Osiguranje auta - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
peca777

#1751 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by peca777 »

dulekrele wrote: 05/11/2025 20:42 Ne petljaj pametnjakovicu pasos. Trazi li ti lk kad placas u osiguravajucoj kuci na blagajni. Ne trazi. Nista ja ne mislim nego ti lupas gluposti iz svog ne znanja. Prema tome ne rise.
Boze dragi jesi tezak. Da li ti to kaze tvoja okolina? Mozes li malo da se zamisli, stanes i skontas sta ti se govori, pa pokusas da preispitas svoj stav, bez da vjerujes i sebi ali i drugome slijepio? Prije svega, mozes pogledati kako izgleda licna i pasos, te koje su obaveze za jedno, a koje za drugo. Onda mozes pitati svoje osiguranje zasto je potrebna licna.

Ja ti fino opisem proceduru, ti kazes ne trazi mi na blagajnoj. Pa majku mu, na blagajnu ni ne idem dok mi ne popuni sluzbenik sve, a sam sluzbenik mi trazi licnu. Na blagajnog ga interesuje samo jedna stvar, kes ili kartica.

Jos jednom ti ponavljam, licna se uzima da bi se potvrdila ispravnost podataka, te u slucaju bilo kakve greske, odgovornost nije na osiguranju.

Dao sam ti konkretan primjer, gdje se i pored uvida u licnu napravila greska (tkz edge case), ali mozes jasno skontati.

Na kraju krajeva, koji qrac pravimo raspravu oko toga? Licna i pasos nisu isti identifikacijski dokumenti.
preludezalude wrote: 05/11/2025 22:02 Bas cu sutra provjeriti za sta mu treba kopija licne.
Koliko sam ja upratio, jer porezze odnosno namete placa po sifri opcine. Kada poplaca, ide u opcinski mup da registruje auto. Ako se ne podudaraju podaci, nece te naci u bazi i problem.
tokio25

#1752 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by tokio25 »

prije price da objasnim situaciju
auto je na svicarskim tablama euro4 norma i ne moze se ovdje uvuci cariniti i te stvari po zakonu jel tako

e sada prica je da se moze nekako osiguranje uzeti registrovati a da se ne carini
meni licno to nema nekog smisla al da pitam ovdje
je li moguce kako osigurati i registrovati auto na bh table ako se ne moze uvesti i ocariniti?
Optimist

#1753 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by Optimist »

Nije moguce.
Ali se euro 4 moze uvesti i registrovati u Srbiji.
tokio25

#1754 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by tokio25 »

Rasprava ke bila u drustvu i jedan tvrdi da moze neki kao ono potvrdjuju al ne znaju a meni i jos nekolicini bas i nije logicno i tvrdimo da ne moze pa je rasprava tekla tako sto nismo utvrdili da moze nego su se dotakli kako osiguranje placaju ovi sa americkim tablicama al smo to ustanovili da je zato sto nisu u sistemu zelene karte pa moraju platiti
canvra888

#1755 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by canvra888 »

Respo zvani rasprava
nuki_cika

#1756 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by nuki_cika »

Svi savjetuju da se ne prihvata prva ponuda za štetu, već da se ide na drugu..
Ali da li oni moraju dati više u odnosu na prvu ponudu ili mogu čak ponuditi manje u odnosu na prvu ponudu?

Od čega to generalno zavisi?
preludezalude

#1757 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by preludezalude »

U glavnom u prvoj ponudi ponude otprilike 20-30% od stvarne stete. U drugoj ponudi malo povecaju ali vecinom nedovoljno da pokrije stetu. Sta ces ti uraditi, to ovisi od tebe. A od cega zavisi koliko ce oni ponuditi, to u glavnom zavisi od kolicine njihovog bezobrazluka. Oni imaju tablice iz kojih se tacno vidi vrijednost stete ali nece ti odmah nikad to ponuditi.
Vec sam x puta spominjao svoj slucaj...prva ponuda 800KM, a na kraju uz asistenciju advokata 3000KM. To je cifra po tablicama.
oXavier

#1758 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by oXavier »

nuki_cika wrote: 27/12/2025 21:48
Ali da li oni moraju dati više u odnosu na prvu ponudu
Ne, ne moraju, barem u vansudskom postupku
nuki_cika wrote: 27/12/2025 21:48 ili mogu čak ponuditi manje u odnosu na prvu ponudu?
Ako dođe do prigovora, to je iznos ispod kojeg ne ide (osim u veoma specifičnim situacijama, ali ako je sve ok, ne ide ispod)
Oznaka Tablica

#1759 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by Oznaka Tablica »

tokio25 wrote: 16/11/2025 16:19 prije price da objasnim situaciju
auto je na svicarskim tablama euro4 norma i ne moze se ovdje uvuci cariniti i te stvari po zakonu jel tako

e sada prica je da se moze nekako osiguranje uzeti registrovati a da se ne carini
meni licno to nema nekog smisla al da pitam ovdje
je li moguce kako osigurati i registrovati auto na bh table ako se ne moze uvesti i ocariniti?
Mozes jedino ako je auto u svicarskim dokumentima na tvoje ime, pa se ti vracas u Bosnu i to auto opet registrujes na svoje ime ovde.
akcija007

#1760 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by akcija007 »

Imate li kasko i u kojem osiguranju kako ste zadovoljni ?
Kakvo je pravilo da za kasko moras imati i AO u istom osiguranju bez obzira sto je kasko dobrovoljno osiguranje ?
Qler

#1761 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by Qler »

Mislim da kasko možeš imati u drugom osiguranju, a AO je u svakom slučaju obavezno. Kasko je dodatno.
kao_kaoty

#1762 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by kao_kaoty »

Obicno daju popust na kasko ako je i AO u istom osiguranju.

Da li je neko uspio ispregovarati kasko gdje je moguce prijaviti stetu vise puta bez ucesca?
milojicabrzi

#1763 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by milojicabrzi »

akcija007 wrote: 09/03/2026 02:04 Imate li kasko i u kojem osiguranju kako ste zadovoljni ?
Kakvo je pravilo da za kasko moras imati i AO u istom osiguranju bez obzira sto je kasko dobrovoljno osiguranje ?
Uglavnom, koliko znam među najjačima su Euroherc i Asa Central, imaju i Uniqa, ali nisam čuo baš pohvalne stvari o njima, što se tiče naplate.

Asa Central je nešto povoljniji, uglavnom, polisa za auto koje novo košta cca 40 000 KM, ti je oko 1000 KM godišnje. Euroherc daje neke opcije i pogodnosti, npr. da nemaš obavezu pozivanja policije (to je vrlo bitno jer ima situacija da policija neće da izađe, na poziv oštećenika, ako nije saobraćajni udes, a ti npr. sletio u jarak, udario u ogradu u svom dvorištu ili sl.), nema obaveze alkotesta i sl. svih onih stvari gdje ti mogu stvarati problem prilikom naplate.

Neka osiguranja daju da se polisa razbije na rate, pa te kasko mjesečno dođe nekih 80-ak KM, što se može "progutati" ako voziš novo auto i želiš biti siguran.

Sve sreća, nisam imao slučaj neke velike štete, uglavnom sam nekad na autu imao manju štetu, koju oni kompenziraju, tako što te "oslobode", nekoliko slijedećih rata.

Uglavnom, kasko se i uzima, da ti ako Bog da, nikada ne zatreba :)
kao_kaoty

#1764 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by kao_kaoty »

milojicabrzi wrote: 10/03/2026 10:11
akcija007 wrote: 09/03/2026 02:04 Imate li kasko i u kojem osiguranju kako ste zadovoljni ?
Uglavnom, koliko znam među najjačima su Euroherc i Asa Central, imaju i Uniqa, ali nisam čuo baš pohvalne stvari o njima, što se tiče naplate.

Asa Central je nešto povoljniji, uglavnom, polisa za auto koje novo košta cca 40 000 KM, ti je oko 1000 KM godišnje. Euroherc daje neke opcije i pogodnosti, npr. da nemaš obavezu pozivanja policije (to je vrlo bitno jer ima situacija da policija neće da izađe, na poziv oštećenika, ako nije saobraćajni udes, a ti npr. sletio u jarak, udario u ogradu u svom dvorištu ili sl.), nema obaveze alkotesta i sl. svih onih stvari gdje ti mogu stvarati problem prilikom naplate.

Neka osiguranja daju da se polisa razbije na rate, pa te kasko mjesečno dođe nekih 80-ak KM, što se može "progutati" ako voziš novo auto i želiš biti siguran.

Sve sreća, nisam imao slučaj neke velike štete, uglavnom sam nekad na autu imao manju štetu, koju oni kompenziraju, tako što te "oslobode", nekoliko slijedećih rata.

Ja sam u ASA central. Procjenili su auto na 75 000KM novo (iako je kostalo 20 000KM vise) sto daje godisnju premiju od 2 500KM. Ovo je sa popustom ako je obavezna polica takoder kod njih. Sljedeci put cu morati bolje ispregovarati definitivno.
akcija007

#1765 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by akcija007 »

Ja sam bio u Uniqa, Triglav, Euroberc, Asa Central . Kod sviju je obavezno da se ima AO bas kod njih. Ne moze AO u Uniqa a kasko u Eurohercu . Osnovna cijena je tu negdje imaju varijacije na temu .
Asa ako se potpise ugovor na 3 godine se sobije vaucher za gume do 750 KM ali guraju asa asistenciju 60 KM i kasko na gume isto 60 tak KM . Nisam jos odlucio gdje cu . Kako sam vidio sve je to cjenkanje kao na pijaci
junior3

#1766 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by junior3 »

Jesi to baš dobro provjerio? Pitam jer ja imam AO u drina osiguranju a kasko u eurohercu i to godinama već.
akcija007

#1767 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by akcija007 »

Da jesam provjerio sam u petak i u ponedjeljak. U 5 nabrojanih velikih osiguravajucih kuca.
I ponude koje sam dobijao za kasko, daju popuste za kasko , npr 20% sto imas AO u istom osiguranju .

I meni je cudno bilo jer je kasko dobrovoljno osiguranje
kao_kaoty

#1768 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by kao_kaoty »

akcija007 wrote: 10/03/2026 21:41 Da jesam provjerio sam u petak i u ponedjeljak. U 5 nabrojanih velikih osiguravajucih kuca.
I ponude koje sam dobijao za kasko, daju popuste za kasko , npr 20% sto imas AO u istom osiguranju .

I meni je cudno bilo jer je kasko dobrovoljno osiguranje
Da li si slucajno trazio mogucnost prijave stete vise puta bez ucesca u nekoj od ovih osiguravajucih kuca?
akcija007

#1769 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by akcija007 »

Ne nisam trazio mogucnost prijave stete vise puta .
To mi niko nije ponudio .

Kod sviju je doplata za rizik od poplava 20%
Rizik od zemljotresa se isto neki % doplacuje
Asa jedina ima rizik osiguranja guma uz doplatu 55 KM
( ne vrijedi izvan BiH ovo kasko osiguranje guma)

Doplata za ne zvanje policije za stete do 2000 KM kod Uniqe je 10% od premije a kod Ase je za stete do 10 000 KM

Na kraju sam uzeo u Uniqa jer mi je tamo AO i imam ovakvu klasifikaciju police
- doplata za otkup fransize 10% od premije
- popust za zeder 20%
- popust za OBD konektor 10%
- popust na AO 20%

Uniqa Kasko polica je skuplja bila za 112 KM direktno u Uniqa od njihovog vanjskog prodajnog agenta/ pribavljaca osiguranje

Moguce da ih je regulator natjerao da zbog davanja popusta na kasko uslovljavaju AO kod sebe. Ja nemam nikakav zeder niti ABD konektor a da li su mi popust po tim osnovama
noviclan

#1770 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by noviclan »

Skupa im ta poplava nesto, samo uvjete kasko osiguranja treba traziti i iscitati dobro da ne bude rekli ste tako a ono pise u uvjetima drugacije i uvijek ce ti reci dobili ste uvjete sto ih niste procitali
mayab

#1771 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by mayab »

noviclan wrote: 11/03/2026 06:18 Skupa im ta poplava nesto, samo uvjete kasko osiguranja treba traziti i iscitati dobro da ne bude rekli ste tako a ono pise u uvjetima drugacije i uvijek ce ti reci dobili ste uvjete sto ih niste procitali
Ja uvijek uz kasko dobijem "knjižicu" od nekoliko strana , gdje pišu svi uvjeti za kasko , e , sada ko to još čita .... tako recimo , moguću krađu katalizatora , kasko ne pokriva 8-) ... to sam recimo iščitao i skontao , kad mi je prijatelju iz Bg na parkingu skinut auspuh sa kat. ,(odmah reko da vidim šta piše kod nas u BiH) i ništa mu ne bi od kaska :|
milojicabrzi

#1772 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by milojicabrzi »

I i ja imam jedan "raspar" kasko, doduše ne ovaj full, nego djelimični za auto staro 8 god. i polisa AO mi je kod jednog osiguranja, a kasko kod drugog, kod kojeg ga i imam već godinama.

Moguće je da sad uslovljavaju Kasko time da se i AO uzme u istoj kući sa nekim dobrim popustom, ali mislim da ti možeš imati kasko bilo gdje, kako se dogovoriš.

Znam da UNIQA zna biti najpovoljnija u ponudi, ja ih nisam htio jer sam čuo od par kolega iskustva, da su pravili probleme i zatezanja kod naplate štete, moguće je da to zavisi od događaja do događaja, ali ipak-šta će mi jeftina polisa, ako ću sudski morati ganjati naplatu.

U suštini, tražim pošten odnos-pošteno plaćam- a ako se ne daj Bože desi štetni događaj, hoću da naplata ide bez problema.

Imam kasko na dva auta, prilično je to izdvajanje na godišnjem nivou, ali kao što rekog-kasko se uzima da ti ako Bog da, nikad ne zatreba :run: :thumbup: :bih:
milojicabrzi

#1773 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by milojicabrzi »

kao_kaoty wrote: 10/03/2026 14:52
milojicabrzi wrote: 10/03/2026 10:11

Ja sam u ASA central. Procjenili su auto na 75 000KM novo (iako je kostalo 20 000KM vise) sto daje godisnju premiju od 2 500KM. Ovo je sa popustom ako je obavezna polica takoder kod njih. Sljedeci put cu morati bolje ispregovarati definitivno.
Mislim da na taj iznos cijene auta, nisi trebao ići preko 2000 KM sa cijenom polise...

U cijeloj priči, važno ti je imati svog pouzdanog agenta za osiguranja, koji će raditi najbolje u tvom interesu.

Ja sam prije par godina, napustio dugogodišnje AO osiguranje, zbog nekorektnosti lika, koji je počeo "lupati po ušima" sa cijenom osiguranja.

Sada idem na tehnički pregled u RS, a registrujem u ASA
akcija007

#1774 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by akcija007 »

Pokriven rizik od lavine a ne i od poplava. Malo cudno ili je ubaceno da je manka vjerovatnoca stete na autu od lavine nego od poplava
milojicabrzi

#1775 Re: Osiguranje auta - sve o tome

Post by milojicabrzi »

akcija007 wrote: 12/03/2026 01:37 Pokriven rizik od lavine a ne i od poplava. Malo cudno ili je ubaceno da je manka vjerovatnoca stete na autu od lavine nego od poplava
Ma taj rizik od poplava, je važan za područja koja su sklona poplavama...npr. Posavina gdje se rijeke često izlijevaju i taj kraj koji je i bio poplavljen nekad 2014. godine.

U Sarajevu koliko se sjećam, nikad ništa nije stradalo od poplava, jedino onaj dio rijeke Bosne oko Bojnika i Dobroševića zna imati te probleme.

Meni je jedan od "opasnijih" rizika, koje koriste osiguranja- osiguranje od štete uslijed pada letjelice... bem ti miša, k'o u onom filmu Dobro uštimani mrtvaci :run: :thumbup: :bih:
Post Reply