ah ti se salis? ililejlamo wrote:nek' djeca uce redovno i eto rjesenjaGOLFER wrote:Sta tek reci za nastavnike i profesore koji djeci daju KECEVE zato sto je malo bio nemiran... A cesto takvi profesori imaju velike razlike u raspolozenjima, malo djeca budu nemirna i on iz revolta PROZOVE 4-5 ucenika i podjeli im KECINE ili dvojke... i onda za 5 dana ostale proziva i daje im 4-5...milion ovakvih slcajeva... i onda oni nesretnici (slucajno prozvani) ne mogu imati nikako 5 toj godini... jer se vecina nastavnika vodi logikom '' imas 1 ne mozes nikako imat 5''
Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
-
GOLFER
#176 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
-
modesti
#177 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Pa ćemo ovaj problem riješiti tako što ćemo ukinuti ocjene i dobiti za 15 godina generaciju koja se ne zna potpisati?GOLFER wrote:Sta tek reci za nastavnike i profesore koji djeci daju KECEVE zato sto je malo bio nemiran... A cesto takvi profesori imaju velike razlike u raspolozenjima, malo djeca budu nemirna i on iz revolta PROZOVE 4-5 ucenika i podjeli im KECINE ili dvojke... i onda za 5 dana ostale proziva i daje im 4-5...milion ovakvih slcajeva... i onda oni nesretnici (slucajno prozvani) ne mogu imati nikako 5 toj godini... jer se vecina nastavnika vodi logikom '' imas 1 ne mozes nikako imat 5''
- cyprus
#178 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Meni je sasvim logično da neko ko je dobio keca (nije znao NIŠTA u datom momentu) u toku godine, ne može na kraju imat zaključno 5...
- cyprus
#179 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Većina tih stvari je DO NASTAVNIKA... Na nastavniku je da li on može održati svoj predmet na više ili manje koristan način, odnosno bolje ili lošije, praktičnije ili suhoparnije nešto objasnit... Ja ću navest svoj primjer iz OŠ. Meni je hemija u osnovnoj bila jedan od najdražih predmeta, prvenstveno zbog nastavnice koja je sve to fantastično znala objasniti, dok mi je recimo hemiji srodan predmet fizika do danas ostao u najgorem pamćenju, upravo zbog nastavnice, a ja nisam shvatao svrhu niti jedne formule...Comrad wrote:@cypres, djecu uce i tuse ih teorijom sa kojom djeca ne znaju sta ce. Ne znaju uopste gdje primjeniti tu teoriju jer im to niko nije ni pokazao. Zato to dijete kad zavrsi svo skolovanje, opet mora uciti sve ponovo.
Matematika - daj djeci formule, sta ih ima pamtit koji djavo. Evo sad napravi istrazivanje i ako ti od 100 ljudi petero bude znalo formulu za kvadratni binom, pljuni me u celo odmah! A ako to nisi znao skoli - jedinica ti je.
Fizika i hemija - toliko zanimljivi predmeti koji se mogu prenijeti djeci da im budu zanimljiviji od likovnog, fizickog i sl. Ali, sta radi nastavnik, prakticne stvari tu i tamo nesto pokaze, da ti milion formula da pamtis i to te ocjenjuje. Naravno, prodje godina ti veze nemas sta su ustvari njutnovi zakoni i kako fakat funkcionisu u prirodi.
Dakle, ako vec ne treba ukinut brojcane ocjene, meni je besmisleno dati djetetu jedinicu jer nije zapamtilo 56 formula. Logicnije mi je dati formule i malo tezi zadatak za razmisljanje, nego dati lagan zadatak i ne dati formule. U prvom slucaju dijete ces natjerati da razmislja, u drugom imas strebera koji ce ispisati formulu i sutra je zaboravit. Isto se moze primjeniti i na ostale predmete.
Ipak, slažem se da mnogi predmeti trebaju određene korekcija u planu i programu, naglasiti više više one stvari gdje će djeca više razmišljati o datim problemima nego štrebat napamet...
-
zelenashica
#180 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Već sada imamo taj problem gdje djete koji je treći razred osnovne škole se ne zna potpisati.modesti wrote:Pa ćemo ovaj problem riješiti tako što ćemo ukinuti ocjene i dobiti za 15 godina generaciju koja se ne zna potpisati?GOLFER wrote:Sta tek reci za nastavnike i profesore koji djeci daju KECEVE zato sto je malo bio nemiran... A cesto takvi profesori imaju velike razlike u raspolozenjima, malo djeca budu nemirna i on iz revolta PROZOVE 4-5 ucenika i podjeli im KECINE ili dvojke... i onda za 5 dana ostale proziva i daje im 4-5...milion ovakvih slcajeva... i onda oni nesretnici (slucajno prozvani) ne mogu imati nikako 5 toj godini... jer se vecina nastavnika vodi logikom '' imas 1 ne mozes nikako imat 5''brkaš kruške i jabuke.
-
GOLFER
#181 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
A znaci dodje nastavnik nervozan, i drmne na jednom casu 4-5 kecina i sada ta jadna djeca trebaju da ispastaju radi toga cak i ako odmah nakon toga savladaju gradivo... U cemu je fazon, ako ne mozes ispraviti ocjenu, sta tp djeci govori... Trudio se ili ne isto ti se pise...cyprus wrote:Meni je sasvim logično da neko ko je dobio keca (nije znao NIŠTA u datom momentu) u toku godine, ne može na kraju imat zaključno 5...
Ili isto tako nastavnik ti namjerno trazi pitanje za koja znas da neces imati odgovor, i onda ti zabije kecinu ili 2. Na tom principu i ja bi istom nastavniku mogao postaviti pitanja koja ni on ne zna... I ne radi se samo o jedinici, ni sa 2 a kod nekih ni sa ocjenom 3 dobijenom ne mozes imati zakljuceno 5. Meni nije logicno, da neko sa dobijenim kecom ne moze imati 5... Ako neko zeli 5 treba mu se dati sansa da pokaze znanje, a ne odbijat ga od toga.
10000 puta pozitivnije za djecu da znaju cak i da imaju KECINU ko kucu, da svojim radom i trdom to mogu ispraviti, kada znaju DA NE MOGU, (a jos je gore ako dobiju jedan radi nastavnikovog kretenizma) onda TU PADA na godinu i NASTAVNIK i njegov OBRAZOVNI SISTEM... a djeca se cesto i upucaju
- semmy
#182 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
a kakvu ulogu igraju brojcane ocjene za tu neku pametniju i inteligentniju generaciju...pojasni mi molim te...modesti wrote:Pa ćemo ovaj problem riješiti tako što ćemo ukinuti ocjene i dobiti za 15 godina generaciju koja se ne zna potpisati?GOLFER wrote:Sta tek reci za nastavnike i profesore koji djeci daju KECEVE zato sto je malo bio nemiran... A cesto takvi profesori imaju velike razlike u raspolozenjima, malo djeca budu nemirna i on iz revolta PROZOVE 4-5 ucenika i podjeli im KECINE ili dvojke... i onda za 5 dana ostale proziva i daje im 4-5...milion ovakvih slcajeva... i onda oni nesretnici (slucajno prozvani) ne mogu imati nikako 5 toj godini... jer se vecina nastavnika vodi logikom '' imas 1 ne mozes nikako imat 5''brkaš kruške i jabuke.
s djecom se treba raditi i truditi da svate gradivo koje uce ( koje je ionako preopsirno ), da im se po milion puta ako treba objasni ono sto im nije jasno...
- innovision
#183 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
apsolutno protiv tako funkcionise vec 100 godina i nije neka steta djeteta,
to sto se jadna cura bacila je samo posljedica nekih drugih problema i pritisaka a ne lose ocjene
to sto se jadna cura bacila je samo posljedica nekih drugih problema i pritisaka a ne lose ocjene
-
GOLFER
#184 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Ima dosta stvari koje funksionisu i vise od 100 godina ali to ne znaci da se te stvari ne mogu usavrsavati i popravljati. Ili ti zelis reci da ne moze nikako bolje???innovision wrote:apsolutno protiv tako funkcionise vec 100 godina i nije neka steta djeteta,
- dr.Gonzo
#185 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Citam zadnjih par stranica teme, i stvarno sam razocaran vecinom komentara
Rek'o bi covjek super nam je ovako kako je, ne trebamo nista mijenjat.
- suncica24
#186 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Buduci da u kuci imam skolarca i da igru oko ocjena evo igramo godinama, mislim da, iako nije moja oblast, mogu reci ponesto na tu temu.
Problem nasih skola prije svega nisu same ocjene kao takve, tj. njihova tezina, vec nedostatak pozadine ocjenjivanja. Ocjenjivanje bi trebalo da bude ne mjerilo znanja, nego podsticaj uceniku da, ukoliko se radi o dobroj ocjeni, nastavi raditi kak je do sad radio, ili ukoliko se radi o losoj, promjeni metod rada i pojaca intenzitet.
Takodjer, ocjena bi trebala sluziti za to da nastavnik/profesor moze prepoznati kapacitet ucenika u odredjenoj oblasti, njegov potencijal, te dalje ga razvijati. Medjutim, ukoliko se radi o nedostatku potencijala (ne vole svi matematiku, ali nematematicari znaju biti izvrsni pisci, slikari, lingvisticari...), ocjena ne treba sluziti da se kazni ucenik zato sto ga nesto ne zanima, ili nije dobar u tome, vec da mu se pomogne da na novi nacin usvoji gradivo koje nije bas u njegovom centru paznje.
Iz svega ovog vidljivo je da nisam protiv ocjena kao takvih. Medjutim, sigurno je da su metod i znacenje ocjenjivanje kod nas sasvim pogresni.
Pogledajte samo npr. liste pri prijemu u srednje skole ili na fakultete i vidjet cete da je broj ucenika koji prolaze odlicnim oko 70-80% od ukupnog broja. Sama ta cinjenica govori da nesto nije uredu sa sistemom (ne mislim da je nama, nekad, bilo teze, samo mislim da su kriteriji cudni i da ukazuju na to da ni oni prije, a ni ovi sad, nisu dobro postavljeni).
Takodjer, nije normalno da u jednom razredu je navisa ocjena iz datog predmeta 4 (jer, valjda, samo profesor zna za 5) i da je prosjek razreda u tom predmetu 2,5. To govori dovoljno i o kvalitetu nastave i o samom profesoru, isto sto govori prosjek razreda 5 (obicno takvi profesori samo podjele ocjene pred kraj, a umjesto predavanja gradiva na casovima se "druze" sa ucenicima).
Sve to govori da je sistem pokvaren i da su ocjene samo simbolicki prikaz takvog pokvarenog sistema. Jer, uci se napamet, ucionice su kaznionice, nema istrazivanje i razvijanja kapaciteta ucenika, neki predmeti su precjenjeni dok su drugi apsolutno podcjenjeni (uporedite samo matematiku i likovno), profesori, zbog svog dozivotnog statusa, su zahrdjali u materiji koju predaju, n usavrsavaju se i ni ne pokusavaju kvalitetno i raznovrsno koncipirati casove, sto dovodi do toga da je ocjena samo mjerilo "svidjanja" i "ne svidjanja", "kazne" i "nagrade", zadovoljavanja roditeljskih i drugih ambicija i cesto izvor ucenickih frustracija.
Na kraju, da ne bude sve tako crno, ipak mislim da se, samo da postoji volja, mogo toga moze promjeniti.
Npr, u drzavi u kojoj sam silom prilika isla u skolu svaki ucenik je imao dzacku knjizicu u koju su se upisivale sve ocjene, sa opisima, koje bi ucenik dobio. Na taj nacin roditelj moze pratiti djetetov rad, a ocjena ne sluzi samo kako bi se opravdalo potroseno polugodiste na kraju istog.
Takodjer, u istu knjizicu, ukoliko bi ucenik izuzetno uradio neki rad, bi se pored ocjene stavljao pecat razlicitih oblika (leptirovi, lopet, cvijece...) sto smanjuje ozbiljnost situacije i uljepsava samu simboliku ocjene kao takve.
Postoji i princip ocjenjivanja profesora na kraju polugodista/godine (u slucajevima mladjih djeca bi, kod kuce, roditeljima - ne obracajuci se izravno uciteljici, napisala nesto o istoj, te bi oni kasnije to predali skolskom vjecu), sto kasnije neposredno ili posredno utjece na promjenu koncepta nastave , usavrsavanje profesora ili cak njegovu zamjenu.
Za sve ovo potrebno je doduse promjeniti sistem shvatanja i vrijednosti, za sto uz poplavu ovolikih privatnih univerziteta, devaluaciju obrazovanja opcenito i srozavanje ukupnog sistema vrijednosti, sumnjam da ce se dogoditi u skorije vrijeme.
Tako da nam ostaje da kuburimo sa malim pamentim glavama, velikim "najpametnijim" glavurdama i naglavackim sistemom obrazovanja koji tvore.
Problem nasih skola prije svega nisu same ocjene kao takve, tj. njihova tezina, vec nedostatak pozadine ocjenjivanja. Ocjenjivanje bi trebalo da bude ne mjerilo znanja, nego podsticaj uceniku da, ukoliko se radi o dobroj ocjeni, nastavi raditi kak je do sad radio, ili ukoliko se radi o losoj, promjeni metod rada i pojaca intenzitet.
Takodjer, ocjena bi trebala sluziti za to da nastavnik/profesor moze prepoznati kapacitet ucenika u odredjenoj oblasti, njegov potencijal, te dalje ga razvijati. Medjutim, ukoliko se radi o nedostatku potencijala (ne vole svi matematiku, ali nematematicari znaju biti izvrsni pisci, slikari, lingvisticari...), ocjena ne treba sluziti da se kazni ucenik zato sto ga nesto ne zanima, ili nije dobar u tome, vec da mu se pomogne da na novi nacin usvoji gradivo koje nije bas u njegovom centru paznje.
Iz svega ovog vidljivo je da nisam protiv ocjena kao takvih. Medjutim, sigurno je da su metod i znacenje ocjenjivanje kod nas sasvim pogresni.
Pogledajte samo npr. liste pri prijemu u srednje skole ili na fakultete i vidjet cete da je broj ucenika koji prolaze odlicnim oko 70-80% od ukupnog broja. Sama ta cinjenica govori da nesto nije uredu sa sistemom (ne mislim da je nama, nekad, bilo teze, samo mislim da su kriteriji cudni i da ukazuju na to da ni oni prije, a ni ovi sad, nisu dobro postavljeni).
Takodjer, nije normalno da u jednom razredu je navisa ocjena iz datog predmeta 4 (jer, valjda, samo profesor zna za 5) i da je prosjek razreda u tom predmetu 2,5. To govori dovoljno i o kvalitetu nastave i o samom profesoru, isto sto govori prosjek razreda 5 (obicno takvi profesori samo podjele ocjene pred kraj, a umjesto predavanja gradiva na casovima se "druze" sa ucenicima).
Sve to govori da je sistem pokvaren i da su ocjene samo simbolicki prikaz takvog pokvarenog sistema. Jer, uci se napamet, ucionice su kaznionice, nema istrazivanje i razvijanja kapaciteta ucenika, neki predmeti su precjenjeni dok su drugi apsolutno podcjenjeni (uporedite samo matematiku i likovno), profesori, zbog svog dozivotnog statusa, su zahrdjali u materiji koju predaju, n usavrsavaju se i ni ne pokusavaju kvalitetno i raznovrsno koncipirati casove, sto dovodi do toga da je ocjena samo mjerilo "svidjanja" i "ne svidjanja", "kazne" i "nagrade", zadovoljavanja roditeljskih i drugih ambicija i cesto izvor ucenickih frustracija.
Na kraju, da ne bude sve tako crno, ipak mislim da se, samo da postoji volja, mogo toga moze promjeniti.
Npr, u drzavi u kojoj sam silom prilika isla u skolu svaki ucenik je imao dzacku knjizicu u koju su se upisivale sve ocjene, sa opisima, koje bi ucenik dobio. Na taj nacin roditelj moze pratiti djetetov rad, a ocjena ne sluzi samo kako bi se opravdalo potroseno polugodiste na kraju istog.
Takodjer, u istu knjizicu, ukoliko bi ucenik izuzetno uradio neki rad, bi se pored ocjene stavljao pecat razlicitih oblika (leptirovi, lopet, cvijece...) sto smanjuje ozbiljnost situacije i uljepsava samu simboliku ocjene kao takve.
Postoji i princip ocjenjivanja profesora na kraju polugodista/godine (u slucajevima mladjih djeca bi, kod kuce, roditeljima - ne obracajuci se izravno uciteljici, napisala nesto o istoj, te bi oni kasnije to predali skolskom vjecu), sto kasnije neposredno ili posredno utjece na promjenu koncepta nastave , usavrsavanje profesora ili cak njegovu zamjenu.
Za sve ovo potrebno je doduse promjeniti sistem shvatanja i vrijednosti, za sto uz poplavu ovolikih privatnih univerziteta, devaluaciju obrazovanja opcenito i srozavanje ukupnog sistema vrijednosti, sumnjam da ce se dogoditi u skorije vrijeme.
Tako da nam ostaje da kuburimo sa malim pamentim glavama, velikim "najpametnijim" glavurdama i naglavackim sistemom obrazovanja koji tvore.
-
nino90
#187 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
cuj ukidanje ocjena na fakultetima
i kako ce se znati ko koliko zna
zato sto pojedinci pate od kompleksa da budu najbolji treba ukinuti ocjene super si
mozda za prva 4 razreda osnovne ok
tad i onako svi petice dobijaju
zato sto pojedinci pate od kompleksa da budu najbolji treba ukinuti ocjene super si
- dr.Gonzo
#188 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Uvijek postoje standardizovani ispiti, recimo oni za upis u srednje skole i fakultet.cuj ukidanje ocjena na fakultetima
Mozda ocjene nisu same po sebi stetne, ali definitivno treba pomjeriti fokus sa ocjena i ocjenjivanja na sticanje znanja. Jedan od nacina da se to postigne je i razdvajanje odgovornosti. Onaj ko tumaci gradivo ne treba i da ocjenjuje. Onda bi se nastavnici takmicili da im ucenici budu sto bolji, jer to direktno govori i o njihovom radu.
- lejlamo
#189 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
rekoh ja, nastavnik je za sve kriv 
-
Klodovik
#190 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
To se već u manjoj mjeri radi. IB program u Drugoj gimnaziji, Cambridge u Bošnjačkoj itd. Na višem nivou, rješenje se može tražiti u državnoj maturi.dr.Gonzo wrote:Uvijek postoje standardizovani ispiti, recimo oni za upis u srednje skole i fakultet.cuj ukidanje ocjena na fakultetima
Mozda ocjene nisu same po sebi stetne, ali definitivno treba pomjeriti fokus sa ocjena i ocjenjivanja na sticanje znanja. Jedan od nacina da se to postigne je i razdvajanje odgovornosti. Onaj ko tumaci gradivo ne treba i da ocjenjuje. Onda bi se nastavnici takmicili da im ucenici budu sto bolji, jer to direktno govori i o njihovom radu.
Standardizirani testovi imaju svoje prednosti, ali velika mana takvih testova je što opet ljudi uče samo da prođu test. Nastavnik, onda, stalno odgovara na pitanje: "A hoće li ovo biti na testu?" Ako neće, džaba je njemu sva priča.
Potrebno je na startu precizno odrediti i saopćiti kriterije, ishode učenja i načine provjere znanja. A ocjene, ako ništa, treba uklopiti u standardiziran i "prevodiv" sistem koji ljudima koji završe neki nivo školovanja može omogućiti mobilnost u svakom smislu.
- Comrad
#191 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
A kako se sad zna koliko ko zna?reni-90 wrote:cuj ukidanje ocjena na fakultetima
Je li ti mozes sada sa 100% sigurnoscu ocjeniti sta neko radi i da li je uspjesan na osnovu njegove prosjecne ocjene.
Npr. dodju ti tri osobe sa prosjekom 6,5 - 8 - 10
Ti ces odmah znati da je ovaj sa 6,5 propo ko kauč u zivotu?
Trziste rada odredjuje ko sta koliko zna, a cinjenica je da nasa omladina izlazi nespremna na to trziste.
- cyprus
#192 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Ne ali ćeš sa 95%-tnom sigurnošću znat da ovi sa prosjecima 8 i 10 imaju bolje kvalifikacije...Comrad wrote:A kako se sad zna koliko ko zna?reni-90 wrote:cuj ukidanje ocjena na fakultetima
Je li ti mozes sada sa 100% sigurnoscu ocjeniti sta neko radi i da li je uspjesan na osnovu njegove prosjecne ocjene.
Trziste rada odredjuje ko sta koliko zna, a cinjenica je da nasa omladina izlazi nespremna na to trziste.
-
GOLFER
#193 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
U ocjenama, ali ne u sposobnostima... mozda 1% studenata sa dobrim ocjenama su bas sposobni, talentovani studenti koji znaju i razumiju, ostatak su oni koji se lome od STREBANJA, bukvalno lekcije citaju i po 15-tak puta i opet im neke stvari nisu bas jasne, i naravno studenti koji ganjaju prosjek. Nekima kada izadju rezultati, prihvte ocjenu koju su dobili, ali za neke je to tek pocetak ganjanja, i onda se ide asistentima i profesorima, trazi se mogucnost da se poveca ocjena (ne mislim na korupciju) nego se moli, nekad i place, nekad i svadja i cesto se takvim i ugodi...cyprus wrote:Ne ali ćeš sa 95%-tnom sigurnošću znat da ovi sa prosjecima 8 i 10 imaju bolje kvalifikacije...Comrad wrote:A kako se sad zna koliko ko zna?reni-90 wrote:cuj ukidanje ocjena na fakultetima
Ali ako neko pati od ocjena neka mu bude, meni ocjene nisu znacile puno, al mog da razumijem ljude kojima znace, i OK je to, ali sam svjedok, toga sto vec napisah, STREBANJE bez razumjevanja, samo da bi se dobila bolja ocjena nije neka dobra varijanta. E sad ima i onih koji strebaju a opet im 6,5 prosjek e to je bas KRIZA ...
-
Klodovik
#194 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Uzmi da imaš firmu i da ti trebaju dva pravnika i pet inžinjera. Kako bi tražio pravnike? Kako bi tražio inžinjere? Da li bi išao na fakultete i tamo zakazivao intervjue sa ljudima koji su netom pred završavanjem studija ili bi tražio ljude sa iskustvom (koje bi vjerovatno morao i više plaćati)?Comrad wrote:
A kako se sad zna koliko ko zna?
Dodatni problem našeg obrazovnog sistema je što vrlo često ne privlači zaista kvalitetne (eto, da ne kažem najbolje) ljude. Imam prijatelja koji je potrošio veliku cifru na zaista dobar postdiplomski studij u UK i kad je završio i vratio se ovamo, dobio je ponudu da radi na jednom našem fakultetu. No, kad su mu rekli koliku bi platu imao i kakve bi mu ostale obaveze bile, samo se zahvalio i otišao. Sad radi za dobre novce i za dobru firmu. Slično vrijedi i za ostale nivoe obrazovanja.
- cyprus
#195 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Pa ovo što sam reko važi i za sposobnost. Mislim uvijek ima izuzetaka, ali najčešće oni sa većim ocjenama imaju i veću sposobnost u datoj oblasti...GOLFER wrote:U ocjenama, ali ne u sposobnostima... mozda 1% studenata sa dobrim ocjenama su bas sposobni, talentovani studenti koji znaju i razumiju, ostatak su oni koji se lome od STREBANJA, bukvalno lekcije citaju i po 15-tak puta i opet im neke stvari nisu bas jasne, i naravno studenti koji ganjaju prosjek. Nekima kada izadju rezultati, prihvte ocjenu koju su dobili, ali za neke je to tek pocetak ganjanja, i onda se ide asistentima i profesorima, trazi se mogucnost da se poveca ocjena (ne mislim na korupciju) nego se moli, nekad i place, nekad i svadja i cesto se takvim i ugodi...cyprus wrote:Ne ali ćeš sa 95%-tnom sigurnošću znat da ovi sa prosjecima 8 i 10 imaju bolje kvalifikacije...Comrad wrote:A kako se sad zna koliko ko zna?
Ali ako neko pati od ocjena neka mu bude, meni ocjene nisu znacile puno, al mog da razumijem ljude kojima znace, i OK je to, ali sam svjedok, toga sto vec napisah, STREBANJE bez razumjevanja, samo da bi se dobila bolja ocjena nije neka dobra varijanta. E sad ima i onih koji strebaju a opet im 6,5 prosjek e to je bas KRIZA ...
-
belfy
#196 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
ovdje bih samo da se ne slozim sa tobom cypruse. nikada i ni u kom slucaju ne bih rekao da oni sa boljim ocjenama imaju i vecu sposobnost u datoj oblasti. previse je primjera koji pokazuju suprotno. sto generalno, sto u mom licnom isustvu. mogu i nadugo i nasiroko o tome, ali pokusat cu to skratiti u onu poznatu "teoriju bez prakse". meni je ta teorija dobrodosla u mom poslu samo zato jer sam sam uporedo "praksao", ali znam dosta onih koji su ostali samo na teoriji, pa nikada nisu uspjeli shvatiti ni sta to znaju...
- hassena
#197 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Štrebanje i puko iznosenje informacija je 0 bodova. Ja mislim da bi nasi profesori trebali procjenjivati malo vise, ne samo znanje. Jedna moja profesorica ne bi pustila da joj neko prodje na ispitu ko ne zna uci, pozdraviti, sjesti samouvjereno i dostojanstveno, lijepo iznijeti sadrzaj pitanja-nema sanse. Moze sve "biflati ko pjesmicu"
- dr.Gonzo
#198 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Kakve to veze ima sa znanjem gradiva? Nije njen posao da ti ocjenjuje ponasanje.Jedna moja profesorica ne bi pustila da joj neko prodje na ispitu ko ne zna uci, pozdraviti, sjesti samouvjereno i dostojanstveno, lijepo iznijeti sadrzaj pitanja-nema sanse. Moze sve "biflati ko pjesmicu"
-
Klodovik
#199 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Nije, ali i jeste. Postoji nešto što se zove "ocjena iz vladanja".dr.Gonzo wrote:Kakve to veze ima sa znanjem gradiva? Nije njen posao da ti ocjenjuje ponasanje.Jedna moja profesorica ne bi pustila da joj neko prodje na ispitu ko ne zna uci, pozdraviti, sjesti samouvjereno i dostojanstveno, lijepo iznijeti sadrzaj pitanja-nema sanse. Moze sve "biflati ko pjesmicu"
- dr.Gonzo
#200 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?
Mozda u osnovnoj skoli, ali na fakultetu sigurno ne. Univerzitetski profesori to sebi ne smiju dati za pravo.