Halifat/kalifat da ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
mirage77

#176 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by mirage77 »

Chisum wrote:
mirage77 wrote:
asurbanipal wrote:Znao sam ja čim se pojavi Chisum odmah slijedi salva uvreda, "ad hominem" argumenata, baljezgarija. Mora se priznati, čovjek je maštovit, nema šta :D ...Znam da mu nije lahko jer ga "ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši".
Savjetovao bih mu da ode malo do Begiša, al' avaj, i tamo ima muslimana, pa čak i džamija... :D
Evo kad već spominje Eskime, neka malo prohoda do Laponije...
:thumbup:

Ni ja nisam odavno vidio veceg neprijatelja Islama i muslimana, a prosao sam svasta. Volio bih ga upoznati licem u lice. Kada vidim ovakvu mrznju, ona mi daje dodatnu snagu i motiv.

Hoces odmah da me upoznas?
Mozemo se dogovoriti. Interesuje me odakle toliki negativni naboji prema Islamu? Vidim da si intelekualac, a imas neke stavove kao ovaj Breivik ili onaj Holandjanin. Pa me interesuje: Odakle su te tvoje traume? Moze covjek biti i ateist, ali respektuje i ostala misljenja. Ja kod ljudi iz Njemacke recimo vidim respekt prema Islamu, pa me interesuje kako jedan Bosnjo koji je vjerovatno prezivio Sarajevo 92-95 toliko crno misli o Islamu. Ne govorim o ljudima, jer se tu naravno ima dosta toga za kritikovati. Govorimo o Islamu kojegg ti mrzis iz dna duse.
Pasiflora

#177 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Pasiflora »

Crisum - respect :!:
MedenoSrce

#178 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by MedenoSrce »

mirage77 wrote: Ne govorim o ljudima, jer se tu naravno ima dosta toga za kritikovati. Govorimo o Islamu kojegg ti mrzis iz dna duse.
Al on baš ima problem s ljudima u islamu.
asurbanipal

#179 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by asurbanipal »

Smail Aga wrote:
asurbanipal wrote:Znao sam ja čim se pojavi Chisum odmah slijedi salva uvreda, "ad hominem" argumenata, baljezgarija. Mora se priznati, čovjek je maštovit, nema šta :D ...Znam da mu nije lahko jer ga "ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši".
Savjetovao bih mu da ode malo do Begiša, al' avaj, i tamo ima muslimana, pa čak i džamija... :D
Laponija je u Evropi :D i tamo zive Laponci, :D koji nemaju veze sa Eskimima :D . Stvarno vas ta vasa jedina knjiga gusi ! :D :D
Bolje i Eskimi nego Laponci...To Laponci im dođe kao uvreda... :D
Preciznije rečeno radi se o narodu Saami... 8-)
AleksoMKD

#180 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by AleksoMKD »

U slucaju kalifata, dali bi mi ne-Muslimani imali prava na alkohol?

I svinjetinu?
nemoguce vruce

#181 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by nemoguce vruce »

Kao muslimanu prakticaru, smetaju mi uvrede na racun islama i muslimana. Donedavno sam i ja diskutovao sa raznim likovima koji o islamu malo ili nista ne znaju, u nadi da u jednom civilizovanom i konstruktivnom dijalogu razmijenimo misljenja, iskustva itd...
Nazalost,vecina tih sagovornika, naravno u nedostatku argumenata, poseze za uvredama, pljuvanjem, omalovazavanjem.
Prema tome, svima onima koji smatraju da sa takvim likovima moraju diskutovati, predlazem sabur i da ne zaborave cinjenicu, da su svi oni ( kao i mi ) prolazni, putnici sa ovog na drugi svijet.
Bilo je na milijarde osoba koje su negativno pricale o islamu, i dje su sada? Postali su zemlja i prasina.
Samo je Allah dz. Jedan Vjecni, On je obecao cuvati islam od svih spletki, napada, uvreda itd...
Prema tome braco, pustite ih da zive i uzivaju u svojoj zabludi. Mozete im dati lijep savjet, a ako ga ne prihvate, njihov problem. Ima neko ko ce to kad tad regulisati...
shecher

#182 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by shecher »

da sumiram:
- o hilafetu gotovo nista nije kazano; nit znamo tačno o čemu to govorimo, ni koji hilafet bi htjeli ili ne...
- s obzirom na prethodnu stavku, cijela rasprava se svela na prepucavanje vjernika i onih koji to nisu,
- demokratija i sekularizam su, izgleda, najveća dostignuća ljudskog uma, garant napretka, pravičnosti, uspjeha... Gdje se to dvoje zajedno nađu cvjetaju lale, svi su ko sretni, društvo napreduje...
- vjera i vjernici, općenito, su zaostali, neuki, nisu u skladu sa 'modernim', šta god to značilo... Mada nas stvarnost uči da medu visoko inteligentnim i izrazito učenim ljudima ima veliki broj onih koji su religiozni. Neki od njih su upravo temeljnim bavljenjem medicine, matematike... Spoznali postojanje Boga, tj. nauka im nije 'otvorila oči kako Boga nema', već baš suprotno. No, imajući u vidu da su oni ipak vjernici, a da je vjera kao potreba i vid objašnjenja svijeta, života, kretanja... prevaziđena, njihovo mišljenje svakako treba odbaciti...
- svi vjernici su po defaultu protivnici demokratije i sekularizma (još uvijek sumiram zaključe do kojih dolazim čitajući vaše komentare),
- 22. vijek će biti bolji ljude jer naprosto nije 21., tj. sve do čega se došlo u 21. vijeku više neće biti toliko značajno, moderno... Tako je i sa svime iz 'srednjeg vijeka', poput recidiva religije, sistema baziranih na njoj ili njima (religijama)....
- vjernici nikad, ama baš nikad ne smiju uplitati religijska osjećanja, učenja, motive u politička dešavanja, reforme sistema, prijedloge za poboljšanja položaja ljudi generalno...
- svi ateisti svoje mišljenje donose uvijek na osnovu istraživanja, egzaktne nauke i provjerljivih informacije, bez ikakve primjese interesa, osjećanja, prohtjeva...
Smail Aga

#183 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Smail Aga »

asurbanipal wrote:
Smail Aga wrote:
Laponija je u Evropi :D i tamo zive Laponci, :D koji nemaju veze sa Eskimima :D . Stvarno vas ta vasa jedina knjiga gusi ! :D :D
Bolje i Eskimi nego Laponci...To Laponci im dođe kao uvreda... :D
Preciznije rečeno radi se o narodu Saami... 8-)
Hvala na ispravci :D :D
Vidis da mozes bolje,samo vise raznovrsne literature :D :D :D
Chisum

#184 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

mirage77 wrote:
Chisum wrote:
mirage77 wrote:
Ni ja nisam odavno vidio veceg neprijatelja Islama i muslimana, a prosao sam svasta. Volio bih ga upoznati licem u lice. Kada vidim ovakvu mrznju, ona mi daje dodatnu snagu i motiv.

Hoces odmah da me upoznas?
Mozemo se dogovoriti.
Kad god hoces. Ja sve sto napisem na forumu, kazem i u lice, pa ko me je god na ovom forumu pitao za upoznavanje ma cemu to vodilo i sta znacilo, dobio je sve sto mu treba da me nadje u rekordnom roku.
mirage77 wrote:Interesuje me odakle toliki negativni naboji prema Islamu? Vidim da si intelekualac, a imas neke stavove kao ovaj Breivik ili onaj Holandjanin. Pa me interesuje: Odakle su te tvoje traume? Moze covjek biti i ateist, ali respektuje i ostala misljenja. Ja kod ljudi iz Njemacke recimo vidim respekt prema Islamu, pa me interesuje kako jedan Bosnjo koji je vjerovatno prezivio Sarajevo 92-95 toliko crno misli o Islamu. Ne govorim o ljudima, jer se tu naravno ima dosta toga za kritikovati. Govorimo o Islamu kojegg ti mrzis iz dna duse.
Sta vama ljudima jos treba da napisem da pocnete uz to islam da dopisujete i krscanstvo, i judaizam, i budzam i sve ostalo cemu je u temeljima jedan te isti korijen svega - od strahova satkana iluzija natprirodnog, nadnaravnog svijeta kao utjehe?

Ja sam bezbroj puta podvukao da u svojim pisanjima NE pravim nikakvu razliku, ali zaista nikakvu razliku izmedju religija jer su sve gradjene pod jednim kalupom, stvaranim i oblikovanim mnogo prije njih, pa je ono sto se ljudima na ovom forumu cini kao "islamofobija", jednostavno procentualna zastupljenost pojedine tematike, a otvorivsi ovaj dio foruma, o religiji, ja vidim 90% tema o islamu, 7% o krscanstvu, te ostalih 3% o nekakvim budistickim i slavenskim bajkama.
Da je ovo 90% krscanskih tema, i na njima bih pisao isto.

O retorici i nivou iste mozemo naglabati, ali sto se sustine tice, tu zaista ne pravim razlike.

To sto sam ja "prezivio Sarajevo 92-95", meni je barem, kao tada vec zrelom mladicu, rasprsilo i ono malo iluzija koje sam mogao gajiti prema nekoj "nebeskoj pravdi"... da se sam nisam pobrinuo za sebe i ono sto sam volio - ja puskom, a neko drugi mozda na neki drugaciji nacin - znam da nema tih bogova koji bi me spasili, koji bi spasili moju porodicu, moj grad... Barem je to posljednji rat pokazao. Ni prije rata nisam bio religiozan, daleko od toga, ali tokom i nakon rata su i one sitne, covjekovim slabostima i strahovima hranjene iluzije i ceznje za utjehom, kakvom-takvom, i ona mladalacka naivnost - potpuno nestale.

Ili, iz vase perspektive, posto sve pripisujete bogovima:
Ako me je Bog nakon rata napravio ovako odlucnim nevjernikom, jer, jelte, sve se desava, ako nista, a onda sa njegovim znanjem, ne potrudivsi se ni najmanje da pokusa da me promijeni - HVALA mu, gdje cuo i gdje ne cuo!

P.S. Sto se Breivika tice, upravo u njemu i njegovom krscanskom terorizmu (ja sam ga odmah tako nazvao, i pored mnogih koji su mu tepali nazivajuci ga tek ludjakom) vidim ono cemu religije uglavnom i vode - konfliktu i vjecnim upiranjem prstom u sve sto izlazi iz okvira jedne, strogim zakonom dogme utvrdjene dozvoljene putanje.
Last edited by Chisum on 28/06/2012 18:49, edited 3 times in total.
AleksoMKD

#185 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by AleksoMKD »

nemoguce vruce wrote:Kao muslimanu prakticaru, smetaju mi uvrede na racun islama i muslimana. Donedavno sam i ja diskutovao sa raznim likovima koji o islamu malo ili nista ne znaju, u nadi da u jednom civilizovanom i konstruktivnom dijalogu razmijenimo misljenja, iskustva itd...
Nazalost,vecina tih sagovornika, naravno u nedostatku argumenata, poseze za uvredama, pljuvanjem, omalovazavanjem.
Prema tome, svima onima koji smatraju da sa takvim likovima moraju diskutovati, predlazem sabur i da ne zaborave cinjenicu, da su svi oni ( kao i mi ) prolazni, putnici sa ovog na drugi svijet.
Bilo je na milijarde osoba koje su negativno pricale o islamu, i dje su sada? Postali su zemlja i prasina.
Samo je Allah dz. Jedan Vjecni, On je obecao cuvati islam od svih spletki, napada, uvreda itd...
Prema tome braco, pustite ih da zive i uzivaju u svojoj zabludi. Mozete im dati lijep savjet, a ako ga ne prihvate, njihov problem. Ima neko ko ce to kad tad regulisati...
U glavnom tocno. Evo ja sam ateista ali slazem se sa vecim delom ovog posta.
Ne vjerujem u boga ali pre svega ljude delim na dobre i lose. Na zalost cesto losi/zli naprave veliko zlo ali to je to. Tako svjet funkcionise i mozemo se samo nadati da cemo jednog dana u vecini biti "dobri".
A sto se tice uvreda.............sta da kazem, Internet daje tu anonimnost i vrlo je lako zezati ljude. Narocito su vjernici lake mete (ovo kazem bez uvrede) jer sa ateisticke strane gledista oni vjeruju u bajke, dok sa njihove tacke gledista ateisti imaju sansu da spoznaju "iztinu/boga/budu/visu silu" i tako spase svoju dusu. Dok ateistu boli uvo (da nekazem nesto drugo) vjernika boli dusa.
Po mom skromnom misljenju dobrih i zlih ima u obadve grupe. Bar sam ja nalazio da je tako.
A ima i onih koji vole da zezaju/troluju ljude i kao kad smo bili deca onaj koji najvise pokazuje da mu to smeta je onaj koji je najvise zezan.

Govorim za sve religije jer su meni kao ateisti jednaki svi ljudi.
shecher wrote:da sumiram:
- demokratija i sekularizam su, izgleda, najveća dostignuća ljudskog uma, garant napretka, pravičnosti, uspjeha... Gdje se to dvoje zajedno nađu cvjetaju lale, svi su ko sretni, društvo napreduje...
Pa ne bas, ali u realno je bolje zivjeti u demokratskom drustvu nego bilo kome drugom. Nije savrseno ali momentalno bolje nema.
shecher wrote: - 22. vijek će biti bolji ljude jer naprosto nije 21., tj. sve do čega se došlo u 21. vijeku više neće biti toliko značajno, moderno... Tako je i sa svime iz 'srednjeg vijeka', poput recidiva religije, sistema baziranih na njoj ili njima (religijama)....
Najverojatnije.
shecher wrote: - vjernici nikad, ama baš nikad ne smiju uplitati religijska osjećanja, učenja, motive u politička dešavanja, reforme sistema, prijedloge za poboljšanja položaja ljudi generalno...
Vidi, ne nikad ali kao i sve kad se preteruje ode sve u p.m.
Bitno je da vjernici ne zabranjuju nevjernicima neke stvari koje su za njih "greh" ali za druge nisu. Ko pivo, svinjetina, skoljke i rakove, odjecu od dva razlicita materjala, sex pre braka i slicno.

shecher wrote: - svi ateisti svoje mišljenje donose uvijek na osnovu istraživanja, egzaktne nauke i provjerljivih informacije, bez ikakve primjese interesa, osjećanja, prohtjeva...
Hehehe, ne bas, ponekad izvuku to iz dupeta.

U sustini ja sam protiv bilo kakvog oblika vladavine bazirane na bilo kojoj religiji jer je vrlo lako to zloupotrebiti. Ako ve vladar od "boga dan" onda je sva opozicija pa i ona konstruktivna u konstantnom riziku da bude proglasena hereticnom i da je protiv boga. Vrlo je lako zloupotrebiti.

Plus uvjek kad je vlast religijska automatski se diskriminisu sve ostale religije, a nevjernici mogu i glavu izgubiti.
Znaci u Halifatu su svi ne-Muslimani gradjani drugog reda kako god okrenes. \

Za sada sekularna parlamentarna drzava ostaje najoptimalniji oblik vladavine. Iako ima mnogo svojih mana.

Nego oko pitanja:
U slucaju kalifata, dali bi mi ne-Muslimani imali prava na alkohol?

I svinjetinu?
Chisum

#186 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

Nego, odoh ja do granapa po vopi i mezu... uskoro ce tekma, pa ako napravite kalifat u medjuvremenu, javite. :D
shecher

#187 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by shecher »

AleksoMKD wrote: U slucaju kalifata, dali bi mi ne-Muslimani imali prava na alkohol?

I svinjetinu?
Ovo je sasvim normalno pitanje... nije trolliranje, kao kod nekih...
Pa, je li im ikad i bilo zabranjeno, za vrijeme nekog hilafeta? :-D
Pitanje na neke tvoje zaključke, poput "automatski se diskriminisu sve ostale religije, a nevjernici mogu i glavu izgubiti" i "u Halifatu su svi ne-Muslimani gradjani drugog reda kako god okrenes", da nam neko pojasni (evo već molim treći put) šta je to hilafet, o koje mi to hilafetu govorimo, kakav je položaj na nekom području unutar hilafeta bio prema nemuslimanima, kakva su im bila prava, obaveze i sl.
Last edited by shecher on 28/06/2012 18:59, edited 1 time in total.
AleksoMKD

#188 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by AleksoMKD »

shecher wrote:
AleksoMKD wrote: Ovo je sasvim normalno pitanje... nije trolliranje, kao kod nekih...
U vreme Otomanske imperije nije.

Al ona je propala.

Sta ako novi Kalifat bude vise onako "Saudi-style" drzava?
Ili se podrazumeva da ne-Muslimani mogi radit neke stvari koje Muslimani nemogu?
Last edited by AleksoMKD on 28/06/2012 19:00, edited 1 time in total.
shecher

#189 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by shecher »

AleksoMKD wrote:
shecher wrote:
AleksoMKD wrote: Ovo je sasvim normalno pitanje... nije trolliranje, kao kod nekih...
odakle ti to?
AleksoMKD

#190 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by AleksoMKD »

shecher wrote: Pa, je li im ikad i bilo zabranjeno, za vrijeme nekog hilafeta?

shecher wrote: odakle ti to?
PA evo moja familija su Makedonci i sto posto su jeli svinjetinu i pili rakiju u Otomanskoj imperiji, Znaci oni su mogli. Nije bilo zabranjeno.

Al mislim na eventualni novi Kalifat. Jer ko da sam skonto da su Otomani propali jer su "zastranili" pa pomislih dali bi novi Halifat bio vise "Saudijski" t.j. strozi.
Last edited by AleksoMKD on 28/06/2012 19:04, edited 1 time in total.
asurbanipal

#191 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by asurbanipal »

Chisum wrote: Taj nije tvoj... vidis, u tome je problem!

Daj nam neki vas, nov. :D

Pa, jeb'o ga ti, novi muslimani - novi vicevi! Ha ja...
Priča jedan brat (naravno musliman :D )

Sarajevo. Rat, 1993. godina. Priča brat kako je išao na liniju, a sa njim u smjeni uvijek potrefi jedan momak, ateista. Kaže brat - "fin, miran momak, odgojen u ateističkoj familiji, o islamu jedva da je išta znao." Šta ćeš... "U trenucima mira", priča brat dalje - "u rovu su razgovarali o svemu, pa i na temu vjere, Boga, stvaranja svijeta, o duši." Jedne zimske noći osuli četnici paljbu sa svih stana, a u rovu zajedno brat i ateista. Kaže brat: "Fijuču meci, pade jedna granata 100 metara od rova, a ja počeo da učim dove, samo učim...U drugom ćošku rova, ovaj ateista se sklupčao u mraku. Ja da mu priđem, kad opet granata, 50 metara od rova...Opet na dove, samo učim...Nakon sat vremena paljbe, kad se malo smirilo, ja priđoh ovom ateisti da vidim je li živ...Kaže brat - "sklupčao se ateista i nešto mrmlja, ja mu se još malo približih, kad ono ateista uči: "Merhaba, merhaba, merhaba..." :D :lol:
AleksoMKD

#192 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by AleksoMKD »

shecher wrote: Pitanje na neke tvoje zaključke, poput "automatski se diskriminisu sve ostale religije, a nevjernici mogu i glavu izgubiti" i "u Halifatu su svi ne-Muslimani gradjani drugog reda kako god okrenes", da nam neko pojasni (evo već molim treći put) šta je to hilafet, o koje mi to hilafetu govorimo, kakav je položaj na nekom području unutar hilafeta bio prema nemuslimanima, kakva su im bila prava, obaveze i sl.
[/quote]

Uzimam Ototmnsko carstvo kao Halifat.

Znaci ne-Musliman ne moze ozenit Muslimanku.
Musliman moze ne-Muslimanku.

Prelaz u Islam je dozvoljen.
Izlaz nije.

Ako se ne varam na sudu Musliman je u prednosti pred ne-Muslimanom ako su u medjusobnom sporu.

Na to mislim. Ako gresim molim da me poprave.
asurbanipal

#194 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by asurbanipal »

Alekso iz Makedonije. Dobra su ti pitanja, konkretna :thumbup:
Kad nađem malo više vremena, dam ti neki odgovor :)

Nažalost kad je u pitanju hilafet, bojim se da ga ni mnogi muslimani ne razumiju, a o ne-muslimanima i da ne govorim...
shecher

#195 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by shecher »

AleksoMKD wrote: Uzimam Ototmnsko carstvo kao Halifat.

Izlaz nije.

Ako se ne varam na sudu Musliman je u prednosti pred ne-Muslimanom ako su u medjusobnom sporu.

Ti tvrdiš da je tako bilo, red je da nam ti kažeš na osnovu kojih izvora je to kazano... I mene zanima.
AleksoMKD

#196 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by AleksoMKD »

shecher wrote:
AleksoMKD wrote: Uzimam Ototmnsko carstvo kao Halifat.

Izlaz nije.

Ti tvrdiš da je tako bilo, red je da nam ti kažeš na osnovu kojih izvora je to kazano... I mene zanima.
Mislim da je u Kuranu jasno ko moze koga da ozeni na primer. Valjda je Otomanska Imperija kao islamsko carstvo to postovala.
Isto i sa napustanjem vere.

Ja molim da me poprave ako gresim, kako sam i napisao.
Gojeni H

#197 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Gojeni H »

To sto sam ja "prezivio Sarajevo 92-95", meni je barem, kao tada vec zrelom mladicu, rasprsilo i ono malo iluzija koje sam mogao gajiti prema nekoj "nebeskoj pravdi"... da se sam nisam pobrinuo za sebe i ono sto sam volio - ja puskom, a neko drugi mozda na neki drugaciji nacin - znam da nema tih bogova koji bi me spasili, koji bi spasili moju porodicu, moj grad... Barem je to posljednji rat pokazao. Ni prije rata nisam bio religiozan, daleko od toga, ali tokom i nakon rata su i one sitne, covjekovim slabostima i strahovima hranjene iluzije i ceznje za utjehom, kakvom-takvom, i ona mladalacka naivnost - potpuno nestale.
Djesi Chisum

Ja nisam prezivio Sarajevo 92-95, ali jesam Bosnu 92-95, pocevsi kao tinejdzer-dobrovoljac u vojsci. Prezivljavajuci prve napade 92-e, glad 93 i 94-e, zabijanje noza u ledja od HVO-a, razne Ozrene, Majevice, Nisicke visoravni, Olovo, Brcko, Gradachac, Teochak, Vares, itd, itd. vjera u Svemogucheg Gospodara se samo ispolirala i ojacala.
Svi su znakovi bili oko mene. I razne detonacije koje su me bacale, i geleri kroz uniformu, tekbir koji mi se prolamao iz pluca i ulijevao strah u kosti neprijatelju, sve su mi to bili znakovi.

To je ono sto mi je davalo snagu da ostanem na liniji kad je vecina uhvatila maglu, da pridjem rovu na 20 metara, da prodjem iza linije...to mi je davalo snagu da pomazem ocu i majci koji su se ubijali od sekiracije kako prezivjeti.

Islam mi je pomogao da ne obolim od PTSP-a, da me ne boli plaho svakodenevna politika, da i dalje volim raju zato sto sam dobar s njima a ne zato sto voze dobra auta, da se ne drogiram, da ne budem alkoholichar ... da na kraju krajeva svako od mene bude rahat.

Svi smo mi razlichiti ljudi i razlichito dozivljavamo stvari u zivotu. Ne potcjenjuj niti inteligenciju niti obrazovanje onoga ko vjeruje. Ne znas ko se krije iza druge strane ekrana. Mozda plaho nachitaniji inteligentinji (ne mislim na sebe, ja sam seljak-rudar, vazda bio ;-) ).

Ohani ba, svakom svoje. Nema potrebe da jedni drugima objasnjavamo kako smo "ugledali svjetlo" ako dotichni ne uspita. Kontas?
shecher

#198 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by shecher »

Gojeni H wrote:
Djesi Chisum

Ja nisam prezivio Sarajevo 92-95, ali jesam Bosnu 92-95, pocevsi kao tinejdzer-dobrovoljac u vojsci. Prezivljavajuci prve napade 92-e, glad 93 i 94-e, zabijanje noza u ledja od HVO-a, razne Ozrene, Majevice, Nisicke visoravni, Olovo, Brcko, Gradachac, Teochak, Vares, itd, itd. vjera u Svemogucheg Gospodara se samo ispolirala i ojacala.
Svi su znakovi bili oko mene. I razne detonacije koje su me bacale, i geleri kroz uniformu, tekbir koji mi se prolamao iz pluca i ulijevao strah u kosti neprijatelju, sve su mi to bili znakovi.

To je ono sto mi je davalo snagu da ostanem na liniji kad je vecina uhvatila maglu, da pridjem rovu na 20 metara, da prodjem iza linije...to mi je davalo snagu da pomazem ocu i majci koji su se ubijali od sekiracije kako prezivjeti.

Islam mi je pomogao da ne obolim od PTSP-a, da me ne boli plaho svakodenevna politika, da i dalje volim raju zato sto sam dobar s njima a ne zato sto voze dobra auta, da se ne drogiram, da ne budem alkoholichar ... da na kraju krajeva svako od mene bude rahat.

Svi smo mi razlichiti ljudi i razlichito dozivljavamo stvari u zivotu. Ne potcjenjuj niti inteligenciju niti obrazovanje onoga ko vjeruje. Ne znas ko se krije iza druge strane ekrana. Mozda plaho nachitaniji inteligentinji (ne mislim na sebe, ja sam seljak-rudar, vazda bio ;-) ).

Ohani ba, svakom svoje. Nema potrebe da jedni drugima objasnjavamo kako smo "ugledali svjetlo" ako dotichni ne uspita. Kontas?
:thumbup: :bih:
miskin

#199 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

AleksoMKD wrote:
shecher wrote: Pitanje na neke tvoje zaključke, poput "automatski se diskriminisu sve ostale religije, a nevjernici mogu i glavu izgubiti" i "u Halifatu su svi ne-Muslimani gradjani drugog reda kako god okrenes", da nam neko pojasni (evo već molim treći put) šta je to hilafet, o koje mi to hilafetu govorimo, kakav je položaj na nekom području unutar hilafeta bio prema nemuslimanima, kakva su im bila prava, obaveze i sl.
"Uzimam Ototmnsko carstvo kao Halifat.

Znaci ne-Musliman ne moze ozenit Muslimanku.Musliman moze ne-Muslimanku.
Prelaz u Islam je dozvoljen. Izlaz nije.

tacno nemusliman nemoze ozenit muslimanku, a musliman moze ozeniti nemuslimanku al ne svaku imaju tamo sartovi(uslovi) koji moraju da se ispune, npr. ako je ona atetistkinja nju ne moze zenit,.... da ne nabrajam nije tema

ovo drugo je netacno to nikad niko nije kazao od islamske uleme a evo ti jedan primjer toga

To što je Allah, dž.š., odredio da neko bude kršcanin, drugi židov, nije razlog da budemo nepravedni prema njima. Pravda je obaveza svih prema svima i svi oni koji žive u muslimanskoj državi moraju uživati pravdu od svojih komšija muslimana.

Allah, dž.š., kaže: «O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedocite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže cestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što cinite!» (El-Maideh, 8.)

Dakle, pravda je neophodna u odnosu prema drugima i niko nema pravo nepravedno postupati prema drugima.

Allah, dž.š., je objavio devet ajeta sure En-Nisa u kojima brani jednog židova koji je nepravedno optužen. Jednom prilikom je neki musliman nešto ukrao, pa je njegovo pleme htjelo to da sakrije i optužbu za kradu prebaci na židova. Muhammed, s.a.v.s., im je bio povjerovao, pa Allah, dž.š., objavljuje ajete u kojima kori Poslanika, s.a.v.s., i štiti židova od zuluma. «Mi tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da ljudima sudiš onako kako ti Allah objavljuje. I ne budi branilac varalicama, i zamoli oprost od Allaha, - Allah zaista prašta i samilostan je. I ne brani one koji su u dušama svojim podmukli jer Allah nikako ne voli onog ko je podmukao, grešnik.» (En-Nisa, 105.-107.)
Obskurni

#200 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Obskurni »

Zar Bog određuje ko će koje vjere biti ?
Post Reply