Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
sumirprimus
#17501 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koji ba pritisak na tamo negdje normalnim stvarima? Ne zelim da vrsim pritisaj za takve stvari, zelim da bude normalno u ovoj nenormalnoj sredini.
I st akaze moras ponjet svoju mezu i pice?heh
-
Hakiz
#17502 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I kada bih ja sada, iz razloga borbe, recite javnosti da se narod budi (Štulić), rekao da zbog šelaka (a kao što rekoh, šelak je simptom veće bolesti) neću glasati za trenutnu vlast, šta bih dobio kao odgovor?moimoi wrote: ↑27/02/2024 20:52 Sve su to primjeri za koje se moras boriti kao bik. Stvar je u mentalitetu. 99% ljudi ce ti reci “jebote selak, ima vaznijih problema” na kraju ce ostati na tome.. niti ce se rijesiti tvoj problem, niti ti vazniji.
Ono sto nasem narodu fali jeste volja da se bore za sebe. Biti dosadan i uporan. Ukrv dosadan i uporan. Nije nam jasno da su se drugi ljudi vani izborili za svoje. Misle da im je neko jako pametan servirao- nije ba drugovi! To vam je demokratija. Ne prestaje izborim.. svi mi smo odgovoorni.. konstantan pritisak jedino donosi prosperitet.
Da li je lakse otici u drzave gdje drugi vrse pritisak za tebe, jer te se ne tice.. naravno da jeste. Banja.
Da, bježite odavde. Daleko.
Last edited by Hakiz on 27/02/2024 21:01, edited 1 time in total.
-
moimoi
#17503 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To sto ti smatras “normalne stvari” neko se za te stvari izborio.sumirprimus wrote: ↑27/02/2024 20:56 Koji ba pritisak na tamo negdje normalnim stvarima? Ne zelim da vrsim pritisaj za takve stvari, zelim da bude normalno u ovoj nenormalnoj sredini.
-
moimoi
#17504 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da to neces reci. Nego ces napisati Semikem-u upit i zahtjevati obrazlozenje. Zatim ces to fino prihefteriti javno da se vidi sav apsurdHakiz wrote: ↑27/02/2024 20:59I kada bih ja sada, iz razloga borbe, recite javnosti da se narod budi (Štulić), rekao da zbog šelaka (a kao što rekoh, šelak je simptom veće bolesti) neću glasati za trenutnu vlast, šta bih dobio kao odgovor?moimoi wrote: ↑27/02/2024 20:52 Sve su to primjeri za koje se moras boriti kao bik. Stvar je u mentalitetu. 99% ljudi ce ti reci “jebote selak, ima vaznijih problema” na kraju ce ostati na tome.. niti ce se rijesiti tvoj problem, niti ti vazniji.
Ono sto nasem narodu fali jeste volja da se bore za sebe. Biti dosadan i uporan. Ukrv dosadan i uporan. Nije nam jasno da su se drugi ljudi vani izborili za svoje. Misle da im je neko jako pametan servirao- nije ba drugovi! To vam je demokratija. Ne prestaje izborim.. svi mi smo odgovoorni.. konstantan pritisak jedino donosi prosperitet.
Da li je lakse otici u drzave gdje drugi vrse pritisak za tebe, jer te se ne tice.. naravno da jeste. Banja.
-
Hakiz
#17505 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zašto Semikemu? Prvo, nisam spomenuo Semikem. Drugo, nisi čitala, rečeno mi je da je to po nalogu Agencije za lijekove. Dakle, državna agencija, državni propisi, pa je adresa za žalbu državna vlast.moimoi wrote: ↑27/02/2024 21:03Naravno da to neces reci. Nego ces napisati Semikem-u upit i zahtjevati obrazlozenje. Zatim ces to fino prihefteriti javno da se vidi sav apsurdHakiz wrote: ↑27/02/2024 20:59I kada bih ja sada, iz razloga borbe, recite javnosti da se narod budi (Štulić), rekao da zbog šelaka (a kao što rekoh, šelak je simptom veće bolesti) neću glasati za trenutnu vlast, šta bih dobio kao odgovor?moimoi wrote: ↑27/02/2024 20:52 Sve su to primjeri za koje se moras boriti kao bik. Stvar je u mentalitetu. 99% ljudi ce ti reci “jebote selak, ima vaznijih problema” na kraju ce ostati na tome.. niti ce se rijesiti tvoj problem, niti ti vazniji.
A za ovo ne treba kredit EBRD kao za prugu, novac, legitimnost i konstitutivnost itd, treba samo potpis kojim se građanima BiH dozvoljava sve ono šta je dozvoljeno građanima Evrope i EU u koju želimo.
Nedostatak tog potpisa je razlog za iseljenje iz BiH, ne samo siromaštvo. Jer siromaštvo možda nije uzrokovano samom BiH, globalni razlozi takođe mogu uticati. Ali nedostatak tog potpisa zavisi isključivo od vlasti BiH i pokazuje šta vlast BiH misli o svojim građanima.
Problem šelaka nije imam li novac da ga kupim, nego da li mi je zabranjen. I dok neke materije samom prirodom ne daju mogućnost za dvojbu (Obogaćeni Uranij nema mnogo upotreba, bomba i još jedna ili dvije, nemaju kućnu upotrebu ili kao hobi), pa je njihova zabrana razumljiva, alkohol i šelak se mogu koristiti u sasvim nevine i legitimne svrhe. Zabraniti takve materije pokazuje šta vlasti misle o građanima.
A to šta vlasti misle o građanima je razlog da se iseli iz države sa takvim vlastima.
Zato je legitimno reći da neću da glasam za trenutnu vlast sa ovakvim propisima i da želim da idem u državu sa drugačijim propisima zbog šelaka.
A naročito je interesantno zbog toga što trenutna vlast ima u sebi i jednu liberalnu stranku. A liberalizam je ideologija koja kaže da država ne treba previše da se petlja, da treba pustiti slobodu građanima u svemu osim tamo gdje je to nemoguće zbog objektivnih posljedica. Pa zabrana slobodne prodaje šelaka govori o liberalizmu Naše Stranke, na primjer. I da, napisao sam im mejl o ovome
- jeza u ledja
#17506 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pricu o tome ko ce te pozvati kuci na rucak pokrenuli su i poceli komentarisati ljudi iz BiH. Tema nije o tome kako otici vec da li otici.sumirprimus wrote: ↑27/02/2024 19:50 Pa tema je bila prvenstveno otvorena billa kako otic odavde gdje i ko ima kakav olan podijelit iskustva, a zavrsilo se na temi kako dijaspora ruca sa domicilnim stanovnistvom.
Ovi sto idu iz bosne najmanje im je do druzenja, druzice se valjda s nekim kad razgule .
-
moimoi
#17507 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Hakiz
Ne razumijem kakve veze ima selak sa lijekovima. Procitala sam tvoj post,ali sam tu naredbu povezala sa 95% alkoholom. Sto mi je donekle jasno.
Tutkalo si recimo mogao kupiti u specijaliziranim radnjama koje prodaju materijal za umjetnike. Pa ne vidim valjan razlog zasto ne bi i selak.
Spomenula sam semikem, zato sto mislim da oni takve stvari uvoze… iako se ne radi o hemiji al moze biti komponenta za proizvodnju drugih stvari… bilo bi mi logicno da ga oni uvoze.
Ne razumijem kakve veze ima selak sa lijekovima. Procitala sam tvoj post,ali sam tu naredbu povezala sa 95% alkoholom. Sto mi je donekle jasno.
Tutkalo si recimo mogao kupiti u specijaliziranim radnjama koje prodaju materijal za umjetnike. Pa ne vidim valjan razlog zasto ne bi i selak.
Spomenula sam semikem, zato sto mislim da oni takve stvari uvoze… iako se ne radi o hemiji al moze biti komponenta za proizvodnju drugih stvari… bilo bi mi logicno da ga oni uvoze.
- Dope_Man
#17508 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Poenta je da je do tih normalnih stvari doslo pritiskom. Gledajuci iz BiH cini se smijesno da Francuzi skacu na ulice za naizgled sitnice, da po Njemackoj farmeri blokiraju sve, da ti komsija zove policije/inspekcije jer te vidio da nisi podijelio smece ili nesto busis u stanu nedjeljom. Al uprvao to drzi i vlast u cjelini, i obicnog idiota koji zivi u stanu pored tebe, na lancu da se ipak malo pridrzava pravila pa je svima zbog toga bolje.sumirprimus wrote: ↑27/02/2024 20:56 Koji ba pritisak na tamo negdje normalnim stvarima? Ne zelim da vrsim pritisaj za takve stvari, zelim da bude normalno u ovoj nenormalnoj sredini.
Jasno se to vidi u dijelovima grada po Evropi gdje masovno dosele stranci, pa nema lokalnih da upravo vrse taj pritisak. Tu ces imati probleme sa odvozom smeca, i lupanje u bilo koja doba dana i noci i sve ostalo.. jer nece same komunalne sluzbe zalaziti i kontrolisati, vec je potreban pametan, osvjesten komsija da ih poziva kada neki malouman odbija pratiti bar osnove potrebne za ugodno zivljenje svih.
-
sumirprimus
#17509 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Poenta je da je to nekad bilo normalno i kod nas, i da se za to vec jednom izborilo, sad je opet borba, jbo borbu vise.Dope_Man wrote: ↑28/02/2024 10:48Poenta je da je do tih normalnih stvari doslo pritiskom. Gledajuci iz BiH cini se smijesno da Francuzi skacu na ulice za naizgled sitnice, da po Njemackoj farmeri blokiraju sve, da ti komsija zove policije/inspekcije jer te vidio da nisi podijelio smece ili nesto busis u stanu nedjeljom. Al uprvao to drzi i vlast u cjelini, i obicnog idiota koji zivi u stanu pored tebe, na lancu da se ipak malo pridrzava pravila pa je svima zbog toga bolje.sumirprimus wrote: ↑27/02/2024 20:56 Koji ba pritisak na tamo negdje normalnim stvarima? Ne zelim da vrsim pritisaj za takve stvari, zelim da bude normalno u ovoj nenormalnoj sredini.
Jasno se to vidi u dijelovima grada po Evropi gdje masovno dosele stranci, pa nema lokalnih da upravo vrse taj pritisak. Tu ces imati probleme sa odvozom smeca, i lupanje u bilo koja doba dana i noci i sve ostalo.. jer nece same komunalne sluzbe zalaziti i kontrolisati, vec je potreban pametan, osvjesten komsija da ih poziva kada neki malouman odbija pratiti bar osnove potrebne za ugodno zivljenje svih.
Razumijem ja savrseno da je ovo drustvo propalo, i da se tesko dize, no ja nisam sperman vise dizat se, svaka cast ko hoec, i ko ima energije.
-
Bodkin
-
Hakiz
#17511 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Možda sam ja pogrešno razumio pa su mislili samo na alkohol a ja povezao i šelak.moimoi wrote: ↑28/02/2024 08:30 @Hakiz
Ali nije to poenta. Poenta je ono šta sam napisao o potpisu. To su stvari koje ne zavise ni od koga, zavise samo od volje naših vlasti da takve svari proglase "legalnim", to jeste skinu zabranu sa slobodne prodaje pojednicima, u maloprodaji. Ne zavisi od Ukrajinskg rata, genocida u Gazi, ne zavisi čak ni od EU komisija itd, jer u EU ti proizvodi jesu u slobodnoj prodaji.
I činjenica da naše vlasti proizvode koji su slobodno dostupni građanima Evrope nama zabranjuje je jedan od raloga da se ide odavde. Ne šelak kao šelak, nego ta zabrana nama nečega šta je "normalnim" ljudima dozvoljeno.
Kada spomenu tutkalo: Ima jedno koje se proizvodi u SAD, a prodaje ga (ne samo, ali ja našao u njoj) jedna firma u Njemačkoj. Ono se, takođe, koristi stotinama godina i nije, koliko znam, zabranjeno u BiH, ali ovdje ga niko ne uvozi, niti proizvodi. Ima karakteristike koje ga čine pogodnijim za neke upotrebe od drugih tutkala. Elem, ovdje je problem sljedeći, opet politički, opet naših vlasti što direktno, što indirektno: Kada se ode na web site te prodavnice na njemu piše da to tutkalo je klasifikovano kao opasno za prevoz i izvoze ga samo u države Evrope. I kada se kao zemlja iz koje kupujem navede Hrvatska, nema prepreka za kupiti. Ali, kada se navede BiH, piše da se ne može izvesti u BiH jer je opasno. Sada, to ljepilo sigurno nije promijenilo karakteristike za BiH u odnosu na Hrvatsku. A do BiH vode isti putevi kao do Hrvatske, kopno ili avion. Dakle, jedini razlog zbog kojeg nama nećo prodati je taj što naša država nije potpisala ugovore kojima se pokazuje kako smo vrijedni povjerenja da se i nama proda. Nije pokazala da zadovoljavamo standrde EU da bi bili sigurni. Neke druge proizvode hoće nam prodati u BiH, tako da nije diskriminacija te prodavnice razlog. Jedino smo mi razlog.
Da, za ovo ljepilo, tutkalo, postoji mogućnost da se nabavi u drugom obliku, pa je ono izvedivo, ali te alternative, iako su legalne, povećavaju troškove.
Treći primjer je transport jednog te istog proizvoda kojem je cijena transporta za Hrvatsku 25 Eura, a za BiH 175 Eura. Ta razlika u cijeni je, opet, rezultat nepovjerenja u institucije BiH, ne rezultat povećane potrošnje goriva ili nekog trećeg objektivnog razloga. Pa transportne kompanije nemaju ugovore, uračunavaju razna osiguranja u slučaju prevare itd, a to je očigledno nepovjerenje u državu i institucij, ne trošak nastao tehnologijom prevoza.
A ovi primjeri samo govore da bilo da hoćeš neki hobi, ili neki biznis, ova država i njene vlasti su razlog ili nedostupnsti materijala ili velikih troškova za nabavku dostupnih. U isto vrijeme, proizvodnju tih materijala nemamo. To jeste, vlasti svojim propisima, bilo novo donesenim, bilo ne donesenim, bilo onim koji odavno postoje (ko zna, možda su neki još iz vremena SFRJ), a nisu ih ukinuli itd, direktno pravi problem svojim građanima.
Zar i ovo nisu, između mnogih drugih, jaki razlozi za odlazak? Želiš da se ostvariš u sasvm legalnoj i legitimnoj oblasti i država ti svojim propisima to ne dozvoljava. Naravno da je to razlog za odlazak tamo gdje se možeš ostvariti.
Ili je krivica u nama koji hoćemo da radimo i trošimo novac na "razne gluposti" umjesto da sjedimo u kafanama ili trošimo na stvari koje "svi" hoće?
Zar nije bolje, umjesto da ovo pišem i trudim se da se bavim nečim "bezbeznim", da se u kafani napijem, sjednem u auto koji slobodno mogu kupiti i nekoga ubijem vozeći pijan? A ja, budala, umjesto na piće hoću da taj novac potrošim na šelak i slične idiotluke. I slični meni.
-
Seawolf
#17512 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Donijet ću ti ja šelak odavdje gdje sam sad.Hakiz wrote: ↑27/02/2024 20:33Premaz je simptom pojave da ono šta je svuda normalno, ovdje je nemoguće.sumirprimus wrote: ↑27/02/2024 20:04 Pih. To je premaz(narsvno svakom je njegova muka najteza), sta kad lijek zafali. Ima u eu, ali nema u bih . Ne moze preko grane.
Ne moze i tacka. Umri ko te jbe, nije doslovno ali i jeste
Tender u Tuzli za aparat za bolnicu. Firma koja je izgubila tender žalbama blokira kupovinu i pacijenti pate.
Bježite odavde, odmah.
Hoćeš li u ljuspicama (16 KM za 100 grama), ili ćeš već pripremljen za lakiranje rastvoren u 99,9% alkoholu (27 KM za 250 mililitara)?
-
Hakiz
#17513 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala, ali ne treba, nije razlog mog pisanja da hitno dođem do šelaka.Seawolf wrote: ↑28/02/2024 11:19Donijet ću ti ja šelak odavdje gdje sam sad.Hakiz wrote: ↑27/02/2024 20:33Premaz je simptom pojave da ono šta je svuda normalno, ovdje je nemoguće.sumirprimus wrote: ↑27/02/2024 20:04 Pih. To je premaz(narsvno svakom je njegova muka najteza), sta kad lijek zafali. Ima u eu, ali nema u bih . Ne moze preko grane.
Ne moze i tacka. Umri ko te jbe, nije doslovno ali i jeste
Tender u Tuzli za aparat za bolnicu. Firma koja je izgubila tender žalbama blokira kupovinu i pacijenti pate.
Bježite odavde, odmah.
Hoćeš li u ljuspicama (16 KM za 100 grama), ili ćeš već pripremljen za lakiranje rastvoren u 99,9% alkoholu (27 KM za 250 mililitara)?
Može se i ovdje nabaviti kroz "neformalne" kanale. Ali ne može legalno u maloprodaji, samo u veleprodaji. Volio bih da me neko demantuje, zaista.
Opet kažem, šelak sam nije cilj, on je samo simptom, primjer, pokazatelj odnosa države prema njenim građanima i primjer razloga i zbog kojeg treba odavde ići.
Mogu legalno kupiti pištolj u BIH, ne mogu šelak. Zar to nije idiotizam?
-
sumirprimus
#17514 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E to snalazenje.
Necu da se snalazim, hocu da odem i kupim ko sto bog zapovidi.
-
moimoi
#17515 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jasno je meni o cemu pricas ali tu je vise faktora u igri…
1. ljudi koji odlucuju a nemaju pojma
2. Narod koji se striktno drzi naucenog i nema povjerenja u druge stvari niti ih interesuju inovacije
3. Vrlo mal procenat onih koji zele drugaciji pristup-neisplativost (tj krivi su ovi iznad)
Skoro sam kupila silikonsku gumu za kalupe (dvije komponente su u pitanju, ne smrdi, mozes fino u kuci raditi bez da se otrujes… za mene otkrice veliko). Uzasno skup.. odem na Njem str i nadjem da je tamo skoro duplo jeftiniji.
Zasto je kod nas skupo? Niko ga ne kupuje. Jer ce ti reci.. jebo to.. uzmi obicni silikon za prozore i udri. Politicare bira narod. A narod je taj kojeg boli klinac.
2. Narod koji se striktno drzi naucenog i nema povjerenja u druge stvari niti ih interesuju inovacije
3. Vrlo mal procenat onih koji zele drugaciji pristup-neisplativost (tj krivi su ovi iznad)
Skoro sam kupila silikonsku gumu za kalupe (dvije komponente su u pitanju, ne smrdi, mozes fino u kuci raditi bez da se otrujes… za mene otkrice veliko). Uzasno skup.. odem na Njem str i nadjem da je tamo skoro duplo jeftiniji.
Zasto je kod nas skupo? Niko ga ne kupuje. Jer ce ti reci.. jebo to.. uzmi obicni silikon za prozore i udri. Politicare bira narod. A narod je taj kojeg boli klinac.
-
moimoi
#17516 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da. Ti samo zelis da neko drugi za tebe sve to ostvarisumirprimus wrote: ↑28/02/2024 11:54 E to snalazenje.
Nije ti jasno da se u uredjenim drustvima i demokratiji ljudi svakodnevno bore?!
-
Hakiz
#17517 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali si kupila. Nisu ti neka agencija ili služba ili propis rekli, baš nas briga što je legalno u EU, u BiH će biti zabranjeno, nema objektivan razlog, hoće nam se tako.moimoi wrote: ↑28/02/2024 11:54 Jasno je meni o cemu pricas ali tu je vise faktora u igri…
U prvom postu sam već pisao, nije novac problem. Doduše, jeste problem, ali preživjet će se ako se mora. Ali, imaš novac a zabranjeno je. Zbog hira.
-
moimoi
#17518 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Al treba pisati onima koji stvari mogu promjeniti. Nisi sigurno jedini koji se radi jebenog selaka nervira (samo kao primjer-naravno) udruzi se vise ljudi koji ce vrsiti pritisak. Trazis odgovore. Zdravorazumske odgovore.Hakiz wrote: ↑28/02/2024 11:59Ali si kupila. Nisu ti neka agencija ili služba ili propis rekli, baš nas briga što je legalno u EU, u BiH će biti zabranjeno, nema objektivan razlog, hoće nam se tako.moimoi wrote: ↑28/02/2024 11:54 Jasno je meni o cemu pricas ali tu je vise faktora u igri…
U prvom postu sam već pisao, nije novac problem. Doduše, jeste problem, ali preživjet će se ako se mora. Ali, imaš novac a zabranjeno je. Zbog hira.
-
Hakiz
#17519 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stoji to.moimoi wrote: ↑28/02/2024 12:05Al treba pisati onima koji stvari mogu promjeniti. Nisi sigurno jedini koji se radi jebenog selaka nervira (samo kao primjer-naravno) udruzi se vise ljudi koji ce vrsiti pritisak. Trazis odgovore. Zdravorazumske odgovore.Hakiz wrote: ↑28/02/2024 11:59Ali si kupila. Nisu ti neka agencija ili služba ili propis rekli, baš nas briga što je legalno u EU, u BiH će biti zabranjeno, nema objektivan razlog, hoće nam se tako.moimoi wrote: ↑28/02/2024 11:54 Jasno je meni o cemu pricas ali tu je vise faktora u igri…
Štaviše, rečeno mi je da bih trebao u stranku da se učlanim pa aktiviram i vršim pritisak da se stvari promijene. A kažu da znam pritisnuti pa bih dobio šta želim, samo da me se riješe
Opet, da sam takav, već bih bio u stranci, ne bi mi trebalo savjetovati da se učlanim
Ovdje sam napisao jer mislim da je i to razlog za odlazak. A tema je kada se isplati otići iz BiH.
Isplati se uvijek, odmah, čim ko može.
-
sabanss
#17520 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Baš hoćeš na Xanaxu da završi
-
Hakiz
#17521 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- 512MB
#17522 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
10€ i Amazon dostavi brate za heftu, đe problemHakiz wrote: ↑27/02/2024 19:59 Znate da mi je hobi stolarija. I u stolariji, a naročito u gradnji instrumenata, koristi se premaz "šelak". Koristi se nekoliko stotina godina. U Evropi i SAD se slobodno prodaje u maloprodaji u dva oblika, kao već pripremljen rastvor ili kao listići, "pahuljice", koje se miješaju sa 90 % i jačim alkoholom da se dobije radna otopina. U BiH ga niko u maloprodaji ne prodaje ni u jednom od ta dva oblika.
Nađem ja firmu koja proizvodi, uvozi i prodaje hemikalije. I koja ima i maloprodaju. Na cjenovniku imaju navedeni šelak u obliku listića, kao i 97% alkohol. Odem u prodavnicu da pitam kako da kupim, ne vjerujem da šelak imaju tek tako u radnji, pa da naručim. U prodavnici mi kažu da šelak smiju prodavati isključivo u veleprodaji, a alkohol smiju držati samo 60 %, ne smiju 97 %. Tako im naredila agencija za lijekove. Proizvod koji je nekoliko stotina godina dokazano bezopasan za zdravlje i ekosistem i proizvodi koji se "svuda" prodaju slobodno u maloprodaji, kod nas zabranjeni. Čak ni argument da se mogu zloupotrijebiti ne stoji, jer se i kuhinjski nož, čekić i svi drugi proizvodi koji se slobodno prodaju mogu zloupotrijebiti. Automobilom je ubijeno mnogo ljudi, pa nije zabranjen.
Sigurno da mnogi drugi ljudi, koji imaju druga interesovanja, imaju slične probleme uzrokovane isključivo bh. administracijom. Mentalitetom da ljudima treba zabraniti sve šta je moguće, onemogućiti im što više se može.
Kada je vrijeme za napustiti BiH? Sada, ovog trenutka. I bilo kojeg drugog. Što prije, to bolje.

- 512MB
#17523 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
O kakvoj silikonskoj gumi je rječmoimoi wrote: ↑28/02/2024 11:54 Jasno je meni o cemu pricas ali tu je vise faktora u igri…
-
moimoi
#17524 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://trollfactory.de/produkte/silikon-kautschuk/haertegrad-shore/weich-shore-a25/7044/tfc-silikon-kautschuk-typ-1-abformsilikon-weich-1-1-nv-troll-factory-rtv512MB wrote: ↑28/02/2024 13:19O kakvoj silikonskoj gumi je rječmoimoi wrote: ↑28/02/2024 11:54 Jasno je meni o cemu pricas ali tu je vise faktora u igri…
Zasto je kod nas skupo? Niko ga ne kupuje. Jer ce ti reci.. jebo to.. uzmi obicni silikon za prozore i udri. Politicare bira narod. A narod je taj kojeg boli klinac.![]()
-
Hakiz
#17525 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nakon nekoliko ponovljenih postova sa razlozima, očito je da ih nisi pročitao.512MB wrote: ↑28/02/2024 13:0210€ i Amazon dostavi brate za heftu, đe problemHakiz wrote: ↑27/02/2024 19:59 Znate da mi je hobi stolarija. I u stolariji, a naročito u gradnji instrumenata, koristi se premaz "šelak". Koristi se nekoliko stotina godina. U Evropi i SAD se slobodno prodaje u maloprodaji u dva oblika, kao već pripremljen rastvor ili kao listići, "pahuljice", koje se miješaju sa 90 % i jačim alkoholom da se dobije radna otopina. U BiH ga niko u maloprodaji ne prodaje ni u jednom od ta dva oblika.
Nađem ja firmu koja proizvodi, uvozi i prodaje hemikalije. I koja ima i maloprodaju. Na cjenovniku imaju navedeni šelak u obliku listića, kao i 97% alkohol. Odem u prodavnicu da pitam kako da kupim, ne vjerujem da šelak imaju tek tako u radnji, pa da naručim. U prodavnici mi kažu da šelak smiju prodavati isključivo u veleprodaji, a alkohol smiju držati samo 60 %, ne smiju 97 %. Tako im naredila agencija za lijekove. Proizvod koji je nekoliko stotina godina dokazano bezopasan za zdravlje i ekosistem i proizvodi koji se "svuda" prodaju slobodno u maloprodaji, kod nas zabranjeni. Čak ni argument da se mogu zloupotrijebiti ne stoji, jer se i kuhinjski nož, čekić i svi drugi proizvodi koji se slobodno prodaju mogu zloupotrijebiti. Automobilom je ubijeno mnogo ljudi, pa nije zabranjen.
Sigurno da mnogi drugi ljudi, koji imaju druga interesovanja, imaju slične probleme uzrokovane isključivo bh. administracijom. Mentalitetom da ljudima treba zabraniti sve šta je moguće, onemogućiti im što više se može.
Kada je vrijeme za napustiti BiH? Sada, ovog trenutka. I bilo kojeg drugog. Što prije, to bolje.![]()
![]()