Rockabilly - Psychobilly
Moderator: _BataZiv_0809
- Don Karlos
#1751 Re: Rockabilly - Psychobilly
Za početak Sun,evo me u ZG u ponedjeljak.Imam u utorak neko snimanje s klapom,pa ću biti par dana...Neka velebitska u Routu možda? 
- Muri
#1752 Re: Rockabilly - Psychobilly
To sto sam primjetio ne samo kod Di Maggia nego kod jednog djela drugih bendova.
Ili se tezi da se ostvari produkcija koja zvuci bas kao 50-tih ili se tezi nekom neorockabilly zvuku.
Mislim da je ova prva varijanta tesko izvodljiva zbog same opreme. Mikrofoni su u pedesetim bili sasvim drugaciji, nisu bili kondenzatorski kao danas, ...to je nebo i zemlja.
Snimalo se na trakama, kolutasima. Danas to malo ko radi...
Za eho se koristila soba, tunel, haustor...pitaj boga sta...dok se danas sve radi u izoliranom studiju gdje nema nikakve jeke i odjeka vec se sve postize na digitalan ili analogan nacin.
Gitarska pojacala su bez obzira na to sto se dobar dio njih trudi da proizvede pravi "hardwire" ili "point-to-point" pojacivac, ipak je to druga zivotinjka. Same lampe, cijevi u pojacalu su drugcije nego pedesetih.
Nacin sviranja je razlicit. danas se uglavnom svira trzalicom, a vrlo malo prstima ili kandzama.
Pjeva se na drugi nacin...
Dakle sav trud da se napravi nesto 100% autenticno je vrlo mukotrpan proces.
Mislim da se tim ne bi ni trebalo toliko teziti. Originali su ionako bolji.
Mislim da se treba napraviti nesto novo, ali sa istim sredstvima.
Tesko je to objasniti, ali probati na neki nacin zamisliti kakvu bi muziku Buddy Holly producirao danas da je ziv.
Moramo imati u vidu da je malo starih rockera iz pedesetih koji se nisu razvijali i na neki nacin otisli dalje sa svojom muzikom. Dovoljno je da ne sviraju ili snimaju na istoj opremi i eto ti drugi sound (poslusajte album od Scotty Moora na kojem on svira svoje stare stvari koje je snimio sa Elvisom, ali kao instrumentale, po meni zvuci skroz drugcije u poredjenju sa originalima).
Rockabilly ipak evoluira na jedan ili drugi nacin.
Meni je to OK.
Ja isto tako zelim da cujem novu rockabilly muziku kao i staru.
Ali novu koja ne pokusava da kopira staru vec novu kao prirodan "korak naprijed".
Je li iko konta sta zelim reci...
Ili se tezi da se ostvari produkcija koja zvuci bas kao 50-tih ili se tezi nekom neorockabilly zvuku.
Mislim da je ova prva varijanta tesko izvodljiva zbog same opreme. Mikrofoni su u pedesetim bili sasvim drugaciji, nisu bili kondenzatorski kao danas, ...to je nebo i zemlja.
Snimalo se na trakama, kolutasima. Danas to malo ko radi...
Za eho se koristila soba, tunel, haustor...pitaj boga sta...dok se danas sve radi u izoliranom studiju gdje nema nikakve jeke i odjeka vec se sve postize na digitalan ili analogan nacin.
Gitarska pojacala su bez obzira na to sto se dobar dio njih trudi da proizvede pravi "hardwire" ili "point-to-point" pojacivac, ipak je to druga zivotinjka. Same lampe, cijevi u pojacalu su drugcije nego pedesetih.
Nacin sviranja je razlicit. danas se uglavnom svira trzalicom, a vrlo malo prstima ili kandzama.
Pjeva se na drugi nacin...
Dakle sav trud da se napravi nesto 100% autenticno je vrlo mukotrpan proces.
Mislim da se tim ne bi ni trebalo toliko teziti. Originali su ionako bolji.
Mislim da se treba napraviti nesto novo, ali sa istim sredstvima.
Tesko je to objasniti, ali probati na neki nacin zamisliti kakvu bi muziku Buddy Holly producirao danas da je ziv.
Moramo imati u vidu da je malo starih rockera iz pedesetih koji se nisu razvijali i na neki nacin otisli dalje sa svojom muzikom. Dovoljno je da ne sviraju ili snimaju na istoj opremi i eto ti drugi sound (poslusajte album od Scotty Moora na kojem on svira svoje stare stvari koje je snimio sa Elvisom, ali kao instrumentale, po meni zvuci skroz drugcije u poredjenju sa originalima).
Rockabilly ipak evoluira na jedan ili drugi nacin.
Meni je to OK.
Ja isto tako zelim da cujem novu rockabilly muziku kao i staru.
Ali novu koja ne pokusava da kopira staru vec novu kao prirodan "korak naprijed".
Je li iko konta sta zelim reci...
- Don Karlos
#1753 Re: Rockabilly - Psychobilly
Ha ha ha...bitno je da ti sebe razumiješ,jer i onako najviše vremena provodiš sam sa sobom,pa je bitno da se dobro kužite... 
- sun56
#1754 Re: Rockabilly - Psychobilly
možeDon Karlos wrote:Za početak Sun,evo me u ZG u ponedjeljak.Imam u utorak neko snimanje s klapom,pa ću biti par dana...Neka velebitska u Routu možda?
- lab3352
#1755 Re: Rockabilly - Psychobilly
I posaljite nam koju sliku s tog ispijanja pive! Koja velebitska?!?!?! Sta je s Žujom?!
Lab3352
Lab3352
- Muri
#1756 Re: Rockabilly - Psychobilly
Ne uvijek Karlos, ne uvijekHa ha ha...bitno je da ti sebe razumiješ
Nemoj mi samo reci da ti sebe vrlo dobro razumijes
U mom slucaju je problem sto nas ima vise
ih to bi bilo dobro kad bi bilo tako...to je bilo nekad kad covjek nije bio ozenjen i nije imao roditeljske obaveze, sad su malo druga vremena.jer i onako najviše vremena provodiš sam sa sobom
- sun56
#1757 Re: Rockabilly - Psychobilly
zato postoje novine i WCMuri wrote:ih to bi bilo dobro kad bi bilo tako...to je bilo nekad kad covjek nije bio ozenjen i nije imao roditeljske obaveze, sad su malo druga vremena.jer i onako najviše vremena provodiš sam sa sobom
za slike nemogu obečat, mogle bi doći u krive rukeI posaljite nam koju sliku s tog ispijanja pive! Koja velebitska?!?!?! Sta je s Žujom?!
velebit vs. žuja = ma samo stvar ukusa, ja sam na žujinoj strani
- lab3352
#1758 Re: Rockabilly - Psychobilly
Ma ja za slike onako ... A nisam probao velebitsku pivu, pa ne znam. Zuje je OK, prije je bila losa, ali sada je OK.
Muri kako se snalazis s toliko ličnosti (sada ne pisem nista, jer mi je stigla sirnica i jogurt) ... eh, pojeo sam sirnicu i eksirao jogurt (stub zdrave bosanske ishrane) ... Slusao sam posljednji album Astro Zombies ... ma prebrzo za mene iskreno ...
... veceras idem s ekipom malo vani, a ne daju mi da ponesem rockabilly muzike i da slusamo u klubu gdje idemo ... ne znam zasto, mozda odem popijem pice i onda kuci na
Btw, moja malenkost pohodi iduce sedmice Tuzlu i Brčko, pa Fadille vidimo se ... ZG pohodim od 21.05 do 23.05, a BG je kako izgleda otpao za april ... eto, mala turneja (Medulin naravno ... rezervisan hotel)
Lab3352
Muri kako se snalazis s toliko ličnosti (sada ne pisem nista, jer mi je stigla sirnica i jogurt) ... eh, pojeo sam sirnicu i eksirao jogurt (stub zdrave bosanske ishrane) ... Slusao sam posljednji album Astro Zombies ... ma prebrzo za mene iskreno ...
Btw, moja malenkost pohodi iduce sedmice Tuzlu i Brčko, pa Fadille vidimo se ... ZG pohodim od 21.05 do 23.05, a BG je kako izgleda otpao za april ... eto, mala turneja (Medulin naravno ... rezervisan hotel)
Lab3352
- Nice Guy Eddie
#1759 Re: Rockabilly - Psychobilly
Evo i jedne slastice za ugodni vikend....

01. Honky Tonk Man
----recorded April 28, 1956
02. Rock Island Line
03. I'm A One Woman Man
----recorded July 14, 1956
04. John Henry
----recorded December 7, 1957 (traditional)
05. Honky Tonk Hardwood Floor
----recorded January 18, 1958
06. My Bucket's Got A Hole In It
----recorded May 31, 1958
07. Jambalaya
----recorded June 28, 1958
08. All For The Love Of A Girl
----recorded November 28, 1959
09. Johnny Reb
----recorded January 9, 1960
10. The Same Old Tale The Crow Told Me
11. The Battle Of New Orleans
12. When It's Springtime In Alaska
----recorded December 5, 1959
13. Sal's Got A Sugar Lip
----recorded January 23, 1960
14. Sink The Bismarck
15. Whispering Pines
.
Bonus track: Johnny Horton For Wray Ford
----recorded April 16,1960
.
Front- and back-cover are included
http://rs537.rapidshare.com/files/18615 ... -_LatH.rar

01. Honky Tonk Man
02. Rock Island Line
03. I'm A One Woman Man
----recorded July 14, 1956
04. John Henry
----recorded December 7, 1957 (traditional)
05. Honky Tonk Hardwood Floor
----recorded January 18, 1958
06. My Bucket's Got A Hole In It
----recorded May 31, 1958
07. Jambalaya
----recorded June 28, 1958
08. All For The Love Of A Girl
09. Johnny Reb
10. The Same Old Tale The Crow Told Me
11. The Battle Of New Orleans
12. When It's Springtime In Alaska
----recorded December 5, 1959
13. Sal's Got A Sugar Lip
14. Sink The Bismarck
15. Whispering Pines
.
Bonus track: Johnny Horton For Wray Ford
----recorded April 16,1960
.
Front- and back-cover are included
http://rs537.rapidshare.com/files/18615 ... -_LatH.rar
- Muri
#1760 Re: Rockabilly - Psychobilly
Uveo sam strogu diktaturu, svi su podredjeni jednom.Muri kako se snalazis s toliko ličnosti
Jesam vam pricao kad sam isao kod psihologa:
nakon nekoliko posjeta on mi kaze kostace te toliko i toliko,
a dijagnoza ti je : schizofrenija
Ja ga pitam: doktore sta je to schizofrenija?
On kaze: pa ima vas vise...
Ja mu se fino zahvalim i izvadim cetvrtinu para da mu platim.
A on ce ti: pa gdje su jos tri djela???
Kazem mu: kad nadjes ovu ostalu trojicu, naplati im, ja ti dajem svoj dio.
- sun56
#1761 Re: Rockabilly - Psychobilly
Muri wrote:kad nadjes ovu ostalu trojicu, naplati im, ja ti dajem svoj dio.
- fadill
#1762 Re: Rockabilly - Psychobilly
prvo Brcko pa TZ?
kad si u TZ?
ja sam do petka tu onda idem na put
nocjish il si samo u prolazu?
kad si u TZ?
ja sam do petka tu onda idem na put
nocjish il si samo u prolazu?
- fadill
#1763 Re: Rockabilly - Psychobilly
Glasajte za No Rules
Posaljite mail sa prijedlogom (No Rules - Drugi zivot) na [email protected]
i to je sve!
hvala!
i to je sve!
hvala!
- Nice Guy Eddie
#1764 Re: Rockabilly - Psychobilly
Jaro, ne valja ti ovaj mailfadill wrote:Glasajte za No Rules
i to je sve!
hvala!
- Muri
#1766 Re: Rockabilly - Psychobilly
Jaro, ne valja ti ovaj mail
momak zaluto malo sta ces heheheheh
- Nice Guy Eddie
#1767 Re: Rockabilly - Psychobilly
Stalno se vraća mailfadill wrote:sto?

- fadill
#1768 Re: Rockabilly - Psychobilly
meni se ne vraca slao sam na [email protected]
shuti nemoj me trzat svima sam poslo ako ne valja mail sad
bezve ze je
nema veze brate fala anyway
shuti nemoj me trzat svima sam poslo ako ne valja mail sad
nema veze brate fala anyway
- lab3352
#1769 Re: Rockabilly - Psychobilly
Onaj error za mail znaci da OBN mail provider blokira NiceGuyEddie tvoj mail ... nemozes ti glasati kako hoces
... Dolazim u TZ u ponedeljak i ostajem spavati, a onda idem za Brčko ... Pa Fadill ako budes gore, cujemo se ...
I moram reci da nakon "Rockin' Bones", nisam cuo tako dobru kompilaciju kao "Sun Records 50 Years". Odlican izbor i veoma jasno vidljiv uticaj Sun sounda na dalji razvoj rockabilly zvuka. Kompilacija za 10 ...
Lab3352
http://rockabilly.blogger.ba
I moram reci da nakon "Rockin' Bones", nisam cuo tako dobru kompilaciju kao "Sun Records 50 Years". Odlican izbor i veoma jasno vidljiv uticaj Sun sounda na dalji razvoj rockabilly zvuka. Kompilacija za 10 ...
Lab3352
- fadill
#1770 Re: Rockabilly - Psychobilly
moze vazi
jes cudno kad kazesh "gore" a jesmo gore u odnosu naKojic
nako mi chudno nisam dugo chuo 
jes cudno kad kazesh "gore" a jesmo gore u odnosu naKojic
- lab3352
#1771 Re: Rockabilly - Psychobilly
Ovo pronađoh na nekom od foruma i u spomen na sarajevska Torpeda ... fino je vidjeti da ih neko nije zaboravio (Vanja moras i ti priznati, btw nema te na topicu duzi period):
Torpeda
--------------------------------------------------------------------------------
Tijekom druge polovine 80-tih, sarajevskom muzickom scenom su dominirali folk-pop i novi primitivizam, tada upravo na vrhuncu popularnosti. Pored te etablirane scene, a sasvim mimo njenih utjecaja i trzisnih mehanizama, zivjela je i jedna drugacija sarajevska muzicka scena kao odraz jednog drugacijeg Sarajeva. Jedan od toj sceni pripadajucih bendova bila su i Torpeda.Band smo ljeta 1986-te osnovali Krle (gitara), Dino (konferansije) i ja. Uskoro su nam se prikljucili Mika na solo-gitari i Gogi na bubnjevima.
Ta postava je odsvirala prvi koncert Torpeda u Sarajevu 30.01.1987g. kao i posljednji, oprostajni koncert 03.04.1992, vjerojatno posljednju predratnu svirku u Sarajevu. Ideja benda nije bila u reanimiranju i preuzimanju zvuka originalnih rockabilly i rock'n'roll zvijezda pedesetih godina, vec u prozimanju jedne, kroz film i medije idealizirane predstave o tom vremenu sa muzickim izrazom punk i novovalne muzike. Ta se namjera najcesce i najbolje ostvarivala na pozornici- Torpeda su bila i ostala dobar live band, dok su demo snimci iz razlicitih razloga uglavnom produkcijski i zvukovno ostajali negdje na pola puta do cilja. Ironijom sudbine, bend tek neposredno pred prestanak postojanja, zapocinje saradnju sa Milanom Ciricem (snimatelj i producent Partibrejkersa), koja je pruzila nadu da ce se tvrdi live zvuk Torpeda uspjesno prenijeti u studio.
Iako bez vlastite ploce (jedine vinilne dokumente predstavljaju kompilacije Omladina ' 89. i splitski "I-Demo" iz iste godine) Torpeda su bila medijski prisutna sirom tadasnje drzave.
U Torpedima su izmedju '86-'90 svirali:
Vanja Hajdukovic (bas,glas)
Branko Krstulovic-Krle (gitara,glas)
Amir Hadziahmetovic (gitara,glas)
Goran Miletic - Gogi (bubanj,glas)
Dusan Kuzmanovic - Dule (bubanj,glas)
Torpeda
1. Maturanski rnr
2. Cari mracne ulice
3. Ovaj je grad sinoc mirisao divlje
4. Crne mrezaste carape
5. Mala floramie
6. Hajde momce
7. Mozda mala
8. Una
9. Zmija u njedrima
46 MB
Code:
http://rapidshare.com/files/176721986/T ... ajevo_.rar
Code:
http://www.dzuboks.de
Tijekom druge polovine 80-tih, sarajevskom muzickom scenom su dominirali folk-pop i novi primitivizam, tada upravo na vrhuncu popularnosti. Pored te etablirane scene, a sasvim mimo njenih utjecaja i trzisnih mehanizama, zivjela je i jedna drugacija sarajevska muzicka scena kao odraz jednog drugacijeg Sarajeva. Jedan od toj sceni pripadajucih bendova bila su i Torpeda.Band smo ljeta 1986-te osnovali Krle (gitara), Dino (konferansije) i ja. Uskoro su nam se prikljucili Mika na solo-gitari i Gogi na bubnjevima.
Ta postava je odsvirala prvi koncert Torpeda u Sarajevu 30.01.1987g. kao i posljednji, oprostajni koncert 03.04.1992, vjerojatno posljednju predratnu svirku u Sarajevu. Ideja benda nije bila u reanimiranju i preuzimanju zvuka originalnih rockabilly i rock'n'roll zvijezda pedesetih godina, vec u prozimanju jedne, kroz film i medije idealizirane predstave o tom vremenu sa muzickim izrazom punk i novovalne muzike. Ta se namjera najcesce i najbolje ostvarivala na pozornici- Torpeda su bila i ostala dobar live band, dok su demo snimci iz razlicitih razloga uglavnom produkcijski i zvukovno ostajali negdje na pola puta do cilja. Ironijom sudbine, bend tek neposredno pred prestanak postojanja, zapocinje saradnju sa Milanom Ciricem (snimatelj i producent Partibrejkersa), koja je pruzila nadu da ce se tvrdi live zvuk Torpeda uspjesno prenijeti u studio.
Iako bez vlastite ploce (jedine vinilne dokumente predstavljaju kompilacije Omladina ' 89. i splitski "I-Demo" iz iste godine) Torpeda su bila medijski prisutna sirom tadasnje drzave.
U Torpedima su izmedju '86-'90 svirali:
Vanja Hajdukovic (bas,glas)
Branko Krstulovic-Krle (gitara,glas)
Amir Hadziahmetovic (gitara,glas)
Goran Miletic - Gogi (bubanj,glas)
Dusan Kuzmanovic - Dule (bubanj,glas)
Torpeda
1. Maturanski rnr
2. Cari mracne ulice
3. Ovaj je grad sinoc mirisao divlje
4. Crne mrezaste carape
5. Mala floramie
6. Hajde momce
7. Mozda mala
8. Una
9. Zmija u njedrima
46 MB
Code:
http://rapidshare.com/files/176721986/T ... ajevo_.rar
Code:
http://www.dzuboks.de
#1772 Re: Rockabilly - Psychobilly
Mislim znam da je ovo gore vec bilo na nekom od prijasnjih postova, ali nije lose da se vidi jos jednom. Na istom forumu sam pronasao i Vampire i Fantome ... ali sam se za ovo odlucio da postavim, neka se cuje jos malo ... Prosla je ponoc vec, boca Blatine je skoro prazna, a svira CD br 4 iz Sun Records 50 Years kolekcije ... sutra je novi dan, jos malo na netu, pa onda na
Lab3352
Lab3352
- Don Karlos
#1773 Re: Rockabilly - Psychobilly
A meni je dole... 
- sun56
#1774 Re: Rockabilly - Psychobilly
Lab, na ovo sam nabasao tražeći nešto na e-bayu
SUN RECORDS 50 GOLDEN YEARS(SEALED 8CD LIMITED BOX SET)
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... %26ps%3D54
SUN RECORDS 50 GOLDEN YEARS(SEALED 8CD LIMITED BOX SET)
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... %26ps%3D54
- lab3352
#1775 Re: Rockabilly - Psychobilly
Samo jedno malo kratko javljanje i da Vam kazem da sam danas upoznao PEGGY SUE ... i to u Tuzli ...
... beautiful girl from the north ... Thx Irini (Irina & Storm) na upoznavanju ...
Sun, thx za info, ali nisam nikada kupovao preko eBay, a PayPal veoma slabo korisitim ...
Lab3352
Sun, thx za info, ali nisam nikada kupovao preko eBay, a PayPal veoma slabo korisitim ...
Lab3352