Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
S4mpion

#1751 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

cLo wrote:Možda na zdravom razumu....baziraju.
Po čemu je ateizam nužno vezan za zdrav razum? :zoka:
drug_profi

#1752 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

S4mpion wrote:
dustaban wrote:Na chemu koka na jajima bazira svoj svjetonazor?

Hocu reci - o chemu vi to? Sta je vama svjetonazor - ono sto vam religija "objasni" ?!
Jer ste, biva, nesposobni da ista skontate sami, cak niste u stanju bez religije niti da kontrolisete fizioloske potrebe!

Religija vam naredi - ne ubij, ne zigu tudje zene, ne ukradi... religija treba da vam kaze kad i koliko da radite, da odmarate, da perete ruke da spavate da jedete (i sta da jedete)...

A mi "bez svjetonazora", mos mislit, nekako zivimo i prezivljavamo i bez takvih IMBECILNIH INSTRUKCIJA !
Ako misliš da živiš bez instrukcija, razmisli malo šta je zakon ;-)
I u vremenima kad nije bilo sile zakona, ljudi su se ponasali kao ljudi (vecina). Ne bi postojali kao vrsta da nemamo u sebi razvijenu empatiju tokom evolucije. Mi smo plemenska bica, naslanjamo se na druge jedinke inace bi bili samo laka hrana velikim mackama.
S4mpion

#1753 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

drugi profil wrote:
S4mpion wrote:
I u vremenima kad nije bilo sile zakona, ljudi su se ponasali kao ljudi (vecina). Ne bi postojali kao vrsta da nemamo u sebi razvijenu empatiju tokom evolucije. Mi smo plemenska bica, naslanjamo se na druge jedinke inace bi bili samo laka hrana velikim mackama.
Kao ljudi? Uzmi za primjer Indijance, imaš li predstavu koliko ratova su vodili među sobom i šta su jedni drugima radili? Svi mi živimo po instrukcijama, ako misliš da ne živiš po instrukcijama, očigledno nisi prešao na onu stranu zakona ;-)
drug_profi

#1754 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

S4mpion wrote:
drugi profil wrote:
S4mpion wrote:
Kao ljudi? Uzmi za primjer Indijance, imaš li predstavu koliko ratova su vodili među sobom i šta su jedni drugima radili? Svi mi živimo po instrukcijama, ako misliš da ne živiš po instrukcijama, očigledno nisi prešao na onu stranu zakona ;-)
Sta je sa indijancima? Imaju plemenske ratove za teritoriju kao sva druga plemena na tom stupnju razvoja.
Istovremeno imaju svoja pravila ponasanja koja njih kao grupu cine efikasnijim i kopetitivnijim.
Usotalom kao i svako pleme iz kamenog ili bronzanog doba.
Edouard

#1755 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Dozer wrote:@Edouard
Nisam tebe nazvao glupakom, ni direktno ni indirektno, niti mi to pada na pamet reci ni tebi, ni bilo kome drugom jer nisam osoba koja voli vrijedjati bilo koga i radi bilo cega. Naravno, dok je s druge strane sve ok, a kad i ako nije, onda vracam rigorozno. Rekao sam to potpuno uopsteno, maximalno generalizovano.
E sad... ja zaista ne mogu uticati na to da li se neko nadje u mojim rijecima....

A sto se tice tvog odgovora, zaista bih volio da izneses ta neka licna negativna iskustva iz bivse drzave i sistema. Naravno, ako to nisi u stanju, onda sam bio u potpunosti u pravu kada sam rekao da si irelevantan sagovornik na tu temu.
Smiješno mi je uopće iznositi vlastite i pojedinačne slučajeve kod tako brojnih i očitih te znanih pojava diskriminacije, gaženja ljudskih i građanskih prava u državi u kojoj je Savez komunista odlučivao, žario i palio u svim segmentima društva: privreda, vojska, SUP, milicija, prosvjeta, kultura, vanjska i unutarnja politika....
Ni na jedno važnije mjesto u svim tim strukturama nitko nije mogao ni primirisati a da je znano da je vjernik - pripadnik određene religije. To je strogo kontrolirano i provjeravano. Nije se moglo čak ni zamisliti da vojno lice, čak i bez uniforme ode na obred u bogomolju. Da nastavnik, učitelj ili profesor odu u bogomolju u vlastitom mjestu gdje ih poznaju. Da vojna i prosvjetna lica krste javno svoju djecu.
A o verbalnom deliktu kao kaznenom djelu koji je stajao i u ustavu, i stvarima radi kojih se olako trpalo u zatvore da i ne govorim.
Znaš sigurno i za sintagmu "demokratski centralizam" što je očiti primjer oksimorona.
Mjesecima bi se moglo pisati i navoditi slučajeve diskriminacije i kršenja temeljnih ljudskih i građanskih prava u bivšoj SFRJ. A tebi eto treba neko lično negativno iskustvo da bih ti bio relevantan sagovornik na temu, jer to kao nisu za tebe općepoznate činjenice, to su nekakve nebuloze.
Možda si u bivšoj državi uživao kakve povlstice, privilegije, pa nisi ni primjećivao da se se drugi zakidaju i za osnovno. Poznam dosta i takvih koji se čude i pitaju što je to loše bilo u toj SFRJ.
A evo i lični primjer, ali više radi onih koji će pročitati nego da udovoljim tvojemu zahtjevu.
U drugoj polovici osmadesetih javio sam se na konkurs u Republički sekretarijat za saobraćaj i veze, na mjesto inspektora. Na razgovor me zvao pomoćnik sekretara i prvo pitanje je bilo jesam li član SK. Kad sam mu rekao da nisam, rekao je da ne dolazim u obzir. Da skratim, naravno primljen je jedan meni poznat koji je bio lošijih referenci, ali član SK.
I to je za ono vrijeme bilo sasvim normalno, uobičajeno, praksa. I nisam ja to tragično ni doživio s obzirom na ono što se sve ljudima u tom sistemu događalo i moglo dogoditi. To je bila sitnica.
I zato želim kazati da za sve te sisteme u kojima je marksizam, tj. ateizam bio službena ideologija, da su bili totalitaristički, maksimalno represivni prema neistomišljenicima. Kakve ljudska prava i slobode, sloboda govora. Represivni aparat, vojska i policija imali su posebni tretman i bile su glavne poluge u službi SK, tj. partije na vlasti.
Dakle, svjetska historija to pokazuje, bez izuzetka, nisu to nagađanja, da tamo gdje je ateizam bio službena ideologije, da se govorilo da je to istinsko napredno i slobodno društvo, a istovremeno su se maksimalno gazila ljudska prava i pojedinaca i skupina, vro često ipravo naživot. Ali o tom kršenju ljudskih prava nije se smjelo govoriti.
Evo nam nažalost i suvremenog primjera Demokratske narodne republike Sjeverne Koreje, kako se službeno zove.
E sad mogu se današnji ateisti distancirati koliko hoće od tih historijskih činjenica, ali ne mogu ih nijekati, izbrisati.
Zato i sad kažem, teško i mučno se ljudski rod probijao naprijed kroz historiju uz prisutnost religija i njihovih učenja, a ateizam kao teška zabluda, kad bi bio dominantan, sigurno i brzo bi ga odveo u propast.
Last edited by Edouard on 26/05/2014 23:22, edited 1 time in total.
S4mpion

#1756 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

drugi profil wrote:
S4mpion wrote:
Sta je sa indijancima? Imaju plemenske ratove za teritoriju kao sva druga plemena na tom stupnju razvoja.
Istovremeno imaju svoja pravila ponasanja koja njih kao grupu cine efikasnijim i kopetitivnijim.
Drago mi je da si shvatio čemu pravila služe ;-)
drug_profi

#1757 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

S4mpion wrote:
drugi profil wrote:
S4mpion wrote:
A jesi li ti shvatio da su ta pravila podlozna promjenama u skladu sa vremenom?
Dozer

#1758 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Da ne citiram sve, samo cu kratko. Otac mi nije bio clan SK, a od '70 do '85 je bio direktor 3 drzavne firme, a onda otisao u privatluk. Toliko o tim "pravilima".
U cemu je to razlika danas? Nisu vise komunisti, nego klero-fasisti, i sad treba da kazemo - pa ok, samo nek' nisu komunisti?
Tesko drug moj, tesko.
Razlozi vrlo jednostavni - u onom sistemu i drzavi puno vise ljudi je zivjelo puno bolje nego danas u ovom sistemu i drzav(ama)i.

Jel' to danas nesto, kao, drugacije nego onda po pitanju podobnosti? Ni priblizno. Tacnije, danas je neuporedivo gore jer se prebrojavaju krvna zrnca, i zavisno od lokacije gdje se zivi, ako nisi BHS, + ako nisi u vezi s nekom od vladajucih interesnih organizacija zvanih politicke partije, hajde da te vidim da dobijes posao u drzavnoj, a i u masi privatnih firmi.

Zato, bolje da ne pricamo o ovome jer jednostavno ne postoji argumentovan nacin da dokazes da su ovi danas na bilo koji nacin bolji za gradjane ove drzave od onih u onoj drzavi.
Last edited by Dozer on 27/05/2014 14:54, edited 1 time in total.
S4mpion

#1759 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

drugi profil wrote:
S4mpion wrote:
Podložna ili ne, svrha je ista. ;-)
drug_profi

#1760 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

S4mpion wrote:
drugi profil wrote:
S4mpion wrote:
A poenta je? Razvodni, zamagli ne bi li se izgubila?

Ateisticki svjetonazor je funkcionalno, napredno i pravedno drustvo.
Ono ne moze biti takvo ako se ustrojava po pravilima starim hiljadama godina. Jednostavno jer ta pravila ne mogu odgovoriti na izazove vremena.
dustaban

#1761 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

E yebemliga sad josh moram objasnjavati razliku izmedju instrukcije i zakona!
Ali evo, ja niodceg ne bjezim
:wink:
Instrukcija je - ne ukradi! A zakon je - ukradi ako smijes!

A imam ja tih finih primjera koliko hoces. Svi vjernici tvrde da nas Bog svo vrijeme gleda... ali ipak zalagane tek kad vide radar!
I fakat, sta ce nam uopce nadzorne kamere kad onaj odgore vidi sve?!
Ah da, skonto sam, to je zbog nas nevjernika!
:-)
S4mpion

#1762 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

drugi profil wrote:
S4mpion wrote:

Ono ne moze biti takvo ako se ustrojava po pravilima starim hiljadama godina. Jednostavno jer ta pravila ne mogu odgovoriti na izazove vremena.
Gdje je utemeljen ovaj ateistički svjetonazor? ;-)
hrastov žižak

#1763 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

S4mpion wrote:
drugi profil wrote:
S4mpion wrote:
A ta je?
drug_profi

#1764 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

S4mpion wrote:
drugi profil wrote:
S4mpion wrote:

Gdje je utemeljen ovaj ateistički svjetonazor? ;-)
Zdrav razum? :D
S4mpion

#1765 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

drugi profil wrote:
S4mpion wrote: Gdje je utemeljen ovaj ateistički svjetonazor? ;-)
I zdrav razum je isključivo vezan za ateizam!? :-? katastrofalno loše postavljena teza budući da 100 ljudi razmišlja na 100 različitih načina i imaju 100 različitih vizija zdravog razuma :D
drug_profi

#1766 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

S4mpion wrote:
drugi profil wrote:
S4mpion wrote: Gdje je utemeljen ovaj ateistički svjetonazor? ;-)
I zdrav razum je isključivo vezan za ateizam!? :-? katastrofalno loše postavljena teza budući da 100 ljudi razmišlja na 100 različitih načina i imaju 100 različitih vizija zdravog razuma :D
Zdrav razum je zdrav razum. Misljenje je druga stvar, svako ga ima i tesko je naci dva potpuno ista. Nasuprot tome logican i razuman postupak je uvijek isti.
Ja ne znam u sta ti upires. Reci sto ti je na umu? Kodiranje od stvoritelja?
S4mpion

#1767 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

drugi profil wrote:
S4mpion wrote:
Zdrav razum je zdrav razum. Misljenje je druga stvar, svako ga ima i tesko je naci dva potpuno ista. Nasuprot tome logican i razuman postupak je uvijek isti.
Ja ne znam u sta ti upires. Reci sto ti je na umu? Kodiranje od stvoritelja?
Zdrav razum je za tebe TVOJE lično poimanje zdravog razuma i vrijedi samo za tebe. Zdrav razum je relativan pojam. Ono što je dobro za mačku, loše je za miša ;-)
belfy

#1768 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

ajde na stranu sto ne nadje neku moju gresku zadnju prepisku, ali nastavljas pokusavajuci ispasti pametan.

evo upravo u zadnjem komenataru je jasno vidjeti kako se od drveta ne vidi suma. nije pitanje samo macke i misa, nego je ono sveobuhvatnije. pitanje bi u krajnjoj instanci bilo da li je macki i miseva u dovoljnom omjeru i razlozi zasto jeste ili nije, kao i balans koji se postize vremenom. ali, evo ekskluzivno za tebe - zdrav razum uopste nije relativan pojam. upravo zato postoje i klinicke jedinice za dusevno oboljele. probaj baciti relaciju na to, ako ide...
dustaban

#1769 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote: Zdrav razum je za tebe TVOJE lično poimanje zdravog razuma i vrijedi samo za tebe. Zdrav razum je relativan pojam. Ono što je dobro za mačku, loše je za miša ;-)
A ja shupljeg pametovanja u PM...

Kakva je ovdje sad rasprava? Zdrav razum VS religijski razum? Zdrav razum je relativan, religija je apsolutna?

Jebes tu apsolutnost kad, prafraza machke i misha, ono sto je dobro za krscanina, ne valja muslimanu!

Ostavimo na trenutak ateiste na stranu, hajmo postaviti ovakvo pitanje: na cemu vjernici baziraju izbor svog svjetonazora a ne nekog drugog takodje religijski baziranog svjetonazora?

SVE JE TO NAZOR !

I da... ZDRAV RAZUM POSTOJI, bolest je negirati ga!
eluna

#1770 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by eluna »

Mihael24 wrote:
JoseMujica wrote:na humanizmu
Na cemu ga je onda fundirao prvi covjek, buduci da su ateisti misljenja, da su ljudi od same pojave bili ateisti?
Humanizam nije privilegija ateizma, jer religijski humanizam ima dublji korijen od ateistickog.
ne kontam, ako su se po teoriji najprije pojavili SAMO ljudi, tj. čovjek, koju su "ustanovili" humanizam, kako onda religijski humanizam može imati dublje korijene, kad je isti nastao daleko kasnije??? ...... i koji btw ne uključuje i nema veze sa ljudima koji nisu religiozni ......
lua

#1771 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

Edouard wrote:]
Smiješno mi je uopće iznositi vlastite i pojedinačne slučajeve kod tako brojnih i očitih te znanih pojava diskriminacije, gaženja ljudskih i građanskih prava u državi u kojoj je Savez komunista odlučivao, žario i palio u svim segmentima društva: privreda, vojska, SUP, milicija, prosvjeta, kultura, vanjska i unutarnja politika....
Ni na jedno važnije mjesto u svim tim strukturama nitko nije mogao ni primirisati a da je znano da je vjernik - pripadnik određene religije. To je strogo kontrolirano i provjeravano. Nije se moglo čak ni zamisliti da vojno lice, čak i bez uniforme ode na obred u bogomolju. Da nastavnik, učitelj ili profesor odu u bogomolju u vlastitom mjestu gdje ih poznaju. Da vojna i prosvjetna lica krste javno svoju djecu.
A o verbalnom deliktu kao kaznenom djelu koji je stajao i u ustavu, i stvarima radi kojih se olako trpalo u zatvore da i ne govorim.
Znaš sigurno i za sintagmu "demokratski centralizam" što je očiti primjer oksimorona.
Mjesecima bi se moglo pisati i navoditi slučajeve diskriminacije i kršenja temeljnih ljudskih i građanskih prava u bivšoj SFRJ. A tebi eto treba neko lično negativno iskustvo da bih ti bio relevantan sagovornik na temu, jer to kao nisu za tebe općepoznate činjenice, to su nekakve nebuloze.
Možda si u bivšoj državi uživao kakve povlstice, privilegije, pa nisi ni primjećivao da se se drugi zakidaju i za osnovno. Poznam dosta i takvih koji se čude i pitaju što je to loše bilo u toj SFRJ.
A evo i lični primjer, ali više radi onih koji će pročitati nego da udovoljim tvojemu zahtjevu.
U drugoj polovici osmadesetih javio sam se na konkurs u Republički sekretarijat za saobraćaj i veze, na mjesto inspektora. Na razgovor me zvao pomoćnik sekretara i prvo pitanje je bilo jesam li član SK. Kad sam mu rekao da nisam, rekao je da ne dolazim u obzir. Da skratim, naravno primljen je jedan meni poznat koji je bio lošijih referenci, ali član SK.
I to je za ono vrijeme bilo sasvim normalno, uobičajeno, praksa. I nisam ja to tragično ni doživio s obzirom na ono što se sve ljudima u tom sistemu događalo i moglo dogoditi. To je bila sitnica.
I zato želim kazati da za sve te sisteme u kojima je marksizam, tj. ateizam bio službena ideologija, da su bili totalitaristički, maksimalno represivni prema neistomišljenicima. Kakve ljudska prava i slobode, sloboda govora. Represivni aparat, vojska i policija imali su posebni tretman i bile su glavne poluge u službi SK, tj. partije na vlasti.
Dakle, svjetska historija to pokazuje, bez izuzetka, nisu to nagađanja, da tamo gdje je ateizam bio službena ideologije, da se govorilo da je to istinsko napredno i slobodno društvo, a istovremeno su se maksimalno gazila ljudska prava i pojedinaca i skupina, vro često ipravo naživot. Ali o tom kršenju ljudskih prava nije se smjelo govoriti.
Evo nam nažalost i suvremenog primjera Demokratske narodne republike Sjeverne Koreje, kako se službeno zove.
E sad mogu se današnji ateisti distancirati koliko hoće od tih historijskih činjenica, ali ne mogu ih nijekati, izbrisati.
Zato i sad kažem, teško i mučno se ljudski rod probijao naprijed kroz historiju uz prisutnost religija i njihovih učenja, a ateizam kao teška zabluda, kad bi bio dominantan, sigurno i brzo bi ga odveo u propast.
U ovakvoj Bosni i Hercegovini bar tri puta dnevno neko prekrši moja osnovna ljudska prava. Moje pravo na slobodan i siguran život mi ograničavaju zakoni ove države, jer sudeći prema njima ja ne postojim. Pravo na sudjelovanje u vlasti u mojoj zemlji, u kojoj sam rođena, mi ograničava sam Ustav. Moje pravo na privatnost mi svakodnevno vrijeđaju svrake od komšija koji vire kroz jebeni prozor jedva čekajući da napravim bar jedan korak. Kad sve ovo uzmeš u obzir shvatit ćeš da očigledno svaki sistem nosi svoje breme. Nisam doživjela Jugoslaviju, ali moram reći da nikad u životu nisam od nekog ko ju jeste doživio, čula da je bilo loše. Nije ljudima bilo loše i ne treba lagati. Ko je u bivšoj državi bio bijeda i klošar sad se dokopao svog dinara. Ne treba braniti nijedan sistem koji krši ljudska prava. A i ti imaš djecu! Osim ako se nisi dobro uhljebio sumnjam da su ti i djeca zadovoljna s ovim sistemom. Prema tome, ne treba iskrivljivati činjenice. Ateizam kao uvjerenje nikakve veze ni sa kakvim zločinima nema. To je propaganda, mlaćenje prazne slame, laganje. Nije to fino.

U redu je vjerovati, ali treba čovjek biti realan. Ti si nadrapao u bivšoj državi, ja ne znam nikog osim tebe ko jeste i žao mi je što nisi dobio posao i što si se osjećao degradiranim. Samo je stvarno jadno što tebi neće doći nikad iz guzice u glavu da i ja kao ateista imam ista prava kao i ti i svi drugi vjernici i nevjernici u ovoj državi.

Tražiti prava, a ne davati za uzvrat je odlika bezobraznog čovjeka. Ništa više. Što ne želiš sebi, nemoj učinit' drugome-tako jednostavna filozofija. Vjernici se u ovoj vukojebnini ponašaju kao da ih ateiste i agnostici salijeću i gađaju "obrnutim krstovima" ili čime već. Daj mi molim te jedan primjer gdje te je taj "ateistički svjetonazor" boo u oči i jebavao. Daj mi jedan primjer gdje te je neko ko je ateista diskriminirao u 21. vijeku i državi gdje su vjernici apsolutna većina i u totalnoj dominaciji, gdje je svaki TV program podređen vjeri, gdje je sve toliko ispolitizirano i pretrpano lažima da imaš hiljade istomišljenika iz svih torova, kako bošnjačkih, tako i srpskih i hrvatskih. I gdje nekolicina ateista, koje vjerujem susrećeš samo na forumu, raspravlja s tobom i ništa ti ne radi osim što ti argumentovano daje do znanja da stvarno bezobrazlukom čistim mlatiš iz šupljeg u prazno.
drug_profi

#1772 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

@lua
opet kiss za post
lua

#1773 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

:kiss: ma razumijemo se
dustaban

#1774 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Gledam koliko samo podmetanja u ovim postovima. Ateizmu se daju neke dimenzije koje mu ne pripadaju. Kad vjernici hoce da kritikuju teizam povlace argumente Staljin, Sjeverna Koreja...

Teizam i ateizam su prvenstveno LICNA STANJA pojedinca. A kako drustvo u cjelini itekako zavisi od stanja pojedinca, onda nije prevelika greska vezati drustvene sisteme sa ovim pitanjem. To je pogotovo povezano u situacijama kad sama religija ima takvu aspiraciju.

Ali da opet pojednostavim. Problem religije je prvenstveno u tome sto LJUDE OSLOBADJA OBAVEZE DA KREIRAJU OVOZEMALJSKO FUNKCIONALNO DRUŠTVO.
To je jedna univerzalna problematika koja trazi ISKRENO TRAGANJE za najboljim nacinima organiziranja mase i stvaranje najfunkcionalnijeg i najpravednijeg sistema u opcem smislu. Jos uvijek ne postoji definisan projekt idealnog drustva, ali se slazem sa onom dobropoznatom tezom - demokracija je daleko od idealnog ali jos niko nije izmislio nista bolje.

Religija zaista, ALI ZAISTA, predstavlja samo smetnju. Nikakve od nje prakticne koristi, naprotiv u vecini slucajeva predstavlja kocnicu brzem razvoju drustva. Ovdje izdvajam karitativne djelatnosti i, da se ja pitam, religija bi se samo time bavila. Cak bih se slozio i sa time da sve i jedna sahrana ima religijski karakter jer u tim trenucima, kad covjek napusta ovaj svijet, zaista ne vidim nista loshe u nekom obliku secondlife utjehe... makar to bila zabluda. Smrt nije laka stvar i svako olaksanje takve situacije je dobrodoslo.

E, ali u medjuvremenu imamo obavezu da zivimo i da to napravimo na najbolji moguci nacin. ZIVOT JE ODGOVORNOST i svako oslobadjanje od te odgovornosti, a religija je sva u tome, je nesto najstetnije.
Religije su njesra, jer umjesto zamajavanja ljudi zivotom nakon smrti korisnije bi bilo uciniti ovaj zivot manje smrtonosnim.

Religija se ponasa sasvim suprotno.
cLo

#1775 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by cLo »

S4mpion wrote:
cLo wrote:Možda na zdravom razumu....baziraju.
Po čemu je ateizam nužno vezan za zdrav razum? :zoka:
Prva stvar, zdrav razum sam razlikuje ispravno od neispravnog, nigdje to ne mora da pročita kao normu ponašanja. Druga stvar, zdrav razum ti nalaže da sve propitkuješ i da se pitaš, što čovjeka čini intelektualnim bićem, vjera ne dozvoljava da pitaš, jer time dovodiš u pitanje i postojanje boga kao stvoritelja svjetova, a to te automatski eliminiše kao vjernika. Vjernici sve odgovore moraju (htjeli ili ne) naći u vjerskim knjigama i na sva pitanja odgovaraju sa božija kazna i božije davanje. Aktuelne kiše su za njih (u ovom slučaju) božija kazna, a poslije suše božije davanje. Za ateistu su kiše bilo kada i bilo gdje oslobađanje vodene pare i nakupljenog elektriciteta u atmosferi. Treća stvar je da je vjernik jako ograničen u smislu trajanja, tj. da za sve traži početak i kraj (rađanje svijeta i sudnji dan). Stvar je da postojanje nema ni početak ni kraj, energija je oduvijek postojala i uvijek će da postoji, to je što vjernici kažu "Bog nije rodio i nije rođen", a to nas uči i matematika, s tim da vjernici ne smiju odgovore tražiti u nauci, jer bi došli do saznanja da bog kao kreacija ne postoji, a to ih ograničava u razumijevanju prirode i svijeta koji ih okružuje.
Locked