godisnjeg na jedno sedam dana.
mousstapha

#1795 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mousstapha »

Rockefeller wrote:
mousstapha wrote:Nevjerovatno je kako njemci ofirno uzimaju bolovanje, ali niko ne prigovara dok je u skladu sa zakonom. :D
O tome govorim. Kako mozes bolovanje planirati :D
Russki

#1796 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Russki »

Mentalnog sklopa društva u kojem se nalazimo.

Većinu ljudi koje osobno znam i koji su otišli, glavni razlog je bio taj mentalni sklop.

Jer iole jedan inteligentan čovjek, koji ne gaji mržnju prema osobi druge nacionalnosti, rase, spola, seksualne orijentacije, ne gubi vrijeme na tračeve, nije kompleksaš i sl. ne može da funkcionira. Masa je zadojena, velika velika većina.

Zabadanje glave u pijesak nije rješenje. Svi koji misle da se ovdje može nešto popraviti, žive u zabludi. Uostalom, sami smo izabrali ovu paščad na vlasti i oni nas handre kako hoće. Ajde što smo izabrali, nego što i dalje se podržava takva politika. Maloumnost biblijskih razmjera.

Onda kažu ja sam domoljub. Ako si domoljub, zašto dopuštaš da se ovo dešava.
HAVANA

#1797 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by HAVANA »

O cemu se sad ovde prica?Da zabadanje glave u pijesak nije rjesenje a pobjeci odavde jeste? Da neko ko zeli ovde da zivi i umre,radi i bori se kako zna i umije,ne zeli da bjezi od problema,iz svoje zemlje,od svoje porodice,prijatelja,sjecanja...da treba da bjezi?To je rjesenje problema? Pobjeci? Kakav uopste pijesak,kakvo zabadanje?Da su svi ludi koji su ovde,stranacki ljudi,nesposobne budale...a svi sto odu i bjeze su kao jako pametni i sposobni ljudi modernih shvatanja? Ima jedan problem kod dosta ljudi koje znam.Ne bjeze u zivotu od problema,pogotovo ne iz svog u tudje.Ne znam uopste cemu pametovanje i ubjedjivanje nekoga u ispravnost svoje odluke.Odes i cao.Ne mora moje dijete citati kako je jedino rjesenje pobjeci.Ako svi pobjegnu,ko ce ostati?Domoljubna trojka srba,hrvata i bosnjaka?Da pobjegnem pa nek mi se pisaju po glavi i grobovima predaka?Smetacu im dok god mogu i imam snage.Kopacu se ovde a ne po nakim ludvigshafenima ,kalifornijama i pickama materinim.Volim da zivim ovde i pored svih ludila.Mogu obezbijediti egzistenciju, i ja i jako mnogo mojih prijatelja.I nadam se da ce mi djeca ostati ovde.Zelim to.Jako.Bice im teze ,al neka ce.Teze mi im je pokazati i nauciti kako da se bore i zive neuklopljeni u masu i gomilu budala kojih je sad ovde jako puno, nego rjesiti problem bjezanjem.Bjezi i cao.Kad god je kakav problem, a ti pobjegni.Divna lekcija.
HAVANA

#1798 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by HAVANA »

Ako odluce da odu,podrzacu ih.Njihov zivot i odluka.Al nece mi biti pravo.Osim u slucaju rata.Tu ih apsolutno podrzavam.Tu sam i sam pogrijesio sto nisam pobjegao od problema.Al sta ces,covjeku je najteze protiv sebe samog.Da mi je docekat temu masovni povratak u bih.Al mrka kapa.Ovo je vrijeme i period ovih budala.Potrajace dok prodje.
Rockefeller

#1799 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

mousstapha wrote:
Rockefeller wrote:
O tome govorim. Kako mozes bolovanje planirati :D
Kako nes moc :lol:
ultima_palabra

#1800 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ultima_palabra »

HAVANA wrote:O cemu se sad ovde prica?Da zabadanje glave u pijesak nije rjesenje a pobjeci odavde jeste? Da neko ko zeli ovde da zivi i umre,radi i bori se kako zna i umije,ne zeli da bjezi od problema,iz svoje zemlje,od svoje porodice,prijatelja,sjecanja...da treba da bjezi?To je rjesenje problema? Pobjeci? Kakav uopste pijesak,kakvo zabadanje?Da su svi ludi koji su ovde,stranacki ljudi,nesposobne budale...a svi sto odu i bjeze su kao jako pametni i sposobni ljudi modernih shvatanja? Ima jedan problem kod dosta ljudi koje znam.Ne bjeze u zivotu od problema,pogotovo ne iz svog u tudje.Ne znam uopste cemu pametovanje i ubjedjivanje nekoga u ispravnost svoje odluke.Odes i cao.Ne mora moje dijete citati kako je jedino rjesenje pobjeci.Ako svi pobjegnu,ko ce ostati?Domoljubna trojka srba,hrvata i bosnjaka?Da pobjegnem pa nek mi se pisaju po glavi i grobovima predaka?Smetacu im dok god mogu i imam snage.Kopacu se ovde a ne po nakim ludvigshafenima ,kalifornijama i pickama materinim.Volim da zivim ovde i pored svih ludila.Mogu obezbijediti egzistenciju, i ja i jako mnogo mojih prijatelja.I nadam se da ce mi djeca ostati ovde.Zelim to.Jako.Bice im teze ,al neka ce.Teze mi im je pokazati i nauciti kako da se bore i zive neuklopljeni u masu i gomilu budala kojih je sad ovde jako puno, nego rjesiti problem bjezanjem.Bjezi i cao.Kad god je kakav problem, a ti pobjegni.Divna lekcija.
Mislim da treba prestati razmisljati u apsolutnim formama tipa otici ili ostati... covjek treba u zivotu isprobati razne stvari. Znam raje koja je otisla, dosta njih koji su se vratili, znam neke koji su otisli vani a strana firma ih vratila da rade ovdje uz evropsku platu, znam neke koji rade ovdje a vise su na sluzbenim putevima po Evropi... svega ima.

Hocu reci, nijedan izbor ne mora biti definitivan, u jednom trenutku u zivotu su ti prece jedne stvari, u drugom neke druge, i onda pravis izbore shodno tome. Pogotovo sto nasa raja vecinom odlazi na destinacije koje su dva sata avionom od Bosne. Bitno je sebe izgraditi na nacin da svugdje imas neki prolaz sa svojim znanjem i strukom, i onda nema frke.
Post Reply