Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ema_

#176 Re: Gras all about

Post by ema_ »

bavi wrote:
Eleonora wrote:Neka ba, propast ce Gras, samo laganini... :mrgreen:
Fuj, kakav smo narod postali, želiti drugom nesreću, a nadati se dobrom. :( :( :(

Ma ja, daBogda oni prevozili putnike još 100 godina :-) :-) :-)

Kriminalci prve vrste! :x
poznanik

#177 Re: Gras all about

Post by poznanik »

tosho wrote:...Stvarno mi nije jasno kako niko od vas nije dosao do zakljucka da je za sve sto se desava u GRAS-u odgovorno Ministarstvo saobracaja to jest Vlada kantona!!!!!
Oni postavljaju menadzment,odredjuju cijenu karte,broj uposlenih,redove voznje,dijele besplatne karte...........

Djelomično si u pravu. Skupštinu GRAS-a imenuje Skupština KS, a Skupština dalje bira Nadzorni odbor, Upravu kao organ upravljanja i Odbor za reviziju. Nadzorni odbor bira Upravu - direktora, između kandidata iz javnog konkursa, koji ne može biti politički angažiran, i nadzire njegov rad. Odbor za reviziju vrši reviziju finansijskog poslovanja i dostavlja izvještaje Skupštini i Nadzornom odboru. To znači, a i Statutom je određeno, da GRAS-om upravlja Skupština, a ne Vladino Ministarstvo za saobraćaj.

Skupštinu GRAS-a predstavljaju, od 2009. godine:
1. HAMDO KARIĆ, predsjednik Skupštine,
2. GORDANA LALEVIĆ, član Skupštine,
3. OSMAN LINDOV, član Skupštine

Kanton Sarajevo je osnivač GRAS-a, i u njegovom vlasništvu je cjelokupna imovina preduzeća, i pravo na donošenje odluka o postupcima u slučaju gubitaka u poslovanju.
tosho

#178 Re: Gras all about

Post by tosho »

poznanik wrote:
tosho wrote:...Stvarno mi nije jasno kako niko od vas nije dosao do zakljucka da je za sve sto se desava u GRAS-u odgovorno Ministarstvo saobracaja to jest Vlada kantona!!!!!
Oni postavljaju menadzment,odredjuju cijenu karte,broj uposlenih,redove voznje,dijele besplatne karte...........

Djelomično si u pravu. Skupštinu GRAS-a imenuje Skupština KS, a Skupština dalje bira Nadzorni odbor, Upravu kao organ upravljanja i Odbor za reviziju. Nadzorni odbor bira Upravu - direktora, između kandidata iz javnog konkursa, koji ne može biti politički angažiran, i nadzire njegov rad. Odbor za reviziju vrši reviziju finansijskog poslovanja i dostavlja izvještaje Skupštini i Nadzornom odboru. To znači, a i Statutom je određeno, da GRAS-om upravlja Skupština, a ne Vladino Ministarstvo za saobraćaj.

Skupštinu GRAS-a predstavljaju, od 2009. godine:
1. HAMDO KARIĆ, predsjednik Skupštine,
2. GORDANA LALEVIĆ, član Skupštine,
3. OSMAN LINDOV, član Skupštine

Kanton Sarajevo je osnivač GRAS-a, i u njegovom vlasništvu je cjelokupna imovina preduzeća, i pravo na donošenje odluka o postupcima u slučaju gubitaka u poslovanju.

Bas lijepo sto si razjasnio jednu birokratsku zavrzlamu koja je napravljena tako da niko ne odgovara niti snosi posljedice za ono sto uradi u GRAS-u.
Iz ovoga sto si objasnio mogu samo da zakljucim da je glavni krivac za situaciju u GRAS-u Skupstina Kantona!!!
Ko nam to onda sjedi u Skupstini kantona i radi protiv interesa svojih gradjana i jos je debelo placen za to sto radi.
poznanik

#179 Re: Gras all about

Post by poznanik »

tosho wrote:Bas lijepo sto si razjasnio jednu birokratsku zavrzlamu koja je napravljena tako da niko ne odgovara niti snosi posljedice za ono sto uradi u GRAS-u.
Iz ovoga sto si objasnio mogu samo da zakljucim da je glavni krivac za situaciju u GRAS-u Skupstina Kantona!!!
Ko nam to onda sjedi u Skupstini kantona i radi protiv interesa svojih gradjana i jos je debelo placen za to sto radi.
Kako li si ti zaključio odgovornost delegata Skupštine KS :-)

U svakom privrednom društvu, pa i u GRAS-u, odgovornost pripada upravi, u GRAS-u - direktoru, a za sve godine negativnog poslovanja - svim dosadašnjim direktorima. Međutim, praksa u sistemu odlučivanja u našoj državi je da je najmanje bitno da li je neka osoba na javnoj funkciji uzročila višemilionski gubitak i ugrozila rad firme stečajnim postupkom, bitnija je njena politička privrženost i spremnost učešća u "kolu zajedničkih interesa". :oops:
Nadležne inspekcije i policijske strukture, naravno, miruju... :-) :(

Doduše, odgovornost Skupštione, kao Osnivača GRAS-a, je u zanemarivanju tih gubitaka i otsustvu volje i odluka o mjerama i postupcima kojim se započinje stečaj. Neki ovo izbjegavanje pravdaju političkim odlukama, ja bih to okarakterisao kao saučešništvo :x

Odgovornost pripada i pojedincima i službi kantonalnog Ministarstva za saobraćaj, koje odlučuje o zahtjevima za izdavanje licence, shodno Zakonu o cestama FBiH, koji zabranjuje izdavanje licenci za rad, ukoliko korisnik ne uplaćuje javne prihode. A GRAS redovno obezbjeđuje licence za svoj rad :shock: :?
Glas

#180 Re: Gras all about

Post by Glas »

Da GRAS kupi najmodernije spejsšatl minibuse i uvede ih na nekim padinskim linijama tipa Latinska ćuprija - Jarčedoli/Mahmutovac, Baščaršija - Sedrenik/Vratnik i sl. ta ista vozila bi u roku pola godine bila zrela za otpad ili remont što zahvaljujući savjesnim građanima sa visokorazvijenom ekološkom sviješću, to i zahvaljujući inteligentnom i sposobnom menadžmentu GRAS-a koji puste da jedno vozilo radi cijeli dan na jednoj liniji (odmara se samo navečer 5-6 sati u garaži) umjesto da se smjenjuju tri ili četiri vozila kako bi se ista sačuvala od grubog "trošenja" i pretrpavanja koji je sigurno i glavni uzročnik kvara ovih vozila te općenito problema na padinskim linijama.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#181 Re: Gras all about

Post by Truba »

što je svačije to je ničije

zato bih plaćao kartu privatniku koji ima konkurenciju u vidu privatnika
i da se fino rasterete linije da se naprave skupine neprofitabilnih i profitabilnih linija da se to sve fino rasporedi i razdijeli na tenderu i laganini biraš bolje i efikasnije ali i brže i jeftinije :)
dresdener78

#182 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Pozdrav svima,
posto se vec godine bavim temom "gradski prijevoz" i trenutno radim na clanku o historiji sarajevskih tramvaja i trolejbusa, zelim da nesto malo napisem kao "strani posmatrac" 8-) :

1. Finansijski problemi GRAS-a su zabiljezeni vec od kraja 80-tih, kada su tadasnje vlasti u vezi s dubokom ekonomskom krizom bivse Jugoslavije dosle do zakljucka da GRAS treba raditi bez subvencija od grada i drzave i svoj citav budzet mora "zaraditi" prodajom karata i drugim aktivnostima. Vjerovali ili ne, vec prije rata su se ljudi zalili zbog loseg stanja vozila, neugodne voznje u tramvajima zbog devastiranih sina itd. Ovo mislenje na nivou kantona i grada traje do danas. :twisted: Ovdje se radi o nevjerovatnoj gluposti i licemjernosti politicara - gradski prijevoz ovakvog formata nigdje na svijetu ne donosi profit, izuzetak predstavljaju neki prevoznici u Japaniji, tamo ima toliko Japanaca i toliko postenih, da svako bez sikiranja kupuje kartu i vozila su stalno puna. Cak u Njemackoj i Austriji dobivaju gradska saobraćajna preduzeća miliune EUR godisnje (subvencije od drzava i gradskih uprava), naravno moraju tacno dokazati kako su potrosili svaki cent.
2. nije problem u tome da je GRAS drzavna firma, vec u tome da vjerovatno (isto kao kod nas u Ceskoj) sluzi kao "deponija" za dotrajale politicare, njihove rodjake i prijatelje koji ovako dodju do debelih plata i toplih fotelja (na racun preduzeća i - na kraju kraja- poreskih obaveznika). Samo da vam dajem primjer, u ceskom gradu odakle sam je u funkciju sadasnjeg direktora javnog saobracaja bio imenovan bivsi direktor ZOO-vrta. Struka je to zaista ogromna. :? Politicari trebaju shvatiti da GRAS nije igracka u njihovim prljavim rukama, da ovakav nivou gradskog prijevoza u prestonici BiH predstavlja sramotu za cijelu drzavu i moraju biti primorani da uz redovno placanje subvencija angaziraju recimo strane strucnjake u okviru javnog saobraćaja. GRAS naravno sluzbeno ima odredjenu samoupravu, no o bitnim stvarima odlucuju politicari - npr. cijene karata su usvojene odlukom nadleznih institucija. GRAS-ovci znaju da su cijene preskupe, da bi se paradoksno zaradilo vise para prodajom jeftinjih karata jer nisu Sarajlije u vecini prevaranti i lopovi, puno naroda jednostavno nema pare za kartu. Ali eto politika.
3. kao sto sam cuo od dobro informisanih zaposlenika, u GRAS je u proslim godinama (od kraja rata) usla ogromna kolicina para - nazalost ove pare su se gubile i dalje gube negdje na nivou rukovodilaca firme, skoro nikad ne dodju pare "do temelja" firme - npr. do popravke i servisa vozila i redovnih plata zaposlenika.
4. danasno stanje moze imati zaista onaj cilj da se GRAS dovede u beizlaznu situaciju gdje ce biti jedina opcija - privatizacija. U ovoj privatizaciji ce biti sigurno puno zanimljivih segmenta kao sto su atraktivna zemljista koja se mogu brzo prodati i napuniti necije dzepove, isto kao druge prljave pojave. Rezultat ce biti takav kao negdje u 19 vijeku kada putnici mogli da kupe mjesecnu kartu samo za jednu liniju (ili za svaku potrebnu liniju jednu novu mjesecnu jer svaka ima drukcijeg vlasnika). Ili kao idioti platiti novu pojedinacnu kartu prilikom svakog presjedanja i svakog puta.
5. Javni prijevoz nije (barem u razvitim zemaljama) komercijalni biznis nego je vise "usluga javnosti i stanovnistvu". Suprotne izjave u vezi sa GRAS-om, misljenja politicara ili "strucnjaka" podrzavajucih divlju privatizaciju, to sve ima na kraju samo jedan cilj - popuniti jos vise privatnih dzepova na racun stanovnistva. Posto koristim usluge GRAS-a prilikom svakog boravka u Sarajevu i bio sam vec svjedok nekih nemilih dogadjaja u vozilima, savrseno razumijem o cemu vi nezadovoljni putnici pricate. :thumbup:
r_faruk

#183 Re: Gras all about

Post by r_faruk »

.............Ili kao idioti platiti novu pojedinacnu kartu prilikom svakog presjedanja i svakog puta...............

to i radimo a jos uvijek nije privatizovan......................izmedju ostalog, zato se i zalimo.............
dresdener78

#184 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

r_faruk wrote:.............Ili kao idioti platiti novu pojedinacnu kartu prilikom svakog presjedanja i svakog puta...............

to i radimo a jos uvijek nije privatizovan......................izmedju ostalog, zato se i zalimo.............
Zar vise nema onih tramvajskih pojedinacnih karata (tekst zelene boje) u kioscima za 1,60 KM na kojoj stoji "VREMENSKA KARTA - Karta važi 1 sat poslije prvog poništenja"? S ovom bi trebalo biti moguće presedanje u toku 1 sata i izmedju tramvaja-trolejbusa-autobusa... znam da je malo, ali barem ovo.
Last edited by dresdener78 on 09/08/2011 14:47, edited 1 time in total.
minjonja

#185 Re: Gras all about

Post by minjonja »

dresdener78 wrote:
r_faruk wrote:.............Ili kao idioti platiti novu pojedinacnu kartu prilikom svakog presjedanja i svakog puta...............

Zar vise nema onih pojedinacnih karata (tekst zelene boje) u kioscima za 1,60 KM na kojoj stoji "VREMENSKA KARTA - Karta važi 1 sat poslije prvog poništenja"? S ovom bi trebalo biti moguće presedanje u toku 1 sata i izmedju tramvaja-trolejbusa-autobusa...
ja tu kartu nikad vidjela nisam. sve kontam da je to neka urbana legenda.
dresdener78

#186 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

minjonja wrote:
dresdener78 wrote:

Zar vise nema onih pojedinacnih karata (tekst zelene boje) u kioscima za 1,60 KM na kojoj stoji "VREMENSKA KARTA - Karta važi 1 sat poslije prvog poništenja"? S ovom bi trebalo biti moguće presedanje u toku 1 sata i izmedju tramvaja-trolejbusa-autobusa...
ja tu kartu nikad vidjela nisam. sve kontam da je to neka urbana legenda.
Bas cudno! Prosle godine sam je vise puta kupio, poslacu sken, imam jos jednu neiskoristenu u novcaniku. Ove godine sam kupovao samo dnevne jer mi je bilo ugodnije i smjesten sam bio u centru...
poznanik

#187 Re: Gras all about

Post by poznanik »

dresdener78 wrote:
r_faruk wrote:..Ili kao idioti platiti novu pojedinacnu kartu prilikom svakog presjedanja i svakog puta...to i radimo a jos uvijek nije privatizovan....izmedju ostalog, zato se i zalimo...
Zar vise nema onih tramvajskih pojedinacnih karata (tekst zelene boje) u kioscima za 1,60 KM na kojoj stoji "VREMENSKA KARTA - Karta važi 1 sat poslije prvog poništenja"? S ovom bi trebalo biti moguće presedanje u toku 1 sata i izmedju tramvaja-trolejbusa-autobusa... znam da je malo, ali barem ovo.
Ma ima je u prodaji, naravno.

I - cijenu karata određuje uprava GRAS-a, a potvrđuje je Nadzorni odbor. Država nema ništa s određivanjem osnovne cijene karata, ona samo može učestvovati s određenim beneficijama, kao npr. kod studentskih ili karata za penzionere.
mire - ložač

#188 Re: Gras all about

Post by mire - ložač »

Dragi moji zarobljenici "GRASA" !!!! :thumbup:

Ako se zna da je preko 65% sadašnjeg ljudskog potencijala u Grasu došlo iz SJENICE, oli iz PLJEVALJA, onda mi ništa nije čudno u vezi sa propadanjem ove firme, jer inžinjera saobraćaja koji se pitaju išta nema nigdje osim na birou.

Ne može KLOC koji je u 20-oj godini (krenuo u JNA na odsluženje roka) prvi put vidio točak biti osoba koja će imati veze sa najvažnijim segmentom glavnog grada jedne države (JAVNI - GRADSKI PREVOZ), koja usput nije njegova matična država da se razumijemo (ali to je tema za drugu priču).

Ako imate 400 takvih u jednom većem sistemu koji su još k tomu i ADANO' šefovi ( ili njihovi haveri) onda NEJMA drugog puta osim pod zemlju. :sad:

Svaki nazadak je uslovljen postojanjem retrogradnog i ograničenog uma, a to je ono što trenutno u Sarajevu vlada.
Možete vi dragi moji nekoga prebaciti iz sela u grad, ali ako mu date još da upravlja i da to vodi on to pretvara u selo, jer mu selo nije izašlo iz glave. 8)

A ono što GRASU treba su pametni inžinjeri - mladi ljudi sa dosta ideja i volje da rade i zarade, a ne ŠOŠONI koji pokradu sve pa otvore TAXI firmu od para svih nas.

Ali sa druge strane istom gradu Sarajevu je CENTROTRANS nudio da mu se pod koncesijskim uslovima omogući rad u Sarajevu. Ovo bi značilo da ljudi nude da oni plaćaju gradu što imaju sigurne mušterije, što ne moraju da brinu hoće li biti putnika na liniji jer ima divljih prevoznika, a ne da grad mora svake godine milione pumpati u GRAS da bi se 400 ŠOŠONA viška moglo iživljavati po tramvajima.

Gornji komentari u kojima se naglašava da se vozila habaju zbog pretrpanosti i sl. pa svaki privrednik bi dušu đavolu prodao za takvu situaciju, jer za 6 mjeseci zaradi novo vozilo i plati sve dažbine redom, a da ne pričam o cijeni karte koja bi garant bila niža jer se radi sistemom matematike velikih brojeva, ali o tome ŠOŠONI pojma nemaju.

350 ljudi otpustiti ( radna snaga koja veze nema sa tim poslom), u upravi mogu sjediti 70 % ljudi iz struke (saobraćajni i mašinski inžinjeri, možda dva pravnika i nekoliko ekonomista sa naočarima ko tegle).

Ne može me niko ubijediti da je realno da jedan revizor zaradi preko 1200 KM, ( ima osnovnu školu i jedva se potpiše + doprinosi + ++ pa sve to puta njihov broj) a medicinski tehničar u UKC koji dnevno radi po 13-15 sati i daje po 50 terapija minimum ima manje..., i onda problem jer GRAS je u dubiozi, pa kako neće biti.

Ma joooj mogao bi na ovu temu danima da pišem, jer monopol za sobom povlači ogromne količine novca i ne može me niko ubijediti da se ne može srezati bagra i napraviti firma koja je pojam raja (Npr. FDS za vrijeme rahmetli Loje - ustat pa spomenut). Koliko se stotina hiljada putnika sedmično preveze, pa sve puta 1 Euro, jedna tramvajska linija, nije njih 10 ma fuuuj...

Ja bi ponudio Centrotransu koncesiju na rentabilan period pod fer uslovima pa bujrum ako hoće a GRAS u dijelu potrebnog kadra da pređe kod njih, a ostatak da miješa beton u ŽGP-u za popravak pruge i stanica i zdravo.....

Znam da je puno ali ovo što rade je za đubreta bilo davno.
Eleonora

#189 Re: Gras all about

Post by Eleonora »

Tramvaj u Sarajevu zvani čežnja : Cekaj me ja sigurno necu doci! :zoka: :mrgreen:
lajkujMe

#190 Re: Gras all about

Post by lajkujMe »

Pa kad ce vise ta rekonstrukcija kasne dva mjeseca s pocetkom radova pa kako ce tek biti kad pocnu?, ozbiljno znate li vi koje su vibracije na relaciji bascarsija-marijin dvor? vidio sam cure svrsavaju po peta puta na toj trasi! :-) :lol: :run:
dresdener78

#191 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

poznanik i mire-ložač: hvala na informacijama koje su za mene djelomično nove!

Samo ne mogu da se slažem šta se tiče tvrdnje da tramvajski prijevoz može zaraditi za nove tramvaje itd. Novi moderni tramvaj košta od 1,5 do 4 mil. EUR. Rekonstrukcija pruge (i mislim svima je jasno da Sarajevu neophodno treba generalna rekonstrukcija čitave linije od Ilidže do Čaršije) košta +- 1 mil. EUR / km ukoliko želimo dobiti najsavremeniji standard i dugotrajnu pouzdanu konstrukciju. Upravo takve investicije u drugim zemaljama mora podržavati grad i država iz svojih budžeta.

Šta bi trebalo biti učinjeno u okviru gradskog prijevoza (barem nakon mojih iskustva):
1. smjeniti nesposobno rukovodstvo i kadrove u GRAS-u i angažirati istinite stručnjake, ne "nečije" prijatelje i rodjake.
2. smanjiti cijene karata recimo za 25 posto (nakon stručne analize) i slati revizore na obavezni trenink psihologije i na psihotestove. Naći takve kompromisne cijene karata koje bi bile prihvatljive za GRAS i za većinu putnika. Uvesti automate za prodaju karata na glavnim stajalištima. Uvesti jedan tip pojedinačnih karata za tramvaj, trolejbus, autobus i kombi i vremensku tarifu za više presjedanja. Provesti stručnu analizu linija i njihovih promjena da budu što više atraktivne za putnike.
3. provesti generalni remont tramvajske pruge i cijele tramvajske infrastrukture u čitavoj dužini (nažalost i "nova" pruga na obali je već mjestima oštećena) tako da se dobije pruga za ekspresni prijevoz (tako je već bila projektirana prije 50 godina!!!!), uključujuíci izgradnju novih savremenih stajališta, npr. s višim peronima za udoban ulaz i izlaz i info sistemom za putnike. Na kraju bi put "trojkom" od Ilidže do Baščšaršije trebao trajati 25 minuta, ne 45-50 minuta kao danas.
3. generalno rekonstruisati postojeće tramvaje ("Česi" nakon remonta izgledaju barem u Češkoj odlično, jesu ekonomični i jednostavni za održavanje, super ventilacija, i jesu kod putnika puno popularniji nego moderni niskospodni tramvaji) - tako bi se mogli iskoristiti domaći BiH kadrovi i malo opet razviti mašinogradnja. Naravno, polako poćeti i sa nabavkom niskospodnih tramvaja prilagodjenih sarajevskim potrebama.
4. na raskrsnicama uvesti sistem "dinamičkog upravljanja" da vozila gradskog prijevoza dobivaju što brže zeleno svjetlo i ne stoje dugo u gužvama. "S" krivine kod muzeja premjestiti pod zemlju u kratkim podvožnjakama tako da se ne mora cekati duge minute kad tramvaj treba preći iz sredine ulice preko kolovoza (znate svi).
5. u trolejbuskom, autobuskom i minibuskom saobraćaju nabaviti moderna, pouzdana i odgovarajuća vozila i kapacitete za njihovo redovno održavanje. Šta se trolejbusa tiče, bosanska industrija je nekad bila sposobna proizvoditi čak i vlastite trolejbuse (ŠEAL)! Hajmo opet otvoriti takav projekat.
6. osnovati "integrirani saobraćajni sistem", u kojem će učestvovati GRAS, Centrotrans i drugi prevoznici u kantonu - oni moraju akceptirati karte drugog prevoznika, biće uzajamno koordinirani njihovi redovi vožnje i tarifi. Trebalo bi biti normalno da u minibuskom i autobuskom saobraćaju bude više prevoznika, no putniku ovo NE SMIJE prouzrokovati nikakvih problema i mora biti omogućeno da se s jednom mjesečnom koriste usluge više prevoznika u kantonu SA.
7. u svim vozilima obavezno instalirati kamere zbog vandala i razbojnika, u "problematičnim" satovima trebaju biti u vozilu STVARNO stražari ili policajci (ne samo na papiru). Svaka kriminalna aktivnost može biti kamerama na plafonu tačno dokumentirana. Pojačati marketing, propagaciju javnog prijevoza i kritiku vandalizma u medijima.
8. uvesti NOČNI saobraćaj - 1 tramvajska, 1 trolejbuska i 2-3 autobuske linije svakih 40-60 minuta, recimo uz višu tarifu (do 2,50 KM) i uz pratnju stražara/policajca (ako ne ide drukčije).
9. raditi na proširenju mreže tramvaja i trolejbusa, jer BiH ima dovoljno kapaciteta za proizvodnju struje umjesto korištenja nafte iz nepouzdanog istoka.
10. doći do stanja kada će stanovnici Sarajeva biti ponosni i posjetioci oduševljeni zbog nivoa gradskog prijevoza.

To sve bih vama baš želio!
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#192 Re: Gras all about

Post by bordo gandalf »

dresdener78 wrote:

Ima vremenska karta ali vazi samo za tramvaje...ja probao u bus kaze mi vozac ne vazi
kasparaov

#193 Re: Gras all about

Post by kasparaov »

evo propadju zeljezn ice fbih,s
next stop gras
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#194 Re: Gras all about

Post by Truba »

u mnogo zemalja svijeta zeljeznice "propadaju"
Glas

#195 Re: Gras all about

Post by Glas »

dresdener78 wrote:

I da nađem takvu kartu, šta uraditi kad je kupim, poništim, vozim se 40 minuta, izađem da presjednem, čekam trolejbus još 30 minuta a sat vremena već prošlo ?!
tosho

#196 Re: Gras all about

Post by tosho »

Doduše, odgovornost Skupštione, kao Osnivača GRAS-a, je u zanemarivanju tih gubitaka i otsustvu volje i odluka o mjerama i postupcima kojim se započinje stečaj. Neki ovo izbjegavanje pravdaju političkim odlukama, ja bih to okarakterisao kao saučešništvo :x

SAUCESNISTVO bravo slazem se.
Spominjes STECAJ, a nigdje ne spominjes krivicnu odgovornost,kriminal,zatvor,........
Daire

#197 Re: Gras all about

Post by Daire »

Glas wrote:Da GRAS kupi najmodernije spejsšatl minibuse i uvede ih na nekim padinskim linijama tipa Latinska ćuprija - Jarčedoli/Mahmutovac, Baščaršija - Sedrenik/Vratnik i sl. ta ista vozila bi u roku pola godine bila zrela za otpad ili remont što zahvaljujući savjesnim građanima sa visokorazvijenom ekološkom sviješću, to i zahvaljujući inteligentnom i sposobnom menadžmentu GRAS-a koji puste da jedno vozilo radi cijeli dan na jednoj liniji (odmara se samo navečer 5-6 sati u garaži) umjesto da se smjenjuju tri ili četiri vozila kako bi se ista sačuvala od grubog "trošenja" i pretrpavanja koji je sigurno i glavni uzročnik kvara ovih vozila te općenito problema na padinskim linijama.
Znas sta, ja zivim na spomenutoj relaciji, ne razumijem gdje je logika ovog komentara? Ne treba kupovati nova vozila ionako ce se razvaliti? Onda ne treba kupovati nove cipele ionako ce se iznosati... Ne smatram da ja kao osoba koja ima punu torbu papirica jer ne bacam okolo, tj smatram da nisam seljak trebam da ispastam sto ima "jalije".
Neki dan je vozac vozio otvorenih vrata, zasto? Pa zato sto se pusio motor pa ti vidi. Trebam poginuti! Nije to vise stvar sto su stara nego su neispravna.
kusur

#198 Re: Gras all about

Post by kusur »

da li znate otkad ujutro radi ona Grasova poslovnica u gradu gdje se predaje za karte?

i imal neka blize Cengic Vili da ne moram bas do grada ici?
Manager19sa

#199 Re: Gras all about

Post by Manager19sa »

kusur wrote:da li znate otkad ujutro radi ona Grasova poslovnica u gradu gdje se predaje za karte?

i imal neka blize Cengic Vili da ne moram bas do grada ici?
Ja mislim da mozes predati na Otoci za kartu, tako je bar bilo za dvomjesecne, prema mjestu stanovanja se predavalo za kartu. A radi ti od 07:30 ili od 8:00 , nisam bas siguran
minjonja

#200 Re: Gras all about

Post by minjonja »

znam da rade od 7 kad je skola, ali ne znam kakva je situacija preko raspusta.
Post Reply