Govorim o načinu snimanja, o nelogičnostima koje prate cijeli taj dio filma. Ne govorim da me zbunila scena, već činjenica da je Nolan sebi dopustio takvu grešku.darius_maximus wrote:Zasto je ovo lose rezirano i zasto bi ovo nekoga izbilo iz takta?bull21 wrote:Nolanova režija. Možeš ti biti majstor majstora ali kada ovako izrežiraš komad filma... onda da ga hebeš... i dalje sam fan i čekam TDKR ali me ovo totalno izbilo iz takta...kako je ovo loše izrežirao jbt!
Cuo sam za ovo i ranije, cudan nacin snimanja, nije pravolinijski, bla-bla... Mozes isto tako naci ljudi koji ce reci da ovo postaje sve normalnije za Holivud, da se odstupa od standardnih nacina snimanja takvih scena, pa sta... Scena je postigla ono zbog cega je i snimana, izaziva napetost, sasvim je jasno ko koga ganja i sta Batman radi u svemu tome, a sam zavrsetak scene sa prevrtanjem kamiona je i vise nego upecatljiv, stoga ne shvatam kad neko kaze da ga je ova scena, konkretno, zbunila... Razumijem da je, recimo, u Transformersima tesko pratiti hrpe metala koje se tuku, ne znajuci ko je ko, ali policijski kombi, kamion i Betmenov tumbler, nije mi jasno...
Sto se tice kamere u ogledalu i slicno, desava se to skoro svima... Sto veci film, lakse se previdi, jer se to snima mjesecima, hiljade ljudi ukljuceno u snimanja na brojnim lokacijama, pa se provuce nekad, ili nema boljeg kadra, a ne mozes se vratiti i snimiti, jedino da se kompjuterski ukloni...
Da bude nesto i on-topic, evo jedan featurette od 13 i po minuta: http://www.youtube.com/watch?v=9UuUxqfA ... e=youtu.be
The Dark Knight Rises
Moderator: _BataZiv_0809
-
bull21
#176 Re: The Dark Knight Rises
- darius_maximus
#177 Re: The Dark Knight Rises
Drago mi je kada vidim da na filmskim temama pises da filmove ne treba kovati u zvijezde prije izlaska, da pad na zemlju ne bi bio tako bolan...LSD wrote:Sad cu i ja na neviđeno da pišem![]()
ali ovo ce biti vrlo dobar film...ne neko remek dijelo i klasik, ali poslovicno dobar film od Nolana.
Imas ti pravo, naravno, samo raja ocekuje puno od Nolana, jer ih je na to i navikao, nije napravio "los" film od pamtivijeka, pa mu raja vjeruje... Do sada nije razocarao, a citava ova ideja Batmana je u razvoju barem osam godina, pa sada svi ocekuju zavrsetak trilogije koji ce nadmasiti TDK. To bi mogao biti najveci problem Nolanu, jer valja podici sve ze barem jednu stepenicu vise...
Ono sto ide Nolanu u prilog je sto sve drzi u svojim rukama; scenario, rezija, producent, tako da ima odrijesene ruke i takvi filmovi po meni imaju puno vecu sansu za uspjeh, nego filmovi u kojima neko lijevi napise scenario, neko treci rezira, dok mu producent govori sta treba ili mora...
Doci ce i taj 20. odnosno 26. juli, pa cemo vidjeti koliko je opravdao ocekivanja, do tada malo vrtimo suplju, da prodje vrijeme...
- darius_maximus
#178 Re: The Dark Knight Rises
Posto ovaj video uglavnom kritikuje nacin snimanja ovakvih scena kod Nolana, mislio sam da mislis na to...bull21 wrote: Govorim o načinu snimanja, o nelogičnostima koje prate cijeli taj dio filma. Ne govorim da me zbunila scena, već činjenica da je Nolan sebi dopustio takvu grešku.
A ove greske u polozaju vozila i slicno ne smatram bas necim sto unistava gledanje filma, jer se ovako nesto primjeti obicno tek kod nekog detaljnog analiziranja...
Kod Nolana mi se puno vise svidja sto zna napraviti atmosferu i ispricati pricu, ako negdje i pogrijesi u akcionim scenama treba samo prihvatiti da je i on covjek, dakle nesavrsen...
-
LSD
#179 Re: The Dark Knight Rises
Nemam nikakve sumnje da ce ovaj zadnji film biti dobar - u rangu prva dva, zaokružiti trilogiju na nivou prethodnika....covjek ima nivo/reputaciju i drži do sebe, tako da film nece biti fula sigurno....završit ce ovu svoju viziju i verziju Batmana i okrenut ce se novim filmovima - meni daleko interesantnijih nego Batman.
A što se Batmana tice, za par godina ce se vec neko naci ko ce ga ponovo vratiti u svijet stripa, fantazije, kao Burton svojevremeno....znam dosta raje koji jednostavno žele vidjeti Batmana u DC Comics verziji....Nolan je sve ovo uozbiljio na svoj nacin.
A što se Batmana tice, za par godina ce se vec neko naci ko ce ga ponovo vratiti u svijet stripa, fantazije, kao Burton svojevremeno....znam dosta raje koji jednostavno žele vidjeti Batmana u DC Comics verziji....Nolan je sve ovo uozbiljio na svoj nacin.
- ExNihilo
#180 Re: The Dark Knight Rises
Budimo realni. Čak i da film bude mrtvo sranje, toliko je nahaypan da će svi padat u delirij.
Moje je mišljenje da neće biti na nivou Batman Begins ili The Dark Knight -a (koji jeste dobar film, ali ne toliko koliko raja kenja. Da nije bilo izvrsnog Ledgera bio bi to samo prosječan film )
Moje je mišljenje da neće biti na nivou Batman Begins ili The Dark Knight -a (koji jeste dobar film, ali ne toliko koliko raja kenja. Da nije bilo izvrsnog Ledgera bio bi to samo prosječan film )
- KPNCTNJAH
#181 Re: The Dark Knight Rises
Ako smo vec realni, onda se ni o glumi Ledgera ne bi toliko pricalo da nije umro... 
- ExNihilo
#182 Re: The Dark Knight Rises
Tačno, i to ima svoju težinu. Međutim, objektivno, odglumio je sjajno svoju ulogu. Samo bi manje zapažena bila da nije umro. Vjerovatno.KPNCTNJAH wrote:Ako smo vec realni, onda se ni o glumi Ledgera ne bi toliko pricalo da nije umro...
- darius_maximus
#183 Re: The Dark Knight Rises
E jeb' ga sad, ovaj drugi dio posta je blago omalovažavanje Balea, Oldmana, Cainea, Eckharta, Gyllenhaalove i Freemana, ali otom-potom... A to da je Ledgerova gluma dobra samo zato što je završio mrtav (post ispod) se toliko ponavlja da je to nevjerovatno... Volim Nicholsona, ali se on može samo ušutiti i pokloniti onome što je Ledger unio u ovu ulogu...Ellinor wrote:Budimo realni. Čak i da film bude mrtvo sranje, toliko je nahaypan da će svi padat u delirij.
TDK nije "prosječan" film. "Prosječan" film je možda "Iron Man", iako se mora i tu dogovoriti šta je "prosječan" film. TDK je postavio standarde u svom žanru, sad što neko taj žanr ne voli je drugi par cipela.
Da napomenem, ok mi je rasprava o greškama koje Nolan pravi, o izboru glumaca, o "realizmu" u ovoj franšizi, o Banovom glasu, ali ovo "kenjanje" po meni nikako ne ide u istu rečenicu sa TDK-om, pa ni prvim Batmanom.
Što se prvog dijela posta tiče, nije medijski hype baš uvijek pozitivan, pitaj Scotta kako prodje sa "Prometheusom"... Kada javnost puno očekuje, onda brzo i lako pljuje, tako da je hype dobar samo ako možeš nešto i ponuditi...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#184 Re: The Dark Knight Rises
TDK spada u top3 filma ikad 
- KPNCTNJAH
#185 Re: The Dark Knight Rises
Gdje sam ja napisao da je njegova gluma dobra samo zato sto je mrtav ? Kazem da se ne bi toliko pricalo o tome da je jos uvijek ziv... odlican je bio u tom filmu, ali meni je Bale daleko bolji glumac, a i tokom karijere je imao puno vise odlicnih uloga od Ledgera koji osim Jokera nije ni imao nekih zapazenijih uloga, a ni filmovi u kojim je glumio prije toga mi nisu nesto... svi ostali glumci koje si nabrojao su po mom misljenju bolji od Ledgera, pa mi je zato zasmetalo to sto kaze da bi bio prosjecan film bez njega... on je Jokera digao na jedan veci nivo, ali cak i da je neko drugi imao njegovu ulogu, film bi uz ove ostale glumce bio dobar...darius_maximus wrote: E jeb' ga sad, ovaj drugi dio posta je blago omalovažavanje Balea, Oldmana, Cainea, Eckharta, Gyllenhaalove i Freemana, ali otom-potom... A to da je Ledgerova gluma dobra samo zato što je završio mrtav (post ispod) se toliko ponavlja da je to nevjerovatno... Volim Nicholsona, ali se on može samo ušutiti i pokloniti onome što je Ledger unio u ovu ulogu...
-
MADMalice
#186 Re: The Dark Knight Rises
na imdb ljudi pricaju svasta!
ako im je za vjerovati (a tesko) razocaravajuci kraj...mozda ce ga emotivnost i dramaticnost spasiti ali it sucks!
ako im je za vjerovati (a tesko) razocaravajuci kraj...mozda ce ga emotivnost i dramaticnost spasiti ali it sucks!
- ExNihilo
#187 Re: The Dark Knight Rises
Za mene Iron Man nije prosječan film, nego karina. Al' svi imamo drugačije kriterije i ukusedarius_maximus wrote:E jeb' ga sad, ovaj drugi dio posta je blago omalovažavanje Balea, Oldmana, Cainea, Eckharta, Gyllenhaalove i Freemana, ali otom-potom... A to da je Ledgerova gluma dobra samo zato što je završio mrtav (post ispod) se toliko ponavlja da je to nevjerovatno... Volim Nicholsona, ali se on može samo ušutiti i pokloniti onome što je Ledger unio u ovu ulogu...Ellinor wrote:Budimo realni. Čak i da film bude mrtvo sranje, toliko je nahaypan da će svi padat u delirij.
TDK nije "prosječan" film. "Prosječan" film je možda "Iron Man", iako se mora i tu dogovoriti šta je "prosječan" film. TDK je postavio standarde u svom žanru, sad što neko taj žanr ne voli je drugi par cipela.
Da napomenem, ok mi je rasprava o greškama koje Nolan pravi, o izboru glumaca, o "realizmu" u ovoj franšizi, o Banovom glasu, ali ovo "kenjanje" po meni nikako ne ide u istu rečenicu sa TDK-om, pa ni prvim Batmanom.
Što se prvog dijela posta tiče, nije medijski hype baš uvijek pozitivan, pitaj Scotta kako prodje sa "Prometheusom"... Kada javnost puno očekuje, onda brzo i lako pljuje, tako da je hype dobar samo ako možeš nešto i ponuditi...
Meni lično, Nolan suviše često brka kompleksno i konfuzno. Kao i publika. Nije sve što je konfuzno ujedno i kompleksno niti kompleksno mora biti konfuzno.
P.S. Samo da se razumije, inace volim stripove
p.p.s. Batman Begins mi je daleko bolji od dark knight-a
- zecko_kupuz
#188 Re: The Dark Knight Rises
Tačno, Iron Man je sranje kroz gusto granje, a TDK samo veoma dobra akcija, nikakvo remek-djelo. Možda je između ostalog postao popularan i zbog činjenice da se radi o klasičnom akcionom filmu bez treskanja kamere i bockanja očiju mnogobrojnim CGI efektima.
"Heat" Michaela Manna je bio jedan od posljednjih pravih, dobrih, klasičnih akcionih filmova do pojave TDK-a. Meni lično Inception djeluje kompletnije i ozbiljnije od drugog Batmana, ali različiti su žanrovi i tematika pa je nezahvalno upoređivati.
Treći dio se čini mračnijim i napetijim, iako sumnjam da ćemo naići na neke revolucionarne zaplete i zaokrete u radnji (dođe Bane, razbije Batmana, Batman zaglavi, Batman se oporavi, Batman se vrati i revanšira
Baneu
).
"Heat" Michaela Manna je bio jedan od posljednjih pravih, dobrih, klasičnih akcionih filmova do pojave TDK-a. Meni lično Inception djeluje kompletnije i ozbiljnije od drugog Batmana, ali različiti su žanrovi i tematika pa je nezahvalno upoređivati.
Treći dio se čini mračnijim i napetijim, iako sumnjam da ćemo naići na neke revolucionarne zaplete i zaokrete u radnji (dođe Bane, razbije Batmana, Batman zaglavi, Batman se oporavi, Batman se vrati i revanšira
Baneu
-
bull21
#189 Re: The Dark Knight Rises
Prvi IM je beton. Drugi je već meh...
Mene samo jedno zanima... što nama kasni film 7 dana? I šta vi mislite, oće li Bane slomiti leđa Batmanu? Ima jedna scena u traileru, gdje se baš čini kao da se nameračio da mu, drito ni manje, ni više, slomi kičmu. Nako hvata ga
Mene samo jedno zanima... što nama kasni film 7 dana? I šta vi mislite, oće li Bane slomiti leđa Batmanu? Ima jedna scena u traileru, gdje se baš čini kao da se nameračio da mu, drito ni manje, ni više, slomi kičmu. Nako hvata ga
- darius_maximus
#190 Re: The Dark Knight Rises
Izvini, ali tako sam te ja razumio, ako sam pogrijesio, do mene je...KPNCTNJAH wrote:Gdje sam ja napisao da je njegova gluma dobra samo zato sto je mrtav ? Kazem da se ne bi toliko pricalo o tome da je jos uvijek ziv... odlican je bio u tom filmu, ali meni je Bale daleko bolji glumac, a i tokom karijere je imao puno vise odlicnih uloga od Ledgera koji osim Jokera nije ni imao nekih zapazenijih uloga, a ni filmovi u kojim je glumio prije toga mi nisu nesto... svi ostali glumci koje si nabrojao su po mom misljenju bolji od Ledgera, pa mi je zato zasmetalo to sto kaze da bi bio prosjecan film bez njega... on je Jokera digao na jedan veci nivo, ali cak i da je neko drugi imao njegovu ulogu, film bi uz ove ostale glumce bio dobar...
Iskreno, u filmu nije bitno koliko je ko bio dobar glumac do tada, vec samo u tom filmu, tako da Ledger sta god da je radio prije, ovo bi mu bio proboj na A listu glumaca, sasvim sam siguran, samo da nije prerano umro...
Razumijemo se za ostalo...
- darius_maximus
#191 Re: The Dark Knight Rises
Mani se imdb-ovog foruma, to ti je moja preporuka, samo trollovi, spammeri i hateri uz pokojeg normalnog lika...MADMalice wrote:na imdb ljudi pricaju svasta!
Imali su oni i citav scenarij, iz prve ruke, naravno, jos prije cetiri mjeseca...
Koliku kolicinu gluposti tamo mozes procitati, unisti ti volju za svakim filmom, ne samo za ovim...
-
MADMalice
#192 Re: The Dark Knight Rises
darius_maximus wrote:Mani se imdb-ovog foruma, to ti je moja preporuka, samo trollovi, spammeri i hateri uz pokojeg normalnog lika...MADMalice wrote:na imdb ljudi pricaju svasta!
Imali su oni i citav scenarij, iz prve ruke, naravno, jos prije cetiri mjeseca...
Koliku kolicinu gluposti tamo mozes procitati, unisti ti volju za svakim filmom, ne samo za ovim...
- darius_maximus
#193 Re: The Dark Knight Rises
U stripovskom žanru? "Iron Man" je solidan stripovski film. Nije "Blade" ili "Batman Begins", jer su to odlični stripovski filmovi, ali je solidan...Ellinor wrote:Za mene Iron Man nije prosječan film, nego karina. Al' svi imamo drugačije kriterije i ukuse![]()
Meni lično, Nolan suviše često brka kompleksno i konfuzno. Kao i publika. Nije sve što je konfuzno ujedno i kompleksno niti kompleksno mora biti konfuzno.
P.S. Samo da se razumije, inace volim stripove
p.p.s. Batman Begins mi je daleko bolji od dark knight-a
Koji je onda prosječan, solidan, stipovski film, da nije "Spawn" možda?
Što se kriterija i ukusa tiče, samo mi nemoj početi priču o filmskoj umjetnosti, alergičan sam na to... Samo da ne ispadne da ljudi koji vole TDK nisu nikad filma pogledali u životu, pa ih mora neko prosvijetliti, jer u tom slučaju brkaš lončiće opasno...
Šta je to kod Nolana kompleksno i konfuzno i gdje se to brka, hajd' mi, molim te, navedi... Evo barem u prva dva Batmana, ne treba u čitavoj filmografiji njegovoj...
P.S. Volim i ja, fino je to čuti...
P.P.S. Batman Begins ne bi bio ništa bez TDK-a, kao što ni TDK neće biti ništa bez TDKR-a, jer je to cjelina koja se mora zaokružiti; nastanak, zenit i pad, tj. preporod (ako je vjerovati ovom "rises")...
- darius_maximus
#194 Re: The Dark Knight Rises
"Iron Man" je laganini film u kojem uživaš u Iron Manovim odijelima, uz dobru muziku, daje što i obećava i što se od Iron Mana i očekuje, ali ovo nije tema o tome i ne bih da se vezujem sad i za to još...zecko_kupuz wrote:Tačno, Iron Man je sranje kroz gusto granje, a TDK samo veoma dobra akcija, nikakvo remek-djelo. Možda je između ostalog postao popularan i zbog činjenice da se radi o klasičnom akcionom filmu bez treskanja kamere i bockanja očiju mnogobrojnim CGI efektima.
Baneu![]()
).
TDK i čitav taj prikaz Batmana je postao popularan jer je prilagođen današnjem vremenu, Burtonov Batman jednostavno danas ne bi bio zanimljiv...
"Heat" je bio inspiracija Nolanu za scenu na pocetku u kojoj Joker pljačka banku i to je Nolan javno rekao i to mi se baš i sviđa i cijenim što je uradio nešto old-school, bez puno pametovanja... Inception je naravno kompletniji jer je zaseban film, kao što iznad rekoh, TDK-u fali još završetak, jer film kao da je stao u pola...
Ne znam koliko bi se radnja Batmana trebala još zakomplikovati, ipak postoji određeni materijal kojem treba ostati koliko-toliko vjeran...
-
LSD
#195 Re: The Dark Knight Rises
Tacno zaista, samo "problem" je (koliko god to smiješno zvucalo) što ovaj novi Batman The dark knight rises - nece biti loš film, sigurno...Nolan to nece dozvoliti...bice barem na nivou svojih prethodnika, ako ne i bolji....dakle nekih 8/10 ili 4/5 , kako ko više volidarius_maximus wrote:E jeb' ga sad, ovaj drugi dio posta je blago omalovažavanje Balea, Oldmana, Cainea, Eckharta, Gyllenhaalove i Freemana, ali otom-potom... A to da je Ledgerova gluma dobra samo zato što je završio mrtav (post ispod) se toliko ponavlja da je to nevjerovatno... Volim Nicholsona, ali se on može samo ušutiti i pokloniti onome što je Ledger unio u ovu ulogu...Ellinor wrote:Budimo realni. Čak i da film bude mrtvo sranje, toliko je nahaypan da će svi padat u delirij.
Last edited by LSD on 09/07/2012 23:39, edited 1 time in total.
- darius_maximus
#196 Re: The Dark Knight Rises
Ako ko i napiše, ja vjerujem da postoji neko od administratora ko će pobrisati išta što će o filmu previše otkriti, ipak bi bilo glupo da deset dana prije prikazivanja filma neko izleti sa svim detaljima... A imdb je leglo svakojakih "intelektualaca" od 12 godina, ja se vazda frapiram kad odem na forume njihove...MADMalice wrote:darius_maximus wrote:Mani se imdb-ovog foruma, to ti je moja preporuka, samo trollovi, spammeri i hateri uz pokojeg normalnog lika...MADMalice wrote:na imdb ljudi pricaju svasta!
Koliku kolicinu gluposti tamo mozes procitati, unisti ti volju za svakim filmom, ne samo za ovim..., slazem se! iako je test screening vec bio. i bas me cudi da niko nije dao neki bas spamerski review. svi onko samo hvale i uopceno govore...znam da su zabranili bilo kakve recenzije prije 15. (cini mi se) ali sam ocekivala neki ilegalni, samo ovo na imdb se otelo svakoj kontroli!
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#197 Re: The Dark Knight Rises
Nego, ima li neko info kada će se moći kupiti karte za premijeru ili šta već ide prvo ? Moram ga gledati što prije 
-
MADMalice
#198 Re: The Dark Knight Rises
da, ali nakon 20. to se vise nece moci sprijeciti!darius_maximus wrote:
Ako ko i napiše, ja vjerujem da postoji neko od administratora ko će pobrisati išta što će o filmu previše otkriti, ipak bi bilo glupo da deset dana prije prikazivanja filma neko izleti sa svim detaljima... A imdb je leglo svakojakih "intelektualaca" od 12 godina, ja se vazda frapiram kad odem na forume njihove...
pa vjerojanto ce biti kao i sada za spider-mana nekoliko dana ranije predprodaja ulaznica.
treba samo upratiti kada...i nadati se da vec prvog dana do podne ne budu sve raspordane jer ne mogu rano da ustajem!
btw...vjerojatno stara informacija, ali evo vidim da nolan definitivno nece raditi 4. nastavak sto mi je zbacilo takav teret sa srca.
-
Mr. Brightside
#199 Re: The Dark Knight Rises
odustani dok dobijaš 
- darius_maximus
#200 Re: The Dark Knight Rises
Vjerovatno pretprodaja oko 20. jula, po svemu sudeći...
A ja nakon 20. jula ne otvaram ništa što ima veze sa TDKR, neću si bezveze ugođaj kvariti...
Neće Nolan raditi četvorku, odbio je i "Justice League", sad za sad producira bratov pokušaj sa Supermanom, a znajući njega sada ide neka drama-triler, nešto njegovo...
P.S. Pogriješio sam za Supermana, nisam odavno pratio šta se tu dešava, govorilo se da će Jonathan režirati, ali evo Zack Snyder ga ipak režira...
Halalite na ovome, neću brisati, da ostane zabilježeno... 
A ja nakon 20. jula ne otvaram ništa što ima veze sa TDKR, neću si bezveze ugođaj kvariti...
Neće Nolan raditi četvorku, odbio je i "Justice League", sad za sad producira bratov pokušaj sa Supermanom, a znajući njega sada ide neka drama-triler, nešto njegovo...
P.S. Pogriješio sam za Supermana, nisam odavno pratio šta se tu dešava, govorilo se da će Jonathan režirati, ali evo Zack Snyder ga ipak režira...