Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Podforum za motocikliste...
Post Reply
esso_sa

#1751 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

zdruzdjo wrote: 28/10/2025 11:26
E sad pitanje. Da li su kinezi postali toliko dobri u kopiranju kvalitete originalnih dijelova, ili su evropski dobavljaci poceli kupovati njihove proizvode pa preprodavati po daleko vecim cijenama. Ugradio sam intercars-ov. Ovaj ostavio na polici pa nek stoji. Ili cu ga "duhnuti" na olx-u po vecoj cijeni 😆😆
Da je laksa ugradnja, tacno bih ugradio ovaj samo da ga probam.

Juce mi izleti na temu. Crijevo za kocinice. Cijena 20-ak km za nekakve "premium" na temu. Ima ih i jeftinije.
Pogledam online cijene, 45-60 eura. Hmmmmm
Kinezi su sada postali takvi da mogu da ispune norme koje im postavis. Pa ako hoces kvalitet - mogu i napraviti kvalitetno, ali po visoj cijeni, koja je opet niza nego neki poznati proizvodjaci. Odavno oni nisu oni stari Kinezi koji naprave smece i kada se maksimalno potrude; to su prevazisli.
A moze i "zlj" kvalitet za male pare. Sada je pitanje na sta si ti naletio i koliko ce ti stator potrajati. Mozda solidno posluzi, a mozda i krepa. To ces vidjeti sa vremenom.
Sto se tice kocionih crijeva, sa tim se vec ne bi zezao sa Temu... Radije potrosi vise i kupi nesto provjereno, tipa pancirna od Goodridge-a i sl. Kocnice su kocnice i ne igraj se sa tim vaznim dijelovima na motoru.
Znam sa lika koji je pao i dobro se skrsio zbog kineskih oslonaca za noge - pukao mu oslonac dok je bio u punom nagibu... Ima cak i video negdje na Youtube
zdruzdjo

#1752 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

DaysleepeR wrote: 28/10/2025 12:35
Je li pancirno crijevo za kočnice ili gumeno?
Ne razumijem se bas. Crijeva su kod mene dobra, nego mi je izletilo ovako kao "sugested" pa mi je zato i "zaparalo oko".
Ne znam kako se ovo klasificira. Guma je unutra, a preko je ovaj metalni "plašt".

Image

Image

Image

Image
zdruzdjo

#1753 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

esso_sa wrote: 28/10/2025 15:32

Kinezi su sada postali takvi da mogu da ispune norme koje im postavis. Pa ako hoces kvalitet - mogu i napraviti kvalitetno, ali po visoj cijeni, koja je opet niza nego neki poznati proizvodjaci. Odavno oni nisu oni stari Kinezi koji naprave smece i kada se maksimalno potrude; to su prevazisli.
A moze i "zlj" kvalitet za male pare. Sada je pitanje na sta si ti naletio i koliko ce ti stator potrajati. Mozda solidno posluzi, a mozda i krepa. To ces vidjeti sa vremenom.
Sto se tice kocionih crijeva, sa tim se vec ne bi zezao sa Temu... Radije potrosi vise i kupi nesto provjereno, tipa pancirna od Goodridge-a i sl. Kocnice su kocnice i ne igraj se sa tim vaznim dijelovima na motoru.
Znam sa lika koji je pao i dobro se skrsio zbog kineskih oslonaca za noge - pukao mu oslonac dok je bio u punom nagibu... Ima cak i video negdje na Youtube
Sto se tice statora, nisam ga stavio nego sam ga ostavio kao nekakav "back up".
Samo kazem da uopste nije iskljuceno i da ovi distributeri nabavljaju od kineza i onda zavrnu cijenu zestoko. Ako im kvalitet ispunjava neke norme, onda zestoko zarade.
Sto se tice crijeva, znam. Opaska ti je na mjestu. ipak kocinice hmmm. Ali nosen ovim slucajem sa statorom, uopste nije iskljuceno i da je ovo odlican kvalitet. Ili da su ovi od 45 eura, nabavili od tih nekih kineza i naravno zavrcu cijenu. Ne bih se kockao.
Samo pitanje je kakve proizvode kupujemo. Koliko smo uopste sigurni da kada kupimo nesto u nekoj renomiranoj prodavnici, da li u stvari dobijemo nesto sto je napravljeno u nekoj kineskoj provinciji i kosta 20 puta manje nego sto smo mi platili.
Evo dao si primjer goodridge. Ko ti moze garantovati da je to bas goodridge, a ne u stvari neki "hwang-po" gdje je sam goodridge opalio svoj logo preko njihovog proizvoda koji je dobar kao i njihov, a mozda i bolji.
DaysleepeR

#1754 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

zdruzdjo wrote: 28/10/2025 22:55
DaysleepeR wrote: 28/10/2025 12:35
Je li pancirno crijevo za kočnice ili gumeno?
Ne razumijem se bas. Crijeva su kod mene dobra, nego mi je izletilo ovako kao "sugested" pa mi je zato i "zaparalo oko".
Ne znam kako se ovo klasificira. Guma je unutra, a preko je ovaj metalni "plašt".

Image

Image

Image

Image
Ako ima metalni plašt to je onda pancirno, jer mu metalna oplata ne dozvoljava veliko širenje pod pritiskom i pruža bolje kočenje.
Ja sam svojevremeno na Yamahi to odmah nakon godinu-dvije zamijenio, stvarno je velika razlika pogotovo ako imaš samo jedan disk naprijed.
Ne vidim što ne bi bilo kvalitetno, ta su se crijeva nekad kupovala na mjeru, plus fitinzi odvojeno pa ih sam sastaviš.
Sigurno to uradi bilo kakva fabrika bolje sa specijalizovanom presom nego ja sa kliještima. A moje crijevo je još u funkciji iako sam motor prodao, ima mu sigurno 15 godina da radi bez problema.
zdruzdjo

#1755 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

DaysleepeR wrote: 29/10/2025 08:19

Ako ima metalni plašt to je onda pancirno, jer mu metalna oplata ne dozvoljava veliko širenje pod pritiskom i pruža bolje kočenje.
Ja sam svojevremeno na Yamahi to odmah nakon godinu-dvije zamijenio, stvarno je velika razlika pogotovo ako imaš samo jedan disk naprijed.
Ne vidim što ne bi bilo kvalitetno, ta su se crijeva nekad kupovala na mjeru, plus fitinzi odvojeno pa ih sam sastaviš.
Sigurno to uradi bilo kakva fabrika bolje sa specijalizovanom presom nego ja sa kliještima. A moje crijevo je još u funkciji iako sam motor prodao, ima mu sigurno 15 godina da radi bez problema.
Ahaaa
Znaci to je to. Kontao sam da mislis na ona crijeva sto imaju onu nekakvu "končanu" strukturu unutar same gume crijeva.
A kontam to o radu. Kakvo god da je crijevo ono ce se sigurno malo "napuhati" kad pritisnes kocinicu i eto slabijeg kocenja.
Ljetos sam radio sebi u garazi ciscenje kocionog sistema kompletnog. Ja takve stvari zovem sebi "radna terapija".
Tada sam rasklopio sav kocioni sistem, isprao sve, promjenio ulje i odzracio. Tada sam vidio da je crijevo kod.mene sa ovim "plaštom", samo ima I nekakvu navlaku preko. I u dobrom je stanju.
deda_jr

#1756 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by deda_jr »

Privodi li se sezona kraju? Ne znam da sam ikada vidio više motora na potezu Sarajevo - Jablanica nego danas. Valjda svi hvataju zadnje dane..
deda_jr

#1757 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by deda_jr »

Ne znam koliko vas stane na vidikovcu poslije tunela na Ivanu. Organizovao bih neku akciju na proljeće, da počistimo malo ono smeće ako ima zainteresovanih. Meni je tamo baš ćejf stati, ali danas gledam, stvarno je ružno sa svim nabacanim smećem. Da si napravimo lijepo mjesto za pauze...
zdruzdjo

#1758 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

deda_jr wrote: 01/11/2025 16:33 Ne znam koliko vas stane na vidikovcu poslije tunela na Ivanu. Organizovao bih neku akciju na proljeće, da počistimo malo ono smeće ako ima zainteresovanih. Meni je tamo baš ćejf stati, ali danas gledam, stvarno je ružno sa svim nabacanim smećem. Da si napravimo lijepo mjesto za pauze...
Privatna parcela. Htjelo se tu napraviti nesto, ali se opstruira.
A sto se tice cistoce, pa kao i svugdje. Prosetas po izletistima i sve ti bude jasno. Ne mozes stoku utjerati neke stvari u glavu. Vjeruj da bi to bio sizifov posao. Za dva dana bi bilo isto. Mislim inace ne kontam taj mentalni sklop gdje npr doneses U kesi flasu necega da popijes i pojedes. A onda svu ambalazu bacis na livadu pored mjesta gdje si to pojeo i popio. I onda za 3-4-5-10 dana ces opet mozda tu navratiti sa istim ciljem. I zateci svoje smece. Hmmmmm
deda_jr wrote: 01/11/2025 16:29 Privodi li se sezona kraju? Ne znam da sam ikada vidio više motora na potezu Sarajevo - Jablanica nego danas. Valjda svi hvataju zadnje dane..
Ja licno se jos "otimam".
Pa lijepo vrijeme, i gdje da se ne iskoristi. Danas sam po gradu obisao nekih 60-ak kilometara. Ustedio sebi i zivaca i vremena, a jos i uzivao. Kuci dosao sav oznojen kao da je plus 30.
esso_sa

#1759 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

deda_jr wrote: 01/11/2025 16:33 Ne znam koliko vas stane na vidikovcu poslije tunela na Ivanu. Organizovao bih neku akciju na proljeće, da počistimo malo ono smeće ako ima zainteresovanih. Meni je tamo baš ćejf stati, ali danas gledam, stvarno je ružno sa svim nabacanim smećem. Da si napravimo lijepo mjesto za pauze...
Bilo je tih akcija koliko hoces, ali stoka za par dana sve opet zatrpa smecem…
Pa gdje ces dalje kada su uspjeli polomiti sve one klupe
i stolove. Nije pomoglo ni sto su od betona napravljene…
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1760 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by konektovan »

ali kakva je to stoka, dodjes odmoris ili jedes, i onda uzmes i lupas, lomis, unistavas iz koje potrebe,...?! Kakav moras biti uhljup ljudski, da bez ikakvog razloga unistavas neciju imovinu, iz ciste obijesti... :-)
esso_sa

#1761 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

konektovan wrote: 02/11/2025 10:08 ali kakva je to stoka, dodjes odmoris ili jedes, i onda uzmes i lupas, lomis, unistavas iz koje potrebe,...?! Kakav moras biti uhljup ljudski, da bez ikakvog razloga unistavas neciju imovinu, iz ciste obijesti... :-)
Ma stoka. Ljetos tako silazim niz Bradinu, auto stalo na jedno od onih prosirenja na krivinama, on bradica i kratke hlace, ona umotana bula i iz auta plasticnu flasu za flasom baca u jarak… Znaci maxuz stali da izbace smece iz auta… A fol vjera, kultura…
Vidikovac kod tunela je bas sramota, jer i dosta stranaca ljeti tu stane i gleda svo ono ruglo…
Rothmans

#1762 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

Dje vam stoje motori ? Gilera pred zgradom ,sastavi iz prve maloprije , -11 :mrgreen:
zdruzdjo

#1763 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Rothmans wrote: 12/01/2026 05:54 Dje vam stoje motori ? Gilera pred zgradom ,sastavi iz prve maloprije , -11 :mrgreen:
Boga mi meni u garazi. S tugom ga gledam. Krajem novembra mi zveknuo "starter clutch". Dok se dijagnosticiralo, 10 dana. Narudzba, bozic, nova godina, doslo neki dan. Sad fakat ne mogu po zimi da montiram. A bice vegrlanja sigurno dosta.
sheikh

#1764 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by sheikh »

garaža standard. Kako misliš vani motor :-) :-) :-)
ako nemaš garaže okej ali odvezi motor negdje drugo - komšija, familija, prijatelji do marta
sjebat bateriju nepotrebno, odoše sjedišta od vlage pa se zaledi, luksuz nepotreban
Rothmans

#1765 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

zdruzdjo wrote: 12/01/2026 10:50 Boga mi meni u garazi. S tugom ga gledam. Krajem novembra mi zveknuo "starter clutch". Dok se dijagnosticiralo, 10 dana. Narudzba, bozic, nova godina, doslo neki dan. Sad fakat ne mogu po zimi da montiram. A bice vegrlanja sigurno dosta.
Ja sam preso na skuter , tacnije pijadjo grupaciju zbog sitnica zbog kojih su mi propadale sezone. Ovako , sta god treba imam na dohvat ruke od obicnog servisa do plastika, a i dovoljno za moje potrebe za po gradu.
A skuter regularno stoji pred zgradom cijelu godinu, vozo sam ga (dosta manje doduse) do pred sami snijeg.
hali gali halid

#1766 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by hali gali halid »

Koristis li neku zastitu protiv krađe?
Rothmans

#1767 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

hali gali halid wrote: 12/01/2026 18:13 Koristis li neku zastitu protiv krađe?
Koristim cuvara iz piljare :mrgreen:
Ima jos dva , tri motora budu pod strehom, niko ne dira , ni djeca
zdruzdjo

#1768 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Rothmans wrote: 12/01/2026 17:30
Ja sam preso na skuter , tacnije pijadjo grupaciju zbog sitnica zbog kojih su mi propadale sezone. Ovako , sta god treba imam na dohvat ruke od obicnog servisa do plastika, a i dovoljno za moje potrebe za po gradu.
A skuter regularno stoji pred zgradom cijelu godinu, vozo sam ga (dosta manje doduse) do pred sami snijeg.
ma mogao sam naruciti pa da dodje u par dana fedex-om. Naravno skuplje. I sigurno bih, da je bilo u sred sezone. Ali ovako mi se nije zurilo jer sam zadnji put vozio 12 novembra i nakon toga je vec zahladnilo.
A u pravu si za filozofiju. Naravno da je lakse naruciti za skutere itd. Djelova ima malte ne svugdje, i vjerujem da nisu ni skupi nesto osobito.
Ramzess Veliki

#1769 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

vincitomnia wrote: 05/09/2025 10:55 Možda nisam dobro napisao, tipa neka vožnja koja bi ukupno trajala 2-3 sata, sa naravno cestim pauzama, kafa tu i tamo :lol: a ostalo za sta bi se koristio je iskljucivo gradska voznja. U nedoumici sam da li je na tom motoru patnja za suvozaca ovo sto sam gore naveo :?
Patnja. Jednom sam sjeo na neki R sa takvim sjedistem sa jaranom do benzinske kad nisam izgino i pao pod auta u spici, nemas se za sta drzat, naslonim se na rezervoar ovaj kad krene vraga ces se zadrzat, klize ruke sa rezervoara a iza nista da te podupre, a gdje cu ga zagrlit reci ce eno ga preso na muske boje poginut. A polozaj sav zguzvan, ne mozes se ispraviti, nije to ni do iza coska za suvozaca a ne krenuti na more ili u planine pa u one serpentine.
Ramzess Veliki

#1770 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

vincitomnia wrote: 05/09/2025 14:08 Tako je, samo se pitam kakav je sto se tice manevrisanja po gradu, u odnosu na naked kao sto je Z900
Uzmi T-racera. Ozbiljan motor za ozbiljnog puta, napakujes mesa, rostilj, metar drva i hanumu, ide dobro, malo trosi, e sad neces sa njim lako na koljeno ali ima on svoje dinamike, a stignes odmoran do Pule.
Osim ako neces da unistavas klizace na koljenima i da ti hanuma zvoca kud sam sjela necu nikad vise.
Ramzess Veliki

#1771 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

Ramzess Veliki wrote: 18/03/2025 11:38 Imam doooobru zensku jaknu, marka Polo, i za sportaka i za turera, sve protektore ima - osim ledjnog ali ima dzep za njega, kozna, nova.
Bas lijepa jakna, broj je 40-42 (M). Ako ko ima curu taj broj idealal poklon. Donosim na probu.
https://olx.ba/artikal/66978455
Image
Slabo vi vidim cura imate. :lol:

Poklonio je jednoj bajkerici. :thumbup:
DaysleepeR

#1772 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Ima se cura, nego ti je jakna demode :D
esso_sa

#1773 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

DaysleepeR wrote: 17/02/2026 11:30 Ima se cura, nego ti je jakna demode :D
I da dodam da velicina 40-42 vec spada u kategoriju krupnijih cura :oops:
DaysleepeR

#1774 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

"američka građa"
zdruzdjo

#1775 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Evo da vam dadnem jednu finu tip-u koja moze sacuvati para u dzepu.
Prije 3 godine sam kupio komunikaciju(2komada) za kacigu. Sebi i hanumi. 160 km za ta dva.
Neka no name kina X1-plus.
Kontao sam sta mi bog da. Ako ne bude valjala, skupicu koju parui kupiti neku high sky, obzirom da se kvalitetne brendirane penju na 500-tinjak km.
Medjutim 3 godine bez i jednog stucaja ili problemcica. Radi nekada u komadu po 6-7 sati. Muzika sa telefona ide bez problema. Pozivi takodje. Mikrofon odlican. Pokisla xy puta.
Ta ista se sada u istoj radnji prodaje za 250km.
Nedavno kupim sebi jos jednu "open-face" kacigu. Treba mi komunikacija i za nju. Kontao da potrazim samo slusalice i mikrofon, pa da saltam uredjaj, ali nema..
Izleti mi na temu komunikacija valjda usljed spijuniranja mojih pretraga po olx-u. Nabazam na istu kao moja. Cijena 27 km komad. Opet bacim kocku pa sta bog dadne. Dolazi komunikacija identicna mojoj. Ista kutija, natpisi, .... Isto sve. Upari se bez problema sa ove obije moje na kacigama.
Pa eto ako vam treba da je funkcionalna i da radi posao, a ne daje vam se 100-tine maraka, moja topla preporuka.
Temu sifra u pretrazi HX348355.
Image
Post Reply