LSD wrote:Necu nigdje da idem, ja sam ovdje rođen, ovdje citav svoj život i što bi negdje drugo išaonema potrebe....ono što kažu, u svom -na svom i nemoj me tjerati odavde...nemoj zloupotrebljavati funkciju moderatora
...ali to ne znaci da sad moram biti oduševljen/opcinjen na sve što dolazi iz Evrope...to mi ne može niko nametnuti.
A ostacu ovdje samo da vidim tu srecu i oduševljenost kad nas prime u taj zaseban "elitni" krug EU-a....to ce biti dernek opšti....možda onda zapucam baš u Mezopotamiju (i ne znam šta fali Mezopotamiji sad, starija je i kulturnija od Evrope u svakom slucaju).
Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
- NIN
#176 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
- fatamorgana
#177 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Razmisli dvaput, mislim da u Mezopotamiji nema LSD-ja ...."LSD"možda onda zapucam baš u Mezopotamiju (i ne znam šta fali Mezopotamiji sad, starija je i kulturnija od Evrope u svakom slucaju).
- NIN
#178 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
...a nema bas nesto ni muzike koju slusafatamorgana wrote:Razmisli dvaput, mislim da u Mezopotamiji nema LSD-ja ...."LSD"možda onda zapucam baš u Mezopotamiju (i ne znam šta fali Mezopotamiji sad, starija je i kulturnija od Evrope u svakom slucaju).
- fatamorgana
#179 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
hoćeš reć klasičnu, barok ili možda Tool,NIN wrote:...a nema bas nesto ni muzike koju slusafatamorgana wrote:Razmisli dvaput, mislim da u Mezopotamiji nema LSD-ja ...."LSD"možda onda zapucam baš u Mezopotamiju (i ne znam šta fali Mezopotamiji sad, starija je i kulturnija od Evrope u svakom slucaju).
- NIN
#180 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
...nemoj mi toolafatamorgana wrote:hoćeš reć klasičnu, barok ili možda Tool,
- fatamorgana
#181 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
ma mislio sam na Tulu sarajevskog gitaristu samo što napisah po anglosaksonski,NIN wrote:...nemoj mi toolafatamorgana wrote:hoćeš reć klasičnu, barok ili možda Tool,
- NIN
#182 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
...odo lec, a vi polako.
- Chisum
#183 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Pseudo-istorija i "modifikovana" kolektivna memorija neprijatelj je svakog naroda koji drzi do sebe....LSD wrote:Preživio hvala Bogu, išao po vodu svaki dan par kilometara....ni u ratu nisam ni žuticu fasovao.Optimus Prime wrote:Bez te "Evrope" ti danas ne bi kucao na kompjuteru.LSD wrote:Jah u Evropi, staroj licemjernoj ohrndini koja nam je slala islužene propale diplomate/ politicare, kvazi lordove da ne poturaju pod nos karte podjeljene nam države (u kojoj su prvi put u životu zakoracili) i koja je onako na oba oka uspjela (što je poseban fenomen) žmiriti pune 4 godine dok je ovaj grad bio pod agonijom opsade ala Lenjingrad 40-tih godina, bez vode, struje, plina, hrane, plus rodoljubi sa brda koji pojedinacno snajperali i kolektivno granatirali civile.
Ustvari, vjerovatno nebi bio ni ziv. Umro bi od neke danas bezazlene bolesti, koja je danas bezazlena zahvaljujuci lijekovima koje su razvili upravo ti Evropljani i njihovi potomci u novom svijetu.
Dok se u Evropi ulazilo u kuću u čizmama i spavalo na slami, ovdje u Sarajevu od 1463 god . pred kucom se izuva, spava na jastuku i dušeku, a pokriva jorganom i čaršafom.
Ubijediti sebe u to sto ti pises, bas poput komsija i one notorne budalastinu i laz da su "Srbi jos u srednjem vijeku jeli viljuskama, dok je ostatak svijera razvlacio meso prstima" (a to sto ih je pola kenjalo iza kuce, u kukuruze, do prije koju deceniju, to nema veze), nece ti donijeti nista dobro, osim sto ces u ocima nekoga ko zna sta je ovaj prostor, zvucati pateticno.
Pricati o izuvanju, jastucima i carsafima, u zemlji koja sve vise podsjeca na deponiju, u kojoj je prica o prljavstini, zagadjenju i bolestinama svakodnevni problem, smijesno je. Drzati lekcije Evropi, a znati da do prije 50 godina osim vjerske nije postojala prava institucija visokog obrazovanja, jos je smijesnije.
Mi za ostatkom Evrope, barem za onim dijelom koji je kolijevka danasnjeg modernog covjeka, zaostajemo stotine godina. Sto u opstem napretku, sto u zrelosti... Ova tema, ali i tvoje razocaranje i frustracija nad cinjenicom da su zmirili, kao sto jesu, najbolje govori o tome.
Ako budemo pametni, biti ce to jedna krvavo placena lekcija da - ako sam sebi ne pomognes, NECE niko. Narodi koji su cekali boziju pomoc, pomoc vjetra, nebesku konjicu ili pomoc isluzenog polupijanog engleskog lorda, ne mogu dogurati daleko. Ja sam prvi put osjetio svu nasu snagu kada sam raskrstio s tim da u ovome svemu postoji neko treci, bog ili Evropa, ko ce da me vadi iz govana, ukoliko se vec ne radi o standardnim prljavim igrama interesa i moci, a isto to poceo prepoznavati na licima svojih saboraca. Pa makar sve otislo u tri picke materine i sutra nas vise ne bilo.
-
LSD
#184 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Chisum lave...tebi cijenim bez obzira na sve, ti si djete ovog asfalta i znaš šta o cemu pricamo.
Ma smiješno je sve ovo...budimo realno prema sebi...nekadašnji šeher koji je bio poznat po najpoznatijim i najraznovrsnijim jelima u Evropi - Zafije, razni pilavi, razni ćevapi, šiš ćevapi, ražnjići, razne pite, razne dolme (sogan, uluk, domatiz), tripice, begovu čorbu, baklave, kadaife, đul pite,hurmašice, razne halve (bijela, tahan,ćeten), sutlije, almasije, ćufteta, hošafe, čaj, kahvu, šerbe (ho'š mevludsko, ho'š đul, ho'š sa karanfičićima) itd itd...danas pomodni "evropljanini" hoce da zamjene hamburgerom, čizburgerom,lazanjim,špagetima, raznim picama, daj mu bečke šnicle, može i pariške,medaljona,indijanera, havana bananasplitova,milk šejkova, frapea,viskija, šampanjaca, vinjaka, konjaka, vlahova, zvekana...svega daj napacenom bosancu, samo da nek se osjeca ko "pravi evrpljanin"
Sarajevo je stoljećima bilo grad medresa, stotinu džamija, mnogih mekteba i kutubhana, te grad sinagoga (kad ih nije bilo nigdje u Evropi osim u Sa), grad katedrale i pravoslavne bazilike,te crkava i bogoslovija - neki bi danas sveli na grad birtija, kockarnica, javnih kuca i kerova lutalica.
Da ne pricamo o prvoj i jedinoj Olimpijadi na svim ovim prostorima
- koja se desila baš u ovom šeheru, cije je uništavanje nijemo posmatrala ta ista Evropa 4 godine
samo cinjenicama i argumentima pricam i ništa više...kao da se svo to zlo dešavalo negdje na Jupiteru,a ne u njenom dvorištu.
Pljunuli su po ovom gradu svi kolektivno, a ovaj grad je imao kanalizaciju dok evropljani nisu znali ni šta je voda, a kamoli šta dalje...kada su tramvaji pićili ovom čaršijom, ti isti evropljani (na koje koletivno svršavamo izgleda) su jahali konje i dalje...jel tako ili nije ,buraz
Ma smiješno je sve ovo...budimo realno prema sebi...nekadašnji šeher koji je bio poznat po najpoznatijim i najraznovrsnijim jelima u Evropi - Zafije, razni pilavi, razni ćevapi, šiš ćevapi, ražnjići, razne pite, razne dolme (sogan, uluk, domatiz), tripice, begovu čorbu, baklave, kadaife, đul pite,hurmašice, razne halve (bijela, tahan,ćeten), sutlije, almasije, ćufteta, hošafe, čaj, kahvu, šerbe (ho'š mevludsko, ho'š đul, ho'š sa karanfičićima) itd itd...danas pomodni "evropljanini" hoce da zamjene hamburgerom, čizburgerom,lazanjim,špagetima, raznim picama, daj mu bečke šnicle, može i pariške,medaljona,indijanera, havana bananasplitova,milk šejkova, frapea,viskija, šampanjaca, vinjaka, konjaka, vlahova, zvekana...svega daj napacenom bosancu, samo da nek se osjeca ko "pravi evrpljanin"
Sarajevo je stoljećima bilo grad medresa, stotinu džamija, mnogih mekteba i kutubhana, te grad sinagoga (kad ih nije bilo nigdje u Evropi osim u Sa), grad katedrale i pravoslavne bazilike,te crkava i bogoslovija - neki bi danas sveli na grad birtija, kockarnica, javnih kuca i kerova lutalica.
Da ne pricamo o prvoj i jedinoj Olimpijadi na svim ovim prostorima
Pljunuli su po ovom gradu svi kolektivno, a ovaj grad je imao kanalizaciju dok evropljani nisu znali ni šta je voda, a kamoli šta dalje...kada su tramvaji pićili ovom čaršijom, ti isti evropljani (na koje koletivno svršavamo izgleda) su jahali konje i dalje...jel tako ili nije ,buraz
Last edited by LSD on 04/02/2012 00:05, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#185 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
LSD, odvadi loma, 
-
LSD
#186 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Jesam li šta slagao /izmislio?? ..navedi ako jesamfatamorgana wrote:LSD, odvadi loma,
- Vitezanin
#187 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
LSD wrote:Chisum lave...tebi cijenim bez obzira na sve, ti si djete ovog asfalta i znaš šta o cemu pricamo.
Da ne pricamo o prvoj i jedinoj Olimpijadi na svim ovim prostorima- koja se desila baš u ovom šeheru, cije je uništavanje nijemo posmatrala ta ista Evropa 4 godine
samo cinjenicama i argumentima pricam i ništa više...kao da se svo to zlo dešavalo negdje na Jupiteru,a ne u njenom dvorištu.
Pljunuli su po ovom gradu svi kolektivno, a ovaj je imao kanalizaciju dok evropljani nisu znali ni šta je voda, a kamoli šta dalje...kada su tramvaj ovom čaršijom, ti isti evropljani (na koje koletivno svršavamo izgleda) su jahali konje i dalje...jel tako ili nije ,buraz
Tramvaj su doveli Austrijanci, pljunuti zapadno- Europljani.
Nista od te hrane nije nase, nego je doneseno.
Olimpijadu je platila Juga, nikako samo BiH. I izglasao ju je svijet, izmedju ostalog i Europa.
A sad pogledaj ostatak Europe opet i pogledaj nase gradove i gradice, pogledaj kanalizaciju u Europi i pogledaj kod nas. O cemu pricamo??!!
Pogledaj ljudsku slobodu u Europi i usporedi s nasim plemenima, narodima, ljudima, koji su spremni ubiti nekoga jer je peder, a sute kad se psi ubijaju po ulicama i bacaju u kontejnere. Pogledaj nas, visoko religiozno drustvo gdje se 90 % izajasnjava vjernicima, a moral nam je na razini onoga u vrijeme europske inkvizicije i svjetskih i drugih ratova.
Eto, jadan taj nereligozni bijedni Zapad. Ali nek' se u Bosni spavalo na jastucima prije 700 godina. Navodno.
- fatamorgana
#188 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
LAGANO si prećero,LSD wrote:Jesam li šta slagao /izmislio?? ..navedi ako jesamfatamorgana wrote:LSD, odvadi loma,
-
LSD
#189 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Nidje veze...mi apsolutno nismo vjersko društvo, cak naprotiv....više gadova u manjoj državi neces naci, nego ovdje.Vitezanin wrote:LSD wrote:Chisum lave...tebi cijenim bez obzira na sve, ti si djete ovog asfalta i znaš šta o cemu pricamo.
Da ne pricamo o prvoj i jedinoj Olimpijadi na svim ovim prostorima- koja se desila baš u ovom šeheru, cije je uništavanje nijemo posmatrala ta ista Evropa 4 godine
Pljunuli su po ovom gradu svi kolektivno, a ovaj je imao kanalizaciju dok evropljani nisu znali ni šta je voda, a kamoli šta dalje...kada su tramvaj ovom čaršijom, ti isti evropljani (na koje koletivno svršavamo izgleda) su jahali konje i dalje...jel tako ili nije ,buraz
Olimpijadu je platila Juga, nikako samo BiH. I izglasao ju je svijet, izmedju ostalog i Europa.
A sad pogledaj ostatak Europe opet i pogledaj nase gradove i gradice, pogledaj kanalizaciju u Europi i pogledaj kod nas. O cemu pricamo??!!
Pogledaj ljudsku slobodu u Europi i usporedi s nasim plemenima, narodima, ljudima, koji su spremni ubiti nekoga jer je peder, a sute kad se psi ubijaju po ulicama i bacaju u kontejnere. Pogledaj nas, visoko religiozno drustvo gdje se 90 % izajasnjava vjernicima, a moral nam je na razini onoga u vrijeme europske inkvizicije i svjetskih i drugih ratova.
Eto, jadan taj nereligozni bijedni Zapad. Ali nek' se u Bosni spavalo na jastucima prije 700 godina. Navodno.
Da su pravi istinski vjernici ovdje, manje bi zla bilo na ovim jadnim i primitivnim prostorima....fejkera koji se kriju iz vjere imamo za izvoza...prema tome, ta prica ti je pogrešna.
- Vitezanin
#190 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
LSD wrote:Nidje veze...mi apsolutno nismo vjersko društvo, cak naprotiv....više gadova u manjoj državi neces naci, nego ovdje.Vitezanin wrote:LSD wrote:Chisum lave...tebi cijenim bez obzira na sve, ti si djete ovog asfalta i znaš šta o cemu pricamo.
Da su pravi istinski vjernici ovdje, manje bi zla bilo na ovim jadnim i primitivnim prostorima....fejkera koji se kriju iz vjere imamo za izvoza...prema tome, ta prica ti je pogrešna.
“Bosna i Hercegovina je, nakon Kosova, država sa najpobožnijim građanima u regiji. Kako su pokazali rezultati Gallupovog istraživanja provedenog na reprezentativnom uzorku u čitavoj regiji, za 76,5 posto građana BiH religija je “važan dio njihovog svakodnevnog života”. U regiji veći stepen religioznosti pokazali su samo žitelji Kosova gdje je za čak 90 posto ispitanika religija važan dio svakodnevnog života. Zanimljivo je da za razliku od Kosova, samo za 39,3 posto građana Albanije religija jako bitna u svakodnevnom životu, što je ujedno i najniži procenat od svih zemalja u regionu. U Hrvatskoj, koju prati imidž katoličke zemlje, taj procenat je 69,7 posto dok građanima Srbije religija igra nešto manju ulogu u svakodnevnom životu jer se 54 posto ispitanika složilo sa tvrdnjom o važnosti religije za njih lično.”
Gallupovo istrazivanje iz 2010.
-
LSD
#191 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Ta statistika ništa ne znaci...mogu se oni 100% izjašnjavati kao mega vjernici, ali da jesu (svi narodi, dakle muslimani, pravoslavci, katolici) upola vjernici kao što se smatraju i deklarišu nebi se klali između sebe 4 godine ko životinje...jer svaka vjera zabranjuje klanje komšija, silovanje, paljenje kuca, rušenje bogomolja - a propagira sasvim suprotno tome.
Rat (a postratni period posebno) su pokazali svu tu laž tih statistika...Patrijarh vodicom blagosiljao tenkove, a Reis branio javno pedofila a druge nonšalantno prozivao islamofobima....dalje ne treba pricati
Rat (a postratni period posebno) su pokazali svu tu laž tih statistika...Patrijarh vodicom blagosiljao tenkove, a Reis branio javno pedofila a druge nonšalantno prozivao islamofobima....dalje ne treba pricati
Last edited by LSD on 04/02/2012 00:23, edited 2 times in total.
- fatamorgana
#192 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Zanimiljivo je opet kako je ovo gore u relaciji s ovim: http://www.sarajevo-x.com/bih/gradjani- ... /110222010"Vitezanin"
“Bosna i Hercegovina je, nakon Kosova, država sa najpobožnijim građanima u regiji. Kako su pokazali rezultati Gallupovog istraživanja provedenog na reprezentativnom uzorku u čitavoj regiji, za 76,5 posto građana BiH religija je “važan dio njihovog svakodnevnog života”. U regiji veći stepen religioznosti pokazali su samo žitelji Kosova gdje je za čak 90 posto ispitanika religija važan dio svakodnevnog života. Zanimljivo je da za razliku od Kosova, samo za 39,3 posto građana Albanije religija jako bitna u svakodnevnom životu, što je ujedno i najniži procenat od svih zemalja u regionu. U Hrvatskoj, koju prati imidž katoličke zemlje, taj procenat je 69,7 posto dok građanima Srbije religija igra nešto manju ulogu u svakodnevnom životu jer se 54 posto ispitanika složilo sa tvrdnjom o važnosti religije za njih lično.”
- Vitezanin
#193 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
fatamorgana wrote:Zanimiljivo je opet kako je ovo gore u relaciji s ovim: http://www.sarajevo-x.com/bih/gradjani- ... /110222010"Vitezanin"
Ljudi kada ne umiju rijesiti problem okrecu se Bogu, odnosno religiji kao posljednjem utocistu, ili necemu slicnom. Nije ni cudno sto je porastao broj religioznih osoba nakon rata.
Mahom, sva religioznija drustva su manje educirana. Uopce ne mislim da religija u suprotnosti sa znanjem i sl (svatko ima slobodu da bira, barem po meni) ali cinjenica je da je jako malo visokorazvijenih zemalja u kojima religija igra bitnu ulogu. Mozda samo kulturoloski.
Albanija je interesantan primjer i jedina je zemlja u regiji u kojoj religija nije bitan faktor. Ali primjer Albanije isto pokazuje izuzetak-ne mora drzava biti visokoreligiozna da bi bila slabo razvijena. Ali, vidis, i Albanci su nas pretekli.
-
oridjidji
#194 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Kao prvo, nema zemlje koja nema svoje naslijeđe iz prošlosti, kako su se carstva širila i nestajala, a države nove nastajale, svaka je povukla dio svoga naslijeđa. Bosanska kuhinja možda nije autohtona, ali svakako je jedna od najraznovrsnijih. Svako carstvo je u Bosni ostavilo nešta svoje. Imali šta loše u tome? Nema.Vitezanin wrote:
Olimpijadu koju spominješ platila je Juga novcem, ali i bosanskim jer Bosna je bila industrijska zemlja i sa razvijenom privrednom infrastrukturom. Na kraju su naše firme radile na svoj toj sportskoj infrastrukturi kako bi odgovorili olimpijskom izazovu.
Pusti se ljudskih sloboda. To što se na Zapadu u zadnjih 50-60 godina moralna vertikala pomjerila na gore, to ne znači da je nešto o čemu pričamo normalno i dobro. Vidiš na Balkanu ti niko ne dozvoljava da ne budeš peder, budi, ali mojne sada furati agresivu i tražiti paradu u gradu i furat se na to da pokazuješ svoju ljubav svakome.
Pa ni u Evropi svugdje, ljudi nisu spremni za gej parade, a bogme nemaju svi ni isti pogled na njih, neke čak brane i seks na javnom mjestu...
Što se tiće ubijanja kerova na ulici, tome je pridonjelo to da u Sarajevu nakon rata nema klasičnog šinteraja, a ima mnogo vlasnika koji imaju pse pa ih potome puste na ulicu, koji nekada opravdano ili neopravdano navedu ljude iz straha ili iz hira da ih ubiju...
Mi nismo visoko religiozno društvo, izjasniti se kao musliman, pravoslavac ili katolik, nije isto što i biti vjernik praktikant i živjeti vjerskim životom. Zapad nije nereligiozan, a to sto zive uredjenijim zivotom od nas jeste sto imaju jake drzavni aparat i cvrstu vladavinu prava... Mi to nemamo i zato jesmo u poziciji da se ponasamo kako zelimo. Vratimo se u nedaleku proslost, prije 25 godina i vidjeces da i kod nas kada je cvrsta ruka vladala mogo si i na ulici da spavas, a bogme nisi morao da strahujes hoces li biti napadnut zato sto te u dzepu zulja visak para ili imas skupo auto...
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#195 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Danas sam procitao jedan interesantan clanak u Avazu koji je vezan za pitanja gradjana koje postavljau Rijasetu tacnije fetva-i eminu koji trenutacno obavlja prof.dr Enes Ljevakovic. Jedno od pitanja bi bilo "Kakav je stav islama o NLO-ima"? A odgovor je bio sljedeci:
"Da je to u sferi naucne fantastike i da nema potvrde opostojanju NLO-a"!!!!!! sa cim se u potpunosti slazem da mi obicni smrtnici ne znamo da postoje dokazi.
E sad koji su dokazi o postojanju boga??????????????????? O postojanju raja i pakla, o postojanju zivota poslije smrti itd itd. U stilu Ljevakovica odgovor je jednostavan "Sve to je u sferi naucne fantastike"!!!!
"Da je to u sferi naucne fantastike i da nema potvrde opostojanju NLO-a"!!!!!! sa cim se u potpunosti slazem da mi obicni smrtnici ne znamo da postoje dokazi.
E sad koji su dokazi o postojanju boga??????????????????? O postojanju raja i pakla, o postojanju zivota poslije smrti itd itd. U stilu Ljevakovica odgovor je jednostavan "Sve to je u sferi naucne fantastike"!!!!
- Teea
#196 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Nije to interesantan primjer vec Albanija je bila pod vodjstvom Envera Hodze izolovana od ostatka svijeta preko 40 godina.Ali potpuna izolacija.Od Moske Kine citave Evrope USA a kasnije i od ostalih komunistickih zemalja i ako je i sama bila komunisticka.I to najrepresivnija vlas u Evropi cak represivnija od Causeskuve vlasti u Rumuniji ..Mislim da mjesas babe i zabe.Vitezanin wrote:
Albanija je interesantan primjer i jedina je zemlja u regiji u kojoj religija nije bitan faktor. Ali primjer Albanije isto pokazuje izuzetak-ne mora drzava biti visokoreligiozna da bi bila slabo razvijena. Ali, vidis, i Albanci su nas pretekli.
- Teea
#197 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
odlican zakljucak!hrasno38 wrote:Danas sam procitao jedan interesantan clanak u Avazu koji je vezan za pitanja gradjana koje postavljau Rijasetu tacnije fetva-i eminu koji trenutacno obavlja prof.dr Enes Ljevakovic. Jedno od pitanja bi bilo "Kakav je stav islama o NLO-ima"? A odgovor je bio sljedeci:
-
oridjidji
#198 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Posve glupa konstatacija.Vitezanin wrote:
Ljudi kada ne umiju rijesiti problem okrecu se Bogu, odnosno religiji kao posljednjem utocistu, ili necemu slicnom. Nije ni cudno sto je porastao broj religioznih osoba nakon rata.
Mahom, sva religioznija drustva su manje educirana. Uopce ne mislim da religija u suprotnosti sa znanjem i sl (svatko ima slobodu da bira, barem po meni) ali cinjenica je da je jako malo visokorazvijenih zemalja u kojima religija igra bitnu ulogu. Mozda samo kulturoloski.
Danas ljudi imaju mnogo problema, pa opet nisu religiozni iako se izjašnjavaju kao sljedbenici neke religije. Kategorizacija društava prema religiji je loša, kao i dodijeljivanja kvalifikacija o educiranosti prema stopi religioznih ljudi u tome društvu. Kada pogledamo mnoge azijske i afričke zemlje, njihovom nazatku su mnogo pridonjeli kolonizatori i nedostupnost mnogih saznanja. Recimo na mnoge islamske zemlje su također kolonizatori uticali da ostvare značajan naučni napredak. Tako da su samo rijetki dotakli razvijenost danas.
Albanija je bila zemlja u kojoj nije bio bitna religija i to za vrijeme Enver Hodže. Danas to već nije slučaj. To što su nas oni pretekli jeste što u njihovoj zemlji vlada jedinstvo među albancima i zato što nema vjerske netrepeljivosti kao kod nas i dijeljenja oko bitnih odluka za napredak Albanije. Nas je rat mnogo unazadio.
- Vitezanin
#199 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Govorim iskljucivo iz vlastitog iskustva, odnosno iskustva koja kupim od ljudi oko sebe.oridjidji wrote:Posve glupa konstatacija.Vitezanin wrote:
Danas ljudi imaju mnogo problema, pa opet nisu religiozni iako se izjašnjavaju kao sljedbenici neke religije. Kategorizacija društava prema religiji je loša, kao i dodijeljivanja kvalifikacija o educiranosti prema stopi religioznih ljudi u tome društvu. Kada pogledamo mnoge azijske i afričke zemlje, njihovom nazatku su mnogo pridonjeli kolonizatori i nedostupnost mnogih saznanja. Recimo na mnoge islamske zemlje su također kolonizatori uticali da ostvare značajan naučni napredak. Tako da su samo rijetki dotakli razvijenost danas.
Albanija je bila zemlja u kojoj nije bio bitna religija i to za vrijeme Enver Hodže. Danas to već nije slučaj. To što su nas oni pretekli jeste što u njihovoj zemlji vlada jedinstvo među albancima i zato što nema vjerske netrepeljivosti kao kod nas i dijeljenja oko bitnih odluka za napredak Albanije. Nas je rat mnogo unazadio.
Poznajem masu ljudi koji nikada nisu bili religiozni i onda su iz ovog ili onog razloga upali u probleme i poceli su posjecivati bogomolje s ciljem rjesavanja tog nekog problema. Moje iskustvo je takvo, ne govorim napamet. Netko ima drukcija iskustva, evo ti npr se ne slazes s ovim sto sam napisao, normala, ali to u svakom slucaju nije razlog da kazes da je ovo glupo.
Nisam ni rekao da nas je Albanija pretekla zato sto su manje religiozni od nas.
Last edited by Vitezanin on 04/02/2012 03:24, edited 1 time in total.
- Vitezanin
#200 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Nisam uopce ulazio niti analizirao razloge zbog cega je Albanija manje religiozna zemlja vec sam samo naveo informaciju koja je nastala kao rezultat istrazivanja koje sam nasao na netu. A istrazivanje je pokazalo da je Albanija daleko manje religiozna zemlja od ostalih zemalja u regiji. Naravno, rezultate mozemo uzeti s rezervom.Teea wrote:Nije to interesantan primjer vec Albanija je bila pod vodjstvom Envera Hodze izolovana od ostatka svijeta preko 40 godina.Ali potpuna izolacija.Od Moske Kine citave Evrope USA a kasnije i od ostalih komunistickih zemalja i ako je i sama bila komunisticka.I to najrepresivnija vlas u Evropi cak represivnija od Causeskuve vlasti u Rumuniji ..Mislim da mjesas babe i zabe.Vitezanin wrote: